Αποστολέας Θέμα: Τα αστέρια της Ελβετίας (Λουκέρνη-Ζυρίχη-Ιντερλάκεν-Βέρνη-Λωζάννη-Γενεύη)  (Αναγνώστηκε 148918 φορές)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
Ο Γουλιελμος Τελλος, ηταν ενας χωρικος απο το Ουρι, που εζησε, τελη 13 αρχες 14 αιωνα  και ηταν  γνωστος ως εξαιρετικα καλος σκοπευτης .
 Στην εποχη του ειχαμε τους Αψβουργους αυτ/ρες της Αυστριας που προσπαθουσαν να κυριαρχησουν στην ελβετια. Ο Γκέσλερ (Gessler), ο νεοδιορισμενος αυστριακος διοικητης του Άλτντορφ, εστησε ενα στυλο στην κεντρικη πλατεια του χωριου, κρεμασε το καπελο του στην κορυφη και απαιτησε ολοι οι κατοικοι να υποκλινονται στο καπελο ως ενδειξη υποταγης.
 Ο Τελλος αγανακτησμενος απ αυτον τον εξευτελισμο, περασε μπροστα απ το στυλο χωρις να υποκλιθει και για τον λογο αυτο συνεληφθηκε.
 Ο Γκεσλερ του υποσχεθηκε οτι θα του χαριζε την ζωη του, αν επιβεβαιωνε την φημη του καλου σκοπευτη ζητωντας του να πετυχει με το βελος του ενα μηλο τοποθετημενο πανω στο κεφαλι του γιου του, του Βαλτερ, αλλιως θα τον εκτελουσε μαζι με τον γιο του.
  {Εδω βλεπουμε το αγαλμα του μαζι με το γιοκα του που ειναι στημενο στην πλατεια του Αλτντορφ}

Ετσι , κατα την παραδοση, ο Γουλιελμος Τελλος εκοψε στα δυο το μηλο πανω στο κεφαλι του γιου του με ενα βελος της βαλλιστρας του.
Αλλα ο Γκεσλερ προσεξε ότι πριν τη βολη ο Τελλος ειχε βγαλει δυο βελη απο τη φαρετρα του αντι για ενα και μετα το κατορθωμα του τον ρωτησε γιατι.
 Του ειοε πως, αν τυχαινε να σκοτωσει τον γιο του, θα χρησιμοποιουσε το δευτερο βελος για να σκοτωσει τον ιδιο τον Γκεσλερ. Ο Γκεσλερ εξαγριωθηκε και ξανασυνελαβε τον Τελλο. Ηθελε να τον φυλακισει στο καστρο του στο Κύσναχτ, που ηταν στην απεναντι πλευρα της  λιμνη της Λουκερνης. Ομως ξεσπασε θυελλα και οι στρατιωτες φοβηθηκαν ότι θα πνιγονταν γιαυτο ελυσαν τον Τελλο και του ζητησαν να καθισει αυτος στο πηδαλιο, μπας και σωθουν. Ο Τελλος εκμεταλλευθηκε την ευκαιρια , πηδωντας απο το σκαφος, λιγο πριν πιασουν στερια, στο σημειο  που ειναι και σημερα γνωστο ως Tellsplatte = Το αλμα του Τελλου.
Στο σημειο αυτο του αλματος καπου 3 χλμ  νοτια του σημερινου χωριου Σίσικον, χτιστηκε ενα εκκλησακι περιπου απο το 1388 προς τιμην του

Ο Τέλλος τραβηξε  μονος του κατα το καστρο Κυσναχτ του Γκεσλερ και οταν αυτος  εφθασε εκει,  τον σημαδεψε με τη βαλλιστρα του και τον σκοτωσε.

Η ανυποταχτη σταση του Γουλιελμου Τελλου αναψε τη σπιθα της εξεγερσης των ντοπιων εναντια στους αυστριακους δυναστες, στην οποια ο ιδιος επαιξε πρωταγωνιστικο ρολο. Ο αγωνας οδηγησε τελικα στον σχηματισμο της προ-Ελβετικης Συνομοσπονδιας, το 1291 με τον ορκο αιωνιας
συμμαχιας μεταξυ Ουρι , Σβιτς και Νιντβάλντεν.

Εν κατακλειδι,
 ο Γουλιελμος Τελλος συνεχιζει να ζει ως ηρωας στη λαϊκη ελβετικη κουλτουρα. Αποτελει ακομα μια ισχυρη μορφη παραδειγματος και συμφωνα με μια δημοσκοπηση , το 60% των Ελβετων πιστευουν οτι υπηρξε στην πραγματικοτητα.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 16, 2011, 10:42:57 πμ by dk »
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος coolalexis

• Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Φεύγω...πάλι!
    • Αμμουδιά Σερρών

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Πριν  φυγουμε απο το Πιλατους ...πιιιιιισω μας κατι πεεεεεερα βουνοκορφες ψηλες και χιονισμενες ειναι η βουνοκορφη Titlis  απο τις Urner Alps.για
 Ειναι ενα επισης αγαπημενο θερετρο των Λουκερνεζων, αν και σχεδον αποκλειστικα για χειμερινα σπορ μιας και ειναι χιονισμενο χειμωνα καλοκαιρι.
{ Αλλα δεν ανηκει στην Λουκερνη αλλα το μοιραζονται το Oμπβαλντ και η Βερνη}
  Αλλα , παμε τωρα, πρεπει να ξεκουραστουμε αυριο μας περιμενει μεγαλη μερα...θα επισκευτουμε την Ζυριχη , τους καταρρακτες και το Λιχτενσταϊν.

Η Λουκερνη εκτος απο τα αξιοθεατα που εχει διαθετει και αρκετα  "πολιτιστικα" αξιοθεατα, κυριως μουσεια. Κανενα απο αυτα δεν μπορω να πω
 οτι αξιζει τον κοπο να τα επισκευτεις. Λιγο  η συλλογη εργων τεχνης Rosengart { αριστερα του σιδ/κου σταθμου λεει κατι, γιατι εχει καποια εργα
 Monet, Matisse, Miró, Chagall, αλλα και καποια σκιτσα του Picasso,αλλα τα θεωρω πολυ "λιγα" για να αντιπροσωπευσουν τους ζωγραφους τους, ενω τα εργα Picasso ειναι ας πουμε τα  "σκουπιδια" του. } Αν εχετε διαθεση ....μπορειτε να τα ριξετε μια ματια. Αυτο που σιγουρα θα αξιζε τον κοπο να το δει κανεις ειναι το VERKEHRSMUSEUM ή Verkahrshaus  στο οποιο ομως για να πατε , θελετε , ταξι, ή λεωφορειο γιατι ειναι αρκετα μακρια για να πατε με τα ποδια{ γιατι να χασετε αλλωστε πολυτιμο χρονο} Απο τον σταθμο το 6 , το 8 και το 24 σε περιπου 15 λεπτα σε πηγαινουν εκει και κατεβαινετε
στην σταση Verkehrshaus.
  Eιναι ενα μουσειο με  συλλογες και αναπαραστασεις ολων των μεταφορικων μεσων που ειχε η ανθρωποτητα, καρα-τραινα-αυτ/τα-αεροπλανα-πλοια
 σε φυσικα και μη μοντελλα , ενα τεραστιο μουσειο αρκετα εντυπωσιακο και  μαζι με το πλανηταριο που διαθετει γινεται ακομα πιο ενδειαφερον..

Για να γυρισει κανεις το μουσειο αυτο πρεπει να αφιερωσει τουλαχιστον 3 με 4 ωρες !!!!

Πριν φυγουμε απο την Λουκερνη ας δουμε ακομη μια φορα καποια απ τα ομορφα και αξιολογα μερη της

Η λουκερνη ψηφιστηκε περσυ απο το Tripadvisor ως ο 5ος πιο δημοφιλης προορισμος
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
{ σορρυ, που αργω λιγακι παιδια, λιγο η δουλεια λιγο οι χριστουγεννιατικες προετοιμασιες....εεε, δυο ποδια και δυο χερια εχω  :pardon:}

Παιρνουμε λοιπον πρωι πρωι τον δρομο, γιατι εχουμε αρκετα πραγματα σημερα να κανουμε και πρωτα πρωτα  να δουμε που θα παμε. Ξεκιναμε
 για Ζυριχη {κοντα μας ειναι} βλεπουμε την εντυπωσιακη πολη των Μπιζνεσμεν των τραπεζων και των κοσμηματοπωλειων...{ αυτη η βολτα γινεται
 αυστηρα χωρις πορτοφολι  :laugh: :laugh: } και μετα παμε να φρεσκαριστουμε βλεποντας τους καταπληκτικους καταρρακτες , οχι τοσο σε υψος ,
 αλλα σε τοναζ νερου...πολυ νερο ρε παιδακι μου... και μετα κατα μηκος της πανεμορφης λιμνης Κωνσταντσα παμε για Λίχτεν-στάϊν.
 Μετα την εντυπωσιακη μας βολτα στο μοναδικο αυτο πριγκιππατο, θα συνεχισουμε τον δρομο της επιστροφης για το καταφυγιο μας , εξω της
 Λουκερνης γιατι εχουμε να ετοιμασουμε βαλιτσες, καθως την επομενη μετακομιζουμε στην Λωζανη.
 Να λοιπον και ο χαρτης μας για να ξερουμε που και πως θα παμε. Το κοκκινο ειναι η διαδρομη μας το μπλε , ειναι αυτα που θα αναφερω αλλα δεν θα
 παμε { θεωρητικα} γιατι δεν βγαινουν σε μια μερα. Σαντ Μοριτς και Νταβος , πρεπει να βαλετε μια μερα ακομη ή να μεγαλωσουμε την μερα και απο 12  ωρες να την παμε στις 20 με 25  ωρες  :mocking:

Και φυγαμε λοιπον για Ζυριχη!!!  Πηραμε τον Α14 που μετα γινεται Α4 και απο εκει και περα εχουμε 2 επιλογες. Ή συνεχισουμε ολο αυτ/δρομο μεχρι
Ζυριχη ή παιρνουμε τον 4 Α και μετα τον επαρχιακο {ακολουθει απο μονος του Sihlstrasse} που παει μεσα απο το υπεροχο δασος της Ζυριχης και
κατα μηκος του ομωνυμου ποταμου Sihl [ Zιιλ] που ειναι  ενα απο τα δυο ποταμια που διαπερνουν την Ζυριχη. Τοσο οι αυτ/μοι , οσο και οι επαρχιακοι ειναι παρα πολυ καλοι δρομοι....εκτος των...{ θα τα πουμε μετα  :wink:}

Και φυσικα εμεις δεν ηρθαμε να δουμε αυτ/δρομους [Μονο οταν χρειαζεται] και γιαυτο παμε παραποταμιακα. Ο ποταμος Zιιλ, ξεκιναει σαν ενα μεγαλο
και ορμητικο ρυακι, αλλα μετα γινεται ενα πολυ ομορφο ποταμι. Τα ωραιοτερα χρωματα εδω τα εχω δει φθινοπωρο. Μια φορα χειμωνιατικα, ειχε αποκλειστει ο δρομος αυτος. Ηθικο διδαγμα. Οπου πατε χειμωνα στην ελβετια μονο autobahn!!

H διαδρομη αυτη αξιζει εκατο φορες περισσοτερο απο τον αυτ/δρομο. Ακριβως αριστερα μας διπλα απο τα δεντρα ειναι ο δρομος και εχει ανοιγματα
πολλα στο ποταμι.. Η φωτογραφια αυτη ειναι απο τις αγαπημενες μου

Βεβαια για περιπου 30 χλμ εχει δημιουργηθει και ενα δρομακι για ποδηλατο και πεζοπορια !!! Ελβετια λοιπον με ΠΟΔΗΛΑΤΑ...θα ειναι η ΥΨΙΣΤΗ...
 απολαυση φυσης

Αλλα προσεξτε ...το πολυ πολυ μεχρι φθινοπωρο. Για να δουμε και το ιδιο δρομακι χριστουγεννιατικα!!! Γραφικο πολυ μεν , αλλα καμμια απολαυση φυσης, ασε που ειναι και ταλαιπωρια να περπατας  και ακομη χρειροτερο να οδηγας μεσα στα χιονια  και ενα κρυοπαγημα σιγουρα θα το αρπαξουμε , αφου δεν ειμαστε μαθημενοι σε χιονια εμεις..

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Και χαζευοντας την ομορφη διαδρομη ουτε που καταλαβαμε πως περασε η  ωρα και φτασαμε ζυριχη.. Νατη λοιπον φαινεται στο βαθος, διπλα απο την λιμνη της και αυτη  την οποια  διαπερνα το δευτερο και μεγαλυτερο ποταμιτης ο Λιμάτ. Ο Λιματ που αργοτερα χυνεται μεσα στον Ρηνο

Μπαινοντας στην  πολη , οπου και οπως και αν βρεθουμε , ακολουθουμε τις πινακιδες ΒΑΗΝΗΟF ή και ΗAUPTBAHNHOF  που σημαινει  σιδ/κος σταθμος. { ή κεντρικος σιδ/κος σταθμος } Ειναι ενα τιπ, για τις
γερμανοφωνες χωρες που πιανει 99.9%, γιατι ειχαν  την συνηθεια να βαζουν τους σταθμους τους στο κεντρο της πολης και να αναπτυσσονται γυρψ απο αυτον. Εκει λοιπον σχεδον παντα ειστε στο κεντρο ή πολυ κοντα στο κεντρο, και σιγουρα θα βρειτε να παρκαρετε!!!
 Παμε λοιπον για  Μπαν-χοφ
Αν και ετσι φαινεται να ειναι εδω μπροστα μας η κεντρικη εισοδος....δεν ειναι. Ειναι απο τα πλαγια αριστερα μας. Δεξια μας ειναι τα παρκινγκ.

Και να η κεντρικη εισοδος. Ο σταθμος αυτος θεωρειται ο μεγαλυτερος σιδ/κος σταθμος της ελβετιας τοσο σε μεγεθος οσο και σε δρομολογια
Καθημερινα εξυπηρετει   2.900  δρομολογια τραινων και οι εγκαστασεις του εχουν μηκος 5 χλμ!!!
Αν βρεθηκατε  απο αυτην την μερια , προσοχη ειναι μονοδρομος, καντε το κυκλο απο τα αριστερα σας.

Και να δουμε το αγαλμα απο κοντα..Ποιον τιμουν εδω ?? Ααααα ειναι ο Αλφρεδος Εσερ  {Alfred Escher 1819-1882} πολιτικος { βουλευτης} και
πρωτοπορος στην κατασκευη σιδηροδρομικων γραμμων στην ελβετια. Οταν ακομη δεν υπηρχαν τα χρηματα για τοοοοοσο μεγαλα εργα { γιατι
οι ελβετικοι σιδ/μοι χρειαζονταν πολλες γεφυρες και τουνελ} αναθεσε τα εργα σε ιδιωτικες εταιρειες . Μερικα αγοραστηκαν πισω, μερικα παραμενουν ιδιωτικα.
 { Ηταν επισης και ο ιδρυτης της  Schweizerische Kreditanstalt  το 1856  τωρα Credit Suisse}
Το αγαλμα του εδω φιλοτεχνηθηκε απο τον Richard Kissling το 1889.

Το αξιοθαυμαστο στην υποθεση ειναι οτι για να γινει τοτε εδω ο σταθμος στο κεντρο της πολης επρεπε να εκτραπει ενα απο τα δυο ποταμια.
Και το πιο ευκολο ηταν ο Ζιιλ γιατι ειναι λιγο μικροτερος του Λιματ.
 Αλλα ο αρχιτεκτονας και μηχανικος  Jakob Friedrich Wanner ειχε μια αλλη ιδεα...Να τον χτισουν πανω απο τον ποταμο !!!!!!!!
 και να πως ειχαν ξεκινησει τα εργα...πρωτα απ ολα κανοντας μια τεραστια εξεδρα πανω απο τον Ζιιλ.

Και βεβαια  απο τοτε εκμοντερνιστηκε περισσοτερο τεχνολογικα θα λεγαμε, χωρις να χασει το αρχιτεκτονικο του υφος.
Παρτε μια ιδεα πως ειναι σημερα

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ Ε???????

Αποσυνδεδεμένος wotan1975

• Hero Member
  • http://solareagle.blogspot.com/
Εμεις ειχαμε κανει το Αλπικο τρενο (Ζανκτ Μοριτζ),την ιδια μερα με το Νταβος.Και ηταν μια χαρα,απο πλευρας χρονου.Το τρενο ηταν σχεδον 2 ωρες προς Χουρ.Ανεβηκαμε και με το τελεφερικ.Πολυ ομορφα!
Θέλω να πάω σε κάθε χωριό και πόλη της Ευρώπης

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Εμεις ειχαμε κανει το Αλπικο τρενο (Ζανκτ Μοριτζ),την ιδια μερα με το Νταβος.Και ηταν μια χαρα,απο πλευρας χρονου.Το τρενο ηταν σχεδον 2 ωρες προς Χουρ.Ανεβηκαμε και με το τελεφερικ.Πολυ ομορφα!

Δεν καταλαβα. Κανατε ζυριχη, καταρρακτες, Λιμνη Κωνσταντσα, Λιχτενσταιν και Νταβος και Σ.Μοριτς σε μια μερα??? ....??? και ποσο καθισατε
σε καθε μερος απο 1 ωρα?

Ή εννοεις σε μια μερα  το Νταβος και Σαντ Μοριτς μονο... ετσι  το καταλαβαινω.Ετσι σας τα προτεινω και εγω..
 Στην πρωτη περιπτωση κατι .....δεν κανατε δεν γινεται...
 Ελβετια εκανα για 8 χρονια συνεχεια..ξερω ποσα λεπτα περπατημα θελει απο το α στο β ...αποκλειεται!! ....για ξανα-θυμισου...

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Παμε για το   city tour μας  και βεβαια θα ξεκινησουμε απο την διασημη Μπάνχοφ-στράσε { Bahnhofstrasse}, Ειναι ο πιο εμπορικος δρομος της
Ζυριχης, η καρδια των πολυκαταστηματων των χιλιαααααδων τραπεζων γνωστων και αγνωστων , ιδιωτικων και μη, ασφαλιστικων εταιρειων και
κοσμηματοπωλειων .Να και η διαδρομη για να μπορουμε να παρακολουθουμε που ειμαστε ανα πασα στιγμη

Η Οδος αυτη υπηρξε απο απολυ παλια ο κεντρικος αξονας της πολης γυρω απο την οποια αναπτυχθηκε ολος ο εμπορικος και επιχειρηματικος
 της κοσμος. μεταξυ των δυο ποταμων Λιμάτ και Ζίιλ, αλλα και πιο συγκεκριμενα μεταξυ Λιμάτ κα του καναλιου Schanzengrabben { Σαντσεν-γκραμπεν} που σημαινει και ειναι στην κυριολεξια η ταφρος απο τα παλια τειχη της πολης. Αντι να την καταστρεψουν ή να την χτισουν την κανανε
ομορφα παρκα και χωρο σταθμευσης των "πλεουμενων". Πρακτικα λοιπον εχουμε τρια "ποταμια" στην πολη. :smile_:

Προχωραμε λοιπον κατα μηκος της Μπάνχοφστρασσε. Εδω την βλεπουμε με φοντο την αφετηρια μας τον σιδ/κο σταθμο..

Και ετσι την βλεπουμε καθως συνεχιζουμε την πορεια μας στα ενδοτερα της πολης. Αμεσως θα μας εντυπωσιασουν τα πολλα "σοβαρα"
κτηρια, που δεν φαινονται να ειναι τραπεζες γιατι οι περισσοτερες βρισκονται σε οροφους , ενω κατω υπαρχουν κανονικα εμπορικα μαγαζια.
Θα πρεπει κανεις να παει στις πορτες να διαβασει τα "κουδουνια " και θα παθει την πλακα του...

Γεματη πολυκαταστηματα αλλα και καφε για εναν γρηγορο εσπρεσσο ή μια καφτη σοκολατα... αλλα και κοσμητοπωλεια...πολλων των οποιων
το εδωτερικο δεν θυμιζει καν μαγαζι..Ειχα παει μια φορα με ενα φιλο μου ελβετο επιχειρηματια {και πολυ χωρατατζη}, και ο οποιος { κανοντας πλακα στον "καημενο " καταστ/ρχη κατι του ψιθυριζει στ αυτι και μας ανεβαζει καλη ωρα οπως στην φωτοο εδω απο τις σκαλες σε ενα δωματιο φρουριο, εκλεισαν και διπλοεκλεισαν πισω μας οι πορτες  ...{ μ επιασε και το κλειστοφοβικο μου} και αρχισαν να μου βγαζουν κατι ρολογια Ρολεξ με διαμαντια
με ρουμπινια...με ο,τι μπορεις να φανταστεις των οποιων η τιμη αρχιζε απο τα 50.000 CHF ~ 1,3 euro= 65.000 euro !!!!! Παιδια , τετοια πραγματα δεν ειχα ξαναδει ουτε σε φωτογραφιες..
 Θα μου πειτε πως επεισα με το look μου, οτι μπορω και διατιθεμαι να αγορασω κατι τοσο ακριβο...Εγω οχι τοσο πολυ αλλα , ενας φιλος μου που
 ηταν αθλητης στο Τζουντο { ντουλαπα σταϊλ} παριστανε τον bodyguard μου.... χα χα χα  καναμε πολυ γελιο οταν ο ελβετος φιλος μου ειπε
 στον κοσμηματοπωλη, οτι δεν μου αρεσε τιποτα ....και φυγαμε...μαζι με τον ...σωματοφυλακα μου  :laugh:
 Αυτα ομως που ειδα ...ηταν η αποκορυφωση του....πλουτου!!!!!!!

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 ΚΑι μετα την μικρη μας περιπετεια συνεχιζουμε κατα μηκος της Μπανχοφστρασε και προσπερναμε τον καθετο δρομο Uraniastrasse {Ουρανιαστρασσε}
 που φιλοξενει το παλιο { αλλα και συγχρονο} αστεροσκοπειο της πολης. <σ ενα πολυ ομορφο κομβο γεματα κτηρια του 18 και 19 αιωνα

Εκει μπορει κανεις αν εχει χρονο και διαθεση να παει και να δει το μουσειο με τα αστερια και τους γαλαξιες μας , να δει με το τηλεσκοπιο αντικειμενα
στον ουρανο ή απλα να επισκεφτει την καφετερια στο τελευταιο πατωμα με μια πολυ ομορφη θεα πανω απο την πολη. Τα παραθυρα στον τελευταιο οροφο ειναι η καφετερια Jules Vern !!

Eνα αρκετα προσιτο, ζεστο και συμπαθητικο μερος για να χαζεψεις αυτα που ειδες ή θα δεις...

Προσπερναμε την λοξη οδο Ρενν-βεγκ {Rennweg}  για να μπουμε λιγο πιο περα στην διασημη Augustinnerstrasse. { Αουγκουστίνερ-στράσσε}
Εδω αρχιζει και η παλια πολη της Ζυριχης. Θαρρεις πως ξαφνικα καποιος τραβηξε την αυλαια και αλλαξε τα σκηνικα του εργου που λεγεται
Ζυριχη

ειναι η πολη που χτιστηκε κυριως τον 17 αιωνα γυρω και μεσα απο τα  οχυρωματικη τειχη  της σε μια θεση που ηταν παλια ρωμαικο οχυρο καστρο
{ ειναι σημερα η πλατεια-ταρατσα Lindenhof}.. το μεγαλυτερο μερος της μεσαιωνικης αρχιτεκτονικης αντικατασταθηκε απο νεωτερα{ Gothic} Γοτθικα και { Germanic} Γερμανιστικα κτηρια και λιγοτερα απο  τα ηδη σε μας γνωστα "ξυλοκορνιζομενα" σπιτια.

Αποσυνδεδεμένος wotan1975

• Hero Member
  • http://solareagle.blogspot.com/

Δεν καταλαβα. Κανατε ζυριχη, καταρρακτες, Λιμνη Κωνσταντσα, Λιχτενσταιν και Νταβος και Σ.Μοριτς σε μια μερα??? ....??? και ποσο καθισατε
σε καθε μερος απο 1 ωρα?

Ή εννοεις σε μια μερα  το Νταβος και Σαντ Μοριτς μονο... ετσι  το καταλαβαινω.Ετσι σας τα προτεινω και εγω..
 Στην πρωτη περιπτωση κατι .....δεν κανατε δεν γινεται...
 Ελβετια εκανα για 8 χρονια συνεχεια..ξερω ποσα λεπτα περπατημα θελει απο το α στο β ...αποκλειεται!! ....για ξανα-θυμισου...

Καναμε αλλο ειδος Αλπικου τρενου,δεν κανουν τα πρακορεια το ιδιο προγραμμα,προφανως.
Ξεκινησαμε απο Λουκενη και πηγαμε Σαιν Μοριτζ και Νταβος.Τις αλλες μερες καναμε καταρρακτες,Λουκερνη και Ζυριχη και τα αλλα του προγραμματος.Μποντενζεε και Λιχτενσταιν,δεν ειχαμε.
Θέλω να πάω σε κάθε χωριό και πόλη της Ευρώπης