Αποστολέας Θέμα: Η Βαρκελώνη με τα μάτια της carmen!!  (Αναγνώστηκε 33036 φορές)

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Η Βαρκελώνη με τα μάτια της carmen!!
« Απάντηση #30 στις: Μάιος 15, 2012, 23:07:26 μμ »
Πολλα δεν ειδα... νομιζω πρεπει να ξαναρθω!! :scratch:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
« Απάντηση #31 στις: Μάιος 15, 2012, 23:46:58 μμ »
Σ ευχαριστω dk... που διορθωσες τον τιτλο  :clap: :clap:  :clap:
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος Dimitra

• Hero Member
« Απάντηση #32 στις: Μάιος 16, 2012, 12:31:05 μμ »
Κι εμεις θα το βάλουμε στο προγραμμα να ερθουμε...πολυ ομορφα ολα αυτα που μας δειχνεις carmen! :kiss:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #33 στις: Μάιος 16, 2012, 21:24:22 μμ »
Κι εμεις θα το βάλουμε στο προγραμμα να ερθουμε...πολυ ομορφα ολα αυτα που μας δειχνεις carmen! :kiss:

:clap: :clap: :good:... :yahoo:
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #34 στις: Μάιος 16, 2012, 23:01:22 μμ »
Πολλα δεν ειδα... νομιζω πρεπει να ξαναρθω!! :scratch:

οπωσδηποτε...{με τσιπουρο βεβαια και στο σπιτι μας} :drink:
..μεταξυ σοβαρου και αστειου ομως, με 80 εως 100 ευρω aller retour με την ryan air, η Βαρκελωνη θα σου βγει οικονομικοτερη απο  αλλους προορισμους...

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Μάιος 16, 2012, 23:49:04 μμ »
Αυτο ειναι ο χαρτης του Ισπανικου Χωριου,οπως μεταφραζεται το poble espanyol..και της γυρω περιοχης

Η εισοδος ειναι 9 ευρω, και εκτος του οτι θαυμαζεις τις αντιπροσωπευτικες γειτονιες και σπιτια απο καθε περιοχη οπως εδω την Πλατεια Mayor στο ιστ. κεντρο της Μαδριτης

και  εδω κομματι απο Ναβαρρα και Επαρχια Βάσκων

Εχει και πολλα  μαγαζια {οικοτεχνιες} οπου μπορει να αγορασει κανεις χειροποιητα σουβενιρ,κρασια,σοκολατες πολυ καλης ποιοτητας σε οικονομικες τιμες
{Αυτο το μαγαζι ανηκει σε μια Ελληνιδα -απο Γιαννιτσα, Θοδωρα- και εχει πολυ καλα ισπ.κρασια, παραδ.γλυκα και ισπ.σοκολατες και  αξιζει  τον κοπο να τα παρετε απο δω} ειναι κοντα στην Σαραγοσα και Ανδαλουσια

στο βαθος εκκλησια απο την Σαραγοσα -Zaragoza {κανονικα ειναι Θαραγοθα γιατι το Ζ προφερεται θ}

εδω πισω απο την  ανδαλουσια εχει και μια οικοτεχνια φυσιτου γυαλιου,που σου τα ετοιμαζουν μπροστα σου ολα τα διακοσμητικα ή μπιζου που θελεις να αγορασεις απο 5 μεχρι 15 ευρω {τσαμπα}

Παντου  εχει εστιατορια καφετεριες και ταβερνες, οπως και εδω στην Μουρθια {αυτο ειναι ορθαδικο κρασο-ποταδικο}

και τελικα και ενα κομματι  απο τον βορρα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #36 στις: Μάιος 17, 2012, 00:57:49 πμ »
Οι εθνικιστες Καταλανοι { και οι Βαρκελωνεζοι} δεν πολυ-συμφωνουσαν στην ιδεα ενος τετοιου μουσειου που θα αναδεικνυε τις ομορφιες και  της υπολοιπης ισπανιας.Σκεφτηκαν ομως πονηρα και καπως ετσι το διαφημισαν το 1929..-"..που να τρεχετε στα βουνα και λαγκαδια για να δειτε την υπολοιπη Ισπανια? Με ελαχιστα χρηματα και σε μια ωρα μπορειτε να δειτε ολη την Ισπανια και να γλυτωσετε ταλαιπωρια" με  αποτερο σκοπο βεβαια οι εμπορικοι επισκεπτες της εκθεσης του 1929 να μεινουν στην Βαρκελωνη και να μην μπουν στον πειρασμο να ξοδεψουν τα καλα τους λεφτουδακια σε αλλα μερη.... :wink:
 Ετσι,παρεπιπτοντως το ανοιχτο αυτο μουσειο στην αρχη προορισμενο μονο για την περιοδο της εκθεσης, ειχε τοσο μεγαλη  επιτυχια που το κρατησαν για  μονιμα και το επεκτειναν..
 Μεχρι και σημερα  θεωρειται απο  τα πιο  επισκεψιμα  μερη της πολης,γιαυτους βεβαια πουθα διαθεσουν τουλαχιστον 3 ωρες για να το δουν,να ψωνισουν και να απολαυσουν...
{εδω μια απο τις επεκτασεις,  δρομος για ρομανικό μοναστηρι}

Φευγουμε τωρα απο το ισπανικο χωριο και τραβαμε ισια την ανηφορα στον Λοφο Μοντζουϊκ που οδηγει στις Ολυμπιακες εγκαταστασεις..
 Το ονομα Μοντ-ζουϊκ του λοφου αποδιδεται σε δυο εκδοχες .Η μια και επικρετέστερη ειναι απο το Μοντ {καταλανικα=βουνο} και ζουικ απο το Ζους {Ζευς-λατινικα ζουπιτερ}.Ηταν πιθανον το βουνο {λοφος} οπου οαρχαιος Ηρακλης μας εστησε εναν βωμο προς τιμην του πατερα του Δια-Ζευς.{σε καποια απ τις περιπλανησεις του στην Εσπερια -κηπος εσπεριδων-γιβραλταρ} ή Βοδια του Γυρυωνη στη Μαγιορκα. Οι Καταλανοι πιστευουν οτι ενας πρωτος οικισμος στηθηκε εδω απ τον Ηρακλη....

Η δευτερη εκδοχη ειναι οτι ονομαστηκε το βουνο των Εβραιων..μοντ- ζους και απο παραφραση μετα ζουικ..Εγω βεβαια κλεινω υπερ της ελληνικης εκδοσης γιατι....πρωτον οι Ελληνες ιδρυσαμε την ισπανια .Εσπέρια=δυση ..εσπέρας.. μετα χεσπέρια ΄λογω
δασειας} χεσπενια-χεσπανια...εσπανια.
Οι Ιβηρες εξ αλλου ηταν Ελληνες {ποντιοι} αυτοι που ιδρυσαν και την μονη Ιβηρων στον Αθω, και καμμια συμπτωσιακα δευτερη φυλη...με το ιδιο ονομα, και χτισαμε δεκαδες αρχαιες ελληνικες  αποικιες στην ισπανια και 3 απ αυτες κοντα στην Βαρκελωνη,και
στο τελος οι εβραιοι ζουσαν μεσα στο κεντρο της πολης σε περιοπη θεση και δεν ειχαν καμμια σχεση με το βουνο  που ηταν αρκετα μακρια απ την πολη..
Περναμε το συντριβανι και τον καβαλαρη Αγιο Γερωργιο με μια ωραια θεα στην Βαρκελωνη που αφησαμε πισω μας...και  μπροστα μας εχουμε τις Ολυμπιακες εγκαταστασεις

το πρωτο εντυπωσιακο κατασκευασμα ειναι η κεραια της τηλεοπτικης  αναμεταδοσης των ολυμπ αγωνων΄του ισπανικου {ΟΤΕ}=
Τelefonica. Eνα εργο που ανελαβε ...οοοοοοοοοολως τυχαια ο Βαλενθιανος αρχιτεκτονας {γαμπρος του Χουαν Αντονιο Σάμαρανγκ- επι το σωστοτερον  Ζοάν Άντονι Σαμάραντς} Σαντιαγκο Καλατραβα...[παρεπιπτοντως κατι εκατομυριων σκανδαλο εχει ξεφυτρωσει με δαυτον στην Βαλενθια με το Ωσεαναριουμ κλπ, αυτες τις μερες...]

Οι Βαρκελωνεζοι "ζοχαδιασμενοι" που δεν πηραν το εργο καταλανοι αρχιτεκτονες το αποκαλεσαν το "στυλο του Καλατραβα"...
Εδω δημιουργηθηκε το 1992 μια ωραια πλατεια με συντριβανια και ποταμια..δεξια στο  βαθος το Παλαου Σαν Ζορντι {Γεωργιος  στα  καταλανικα} σταδιο Μπασκετ και Βολλεϋ και πολιτιστικων εκδηλωσεων {συναυλιων τραγουδιστων κλπ}
Απο την αλλη πλευρα της πλατειας που λεγεται Placa Europa

βλεπουμε και τις ολυμπιακες πισινες Picornelli ,που σημερα ειναι ανοιχτα Spa, για ολον τον κοσμο.Εναντι μικρης αμοιβης κανεις μπανιο,σαουνες χαμαμ, μασαζ κλπ. Εδω ερχονται και πολλα σχολεια για  εκμαθηση κολυμβησης αλλα και ΚΑΠΙ για υδρο-γυμναστικη

Νατο και το επιβλητικο "παλιο" ολυμπιακο σταδιο Lluis Companys, ετος κατασκευης 1929-1935 !!!!

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #37 στις: Μάιος 20, 2012, 01:30:13 πμ »
Η Βαρκελωνη, μετα την επιτυχημενη διεθνη εμπορικη εκθεση του 1888 [!!!!} και του 1929 - εκτοτε η  εκθεση εγινε μονιμη και θεσμος,- έβαλε υποψηφιοτητα για να φιλιξενησει τους Ολυμπιακους αγωνες του 1936...
 Ολα προμηνυαν οτι θα τους  κερδιζε...Ετσι ηδη ειχε δρομολογηθει το χτισιμο του σταδιου απο το 1927-28.Ηδη γιατην εκθεση του 1929 ηταν  ετοιμο και ολοι το καμαρωναν...Μια "απροσδοκητη" τροπη των "αδεκαστων" μελων της ολυμπιακης επιτροπης, εφερε τα πανω-κατω και τελικα τους  αγωνες τους κερδισε το Ναζιστικο καθεστως του Χιτλερ στο Βερολινο...!!! Οι  Καταλανοι ,πουδεν χαριζονται σε κατι τετοιες αδικιες, απο αντιδραση και εν ειδει διαμαρτυριας , διοργανωσαν τους δικους "λαικους Ολυμπιακους αγωνες"-" Olimpiada Popular",
που θα ελαμβαναν χωρα  στο ηδη ετοιμο σταδιο, ενω για ολυμπιακο  χωριο,θα χρησιμοποιουσαν τα τριγυρω απο την εκθεση νεοκτιστα ξενοδοχεια. Το  γεγονος αυτο θεωρηθηκε και  -μποϋκοταρισμα- εναντιον του Ναζιστικου καθεστωτος του Χιτλερ.
Ετσι οι 6.000 απεσταλμενες προσκλησεις σε αθλητες απο 22 χωρες εγινες δεκτες με θερμη.Παρ αυτα η Olimpiada Popular ειχε προγραμματιστει να γινει  απο τις 19-26 Ιουλιου , 6 μερες πριν την εναρξη των ολυμπιακων στο Βερολινο,ουτως ωστε αν παρ αυτα καποιος αθλητης μετανοιωνε και θα ηθελε να συμμετεχει και εκει, να  προλαβαινε να παει..Στα ολυμπιακα αθληματα ειχε συμπεριληφθει το σκακι,   φολκλορικοι χοροι, θεατρο και μουσικη.  Τις 17. Ιουλιου, ξεσπα ομως ο εμφυλιος πολεμος στην Ισπανια με πρωταγωνιστητον Φρανθισκο Φρανκο και ετσι ματαιωνονται οι αγωνες....
 Ο αιχμαλωτος και φυλακισμενος προεδρος της Καταλανικης Δημοκρατιας Lluís Companys { Γιουίς Κομπάνς} εκτελειται το 1940 και το σταδιο παιρνει τιμητικα το ονομα του αντιστασιακου καταλανου προεδρου..

Μετα απο 56 χρονια καταφερε η Βαρκελωνη να παρει επισημα τους ολυμπιακους. Απο την παλια κατασκευη κρατηθηκε μονο η προσποψη και αυτη η πλευρα με την δαδα {οπου αναψε η ολυμπιακη φλογα} και ολο το εσωτερικο κατεδαφιστηκε, σκαφτηκε σε βαθος -  για περισσοτερες θεσεις θεατων- και ανακατασκευαστηκε με 56.000 θεσεις βεβαια,
για τους ολυμπιακους  ειχε σχεδον 67.000 θεσεις!!!.

Μεχρι πριν εναμιση χρονο ηταν και η προχειρη εδρα  της ομαδος Εσπανιολ, μεχρι που χτιστηκε το δικο της γηπεδο

Μετα τους ολυμπιακους, χρησιμοποιειται σαν σταδιο αθλητικων γεγονοτων, αγωνων και συναυλιων..
Να θυμηθουμε οτι το 1992 ακουστηκε το διασημο πια "για την Ελλαδα ρε...γαμωτο" της Βουλας Πατουλιδου με το χρυσο μεταλιο και ενα ακομη για τον Πυρρο Δημα.

Συνεχιζουμε ομως την βολτα μας ανεβαινοντας στον λοφο Μοντζουικ, στους δρομους που μεχρι το 1975 φιλοξενουσαν το Γκραν Πρι -  Φορμουλα 1 της Βαρκελωνης.Μετα απο αρνηση του πιλοτου F1 Emerson Fittipaldi , να συνεχισει να αγωνιζεται σ αυτην  την επικινδυνη πιστα ,που στιχοισετο 1975 την ζωη 5 ανθρωπων,οι Βαρκελωνεζοι αναγκαστηκαν να κατασκευασουν  μια νεα             κα τα πλη κτι κη  πιστα στο  Μοντμελό καπου στα 17 χλμ εκτος πολης
Εδω ενα μικρο τμημα της τελευταιας διαδρομης φορμουλας 1 και το θανατηφορο δυστυχημα του Ρολφ Στομελεν

Στην νεα πιστα του Μοντμελο, σημερα μπορει κανεις εναντι "ανεκτου" εισητηριου να ξεναγηθει στις εγκαταστασεις και οδηγησει μονος του μονοθεσια φορμουλα Φεραρρι...

Ας ξαναγυρισουμε ομως στον λοφο μας οπου πισω απο το ολυμπιακο σταδιο  εχουμε πανεμορφους βοτανικους κηπους με σπανια τροπικα φυτα ,λιμνουλες ... ενα τελειο τοπιο για βολτα και ψυχικη αναταση
εδω η εισοδος ειναι φυσικα ελευθερη

Ομορφες λιμνες με νουφαρα και εντυπωσιακα ψαρια Κόϊ,

αλλα και ποταμια με γεφυρες  συμπληρωνουν το σκηνικο..

Εμεις ομως ..βαλαμε σκοπο να φτασουμε τερμα πανω, στο καστρο του  Φιλιππου του Ε'...ετσι συνεχιζουμε την ανηφορα.
Αν δεν εχετε  μεταφορικο μεσο,ή ξεναγο να σας ανεβασει πανω, πρεπει να παρετε το λεωφορειο,αλλιως θα ψιλο..ξεποδαριαστειτε
Μια λυση εινα και το τελεφερικ..

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Μάιος 20, 2012, 20:53:26 μμ »

Σιγα-σιγα φτασαμε στην τελικη ευθεια, τα τελευταια μετρα πριν το Καστρο..

Η ανατολικη πλευρα του λοφου ειναι σχεδον ενας αποτομος γκρεμος, με μια επιβλητικη θεα ομως πανω απο το λιμανι της πολης .
Με τελικο υψος 184,8 μ.

Ειχε γινει ο τοπος  οχυρωματικων εργων, το πιο προσφατο των οποιων (το Castell de Montjuïc) παραμενει μεχρι  σημερα.

Για παμε μεσα ομως,

Το καστρο χρονολογειται κυριως απο τον 17ο αιωνα, με προσθηκες κατα τον 18ο αιωνα { νεο  οικημα μεσα ,δεξαμενες νερου και την ταφρο}. Χρησιμοποιηθηκε εκτος απο αμυντικο φυλακιο κατοπιν και ως φυλακη, κρατωντας συχνα  πολιτικους κρατουμενους, μεχρι και την εποχη του στρατηγου Φρανκο.

Το καστρο ηταν επισης η περιοχη των πολλων εκτελεσεων,-βοηθουσε η εσωτερικη απομονωμενη αυλη.-
 Το 1897, ενα ιστορικο περιστατικο, γνωστο ως Els processos de Montjuïc, οδηγησε στην εκτελεση πολλων οπαδων των αναρχικων,{αναρχικων ως πολιτικη ιδεολογια και οχι με την σημερινη εννοια}, η οποια στη συνεχεια οδηγησε σε σοβαρη καταστολη του αγωνα των εργαζομενων για τα δικαιωματα τους. Σε διαφορες περιπτωσεις κατα τη διαρκεια του ισπανικου εμφυλιου πολεμου, τοσο οι εθνικιστες , αλλα και οι Ρεπουμπλικανοι εκτελεστηκαν εκει, αναλογα με το ποιος ητανστην εξουσια . Και  ο εθνικιστης ηγετης της Καταλονιας Lluís Companys y Jover  εκτελεστηκε εδω οπως ειπαμε,  το 1940, εχοντας εκδοθει προς την κυβερνηση του Φρανκο απο τους Ναζι που τον συλλαβανε.

Σημερα το Καστρο εκτος απο ενα μερος με απιστευτη  θεα πανω απ ολη την πολη,

ειναι πολεμικο μουσειο, που εκθετει παλιους πολεμικους εξοπλισμους,απο τον μικροτερο εως τον...μεγαλυτερο

Τον Ιουνιο του 1792, οι γαλλοι αστρονομοι Jean Baptiste  Delambre και Pierre François  Méchain αποφασισαν να μετρησουν την αποσταση του τοξου του μεσημβρινου
 απο την Δουνκερκη {γαλλικη πολη στο βορειοτερο της ακρο} μεχρι την Βαρκελωνη, δυο πολεις που βρισκονται περιπου στο ιδιο γεωγραφικο μηκος  και επισης σε σχεση με το γεωγραφικο μηκος απο το Παρισι.
 Το καστρο τουMontjuïc επιλεχθηκε ως σημειο αναφορας της Βαρκελωνης. Μετα απο παρατεταμενες διαπραγματευσεις (γιατι η Γαλλια  ηταν σε πολεμο με την Ισπανια ) ο Méchain εκανε τις μετρησεις του απο το καστρο στις 16 Μαρτιου το 1794.
 Χρησιμοποιωντας αυτη τη μετρηση και το γεωγραφικο πλατος των δυο πολεων θα υπολόγιζαν την αποσταση μεταξυ του Βορειου Πολου και του ισημερινου στην κλασικη γαλλικη μοναδα μηκους και ως εκ τουτου, θα παρηγαγαν το πρωτο πρωτοτυπο μετρο {μετρησης μηκους}  που οριστηκε ως το ενα δεκα εκατομμυριοστο της αποστασης αυτης.
 Το οριστικο μετρο μπαρ, κατασκευασμενο απο πλατινα, παρουσιαστηκε στη γαλλικη νομοθετικη συνελευση στις 22 Ιουνιου 1799 για εγκριση. Ειναι λιγο πολυ το μετρο που χρησιμοποιουμε σημερα...

Πισω απο το Καστρο εχει εναν αποτομο δρομο-σκαλοπατια που οδηγει  χαμηλα.

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Μάιος 20, 2012, 21:02:10 μμ »

Κατεβαινοντας συναντουμε πολλους ομορφους βοτανικους σχηματισμους με ιδιαιτερα φυτα αλλα και κακτοειδη  κηποι που ονομαζονται jardins de Costa i Llobera...

Eμεις ομως δεν θα κατεβουμε ακομα εχουμε πολλα να δουμε εδω πανω