Μεγάλες παραμένουν οι πιθανότητες κατάρρευσης στον τομέα των αεροπορικών εταιρειώνΤα πρώτα θύματα ήταν οι αεροπορικές εταιρείες που υιοθέτησαν καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια, όπως η Silverjet και η φιλοδοξία της να επικρατήσει των μεγάλων εταιριών στην προσέλκυση επιβατών. Μικρές εταιρείες, όπως οι Futura, Maxjet, Oasis και EOS εξαφανίσθηκαν και αυτές. Ακόμη και ο εθνικός αερομεταφορέας της Ιταλίας, η Alitalia, βρίσκεται υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, ενώ οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και για τη γιγάντια αμερικανική αεροπορική αγορά.
Η Southwest, η καινοτόμα εταιρεία φθηνών εισιτηρίων, που ενέπνευσε μιμητές, όπως τη Ryanair, ανακοίνωσε τις πρώτες της απώλειες σε 17 χρόνια λειτουργίας. Από τις υπόλοιπες Μεγάλες Έξι, οι American, Continental, Delta και Northwest, εμφάνισαν απώλειες το τελευταίο τρίμηνο, ενώ πολλές μικρότερες εταιρείες των ΗΠΑ διέκοψαν τη λειτουργία τους.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν, όμως, μηχανισμό στήριξης προβληματικών αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες εκμεταλλεύθηκαν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, που ακολουθούν την κήρυξη πτώχευσης, που τους επέτρεψαν να αναδιοργανωθούν ή να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή τους. Στελέχη αεροπορικών εταιρειών στις ΗΠΑ έλεγαν άλλωστε την περασμένη εβδομάδα, ότι τα χειρότερα πέρασαν πια για τον τομέα τους.
Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις αποδίδονται εν μέρει στην πιστωτική κρίση, αν και το ισχυρότερο πλήγμα στις επιχειρήσεις αυτές κατάφερε η εκτίναξη στην τιμή του πετρελαίου. Η μετεωρική άνοδος στην τιμή του μαύρου χρυσού ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2006 και σταμάτησε μόλις τον περασμένο Ιούνιο, όταν το βαρέλι του αργού έφθασε τα 140 δολάρια. Σήμερα, το βαρέλι δεν ξεπερνά τα 60 δολάρια, αν και οι θετικές επιπτώσεις της μείωσης αυτής δεν θα επηρεάσουν ακόμη τον αεροπορικό τομέα, καθώς οι εταιρείες πληρώνουν τα καύσιμά τους σε τιμές, που είχαν συμφωνηθεί προ εξαμήνου.
Η κατακόρυφη πτώση στην τιμή του πετρελαίου δεν μας επιτρέπει, όμως, να προβλέψουμε με ακρίβεια ποιες εταιρείες θα πτωχεύσουν στο άμεσο μέλλον. Ο πρόεδρος της Ryanair, Μάικλ Ο'Λίρι, λέει: «Αυτό που βλέπουμε είναι ένα ξεκαθάρισμα της αγοράς. Εκτιμώ ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν αισθητά το χειμώνα και περιμένω να δω πέντε ή έξι αεροπορικές εταιρείες να πτωχεύουν στην Ευρώπη, πριν τα Χριστούγεννα». Η Ryanair έχει βέβαια την πολυτέλεια να προβαίνει σε τέτοιες προβλέψεις για τον ανταγωνισμό της, καθώς η εταιρεία έχει πάνω από 1 δισ. στερλίνες αποθεματικό, γεγονός που της προσφέρει προσωρινή τουλάχιστον ανοσία από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Τοπυς μεγαλύτερος κινδύνους αντιμετωπίζουν οι μικρές ευρωπαϊκές εταιρείες, που προσπάθησαν να μιμηθούν την επιτυχία της Ryanair, χωρίς να διαθέτουν ικανές αποταμιεύσεις και ισχυρούς επενδυτές.
Προβληματική η British Airways; Ζοφερά ήταν τα οικονομικά στοιχεία, που παρουσίασε την Παρασκευή ο Ουίλι Ουόλς, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού εθνικού αερομεταφορέα, British Airways, που ανακοίνωσε ότι οι τελευταίοι έξι μήνες υπήρξαν οι χειρότεροι των τελευταίων 30 ετών για την εταιρεία, της οποίας τα προ-φόρων κέρδη σημείωσαν πτώσης της τάξης του 92%, σε σύγκριση με πέρσι.
Σε μία προσπάθεια να ανατρέψει την αρνητική συγκυρία, η BA σχεδιάζει τώρα να μειώσει τις πτήσεις της. Η άνοδος στην τιμή των καυσίμων κατάφερε το ισχυρότερο πλήγμα στην κερδοφορία της ΒΑ, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού, κυρίως στον τομέα της διοίκησης, όπου 35% του προσωπικού χαρακτηρίσθηκε «πλεονάζων». Την ίδια ώρα, ο κ. Ουόλς ανακοίνωσε ότι η ΒΑ στρέφεται τώρα σε στρατηγική συμφωνία με την American Airlines, που θα κοινοποιηθεί στις αρχές του 2009.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC