Η θέα απο το κάστρο σου κόβει την ανάσα.

Φτάνοντας στη λιμνοθάλασσα του Μπαλου.
Το καράβι δε μπορεί να πάει στα ρηχα, ετσι μπαίνουμε σε βάρκες.

Με φόντο το κάστρο της Γραμβούσας
Στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου..

Απλά....καταπληκτικά!!
Επόμενη οδική διαδρομή αυτή τη φορά με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον ήταν αυτή στην Αρχαία Απτερα και σε κοντινά χωριά.....Ξεκινώντας απο το χωριό μου, Μαλάξα, και φεύγοντας προς Μεγάλα Χωράφια επισκέφθηκα τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Απτερας και το φρούριο του Φουρκά με θέα το κολπο της Σουδας. Το κάστρο δυστυχώς ήταν κλειστό, δε γνωρίζω για ποιο λόγο και την ίδια απορία είχαν και οι τουρίστες που βρέθηκαν εκει. Η αρχαία πολη Απτερα εκτείνεται στο χαμηλό ύψωμα Παλαιόκαστρο που δεσπόζει νότια του κόλπου της Σούδας. Σύμφωνα με το μύθο το όνομα προέρχεται απο τον μυθικό αγώνα που έγινε μεταξύ των Μουσών και των Σειρήνων κατά τον οποίο ηττήθηκαν οι Σειρηνες, πεταξαν τα φτερά τους (έμειναν άπτερες) έγιναν λευκές και έπεσαν στη θάλασσα δημιουργόντας το νησάκι Λευκές στον κόλπο της Σούδας.
Μπορείτε να δείτε τις εντυπωσιακές ρωμαϊκες δεξαμενές, μέρος του θεάτρου και μια ρωμαϊκής έπαυλης, τα θεμέλια κατοικιών καθώς και τάφους διαφόρων εποχών. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει και η μονή του Αγιού Ιωάννη του Θεολόγου.
Το κάστρο του φουρκά στην Αρχαία Απτερα

Θέα στο κόλπο της Σούδας και το φρούριο Ιτζεδίν.
Το εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου.

Η είσοδος για τις ρωμαικες δεξαμενές.
Οι Ρωμαικές δεξαμενές

Ρωμαική Επαυλης

Αρχαίο Θέατρο

Μια εκδρομή που δε πρέπει να χάσετε, εφ’ όσον σας αρέσει η πεζοπορία και η φύση είναι το φαράγγι της Σαμαριάς. Για να διασχίσετε το φαράγγι της Σαμαριάς ή αλλιώς «φάραγγα» όπως το αποκαλούν οι ντόποιο απο τον Ομαλό ώς την Αγία Ρουμέλη θα ξεκινησετε απο τη θέση Ξυλόσκαλο όπου βρίσκεται η είσοδός του. Στη θέση αυτή παλιά υπήρχε ξυλινη σκάλα για να διευκολυνει τη κατάβαση, γι αυτό επικράτησε η ονομασία ξυλόσκαλο. Στη καρδιά του φιλοξένησε τον οικισμό της Σαμαριάς και στην έξοδό του την Αγία Ρουμέλη. Σε όλη τη διαδρομή σας θα βρείτε βρύσες με δροσερό νερό και σταθμούς ξεκούρασης. Η κάθοδος είναι αρκετά δύσκολη και διαρκεί 6-8 ώρες περίπου. Ο πεζοπόρος πρέπει να φοράει αθλητικά παπούτσια ή ορειβατικά, να φορά καπέλο και να έχει μαζί του μόνο τα απαραίτητα. Το φαράγγι είναι και ο τόπος στον οποίο ζεί ο κρητικός αίγαρος, το γνωστό κρι-κρι. Παρόλη τη δύσκολη διαδρομή θα αποζημιωθείτε απο τη φύση και την άγρια ομορφιά της. θα ανταμείφθείτε για τη δύσκολη πεζοπορία στο τραχύ, κατηφορικό έδαφος μ’ ενα επιβλητικό, πρωτόγνωρο θέαμα, μέ ένα πανέμορφο τοπίο χωρίς καμία ανθρώπινη επέμβαση. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς το θάυμα που έχει φτιάξει η φύση. Στις Πορτες, το πιο φωτογραφημένο σημείο του φαραγγιού, το πλάτος είναι μόνο 3 μετρα και τα τοιχώματά του υψώνονται 300 μέτρα το καθένα. Το χειμώνα, ή σε μ ια ξαφνική βροχή το νερό μπορεί να φθάσει τα πολλά μετρα σε ύψος και η ορμή του είναι τόσο μεγάλη που το πέρασμα είναι αδύνατο. Μετά τις πορτες το φαράγγι αρχίζει να ανοίγει και σε 30’ θα βρίσκεστε στο φυλάκιο της εξόδου. Μισή ωρα ακόμα περάτημα και θα βρίσκεστε στο χωριό της Αγίας Ρουμελης και στα υπέροχα και μοναδικά νερά του Λυβικού πελάγους.
Να σημειώσω ότι οπωσδήποτε και δεν θα πάρετε αυτοκίνητο για να μεταβείτε στον Ομαλό – Ξυλόσκαλο- αφού δε θα γυρίσετε απο εκει που μπήκατε. Θα βγείτε στην Αγία Ρουμέλη, παιρνετε το καραβι για Σφακιά και απ’ εκει με λεωφορεία γυρίζετε στα Χανιά. Αλλιως θα πρέπει να κάνετε τον ίδιο δρόμο (6-8 ώρες) πίσω και...πιστέψτε με είναι πάρα πολυ δύσκολο...γιατί όσο προχωράς στο φαράγγι κατεβαίνεις, στο γυρισμό όμως...ανεβαίνεις!!!!

Οι πέτρες που βλέπετε σαν πυργάκια πάνω στο κορμό είναι ευχές που κάνουν οι τουρίστες. Οσες πέτρες είναι η μια πάνω στην άλλη τόσες ευχες έχουν γίνει.

Επτά ευχές!!!, εγώ έκανα 3!!

Στον οικισμό Σαμαριά, οπου σταματήσαμε για να ξεκουραστούμε, ταισαμε ένα κρι κρι που μας πλησιασε.
Ο οικισμός Σαμαριά.

Το μοντελο μου!!!!
Μετά τη ξεκούραση στον οικισμό, η διαδρομή συνεχίζεται σε πιο βραχώδης και άγριο τοπίο...

Περπαταμε πλέον στη κύτη του ποταμού..

Στο βαθος οι Πορτες
Δεντρα φυτρώνουν πάνω στους τεράστιους βράχους πάνω απο το κεφάλι σου...
Οι πορτες!!!

Φτάνοντας προς το τέλος της διαδρομής...

Σύμφωνα με την άφηγηση της κυρίας Κατίνας, στην οποια νοικιάσαμε δωμάτια για να μείνουμε στο χωριό για μια νύχτα, το όνομα Αγία Ρουμέλη προήλθε ώς εξής: Αγία απο τις πολλές εκκλησιές της περιοχής, Ρου απο το νερό του φάραγγα, και μέλη απο τα πολλά μελίσσια που υπάρχουν. Πρόκειται για ένα ψαροχώρι, το οποίο οπως διαπίστωσα έχει αναπτυχθεί πολύ απο το 1995 που πέρασα για πρώτη φορά το φαραγγι και επισκέφθηκα το χωριο. Διατηρεί όμως ακόμα την ομορφιά του. Είναι ιδανικός προορισμός για πραγματική ξεκούραση. Η Θάλλασα είναι τόσο υπέροχα γαλαζοπράσινη, διαφανη και καθαρή που ομοια της είμαι σίγουρη ότι δε θα έχετε ξαναδεί. Αυτοκίνητα πηγαίνουν στο χωριό, με το καραβάκι απο Σφακιά, αλλά δε το χρειάζεστε αφού υπάρχουν δύο μονο δρόμοι. Ετσι, για τα παιδιά είναι ο παράδεισος αφού παιζουν και κάνουν ποδήλατο χωρίς να φοβούνται...τις κόρνες. Οι άνθρωποι είναι ζεστοί και σας υποδέχονται με χαμόγελα. Υπάρχουν δωμάτια που μπορείτε να μείνετε και ταβέρνες για να φάτε τους έκλεκτούς μεζεδες απο ντόπια κρέατα. Εγω τίμησα ιδιαίτερα τις σφακιανές πίτες και το τσιγαριαστό......(αρνί)
Η υπεροχη παραλία της Αγίας Ρουμέλης. Μολις βγείς απο το φαράγγι βουτάς κατ' ευθείαν για να φύγει η κούραση....

Ηλιοβασίλεμα στη παραλία...

Φεύγοντας απο την Αγία Ρουμέλη, το χωριό φωτογραφημένο απο το ferry!!
Αυτό είναι το πρώτο μέρος των φετινών μου διακοπών στα Χανιά, ελπίζω να σας αρεσει η συντομη περιγραφή, να σας δίνω αρκετά στοιχεία για τα βασικά αξιοθέατα του νομού και να ταξιδέψατε μαζί μου στις θάλασσες και τα βουνά του τόπου μου.....
Η συνέχεια στο Λασίθι!!!!