Αποστολέας Θέμα: Τα αστέρια της Ελβετίας (Λουκέρνη-Ζυρίχη-Ιντερλάκεν-Βέρνη-Λωζάννη-Γενεύη)  (Αναγνώστηκε 148986 φορές)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
  Ελαχιστες πολεις καταφεραν να κρατησουν το πραγματικο ιστορικο τους προσωπο σε τοση μεγαλη εκταση και τοσο πετυχημενα οπως; η πρωτευουσα της Ελβετιας , η Βέρνη. Γιαυτο αλλωστε τον λογο συμπεριληφθηκε ολη η  " χερσονησος", αυτο το "δαχτυλο, στα
 UNESCO Cultural World Heritage Sites .{ Αξιοθεατα Παγκοσμιας Πολιτιστικης κληρονομιας} με πιο χαρακτηριστικο στοιχειο του οι καμαρες των 6 χιλιομετρων !!! που οι ντοπιοι τις αποκαλουν  "Λάουμπεν"= Lauben, που σημαινει παραφρασμενα προστατευμενα απο τον καιρο κιοσκια
  Ενα καστρο πιθανοτατα να ηταν στην τοποθεσια του  Nydegg, στην ανατολικη ακρη της χερσονησου της Βερνης, απο τον ενδεκατο αιωνα, πριν ο Berchtold ο,5ος Δουκα του Zähringen, επιλεξει το ιδανικο στρατηγικο αυτο σημειο για να ιδρυσει μια νεα πολη το 1191.
Ζητησε τα δαση βελανιδιας που καλυπταν την χερσονησο να κοπουν, χρησιμοποιωντας την ξυλεια για τα πρωτα σπιτια, και στη συνεχεια - ο θρυλος λεει - πηγε κυνηγι γυρω απο το μερος αυτο  και υποσχεθηκε να ονομασει   τη νεα πολη συμφωνα με το πρωτο ζωο που θα συναντουσε για να σκοτωσει. Συντομα συναντησε  μια αρκούδα "Bαεr στα γερμανικά}, και η πολη ονομαστικε "αρκουδες"  Baeren/Bern.  H αρκούδα λοιπον,εγινε η μασκωτ και ο  θυρεος της Βέρνης  και  εμφανιστηκε για πρωτη φορα το 1224, και απο αυτη την ημερα παραμενουν ανεξιτηλα συνδεδεμενες με την πολη. Αυτο βεβαια ειναι ενας θρυλος γιατι ορθογραφικα δεν πολυταιριαζει με την αρκουδα, αλλα με το κέλτικο Berna που σημαινει μυτη γης μεσα σε νερο..
  Ομως η αρκουδα υπερισχυσε και εγινε το "πετ" της πολης. Οι δουκες του Τσεινγκεν εφτιαξαν πραγματι μια ωραια και ισχυρη πολη με φυσικα οχυρα απο τρεις πλευρες τον ποταμο Ααρ {παραποταμος του Ρηνου, ο μεγαλυτερος ποταμος που αρχιζει και τελειωνει μεσα στην ελβετια}, και απο ξηρας μια σειρα απο πολυ καλα τειχη.
 Το 1353 εγινε μελος της Swiss Confederation  { ελβετικης  συνομοσπονδιας } ενω το 1848  ψηφιστηκε να γινει η πολιτικη πρωτευουσα της ελβετικης συνομοσπονδιας και λογω δυναμης και κυρους αλλα και γεωγραφικης θεσης, παρολο που η  {Σβιτς}  Schwytz, ηταν απο τος πιο παλιες και γνωστες,
εξ ου και το δευτερο ονομα της χωρας  Schweitz-Suisse-Swiss που βγαινει απο τον κατοικο της  Schwyz που τον  αποκαλουσαν Schwiizer, Σβιτσερ.
 Στις 5 το πρωι, συμφωνα με τα χρονικα της πολης της 14της  Μαιου to 1405, φωτια ξεσπασε απο ενα φουρνο στην Brunngasse ,, που εξαπλωθηκε γρηγορα σ ολη την πολη την οποια και κατεκαψε, παρ ολο που ηταν σχετικα κοντα σε νερο. Δυστυχως εκτος απο υλικες ζημιες καταγραφτηκαν
και πανω απο 300 νεκροι...Ηταν η στιγμη που ξαναχτιστηκε η πολις απο την αρχη , απο πετρα-αμμολιθο, δινοντας στην πολη την σημερινη της μορφη
 και χτιζοντας επιπλεον τον επιβλητικο καθεδρικο Μύνστερ και το Δημαρχειο.
  Το 1528, η Βερνη με πολυ ενθουσιασμο υποδεχτηκε την θρησκευτικη μεταρρυθμηση { εχουμε ευαγγελικους εδω παλι} και μετετρεψε ολες τις εκκλησιες σε ευαγγελικες διαμαρτυρομενες συμπεριλαμβανομενου και του καθεδρικου. Ηταν και η εποχη υπο την διοικηση των Σαβόυ, που ανεκτησε
το κυρος και την δυναμη της.
  Το 1864 ψηφισε ο λαος την κατεδαφηση των τειχων και πυργων για να επεκταθει η πολις προς δεσμας, οπως και εγινε και το σημειο αυτο να θεωρηθει το κεντρο της επεκταμενης πολης το οποιο φιλοξενησε - οπως παντα- τον σιδ/κο σταθμο !!!
  Το 1905, ο Αλβερτος Αϊνστάϊν, ζουσε στην Βερνη , εργαζομενος σε ενα  τεχνικο γραφειο ευρεσιτεχνιων  {1902-1909} ,οπου διοριστηκε τεχνικος εμπειρογνωμονας.Παραλληλα ομως με την δουλεια αυτη ασχολειτο και  ολοκληρωσε μια εκπληκτικη γκαμα της θεωρητικης φυσικης που δημοσιευσε  και ανακοινωσε μεταξυ αλλων και την ειδικη θεωρια της σχετικοτητας, η οποια απαιτουσε  ριζικη αναθεωρηση αξιων στην παραδοση που  θεσπιστηκε πραγματοποιήθηκε απο τον Νευτωνα που αφορουσαν  τις  μεχρι τοτε αποψειις του χωρου και του χρονου. 
   Εισηγαγε την περιφημη εξισωση  E = mc2. { Ενεργεια=μαζα επι ταχυτητα φωτος στο τεραγωνο}
 Το 1907, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν εγινε λεκτορας στο παν/μιο της Βερνης ενω την επομενη χρονια  ελαβε το διδακτορικο του στο Πανεπιστημιο της Ζυριχης.

Για να δουμε τον χαρτη μας , απο που θα αρχισουμε και πως θα πορευτουμε..Αυτη την φορα μας βολευει ειπαμε αναποδα και οχι απο τον σαθμο...
Ξεκιναμε λοιπον απο την ανατολικη μερια east, και απο την περιοχη  Nydegg , με την γεφυρα Nydeggbrücke που θα περασουμε απεναντι , αφου
θαυμασουμε πρωτα το συμβολο της πολης...τις αρκουδες !!!!!

Ξεκιναμε λοιον απο κατω αριστερα, εκει που υποθετικα σθναντηθηκε με την αρκουδα ο Δουκας του Zaehingen και εκει κτιστηκε ενας "σταθμος αναψυχης" και οχι ζωολογικος, για αρκουδες.
Εκει μεσα που σκυβουν ολοι να δουν περνουσαν την ωρα τους ευχαριστα καμμια 5-6 αρκουδες.

Επειδη ο χωρις θεωρηθηκε μικρος και "αναρμοστος" για αρκουδες, επεκτειναν το Παρκο και προς την οχθη του ποταμου..Τωρα οι αρκουδες μπορουν
να πηγαινουν μεχρι κατω και να "μπανιαριζονται " κιολας.Ενω στην θεση αυτη δημιουργηθηκε και ενα τουριστικο κεντρο πληροφοριων με εστιατοριο και ειδη σουβενιρ που εξυπηρετει τους τουριστες.

Η επεκταση του παρκου

Τωρα αφου θαυμασαμε το εμβλημα της πολης περναμε την Γεφυρα απεναντι εντυπωσιαζομενη απο τον επιβλητικο Ααρ...τον γνωστο σταυρολεξοποταμο  :happy:
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
http://www.bern.com/de/stadt-bern/bern-highlights/baerenpark

Μια γρηγορη ματια στο που θα παμε

http://www.bern.com/en/city-of-bern/attractions/world-cultural-heritage

Περναμε την γεφυρα και στο βαθος δεξοα διακρινουμε την Nydeggkirche , εκκλησια ανακαταστευασμενη, στην θεση μιας απο το 11 μαλλον αιωνα...

Και βρισκομαστε στην οδο Nydegg και ετοιμαζομαστε να αντικρισουμε την "καμαρωτη" πολη

Αυτο που συναντουμε αμεσως μετα στην ιδια οδο που απλα μετα την ανηφορα αλλαζει ονομα και γινεται Gerechtigkeitsgasse  ηδη ειναι αρκετο

Η οδος εδω . πηρε αυτο το ονομα αυτο = δρομος της δικαιοσυνης, εξ αιτιας του συντριβανιου που θα συναντησουμε αμεσως μπροστα μας

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 To πηγαδι της δικαιoσυνης, ετσι μεταφραζεται το Gerechtigkeitsbrunnen, ανηκει στην συλλογη των πηγαδιων του 16 αιωνα, που ηρθαν να αντικαταστησουν αυτα τα ξυλινα ,που εφτιαξαν οι Βερνέζοι αμεσως μετα την φωτια, για να εχουν αμεση προσβαση σε νερο και να μην την πατησουν ξανα. Γιατι μεχρι που πηραν φωτια, το νερο το περναν κατ ευθειαν απο το ποταμι ενω στην κορυφη της "χερσονησου" ειχαν ολο κι ολο ενα
και μοναδικο πηγαδι  για να εξυπηρετει αυτους που ειχαν τα σπιτια τους στο κεντρο. Δεν ειναι συντριβανια , και ας φαινονται ετσι, αλλα ειναι πηγαδια
αρτεσιανα, που εξ αιτιας της πιεσης του νερου συμπεριφερονται σαν βρυσες.
 Αμεσως μετα την φωτια λοιπον σε καθε μεγαλο δρομο και πλατεια , αφου ειχαν και εχουν  πολυ πλουσιο υδροφορο οριζοντα, εφτιαξαν οσα πιο πολλα
πηγαδια μπορουσανε, και γυρω στο 1542 και 1546 αντικαταστησανε τα ξυλινα με πετρα γιατι θα  χρειαζοτανε λιγοτερη συντηριση και θα τα καμνανε
και πιο ομορφα στολιζοντας τα με διαφορα γλυπτα. Με τον καιρο και τις διαφορες ρυμοτομησεις πολλα απο αυτα τα συντριβανια "ενοχλουσαν"
στην κινηση και μετακομιζαν σε πιο ησυχες γωνιες. Σημερα τα περισσοτερα κρατηθηκαν σαν διακοσμητικα συντριβανια και πιστευω οτι ειναι καμμια
 45 ...{χοντρικα...δυο πανω δυο κατω...} :mocking: Η πλειοψηφια τους βρισκεται στο ιστορικο κεντρο.
    Το συντριβανι της δικαοσυνης αποτελειται απο μια γυναικα που αναπαριστα την θεα της δικαιοσυνης {δεν εχει βεβαια αμεση σχεση με την "δικη" μας θεα Θεμιδα, αλλα την κλεμμενη απο τους ελληνες ρωμαια  Justitia} και στο ενα χερι κρατα την ζυγαρια ενω στο αλλο το σπαθι της δικαιοσυνης.
Ειναι τυφλη, οπως πρεπει στην δικαιοσυνη , ενω στα ποδια της βρισκονται ολες οι γνωστες φυλες και προσωπικοτητες, με την εννοια οτι δεν γινονται διακρισεις...
Χτιστηκε απο τον  Hans Gieng το 1543.

Βλεπουμε καθως προσπερνουμε το συντριβανι και κοιταμε πισω, το μερος απ οπου ξεκινησαμε και τις πολλες καμαρες-στοες που εχουν ολα τα σπιτια
απο κατω τους..
απο τις πιο ρομαντικες......

....μεχρι και τις πιο ...εμπορικες στοες. Σχεδον ολο το ιστορικο κεντρο ειναι γεματο απο στοες, ενω επιπλεον ολα τα παλια Υπογεια, με την χαρακτηριστικη πορτα της καταπακτης, εγιναν μαγαζια , ακομα και εστιατορια και μπαρακια...

Αποσυνδεδεμένος coolalexis

• Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Φεύγω...πάλι!
    • Αμμουδιά Σερρών
Η Βέρνη είναι πραγματικά πάρα πολύ όμορφη ...

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
πωπωπω, εγω, η ανοοοοοοητη ξανθια....εγραφα μια ωρα και στο τελος αντι να ενεργοποιησω αυτο το παραθυρο για να βαλω την τελευταια φωτο...το εκλεισααααααααααα...Μα ποσο χαζη μπορει να ειμαι...Πωωωωωω...ρε παιδια...αχχχ δεν το πιστευω..εγω και η τεχνολογια δεν τα παμε καθολου καλα
  :mad: :mad: :mad: :mad:
Αχχ δεν αντεχω να τα ξαναγραψω σημερα...Αυριο με την αυγουλα ..μολις ξεσυγχιστω :crazy:   :crazy:    :'(     >:(    >:(
 :stup:   :stup:   :stup:   :stup:   :stup:   :stup:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Στριβουμε λοιπον αριστερα στην οδο Kreuzgasse {Kρόϊτς-γκασσε, οπου γκασσε στην ελβετικη γερμανικη διαλλεκτο= δρομος} για να βρεθουμε στην Μύνστερ-γκασσε εκει οπου ειναι η εκκλησια.

Τον Ναο τον συνανταμε απο την πισω μερια γιαυτο θα προχωρησουμε κατα μηκος του για να παμε απο μπροστα και να τον θαυμασουμε.
Να θυμηθουμε οτι οι ναοιτης Βερνης { οπως και στην Ζυριχη} ειναι ως επι το πλειστον ευαγγελικοι {προτεσταντες}
Ηταν δηλαδη, καθολικοι ναοι που προσαρμοστηκαν κτα την περιοδο της θρησκευτικης μεταρρυθμισης.
Αυτο σημαινει οτι τους εχει μεινει μονο η ομορφη αρχιτεκτονικη απ εξω πουθ θα δουμε και ελαχιστη απο μεσα στην διαδικασια της καταργησης
ολου του "περιτου" στολισμου και της απλοποιησης της λατρειας. Ετσι και αυτος ο Ναος ηταν καθολικος και αφιερωμενος στον Αγιο Βικεντιο. Οι προτεσταντες ευαγγελικοι τιμουν τους Αγιους, αλλα δεν τους εορταζουν και ολοι οι Ναοι, ειναι αφιερωμενοι απλα στον Θεοκαι σε κανεναν ανθρωπο. Γιαυτο και δεν κυκλοφορει πια ως Ναος του Αγιου Βικεντιου , αλλα απλα εκκλησια Μύνστερ.
 Παρ αυτα αξιζει να πουμε οτι ο Αγιος Βικεντιος ηταν ισπανος απο την Σαραγοσα, και μαρτυρησε την εποχη των διωγμων του Διοκλητιανου στην Βαλενθια. Αφου περασε καποια απανθρωπα μαρτρια στα οποια τον υπεβαλλε ο Ντασιαν ο αρχοντας της περιοχης, πεθανε το 304 , υπερασπιζομενος τα χριστιανικα ιδεωδη.
Ο Θυμος του Ντασιαν δεν εξαλειφθηκε ουτε απο τον θανατος του Βικεντιου και διεταξε το πτωμα του να μεινει αταφο , βορα στα σκυλια και τα ορνεα.
Αγγελοι ομως, συμφωνα με τον θρυλο, φυλαγαν το πτωμα του, που παρεμεινε ανεπαφο, και αφου επι τρεις μερες δεν το πλησιασε κανενα ζωο,
 ο Ντασιαν διεταξε να το τυλιζουν σε ενα τομαρι και με μια βαρια πετρα να το ριξουν στην θαλασσα.Το πτωμα εξεβρασθη σε μια ακτη ανεπαφο
 οπου το εντοπισε μια χηρα που το εθαψε εκει κοντα. Το 1160 τα οστα του μεταφερθηκαν απο την Βαλενθια στην Λισσαβωνα της πορτογαλιας η οποια
τον ανακυρηξε πολιουχο Αγιο της Χωρας.
  Οι Κεντρωοι Δυτικοι {γερμανοι-ελβετοι κλπ.εκχριστιανιστηκαν ως επι το πλειστον μετα το 330 και την επισημοποιηση του Χριστιανισμου απο τον Μ.Κων/νο}  και δεν διαθετουν "γκαμα" Αγιων και γιαυτο υιοθετουν Ισπανο-ιταλους...  

Ο Ναος αυτος χτιστικε στην θεση ενος ρομανικου ναου που ανηκε σε γυναικειο μοναστηρι το 1421.Και αυτο γιατι ενας σεισμος !!!! την 18 Oκτωβριου το 1356 κατεστρεψε ενα μεγαλο μερος του Ναου και επρεπε να χτιστει ενας καινουριος.

Παρενθεση: Να σημειωσουμε οτι στην ελβετια σπανια,σε σχεση με την νοτια ευρωπη γινεται σεισμος.
Οι ιστορικες αναφορες ειναι ελαχιστες οπως πχ. στο Churwalden στις  3 Σπτεμβριου 1295 , που απλα ξερουμε οτι ειναι αρκετα δυνατος ενω απο
τους πιο θανατηφορους ηταν αυτος με επικεντρο την Βασιλεια το  1356,οταν επεσαν αρκετα καστρα και σκοτωθηκαν πανω απο 300 ανθρωποι, ενω μεσολαβουν  αμελητεοι και αραιοι σεισμοι κατω των 2 βαθμων ριχτερ, για να αναφερθουμε ξανα στον σεισμο του Σιερρε το 1946 με  6.0 Ριχτερ και η οποια Σιερρε, εδειξε πριν απο μια εβδομαδα μια ασυνηθιστη "κινηση" με πολλες δονησεις μεσα σε ενα 24 ωρο { 8 Ιανουαριου 2012} χαμηλης ομως
 εντασης, γυρω στα 3 ριχτερ...
Αλλα ας γυρισουμε στην εκκλησια.Με το καμπαναριο της στα 100 μετρα, που ομως τελειωσε μολις το 1893 θεωρειται η ψηλοτερη εκλησια στην ελβετια.
Ειναι μια τρικλιτος βασιλικη με διαστασεις 84 μετρα μηκος και 34 φαρδος που ξεκινησε να κατασκευαζεται απο τον αρχιτεκτονα μηχανικο απο το
Στρασβουργο  Matthäus Ensinger, στην πλειοψηφια απο αμμολιθο, οπως ειναι και ολα τα σπιτια {ψαμμιτης} ενω λιγα μερη ειναι απο ασβεστολιθο.
Το 1575 τελειωσε το μεγαλυτερο τμημα για να μεινει στασιμο για αρκετα χρονια, και να φτιαχτει μετα απο 3 εκατονταετηριδες επιτελους το καμπαναριο της.
 Το 1483 ο  Erhard Küng σμιλεψε στην εισοδο τηε εκκλησιας το εντυπωσιακοτατο τυμπανο!!!

"Τυμπανο" ονομαζουμε στην εκκλησιαστικη αρχιτεκτονικη την αψιδα, το τοξο πανω απο την κεντρικη εισοδο της εκκλησιας.
Εχει θεμα την 2 παρουσια και πιο συγκεκριμενα την τελικη κριση της ανθρωποτητας, εκει δηλ.που θα ξεχωρισθουν οι καλοι απο τους κακους. Αποτελειται απο 234 μικρα και μεγαλα γλυπτα εκ των οποιων 47 απο τα μεγαλυτερα λογω περιβαλλοντολογικης  μολυνσης αντικατασταθηκαν απο αντιγραφα και τα πρωτοτυπα φυλασσονται στο μουσειο της Ιστοριας της Βερνης.
Το τυμπανο αυτο στο συνολο,ειναι απο τα ελαχιστα γλυπτα που διεσωθηκαν απο την εικονοκλασια της θρησκευτικης μεταρρυθμισης.

Οπως βλεπετε την φωτο και ξεκινο=ωντας απο κατω βλεπουμε στην μεση την Κυρια Δικαοσυνη και δεξια και αριστερα απο εναν αγγελο.
 Ειναι αυτη που θα θριαμβευσει στην 2 παρουσια. Απο δεξια 5 γυναικες αναπαριστουν τις 5 σοφες ενα απο τα αριστερα τις 5 "μωρες" παρθενες συμφωνα με την παραβολη των μωρων παρθενων του Χριστου. Κατω απο τις 2 πιο εξωτερικες παρθενες εχουμε σκαλισμενα απο 2 προσωπα.
Στη μερια των σοφων ειναι ο βασιλιας Σολωμοντας και η βασιλισσα του Σεβά { ή Σαβά} ενω απο την μερια των μωρων=χαζων ειναι πιθανον ο Ζεφανιας { ιερεας του Ζεδεκκια} και ισως ο Ησαιας..
Το τοξο επανω εχει 3 σειρες.Οι 2 κατω ειναι συνειμμενες στον τοιχο και ακολουθουν την πορια του πορταλ.Η μεσα σειρα εχει αγγελους που φερουν τα οργανα ,αντικειμενα με τα οποια βασανιστηκε ο Χριστος. Η δευτερη σειρα αποτελειται απο 8 προφητες της παλιας διαθηκης, ενω η εξωτερικη περιλαμβανει, τον Χριστο, την Παναγια τον Ιωαννη τον Βαπτιστη,τον αποστολο Παυλο και τους αποστολους εκτος απο τον Ιουδα τον Ισκαριωτη.
Η τριτη εξωτερικη στεκει ανεξαρτητη σε ορθια θεση πανω σε βαθρα. Μεσα στο τυμπανο εχουμε τον κρινομενο λαο. ΑΠο τα αριστερα ειναι οι καλοι, ντυμενοι με λευκους χιτωνες ενω δεξια ειναι οι κακοι οι γυμνοι.Οι μεν οδευουν στην κολαση με τις φωτιες οι αλλοι εισερχονται στον παραδεισο. Στο κεντρο ο αρχαγγελος Μιχαηλ, επιβλεπει την ταξη!!
Εξ αιτιας του πανεμορφου αυτου τυμπανου ολη η εκκλησια συμπεριληφθηκε ως μνημειο πολιτιστικης κληρονομιας της UNESCO το 1983!!!
Τωρα ειναι η ωρα να μπουμε μεσα στην εκκλησια.

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member

Αυτο που μας εντυπωσιαζει παρα την σχετικη γυμια της ειναι η υπεροχη οροφη της σε γοτθικο ρυθμο και σχεδια δαντελλας που σκοπο ειχε να εντυπωσιαζει τοσο τους ντοπιους πιστους οσο και τους επισκεπτες. Το 1528 τα 43 παρεκκλησια γυρω-γυρω καταστραφηκαν ολοσχερως και ολες οι εικονες και τα αγαλματα πεταχτηκαν.
{ Επειδη ι καθολοκοι το ειχαν παρακανει με τις εικονες και τα αγαλματα σε σημειο να προσκυνουν τα ειδωλα στην κυριολεξια οι προτεσταντες υιοθετησαν  την εικονομαχια και δυστυχως κατεστρεψαν ενα μεγαλο κεφαλαιο του πολιτισμου, ενω θα μπορουσαν να τα αφαιρεσουν απλα απο τις εκκλησιες και να τα φυλαξουν σε μουσεια.
Αλλα η αγνοια και η δεισιδαιμονια του αμορφωτου τοτε λαου δεν αφηνε δυστυχως αλλα περιθωρια.Ο λαος ειχε φτασει στο σημειο να τιμα τους οποιους "αγιους και να υποτιμα και να αγνοει΄τον ιδιο τον Χριστο. Θεωρουσε τα οποια  αντικειμενα ιερα που σωζαω και δεν εδινε σημασια στην εννοια της μετανοιας και της προσευχης. Ετσι λοιπον ο Ναος αδειασε απο τις "παρεμβολες" για να γινει απλος τοπος κυρυγματος, προσευχης και λατρειας.}
Ετσι το μονο που εμεινε να πολαυσουμε σαν τουριστες ειναι τα πανεμορφα παραθυρα βιτρω και το οργανο.

Τα βιτρω αυτα θεωρουνται απο τα πιο πολυτιμα στην ελβετια φτιαγμενα μεταξυ του 1441 και 1450.Εχουν διαστασεις 2,92 φαρδος με 13,15 υψος και διαθετουν 40 {20 πανω και 20 κατω} πανελ απο αγιογραφιες και θηρεους.Καποια απο αυτα το 1520 καταστραφηκαν απο μια σφοδροτατη χαλαζοπτωση και επρεπε να αντικατασταθουν
 Το πρωτο οργανο τοποθετηθηκε το 1726.Εκτοτε υπεστει πολλες αναναιωσεις επεκτασεις και ανακατασκευες για να παρει την σημερινη του μορφη το 1903 !!

Η περιοχη της χορωδιας βρισκεται στο κεντρο του κλιτους κοντα στο ιερο με 47 θεσεις παραπολυ ομορφα διακοσμημενες απο σκαλιστο ξυλο με θεματα απο την καθημερινη ζωη τψν κατοικων. Ομως ηρθε η ωρα να δουμε και το καμπαναριο και φυσικα....να ανεβουμε πανω. Τετοια θεα δεν την βρισκεις πουθενα!!!!

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member

Ο πυργος-καμπαναριο ειναι ανοιχτος στο κοινο με μια μικρη εισοδο 5 ελβ. Φραγκα για μεμονομενους και 3.5 για γκουπ.
Για να ανεβει εκει κανεις θελει "κοτσια" , αφου πρεπει να ανεβει 254 σκαλοπατια!!! Με καθαρο καιρο η θεα ειναι καταπληκτικη μεχρι και τις Αλπεις.
 Η δευτερη και τελευταια πλατφορμα { στα 100 μετρα } την φτανεις αν ανεβεις αλλα 90 σκαλοπατια...Δεν λεω μια πολυ καλη γυμναστικη!!!
 Η μεγαλυτερη καμπανα ζυγιζει 10,5 τοννους και τοποθετηθηκε εκει το 1611. Ειναι η μεγαλυτερη καμπανα στην ελβετια.
Χτυπανε καθε 12 μμ και 6.μμ
Στα 46 μετρα ψηλα στο καμπαναριο , υπαρχει ενα διαμερισμα με 3 δωματια.!!!!!!
Εκει ζουσαν μεχρι προσφατα οι φύλακες του καμπαναριου ενω τωρα ειναι τα γραφεια τους.
      Πριν απο εκατο χρονια οι φυλακες επρεπε απο τα ψηλα μερη να φυλανε σκοπια και να εντοπιζουν εγκαιρα φωτιες στην πολη.
Ενα ζευγαρι ζουσε εκει { του φυλακα} κανονικα, απο τα τελη του 18 αιωνα , ενω το 1894, τους βαλανε κεντρικη θερμανση και τρεχουμενο νερο!!!
Βεβαια απο τοτε η Marie-Therese Lauper {γυναικα του φυλακα} δεν ζει πια εκει , αλλα ειναι προθυμη να απαντησει ολες σας τις ερωτησεις και να σας ξεναγησει στο σπιτικο της ...

Ενα υψος ...το εχει  :mocking:

« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 15, 2012, 20:01:23 μμ by carmen »

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Αυτο που βλεπουμε ακριβως κατω απο τα καγκελα της πλατφορμας ειναι η Μύνστερπλατς, η πλατεια της εκκλησιας.
 Δημιουργηθηκε ιδιαιτερα εξ αιτιας της κατεδαφησης 5 σπιτιων γυρω απο την παλια εκκλησια , οταν ξεκινησε να χτιζεται ο νεος καθεδρικος

Εκει τελη του 1500 χτιστηκε ενα ακομη πηγαδι συντριβανι , ομως με θρησκευτικο θεμα για να ταιριαζει με το περιβαλλον. Εχουμε τον Μωυση που
κουβαλα στα χερια του τις 10 εντολες.Ως πηγαδι μετα την θρησκευτικη μεταρρυθμιση , το δεξι του χερι δειχνει ιδιαιτερα την δευτερη εντολη.
" Ου ποιησεις σεαυτον  ειδωλον ουδε παντος ομοιωμα....." Αυτο που επικαλουνταν συνεχως οι προτεσταντες για να "χωνεψουν" οι καθολικοι και να αποποιηθουν την μανια της συλλογης δηθεν ιερων αντικειμενων και εικονων.

Διπλα στην Μύνστεργκασσε, τα σπιτια εχουν { οχι ολα}, οχι μονο στοες κατα μηκος, αλλα και σαν στοες που ενωνουν τις δυο οδους.......

Αυτο ομως που θα παμε να δουμε αμεσως τωρα θα μας εντυπωσιασει ακομη περισσοτερο. Την Münsterplattform, η αλλιως τον κηπο της εκκλησιας.

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Την Münsterplattform, η αλλιως τον κηπο της εκκλησιας.
 Στις αρχες του 1500 χρειαζοταν η εκκλησια ενα κοιμητηριο, το οποιο αποφασιστηκε να χτιστει σ ενα μερος που δεν .....υπηρχε. Χτιστηκαν τειχη...μπαζωθηκε το μερος και νασου ετοιμη η πλατφορμα... Οπως το βλεπουμε στην φωτο του 1740 !!!

Με τον καιρο θεωρηθηκε ανθυγειηνο το κοιμητηριο εκει και μετατραπηκε σε κηπο

Ενας αγαπημενος χωρος και των ντoπιων που ερχονται να πιου και ενα καφεδακι εδω και να θαυμασουν φυσικα την θεα πανω απο την πλατφορμα.

Στα ποδια μας βρισκεται ο ποταμος Ααρ και φυσικα μια ομορφη συνοικια η Ματτε. Αλλα πως θα παμε εκει ??? Πρεπει να κανουμε τον γυρο παλι της μισης πολης? Οχι, χαριν της τεχνολογιας.
Θα παρουμε το ασανσερ, που βεβαια δεν ξεκινησε να λειτουργει σημερα αλλα απο το 1897 !!!!!!!!!