Αποστολέας Θέμα: Τα αστέρια της Ελβετίας (Λουκέρνη-Ζυρίχη-Ιντερλάκεν-Βέρνη-Λωζάννη-Γενεύη)  (Αναγνώστηκε 148927 φορές)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
  Φευγοντας λοιπον απο το Λουγκανο ας γυρισουμε τι κεφαλι να δουμε και το μεγαλοπρεπες βουνο Μπρε..
 Και εκει μπορεις να ανεβεις, και να απολαυσεις τοσο την καταπληκτικη θεα οσο και ενα ποτο στις εκει καφετεριες..

και μετα απο δυο ταρτες φρουτων και αρκετα τραγουδια πλησιασαμε το τουνελ...

Εντυπωσιακο, οπως και να το κανεις , γιατι ειναι το τριτο μεγαλυτερο τουνελ στον κοσμο μετα το Lærdal Tunnel της Νορβηγιας με 24,5 χλμ και το
 Zhongnanshan Tunnel της Κινας με  18 χλμ. Χτιστικε και τελειωσε το 1980
 και απο τοτε εδωσε νεους οριζοντες στην μετακινηση των οχηματων
 και προ παντος των φορτηγων που χρησιμοποιουσαν μεχρι τοτε το "περασμα του Αγιου Γκοταρδου

Με κιτρινη γραμμη εβαλα τον αυτοκινητοδρομο. Η κοκκινη ζικ ζακ και πανω-κατω   :dizzy:  ειναι ο παλιος δρομος στο "περασμα" του Γκοταρντ.
Με μπλε γραμμη ειναι το τουνελ...
 Το τουνελ ειναι μια απιστευτη ευκολια μιας και το περασμα του Γκοταρντ βρισκεται στα 2.150 μετρα { περιπου} και ο καιρος οποια σαιζον
και να ειναι ειναι συνηθως απροβλεπτος. Ασε...τον χειμωνα ειναι 99.99999% κλειστος . Κατω , λιγο πριν την εισοδο του τουνελ υπαρχουν ενδειξεις
για το αν το "περασμα" ειναι ανοιχτο ή οχι και τι καιρο κανει...
 Αν δεν βιαζεστε ομως, και ειναι καλοκαιρι και εχει καλο καιρο, αυτη η διαδρομη ειναι μαγευτικη....Οδηγειτε βεβαια αργα και να μην εχετε φαει
 πολλες ταρτες  :laugh: :laugh:
  Για παρτε μια ιδεα..

Αν προσεξετε καλα την φωτο αυτη, μπορειτε να δικρινετε κατω ακριβως διπλα απο την μεγαλη σειρα των φορτηγων , ΙΧ, που μπαινουν μεσα στο τουνελ. Ακριβως απο διπλα εχει εναν καπως φαρδυ δρομο που οδηγει πανω στο περασμα { ο καινουριος} και πιο αριστερα εναν κορδελα δρομο στενο
που παλι οδηγει πανω στο περασμα αλλα ειναι ο παλιος. Σχεδον κατσικοδρομος δεν σας τον συνιστω...με τιποτα!!! Αν θελετε να πατε επανω τουλαχιστον παρτε το καινουριο. Το γιατι θα το δειτε οταν πρεπει να περασετε την περιφημη " Γερυρα του διαόλου". Κατα την διαδρομη θα συναντησετε, ενα απιθανο τοπιο αλλα και καπιους συνοικισμους. Ενα χωριο ειναι μονο σχεδον στο κατεβασμα πολυ παραδοσιακο με καλη σουπα τυπου
Γκουλας  :food: το Andermatt { Άντερματ}...

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member

Βλεπουμε ηδη καθως ανεβαινουμε την κοιλαδα του Τιτσινο με τον ομονυμο ποταμο και φυσικα και τις δυο παραλλαγες,
τον παλιο και καινουριο
δρομο. Ο καινουριος φτιαχτικε σχεδον παραλληλα με την σιδηροδρομικη γραμμη γιαυτο ειναι
κατα κλασεις ανωτερος

Οχι....αυτος ειναι ο δρομος
που ΔΕΝ  πρεπει να παρετε...
παρ εκτος και αν εχετε γερα στομαχια και πολυυυυυ ορεξη για περιπετεια...ισως με ενα 4Χ4

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος wotan1975

• Hero Member
  • http://solareagle.blogspot.com/
Φοβερη η προ-τελευταια φωτο απο ψηλα!
Θέλω να πάω σε κάθε χωριό και πόλη της Ευρώπης

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Aφου λοιπον κατα προτιμηση πηραμε τον καινουριο δρομο, ανεβαινουμε σιγα σιγα πανω στην ραχοκοκκαλια των  βουνων διαδοχικα  Pizzo Centrale
 και Pizzo Lucendro στα αριστερα. Υφηλοτερες κορυφες γθρω στα 3000 μετρα !!!!!!!  Εμεις ομως θα περασουμε απο τα 2150 περιπου.. Οσο ανεβαινεις
 ο καιρος μπορει να γινεται καλυτερος ή χειροτερος..Ετυχε να ανεβω με βροχη, να αφησω πισω την βροχη και να βγω στην λιακαδα...αλλα και το
 αντιθετο..

Και τωρα ηρθε η ωρα να περασουμε την γεφυρα του διαβολου.. Απο πανω ειναιι η καινουρια απο κατω η παλια...Τωρα καταλαβαινετε γιατι προτιμω
{ για εναν επιπλεον λογο} τον καινουριο δρομο}..
 Το γεφυρι αυτο περνα τον ποταμο  {Reuss} , Ρόϊς  , που πηγαζει λιγο πιο ψηλα και περνα και απο την Λουκερνη..Θα τον δουμε λοιπον και παρακατω.
 Και για το γεφυρι αυτο , οπως σ ολα τα κακα και δυσκολα γεφυρια εχει κι αυτο την ιστορια του...Δεν μπορουσαν οι μαστορες να το φτιαξουν...
 τοτε ηρθε  οδιαολος { εξω απο δω} και ειπε, θα σας το τελειωσω εγω , αλλα θελω εναν ανθρωπο σε ανταλλαγμα , ...του ειπαν , ενταξει, αλλα τον γελασαν, τοτε ο διαολος θυμωσε και αρπαξε εναν τεραστιο βραχο να το χαλασει, αλλα μια γιαγια προλαβε και ζωγραφησε εναν σταυρο πανω του
και δεν μπορεσε να τον σηκωσει και εφυγεεεεε... :mocking:
  Ο τεραστιος βραχος καπου 20 τοννοι ηταν μεχρι προτινος εκει με τον σταυρο ζωγραφισμενο πανω του απο το 1700...αλα για τις αναγκες του νεου
 δρομου και γεφυριου επρεπε να μετακινηθει και ανατιναχτηκεεεεεεε...Παει ο βραχος  :pardon:

{Οταν πρωτοειδα το παλιο γεφυρι, μου θυμησε κατι παρομοια που εχουμε ακομα στην Ηπειρο, κατα Γιαννενα μερια, και ισως με παρομοιους θρυλλους}
Περναμε λοιπον απενατι, κατι που τον παλιο καιρο με το παλιο γεφυρι, οταν φουσκωνε το ποταμι που λιωναν τα χιονια, ηταν παρα πολυ δυσκολο...
Και συνεχιζουμε την αναβαση μεχρι το Αττερματ.

Εδω πρεπει να κανουμε μια σταση για να ξεμουδιασουμε..και ισως να τιμησουμε τις ντοπιες σπεσιαλιτε..

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Ομως ολη αυτη η παρακαμψη ειναι ΑΑΑΑΝ ΘΑ ...Πηγαιναμε απο πανω, εμεις ομως, εχουμε αργησει, δεν θα παμε απο πανω και χωνομαστε βουρρρρ
 μεσα στο τουνελ

Eνα κατατοπιστικοτατο βιντεακι για το πως ειναι το τουνελ και τι πρεπει να προσεξεις

Αλλα, περα απο το μεγαλο αυτο τουνελ , τωρα η Ελβετια πηρε πισω το αιμα της και την πρωτια στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ τουνελ του κοσμου
καμμια 500 μετρα κατω απο το ηδη υπαρχον τουνελ του Γκοταρντ. Θα ειναι μονο για τραινα που θα κουβαλανε ως επι το πλειστον τρανζιτ φορτηγα,
 αλλα και αυτοκινητα που θα μπαινουν πανω στο τραινο για να περναν ενα μεγαλο μερος της ελβετιας χωρις να μπλοκαρουν τους δρομος πρωτον και δευτερον χωρις να τους μολυνουν. Μιλαμε και καποια 1,5 εκατομμυρια φορτηγα, θα ξαλαφρωσουν την κινηση της Α2 αλλα και του ηδη υπαρχοντος τουνελ, που στις μαζικες εξοδους για γιορτες ή διακοπες ...μποτιλιαρει μεχρι και 3 ωρες !!!!!!!!
  Εκανα μια φορα ανασταση ΜΕΣΑ στο τουνελ με γκρουπ, αφου κολλησαμε εκει  και δεν μπορουσαμε ουτε μπρος να παμε ουτε πισω...
Γιατι οπως βλεπετε, το τουνελ αν και εχει 2 συραγγες, χρησιμοποιουν μονο την μια. Η δευτερη λενε ειναι για εκτακτα γεγονοτα, ως δρομος διαφυγης,
αφου πριν καμποσα χρονια αντιμετωπισανε μια περιπτωσης συγκρουσης φορτηγων με φωτια που απο την αδυναμια να διωξουν τα υπολοιπα αυτοκινητα πισω, ειχαμε καμμια 20ρια θανατους , απο δηλητηριαση { απο τα αερια CO } που ανεπνεαν.
  Ομως κατα την υποψια μου ειναι και η εισοδος για ενα πο τα μεγαλυτερα πυρηνικα καταφυγια της ελβετιας....

Το μεγαλυτερο λοιπον τουνελ στον κοσμο μολις ενωθηκε { αυτες τις μερες} και θα δωθει στην κυκλοφορια καπου το 2017 !!!

http://www.huffingtonpost.com/2010/10/15/gotthard-base-tunnel-worl_n_764160.html

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Bγηκαμε , δοξα τον Θεο, { ενα κλειστοφοβικο το εχω δυστυχως} απο το τουνελ και φυσικα , βγηκαμε και στο αλλο καντονι το Ουρι.
Και νασου μπροστα μας σε λιγο εμφανιζεται μια λιμνη. Ειναι η πολυ μεγαλη λιμνη της Λουκερνης ή επι το πιο επισημο, ενα ονομα σιδηροδρομος
Vierwaldstaettersee= Φιρ-βαλντ-στετερ-ζεε , που σημαινει η Λιμνη των τεσσαρων χωρων και συτο επειδη οχι μονο συνορευει με καθε ενα απο
τα τεσσερα καντονια , αλλα και την μοιραζονται.
 Επιπλεον, το καθε καντονι εχει δωσει και ενα επιμερους ονομα στην "δικια του" λιμνη. Αλλα το λιμνη Λουκερνη προς το παρον μας φτανει

Ειμαστε με λιγα λογια σε ενα κεντρικο σημειο που μας περιτριγυριζουν 4 καντονια, Του Ουρι , του Νιντβαλλντεν Του Σβιτς και της Λουκερνης.
Αυτο που βλεπουμε ειναι το κομματι που αλλιως το λενε και Ουρνενζεε..

Αλλα αμα συνεχισουμε θα εχουμε σε λιγο την πιο ομορφη θεα της ευρυτερης περιοχης της λιμνης,
δεν θα πω τιποτα , τα λεει ολα η φωτογραφια ....αχχχχ ελβετια , ειμαι ερωτευμενη μαζι της..

Δεν σας ειπα ομως ενα μυστικο. Δεν θα παμε να μεινουμε μεσα στην Λουκερνη..γιατι..παρ ολο που ειναι σχετικα φτηνοτερη απο την Ζυριχη, τα
καλα ξενοδοχεια, με θεα ή σε κεντρικα μερη ειναι ακριβα. Τα "κακα" ξενοδοχεια, ειναι χωμενα μεσα σε στενα με μηδεν θεα...
Αφου αυτοκινητο εχουμε , αλλα κι αν δεν εχουμε εχει λεωφορεια με τακτικοτατη συγκοινωνια , καθε μιση ωρα το πιο απομακρο.. θα παμε να μεινουμε
σ ενα απο τα προαστεια σε μια ακτινα μεχρι 20 χλμ απο την πολη που ειναι το πιο μακρυνο. Εγω θα σας δωσω τρεις εναλλακτικες λυσεις και οποια
θελετε παιρνετε. Κι αν παλι δεν θελετε και προτιματε να χωθητε στην πολη. εσεις θα χασετε  :laugh: :laugh:
 Και να το πρωτο απ ολα το  {Beckenried } Μπεκενριντ, το οποιο μαλιστα επανω στο βουνο προσφερει Α Π Ι Θ Α Ν Ε Σ  δυνατοτητες εκδρομων
 βολτας με το τελεφερικ αλλα και τον χειμωνα απο τα καλα αλλα προ παντος "φτηνα" χειμερινα θερετρα σκι.

Ενα πανεμορφο χωριουδακι , πεντακαθαρο με την μπαροκ εκκλησια του { κρεμμυδωτο καμπαναριο= μπαροκ εκκλησια}, με την ομορφη παραλια του
και τα πολυ γλυκα μικρα ξενοδοχειακια με τα καθαρα πουπουλενια κρεββατια τους και τις ροδοκοκκινες ιδιοκτητριες να κανουν ολες τις δουλειες,
ρεσεψιονιστ, καμαριερα, σερβιτορα καθαριστρια κλπ...Αλλωστε δεν παμε να φαμε οολα μας τα λεφτα στο υπνο ? ετσι δεν ειναι??
Αλλα και το  {Buochs} Μπουοχς, ειναι πολυ ωραιο. Εγω συνηθως , εκει μενω..

Και μαλιστα αν ειναι καλοκαιρι , δεν δισταζω να τραβηξω στην "παραλια"...και μπαινει εντος εισαγωγικων διοτι καταπρασινη , ολο χλοοταπητα
παραλια εχετε δει?? . Ναι...στο Μπουόχς. Τα νεα της λιμνης πετακαθαρα, δροσερα κομματακι, αλλα το καλοκαιρι ολα ειναι ανεκτα.

αχχχχ, δροσιστηκαμε λιγακι... Και να απεναντι τα κρουαζιεροπλοια να κανουν ενα σωρο βολτες πανω κατω στην λιμνη, απο μερος σε μερος το πρωι
το μεσημερι ακομα και το βραδυ μα ρομαντικο δειπνο για δυο  :inlove:
 { την οποια εγω συνηθως, οταν ειμαι με γκρουπ την κανω ή μονη μου ή με τον οδηγο  :mad: :mad:}
Και αν παμε ακομα λιγο πιο κατω στο  {Stansstad} Στάνσταντ, θαμαστε ακομα πιο κοντα , αλλα και λιγακι πιο ακριβα { αυτο παλι εξαρταται απο την εποχη και τις προσφορες κλπ}
 Το Στανσταντ, χωριζεται σε διαφορες γειτονιες γιατι ειναι σκορπισμενο στο παραλιμνιο βουνο , πιο ωραια απ ολες ειναι η  {Kehsitten}, Kέεζιτεν.

Αυτη ειναι η "περα " γειτονια , παμε να δουμε και την "δωθε " γειτονια... το κεντρο

Αποσυνδεδεμένος wotan1975

• Hero Member
  • http://solareagle.blogspot.com/
DK,μπορει να ανοιχθει θεματικη ενοτητα,που να περιλαμβανει τετοιες παρουσιασεις;Αν βεβαια η carmen kai o panpan ή οποιος αλλος κανει τετοια.
Θέλω να πάω σε κάθε χωριό και πόλη της Ευρώπης

Αποσυνδεδεμένος coolalexis

• Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Φεύγω...πάλι!
    • Αμμουδιά Σερρών
Είναι πραγματικά απίστευτες οι εικόνες..Παραμύθι...Παράδεισος...Τείνω να την ερωτευτώ την Ελβετία...

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Γυρω γυρω απο το βουνο , ομορφες γειτονιες , γραφικες εκκλησιες και πραααασινο πολυ πρασινο ..

και σ αυτο το σημειο το χωριο βρισκει και ενα ακομη ρομαντικο κολπισκο !!!
Ανοιξη και φθινοπωρο βρεχει συχνα. Στην ελβετια εχω δει και φωτογραφησει τα περισσοτερα ουρανια τοξα της ζωης μου  :happy:

Παμε να δουμε μερικα ξενοδοχεια σ αυτα τα χωρια πχ το hotel Rigiblick am See

ή το hotel Postillon, που ειναι και πολυ κοντα στον δρομο και την σταση λεωφορειου

ή το πιο γραφικο ξενοδοχειουσ την γειτονια Κεεζιτεν στο Στανσταντ το  Hotel Baumgarten...

Aυτο που πρεπει να κανετε ομως οπωσδηποτε , οπυ και αν μεινετε , ο,τι εποχη και να πατε, ειναι να ανεβειτε στο βουνο εκει κοντα το { Klewenalb}
 Κλεβεναλμπ.. Η τελε-καμπινα λειτουργει χειμωνα-καλοκαιρι , και , καιοι δυο εποχες εκει πανω ειναι το ιδιο ομορφες...Εκει πανω παιδια,
ο χρονος για μενα σταματα.. Το καλοκαιρι , ως δευτερη " Χαϊντι" , μαζευω αγριολουλουδα,  Εντελβαϊς, ξαπλωνω στα γρασιδια και απλως κοιτω
 κατω την θεα, κυνηγω τις "τετραπαχες" αγελαδες, { οχι τιποτα αλλο , αλλα για να φωτογραφηθω διπλα τους και να φανταζω πιο αδυνατη  :laugh: :laugh: :laugh:} , και  απολαμβανω το ποτο μου στις ωραιοτατες εγκαταστασεις εκει ψηλα.

Αντε Κυριος.... περιμενουμε σειρα και μεις ... δεν πιστευω να περιμενεις να κατεβασει γαλα και να την αρμεξετε οικογενειακως... :bigr:

Αλλα, ο καθαρος αερας, τα γρασιδια τα ριφυλια , ο ηλιος και η βολτα , ανοιγουν την ορεξη..Παμε να τσιμπισουμα κατι βρε αδελφε...
το αγαπημενο μου Geschnetzeltes  mit Kartoffel-rόsti ή με Spaetzle. { Ειναι ελβετικες σπεσιαλιτε, το πρωτο ειναι σαν χοιρινη τηγανια, με πολυ νοστιμη
καφε σαλτσα και κατι βρασμενες και μετα και τηγανισμενες πατατες...κολαση...
 Τα δε  {Spaetzle} Σπετσλε, ειναι  μικρα χειροποιητα μακαρονακια, που βραζονται και περιχυνονται με φρεσκο βουτυρο , αχχχ αυτα και αν ειναι νοστιμα, και με την σαλτσα απο το Γκεσνετσελτες  ...αμαν τα λιγουρευτηκα τωρα αααααα :shout:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member

Αμαν, να αλλαξουμε θεμα γιατι θα δαγκασω τον Παν παν σε λιγο  :bigr:
και παμε να δουμε την ιδια περιοχη και χειμωνιατικα..Ειναι το ιδιο ομορφη , το ιδιο εντυπωσιακη.Αλλα μονο για σκι ή χειμερινες ασχολειες.

Κατω, τα πανεμορφα χωρια κρυβουν την ομορφια τους, πισω απο τοννους ασπρου βαμβακιου...
 Και ειναι αυτο που σας ελεγα. Πισω απο τα δεντρα στο βαθος ειναι η λιμνη. Αλλα δεν φαινεται γιατι εχει πολλα συννεφα και που πολυ πιθανον να
 βρεχει ή πιο φυσικο να χιονιζει. Επανω ....λιακαδα και χαρα Θεου !!!!!!!

Και φυσικα θα κανουμε χειμερινα σπορ και μαλιστα απο τα πιο επικινδυνα μερτε μου ενα........ελκυθρο...σημερα θα το ριψοκινδυνευσω !!!!

Φτανει ομως, μην το παρακανουμε , ειμααστε και μιας ηλικιας... Ωρα να αραξουμε και να λιαστουμε, οσο περιεργο κι αν φαινεται , ο ηλιος καιει
και μαυριζει το ιδιο να μην πω και πιο πολυ !!!!!!!!!!

Αλλα.........Σπορ, βολτες, ...ηλιοθεραπειες...κουραστηκα , φανταζομαι και εσεις. Αυτο που θα κανουμε τωρα πριν την ...πεσουμε για υπνο
 ενα ποτακι "χαλαρωτικο" στο Μπαρακι παρατηρητηριο... Η θεα ειναι Μ Α Γ Ε Υ Τ Ι Κ ΗΗΗΗ
 Υπεροχο να βλεπεις το ηλιο να δυει πισω απο την Σβιτς με τις δικες της αλπεις και τριγυρω σου να αστραφτει το ασπρο πεπλο του

Πω πωωωωω, παιδια , περασε η ωρα για τα καλα  παμε για υπνο, γιατι αριο θα τριγυριζουμε στην Λουκερνη ολη μερα!!!!!