Αποστολέας Θέμα: Τα αστέρια της Ελβετίας (Λουκέρνη-Ζυρίχη-Ιντερλάκεν-Βέρνη-Λωζάννη-Γενεύη)  (Αναγνώστηκε 149002 φορές)

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Και αφου τελειωσαμε με το Λιχτενσταιν μπορεις να μας πας στο Νταβος. :dance:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
 Το Νταβος που στην τοπικη διαλεκτο ονομαζεται  Tafaas  ειναι με τους 13.000 κατοικους της η πιο ψηλα κειμενη πολη της ευρωπης αφου βρισκεται στα  1560 μετρα υψομετρο, στο καντονι του Γκραουμπύντεν. Σημερα τα "τουριστικα νουμερα της " ειναι εντυπωσιακα  , αφου σε μια τοσο μικρη
πολη υπαρχουν  5.651 διαθεσιμα δωματια ήτοι 16,100 κλινες και σημειωνονται ετησιως 2,1 εκατομμυρια διανυχτερευσεις.
 Με τους 6 δημους-χωρια που το αποτελουν σημερα ,καλυπτει μια εκταση 284 τετρ. μετρα !!!!!!!!!!

Oι εξη δημοι ειναι απο πισω της φωτογραφιας προς τα μπρος οι εξης
Davos Dorf, μαζι με την κοινοτητα  Wolfgang και του  Laret ,
 Frauenkirch, μαζι με το  Sertig-tals, { Οπου tal =κοιλαδα}
 Το  Glaris
 Το Monstein
 και το  Wiesen
 { Ακριβως πισω απο την λιμνη υπαρχει ενα δευτερο θερετρο που ονομαζεταο Κλοστερ και θεωρειται {αν και ανεξαρτητο χωριο} σαν προαστειο του
  Νταβος}

Βεβαια για μια ακομη φορα, αν και πολυ βρισκουν το χιονι εντυπωσιακο -γιατι δεν το βλεπουμε συχνα-, αν και το Νταβος οπως και το Σανκτ Μοριτς
τα θεωρουμε χειμερινα θερετρα, αν και το συγκεκριμενο θερετρο ειναι απο τα μεγαλυτερα χιονοδρομικα κεντρα...εγω βρισκω την ελβετια ακομη
και το Νταβος πιο ομορφο το καλοκαιρι απο τον χειμωνα!!!!!
Για παμε να σας πεισω με μια συγκριση...Εδω εχουμε την ομορφη λιμνη του Νταβος...το καλοκαιρι

και νατην τον χειμωνα..νυφουλα μεν , μεσα στα ασπρα, αλλα χωρις....μακιγιαζ  :pardon:
Οχι παιδια, για μενα χανεται οοοολη η μαγεια του τοπιου κατω απο το απεραντο χιονι

Η περιοχη και πολη του Νταβος αρχισε να γινεται γνωστη και μοδα  απο το το 1853, οταν πολλοι γερμανοι {χλεμπονιαριδες} αριστοκρατες που επασχαν απο φυματιωση και γενικα πνευμονολογικες ασθενιες { ασθμα , αλλεργικα κλπ} ανακαλυψαν το "αριστο" κλιμα του Νταβος και οταν ανακαλυφθηκε επισης οτι στο υψομετρο του Νταβος δεν ζουν τα οικοσιτα Ακαρεα !!!!!!!!

Με το ανοιγμα της σιδ/κης γραμμης το 1890, αρχισε να γεμιζει κοσμο, ξενοδοχεια , σανατορια και να αλλαζει ραγδιαια την μορφη και φυσιιογνομια του.

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος wotan1975

• Hero Member
  • http://solareagle.blogspot.com/
Μας πηγαν Νταβος και δεν μας εδειξαν αυτην την τοσο ωραια λιμνη!  :diablo:
Θέλω να πάω σε κάθε χωριό και πόλη της Ευρώπης

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Hδη απο το 1883, ειχε ξεκινησει να ειναι κεντρο διεξαγωγης  χειμερινων σπορ με ιδιαιτερη εφεση τοτε στα παγο-σπορ bob, ice hockey, πατιναζ και πολυ συντομα απεκτησε το πολυ μεγαλο και ιδιαιτερο παγοδρομιο, το οποιο μεχρι και σημερα { με ανατασκευες φυσικα} ειναι το "κλου" του Νταβος.
Τον χειμωνα κατα την διαρκεια των εορτων διεξαγονται σοου {επιδειξεις} καλλιτεχνικου χορου πατιναζ, και παραστασεις. Παρα μα παρα πολυ
ομορφα

Για να παει κανεις στο Νταβος ο πιο κοντινος κομβος ειναι το Chur. Παιρνεις τον εθνικο δρομο 3 με κατευθυνση  το Σανκτ Μοριτς και  στο
Γκριζον παιρνουμε τον 28 για Νταβος. Ο παλιος ηταν μια απελπισια. Υελευταια καναν ευτυχως πολλα τουνελ και γλιτωνεις το "στροφιλικι".
Μια φορα ενας γλυκυτατος παππους απο ενα ΚΑΠΗ μου παραπονεθηκε οτι τον εκανα να αισθανεται σαν "τυφλοποντικα" , αφου τον παω συνεχεια
απο τα τουνελ κατω απο την γη και δεν ανεβαινω πανω στα βουνα να απολαυσει φυση!!!  :laugh: :laugh: που να ηξερε ο καημενος τι θα τον περιμενε στο απο πανω  :bigr: !!!
  Μια δευτερη πολυ καλη λυση ειναι οι δυο  διαφορετικοι σιδ/κοι συρμοι. Το Bernina Εxpress και το   Glacier express . Και γιατι ειναι κομματακι καλυτερα ακομα και αν εχουμε την δυνατοτητα να παμε με το αυτ/το μας? Διοτι περνανε απο τοπια που ΔΕΝ θα τα δεις με τιποτα απο το αυτ/το ενω ο Γκλασιερ εξπρες μαλιστα περναει και απο εντυπωσιακοτατους παγετωνες

Ετσι λοιπον θα ξεκινησουμε οπως παντα με τον σιδ/κο μας σταθμο

Και φυσικα βρισκομαστε σχεδον στο κεντρο της περιοχης. Παιρνουμε τον δρομο προς σταδιο, promenade ή για schatzalb.
H πολη μεσα δεν εχει { κατα την κριση μου} πολλα να μας δειξει αφου ειναι σχεδον μονο ξενοδοχεια, πανσιον και μαγαζια. Απο την αλλη εχει
χασει το παραδοσιακο της υφος απ ολο αυτον τον εκμοντερνισμο

Μαγαζια λοιπον με εξοπλισμο σκι, δωρα, ρολογια και ο,τι ψωνιζουν οι "τουριστες" που κατακλιζουν το Νταβος

Και αφου τα προσπερασουμε φτανουμε στο παρκο της πολης

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Ενα πολυ ομορφο παρκο που βεβαια το απολαμβανεις μονο το καλοκαιρι. Αυτο  που απολαμβανεις { αν μεινεις εκει χειμωνα καλοκαιρι ειναι το παραδιπλα Κεντρο θαλασσοθεραπειας και ολων των ειδων τα spa το Εau la la!!

Aλλα αυτα δεν ειναι για μας, οποτε παμε παρακατω...να δουμε που μαζευονται τα μεγαλα "προσωπα" οτα γινεται καθε χρονο εκει το world economic forum!!!

και η δευτερη επιλογη πιο κοντα στην πολη

Αλλα ουτε που κοιμουνται τα μεγαλα προσωπατα δεν μας συγκινει, οσο μια  βολτα  για να δουμε την πραγματικη ομορφια του Νταβος. Ετσι διπλα απο
το promenade θα παρουμε τον οδοντοτο για το schatzalb και θα ανεβουμε πανω στο βουνο απ οπου θα απολαυσουμε τα αλπικα τοπια τα εστιατορια με την απιθανη θεα και θα περπατησουμε στις πανω κοιλαδες και ποταμακια. Αυτη η  βολτα της μιας ωρας θα σας μεινει αξεχαστη.

Ανεναινουμε αρκετα πιο ψηλα και η  σταση του οδοντοτου ειναι διπλα απο το αλπικο ξενοδοχειο Σατσ-αλπ, που εδωσε και το ονομα στο τραινο και την περιοχη.

{Δυστυχως απ εδω βρηκα μονο χειμερινη φωτο που δεν μου πολυαρεσει}
Βεβαια, αν και υπαρχουν και εδω καφετεριες εμεις πρωτα θα περπατησουμε λιγακι ακομα πιο ψηλα γιατι εκει ειναι τα καλυτερα
Θα παμε στην καλυβα της Στελλας Αλμ.

Εδω τωρα σηκωνει ενα καφεδακι { τις μπυρες τις κοψαμε :bigr: :bigr:} για να παρουμε δυναμη και να περπατησουμε σ ενα καταπληκτικο τοπιο.
Η θεα απο δω ειναι .....κατσε καλα. Να μην θελεις να κατεβεις ξανα :mocking:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Εχει δυο απιθανα οροπεδια, που τον χειμωνα μετατρεπονται σε απεραντες πιστες του σκι , που ομως το καλοκαιρι ειναι τοπια που καμμια φορα μονο μπορει κανεις να ονειρευεται

Και αν ειναι καποιος τεμπελης μπορει να παρει το αλλο τραινακι  το Wolfgangsbahn απο την ομονυμη συνοικια { στο τελος μετα την λιμνη του Νταβος που και εκει κοντα  υπαρχει μια αλλη λιμνη ,μικροτερη η Schwarzsee και τα τοπια που βλεπεις ειναι σχεδον το ιδιο ομορφα

Βεβαια το να ανεβει κανεις σε καποια απο τις 15 βουνοκορφες που περιτριγυριζουν το Νταβος εχει ατελειωτα τρενακια , λιφτ, καμπινες, οδοντοτους
και βαγονακια
Ας προχωρισουμε ομως  προς το ποταμακι .....μαγεια ε??? και γυρω γυρω οι  επιβλξτικες βουνοκορφες με τους παγετωνες

Το τοπιο τα λεει ολα!!!!!!Εδω συνηθως βρισκω και το σπανιο πια Εντελβαϊς

Οπως και εμεις , ετσι και καποια "ζωντανα" απολαμβανουν την φυση αλλα και το φαγητο που τα προσφερει και μαλιστα αφθονο..Οι ελβετικες
κατσικες Ζαανεν..

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Αλλα πολυ περπατησαμε ωρα να κατεβουμε κατω και να ριξουμε μια ματια στην ομορφη λιμνη του Νταβος

Το Nταβος ειπαμε ειναι και ενα απο τα μεγαλυτερα χιονοδρομικα κεντρα της ελβετιας. Εχει 61 {διαφορετικων ειδων} λιφτ και 110 πιστες για σκι.
Απο παιδικες

Μεχρι και για την τριτη ηλικια  :bigr: Δειτε πως καταντησε η ομορφη πεδιαδα μας  :sorry:

Και βεβαια οπως ειπαμε οχι μονο τελεφερικ αλλα και τραινα ανεβαινουν εδω πανω

Με ανετα και ζεστα κεντρα υποδοχης , καφετεριες και εστιατορια

Δεν λεω, ομορφο και το χιονι...Ισως , αν περιοριζοταν μονιμα  εκει στις πολυ ψηλες βουνοκορφες... εχει και αυτο την χαρη του.
Θα ηθελα λοιπον κατω να ηταν οι ομορφες πρασινες κοιλαδεςκαι πεδιαδες
 και πανω ας παρεμενε η ομορφια του ασπρου πεπλου που λαμπιριζει στον ηλιο της ελβετιας

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Ομως ηρθε η ωρα να φυγουμε απο το Νταβος και να παμε παρακατω προς το Σανκτ Μοριτς

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
To υπεροχο τραινο Γκλασιερ Εξπρες

Μια ματια στο Νταβος τον χειμωνα

To πιο διασημο γεγονος στο Νταβος μετα το παγκοσμιο φορουμ Πατιναζ στον Παγο στην παγοπιστα Βαλιαντ
μια περιληψη απο το φετεινο προγραμμα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Συνεχιζουμε λοιπον και φτασαμε στον Σανκτ Μοριτς!!!!!
 Εμενα μου αρεσει πολυ περισσοτερο απο το Νταβος, γιατι αν και χωριο των πλουσιων καθαρα, εχει κρατησει αρκετα το παραδοσιακο του στυλ
 με πολυυυυυ αρχοντια!! Το βοηθα βεβαια και η φυση  και η θεση του μεσα στην λιμνοκοιλαδα ..
To Σανκτ Μοριτς λοιπον, βρισκεται στην κοιλαδα Εγκαντιν στα 1.856 μετρα υψομετρο.Θεωρειται το ψηλοτερο χωριο στην Ελβετια με κατοικους γυρω στους 5.000

Το ονομα του "χωριου" δεν ηταν παντα Σανκτ Μοριτς { Αγιος Μαυρικιος -στα γερμανικα το Σαντ=Σανκτ } , αλλα λεγοταν Αγκάουνουμ.
  Ο Μαουρίτσιους ηταν ενα αξιωματικος της Θηβαικης Λεγεωνας στην Αιγυπτο υπο τις διαταγες του Αυτοκρατορα Μαξιμιανου, ο οποιος τον
διεταξε γυρω στο 303 μΧ. να παρει την λεγεωνα του και να κατευθυνθει προς την κεντρικη ευρωπη για να σκοτωσει τους Χριστιανους. Πραγματι ο Μαουριτσιους ξεκινησε με τον στρατο του, αλλα οταν φτασαν στο Αγκαουνουμ και επρεπε να αρχισουν τις σφαγες στις τριγυρω περιοχες , τοσο αυτος οσο και ενα μεγαλο μερος του στρατου που  ειχαν ηδη ασπαστει τον χριστιανισμο αρνηθηκαν. Ο αυτ/ρας Μαξιμιανος θυμωσε και ζητησε την παραδειγματικη τιμωρια του στρατου σκοτωνοντας καθε δεκατο  στρατιωτη.
Παρ αυτα κανενας δεν πτοηθηκε και μια αλλη στρατ/κη μοναδα ηρθε τελικα και αποδεκατισε την λεγεωνα του Μαουριτσιους, με τελευταιο τον ιδιο.
 { Ενας ομαδικος ταφος που αποδεικνυει τον θρυλο,ανακαλυφθηκε γυρω στο 1100 μΧ. και τα λειψανα των μαρτρων στρατιωτων μοιραστηκαν σε μονες και εκκλησιες σ ολη την κεντρικη ευρωπη.}
Η περιοχη εκει, που ηταν ενα μικρος οικισμος  μετονομαστηκε σε Αγιο Μαυρικιο= Σανκτ Μοριτς το 1139 περιπου,που βρεθηκαν οι πρωτες εγγραφες
αναφορες  με το νεο τους ονομα, για να τιμηθει η λεγεωνα του στρατιωτικου αυτου ηγετη. Κατα την διαρκεια του μεσαιωνα πολλες θευματουργες αναφορες γινονται στο ονομα του για να επικεντρωθει το ενδειαφερον του κοσμου τελικα στο προσωπο του.
 Ο Αγιος Μαυρικιος ειναι προστατης του πεζικου στρατου, των τεχιτων που κατασκευαζουν μαχαιρια, των αλογων και γιορταζεται στις 22.09
 Η Αγια Λογχη { αυτην με την οποιαν λογχιστηκε ο Χριστος, λεγεται οτι την ειχε ο Αγιος Μαυρικιος και την εφερε στην κεντρικη ευρωπη για να φτασει
το 921 στα χερια του βασιλια Ροδολφου του 2ου της βουργουνδιας.

Οπως βλεπουμε περιτριγυριζεται απο πολυ ψηλες οροσειρες με σημαντικες και γνωστες κορυφες το Πιτζ Ναϊρ { 3.057 μετρα}  το Πιτζ Ροζατς {3.123μ}
 και το Πιτζ Σουρλειγ  {3.188 μ} Πραγμα που το καθιστα μαζι με το Νταβος ενα εξαιρετικο χειμερινων σπορ θερετρο με ατελειωτες πιστες...
  Το Σανκτ Μοριτς ειναι ενα απο τα λιγα μερη που ομιλειται η διαλεκτος Ρομάνις { κατι μεταξυ αρχαιων λατινικων και γερμανικων}, αλλα και γερμανικα
 και ιταλικα {λογω της γειτνιασης με την ιταλια, κατι που την καθιστα πολυ-πολιτιστικη περιοχη. Ετσι λοιπον Πιτζ=κορυφη στα ρομανις.
  Το Σανκτ Μοριτς ηταν βασικα γνωστο και διασημο απο την εποχη του μεσαιωνα για τις ιαματικες πηγες του. Ο πυρηνας του οικισμου πρεπει να ηταν
 στην περιοχη που ειναι σημερα η συνοικια Σ Μοριτς-Μπαντ. {Στην φωτο μας κατω αριστερα γυρω απο το σταδιο.}

Εκει ηταν οι ιαματικες πηγες με ανθρακουχο νερο, και σε συνδιασμο με το εξαιρετο , ξερο και καθαρο κλιμα του υψομετρου, γρηγορα μετατραπηκε
σε διασημο  καλοκαιρινο θερετρο.
 Εκει χτιστηκαν πολλα καταλυματα και αργοτερα και ενα πολυ καλο ξενοδοχειο που αγοταστηκε απο την αλυσιδα Κεπινσκυ, για να εκμεταλλευονται
τις πηγες χτιζοντας δικες τους επιπλεον εγκαταστασεις. Το αρχοντικο αυτο ξενοδοχειο τραβηξε μεταξυ αλλων και την αριστοκρατια.

Η οποια ηθελε ιδιαιτερη μεταχειριση και οχι να συνωστιζονται σε "δημοσιες" πισινες, ή σε λιμνες μαζι με τον "λαο" !!!!!!

Εν τω μεταξυ ακομα ενα πολυ πιο αριστοκρατικο ξενοδοχειο κανει την εμφανιση του, αφου η περιοχη ειχε αποκτηση μεγαλη ζητηση το ξενοδοχειο
Βeau Rivage  το 1864, που λογω μεγαλης επιτυχιας το 1892 επεκταθηκε για να γινει το σημερινο Badrutt Palace Hotel.
 {Μετα τον θανατο των τελευταιων ατεκνων Μπαντρουτ, το ξενοδοχειο κληροδοτηθηκε στον μανατζερ του τον Hans Wiedemann , μια ανελπιστη
  περιουσια που κοστολογηθηκε πανω απο 300 εκατομμυρια Ε.Φραγκα}!!!!!!!

Το ξενοδοχειο αυτο μαζι με τον κεκλιμενο πυργο ειναι τα συμβολα του χωριου
Εδω το βλεπουμε απο την πλευρα προς την λιμνη

Και εδω "μπανιαριζονται" οι κυριες του ¨καλου κοσμου¨.....{ εμεις οι απλοι ειμαστε του κακου κοσμου... :bigr:} Οχι μονο ελβετοι, αλλα και πολλοι
αλλοδαποι αριστοκρατες γερμανοι, γαλλοι,  ιδιαιτερα δε, αγγλοι που ειχαν μια εφεση να ψαχνουν τα καλα και ξηρα κλιματα λογω φυματιωσης...

« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 03, 2012, 01:37:41 πμ by carmen »