Μετά από 26+ χρόνια μισθωτής ( κι οχι καλοπληρωμένης) εργασίας ( κι άλλα τόσα της γυναίκας μου):
Δεν θεωρώ πολυτέλεια τα ταξίδια που κάναμε στο παρελθόν ( Αν εβαζα τα λεφτά στο μπαούλο, θα ειχα πιθανώς μια -υπερτιμημένη- γκαρσονιέρα στην Αθήνα και θα ψαχνόμουν να πληρώσω κι άλλα χαράτσια).
Αισθανόμουν Ευρωπαίος εργαζόμενος που ζει αξιοπρεπως απ τη δουλειά του και μπορει που και που να ταξιδευει ( αφού δεν κάναμε σπατάλες αλλού)
Ευτυχώς που επενδύσαμε στα ταξίδια ( δεν απαξιώνονται ΠΟΤΕ αυτές οι επενδύσεις)
Δεν έδινα σημασία στη γνώμη ανθρώπων , που δεν "μετρούσαν" γενικότερα στην εκτίμησή μου, γιατί απλά ειχαν άλλες αξίες και προτεραιότητες.
Δεν πιστεύω και δε με επηρεάζουν, προλήψεις, "μάτια", φρύδια, αύρες, άστρα κλπ.
Σ αυτους που έλεγαν πως μας ζηλεύουν για τα ταξίδια μας, συνήθως απαντούσα πως αν κάτι το ήθελαν τόσο πολύ θα μπορουσαν να το προγραμματίσουν και σε βάθος χρόνου να το καταφέρουν
Βιώνοντας μια πολύ - πολύ σοβαρή προσωπική περιπέτεια τα δυο τελευταία χρόνια και προσθέτοντας και την κρίση ( μείωση εισοδημάτων - και δεν ξέρουμε και τι άλλο μας επιφυλάσσουν), άλλαξαν λίγο τα πράγματα.
Πέρσι κάναμε ένα -οχι και τοσο μακρινό ταξίδι- για να επιβεβαιώσω οτι αντέχω σωματικά ( μια χαρά τα καταφερα).
Φέτος ΠΡΕΠΕΙ να πάμε Κρήτη το καλοκαίρι κι αν αντέχουμε οικονομικά μπορουμε να προγραμματισουμε κάτι όχι απαραίτητα ακριβό ( πχ roadtrip Βαλκάνια ή Τουρκια ή... ή ...)
Αν δεν μας προλάβει καμιά εφεδρεια ή απόλυση.
Δεν μπορώ όμως πια να μιλάω για ταξίδια και προγράμματα όταν οι συνομιλητές είναι άνεργοι, ή άνθρωποι που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.
Τώρα ξέρω οτι κάποιοι μάλλον δεν θα πραγματώσουν ποτέ τα όνειρά τους.
Ενοχή ΔΕΝ νοιώθω ( Ήταν πολύ πιο έντονα και χειρότερα τα συναισθήματα που ένοιωσα αντικρύζοντας την απελπιστική κατάσταση των ανθρώπων στο Βαρανάσι ας πούμε)
Επίσης ΔΕΝ θα με κάνουν να νοιώσω συνένοχος, γιατί:
ΔΕΝ έγλυψα, ΔΕΝ πήρα κανένα πόστο με κομματικές πλάτες, ΔΕΝ διορίστηκα απ το παράθυρο σε ΔΕΚΟ, ΔΕΝ ήμουν λαμόγιο, ΔΕΝ τους ψήφισα ποτέ αυτούς τους κερατάδες που βάλθηκαν τώρα να μας "σώσουν" ( βλέπε, να μας ξεπατώσουν).