Αποστολέας Θέμα: Βάθεια ... Παραμύθι με μεσαιωνικά πυργόσπιτα  (Αναγνώστηκε 2995 φορές)

Αποσυνδεδεμένος antigoni

• Newbie
  • *
Βάθεια ... Παραμύθι με μεσαιωνικά πυργόσπιτα
« στις: Ιανουάριος 02, 2007, 19:53:38 μμ »
Μου έχει μείνει πραγματικά αξέχαστο το ταξίδι μου στην Μάνη πριν περίπου 3 χρόνια όταν αποφάσισα να επισκεφτώ έναν άλλο τόπο διαφορετικό. Βάση του ταξιδιού μου ήταν η Αρεόπολη του Νομού Λακωνίας αλλά φυσικά δεν σταθήκα μόνο εκεί. Περάσα από τον κόλπο του Οιτύλου, ένα γραφικό ψαροχώρι παραλιακό και άκρως φιλόξενο, καθώς και από το Λιμένι, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αρεόπολη, ένα μικροσκοπικό γραφικό λιμανάκι γεμάτο πέτρινα σπίτια.

Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε είναι το πέρασμά μου στην Βάθεια, έναν παραδοσιακό οικισμό γεμάτο πυργόσπιτα.  Δεν χορταίνει το μάτι του επισκέπτη να βλέπει πύργους παντού.  Άλλοι στέκονται μοναχικοί και άλλοι μαζεμένοι λες και δημιουργούν από μόνοι τους συγκροτήματα.  Το σκηνικό σε παραπέμπει σε άλλη εποχή.  Σου ξυπνάει μνήμες από τον μεσαίωνα και ταυτόχρονα το τοπίο μπορεί να γίνει μελαγχολικό και νωχελικό.  Αν αποφασίσει ο επισκέπτης να διανυκτερεύσει στην Βάθεια τότε η εμπειρία θα είναι πραγματικά μοναδική.  Δεν θα βρει ξενοδοχείο ή οποιοδήποτε άλλο κατάλυμα με τα κλασικά ονόματα αλλά θα διηγείται αργότερα στους φίλους του ότι έμεινε στον Πύργο του Γιαννάκου του Εξαρχάκου και των λοιπών…Αξίζει λοιπόν κανείς να περάσει από την Βάθεια τον Παρθενώνα αυτόν της Μεσαιωνικής Αρχιτεκτονικής.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 10, 2019, 18:05:30 μμ by elina »

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Σχολιασμός: Βάθεια ... Παραμύθι με μεσαιωνικά πυργόσπιτα
« Απάντηση #1 στις: Ιούλιος 06, 2008, 12:39:28 μμ »
Πέτρινοι σαν το τοπίο, ψηλοί, λιτοί και αγέρωχοι, στέκουν οι Πύργοι, οι φρουροί της Μάνης και της Ελευθερίας. Φρουρούν τη τιμή της πατριάς, το άσυλο και το Ιερό της φιλοξενίας, τη παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα.

Πραγματικά οι πύργοι της Μάνης, οκτακόσιοι περίπου σκορπισμένοι στα χωριά, στα βουνά και στ' ακρογιάλια και σε κάθε επίκαιρο σημείο, αποτελούν αξιόλογα λαϊκά αρχιτεκτονικά έργα, υπαγορευμένα κυρίως από τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες του τόπου. Η κατασκευαστική τους αρτιότητα, είναι επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θα πρέπει να καταβληθεί συστηματική προσπάθεια συντήρησής τους, αφού, ακατοίκητοι καθώς είναι σήμερα οι περισσότεροι, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.