Μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί ανοίγω νέο θέμα και δεν γράφω στο ήδη υπάρχον για το Κέιπ Τάουν. Πολύ απλά η ιστορία μου πλέον δεν αφορά τα αξιοθέατα της πόλης και της περιοχής: τα όμορφα ζώα, τα υπέροχα κρασιά που είναι φημισμένα σε όλο τον κόσμο, τα περίεργα για εμάς φαγητά, την θέα του βουνού και τα μνημεία. Η ιστορία αυτή που ξεκινάω τώρα αφορά ένα θέμα που οι περισσότεροι Ελληνες τουλάχιστον δεν γνωρίζουν.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ταξιδεύουμε και που μας αρέσουν τα ταξίδια. Και ο καθένας μας έχει και τις μικρές ή μεγάλες του αδυναμίες: την αρχιτεκτονική, την φωτογραφία, τις καταδύσεις, την ορειβασία κλπ. Σίγουρα όλοι γεμίζουμε μπαταρίες με τα ταξίδια μας για να μπορέσουμε να αντέξουμε την ρουτίνα και την πραγματικότητά μας. Ένας από τους βασικότερους όμως λόγους που ταξιδεύουμε είναι για να μαθαίνουμε πράγματα, να αποκτάμε γνώσεις. Ανάμεσα σε αυτές τις γώσεις είναι και η ιστορία του τόπου, όχι αυτή που μαθαίνουμε από τα βιβλία ή που ακούμε από την τηλεόραση, όχι αυτή που μας λένε και δεν μας ενδιαφέρει παραπέρα γιατί πολύ απλά δεν μας αγγίζει. Είναι η ιστορία που ζούμε και βλέπουμε από τους ίδιους τους κατοίκους.
Όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε την ιστορία του απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Στα αγγλικά Apartheid. Με άλλα λόγια να ζεις apart, χώρια! Η πολιτική του φυλετικού διαχωρισμού που κυριάρχησε από το 1948 έως και την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα από τις φυλακές. Δεν σας κάνω μάθημα ιστορίας, άλλωστε όποιος θέλει και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα ψάξει και να τα βρει. Αυτό που θέλω εγώ να γράψω εδώ είναι ότι οι συνθήκες εξαθλίωσης του έγχρωμου πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής - ο οποίος είναι άλλωστε και ο αυθεντικός πληθυσμός αυτής της ηπείρου και χώρας και όχι οι κατακτητές Ευρωπαίοι-ζουν ακόμα σε άθλιες συνθήκες 20 ολόκληρα χρόνια μετά την "υποτιθέμενη" κατάργηση του απαρτχάιντ.
Δεν με ενδιαφέρει να μιλήσω πολιτικά, αλλά ένα ταξίδι δεν είναι μόνο τα σαφάρι και οι οινοποσίες. Καλωσήρθατε λοιπόν στο άλλο Κέιπ Τάουν!!Και όποιος αντέξει ακολουθεί! Σε όποιον πέσει βαρύ, δόξα το Θεό, υπάρχουν τόσα άλλα θέματα να περιπλανηθεί.