Καλημέρα σε όλους σε αυτό το υπέροχο φόρουμ. Με αφορμή την αγορά του αυτοκινήτου μου σε λίγες μέρες αλλά με αιτία την αγάπη μου για τα ταξίδια ήθελα να ζητήσω τη γνώμη σας για ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη με το ΙΧ μου. Στόχος μου είναι ένα 10ήμερο ταξίδι ταξίδι σε Ιταλία-Αυστρία-Γερμανία-Ολλανδία. ...................................
Κατ’ αρχάς TeoAlmal σε καλοσορίζω και εγώ στο travelchat. Σήμερα διάβασα την πρόθεσή σου να πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι στην Ευρώπη με το αυτοκίνητο και χαίρομαι που ακόμα ένας ταξιδευτής αποφάσισε να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο τουρισμού και πιστεύω ότι και εσύ θα γίνεις θιασώτης του είδους, όπως το 80% αυτών που τόλμησαν κάτι παρόμοιο για πρώτη φορά.
Αν και αυτά που σου έγραψαν ο dk ο dimosf και η evi είναι πολύ ενημερωτικά, θα σου αναφέρω και εγώ μερικά πράγματα λίγο ποιο αναλυτικά, για να είσαι καλλίτερα προετοιμασμένος, ακλουθώντας ώμος κατά γράμμα όλες τις επιλογές σου για το δρομολόγιο. Τις προσωπικές μου απόψεις για αυτού του είδους τα ταξίδια θα τις γράψω κάποια στιγμή στην προσωπική σελίδα που μου άνοιξε ο dk («Ο ChristosGk. στο travelchat»).
Ξεκινώντας από τον χρόνο των δέκα ημερών που διαθέτεις για το ταξίδι και θεωρώντας ότι τον ξεκινάς και τον τελειώνεις στο Bari, χωρίς να μετράς τον χρόνο μετάβασης και επιστροφής από αυτό, θα σου έλεγα και εγώ ότι δεν θα δεις καλά τις πόλεις που επέλεξες και τα αξιοθέατά τους, αλλά απλά θα κάνεις μία πρώτη γνωριμία με αυτές, αφού ο χρόνος που θα διαθέτεις για κάθε μία θα είναι μία μέρα και ίσως λίγες ακόμη απογευματινές ή πρωινές ώρες για μερικές από αυτές.
Στο Μπάρι θα φτάσεις το πρωί στις 6.30 έως 9.00 ανάλογα με το δρομολόγιο που θα διαλέξεις. Η απόσταση μέχρι την Ρώμη είναι 455 χιλ. περίπου και ο χρόνος γύρω στις 5 με 6 ώρες. Εδώ θα σου έλεγα να μην κάνεις το λάθος που κάνουν πολλοί, με τον υπολογισμό ότι αφού τα χιλιόμετρα είναι 455 και εγώ θα τρέχω με 130 χιλ./ώρα θα κάνω τόσες ώρες, γιατί η μέση ωριαία ταχύτητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η αυξημένη κίνηση στις πόλεις, η χρονοβόρα έξοδος και είσοδος σε αυτές, οι επικρατούσες καιρικές και κυκλοφοριακέ συνθήκες, οι στάσεις που πιθανόν θα κάνεις (σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη πρέπει κάθε τρείς ή τέσσερεις ώρες να γίνεται μία στάση τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτών) και σε πολλές περιπτώσεις οι μεταβολές των ορίων ταχύτητας, τα οποία σου συνιστώ να τηρείς πάντοτε για να μην έχεις συνέπιες. Στη Ρώμη θα μείνεις τις υπόλοιπες ώρες και όλη την επόμενη μέρα για να πάρεις μια μικρή γεύση της πόλης.
Από τη Ρώμη θα πρέπει να ξεκινήσεις την Τρίτη μέρα αρκετά πρωί γιατί τα χιλιόμετρα μέχρι τη Βιέννη είναι περίπου 1130 και ο χρόνος από 10 έως 12 ώρες δηλαδή σχεδόν όλη την ημέρα. Και εδώ θα πρέπει να αφιερώσεις όλη την τέταρτη μέρα και ίσως και μερικές πρωινές ώρες της επομένης πριν από την αναχώρηση για Φρανκφούρτη, σύμφωνα με το πόσες ώρες επιθυμείς να αφιερώσεις για αυτήν.
Η Φρανκφούρτη από τη Βιέννη απέχει 735 χιλ. περίπου και ο χρόνος κυμαίνεται μεταξύ 6,5 και 7,5 ωρών. Για τη Φρανκφούρτη θα πρέπει να διαθέσεις όλη την έκτη μέρα και την εβδόμη να ξεκινήσεις για το Άμστερνταμ που απέχει 450 περίπου χιλιόμετρα και θα κάνεις 4 με 5 ώρες και πάντοτε για όλους τους αναφερόμενους χρόνους με καλές συνθήκες.
Η όγδοη μέρα θα είναι για γνωριμία του Άμστερνταμ και την ενάτη μέρα το πρωί θα πρέπει να αναχωρήσεις για την επιστροφή στο Μπάρι, με μία διανυκτέρευση στο δρόμο για την οποία νομίζω ότι προσφέρεται η Μόντενα, η οποία απέχει από το Άμστερνταμ περίπου 1260 χιλ. και θα καλυφτεί σε 11,5 με 13 ώρες το λιγότερο. Η απόσταση Μόντενα – Μπάρι είναι 715 χιλ. και απαιτούνται περίπου 6,5 έως 8 ώρες. Σου συνιστώ να ξεκινήσεις την δέκατη μέρα από τη Μόντενα εγκαίρως και να υπάρχει αρκετός χρόνος για να μπορείς να αντιμετωπίσεις κάποιο απρόοπτο χωρίς να κινδυνεύσεις να χάσεις το εισιτήριο της επιστροφής για Ηγουμενίτσα.
Αυτά για το πρόγραμμά σου το οποίο όπως βλέπεις θα είναι πολύ φορτωμένο και με πολύ λίγο διαθέσιμο χρόνο στις πόλεις.
Τώρα θα μου επιτρέψεις να σου προτείνω και εγώ μερικές αλλαγές στο δρομολόγιό σου και αν θέλεις τις ακολουθείς.
Α) Εάν όπως σου έχουν υποδείξει καταργήσεις την Βιέννη, μπορείς από τη Ρώμη να κατευθυνθείς προς την Βενετία, κάνοντας όμως μία στάση λίγων ωρών στην Φλωρεντία, αφού περνάς από έξω. Η απόσταση από τη Ρώμη στη Φλωρεντία είναι 285 χιλ. και καλύπτεται σε 3 έως 4 ώρες. Η απόσταση Φλωρεντία – Μέστρε (έξω από τη Βενετία), είναι 270 χιλ. και χρειάζονται 2,5 έως 3 ώρες. Εκεί μπορείς να διανυκτερεύσεις και να επισκεφθείς τη Βενετία. Από τη Βενετία η Φρανκφούρτη απέχει 920 χιλ. και απαιτούνται περίπου 8 έως 10 ώρες.
Β) Εάν καταργήσεις τη Ρώμη, από το Μπάρι κατευθύνεσαι προς τη Βενετία, κάνοντας 810 χιλ. και 7 έως 9 ώρες, διανυκτερεύεις στο Μέστρε, βλέπεις τη Βενετία και συνεχίζεις προς Βιέννη που απέχει 600 χιλ. και 6 με 8 ώρες.
Γ) Καταργείς το Άμστερνταμ, πάς Ρώμη, συνεχίζεις για Βενετία με στάση στη Φλωρεντία, διανυκτερεύεις στο Μέστρε, βλέπεις Βενετία, πάς Βιέννη,
Φρανκφούρτη και από εκεί επιστρέφεις με στάση για διανυκτέρευση στη Μόντενα ή στη Μπολόνια.
Αυτά λοιπόν σχετικά με το δρομολόγιο που σχεδίασες και εδώ είμαστε όταν θα καταλήξεις.
Σημείωση: Οι αποστάσεις πάρθηκαν από τον Ευρωπαϊκό χάρτη της Tele Atlas, δεύτερη έκδοση του 2009.