Αποστολέας Θέμα: Τα αστέρια της Ελβετίας (Λουκέρνη-Ζυρίχη-Ιντερλάκεν-Βέρνη-Λωζάννη-Γενεύη)  (Αναγνώστηκε 148978 φορές)

Αποσυνδεδεμένος wotan1975

• Hero Member
  • http://solareagle.blogspot.com/
Το Σαμονι ειναι βεβαια αστερι της Γαλλιας αλλα το εχουν τα πιο πολλα πρακτορεια.Το καλοκαιρι βεβαια ειναι ενα ονειρο!
Θέλω να πάω σε κάθε χωριό και πόλη της Ευρώπης

Αποσυνδεδεμένος katsav

• Hero Member
Nα ξαναπατε,γιατι οχι?  :dance: Κ εγω μαζι,ομως!  :yahoo: Εγω,αλλο που δε θελω...  :mocking: Οργανωνουμε ενα ωραιοτατο γκρουπακι κ παμε να δουμε....αν εχει αλλαξει κατι....  :bigr:  :smile_:   :laugh:

Αποσυνδεδεμένος maria22

• Newbie
  • *
Η ελβετία τα σπάει παιδιά, ήμουνα εκεί δύο εβδομάδες και ερωτευτηκα!!

Αποσυνδεδεμένος katsav

• Hero Member
Ετσι...Ετσι...Να γινομαστε πιο πολλοι οι ερωτευμενοι με την Ελβετια  :wink:  Μα ειναι μαγικη...  :kiss: Στα παντα της....  :dance:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
Aς ξεκινησουμε λοιπον την βολτα μας στο Σαμονι..Αν παμε με το τραινο θα σταματησουμε φυσικα στον σταθμο. Αν παμε με το αυτοκινητο θα παρκαρουμε φυσικα κοντα στον σιδ/κο σταθμο και θα προχωρησουμε στο κεντρο με τα ποδια.

Απο δω θα περασουμε

H περιοχη του Chamonix-Mont-Blanc συμπεριλαμβανει 16 χωριουδακια και οικισμους.
[Το  Le Tour,το  Montroc,το Le Planet,το Argentiere ,το Les Chosalets,το Le Lavancher,το Les Tines,το Les Bois,το Les-Praz-de-Chamonix ,Les Pecles, Les Mouilles, Les Barrats, Les Pelerins, Les Gaillands, Les Bossons και το  Chamonix-Mont-Blanc ή σκετο Σαμονί]
Το Σαμονι {Chamonix }ειναι ενα διασημο θερετρο ιδιαιτερα χειμερινων σπορ βεβαια στην Γαλλια..Ομως αν δεν ταξιδευεις συχνα και οταν εισαι Γενευη ισως πρεπει νατο συμπεριλαβεις στις εκδρομες και επισκεψεις σου αφου ειναι σαν να πηγαινεις στην κορυφη του κοσμου...  εεε,οκ..της ευρωπης.!!!
Αφου εκει βρισκεται η υψηλοτερη κορυφη  των Απλεων τον ομονυμο Μον Μπλαν {Λευκο ορος} με τα 4.810 μ υψος. Βεβαια μεχρι εκει πανω μπορεις να πας  μονο σαν ορειβατης, αλλα
μπορεις και επιβαλεται να ανεβεις μεχρι τα 3.842 μετρα που ΔΕΝ ειναι λιγα στην κορυφη Aiguille du Midi,

και να επισκευτεις εναν απο τους μεγαλυτερους παγετωνες τον Μερ ντε  Γκλας {Θαλασσα απο παγο}.

Εκει πανω σε παει ενα τελεφερικ κατασκευασμενο απο το 1955 που θεωρειται και το υψηλοτερο τελεφερικ στον κοσμο.
 Ιδιαιτερα το καλοκαιρι το Σαμονι μετατρεπεται στην Μεκκα των αλπινιστων-ορειβατων,αφου υπαρχουν παρα πολλα μονοπατια να περπατησει κανεις σε μια  καταπληκτικη φυση,στην κορυφη της ευρωπης!!
 Το Σαμονι αρχισε να εχει τουριστες ηδη κατατον 19 αιωνα αφου το μεγαλειο της υψηλοτερης βουνοκορφης παντα ηλκυε τον κοσμο, αλλα πηρε τα πανω του και σαν διεθνης τουριστικος προορισμος οταν φιλοξενησε τους πρωτους χειμερινους ολυμπιακους αγωνες το 1924..
Ηδη απο το 1960 η γεωργια και κτηνοτροφια μειωθηκαν στο ελαχιστο και οι τουρ.κλινες ειχαν φτασει τις 60.000 ενω σημερα δεχεται περιπου 5 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ τουριστες ετησιως.
 To φαγητο εκει πανω ειναι γαλλικο,καλο αλλα κομματακι ακριβο..Αν  πρεπει να φατε κατι δοκιμαστε φυσικα φοντυ {Fondue}ή Raclette που ειναι κατι παρομοιο αλλα εχει και πατατες και ψωμακια .
ή Tartiflette πατατες με μπεικον στο φουρνο και περιχυμενο τυρι {οπτικα μοιαζει με παστιτσιο}.
Τυρι κατσικισιο σαχανακι με πρασινη σαλατα και καρυδια ..  {τ αγαπημενο μου}, ενω αν βαρεθηκατε τα τυρια στο Midnight Express,στην οδο Rue du Docteur Paccard εχει κατι πελωωωωρια χαμπουργκερ {δικο του σχεδιο} που κανουν γυρω 7 ευρω, ενω στο  Linguini, στην οδο avenue Michel Croz 242 θα βρειτε νοστιμοτατα χειροποιητα μακαρονοειδη-παστα με 6 ευρω  περιπου,{εχει λιγα ομως καθισματα εξω...βασικα ειναι να τα παιρνεις
και να τα τρως στο παρκακι..

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Περνωντας την πεζογεφυρα, στα δεξια μας ειναι σχολικες εγκαταστασεις και το γηπεδο και πισω απο το γηπεδο μια πανεμορφη λιμνη

Αλλα, ας τραβηξουμε κατα το κεντρο..στην κεντρικη πλατεια δεσποζει το γλυπτο δυο ανθρωπων. Ο ενας ειναι ο Horace-Benedict de Saussure's Γιατρος Φυσικος και πατερας του Αλπινισμου που ειναι διπλα απο τον αλπινιστη οδηγο Jacques Balmat που δειχνει
προς την κορυφη του βουνου Μον Μπλαν.

Η κεντρικη πλατεια ειναι πολυ γραφικη και ομορφη.

Απο παντου περιβαλεσαι απο το μεγαλειο των αλπεων. Εδω στις Αλπεις γεννιεται και ο ποταμος Αρβ {Arve} που ενω απο εδω
περναει την πολη σαν ενα ρεμα, θα συναντηθει εξω απο την Γενευη με τον Ροδανο...

εξω απ την Γενευη

Το Σαμονι μπορει κανεις να το γυρισει και τεμπελικα...με το τραινακι

και να περασει απ την place de l amitee {πλατεια της φιλιας} να δει το δημαρχειο

Την εκκλησια του Αγιου Μιχαηλ,

και λοξα απεναντι  της, το "σπιτι του βουνου" La maison de la Montangne,οπου μπορει να παρει κανεις πληροφοριες για τα μονοπατια που μπορει να περπατησει σαν ορειβατης, τα καταφυγια, να μαθει να διαγνωνει τις αλπικες καιρικες συνθηκες κ.α.

Καποια στιγμη οφειλουμε να κανουμε την βολτα μας και στην οδο Πακαρ {Rue Dr Paccard} που ειναι κατα καποιον τροπο και η αγορα..

μετα τις βολτες μας και αφου το πανεμορφο αυτο τοπιο δεν χορταινεται με τιποτα , πρεπει  να γυρισουμε πισω..Αυριο φευγουμε
και οι τελευταιες μας εμπειριες θα μαζευτουν απο την Ελβετικη Ριβιερα και τον Αγ. Βερναρδο!!!
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Σημερα ειναι η μερα  που δυστυχως παιρνουμε τον δρομο της επιστροφης. Προορισμος μας το τουνελ του Αγιου Βερναρδου, Μιλανο και το λιμανι της Ανκονα για να παρουμε το πλοιο για την πατριδα..Η διαδρομη μας ομως θα  ειναι πολυ ενδειαφερουσα και απολαυστικη αφου θα παρουμε τον αυτοκινιτοδρομο   Α9  που περναει απο την Ελβετικη Ριβιερα αν και εγω προτιμω , μεχρι το Μοντρε τον παραλιακο Ν12  !! Πρεπει ομως να φυγουμε πολυ νωρις !!!Ενα γερο πρωινο ..και δρομο.

Βεβαια η  ελβετικη ριβιερα πιανει απο  το Βεβέ { Vevey}  μεχρι το  Μοντρε {Montreux} αντε και πολυ λιγο την Λωζανη, γιατι ετσι χαρακτιριζονται οι παραλιμνιες πολεις που ειναι χτισμενες σε βουνο με πολλες ανηφοριες .[Κακως πολλοι συμπεριλαμβανουν και την Γενευη].

Πολυ ομορφα τοπια με μια ιδιαιτεροτητα στον καιρο...Δεν κανει παρα πολυ κρυο !!! ή μαλλον θα λεγαμε οτι ειναι ενα ιδιοτροπο κρυο που δεν σε  παγωνει...οσο τρελο και αν ακουγεται αυτο!! Γιαυτο ειναι και ο αμπελωνας της ελβετιας.Ναι !!  καλα διαβασατε.Εκει ,πανω στις βουνοπλαγιες του βουνου Πλειάδες {Pleiades}  ευδοκιμουν αμπελια -ειδικης ποικιλιας που βγαζουν αρκετα καλα κρασια {οχι βεβαια σαν τα ελληνικα}, μερικα απο τα πιο διασημα κρασια  τους ειναι το Cote du Rhone, Chablis , και το Chardonnay.
Ενα ομορφο διαφημιστικο τρεϊλερ με τοπια απο την ριβιερα κοντα στο Βεβέ.

Η πολις του Βεβέ....

... με 19.000 κατοικους,ειναι διασημη εκτος των κρασιων της και απο τα κεντρικα γραφεια {μητερα εταιρεια} της Nestle.

Εκει ο  Ανρι Νεστλέ {φαρμακοποιος} το 1866, πρωτοιδρυσε την "Farine Lactée Henri Nestlé " κατοπιν  διασημη εταιρεια παιδικων τροφων Νεστλέ. Σημερα υπολογιζεται οτι απασχολει {σε ολα τις τα υποκαταστηματα}  328.000 υπαλληλους !!! και φερνει στην ελβετια ,στο  Βεβέ καπου 84 δις ελβετικα φραγκα,τζιρο ετησιως!!!
Η Νεστλέ διαθετει 481 εργοστασια σε 87 χωρες και τις πεντε ηπειρους.
  Διαθετει ευρεια γκαμα προϊοντων. Γνωστα προϊοντα της στην Ελλαδα ειναι ο στιγμιαιος καφες Nescafe, τα ειδη βρεφικης διατροφης "Neslac", "Nan" ,"Gerber" κ. ά,. οι σοκολατες "Crunch", "Smarties" "KitKat", στιγμιαια ροφηματα Νεσκουίκ,Οβομαλτινη, προϊοντα μαγειρικης με την επωνυμια "Maggi","Buitoni",  μεταλλικα εμφιαλωμενα νερα, το ελληνικο "Κορπή",και το γαλλικο "Perrier", παγωτα,  Häagen-Dazs , προϊοντα για κατοικιδια (οπως τα "Friskies") κ. ά. Η Νεστλέ ειναι, επισης, ο κυριοτερος μετοχος της εταιρειας προϊοντων κοσμητικης "L’ Oreal".[to 2005 αγορασε και την ΔΕΛΤΑ για 240 εκ ευρω]
 Η πολις Βεβέ φυσικα διαθετει αρκετες ομορφιες ,οχι ομως σαν το Μοντρέ, και εξ αιτιας της Νεστλέ ενα αρκετα ενδειαφερον μουσειο παγκοσμιας "Διατροφης" το Alimentarium " επανω στην παραλια, λιγο πριν την πολυ μεγαλη πλατεια gran place.

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Ενας πολυ διασημος κατοικος του Βεβέ ηταν ο Charlie  Chaplin  (1889 - 1977). Το 1953 μετακομισε στην Λωζαννη οπου ζουσε στο ξενοδοχειο Beau-Rivage και την επομενη χρονια αγορασε μια μεγαλη φαρμα στο προαστειο {πανω στο βουνο} Corsier, βορεια του Vevey.Πεθανε και εταφη  στο Βεβέ το 1977.
Σημερα  μια μεγαλη πλατεια στο κεντρο της πολης  φερει το ονομα του  και το αγαλμα του εχει στηθει σε περιοπη θεση στην παραλια.

Εκει μπροστα στην παραλια εχουμε και το τεραστιο πιρουνι!!! Συμβολο της παγκοσμιας {εεε...οχι ακι τοσο παγκοσμια,αφου οι Κινεζοι τρωνε με τσοπ-στικς  :mocking:} διατροφης ,αφου το Βεβέ και η Νεστλέ φερονται οτι συνεβαλαν στην σωτηρια χιλιαδων μωρων,με την αφυδατωμενη συνταγη της κρεμας Φαριν Λακτέ και το κονσερβαρισμενο εβαπορε γαλα!!!

¨
Λιγο πιο περα βρισκεται ενα ομορφο παλιο αρχοντικο, το Chateaux Aile. Ενα δυστυχως, εγκατελειμενο απο τους  ιδιοκτητες αρχοντικο..που περιμενει υπομονετικα τηνστιγμη της ανακαινησης του

Στο κεντρο της πολης {που ειναι κοντα στον σιδ/κο σταθμο δεσποζει η μεγαλη γκραν πλας ντε Μαρσε..η αγορα

ενω λιγο πιο περα ειναι και η επισημη εκκλησια του Αγιου Μαρτινου, {κοντα στο μουσειο διατροφης }

Η  παραλια της και οι μαρινες ειναι πολυ ομορφες

Αλλα, και το ορος Πελεριν με το βουνο Πλειαδες που δεσποζει πανω απο την πολη δεν παει παρακατω. Ενας οδοντωτος το Le train des etoiles, {το τραινο των αστεριων},

απο το 1912, μας ανεβαζει στην κορυφη, {1.300 μ} απ οπου η θεα προς την ριβιερα ειναι απιστευτη αλλα και ενας καφες , {αν μη τι, φαγητο} επιβαλεται

Το κανονικο ονομα του βουνου ηταν Pleiaux μαλλον μια παραφραση της λεξης Δωρεά. Το ονομα Πλειάδες που αναφερεται στην ελληνικη μυθολογια ειναι δωσμενο προσφατα απο τον κοσμητορα του παν/μιου του Βω Doyen Bridel {στις αρχες του 1900 },καθως απο κει πανω απολαμβανε τις βραδυες τους ομορφους ουρανιους  αστρικους σχηματισμους
Πλειαδες:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
   Πλειάδες ή Πλειάς  στην Αστρονομια ονομαζεται  ενα ανοικτο αστρικο σμηνος, που ανηκει στον αστερισμοτου Ταυρου.
 Απο τους αστερες του σμηνους των Πλειάδων ειναι ορατοι με γυμνο ματι μονο εξι ή οκτω, ενω με το τηλεσκοπιο αποκαλυπτεται οτι το σμηνος αποτελειται απο 2.500 περιπου αστερες.
 Οι λαμπροτεροι απο αυτους εχουν τα ονοματα { συμφωνα με την μυθολογια} απο τις Πλειαδες που ειναι οι κορες του Άτλαντος και της Πλειόνης: Αλκυόνη, Μαία, Μερόπη, Ηλέκτρα, Πλειόνη, Κελαινώ, Ταϋγέτη και Στερόπη.Οι Πλειαδες απεχουν απο τη Γη περιπου 440 ως 480 έτη φωτος.
Οι απο της αρχαιοτητας παρατηρησεις των Πλειαδων δεν ξεφυγαν της προσοχης του νεο-ελληνικου λαου, που τις ονομασε κοινως Πούλια ή Πλειά

Βασει αυτων των παρατηρησεων και της φιλλεληνικης αγαπης του αστρονομου κοσμητορα το βουνο πηρε το "ελληνικο" του ονομα.
Η διαδρομη με τον οδοντωτο, διαρκει καπου 35 λεπτα.
Εμεις ομως θα συνεχισουμε σημερα για το Μοντρέ. Θα περασουμε υπεροχους αμπελωνες..

Υπεροχα λιβαδια,που τα αξιοποιησανε και τα κανανε γηπεδα γκολφ

λιβαδια που παιζουν τον ρολο των παραλιων που ΔΕΝ εχουν , στρωμενα με ξαπλωστρες το καλοκαιρι

και θα μπουμε στην "αγαπημενη" μου πολη, την πρωτευουσα της Τζαζ και των ροκ συναυλιων,της πολης που περιεθαλψε τα τελευταια χρονια τον Φρεντυ Μερκουρυ {Queen} το Μοντρέ.

Μια πολη των 25.000 κατοικων και των πολλων προσωπικοτητων που την τιμησαν..

Το Μοντρε, ηταν γνωστο απο την αρχαια ρωμαικη περιοδο,αφου θεωρειται η αφετηρια για το Περασμα του Σιμπλόν { Αγιου Βερναρδου} απο και προς Ιταλια που καποια στιγμη αξιοποιηθηκε και βελτιωθηκε και απο τον Ιουλιο Καισαρα και τελειωποιηθηκε απο τον Μ.Ναπολεοντα.
 Η βασικη πηγη εισοδηματων ηταν παλια η γεωργια, ενω σταδιακα απο τα τελη του 18 αιωνα ο τουρισμος,ο οποιος σημερα θεωρειται η βασικη πηγη εσοδων και ακολουθει η αμπελουργια.
 Απο το 1946 και καθε Σεπτεμβριο, στην πολη φιλοξενειται ενα απο τα μεγαλυτερα μουσικα φεστιβαλ της ευρωπης.Πολλα καταξιωμενα ονοματα εχουν τραγουδησει, επισκεφτει ή και μεινει στην πολη  αυτη.
το γνωστοτατο τραγουδι των Deep Purple "Smoke on the Water" γραφτηκε εδω στο Μοντρε, εμπνευσμενο απο ενα γεγονος κατα την διαρκεια του φεστηβαλ , οπου ενας οπαδος του Frank Zappa fan με μια φωτοβολιδα εβαλε κατα λαθος φωτια στο καζινο του Montreux το 1971.{Το καμμενο καζινο ξαναλειτουργησε  μετα απο 4 χρονια.}
"παραλιακος τοιχος αφιερωμενος στο αθανατο τραγουδι"

Μπορειται να παρακολουθησετε τα λογια του τραγουδιου και αν μοι τι αλλο, να θυμηθητε και τα νιατα σας  :pardon:

Το Μοντρε διαθετει μερικα απο τα πιο συγχρονα ηχογραφικα στουντιο τα Mountain Studios, που ειχαν αγοραστει απο τους Quenn Και τον Freddie  Mercury, o oποιος ερχοταν τακτικα εδω και περνουσε πολυ χρονο ζωντας στην πολη αυτη ...
Τ Μοντρε του αφιερωσε ενα πολυ ομορφο αγαλμα στην κεντρικη παραλιακη πλατεια

photo: Wim Constant (Panoramio)

Εδω ηχογραφηθηκαν πολλα ωραια παλια τραγουδια οπως των
Queen το Jazz (1978), το Hot Space (1982),το A Kind of Magic (1986),το The Miracle (1989) το Innuendo (1991) ακ το Made in Heaven (1995)
του Brian May  το Back to the Light (1992) το απιστευτο τραγουδι ροκ οπερα του Freddie Mercury και της υψιφωνου Montserrat Caballé Barcelona (1988),
των AC/DC  το Fly on the Wall (1985)
του μοναδικου  David Bowie το  "Heroes" (1977), το Lodger (1979),το Tonight (1984) -να τ ακουσετε ,,απιθανο, το  Never Let Me Down (1987)
 του ..πρωτοποριακου Iggy Pop  το Blah Blah Blah (1986)
του ρομαντικοτατου Chris Rea το Water Sign (1983),το Wired to the Moon (1984)και το φοβερο On the Beach (1986)
απο τους  Rolling Stones το  Black and Blue (1976), των Yes  το Going for the One (1977), των Smokie  το The Montreux Album (1978)..και η λιστα δεν εχει τελειωμο!!!

« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 01, 2012, 16:17:33 μμ by elina »