Αποστολέας Θέμα: Στις παραγκουπόλεις του Κέιπ Τάουν  (Αναγνώστηκε 8438 φορές)

Αποσυνδεδεμένος evi

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 3350
Απ: Στις παραγκουπόλεις του Κέιπ Τάουν
« Απάντηση #10 στις: Απρίλιος 26, 2011, 21:53:55 μμ »
Συμφωνώ ότι η κατάσταση δεν θα άλλαξει εύκολα δυστυχώς. Αυτά που με συγκλόνισαν εμένα είναι  1. η κατάσταση στην συγκεκριμένη χώρα που υποθετικά έχουν φτιάξει τα πράγματα από το τέλος του απαρτχάιντ, 2. τυπικά δεν υπάρχει απαρτχάιντ με την έννοια ότι δεν χρειάζονται πλέον πάσο για να ταξιδέψουν και μπορούν να μπαίνουν στα λεωφορεία μαζί με τους λευκούς, πρακτικά οι συνθήκες της ζωής τους ελάχιστα έχουν καλυτερέψει, 3. είναι η πατρίδα τους και όχι η πατρίδα των λευκών ( είτε αυτοί είναι Ολλανδοί είτε Άγγλοι κλπ) , αυτό σε εξοργίζει, 4. είναι εντελώς διαφορετικά να ξέρεις γενικά και αόριστα ότι στην ΑΦρική πεινάνε και εντελώς διαφορετικά να το βλέπεις από κοντά, 5. και τελευταίο με ενοχλεί και ας ακούγεται ίσως υποκριτικό ότι όλοι εμείς ( εννοώ τους δυτικούς λέυκούς γενικά ) πάμε σε αυτά τα μέρη , και συζητάμε μετά μόνο για τα όμορφα τοπία, τα καλά κρασιά κλπ. Ξέρω φίλο που έχει πάει πολλές φορές στην συγκεκριμένη χώρα και σε πολλές άλλες αφρικανικές και δεν έχει δει αυτήν την κατάσταση ηθελημένα για να μην μαυρίσει τις διακοπές του. Θα μου πεις και εσύ που την είδες τι κέρδισες; ή πού τους  βοηθάς; Απλά πιστεύω ότι αν δεν ξέρεις κάτι δεν μπορείς και να το αντιμετωπίσεις και να το σκεφτείς και ίσως με ένα μικρό λιθαράκι να κάνεις κάτι. Πάντα η γνώμη μου.

Αποσυνδεδεμένος micmic

 • Jr. Member
 • **
 • Μηνύματα: 95
Απ: Στις παραγκουπόλεις του Κέιπ Τάουν
« Απάντηση #11 στις: Απρίλιος 26, 2011, 22:08:13 μμ »
Σε καταλαβαίνω κι εσένα, καταλαβαίνω όμως και τον φίλο σου που επέλεξε να μην δει τέτοιες εικόνες. Αν μπούμε σε αυτήν την λογική δεν υπάρχει τέλος. Γιατί π.χ. να αφιερώσουμε μια μέρα στους φτωχούς καταυλισμούς και να μην αφιερώσουμε περισσότερες; Γιατί να δώσουμε όσα λεφτά δώσουμε για τις διακοπές μας και να μην πάμε τις μισές μέρες διακοπές για να βοηθήσουμε με τα υπόλοιπα χρήματα όσους μπορούμε; Μήπως και στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν εξίσου τραγικες εικόνες, αν και σε πολύ μικρότερη έκταση; Π.χ. έχουμε ενδιαφερθεί άμεσα και ενεργά για τα τεράστια προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες ή με σπάνιες παθήσεις στη χώρα μας, που στο κάτω-κάτω ζουν δίπλα μας; Ή για την εξαθλίωση των ναρκομανών στα γνωστά στέκια της ηρωΐνης;

Και τα πράγματα μπλέκουν ακόμα περισσότερο αν ασχοληθούμε με το κατά πόσον η βοήθεια που προσφέρουν όσοι προσφέρουν, φτάνει τελικά στον προορισμό της. Ή με το αν η εθελοντική εργασία κάποιων καλοπροαίρετων Ευρωπαίων βοηθά τους ντόπιους πληθυσμούς ή έχει συχνά ως αποτέλεσμα να πλουτίζουν κάποιοι επιχειρηματίες και να στερούνται οι ντόπιοι κάποιες θέσεις εργασίας... δύσκολα ερωτήματα.

Αποσυνδεδεμένος evi

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 3350
Απ: Στις παραγκουπόλεις του Κέιπ Τάουν
« Απάντηση #12 στις: Απρίλιος 26, 2011, 22:19:34 μμ »
Δίκιο έχεις. Έχουμε πιάσει συζήτηση με πολλές παραμέτρους και πολλά ερωτήματα. Για αυτό άνοιξα και αυτό το θέμα, μου αρέσει να το συζητάω, πιστεύω ακράδαντα ότι με την συζήτηση και με την ανταλλαγή ιδεών γενικά κάτι κερδίζουμε. Με την αδιαφορία σίγουρα δεν κερδίζουμε κάτι, όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα, γενικά στα πάντα. Με το να αποφεύγουμε να δούμε τα προβλήματα αυτά δεν εξαφανίζονται.
Σχετικά με τον εθελοντισμό, προτιμώ να βοηθώ αν μπορώ πάντα και στα μέτρα των δυνατοτήτων μου και ας πηγαίνει ένα μέρος των χρημάτων ή του κόπου μου σε κάποιους καλοθελητές παρά να μην βοηθάω καθόλου. Ίσως επειδή έτσι νιώθω εγώ καλύτερα. Σου είπα δεν ξέρω κατά πόσον ακούγονται όλα αυτά λίγο υποκριτικά εκ μέρους μου γιατί και εγώ η τυχερή Ευρωπαία είμαι. Πάντως θα με ενδιέφερε να πάρω μέρος σε προγράμματα εθελοντισμού σχετικά με τις λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες. Έστω και σαν εμπειρία.

Αποσυνδεδεμένος micmic

 • Jr. Member
 • **
 • Μηνύματα: 95
Απ: Στις παραγκουπόλεις του Κέιπ Τάουν
« Απάντηση #13 στις: Απρίλιος 26, 2011, 22:26:18 μμ »
Τα ερωτήματα τα σχετικά με τον εθελοντισμό δεν τα έθεσα τυχαία. Τις τελευταίες μέρες διάβασα δύο σχετικά άρθρα:

http://campusprogress.org/articles/when_americans_volunteer_abroad_who_really_benefits/
http://www.telegraph.co.uk/travel/hubs/gapyear/8107555/Volunteer-holidays-do-more-harm-than-good.html

Αποσυνδεδεμένος evi

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 3350
Απ: Στις παραγκουπόλεις του Κέιπ Τάουν
« Απάντηση #14 στις: Απρίλιος 26, 2011, 22:50:11 μμ »
Πήρα αυτό το κομμάτι από το πρώτο άρθρο που έβαλες:

Παράθεση
And for those who are in institutions, making their care the object of a foreigner’s vacation, no matter how well intentioned, can feel downright offensive.

“In the West, the idea of allowing foreign tourists to come visit institutions where vulnerable children live, and to combine this with a trip to say, the Grand Canyon, well this would seem outrageous,” Norman says. “But for some reason this seems perfectly normal … in Africa.”

Αυτήν την αισθηση είχα και εγώ για να μην προσβάλω και μάλιστα σκεφτόμουν: πώς διάολο θα τα βγάλουμε όλα αυτά φωτογραφίες όπως βγάζουμε τις αναμνηστικές με το ακρωτήρι της καλής ελπίδας, τα ζωάκια κλπ. Αυτοί οι ίδιοι όμως μας είπαν να βγάλουμε όσες φωτογραφίες θέλουμε. Και όπως είπα και πριν μας ζήτησαν να κοινοποιήσουμε γενικά το όλο θέμα. Αυτό το φόρουμ είναι μόνο ενα από τα πολλά μέρη  που θα δημοσιεύσω αυτήν την κατάσταση. Εκεί που ήπιαμε την μπύρα η κυρία που έχει το sheggen ( την δική τους πάμπ) μας είπε ότι εγώ αυτό το κάνω για να βγάλω λεφτά , διαφορετικά δεν θα το έκανα. ( να δέχεται δηλαδή τουρίστες και να τους κερνάει μπύρα ) Στο τέλος της μπυροκατάνυξης σου λένε να αφήσεις άμα θέλεις χρήματα κάτω στο πάτωμα. Μιλάμε για ποσά του ενός ευρώ που για εμάς είναι ψίχουλα αλλά για αυτούς είναι εισόδημα.
Οι μισοί από αυτούς μας δέχονταν γιατί έβγαζαν από εμάς ένα εισόδημα σαν την κυρία με την μπύρα. Κάποιοι άλλοι μας δέχονταν και μας εξηγούσαν την κατάσταση για να την διαδώσουμε παραέξω. Υπάρχει μια χαρακτηριστική περίπτωση που για αυτήν έχω σκοπό να ανοίξω νέο θέμα ( θα είναι το τελευταίο θέμα που ανοίγω σχετικά με αυτό το ταξίδι, θα μου το επιτρέψετε σας παρακαλώ, με ακούς Δημήτρη;; :laugh:) που μου ζήτησε να της κάνω διαφήμιση. Χρειάζεται την βοήθειά μας γιατί δεν βρίσκεται στο booking.com  :bigr:

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 28261
 • Φύλο: Άντρας
  • facebook/dktravelchat
Απ: Στις παραγκουπόλεις του Κέιπ Τάουν
« Απάντηση #15 στις: Απρίλιος 26, 2011, 22:53:56 μμ »
Μπορεις να ανοιξεις οσα θεματα θελεις... εχεις ελευθέρας!! :laugh:

Αποσυνδεδεμένος evi

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 3350
Απ: Στις παραγκουπόλεις του Κέιπ Τάουν
« Απάντηση #16 στις: Απρίλιος 26, 2011, 23:13:08 μμ »
Παράθεση
Μπορεις να ανοιξεις οσα θεματα θελεις... εχεις ελευθέρας

 :thank: Αύριο έρχεται το νέο θέμα.  :bigr: