Λοιπον, φαγαμε ηπιαμε., ξεκουραστηκαμε παμε τωρα για να ανεβουμε στην ψηλοτερη κοντινη κορυφη των αλπεων στο ορος Πιλατους.

Για να ανεβει κανεις στο βουνο Πιλατους, εχει δυο εναλλακτικες. Mια, να παρει το εναεριο βαγονι απο το Kriens,που λειτουργει ολο τον χρονο,
[Παιρνετε το λεωφορειο Ν.1 σε 15 περιπου λεπτα κατεβαινετε σταση Linde/Pilatus.Συνεχιζετε 5 λεπτα με τα ποδια ακολουθωντας τις πινακιδες για
Talstation Kriens]
εδω ειναι απο το απεναντι βαγονι κατεβαινοντας

και αυτη ειναι σχεδον εξω απο την σταση

και η δευτερη με το τραινο, απο το Alpnach, εκτος δεκεμβριου-απριλιο, αναλογα με τον καιρο...
[Παιρνετε το τραινο απο Λουκερνη για σταθμο Alpnachstad ή με το πλοιο για Alpnachstad απο την αποβαθρα Νο 2.κανει περιπου 90 λεπτα.
Εχει εισητηριαcombi, δηλ. να συνδιαζουν και τα δυο και ετσι κανετε και κρουαζιερα και αναβαση.
Γιατι να ανεβει κανεις στο Πιλατους? { εγω εχω ανεβει καμμια 35 φορες ...

... το γιατι ειμαι stupid, θα το καταλαβετε σε λιγο..}
Γιατι η θεα απο εκει ειναι καταπληκτικη { εννοειται οτι παμε μονο με λιακαδα και καθαρο ουρανο} γιατι βρισκεσαι 2.135 μετρα πανω απο τη λιμνη
και η εμπειρια του τραινου ειναι ανεπαναλληπτη. Ναι καλα ακουσατε, θα ανεβουμε με τραινο στα 2.100 μετρα!! Ειναι ο πιο παλιος και ο οδοντοτος
με την μεγαλυτερη κλιση στον κοσμο ! 48% και η διαδρομη δοαρκει περιπου 30 να ανεβεις και 40 λεπτα να κατεβεις...
Μας ενημερωνουν λοιπον οτι ειναι η steilste Bahn der Welt = πιο αποτομος σιδ/μος στον κοσμο !!!!!!!! { να μη λεμε ...δεν ξεραμε!!!

}

Ξεκινησε να λειτουργει απο το 1889 { ως ατμοκινητο} wow ε??? για να εκσυγχρονιστει σε ηλεκτοκινητο το 1937.. Σε ενα μονοπατι που φτιαχτηκε
με πονο και αιμα πανω στους γρανιτες των αλπεων. Ενα σημειο μαλιστα {που το αποκαλουν "το κατσικο-περασμα"} ειναι πραγματι μονο για κατσικια...

Με το ζορι περναει το τραινο... ειναι παρα πολυ εντυπωσιακο αλλα και προ παντως Α Σ Φ Α Λ Ε Σ...

Ειναι κατι που εγειρει την αδρεναλινη σου, ιδιαιτερα οταν λυσσομανανε οι " αεριδες", ενα συναισθημα του ....ποσο μικρος ειναι ο ανθρωπος
μπροστα στο μεγαλειο της φυσης...και ολα αυτα πανω σε μια γραμμη που εχει κατασκευαστει κατα το 1880 !!!!!!!!
[ εννοειται οτι εκτοτε συντηρειται και ελεγχεται τακτικοτατα, αλλωστε δεν ειχαμε ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ειδους ατυχημα εκει !!!]

Αλλα φυσικα και οταν φτασεις στην κορυφη αποζημιωνεσαι με το παραπανω.. Ειναι παιδια, σαν να εισαι πανω στο αεροπλανο...απιστευτη θεα
του τοπιου απο κατω