Αποστολέας Θέμα: Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο  (Αναγνώστηκε 24278 φορές)

Αποσυνδεδεμένος NoName

• Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
    • NoName
Απ: Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο
« Απάντηση #20 στις: Ιανουάριος 01, 2010, 13:23:28 μμ »
Έθιμα σε άλλες χώρες:

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=8863&catid=10

Πηγή: newsit.gr
Οι βλάκες είναι ανίκητοι.... αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

http://nonamegr.blogspot.com/

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
« Απάντηση #21 στις: Ιανουάριος 02, 2010, 08:18:47 πμ »

Μαντινάδες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

"Την πόρτα να ‘χετε ανοιχτή για τον καινούργιο χρόνο να μπαινοβγαίνει η χαρά που ‘ναι γιατρός στον πόνο. (Μιχάλης Καρχιμάκης)

Μην κάνεις μόνο όνειρα κι ήσυχος να κοιμάσαι, στο Νέο έτος ξυπνητός έμπα και μη...
φοβάσαι (Δ. Ποθουλάκης)

Με του Χριστού τη γέννηση κάνω ευχές για σένα να ‘ναι τα χρόνια σου πολλά, καλά κι ευτυχισμένα (Μ. Κρασανάκης)

Δυο χιλιάδες και δέκα (2010) ευχές και πάλι είναι λίγες, για να σου γίνουνε χαρές, όνειρα και ελπίδες. (Μ. Λαδωμένος, πρόεδρος Συλλόγου Λασιθιωτών «Ο Δικταίος»)

Του νέου χρόνου ζήτησα, όλοι οι καλοί μου φίλοι νά ‘ναι με το χαμόγελο συνέχεια στα χείλη. (Ζαχ. Καμπουράκης, Μέλος Δ.Σ. Παγκρητίου Ενώσεως)

Χρόνια πολλά δεν θα σου πω, γιατί τα λένε όλοι, μα θα σου πω χαρές πολλές να ‘ναι η ζωή σου όλη. (Μιχ. Ατσαλάκης, δημοσιογράφος)

Όσα κεριά ανάψουνε τση γέννησης τη μέρα, τόσες χαρές να αξιωθείς από εδώ και πέρα! (Γ. Καστρινάκης, Αντινομάρχης Αθηνών)

Ηρθες καινούργιε χρόνε μας και εύχομαι να μπορέσεις δικούς και φίλους π αγαπώ να μη στεναχωρέσεις (Μ Τζιρακης, Πρόεδρος Σ.Λ. Ηρακλείου)

Όσα ‘ναι τα καλάσνικοφ στα Ζωνιανά κρυμμένα, τόσες ευχές και πιο πολλές δέξου και από μένα. (Γ. Κρασανάκης)

Όσα ευρώ κατάσχεσαν στα Ζωνιανά οφέτος, τόσες χαρές σου εύχομαι με το καινούργιο έτος (Αγαπάκης Γιώργος)

Όσα χωρούνε στ’ όνειρο κι ό,τι ο νους σου βάνει, ο νέος χρόνος πού ‘ρχεται χαρές να σου τις κάνει. (Μανώλης Πετράκης Αρχιτέκτων, τ. πρόεδρος Σ.Λ. Ηρακλείου)

Μια φάτνη τέσσερεις βοσκοί τρεις μάγοι κι ένα αστέρι του Θεανθρώπου η γέννηση ό,τι ποθείς να φέρει. (Βασ. Σπανάκης)

Όσες και αν βάζει ο νους ευχές κρεμώ στ’ αστέρια απόψε, τσ’ αυγής λουλούδια να γενούν, κι όποιο σ’ αρέσει κόψε. (Δημ. Τρουλάκης)

Μια ευχή σας εύχομαι για τον καινούργιο χρόνο, την πόρτα σας να τη χτυπά η ευτυχία μόνο! (Δημ. Τρουλακης)

Για τη χρονιά που έρχεται ευχή χαράς θα κάνω η μοίρα να σκορπά χαρές να περπατείς επάνω. (Θεόφραστος, Καμινάκι)

Το καραβάνι τση χαράς, στο σπίτι σου να φτάξει, όταν ο χρόνος ο παλιός με τον καινούργιο αλλάξει. (Αλεξάνδρα Σταυρακάκη)

Εύχομαι για το χρόνο αυτό μόνο χαρές να ζήσεις τόσο πολλές που να μπορεί και σ' άλλους να χαρίσεις. (Μαντώ Αγαπάκη – Κρασανάκη)

Ποιανού λαού αλφάβητο, ποιες λέξεις να ταιριάξω να περιγράψουν τις ευχές που θέλω να σου γράψω. (Σωκαράκη Καλλιόπη)

Τις μέρες της πρωτοχρονιάς χίλιες ευχές χαρίζω, σε φίλους που τους αγαπώ και τους υπολογίζω. (Φραγκιαδουλάκης Γιάννης)

Χρόνε που πέμπεις σήμερα στη γη την πρώτη αχτίδα κάθε σου μέρα μια γιορτή, κάθε λεπτό σου ελπίδα. (Ν. Καραταράκης, μετεωρολόγος)

Σε έλκυθρο συνάντησα φέτος τον Αι Βασίλη τουπα αν βαστ΄λα χαρές σπίτι σου να τις στείλει. (Φωφω Ζουλάκη)

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά, χίλιες ευχές χαρίζω σ’ ανθρώπους που τους αγαπώ και τους υπολογίζω. (Καργιωτάκης Άγγελος)

Όσα μπορεί ο άνθρωπος αστέρια να μετρήσει τόσα καλά σου εύχομαι κανείς μη στα στερήσει. (Μαρία Στιβακτάκη)

Νάτανε κήπος η ζωή χαρές να τη φυτέψω το νέο χρόνο σε γνωστούθς και φίλους να τσι πέψω. (Γ. Καμαράτος)

Ο νέος χρόνος που φτασε τόσα να σου χαρίσει όσα δεν πρόλαβε ο παλιός εκείνος να σ’ αφήσει. (Σεβντάς)

Χαρές μεγάλες της ζωης, το χρόνο αυτό να ζήσεις, τόσες πολλές που να μπορείς και σ άλλους να χαρίσεις. (Γ. Δημακάκος)

Σου εύχομαι χιλιες χαρές να φέρει ο νέος χρόνος, για να μη βρίσκει αφορμές να σου σημώνει ο πόνος. (Βασιλεία Τζιράκη)

Ό,τι στον κόσμο επιθυμείς και πλάθεις με το νου σου, να σου τα φέρει η χρονιά στη πόρτα του σπιτιού σου. (Μ. Σακελάρη)

Αν δεις στον σπίτι σου πουλιά να χαμηλοπετούνε μην τα τρομάξεις στα φτερά τα ευχές μου σου κρατούνε. (Σπανάκης Εμμ)

Χρόνε που πέμπεις σήμερα στη γη τη πρώτη αχτίδα, κάθε σου μέρα μια γιορτή κάθε λεπτό σου ελπίδα. (Γ. Βερίγος)

Ο νεος χρόνος που ‘φτασε χαρές πολλές να δώσει κι αν ήταν λίγες του παλιού να σου τις συμπληρώσει. (Σακελάρη Μαρία)

Φύγανε τα Χριστούγεννα και ο χρόνος πάλι αλλάζει, εύχομαι να κρατά ευχές πολλές να σας μοιράζει! (Βιλανάκη Μαριλένα)

Όσα λουλούδια ανθίζουνε στην Κρήτη κάθε χρόνο, τόσες ευχές σας εύχομαι για τον καινούργιο χρόνο. (Μαρια Κασαπάκη)

Θεέ μου και κάνε τις ευχές όλου του κόσμου πράξη και η ζωή του καθενός προς το καλό να αλλάξει.

Η του Χριστού η γέννηση να φέρει ό,τι ποθήσεις Χρόνια καλά, χαρές πολλές και στs’ άλλους να χαρίσεις.

Απ΄την καρδιά μου μια ευχή, σου στέλνω με τη σκέψη, του Θεανθρώπου η γέννηση ό,τι ποθείς να πέψει.

Τώρα που άλλαξε η χρονιά και ευχές ο κόσμος δίδει, εύχομαι κάθε όνειρο αληθινό να γίνει. (Θ. Τζόντος, Πρόεδρος αδελφότητας Κρητων Πειραιά)

Όλου του κόσμου οι χαρές δε φτάνουν να σου πούνε, αυτά που ελπίζω ολόψυχα τα μάτι σου να δούνε. (Κοιν. Λειτουργός Φ. Κασαπάκη)

Με την καινούργια τη χρονια μόνο χαρές να ‘ριθουνε κι όλες οι δύσκολες στιγμές με μιας να ξεχαστουνε. (Χατζάκη Δέσποινα)

Των αηδονιών παρήγγειλα στην πόρτα σας να ‘ρθουνε πρωτοχρονιάτικες ευχές τσ’ ελπίδας να σου πούνε. (Μανωλία Κοντογιάννη)

"Να΄ναι τ'αστέρι τση Βηθλεέμ τση ζήσης σου ο φάρος, για να φωτίζει την καρδιά μ' ελπίδα και με θάρρος" ( ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗ)

"Η άγια μέρα να σκορπά χαρά στο σπιτικό σας, βάλσαμο να'ναι στο κακό και άγγελος στο πλευρό σας"

Για τη χρονιά που έρχεται ευχή καρδιάς θα κάνω, η μοίρα να σκορπά χαρές να περπατάς απάνω (Μ.Π ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ)

Μ’ ένα μπουκέτο γιασεμιά τη σκέψη μου θα στείλω να πάει να πει «Χρόνια πολλά!» σ’ ένα καλό μου φίλο. (Μανωλία Κοντογιάννη)

Για την καινούργια τη χρονιά, σας εύχομαι να βρείτε του παραδείσου τα κλειδιά ν’ ανοίξετε να μπείτε. (Μαν. Χατζακης, Σητεία)

Να ‘μουν του στάβλου έν ’ άχυρο, ένα φτωχό κομμάτι την ώρα που άνοιγε ο Χριστός στο κόσμο τούτο μάτι… (Γ. Μηλιαράς, Δήμαρχος Λασιθίου)

Αν ο Θεός πραγματοποιεί ευχές, δέξου και τη δική μου, Θεός δεν είμαι μα η ευχή είναι από την ψυχή μου. (Γιώργος Μηλιαράς, δήμαρχος Λασιθίου)

Καινούργιος χρόνος έφτασε χαρές να σε γεμίσει και να σου τρέξουν τα καλά σαν το νερό στη βρύση. (Γιώργος Νταγάκης (εςφημερίδα «η ώρα τση Κρήτης)

Παραμονή πρωτοχρονιάς από καρδιάς θα στείλω ποδαρικό τη σκέψη μου σε έναν καλό μου φίλο. (Εμμ Περισυνάκης (αντιδήμαρχος Λασιθίου)

Πρωτοχρονιά μα πως μπορώ τέτοια χαρά να νοιώσω, αν δε σου στείλω μήνυμα τσ΄ευχές μου να σου δώσω. (Ζαχ. Καμπουράκης, Παγκρήτιος)

Ελπίδα, γέλιο και χαρά, αγάπη κι ευτυχία να φέρει η Γέννα του Χριστού, μα προπαντός υγεία. (Νίκος Τσαμάνδρουρας και Κ. Στραταντωνάκης)

Είσαι μακρά και οι ευχές δεν πάνε χέρι-χέρι, τση δίνω τση καρδιάς εσένα να τση φέρει. (Νίκος Μπαριτάκης και Γιάννης Σκαλιώτης)

Θεέ μου και τούτες τις γιορτές καν΄ τις ευχές μου πράξη και η ζωή των φίλων μου προς το καλό ν' αλλάξει. (Κώστας Παπαδακης)

Ο Αι Βασίλης τις χαρές που έχει και φυλάσσει απόψε στο κατώφλι σας να ρθει και να μοιράσει. (Εμμ Κρασανακης)

Χίλιες της Λάστρου οι ευχές που στάλθηκαν από μένα, υγεία να ‘χετε, χαρά και πρόβλημα κανένα. (Μοσχολιδάκης)

Στη δύση τσι παλιάς χρονιάς εύχομαι να βουλιάσει, κάθε κακιά ανάμνηση να μη ξαναγυρίσει. (Σκαλιώτης)

Χορεύω και το ζάλο μου γράφει στη γη απάνω, για τον καθένα μια ευχή αληθινή πως κάνω.(Μανώλης Παπαδάκης, Χορευτικός όμιλος ΕΤΕΟΚΡΗΤΕΣ)

Όσα ευρώ έχει ο Εφραιμ μέσα στα ράσα χώσει, τόσες χαρές σου εύχομαι ο χρόνος να σου δώσει. (Θ. Τσόντος, Πρόεδρος Κρητών Πειραιά)

Όσες μολότοφ ριχτήκανε σ’ όλη τη χώρα φέτος, σου εύχομαι χαρές να ‘χεις το νέο έτος. (Σοφ. Τρουλάκης)

Του νέου χρόνου ζήτησα όλοι οι καλοί μου φίλοι, να ‘ναι με το χαμόγελο συνέχεια στα χείλη. (Σιγανός Στ., πρόεδρος Τζερμιάδου)

Όλα τα αστέρια του ουρανού νά ναι χαρές για σένα και όλες οι στάλες της βροχής χρόνια ευτυχισμένα. (Ελένη Αρβανιτάκη, Συλλ. Κρητων Αγίας Παρασκευης)

Ο νέος χρόνος χουβαρντάς νά ‘ναι στο σπιτικό σου, να φέρει αγάπη και χαρά κιότι χεις στο μυαλό σου. (Μανώλη Πετράκης, Αρχιτέκτων Μηχανικός)

Μέρες που λέγονται ευχές πάρε και μια από μένα, μέρες γλυκές, καλές, ζεστές και χρόνια ευτυχισμένα. (Χρύσα)

Όσα χωρούνε στο όνειρο και όσα ο νους σου βάνει, ο νέος χρόνος που φθασε δώρα να σου τα κάνει. (Κατερίνα Χανιώτη)

Για κάθε φίλο αληθινό θα πω δυο λόγια μόνο, να' ναι καλά, περήφανος, να τονε καμαρώνω.

Άγιε Βασίλη φέρε μας μεγάλα ποσοστά, στις εκλογές που θα ρθουνε να φύγει η δεξιά. (Γιάννης Στεφάνου)

Με το καλό σας εύχομαι να μπει ο καινούργιος χρόνος, κοντά σας να έρχονται χαρές και μακρυά ο πόνος. (Εμμ Κλεισαρχάκης)

Στο νέο χρόνο τουτονε εύχομαι να σου λάχει μια γ-κοπελια’ που και καρδιά, μα και παράδες να’ χει.

Σας δίνω μόνο μια ευχή για τον καινούργιο χρόνο πάμπλουτοι να 'στε στη χαρά και πάμφτωχοι στον πόνο!

Των Χριστουγέννων η γιορτή γέλια χαράς να φέρει, φύλακας να' ναι πλαϊ σας Τση Βηθλεέμ τ' αστέρι! (Α. Πετρογιάννη)

ΝΑ ΜΟΥΝΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Τ' ΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΣΟΥ ΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΣΟΥ. (Ανώνυμη)

Αντιγυρίσει ο λογισμός, ευχές ν’ ανταποδώσει, φίλους γνωστούς και αγαπητούς Χρόνια Πολλά να δώσει. (Κάπταιν Γιάννης Τσαμάνδουρας)

Μια ευχή σας εύχομαι για τον καινούργιο χρόνο, την πόρτα σας να την χτυπά η ευτυχία μόνο!

Το καραβάνι τση χαράς, στο σπίτι σου να φτάξει, όταν ο χρόνος ο παλιός με τον καινούριο αλλάξει.

Πρωτοχρονιάτικες ευχές πέμπω χαράς κι υγείας, δημιουργίας, ομορφιάς, αγάπης κι ευτυχίας.

Έφυγε η σκέψη μου από νωρίς, μακρύ ταξίδι κάνει, να ευχηθεί «Χρόνια πολλά» σε όσους αγαπάει. (Δημ Τρουλάκης)

ΗΘΕΛΑ ΝΑ'ΜΟΥΝΕ ΕΛΑΤΟ ΚΙ ΑΣ ΕΙΜΟΥΝΑ ΚΟΜΜΕΝΟ ΝΑ Μ 'ΕΧΕΙΣ ΜΕΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΜΕΡΕΣ ΤΩ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩ! (Ανώνυμη)

Στους φίλους τους αγαπητούς, πού χουν μεγάλη αξία, εύχομαι «Χρόνια πολλά!», μα πάνω απ΄όλα υγεία. (Γιώργος Πιταροκοίλης)

ΔΕΝΤΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΟΛΗ Η ΓΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ 'ΧΕΙ ΓΙΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ. (Ανώνυμη)

Δέντρο Χριστουγεννιάτικο μ' ευχές έχω στολίσει, ο νέος χρόνος που θα 'ρθει χαρές να σε γεμίσει.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΣΤΗ ΠΟΡΤΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΟΝΟ ΜΗ ΤΣΗ ΠΕΙΣ ΦΥΓΕ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΝ ΑΛΛΟΙ. (Ανώνυμη)

Ξημέρωμα Πρωτοχρονιάς έλα στα όνειρά μου, ν' αρχίσει με χαμόγελο εφέτος η χρονιά μου.(Μαρία Ασσαριωτάκη)

Σας εύχομαι από καρδιάς τση Γέννησης τ΄ αστέρι, χρόνια πολλά, χρόνια καλά στο σπίτι σας να φέρει! (Γιάννης και Μαρία Βερίγου)

Μόνο χαρές να αισθανθείς με τον καινούριο χρόνο δε θέλω να 'ρθεις σ' επαφή καθόλου με τον πόνο. (Ανώνυμος)

Με την καινούργια τη χρονιά μόνο χαρές να 'ρθούνε κι όλες οι δύσκολες στιγμές με μιας να ξεχαστούνε."

Με του Χριστού τη γέννηση και την αρχή του Χρόνου εύχομαι υγεία και χαρά και τέλος κάθε πόνου!

Στου νέου χρόνου την αυγή τη σκέψη μου θα στείλω να πάει να πει χρόνια πολλά σ' ένα καλό μου φίλο.

Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, χρόνια ευτυχισμένα στέλνω μαζί με άνθη της καρδιάς, πρόσωπα αγαπημένα. (Φωφώ Ζουλάκη)

Τη σκέψη κάνω αστραπή στον ουρανό απάνω, να πάει να πει χρόνια πολλά σε φίλους που δεν φτάνω. (Ζαχ. Καμπουράκης ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ)

Ό,τι καλό φαντάστηκες και δεν το έχεις φέτος και κάθε πόθος της καρδιάς να 'ρθει στο νέο έτος!

Μες στης νυχτιάς τη σκοτεινιά που λάμπει κάθε αστέρι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ του φεγγαριού του έδωσα να σου φέρει.

Για του Χριστού τη Γέννηση και ελευση του Χρόνου, χίλιες ευχές στη ζήση σου και τέλος κάθε πόνου. (Σεβντάς)

Το άστρο λαμπρό της Βηθλεέμ και του Χριστού η Γέννα, να σας χαρίσουνε πολλά και χρόνια ευτυχισμένα.

Έφυγε ο χρόνος άπραγος μα εις το νέο ελπίζω, να ξεκλειδώσω και να μπω στα όνειρα που χτίζω.

Ο νέος χρόνος εύχομαι σε όλους μας να φέρει , ότι ο προηγούμενος δεν είχε καταφέρει!

Για τη χρονιά που έρχεται ευχές χαράς θα κάμω η μοίρα να σκορπά χαρές να περπατάς επάνω!

Ήρθενε η Πρωτοχρονιά κι είπα του Άη Βασίλη, τις πιο μεγάλες τις χαρές σε σένα να τσι στείλει.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑ 'ΜΟΥΝΑ ΟΛΟΧΡΟΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΝΑ 'ΜΠΟΡΟΥΝΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ!

Σαν το κοπέλι έστειλα γράμμα του Άη Βασίλη, πως χώρια σου κακοπερνώ και πίσω να σε στείλει.

Τ’ αστέρι απ την Βηθλεέμ, το δρόμο να φωτίζει, χαρά υγεία προκοπή σε όλους να χαρίζει.(Φανης Ξημερακης)

Ο νεογέννητος χρηστός να φέρει τη γαλήνη, φώτιση για τους ισχυρούς στον κόσμο μας ειρήνη. (Φανης Ξημερακης)

Χαρά, υγεία, προκοπή στις οικογένειες σας, στα χείλη αναστεναγμός να μη φανεί ποτέ σας. (Φανης Ξημερακης)

Χρόνια πολλά από καρδιάς για τον καινούργιο χρόνο, η ευτυχία συντροφιά να ‘ναι μαζί σας μόνο! (Φανης Ξημερακης)

Από τη φάτνη του Χριστού έφυγε ένα αστέρι, για να σου πει χρόνια πολλά κι αγάπη να σου φέρει.
(krassanakis.gr)

http://troktiko.blogspot.com

Αποσυνδεδεμένος NoName

• Hero Member
    • NoName
« Απάντηση #22 στις: Ιανουάριος 02, 2010, 12:07:24 μμ »
Οι ημέρες των εορτών είναι ημέρες αφιερωμένες στα ήθη, τα έθιμα και στις πατροπαράδοτες παραδόσεις. Άλλωστε, τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου «χρωματίζουν» τις γιορτινές αυτές ημέρες και αποτελούν μία όαση χαράς για μικρούς και μεγάλους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μάλιστα η παρουσίαση εθίμων των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Βασιλόπιτα
Μία παράδοση της Κωνσταντινούπολης λέει τα εξής: Όταν ο άγιος Βασίλειος ήταν Επίσκοπος στην Καισαρεία, ο Έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε με σκληρές διαθέσεις να εισπράξει φόρους. Οι κάτοικοι φοβισμένοι ζήτησαν την προστασία του ποιμενάρχη τους. «Σας ζητάω αμέσως, τους είπε εκείνος, να μου φέρει ο καθένας ό,τι πολύτιμο αντικείμενο έχει». Μάζεψαν πολλά δώρα και βγήκαν μαζί με το Δεσπότη τους οι κάτοικοι της Καισαρείας να προϋπαντήσουν τον Έπαρχο. Ήταν όμως τέτοια η εμφάνιση και η πειθώ του Μεγάλου Βασιλείου, που ο Έπαρχος καταπραύνθηκε χωρίς να θελήσει να πάρει τα δώρα. Γύρισαν πίσω χαρούμενοι κι ο άγιος Βασίλειος πήρε να τους ξαναδώσει τα πολύτιμα αντικείμενα τους. Ο χωρισμός όμως ήταν δύσκολος γιατί είχαν προσφέρει πολλά όμοια αντικείμενα, δηλαδή δαχτυλίδια, νομίσματα κ.λ.π. Ο Βασίλειος τότε σκέφθηκε ένα θαυματουργό τρόπο: Διέταξε να κατασκευασθούν το απόγευμα του Σαββάτου μικρές πίτες και μέσα σε καθεμιά τοποθέτησε από ένα αντικείμενο. Την επόμενη μέρα έδωσε από μία σε κάθε Χριστιανό. Και τότε έγινε το θαύμα! Μέσα στην πίτα του βρήκε ο καθένας ό,τι είχε προσφέρει! Από τότε, λέει η παράδοση, κάθε χρόνο, στη γιορτή του αγίου Βασιλείου, κάνουμε κι εμείς πίτες και βάζουμε μέσα νομίσματα.

Η Βασιλόπιτα αποτελεί το κατεξοχήν Πρωτοχρονιάτικο έθιμο μας. Είναι ένα έθιμο που το συναντάμε σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο με αρκετές βέβαια παραλλαγές που έχουν να κάνουν κυρίως με τη σύστασή της.

Έτσι σε κάποια μέρη είναι κέικ ή τσουρέκι, σε άλλα αλμυρή ή γλυκιά πίτα με φύλλα ενώ σε κάποια άλλα είναι ψωμί σαν το Χριστόψωμο. Κοινό στοιχείο πάντως της διακόσμησης είναι ένας σταυρός και η αναγραφή του έτους. Σε όλες πάντως τις περιπτώσεις η Βασιλόπιτα είναι στρογγυλή και μέσα της κρύβει ένα φλουρί.

Η βασιλόπιτα είναι συνδυασμός του «εορταστικού άρτου» και του «μελιπήκτου» των αρχαίων προσφορών, τόσο προς τους θεούς όσο και προς τους νεκρούς ή τους κακούς δαίμονες για την εξασφάλιση της υγείας, της καλής τύχης και της ευλογίας του Αγίου Βασιλείου.

Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες κόβουν τη βασιλόπιτα αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Σε μερικές όμως, περιοχές της Ελλάδας η Βασιλόπιτα κόβεται στο μεσημεριανό τραπέζι, ανήμερα του Αγίου Βασιλείου την 1η Ιανουαρίου. Όποτε πάντως και αν κοπεί, ακολουθείται το ίδιο εθιμοτυπικό: Ο νοικοκύρης την σταυρώνει τρεις φορές με ένα μαχαίρι και μετά αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο είναι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγίας, το τρίτο του Αγίου Βασιλείου, το τέταρτο του σπιτιού και ακολουθούν τα κομμάτια των μελών της οικογένειας με σειρά ηλικίας.

Χαρτοπαιξία
Αγαπημένο έθιμο των Ελλήνων τις μέρες της Πρωτοχρονιάς είναι να δοκιμάζουν την τύχη τους. Εκτός από το κρατικό Λαχείο που κληρώνει ένα πολύ μεγάλο ποσό την Πρωτοχρονιά, υπάρχει επίσης η χαρτοπαιξία και τα ζάρια σε καφενεία, λέσχες και σπίτια. Κάποτε  στους  Προμάχους  αυτός  που  κέρδιζε  στη  χαρτοπαιξία  έβγαζε  όργανα  στην  πλατεία  του  χωριού  και  χόρευε  μ' αυτόν  που  είχε  χάσει. Ήταν  μια  πράξη  ενδεικτική  της  ηθικής  ανωτερότητας  του  πρώτου.

Η Καλή Χέρα
Συνηθίζεται να δίνεται ένα χρηματικό ποσό σαν δώρο σε παιδιά’ κυρίως πρόκειται για τα εγγόνια ή τα ανίψια που θα επισκεφτούν κάποιο σπίτι την Πρωτοχρονιά.
Μερικές δεκαετίες παλιότερα, η «καλή χέρα» ήταν το μόνο δώρο που έπαιρναν τα παιδιά την Πρωτοχρονιά και σε πολλές περιπτώσεις ήταν απλά ένα κέρασμα μιας κι ούτε χρήματα υπήρχαν πολλά, αλλά ούτε μαγαζιά με παιγνίδια

Οι κολόνιες
Στην Κεφαλονιά, αλλά και στα άλλα νησιά των Επτανήσων, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι γεμάτοι χαρά για τον ερχομό του νέου χρόνου, κατεβαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνιες και ραίνουν ο ένας τον άλλον τραγουδώντας:
"Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς". Η τελευταία ευχή του χρόνου που ανταλλάσσουν είναι: "Καλή Αποκοπή", δηλαδή με το καλό να αποχωριστούμε τον παλιό χρόνο.

Άγιος Βασίλης
Η "γενεαλογική" προέλευση του δυτικού Σάντα - Κλάους είναι ο Άγιος Νικόλαος, ο Επίσκοπος Μύρωνος - Λυκίας του 4ου μ.Χ. αιώνα, ονομαστός για την αρετή και την φιλανθρωπία του και φύλακας άγγελος των παιδιών και των ναυτικών.

Οι παλιοί Αθηναίοι περίμεναν τον 'Aγιο Βασίλη από το βράδυ της παραμονής με ολάνοιχτες τις πόρτες των σπιτιών τους και έστρωναν ένα μεγάλο τραπέζι και το φόρτωναν με τα πιο εκλεκτά γλυκίσματα και φαγητά για να τον φιλοξενήσουν. Μάλιστα, γύρω από το τραπέζι αυτό μαζευόταν το βράδυ της παραμονής όλη η οικογένεια και περίμενε για ν' αρχίσει το φαγοπότι. Τα μεσάνυχτα έσβηναν τις λάμπες τους κι έδιωχναν με γιουχαΐσματα τον παλιό χρόνο, πετώντας πίσω του στο δρόμο ένα παλιοπάπουτσο.

Κρεμύδα για Γούρι
Το σκυλοκρέμμυδο ή κρεμύδα (Scilla maritima) είναι συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη. Φυτρώνει άγριο και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Τα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει δηλητήριο, που μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό από επαφή. Ακόμα και να το βγάλεις απ' τη γη και να το κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη. Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι' αυτό και την Πρωτοχρονιά στην Κρήτη κρεμούν σκυλοκρέμμυδο στα σπίτια τους. Πρόκειται για αρχαίο έθιμο καλοτυχίας που αναφέρεται ήδη από τον 6ο  αιώνα π.Χ. Σήμερα τείνει να εγκαταλειφθεί.

Το ρόδι
"Χίλιοι μύριοι καλογέροι σ' ένα ράσο τυλιγμένοι". Τι είναι;
Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Μετά τη Μεγάλη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χίλια κομμάτια κι έλεγαν: "Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!" Το έθιμο του ροδιού της πρωτοχρονιάς διατηρείται και σήμερα.

Την ώρα που αλλάζει ο χρόνος στην εξώπορτα του σπιτιού πετάνε και σπάνε ένα ρόδι και μπαίνουν μέσα στο σπίτι με το δεξί πόδι κάνοντας το ποδαρικό, ώστε ο καινούργιος χρόνος να τα φέρει όλα δεξιά, καλότυχα. Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα σχετικά με το άτομο που θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους. Πολλές φορές προτιμούν μάλιστα ένα μικρό παιδί εξαιτίας της αθωότητάς του.

Στην πόλη της Καβάλας, πολλοί κάτοικοι διατηρούν ακόμα τόσο το σπάσιμο του ροδιού μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη, αλλά και τη μεταφορά μίας πέτρας -συνήθως από το μικρότερο μέλος της οικογένειας- στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο το σπίτι και γερή ολόκληρη η οικογένεια τη νέα χρονιά.

Το σφάξιμο του χοίρου
Ένα παλιό έθιμο, που η πρόοδος και οι σύγχρονες ευκολίες το έχουν σβήσει, είναι το σφάξιμο του χοίρου. Κάθε οικογένεια μεγαλώνει στην αυλή του σπιτιού ένα χοίρο για να το σφάξει τις μέρες των γιορτών. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο άντρας του σπιτιού έσφαζε το ζώο.

Τα λουκάνικα και τα κρέατα του χοίρου αφού τα κρέμαγαν σ'ένα κοντάρι, τα κάπνιζαν σε φωτιά από σχοινιές, μερσινιές και ξισταρκές για να στεγνώσουν. Μετά τα κρεμούσαν στον ήλιο για να ξεραθούν καλά. Από το κρέας του χοίρου έτρωγε η οικογένεια όλο το χρόνο.

Καρδίτσα: το «τάισμα της βρύσης»
Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το λεγόμενο «τάισμα» της βρύσης, κάτι που σε κάποια χωριά γίνεται παραμονή Πρωτοχρονιάς. Το έθιμο θέλει οι κοπέλες, να πηγαίνουν τα χαράματα των Χριστουγέννων στην πιο κοντινή βρύση «για να κλέψουν το «άκραντο νερό». Το λένε άκραντο, δηλαδή, αμίλητο, γιατί δε βγάζουν λέξη σε όλη τη διαδρομή. Αλείφουν τις βρύσες του χωριού με βούτυρο και μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους.

Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φτάνουν εκεί, την «ταΐζουν» με διάφορες λιχουδιές, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Μάλιστα, έλεγαν ότι όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα στεκόταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο.

Έπειτα ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, «κλέβουν νερό» και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό. Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια.

Ανατολική Μακεδονία: Μωμόγεροι και σπόρδισμα των φύλλων
Από ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτιστική παράδοση του νομού Δράμας, με την πλούσια λαογραφία, τα ήθη τα έθιμα, τις γιορτές και τα διονυσιακά δρώμενα που πραγματοποιούνται όλες τις εποχές του χρόνου.

Οι Μωμόγεροι, ένα είδος λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, αναβιώνει στους Σιταγρούς και τα Πλατανιά, χωριά όπου υπάρχουν πρόσφυγες από τον Πόντο. Η ονομασία Μωμόγεροι προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος, από τις μιμητικές κινήσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές με μορφή γεροντικών προσώπων. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται όλο το Δωδεκαήμερο [Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια].

Στο νησί της Θάσου τώρα, οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο είναι το σπόρδισμα των φύλλων και γίνεται ως εξής: Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την θράκα προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στα αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μία ευχή, χωρίς να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μυρτοφύτου του Δήμου Ελευθερών στη δυτική ακτή του νομού Καβάλας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναβιώνει ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Τα αγόρια που θα φύγουν στρατιώτες μέσα στη νέα χρονιά συγκεντρώνουν μεγάλες στοίβες από ξύλα στην πλατεία. Την παραμονή του νέου χρόνου θα ανάψουν μια εντυπωσιακή φωτιά ψέλνοντας τα κάλαντα. Στις δώδεκα ακριβώς, με το χτύπημα του ρολογιού της εκκλησίας, ξεκινάει ένα παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά.

Μπουμπουσάρια ή ραγκουσάρια
  Μπουμπουσάρια ή ραγκουτσάρια ονομάζονται στη Δυτική Μακεδονία τα τοπικά καρναβάλια της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. Στη Σιάτιστα τα μπαμπουσάρια γίνονται - εκτός από την Πρωτοχρονιά - κυρίως τα Θεοφάνια, ενώ σ' όλα τα άλλα χωριά του Βοϊου μόνο την Πρωτοχρονιά, με εξαίρεση την Εράτυρα. Εκεί το ωραίο αυτό έθιμο το συναντούμε την επομένη της Πρωτοχρονιάς. Οι διάφορες παρέες των μεταμφιεσμένων νέων αποτελούσαν συγκροτημένες παρέες, σχεδόν στερεότυπες πάντα: η νύφη, ο γιατρός, ο γκέκας, ο αρματολός και ο σαλός (τρελός), που κατά κανόνα ήταν φορτωμένος με τα κουδούνια. Σε πολλά μέρη τα ραγκουτσάρια έκαναν επισκέψεις και στα διπλανά χωριά και μάλιστα, όταν δύο παρέες συναντιόνταν στους δρόμους, πιάνονταν από τα μπράτσα και χτυπώντας τα κουδούνια με δύναμη, η κάθε παρέα προσπαθούσε να αναγκάσει τους αντιπάλους σε υποχώρηση. Στη Σιάτιστα και στα γύρω χωριά, οι μικροί μεταμφιεσμένοι γυρίζουν στα σπίτια ή σταματούν τους μεγάλους στο δρόμο και τραγουδώντας "Και βάλε το χεράκι σου στην αργυρή σου τσέπη...", προσπαθούν να τους αποσπάσουν χρήματα
Οι βλάκες είναι ανίκητοι.... αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

http://nonamegr.blogspot.com/

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
    • facebook/dktravelchat
« Απάντηση #23 στις: Ιανουάριος 02, 2010, 13:57:34 μμ »
Τοπικό έθιμο ή βανδαλισμός;

Το έθιμο της Διάνας, που αποτελεί κατάλοιπο από την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Αγγλοκρατίας, καλά κρατεί στην Λευκάδα και γίνεται πάντα τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.

Η φιλαρμονική ορχήστρα παιανίζει στους δρόμους του νησιού. Πίσω από την ορχήστρα ακολουθούν οι κάτοικοι τραγουδώντας εύθυμα.

Το έθιμο υποτίθεται πως «επιβάλλει» να γίνονται ζημιές καθ’ όλη την διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης πορείας. Το πόσο πολιτισμένο είναι αυτό στην εποχή μας και γιατί ο δήμος και κατ’ επέκταση οι δημότες θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τις καταστροφές σε κάδους, σκουπιδοτενεκέδες, ταμπέλες, γλάστρες, πινακίδες κ.ά. μέσω των δημοτικών τελών πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση.

Πηγή: synlefkada.pblogs.gr και mylefkada.gr

Αποσυνδεδεμένος coolalexis

• Hero Member
  • Φεύγω...πάλι!
    • Αμμουδιά Σερρών
« Απάντηση #24 στις: Απρίλιος 30, 2010, 11:40:34 πμ »
Οι μέρες των Θεοφανίων συνοδεύονται με πλούτο εκδηλώσεων και δρωμένων, όπου κυριαρχούν οι μεταμφιέσεις και μαζί με αυτές κουδούνια, τραγούδια, χοροί, παραστάσεις ευρηματικές και αναπαραστάσεις ποικίλες. Ο Βώλακας, αλλά και άλλα χωριά όπως η Καλή Βρύση, το Μοναστηράκι, ο Ξηροπόταμος, η Πετρούσα και οι Πύργοι γίνονται τις μέρες αυτές το επίκεντρο θεαματικών παραδοσιακών γιορτασμών με έντονο Διονυσιακό χαρακτήρα. Οι γιορτές πραγματοποιούνται από τις 5 μέχρι τις 8 Ιανουρίου.

Οι μεταμφιεσμένοι φορούν βαριά κουδούνια. Συμπρωταγωνιστές στο δρώμενο είναι οι "Τσολιάδες" με την εθνική φορεσιά και οι "Γκιλίγκες" με την τοπική γυναικεία φορεσιά. Όλοι μαζί, με λύρες και νταϊρέδες, γυρίζουν στα σπίτια του χωριού, δίδοντας και παίρνοντας ευχές. Ακολουθεί το απόγευμα τρανός κοινοτικός χορός στην πλατεία του χωριού, μιμητικό όργωμα και εικονική σπορά που φανερώνουν τον σκοπό του δρώμενου.

Στο ίδιο χωριό την επομένη, 8 Ιανουαρίου, γίνεται αναπαράσταση τοπικού γάμου. Την ίδια μέρα βγαίνουν και οι "αρκούδες", άντρες μεταμφιεσμένοι με ολόκληρες προβιές. Ας σημειωθεί ότι η μέρα αυτή στον Βώλακα είναι αφιερωμένη στη "μαμή", την οποία επισκέπτονται οι μητέρες με διάφορα δώρα. Πρόκειται για έθιμο που διασώζει στοιχεία από ανάλογες τελετές της αρχαιότητας όπως ήταν τα Θεσμοφόρια και τα Αλώα.

www.agrotravel.gr

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
    • facebook/dktravelchat
« Απάντηση #25 στις: Δεκέμβριος 02, 2010, 16:41:13 μμ »
Χριστουγεννιάτικα έθιμα χωρών

Αγγλία
Η Αγγλική κλασσική διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδριανά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά «γκι» που κρέμονται από την οροφή που σύμφωνα με τη παράδοση όποιος στέκεται κάτω απ΄ αυτό πρέπει να ανταλλάσσει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα.
 Για τους Άγγλους δεν νοείται εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη.

Αυστρία
Στην Αυστρία όπως και στις άλλες χώρες η περίοδος των εορτών ξεκινάει την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου ή την πρώτη του Δεκεμβρίου. Στα παραδοσιακά στεφάνια που κατασκευάζονται τις ημέρες αυτές τοποθετούνται κεριά. Κάθε Κυριακή που ακολουθεί ανάβουν και ένα ακόμη κερί μέχρι και την 24 Δεκεμβρίου. Τα δώρα στα παιδιά τα μοιράζει ο Άγιος Νικόλαος με βοηθό του τον Krampus στις 6 Δεκεμβρίου. Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Silent Night, Holy Night» το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, στην Ελληνική «Άγια Νύχτα», τραγουδήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η εορταστική περίοδος τελειώνει επίσημα στις 2 Φεβρουαρίου, αν και οι Αυστριακοί θεωρούν τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου. Τα παιδιά ντυμένα σαν τους τρεις Μάγους γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα κάλαντα, εύχονται ένα ειρηνικό και ευλογημένο νέο έτος, ενώ τα χρήματα που συγκεντρώνουν τα προσφέρουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Τα στεφάνια κατασκευάζονται κάθε χρόνο σε πολλές παραλλαγές. Ποικίλουν από κλασσικά στρογγυλά με σκουροπράσινα κλαδιά πεύκου, κουκουνάρια και κόκκινους φιόγκους μέχρι τα πιο μοντέρνα με πολύχρωμα αλεξανδριανά. Αμέσως μετά το κόψιμο των κλαδιών τα περνούν πάνω από φλόγα κεριού για να διατηρηθούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βέλγιο
Το Βέλγιο μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς με την ημέρα του Sinterklaas και με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet που μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas.
Ο Sinterklaas δεν είναι ο Santa Claus.
Στο Βέλγιο τα Χριστούγεννα εορτάζονται και με πλήθος παραστάσεων που αποδίδονται καλλιτεχνικά σκηνές από τη Θεία Γέννηση καθώς και λιτανείες και ακόμη υπαίθριες αγορές.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
    • facebook/dktravelchat
« Απάντηση #26 στις: Δεκέμβριος 07, 2010, 06:24:04 πμ »
Το Μεγαλύτερο Πλεούμενο Χριστουγεννιάτικο Δένδρο

Αν νομίζετε ότι το Χριστουγεννιάτικο δένδρο σας είναι μεγάλο, δεν έχετε δει τίποτα. Το βιβλίο των ρεκόρ Guinness, πιστοποίησε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο του Bradesco Seguros ως το μεγαλύτερο του κόσμου. Το τεράστιο δένδρο στολίζει το λιμάνι το Rio de Janeiro της Βραζιλίας από το 1996.
Τα λαμπάκια φέτος άναψαν στις 4 Δεκεμβρίου και θα σβήσουν στις 6 Ιανουαρίου, και ανάβουν κάθε μέρα στις 7.30 το απόγευμα. Το θεόρατο δένδρο διαθέτει 3.3 εκατομμύρια λαμπάκια τα οποία χρειάζονται για να συνδεθούν 105 χιλιόμετρα καλώδιο. Επίσης έχει 2100 λάμπες strobe που δημιουργούν την αίσθηση απομακρυσμένων αστεριών. Το δένδρο έχει ύψος 85 μέτρα (περίπου σαν ένα κτήριο 28 ορόφων). Έξη μεγάλες γεννήτριες με βιοκαύσιμα που παράγουν 2130 kVA τροφοδοτούν με ρεύμα το εντυπωσιακό δένδρο. Δεν θα ήθελα πραγματικά να είχα την δουλειά του υπεύθυνου για τα λαμπάκια πάντως. Να ψάχνω χιλιόμετρα καλωδιώσεων για να βρω το καμένο λαμπάκι.

http://www.dailytech.gr/

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
    • facebook/dktravelchat
« Απάντηση #27 στις: Δεκέμβριος 31, 2010, 11:19:20 πμ »
Τα πιο παράξενα γιορτινά έθιμα από όλο τον κόσμο

«Καλήν εσπέραν άρχοντες», χριστουγεννιάτικο δέντρο ή στολισμένο καραβάκι, καλλικάντζαροι και γεμιστές γαλοπούλες. Τι κοινοτυπίες! Αν επιχειρήσουμε μια βουτιά στην παράδοση του κάθε τόπου, θα δούμε πως οι ημέρες των Χριστουγέννων χαρακτηρίζονταν –και σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται- από ιδιότυπες πρακτικές και γιορτινά έθιμα με πραγματικό ενδιαφέρον και πρωτοτυπία. Ας επιχειρήσουμε, λοιπόν, μια «εθιμοτυπική» βόλτα στις γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου.

Ελλήνων έθιμα

Από την παλιά Αθήνα μέχρι την Θεσσαλία, την Ήπειρο και τα νησιά της χώρας μας, τα έθιμα που συνόδευαν τις πιο γιορτινές ημέρες της Ορθοδοξίας είναι πολλά, μυρωδάτα και… νόστιμα.

Η γουρουνοχαρά
Στην Θεσσαλία του προηγούμενου αιώνα, οι ημέρες των γιορτών είχαν σαν κύριο «δρώμενο» το σφάξιμο των γουρουνιών. Κάθε οικογένεια συγκεντρωνόταν με τις συγγενικές της και έσφαζαν κάθε μέρα και από έναν χοίρο. Η προετοιμασία απαιτούσε ιδιαίτερη φροντίδα και, φυσικά, γλέντι μέχρι το ξημέρωμα. Συνήθως, η γιορτή ξεκινούσε την ημέρα των Χριστουγέννων ή του Αγίου Στεφάνου (27 Δεκεμβρίου) και συνεχιζόταν για αρκετές ημέρες. Στη συνέχεια, οι οικογένειες συγκέντρωναν το λίπος των γουρουνιών και το χρησιμοποιούσαν στα φαγητά τους καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Το ηπειρώτικο πουρνάρι
Σε χωριά της Ηπείρου, ακόμη και σήμερα, συνηθίζεται όσοι επισκέπτονται κάποιο σπίτι για τις γιορτινές ευχές να έχουν μαζί τους από τον δρόμο ένα κλωνάρι από πουρνάρι, το οποίο όταν ανάβει, δημιουργεί χαρακτηριστικό «τσιριχτό» ήχο. Η παράδοση θέλει τους βοσκούς που πήγαν να προσκυνήσουν τον νεογέννητο Χριστό να έκαψαν στο δρόμο τους ένα πουρνάρι, που γέμισε με φως και ήχο το σκοτεινό χωριό. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι της Ηπείρου φροντίζουν να γεμίζουν τα σπίτια των δικών τους με «φωτεινές ευχές» από δάδες πουρναριού.

Ταΐζοντας την βρύση
Στην κεντρική Ελλάδα, παλαιότερα, οι νέες κοπέλες ξεκινούσαν αμίλητες το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και συγκεντρώνονταν στην πιο κοντινή βρύση του χωριού, για να την αλείψουν με βούτυρο και μέλι προτού πάρουν νερό. Το «τάισμα» της βρύσης γινόταν για να τρέχει η ευτυχία στο σπίτι τους σαν το νερό και να είναι η ζωή γλυκιά σαν το μέλι. Στην συνέχεια, γέμιζαν τις στάμνες τους με το νερό και επέστρεφαν στα σπίτια τους χωρίς να πουν λέξη, εξ’ ου και η παράδοση του «αμίλητου νερού».

Οι κολόνιες
Από τα Επτάνησα προέρχεται το ευωδιαστό αυτό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο, οι νέοι κατεβαίνουν στους δρόμους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ραντίζουν ο ένας τον άλλον με κολόνια και εύχονται «καλή αποκοπή», να αποχωριστούν δηλαδή με καλό τρόπο τον παλιό χρόνο.

Ο γύρος του κόσμου σε χριστουγεννιάτικη τρέλα

Αφήνοντας την Ελλάδα, ψάξαμε και σε άλλες χώρες για ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους συνηθίζουν να «διανθίζονται» οι εορτασμοί των ημερών. Πάρτε μια ιδέα:

Ο «Μαύρος Πέτρος»

Zwarte Piet –ή κατά το αγγλικότερον, Black Peter-, ονομάζεται στην Ολλανδία ο βοηθός του Άη Βασίλη. Στις Κάτω Χώρες προφανώς ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών, ο Sinterklaas, δεν καταφθάνει μόνο νωρίτερα από τις άλλες δυτικές χώρες (στις 5 Δεκεμβρίου, παραμονή του Αγίου Νικολάου), αλλά εκτός από τους ταράνδους, έχει μαζί του και τον βοηθό του. Ο Black Peter έχει βαμμένο μαύρο πρόσωπο και απειλεί τα «άτακτα παιδιά» πως θα τα πάρει μαζί του πίσω στην Ισπανία από όπου έρχεται. Παλαιότερα, ο «σκοτεινός» βοηθός είχε δημιουργήσει αμφιλεγόμενο ζήτημα ρατσισμού, καθώς παρουσίαζε το μαύρο στοιχείο ως κακό, γι’ αυτό και πλέον η μαύρη όψη του αποδίδεται στην κάπνα της καμινάδας.

Η χριστουγεννιάτικη πίκλα

Προερχόμενο από την Γερμανία, αλλά χαμένο ως παράδοση στο βάθος του χρόνου, το έθιμο της πίκλας ήταν δημοφιλές σε Γερμανία και ΗΠΑ αλλά σπάνια συναντάται πλέον. Το τελευταίο στολίδι που έμπαινε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν μια γυάλινη πράσινη πίκλα, η οποία κρυβόταν καλά από τους γονείς μέσα στα κλαδιά. Το πρωί των Χριστουγέννων, όποιο παιδί έβρισκε πρώτο την κρυμμένη πίκλα, έπαιρνε ένα special δώρο αντί για… εύρετρα.

Ο… αφοδευτής της Βηθλεέμ
Ξεκίνησε από την καταλανική γη, συναντάται ακόμη σε περιοχές της Ανδόρας, της Ισπανίας και της Ιταλίας και πρόκειται ίσως για το πιο εκκεντρικό έθιμο των Χριστουγέννων. Στην σκηνή της Γέννησης του Ιησού, κοντά στην φάτνη, είναι παρών ένας περίεργος κύριος, ο οποίος… κάνει την ανάγκη του. Βρίσκεται συνήθως λίγο παράμερα, καθώς χρειάζεται την ησυχία του για την –τουλάχιστον άκαιρη- πράξη του. Πώς προέκυψε ένα τέτοιο έθιμο, κανείς δεν γνωρίζει.

Χριστούγεννα σε φαστφουντάδικο
Και όχι απλά σε φαστφουντάδικο, αλλά σε μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές αλυσίδες γρήγορου φαγητού. Μιλάμε για τους Ιάπωνες, τους οποίους έχουν πείσει οι εκ δυσμών εταιρίες πως η κατανάλωση κοτόπουλου είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων. Ύστερα από αρκετές προωθητικές ενέργειες τέτοιου περιεχομένου, τα γνωστά εστιατόρια KFC κάνουν χρυσές δουλειές στην Ιαπωνία αυτές τις ημέρες, καθώς οι Ιάπωνες δημιουργούν ουρές έξω από τον «θείο» από το Kentucky για ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα σε κουβά.

Σικελικόν ύδωρ
Οι χωρικοί της Σικελίας, συνηθίζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων να βγάζουν νερό από τα πηγάδια τους και με αυτό να πλένουν τα ζώα τους. Το νερό αυτό θεωρείται ευλογημένο, καθώς αντλείται την ίδια ώρα που γεννήθηκε ο Χριστός.

http://www.in2life.gr/

Αποσυνδεδεμένος panpan

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Δεκέμβριος 31, 2010, 21:05:57 μμ »
Παράθεση
Ο… αφοδευτής της Βηθλεέμ
Ξεκίνησε από την καταλανική γη, συναντάται ακόμη σε περιοχές της Ανδόρας, της Ισπανίας και της Ιταλίας και πρόκειται ίσως για το πιο εκκεντρικό έθιμο των Χριστουγέννων. Στην σκηνή της Γέννησης του Ιησού, κοντά στην φάτνη, είναι παρών ένας περίεργος κύριος, ο οποίος… κάνει την ανάγκη του. Βρίσκεται συνήθως λίγο παράμερα, καθώς χρειάζεται την ησυχία του για την –τουλάχιστον άκαιρη- πράξη του. Πώς προέκυψε ένα τέτοιο έθιμο, κανείς δεν γνωρίζει.

Εγω ξερω
το εθιμο λεει οταν παλια ο κοσμος πηγαινε στα χωραφια για την αναγκη του ,τα κακουλια ηταν το λιπασμα και ετσι ειχαν καλη
παραγωγη.
Ετσι εμεινε το εθιμο να ερθει ο Αη Βασιλης να κανει την αναγκη του στο δικο τους χωραφι για να εχουν καλη παραγωγη(τυχη) :smile_:
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 06, 2011, 08:57:17 πμ by dk »

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
    • facebook/dktravelchat
« Απάντηση #29 στις: Ιανουάριος 06, 2011, 08:56:59 πμ »
Έφτασε η «Ημέρα της Γυναικοκρατίας»

Το ερχόμενο Σάββατο, 8 Ιανουαρίου, αναβιώνει το έθιμο της «Μπάμπως» η «Βρεξούδια» στις περιοχές του νομού Σερρών, Ν. Πέτρα, Μονοκκλησιά, Α. Καμήλα και Χαροπό.

Στο έθιμο, οι ρόλοι των γυναικών και των ανδρών αλλάζουν. Ο γυναίκες έχουν τον κυρίαρχο ρόλο, ενώ οι άνδρες μένουν στα σπίτια τους και κάνουν δουλειές. Σε πολλές περιοχές, η μέρα αυτή ονομάστηκε μεταγενέστερα «Ημέρα της Γυναικοκρατίας»…

Στο νομό Σερρών, η μέρα αυτή είναι μέρα τιμής στην γηραιότερη γυναίκα του χωριού (μπάμπω), που εκτελούσε κατά το παρελθόν και χρέη μαμής. Ανήμερα του εθίμου, όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού, υπό τους ήχους μουσικών οργάνων (παλιότερα με τους ήχους της γκάιντας), μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και από εκεί πορεύονται προς το σπίτι της μπάμπως για να της προσφέρουν δώρα. Στην συνέχεια, σχηματίζοντας πομπή, με σκωπτικά τραγούδια χορό και κρασί, την περιφέρουν στην πλατεία.

Καθ' όλη τη διάρκεια του παραπάνω τελετουργικού, δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς άντρας, διότι τα δρώμενα είναι ακατάλληλα για τα αντρικά μάτια κι αυτιά. Αν παρόλα αυτά, «τολμήσει» κάποιος να πλησιάσει, τότε οι γυναίκες τον κυνηγούν, τον καταβρέχουν και προσπαθούν να του βγάλουν ένα ρούχο, το οποίο στην συνέχεια θα δημοπρατήσουν. Μετά το πέρας της πομπής, ακολουθεί γλέντι κεκλεισμένων των θυρών, με σκωπτικά τραγούδια, παραδοσιακά εδέσματα και πολύ κρασί, μέχρι τελικής πτώσης.

Το έθιμο αυτό, το έφεραν οι Θρακιώτισες από την Πέτρα της Αν. Ρωμυλίας και το γιορτάζουν κάθε χρόνο, από την εγκατάσταση τους στη Ν. Πέτρα Σερρών. Πολύ αργότερα διαδόθηκε και σε άλλα χωριά του Νομού Σερρών, όπου υπήρχαν Θρακιώτες, όπως είναι η Μονοκκλησιά.

http://www.zougla.gr/