Μανίλα - Part 1
Όπως σας είπα την τελευταία φορά, θα συνεχίσω με Μανίλα.

Ας πούμε κάποια βασικά - εγκυκλοπαιδικά για Αρχή.
Η Μανίλα (Φιλιππινέζικα: Lungsod ng Maynila), είναι η πρωτεύουσα των Φιλιππινών. Ο συνολικός πληθυσμός της μητροπολιτικής περιοχής της πόλης είναι 11.553.427 κάτοικοι. Η πόλη βρίσκεται στο νησί Λουζόν, στα βόρεια του νησιωτικού συμπλέγματος των Φιλιππίνων. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την Κουεζόν.
Η Μανίλα ήταν το αποικιακό κέντρο της Ισπανίας στην περιοχή των Φιλιππίνων από τον 16ο ως τον 19ο αιώνα.

Εμένα προσωπικά η Μανίλα μου άφησε ανάμικτα συναισθήματα.
Την πρώτη φορά που πήγα πρέπει να ομολογήσω ότι έπαθα ένα “πολιτισμικό σοκ”.
Γιατί αυτό ;
Απλα…δεν υπάρχει πουθενά αυτό που λέμε “μεσαία τάξη”.
Από την μια βλέπεις ουρανοξύστες, λεφτάδες, ακριβά αυτοκίνητα, Ξενοδοχιάρες κλπ. Και λίγο πιο κάτω βλέπεις τον κόσμο που δεν έχει κυριολεκτικά ένα κομμάτι ψωμί.

Τώρα θα μου πείτε, “και στην Ελλάδα αυτό δεν πάει να γίνει ;” και θα συμφωνήσω απόλυτα μιας και αυτή η κατάντια για τον λαό ξεκίνησε με την κρίση του 1997 (αν θυμάμαι καλά) και βεβαίως με τις ευλογίες του ΔΝΤ και του Μάρκος (αντίστοιχος GAP θα έλεγα).
Από αξιοθέατα η πόλη έχει αρκετά αλλά δεν πρόλαβα να δω και πολλά μιας και έτυχε να έχει πολύ κακό καιρό τις μέρες που έμεινα.
Βεβαίως το αξιοθέατο και το αγαπημένο σημείο για κάθε ντόπιο είναι το Mall of Asia που είναι το μεγαλύτερο mall της χώρας και τέταρτο μεγαλύτερο mall του κόσμου.
Πραγματικά θέλεις 1 ημέρα γεμάτη για να το γυρίσεις όλο.

Βέβαια για ψώνια δεν αξίζει και πολύ μιας και η τιμές είναι “φαρμακείο”.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι Φιλιππινέζοι πάνε για το λεγόμενο Windows shopping με τις οικογένειες τους.
Ένα άλλο αξιοθέατο που πραγματικά με εντυπωσίασε είναι το Manila Ocean Park.
Είναι ένα τεράστιο ενυδρείο και μάλιστα ένα μεγάλο κομμάτι είναι κάτω από το νερό!
Αλλά μια και μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις ρίξτε μια ματιά να καταλάβετε.

Και για αυτό να υπολογίζετε 1 ημέρα full αν είναι να δείτε και το βραδινό show στο τελείωμα ( σας προτείνω να μην το χάσετε! ).
Βεβαίως μέσα υπάρχουνε και αρκετά εστιατόρια για να ξεκουραστείτε, να φάτε και να πιείτε το καφεδάκι σας.
Το δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει σύντομα.