Αποστολέας Θέμα: Δυτική Μακεδονία. Εικόνες τριών νομών στα όρια τριών κρατών!  (Αναγνώστηκε 14988 φορές)

Αποσυνδεδεμένος dimosf

 • Συντονιστής Gallery
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4651
 • Φύλο: Άντρας
 • disaki.blogspot.gr και fototsepi.blogspot.gr
  • το δισάκι μου στον ώμο......
Δυτική Μακεδονία
Εικόνες τριών νομών στα όρια τριών κρατών!

-Τι ψοφόκρυο είναι αυτό; Που ήρθα μανούλα μου; Πως επιβιώνουνε εδώ πάνω; Καλά δεν ήμουν στο Παρθένι; Έστω και αν αισθανόμουν εξόριστος κι εγώ.
Ήταν 14 του Φλεβάρη (δεν είχε ακόμα υιοθετηθεί ο ξενέρωτος, εισαγόμενος «άγιος» που ξετρελαίνει κοριτσόπουλα και κάνει τους εμπόρους να τρίβουν τα χέρια τους). Στο τρένο από τη Λάρισα και μετά έβγαζα και φόραγα όσα ρούχα είχα. Φτάνοντας στην Κοζάνη ο στρατιωτικός μου σάκος είχε μείνει ο μισός και εγώ είχα γίνει διπλός!! Όταν όμως κατέβηκα από το λεωφορείο στην Καστοριά και είδα τη λίμνη παγωμένη, πάγωσε μέχρι και το αίμα μου!
Δέκα μήνες μετά, παραμονές των Χριστουγέννων, με το απολυτήριο στο χέρι, χωρίς δραχμή στην τσέπη, αλλά τρισευτυχισμένος που επιτέλους τέλειωσε ο εφιάλτης που ακούει στο όνομα στρατιωτική θητεία, αποχαιρέτησα την Καστοριά, δίνοντας υπόσχεση στον εαυτό μου να γυρίσω κάποτε και να απολαύσω τις ομορφιές αυτού του τόπου που είναι πολλές. Στους δέκα αυτούς μήνες είχα δει πολλά και όμορφα (αρνούμαι να θυμάμαι τα άσχημα, που δεν ήταν και λίγα)!

Πέρασαν τα χρόνια, ταξίδεψα στη μισή Ευρώπη και στην Καστοριά δεν αξιώθηκα να πάω. Όπως δεν αξιώθηκα να πάω και στη Λέρο, τον άλλο τόπο που «στοίχειωσε» τα νεανικά μου χρόνια: Στα χρόνια αυτά, 31 συναπτά, έκανα οικογένεια, δούλεψα στην εκπαίδευση για 30 απ’ αυτά και, συνταξιούχος τώρα πια, ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσω, τουλάχιστον, τη μια από τις υποσχέσεις εκείνης της εποχής.

(Όταν προγραμματίζαμε αυτό το ταξίδι, έτυχε να έρθει στο email μου μια προσφορά για Καστράκι Τρικάλων (Μετέωρα δηλ.) και είπαμε να συνδυάσουμε τους δύο προορισμούς. Πρώτα πήγαμε λοιπόν στα Μετέωρα για δύο μέρες http://www.travelchat.gr/forum/index.php/topic,6832.0.html και στη συνέχεια ανηφορίσαμε για Δυτική Μακεδονία).Εισαγωγή στην Ιστορία και την πραγματικότητα!!

Φεύγοντας από το Καστράκι προγραμμάτισα το GPS για την Αιανή της Κοζάνης, όπου ο φίλος ο Κώστας, αρχαιολόγος του τοπικού μουσείου μας περίμενε για ξενάγηση. Για λόγους που μόνο ο Θεός αυτών των ηλεκτρονικών μαραφετιών ξέρει, η διαδρομή μας ήταν μέσα από όλα τα χωριά της περιοχής και μας έφερε στην Αιανή, από άλλη τελείως μεριά από αυτή που υπολόγιζα. Τουλάχιστον τα τοπία που περάσαμε ήταν πάρα πολύ όμορφα (και πολύ «βουκολικά»!).
Το έχει η μοίρα κάποιων τόπων να ζουν στη σκιά κάποιων «αδελφών» τους με μεγαλύτερη ακτινοβολία, φυσική ή τεχνητή. Φυσικά το ίδιο ισχύει και με τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους ή τα μουσεία. Έτσι στη Στερεά η Αθήνα με την Ακρόπολη και οι Δελφοί επισκιάζουν κάθε άλλο αρχαιολογικό χώρο ενώ το ίδιο συμβαίνει στην Πελοπόννησο με τις Μυκήνες, την Επίδαυρο και την Ολυμπία. Φυσικά όχι ότι δεν αξίζουν την πρωτοκαθεδρία, αλλά και οι «ελάσσονες» δεν υπολείπονται καθόλου σε αξία. Στη Μακεδονία τώρα όλοι ξέρουν τη Βεργίνα ή το Δίον, άντε και την Πέλλα λόγω των φωτογραφιών στα σχολικά βιβλία, αλλά πόσοι ξέρουν άλλους λιγότερο γνωστούς ή προβεβλημένους χώρους. Πόσοι αλήθεια ξέρουν την Αιανή; Τολμώ να κάνω μια πρόβλεψη και να πω ελάχιστοι. Προσωπικά ήξερα πως στην Αιανή υπάρχει ένας σημαντικός χώρος και ένα αξιόλογο Μουσείο, αλλά ως εκεί. Δεν ήξερα τίποτα παραπάνω. Ετοιμάζοντας το ταξίδι και βάζοντας την Αιανή σε αυτό έψαξα και διάβασα και έτσι άρχισα να καταλαβαίνω μερικά πράγματα. Ήταν όμως η ξενάγηση του φίλου μας του Κώστα που άνοιξε μπροστά στα μάτια μας έναν άλλο κόσμο. Έναν κόσμο που έρχεται από πολύ μακριά. Που ανατρέπει αυτά που μας μάθανε στο σχολείο για την κάθοδο των Δωριαίων και τη σχέση τους με τους Μακεδόνες. Η πλειοψηφία των Ελλήνων ακούγοντας για Μακεδόνες δεν ξέρει τίποτα άλλο από Φίλιππο και Αλέξανδρο. Λες και φύτρωσαν από το πουθενά. Και έρχεται η Αιανή και άλλες ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (μέρος της Άνω Μακεδονίας των Αρχαίων) για να πάνε όλα αιώνες πίσω. Με τα μοναδικά αμαυρώχρωμα, πτηνόσχημα αγγεία (15ος αι. π.Χ.) των εργαστηρίων της Αιανής, τα καταπληκτικά εδώλια με τον ιδιόμορφο τρόπο που κάθονται, τα Μυκηναϊκά αγγεία, τους τάφους με την υπέροχη ζωφόρο και τόσα άλλα. Τολμώ να πω, χωρίς ίχνος υπερβολής ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής είναι σπουδαίο και από τα καλύτερα του είδους του που έχω επισκεφτεί. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στα ευρήματα αλλά και στον τρόπο «στησίματος» και παρουσίασης. Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν στη διευθύντρια του Μουσείου κα Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη και τους άξιους συνεργάτες της, όπως ο φίλος μας, για τη σπουδαία δουλειά που έχουν κάνει.
Είναι χαρακτηριστική η αναπαράσταση του δωματίου Γ΄ του λεγόμενου συμβατικά Σπίτι με Σκάλες από την Αρχαία Αιανή των Ελληνιστικών χρόνων
καθώς και η αναπαράσταση του Αρχαίου Αργαλειού. Δυστυχώς μεγάλο μέρος των εκθεμάτων δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα, πράγμα που εξηγεί την απαγόρευση της φωτογράφησης μέσα στο Μουσείο. 
Στην υποδοχή του Μουσείου το αντίγραφο της επιτύμβιας στήλης του 4ου αι. π.Χ. (το πρωτότυπο στο Λούβρο), υποδέχεται τους επισκέπτες θερμά, έτσι όπως υποδέχτηκε κι εμάς η κα Καραμήτρου.
Εκτός των άλλων, πραγματικά αξιόλογη είναι η συλλογή των αντιγράφων διαφόρων εκθεμάτων για να μπορούν να τα ψηλαφούν άτομα με προβλήματα όρασης! Φυσικά και η δουλειά που γίνεται στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι εξίσου σπουδαία. Το δείχνουν και τα σχετικά φυλλάδια του Μουσείου.
Την εκπαιδευτική αποστολή συμπληρώνει η Σαρακατσάνικη καλύβα έξω στην αυλή!!
Με τις τόσες πληροφορίες με τις οποίες μας «βομβάρδισε» ο Κώστας, πέρασε η ώρα και έπρεπε να φύγουμε. Δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο για επίσκεψη στην Αρχαία Αιανή και τα Νεκροταφεία. Έτσι έχουμε κι άλλη αφορμή για μια ακόμα επίσκεψη κάποτε. Όχι δηλαδή πως την χρειαζόμαστε! Πολύτιμα «αναμνηστικά», εκτός της ξενάγησης, ήταν και το δώρο του φίλου μας. Μια τσάντα γεμάτη με όλα τα έντυπα, βιβλία και φυλλάδια, που έχει εκδώσει το Μουσείο. Η μελέτη τους θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα της ευρύτερης περιοχής και της ιστορίας της.
Φεύγοντας πήραμε μαζί τον Κώστα να τον αφήσουμε στην Κοζάνη πριν συνεχίσουμε εμείς για την Καστοριά.
Στην Κοζάνη κάτσαμε για ένα καφέ, είπαμε ένα σωρό νέα και αφού αποχαιρετιστήκαμε, τον ευχαριστήσαμε και φύγαμε.

(συνεχίζεται)

Αποσυνδεδεμένος dimosf

 • Συντονιστής Gallery
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4651
 • Φύλο: Άντρας
 • disaki.blogspot.gr και fototsepi.blogspot.gr
  • το δισάκι μου στον ώμο......
Απ: Δυτική Μακεδονία. Εικόνες τριών νομών στα όρια τριών κρατών!
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 06, 2012, 21:43:07 μμ »
Βγήκαμε γρήγορα στην Εγνατία και μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μετά βγήκαμε δεξιά στο παρακλάδι της που πάει Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή και τέλος Αλβανία. Τι υπέροχος αυτοκινητόδρομος!! Πριν να το καταλάβουμε περάσαμε το Δισπηλιό και φάνηκε η λίμνη με την υπέροχη πόλη απέναντί μας.
Τι εικόνες!!
Βρήκαμε το χωριό Μανιάκοι, που αποτελεί ουσιαστικά προάστιο της πόλης και βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από το στρατόπεδο στο οποίο πέρασα 10 μήνες από τα νιάτα μου. Εκεί ήταν το ξενοδοχείο μας. Εξαιρετικό!! Ανεβάσαμε τα πράγματα, πήραμε μια ανάσα και ξεκινήσαμε για την πόλη. Το απόγευμα είχε προχωρήσει και όπου νάναι θα νύχτωνε. Ξεκινήσαμε λοιπόν για το μικρό γύρω της λίμνης. Το γύρο δηλαδή της χερσονήσου πάνω στην οποία είναι χτισμένη η πόλη. Αφετηρία μας η νότια πλευρά. Μια πρώτη στάση στην περιοχή της γειτονιάς Ντολτσό, μπροστά στο Αρχοντικό Σκούταρη.
Εντυπωσιακό κτήριο και καλά συντηρημένο. Συνεχίσαμε στον πανέμορφο και καταπράσινο δρόμο πλάι στο νερό μέχρι που φτάσαμε στο συγκρότημα της Μονής της Παναγίας της Μαυριώτισσας. Αν και κλειστό το συγκρότημα είναι υπέροχο.
Οι τοιχογραφίες στους εξωτερικούς τοίχους είναι μοναδικές και πολύ εντυπωσιακές! Κάτσαμε αρκετά, βγάλαμε πολλές φωτογραφίες και συνεχίσαμε. Ο δρόμος ακολουθεί πια τη βορινή όχθη της χερσονήσου. Φάνηκε και πάλι η πόλη από τα βόρεια.
Τρίτη στάση η βόρεια ακτή με το λιμανάκι της. Αφήσαμε το αυτοκίνητο απέναντι από τα απομεινάρια του τείχους του Ιουστινιανού. Εκεί κοντά κάτσαμε και απολαύσαμε υπέροχο φαγητό! Είχε νυχτώσει για τα καλά όταν βγήκαμε. Κουρασμένοι  αλλά χορτάτοι από φαΐ και κυρίως εικόνες, μπήκαμε στο αυτοκίνητο και αφού κάναμε μια μικρή βόλτα στη νυχτερινή Καστοριά, γυρίσαμε στο ξενοδοχείο. Ένα μπάνιο, λίγες σημειώσεις για τα της μέρας, λίγο τηλεόραση και ύπνο. Να ξεκουραστεί το κορμί, να τακτοποιηθούν οι εντυπώσεις στο νου, νάναι έτοιμος για μια καινούρια μέρα, για καινούριες εικόνες, καινούρια συναισθήματα ! Καληνύχτα Κυρά της Λίμνης!! Θα τα πούμε αύριο πάλι!

(συνεχίζεται)

Αποσυνδεδεμένος dimosf

 • Συντονιστής Gallery
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4651
 • Φύλο: Άντρας
 • disaki.blogspot.gr και fototsepi.blogspot.gr
  • το δισάκι μου στον ώμο......
Απ: Δυτική Μακεδονία. Εικόνες τριών νομών στα όρια τριών κρατών!
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 07, 2012, 10:18:18 πμ »
Η Κυρά της Λίμνης!!
Εκεί πάνω στη Δυτική Μακεδονία το νερό είναι πανταχού παρόν και στοιχειώνει κάθε τι! Από την πολύ μακρινή προϊστορία μέχρι τις μέρες μας, το νερό, τρεχούμενο ή στάσιμο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία και τη ζωή των ανθρώπων της περιοχής. Μικρά ποτάμια που ενώνονται συνεχώς και σχηματίζουν μεγάλες υδάτινες αρτηρίες και πλήθος μικρών και μεγάλων λιμνών κάνουν την περιοχή, ένα τόπο του νερού!!
Μια από αυτές τις λίμνες είναι και η Λίμνη Ορεστιάδα. Η Λίμνη της Καστοριάς δηλαδή. Η περιοχή γύρω από τη λίμνη κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια.
Η σημερινή πόλη της Καστοριάς είναι κτισμένη πάνω στη χερσόνησο της λίμνης και συνεχώς επεκτείνεται προς τη στεριά σε βορειοδυτική κατεύθυνση. Στη θέση της υπήρχε η αρχαία πόλη Κήληθρον, που αφού πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων, καταστράφηκε τελείως το 395μ.Χ. από τους Ούννους ή το 480μ.Χ από τους Οστρογότθους, σύμφωνα με δύο διαφορετικές εκδοχές. Στη θέση της έκτισε νέα πόλη ο Ιουστινιανός. Κατά τη διάρκεια  των επόμενων αιώνων, πέρασε στα χέρια πολλών και διαφόρων κατακτητών και τέλος στα χέρια των Οθωμανών μέχρι το 1912 που απελευθερώθηκε και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα. Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας η μεγάλη άνθηση της κατασκευής και εμπορίας γουναρικών απέφερε μεγάλο πλούτο. Κατά την επανάσταση του 1821 δεν πήρε μέρος. Αντίθετα είχε ενεργό ρόλο στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα στις αρχές του 20ου αι. Ο πλούτος από τη γούνα στόλισε την πόλη με σπουδαία αρχοντικά του 17ου, 18ου και 19ου αι. Η Βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδος τη στόλισε με μοναδικούς ναούς. Όσα από αυτά τα μνημεία (κοσμικά και θρησκευτικά) σώζονται αποτελούν και τα αξιοθέατα της πόλης. Δυστυχώς, όπως όλες οι πόλεις αυτού του έρμου τόπου, έπεσε και αυτή θύμα της αντιπαροχής. Το αποτέλεσμα της είναι σήμερα οι άχαρες πολυκατοικίες σε όλη την έκταση της πόλης. Ευτυχώς πριν λίγες δεκαετίες έγινε μια προσπάθεια «να σώσουν οτιδήποτε κι αν σώζεται» και έτσι σήμερα η πόλη έχει να δείξει αρκετά πράγματα ακόμα.
Βάλαμε κάτω το χάρτη της πόλης και χαράξαμε πορεία. Σκοπός να δούμε (απ’ έξω μόνο όπως αποδείχτηκε) τα βασικά αξιοθέατά της. Από τους πάνω από 60 Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς ναούς είδαμε γύρω στους 10. Σύμφωνα με τον οδηγό μας οι τρεις από αυτούς έπρεπε να είναι ανοικτοί και επισκέψιμοι. Δυστυχώς ένας μόνο ήταν ανοικτός. Απλά δεν ήξερα πως έπρεπε να επικοινωνήσω με το Βυζαντινό Μουσείο για να κλείσω ραντεβού με τον φύλακα (!!!). Δεν πειράζει. Άλλη φορά.
Πρώτη στάση στην πλατεία Ομόνοιας. Εκεί υπάρχουν 3 ναοί.
Ο Μεταβυζαντινός Άγιος Ιωάννης της Ομόνοιας,
ο Άγιος Νικόλαος Κασνίτση του 12ου αι. και στην νοτιοανατολική άκρη, στο δρόμο που πάει στον Ναό των Ταξιαρχών
ο τρίτος, βυζαντινός κι αυτός, οι Άγιοι Τρεις. Περάσαμε και από τους τρεις, βγάλαμε αρκετές φωτογραφίες και πήραμε το δρόμο για τους Ταξιάρχες Μητροπόλεως.
Βυζαντινός ναός του 10ου αι. κοντά στην Μητρόπολη, έχει πολύ καλές, αν και φθαρμένες, τοιχογραφίες στην πρόσοψη.

(συνεχίζεται)

Αποσυνδεδεμένος dimosf

 • Συντονιστής Gallery
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4651
 • Φύλο: Άντρας
 • disaki.blogspot.gr και fototsepi.blogspot.gr
  • το δισάκι μου στον ώμο......
Απ: Δυτική Μακεδονία. Εικόνες τριών νομών στα όρια τριών κρατών!
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 07, 2012, 13:17:51 μμ »
Γυρίσαμε στην πλατεία. Λίγες δεκάδες μέτρα βορειότερα, στο τέλος ενός μικρού ανηφορικού δρομάκου, βρίσκεται ένα πλάτωμα, ανάμεσα σε πολυκατοικίες. Είναι το ψηλότερο σημείο της πόλης. Η Βυζαντινή Ακρόπολη!
Υπολείμματα από τα τείχη βρίσκονται ένα γύρω. Στη μέση του πλατώματος, ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα βρίσκεται το «σύμβολο» της πόλης.
Η Παναγία η Κουμπελίδικη. Υπέροχος ναός του 10ου αι. με ένα κυλινδρικό και αρκετά υπερυψωμένο τρούλο (κουμπέ) από τον οποίο και πήρε και το προσωνύμιο της. Μερικά «σπαράγματα» από τοιχογραφίες κοσμούν την πρόσοψη Πολύ εντυπωσιακή είναι η δομή της με τις συνεχώς εναλλασσόμενες  σειρές από πέτρες και τούβλα που σχηματίζουν ωραία γεωμετρικά σχέδια. Υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον βομβαρδισμό το 1940 και αναστηλώθηκε εννιά χρόνια αργότερα. Η κατασκευή της είναι τέτοια που της δίνει μια μοναδική «χάρη». Τι όμορφος ναός!! Δίκαια αποτελεί το σύμβολο μιας τόσο όμορφης πόλης!
Από το πλάτωμα μερικά σκαλιά οδηγούν χαμηλότερα στον μεταβυζαντινό ναό των Αγίων Αναργύρων Γυμνασίου (λόγω του Γυμνασίου που βρίσκεται παρά δίπλα).
Η πρώτη ομάδα των ναών που είχαμε σχεδιάσει να δούμε μας ικανοποίησε με το παραπάνω και, σχετικά κουρασμένοι, αποφασίσαμε να κατέβουμε στη λίμνη, στην περιοχή της παραδοσιακής συνοικίας Ντολτσό, για να πιούμε ένα καφέ, δίπλα στη λίμνη.
Κάτσαμε αρκετά, απολαμβάνοντας τις ηλιόλουστες εικόνες γύρω μας. Ήπιαμε τον καφέ μας, ξεκουραστήκαμε και αφού πήρα τηλέφωνο να μάθω τις ώρες λειτουργίας του Οικομουσείου στο Δισπηλιό, αποφασίσαμε να κάνουμε μια καλή βόλτα στο Ντολτσό, μιας και είχαμε ώρα.

(συνεχίζεται)

Αποσυνδεδεμένος dimosf

 • Συντονιστής Gallery
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4651
 • Φύλο: Άντρας
 • disaki.blogspot.gr και fototsepi.blogspot.gr
  • το δισάκι μου στον ώμο......
Απ: Δυτική Μακεδονία. Εικόνες τριών νομών στα όρια τριών κρατών!
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 07, 2012, 21:50:23 μμ »
Ξεκινήσαμε από το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.
Στεγάζεται στο αρχοντικό Νεράντζη-Αϊβάζη. Οι διάφορες πηγές δεν συμφωνούν για το πότε κατασκευάζεται. Άλλες αναφέρουν τον 17ο και άλλες τα τέλη του 18ου αι. Με κάτοψη σχήματος Π έχει τρεις ορόφους. Το ισόγειο χρησίμευε σαν αποθηκευτικός χώρος. Ο 1ος όροφος (μετζοπάτωμα) συγκέντρωνε τις καθημερινές δραστηριότητες της οικογένειας και ο 2ος είχε τις κρεβατοκάμαρες και
τα δωμάτια υποδοχής και εκδηλώσεων. Σήμερα διατηρεί την παλιά του επίπλωση στο μεγαλύτερο μέρος του και μέρος των τοιχογραφιών που είχε κάποτε. Εντυπωσιακά είναι τα ξυλόγλυπτα έπιπλα, τα ντουλάπια και τα ταβάνια,
τα πολύ όμορφα τζάκια αλλά κυρίως τα βιτρό, αποκατεστημένα σήμερα μετά από τις ζημιές που έπαθαν στη διάρκεια των βομβαρδισμών του 1940. Στην αυλή που είναι στη νότια πλευρά, προς τη λίμνη, είναι από τη μια το μαγεριό, απέναντί του το πηγάδι και ανάμεσά τους,
κάτω από στέγαστρο, η βάρκα. Το σπίτι έβλεπε στη λίμνη και η βάρκα ήταν απαραίτητη. Ξεχωριστά κομμάτια του Μουσείου είναι τα μικρά έλκηθρα, οι «σάνιες», με τα κομμάτια κόκαλου από ζώο, για να γλιστράει καλύτερα στον πάγο όταν πάγωνε η λίμνη,
η ειδική ραπτομηχανή για το ράψιμο της γούνας
και οι δύο κλειδαριές των Βυζαντινών χρόνων από τις πύλες του Βυζαντινού κάστρου. Πρόκειται για ένα μουσείο που διαφέρει από τα συνήθη του είδους του, μιας και αναπαριστά την καθημερινή ζωή μιας άλλης εποχής. Βέβαια μιας πλούσιας οικογένειας. Με τους απλούς, φτωχούς ανθρώπους τα πράγματα σίγουρα ήταν πολύ διαφορετικά.

(συνεχίζεται)

Αποσυνδεδεμένος vagantos

 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 332
 • kavouras12.blogspot.gr
  • καβουροζούμι
Απ: Δυτική Μακεδονία. Εικόνες τριών νομών στα όρια τριών κρατών!
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 07, 2012, 22:39:39 μμ »
Ευχαριστούμε Δήμο.
Συνταξιούχος μεν, ακούραστος δε... Μένει  ακόμη κάμποση Ελλάδα να καλύψεις.
Αν είχες και σπόνσορα για τις βενζίνες...
Κόκκαλο ρίξε στο σκυλί, το μαύρο που αλυχτά
και στείλε τη φιγούρα μας στον πειρατή ρεγάλο...

Αποσυνδεδεμένος dimosf

 • Συντονιστής Gallery
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4651
 • Φύλο: Άντρας
 • disaki.blogspot.gr και fototsepi.blogspot.gr
  • το δισάκι μου στον ώμο......
Απ: Δυτική Μακεδονία. Εικόνες τριών νομών στα όρια τριών κρατών!
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 07, 2012, 23:44:50 μμ »
Μωρέ ο κόσμος ολάκερος είναι ακόμα πάρα πολύς. Αλλά που οι σπόνσορες;
Είσαι καλά; Οι υπόλοιποι της οικογένειας;

Αποσυνδεδεμένος vagantos

 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 332
 • kavouras12.blogspot.gr
  • καβουροζούμι
Απ: Δυτική Μακεδονία. Εικόνες τριών νομών στα όρια τριών κρατών!
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 07, 2012, 23:48:28 μμ »
Μωρέ ο κόσμος ολάκερος είναι ακόμα πάρα πολύς. Αλλά που οι σπόνσορες;
Είσαι καλά; Οι υπόλοιποι της οικογένειας;
Ειμαι όρθιος. Κι οταν ταξιδευω ειμαι πάααρα πολύ καλά. Κι ετσι ειναι και η υπόλοιπη οικογένεια καλα.
Πάντως σε θυμηθήκαμε, πινοντας μπυρίτσα μα τον panpan στη Βαρκελώνη την προηγουμενη βδομάδα.
Κόκκαλο ρίξε στο σκυλί, το μαύρο που αλυχτά
και στείλε τη φιγούρα μας στον πειρατή ρεγάλο...

Αποσυνδεδεμένος dimosf

 • Συντονιστής Gallery
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 4651
 • Φύλο: Άντρας
 • disaki.blogspot.gr και fototsepi.blogspot.gr
  • το δισάκι μου στον ώμο......
Απ: Δυτική Μακεδονία. Εικόνες τριών νομών στα όρια τριών κρατών!
« Απάντηση #8 στις: Σεπτέμβριος 08, 2012, 00:07:54 πμ »
Ωραία πράγματα! Πάντα όρθιος!!

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30836
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Δυτική Μακεδονία. Εικόνες τριών νομών στα όρια τριών κρατών!
« Απάντηση #9 στις: Σεπτέμβριος 08, 2012, 01:43:31 πμ »
Πάντως σε θυμηθήκαμε, πινοντας μπυρίτσα μα τον panpan στη Βαρκελώνη την προηγουμενη βδομάδα.

Καλα... ουτε μια φωτογραφια απο αυτη τη συναντηση? :mad: