Αποστολέας Θέμα: Τα αστέρια της Ελβετίας (Λουκέρνη-Ζυρίχη-Ιντερλάκεν-Βέρνη-Λωζάννη-Γενεύη)  (Αναγνώστηκε 148939 φορές)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
Στο κεντρο της ο δρομος της αγορας, εχει πολλα ωραια "σουβενιρ...αδικα" για να κανετε τις τελευταιες σας αγορες σε ρολογια κουκους , χειρος, σε σουγιαδες ελβετικου στρατου, μπλουζακια με το "I love swiss",  μαγνητακια, σοκολατες και ο,τι επιθυμει η καρδουλα σας.

Οι παραλιακοι κηποι μπροστα απο την αγορα , ειναι πανεμπρφοι και καθε σαιζον παρουσιαζουν διαφορες λουλουδο-γλυπτες συνθεσεις, ειτε με σκετα λουλουδια,

ειτε και με ζωα οπως εδω στο βαθος δεξια με αρκουδες,

Η πολη διαθετει απιστευτα πολλα ξενοδοχεια ως επι το πλειστον λουξ και...ακριβα, δυο απο τα πιο ονομαστα ειναι το Grand Hotel του Montreux

αλλα και το Montreux Palace

Η παραλια της ειναι πανεμορφη με ωραιους  πλακοστρωτους δρομους , μαρινες ,μικρες "πλαζ" για μπανιο αλλα και το μεγαρο μουσικης και συναυλιων της πολης

και να μια πρωτογονη, αλλα καθαρη και ωραια γωνια για μπανιο

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Στο Μοντρέ θα μπορουσα να ζησω, αν δεν ημουν ξετρελαμενη με την μεσογειο και την καραιβικη. :laugh:
Αχχ, πρεπει ομως να το εγκαταλειψουμε και να προχωρησουμε στα σιγουρα τωρα στον αυτοκινητοδρομο Α 9Ε62, για να παρουμε την ανηφορια, και να ρουφηξουμε τις τελευταιες ομορφιες της ελβετιας..τα αλπικα χωρια του περασματος Σιμπλον και το τουνελ του Αγ.Βερναρδου.

Εξω απο το Μοντρε, βρισκεται το καστρο Σιγιόν {Chillon}, χτισμενο πανω σε μια βραχονησιδα πολυ κοντα στην ακτη υπολογιζεται περιπου απο το 1150. Ηταν προφανης ιδιοκτησια της ευγενικης οικογενειας των Σαβόϋ {Savoy}, περασε στα χερια των κομητων της Βερνης με την καταληψη της Λωζαννης {και των γυρω περιοχων (1536-1798)  }, για να απελευθερωθει με την επανασταση των Βωντουά {Vaudois=κατοικων του καντονιου Βω} και να περασει στα χερια του δημου.
 Γνωστο και διασημο το εκανε  ομως ο Λορδος Μπαϋρον ο οποιος εμπνευστηκε απο εναν θρυλο ιστορια για εναν φυλακισμενο μοναχο-ιερεα τον François Bonivard (1493-1570), του  Saint-Victor της Γενευης εξ αιτιας της θρησκευτικης αντιθεσης του με του Σαβοϋ. Ο φυλακισμενος εγινε συμβολο της θρησκευτικης ελευθεριας και το καστρο, τοπος προσκυνηματος. Το ποιημα του Λορδου Μπαυρον λεγεται The prisoner of Chillon, ο φυλακισμενος του Σιγιόν {δεν γνωριζω αν υπαρχει μεταφραση στα ελληνικα}

Ειναι ενα πολυ ομορφο καστρο,με εσωτερικη αυλη και 100 κτισματα που σιγα σιγα ενωθηκαν για να αποτελεσουν αυτον τον εντυπωσιακο οικοδομικο ογκο.

Συνεχισουμε στον αυτοκινητοδρομο, προσπερνωντας την Villeneuve,μια τελευταια παραλιακη κωμοπολη στην λιμνη Λεμαν ενω πιο περα βρισκονται οι εκβολες του ροδανου ποταμου { βλεπε χαρτη πιο πανω}

Και στην συνεχεια αρχιζει μια ..ελαφρια προςτο παρον ανηφορα για το Martigny, εχοντας αφησει πισω μας το καντονι του Βω{Vaud} και μπει στο καντονι του Βαλέ {Vallais} του οποιου πρωτευουσα ειναι το Μαρτινύ. εχει καπου 15.000 κατοικους και δεν μπορω να την χαρακτηρισω σαν τιποτα ιδιαιτερο,παρα μονο απο ιστορικης πλευρας

Διαθετει καποια ρωμαικά αρχαια μνημεια,  οπως μια αρενα-αμφιθεατρο , υδραγωγειο 56 πΧ,το Forum {αγορα} Claudii Augusti του 47 πΧ

που χτιστηκαν κατατην διαρκεια της παραμονης του Servius Galba και της εικοστης λεγεωνας του ρωμαικου στρατου ,
 {απεσταλμενου του Ιουλιου Καισαρα} που παρεμεινε αρκετο καιρο εκει μεχρι να ανοιξουν το περασμα του Αγ.Βερναρδου.Η πολις
τοτε ονομαζοταν Octodurum. Απ ολα αυτα το πιο καλοδιατηρημενο ειναι το αμφιθεατρο, οπου διεξαγονται και οι πρωτοποροι και μοναδικοι αγελαδο-αγωνες της ελβετιας.

Πρωτοτυποι αγωνες , που λαμβανουν χωρα στις αρχες του Σεπτεμβρη οπου σε αντιθεση με τις ταυρομαχιες,  δεν αγωνιζονται  ταυρος-ανθρωπος , αλλα αγελαδα εναντιον αγελαδας, ονομαζονται αγωνες βασιλισσων {combats de reines} .Οι αγωνες αυτοι μαζευουν καπου 50.000 επισκεπτες και θεωρουνται πολυ σημαντικοι απο τους ελβετους αφου   νικητρια αγελαδα θα ονομαστει η βασιλισσα των βασιλισσων,{La Reine des Reines}, η αξια της ανεβαινει πολυ ψηλα. Οι τελικοι αγωνες γινονται λοιπον εδω οπου θα αγωνιστουν οι νικητριες αγελαδες απο εξη καντονια σε εξη διαφορετικες κατηγοριες {κιλων}.Οι αγελαδες απο την φυση τους αγωνιζονται και μαλωνουν για την πρωτια στο κοπαδι, και με τα κερατα τους αρκετα λειασμενα, ειναι στην κυριολεξια ενας αγωνας
σπρωξιμου και ατακτης υποχωρησης της χαμενης...
Εντυπωσιακοι,αξιζει  τον κοπο αν ειστε αρχες Σεπτεμβριου να πατε εκει, καθως οι αγωνες συνοδευονται με μεγαλο πανιγυρι,μουσικες,ντοπια φαγητα και γιορτες...

Τωρα αρχιζει η ..πιο καλη ανηφορια προς το βουνο Βελάν {Mont Vélan 3727 μ} και πρεπει να μπουμε στον αυτοκινητοδρομο  Α 21.Πρωτη  αξιολαγη κωμοπολη  που θα συναντησουμε το Orsieres

το οποιο απλα χαζευουμε απο ψηλα ,συνεχιζοντας την ανηφορα...τηνσταση μας την εχουμε προγραματισει για μετα...
Ο δρομος στενευει λιγακι και εχουμε και καποιες {ελαχιστες} στροφουλες, γιαυτο θα πρεπει να προσεχουμε αρκετα,ιδιαιτερα αν ο καιρος δεν ειναι καλος.{Τον χειμωνα καλο ειναι να ενημερωθειτε αν το περασμα ειναι ανοιχτο.Συνηθως ειναι, γιατι ενα μεγαλο μερος του δρομου στα πολυ ψηλα ειναι "σκεπαστο".

« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 28, 2012, 20:24:50 μμ by carmen »
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Συνεχιζοντας προσεκτικα την ανηφορα θα περασουμε απο ενα γραφικο χωριο το Liddes

Το χωριο αυτο ηταν σημαντικο απο τους αρκετους μυλους αλεσης που διεθετεκαι σημερα συμπεριλαμβανονται σαν πολιτιστικη κληρονομια της ελβετιας.
Ομορφα σπιτακια αριστερακαι δεξια καθως διασχιζουμε το χωριο,

και γραφικοτατα ξενοδοχεια απο ντοπιο ξυλο που μυριζουν ελατο,και τα υπεροχα πουπουλενια φουσκωτα στρωματα.Ροδαλες,γεματες υγεια απο τον καθαρο αερα καμαριερες-γκαρσονες σου φερνουν στην ταρατσα το πρωινο σου, απο φρεσκο ολοπαχο ντοπιο γαλα ,καφε και  αρτοποιηματα καθε λογιο...αχχχ ποσο επιθυμησα να περασω μια καλοκαιριατικη νυχτα σε ενα τετοιο ομορφο ξενοδοχειο!!  :clap:

Εμεις ομως την σταση μας θα την κανουμε στο επομενο χωριο,το χωριο των σκυλιων του Αγ.Βερναρδου, το Βourg st Ρierre.
Θα περασουμε απο καταπληκτικα τοπια πουμας αφηνουν αναυδους,πως η φυση { ο Θεος}  ειναι ο καλυτερος αρχιτεκτονας!!!

Να και η κορυφη του Βελαν στα 3.727 μ

και η πινακιδα που μας δειχνει το περασμα του Αγ.Βερναρδου

Σ Αυτη την  περιοχη αν ποτε μεινετε καμμια μερα μια πεζοπορια στα πανεμορφα μονοπατια των Αλπεων ειναι ενα "μαστ"
καθως ανανεωνει ψηχη ,νου και σωμα, αφου γινεσαι ΕΝΑ με την φυση !!!

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Εμεις κανουμε τα τελευταια χιλιομετρα ανεβαινοντας ολο και πιο ψηλα, και να συναντησουμε το τελευταιο χωριο πριν το τουνελ και το μεγαλο Περασμα {Pass} του Αγ.Βερναρδου, το Bourg Saint Pierre στα 1630 μ.

Ειναι ενα μικρο "παραμεθοριο" χωριο,με καμμια 150 κατοικους,που ζει απο τον τουρισμο και την κτηνοτροφια.{ Εκμεταλλευεται και τα εσοδα και δικαιωματα της μονης και του ασυλου-ξενωνα του περασματος του Αγ.Βερναρδου,που βρισκονται πιο κατω }
Εχει βεβαια την μοναδικη γραφικοτητα αλπικου χωριου,και την απλοτητα των μη τουριστικων περιοχων.

Διαθετει κανα 3-4 καφετεριες-ταβερνες και ενα ξενοδοχειο.Εχει αρκετα μαγαζακια που πουλανε "απλικα" σουβενιρ ,μεταξυ αλλων και τις απομιμησεις των διασημων σκυλων του Αγ.Βερναρδου.

Εδω,θα  πιουμε μια ζεστη σοκολατα, ή αμα κανει ζεστη {?? εγω δεν συναντησα ποτε ζεστη ουτετο κατακαλοκαιρο  :laugh: } ενα αναψυκτικο,θα ψωνισουμε τα σκυλακια μας και θα συνεχισουμε για το τουνελ και την Ιταλια, αφου στο τουνελ ειναι και τα  συνορα...Αντε,ξεκουραστηκαμε...Παμε παρακατω...

Μετα το χωριο, το τοπιο αλλαζει  δραστικα!! Οταν ξεπερνας τα 2.000  μετρα, η βλαστηση αραιωνει αρκετα. Ενας παραποταμος του
Ροδανου {Rhône}, ο Ντράνς {Drance} χρησιμευει σημερα στην  παρασκευη ηλεκτρικου ρευματος μετα το φραγμα που δημιουργησαν καμποσα χρονια πριν δημιουργωντας την τεχνητη λιμνη Τουλ.{Toules}

Aπω δω και περα επειδη οι χιονοπτωσεις ειναι μεγαλες και συχνες ο δρομος μεχριτο τουνελ γινεται σκεπαστος

και δεν ειναι μακρια η οπη του βουνου στο οποιο θα χωθουμε μεσα προκειμενου να προσπερασουμε τον ορεινο ογκο του βουνου
Βελαν και την βουνοκορφη Μπαρασσον.

« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 28, 2012, 23:40:39 μμ by carmen »

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member

Αν δεν μπαιναμε στο τουνελ, θα επρεπε να παιρναμε τον παλιο δρομο και να ανεβουμε πανω στην βουνοκορφη στα 2.469 μετρα για να περασουμε απεναντι στην Ιταλια. Μονο Ιουλιο δεν εχει συνηθως χιονι. Εκει γυρω στο 812 μ.Χ ο Αγιος Bernard του Menthon
αποφασισε να χτισει ενα μοναστηρι-ξενωνα , ασυλο για τους χαμενους και ταλαιπωρημενους διαβατες ,ταξιδευτες και εμπορους, που επεφταν θυματα τοσο των ληστων οσο και των αγριων ξαφνικων καιρικων συνθηκων.

Στην αρχη το μοναστηρι ηταν αφιερωμενο στον Αγιο Νικολαο. Αργοτερα με τον θανατο του Βερναρδου {που για το εξαιρετο εργο του αγιοποιηθηκε} ονομαστηκε προς τιμην του Αγιου Βερναρδου

Αυτος, σε συνεργασια με τους ντοπιους κατοικους του Bourg Saint Pierre, ξεκινησαν την εκτροφη και εκπαιδευση των ειδικων μεγαλοσωμων σκυλων ρατσας "Απλικα Μαστιφ" που η συγκεκριμενη διασταυρωση καλειται πια σκυλοι του Α.Βερναρδου,
{πολυ μεγαλοσωμα ζυγιζουν γυρω στα 100 κιλα και εχουν 1 μετρο υψος}

για την εντοπιση και διασωση χαμενων και παγωμενων ταξιδευτων. Τα σκυλια αυτα ειχαν στο λαιμο τους ενα βαρελακι με Μπραντυ που χρησιμευε στην αναθερμανση του παγωμενου σωματος του ανθρωπου που εντοπιζαν και ειχαν μαθει να τον επαναφερουν σε ζωτικη κατασταση ξεσταινοντας τον με τα χνωτα τους  και με την γλωσσα τους  και υποχρεωνοντας τον να κανει κινησεις.

Ενα απο τα πιο διασημα σκυλια ηταν ο Μπενυ {σημερα ομοιωμα του βρισκεται στο μουσειο Φ.Ιστοριας της Βερνης}, ο οποιος εσωσε καμμια 40 ζωες ταξιδιωτων για να χασει την δικη του προσπαθωντας να σωσει την 41  ζωη ενος στρατιωτη χαμενου και παγιδευμενου στα χιονια ,και ο οποιος συμφωνα με τον θρυλο, τον περασε για λυκο {??? ιδεα δενθα ειχε απο λυκους} και τον τραυματισε θανασιμα χτυπωντας τον με το κοντακι του οπλου του στο κεφαλι... :cray_:
 Ο "Ηρωας" Μπεννυ αναπαυεται στο ειδικο κοιμητηριων ζωων στην Βερνη,με ενα ομορφο αγαλμα πανω απο τον ταφο του.
{Τα σκυλια αυτα ,οι ντοπιοι τα ειχαν κατ αρχας  για τσομπανοσκυλα και για φυλακες.}
Το μοναστηρι δεν δειχνει απ εξω καθολου για εκκλησιαστικο οικιμα, αλλα η εκκλησια που εχει μεσα ειναι απλη, αλλα πολυ ομορφη.

ο περασμα του Αγ.Βερναρδου και ο μοναστικος ξενωνας,καταντησαν πια τουριστικη ατραξιον.
Παμε εμεις ομως να μπουμε στο τουνελ που κατασκευαστηκε και ετοιμαστηκε  το 1964 για ναγλυτωσουν οι ταξιδευτες απο τους επικινδυνους χιονισμενους δρομους των αλπικων κορυφων και επειδη το μεγαλυτερο μερος του χρονου ηταν κλειστοι..
Εχει μηκος 5.798 μετρα και για το περασεις πληρωνεις καπου 25 ευρω διοδια ανεξαρτητα αν εχεις την Βινιέτε ή οχι. Μεσα στο τουνελ βρισκονται και τα συνορα Ελβετιας-Ιταλιας αφου βγαινοντας απ το τουνελ εμφανιζεσαι στην εκαστοτε αντιθετη χωρα.
{Η Ελβετια δεν ειναι ΕΕ γιαυτο ενας τυπικος ελεγχος γινεται ακομη}
Οπως ειχαμε πει και πιο μπροστα ενα μεγαλο μερος του δρομου που οδηγει προς και μετα απο το τουνελ ειναι σκεπαστο, σαν τουνελ δηλαδη για να προστατευεται ο  δρομος απο τις συχνες και σφοδρες χιονοπτωσεις που εκει ψηλα συχνα φτανουν και τα 5 μετρα υψος.

Περασαμε το τουνελ και βγηκαμε Ιταλια...
Κατεβαινοντας πιο χαμηλα προς την κοιλαδα της Αοστα, το αλπικο τοπιο φτιαχνει και παλι και φοραει τα "καλα" του

Εσεις..ακολουθειτε την διαδρομη για το Μιλανο.
Εγω, σας αφηνω εδω, αφου δεν εχω να σας πω τιποτα αλλο για την Ελβετια.
Αντιο , και καλη επιστροφη

ΤΕΛΟΣ