Αποστολέας Θέμα: Σαββατοκύριακο στο Ροεινό, στις πλαγιές του Μαινάλου  (Αναγνώστηκε 9852 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Dimitra

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
Το Ροεινό είναι ένα μικρό ορεινό χωριό 22 χλμ απο την Τρίπολη, μεταξύ Δανιάς και Πιάννας σκαρφαλωμένο στις νότιες πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 1200μ. Περιτριγυρίζεται απο πυκνό ελατόδασος, στις πλαγιές του Αϊντίνη της δεύτερης ψηλότερης κορυγής του Μαινάλου. Η περιοχή αποπνέει φυσική ομορφιά και γαλήνη. Το χωριό έχει άφθονα νερά, πολύ πράσινο και πανέμορφη θέα στο οροπέδιο της Δαβιάς και στον ορεινό όγκο του Μαινάλου που απλώνεται γύρω. Ξεχωρίζει επιβλητικό το καμπαναριό της Εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου στην οποία φτάνουμε στρίβοντας αριστερά λίγο πριν την πλατεία του χωριού.

Πρόκειται για έναν ιστορικό και ξακουστό ναό σταυροειδή, μονόκογχο που αποτελεί τον προστάτη του χωριού. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για θαύματα που συνδέονται με αυτόν. Η φήμη του φτάνει ως τον 14ο αιώνα. Είναι χαρακτηριστική η φράση του δημοτικού τραγουδιού: «Άγιε μου Γιώργη από το Ροεινό και Άγια Σοφιά απ’ την Πόλη». 
Δίπλα ακριβώς στο ναό βρίσκεται σαν παρεκκλήσι ναΐσκος αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο του 13ου αιώνα, με Βρύση Παλαβοντίτσαενδιαφέροντα κεραμοπλαστικά κοσμήματα στο παράθυρο της αψίδας του. Δίπλα τους ο ξενώνας της εκκλησίας φιλοξενεί τους πιστούς που συρρέουν να προσευχηθούν κυρίως στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου.
Κοντά στην εκκλησία βρίσκεται η κεντρική πετρόχτιστη βρύση του χωριού με πλούσια νερά που χτίστηκε το 1882. Δυτικά του χωριού συναντάμε τη βρύση Παλαβοντίτσα, η οποία σύμφωνα με την επιγραφή της χτίστηκε το 1808. Το 1928 φυτεύτηκε δίπλα της ένας πλάτανος που στέκει έως σήμερα για να δροσίζει κι αυτός με την σκιά του τους διαβάτες.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, βρέθηκα σ’ αυτό το πανέμορφο χωριό, εκεί που η φύση οργιαζει, και πουΕνα κομμάτι απο το μονοπάτι Καρδαράς-Ροεινο παρ’ όλο που το ημερολόγιο έγραφε 26, 27 και 28 Ιουνίου τα βράδυα χρειαζόμασταν... τζάκι και στο κρεββάτι τη νύχτα... απαραιτήτως κουβέρτα... Βέβαια το αποκορύφωμα ήταν όταν τρώγαμε καρπούζι δίπλα.... στο τζάκι!!!!
Οι ώρες πέρασαν με καλή παρέα, καλό φαγητό, φοβερό κρασί  και πολλές βόλτες στα μονοπάτια των ορειβατών.
Πήρα μια γεύση καλή για το τι είναι πεζοπορία στα βουνά και τι διαδρομές περίπου γίνονται και ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα και μου άρεσε πάρα πολύ!!!  Η Συνάντησα χελώνα στη βόλτα μου στο βουνόφύση σε μαγεύει, ο ουρανός αλλάζει χρώματα συνεχώς και τα σύννεφα φτιάχνουν τόσα σχέδια στον ουρανό που δε χορταίνεις να τα κοιτάς και εγώ.... να τα φωτογραφίζω. Οι μέλισσες και τα διάφορα ζουζούνια που πετούν γύρω-γύρω, δίνουν την αίσθηση χορωδίας. Ακούς από παντού βουϊτά και ο αέρας που φυσά μέσα απο τα δέντρα είναι σα να  σε καλοσωρίζει στο τόπο αυτό...
Αξίζει ένα Σαββατοκύριακό να επισκεφθείτε το χωρίο, να μείνετε σ’ αυτό ή σε γειτονικό και να απολαύσε τη φύση και την ησυχία... και για όσους αποφασίσουν να το επισκεφθούν ελπίζω να τους αρέσει όσο σ’ εμένα...
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 10, 2019, 18:07:47 μμ by elina »

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Σαββατοκύριακο στο Ροεινό, στις πλαγιές του Μαινάλου
« Απάντηση #1 στις: Ιούνιος 30, 2009, 04:05:09 πμ »
Συγχαρητηρια Δημητρα για το αψογο φωτορεπορταζ σου!!!
Ομολογω πως δεν γνωριζα καν την υπαρξη αυτου του πανεμορφου χωριου...και μια εκδρομουλα προς τα εκει θα ηταν οτι καλυτερο.
Πως προεκυψε αυτη η εκδρομουλα?
Σου το συστησαν για πεζοπορια ή υπαρχει αμεση σχεση με το χωριο (καταγωγη, συγγενεις, κλπ)...και αν καποιος απο μας παει θα πρεπει την ιδια μερα να επιστρεψει ή μπορει να διανυκτερευσει σε αυτο?

Αποσυνδεδεμένος GNS

• Hero Member
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
« Απάντηση #2 στις: Ιούνιος 30, 2009, 05:41:51 πμ »
τυχερουλα...πρεπει να περασες πολυ ωραια...φανταστικες η φωτογραφιες σου... :good:
βασικα εχω την ιδια απορια με τον δημητρη....εχει καποιο ξενωνα εκει...?
ή εστω σε κοντινο χωριο για διανυκτερευση....?
η διαδρομη πως ειναι μεχρι εκει...? (στροφες, ανηφορα, κτλ)

υ.γ. η φωτο σου μου θυμιζουν ορος Ζηρεια..... :smile_:
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 30, 2009, 06:19:06 πμ by GNS »
don't drink & drive!!!

Αποσυνδεδεμένος Dimitra

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιούνιος 30, 2009, 08:13:41 πμ »
Χαίρομαι που σας άρεσαν οι φωτογραφίες......και εγώ το απολαυσα τραβώντας 600 καρε!!!
Φιλοξενήθηκα σε συγγενικό σπίτι, αλλά όποιος  θελήσει να πάει μπορώ να του δώσω το τηλέφωνο ξενώνα (τι νομίζατε ότι δε θα μάθαινα??) για να κλείσετε δωμάτια όλο το χρόνο.
Τα διαμερίσματα είναι μεγάλα με κουζίνούλα και μεγάλο μπάνιο και φοβερή θέα.....

Αποσυνδεδεμένος elina

• Διαχειριστής
  • Hero Member
  • Ταξιδεύω... άρα ζω!
    • Travelchat
« Απάντηση #4 στις: Ιούνιος 30, 2009, 10:37:08 πμ »
Δήμητρα οι φωτογραφίες σου είναι φοβερές!
Εκεί θα είναι τέλεια τον Χειμώνα ...
Ένα χαμόγελο αξίζει πολλά. Κάνει πλούσιο εκείνον που το παίρνει... χωρίς να κάνει φτωχότερο εκείνον που το δίνει!

Αποσυνδεδεμένος Dimitra

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιούνιος 30, 2009, 10:43:09 πμ »
Το χειμώνα, μου είπαν οι συγγενεις,  ότι είναι σα μικρή Ελβετία......έχουμε ήδη κανονίσει επίσκεψη με τα πρώτα χιόνια.......... :smile_:

Αποσυνδεδεμένος PASTA

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιούνιος 30, 2009, 11:52:59 πμ »
ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ...ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟ :good:.... ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ :good:

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
« Απάντηση #7 στις: Ιούνιος 30, 2009, 12:16:36 μμ »

και εγώ το απολαυσα τραβώντας 600 καρε!!!

Σιγα και μη δεν τραβαγες!!! :laugh:

Παράθεση

Φιλοξενήθηκα σε συγγενικό σπίτι, αλλά όποιος  θελήσει να πάει μπορώ να του δώσω το τηλέφωνο ξενώνα

Δε μου δινεις καλυτερα το τηλεφωνο της ξαδελφης σου...γιατι αυτο τον καιρο εχω εξοδα...βλεπε Μαροκο. :laugh:

Αποσυνδεδεμένος GNS

• Hero Member
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
« Απάντηση #8 στις: Ιούνιος 30, 2009, 17:15:11 μμ »

Φιλοξενήθηκα σε συγγενικό σπίτι, αλλά όποιος  θελήσει να πάει μπορώ να του δώσω το τηλέφωνο ξενώνα

Δε μου δινεις καλυτερα το τηλεφωνο της ξαδελφης σου...γιατι αυτο τον καιρο εχω εξοδα...βλεπε Μαροκο. :laugh:

καλη η σκεψη σου δημητρη...... :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
don't drink & drive!!!

Αποσυνδεδεμένος Ntina

• Hero Member
  • καλά ταξίδια στις θάλασσες του κόσμου
« Απάντηση #9 στις: Ιούλιος 01, 2009, 12:07:09 μμ »
Ροεινό,χώρος μυθικός για μένα,εξαιτίας των τόσων ιστοριών που είχα ακούσει απ τον παππού και τη γιαγιά μου.
Μεγάλωσα μετα παραμύθια για τις νεράιδες που τριγυρνούσαν στα δάση του Μαινάλου και τη κυρά της Παλαβοντίτσας
που σου δινε δύναμη αν έπινες νερό απ την πηγή της.

Δήμητρα μ αυτή σου την εκδρομή με γύρισες πολύ πίσω στα χρόνια της αθωότητας.
Το Ροεινό είναι το χωριό του παππού μου και θυμάμαι ότι ανελειπώς όλη η οικογένεια τα καλοκαίρια τουλάχιστον για μια βδομάδα
πήγαινε στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία.
Φιλοξενούνταν όλοι στους ξενώνες της εκκλησίας και αν δεν κάνω λάθος λειτουργούν ακόμα γι αυτούς που δεν έχουν σπίτι στο χωριό.
Νοσταλγώ τη απόλυτη ησυχία,την οργιώδη βλάστηση και τα κρυστάλινα νερά του.
Υπόσχεση σ αυτούς που με μεγάλωσαν ότι πολύ σύντομα θα ξαναβρεθώ σ αυτόν τον τόσο όμορφο τόπο,
άλλωστε και τα νεότερα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να μαθαίνουν για τις ρίζες τους.

Οι φωτογραφίες σου για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σ έναν πολύ μεγάλο καλλιτέχνη.
Αν δεν πανέψεις το φίλο σου.....  :happy: :happy:
καλά ταξίδια στις θάλασσες του κόσμου