Αποστολέας Θέμα: Τα αστέρια της Ελβετίας (Λουκέρνη-Ζυρίχη-Ιντερλάκεν-Βέρνη-Λωζάννη-Γενεύη)  (Αναγνώστηκε 149008 φορές)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
 Εκει κοντα , στην πρωτη διασταυρωση με την Rue de l'Ale θα κανουμε αριστερα ..{ Στην rue de l Ale στο νο.2 εχει ενα καλο και φτηνο εστιατοριο με πολυ νοστιμες μακαροναδες και γενικα παστες -μακαρονοειδη το Bar le pâtes. Eνω προς το τελος του ιδιου δρομου ενα πολυ γραφικο ταβερνακι {ξεχασα το ονομα του} το παλιοτερο στην Λωζαννη απο το 1600 νομιζω...
 Εμεις θα προσπερασουμε ενα πολυ ομορφο κτιριο {κατοικιες}

για να παμε στην οδο Rue Pichard, οπου στην διασταυρωση της με την Rue Saint-Laurent  απο την μια μερια βλεπεις τον εμπορικο πυργο Μπελ Αίρ

Εκει μεσα εχει πολλα γραφεια εταιρειων , καταστηματα , τα μεγαλα ελβετικα πολυκαταστηματα MIGROS, αλλα και κεντρα διασκεδασης , μπαρακια
μεταξυ αυτων και το διασημο "χοροπηδαδικο" το LOFT.
 Και απο την μια λοιπον η ακολασια  :mocking: .... και απο την αλλη , η εκκλησια του Σαν Λωραν. {Οχι του ΥΒ..-μοδιστρου, αλλα σκετο Σαν Λωραν}

Η πολις της Λωζαννης κατα τον μεσαιωνα απαρτίζονταν απο 5 γειτονιες-περιοχες που ονομάζονταν bannières {πανω-σηματα} και ηταν κατανομημενα στους τρεις κυριοτερους λοφους. το κεντρο, Cité, το  Palud, η  Bourg, η Pont και τελικα η περιοχη Saint Laurent, που πηρε το ονομα της απο τον διακονο που επιμεληθηκε το χτισιμο μιας καθολικης εκκλησιας και ονομαστηκε και αυτη εκκλησια του Αγ. Λωραν. Σημερα ειναι σχεδον στην καρδια του εμπορικου πεζοδρομου της πολης. Αυτη που βλεπουμε ομως εδω {τωρα ευαγγελικη} χτιστικε το 1716 στην θεση της παλιας σχεδον κατεστραμμενης καθολικης εκκλησιας εξ αιτιας της μεταρρυθμισης το  1536. Απ ολες τις καθολικες εκκλησιες μονο ο καθεδρικος και η εκκλησια του Αγ.
Φρανσις ανακατασκευαστηκαν.
 Ο Αγιος Λωραν ηταν και το ορμητηριο της επαναστασης των κατοικων της Λωζαννης το 1798 για την απελευθερωση της πολης απο την Βερνη.

και μεσα απο την Ruelle Grand-Saint-Jean { εχει μια μικρη πλατεϊτσα εκει} θα βγουμε σε μια αλλη ομορφη πλατειουλα την Place Pépinet . Και εδω εχει
καποιες καταπληκτικες Βrasserie και μια μαλιστα με πολλες πικοιλιες καλης μπυρας απ ολο τον κοσμο.{Les Brasseurs} :drink:
 και φλαμανδικη και  αλσατικη κουζινα...Αχχχ να φυγουμε επι τελους απο τα φαγια...
 Τωρα ειμαστε στην Ρυ Σενταλ { Rue Central} και στο βαθος φαινεται παλι η γεφυρα Μπεζιερ, εκει που θα καταληξουμε μετα απο λιγα ζικ ζακ...

Και μπαινουμε δεξια στην Ρυ ντε Μπουργκ {Rue de Bourg}, μια οδο γραφικη με ομορφες μικρες παλιες μπουτικ και πολλα αλλα. Απο τις πιο πολυσυχναστες οδους, αφου ευθεια πισω μας βγαζει στο δημαρχειο και την πλατεια Παλύ.

Βαδιζουμε συμφωνα με το πλανο μας και βγαινουμε στον γραφικοτατο δρομο Rue Cheneau-de-Bourg { Σενω ντε Μπουργκ}

ενω πισω απο την Σενω ντε Μπουργκ βρισκεται η Rue du Rôtillon, παλια κακοφημη συνοικια, προσφατα ανακατασκευασθησα με πολυ χαρουμενα χρωματα

Ομορφα ε???  ασυνηθιστα...
Τωρα θα βρεθουμε κατω απο την γεφυρα απ οπου θα παρουμε το ασανσερ ή τα σκαλια να ανεβουμε επανω και να παρουμε το λεωφορειο Νο 16, {θα περασουμε την γεφυρα απεναντι , κοντα στον καθεδρικο  ειναι η σταση } και θα παμε στο πανεμορφο δασος  Sauvabelin, {Σοβαμπελεν}.  Εχει καθε τεταρτο λεωφορειο τις καθημερινες και καθε μιση ωρα την Κυριακη. Θα κατεβουμε στην σταση “Lac de Sauvabelin” ...κανει καπου 15 με 20 λεπτα αν θυμαμαι καλα...

« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 10, 2012, 21:29:55 μμ by carmen »
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Το δασος του Σοβαμπελεν αξιοποιηθηκε το 1888, οταν αποφασισαν να φτιαξουν μια τεχνητη λιμνη, οπου ερχονταν οι αριστοκρατες της πολης να κανουν το πικ νικ τους μακρια απο την "κοσμουρα" της λιμνης Λεμαν, αλλα και τον χειμωνα το σκεϊτινγκ τους αφου η Λεμαν σπανια παγωνει τοσο..
 Σημερα συνηθως νοικιαζουν τα παρακειμενα βαρκακια κκαι κανουν ρομαντικες βαρκαδες.

Στο βαθος εχει ενα ομορφο εστιατοριο και καφετερια και παρ οτι βρισκεται σε μερος τουριστικο μπορω να πω οτι οι τιμες του ειναι προσγειωμενες..{τουλαχιστον μεχρι το 2010}.. απο διπλα εχει και εναν μινι ζωολογικο κηπο με γλυκυτατα ελαφια , αγριογουρουνα , κατσικες αλπικες κ.α....
  Θα παρουμε το μονοπατι που βγαζει στον πυργο Σοβαμπελεν { Tour de Sauvabelin} και απο εκει θα συνεχισουμε για Chaοικισμο Ελβετικο χωριο
το Chalet {εστιατοριο και αυτο σημερα} το σπιτι του David Bowie, το παρκο και μουσειο Ερμιταζ.  Ανηκει στο ιδιο δασος , στον ιδιο χωρο αλλα εχει αλλο ονομα αφου ηταν ιδιωτικη εκταση ...

Η διαδρομη με τα ποδια διαρκει πανω κατω μια ωρα..αν νομιζετε οτι μπορειτε να την κατετε οκ. Αν οχι, γυριζετε πισω στην σταση της λιμνης και κατεβαινεται παλι στην πολη. Η διαδρομη βεβαια αξιζει την ανοιξη μεχρι νωρις το φθινοπωρο {πριν πεσουν τα φυλλα} αφου προκειται για ενα πανεμορφο δασακι και πολυ περιποιημενο..
Η σταση του λεωφορειου πισω απο το εστιατοριο της λιμνης

Εμεις προχωραμε ακολουθωντας τις κιτρινες πινακιδες ενδειξης προορισμων για πεζους και φτασαμε στον πυργο...
Ειναι αρκετα προσφατος {χτιστικε το 2003} και εχει υψος 35 μετρα.

{ Δεν φτανει που θα περπατησουμε αρκετα...μετα απο πολυ περπατημα στην ξεναγηση...πρεπει να ανεβουμε και 151 σκαλοπατια για να φτασουμε επανω.. :'(  }
Βεβαια η θεα απο εκει πανω ...ειναι οοολα τα λεφτα !!!!! Βλεπεις σε καθαρη μερα μεχρι απεναντι το Εβιαν και την Γενευη!!!

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member

. Eνω προς το τελος του ιδιου δρομου ενα πολυ γραφικο ταβερνακι {ξεχασα το ονομα του} το παλιοτερο στην Λωζαννη απο το 1600 νομιζω...

PINTE BESSON το λενε και ειναι απο το 1780 με την ιδια διακοσμηση !!! { διαθετει μεγαλη πικοιλια κρασιων}

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Εμεις συνεχιζουμε ακολουθωντας τις κιτρινες πινακιδες παντα με κατευθυνση το ελβετικο χωριο...swiss village, oπου θα συναντησουμε μερικα σπιτια
ενος πρωτυπου οικισμου για ελιτ...{εργο που σταματησε για να γινει τελικα τουριστικος προορισμος}, το μεγαλο σαλε , εγινε εστιατοριο, ενω ενα απο
τα σπιτια αυτα αγοραστηκε απο τον γνωστο τραγουδιστη David Bowie.
{Ειναι το παραδιπλα απο το εστιατοριο Chalet και διπλα απο το νοσοκομειο, οποιος θελει να το δει ας κανει κλικ εδω
http://celebrityhousegossip.com/david-bowies-house-in-lausanne-vaud-switzerland    }

Η βολτα στο δασος ειναι καταπληκτικη και πανεμορφη

και ναμαστε διπλα απο το χωριο και το σαλε...

Αλλα και η εσωτερικη διακοσμηση θυμιζει αλπικο χωριο... Ισως ενα ποτο να αξιζει τον κοπο εδω

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Noμιζω ηρθε η ωρα να παμε στο σημειο της θεας λιγο πιο κατω απο το εστιατοριο. Παλια, στον μεσαιωνα , ηταν το πρωτο φυλακιο-παρατηρητηριο
για την πολη, ουτως ωστε να εχουν το προνομιο της εγκαιρης προειδοποιησης και προετοιμασιας , σε περιπτωση επελασης εχθρου. Παντα ειχαν εναν
μεγαλο σωρο απο ξυλα για να ειδοποιηθει ο στρατος απο την φωτια... Le signal de sauvabelin... { To σινιαλο του Σοβαμπελιν στα 643μ υψος }
 Σημερα ειναι ενα πλατωμα με πολυ ομορφη θεα στην πολη και ιδανικο μερος για ερωτευμενους {σαν και μενα με τον πανπαν  :mocking:}...
Προλαβαινετε να κλεισετε κατι για τον Αγιο Βαλεντινο....  :vava: οκ ...μην βαρατε...δεν ειπα ποιας χρονιας!!!!  :laugh:

pure romance !! axxxxx

Aς γυρισουμε ομως στην πραγματικοτητα και να κατηφορισουμε λιγο ακομη μεχρι το Hermitage.

Μεχρι πριν απο 30 χρονια η τεραστια αυτη εκταση και η επαυλις αυτη ανηκαν στην οικογενεια Bougnion { Μπουνιόν} .Το σπιτι ειναι φτιαγμανο απο το
1850, ανηκε στους παπουδες των τελευταιων ιδιοκτητων που διαθεταν μια απιθανη συλλογη πινακων εργων τεχνης, με πιο σημαντικα εργα των
Degas, Sisley και  Magritte.
 Η περιουσια αυτη δωριστηκε στο καντονι του Βω με τον ορο να γινει Μουσειο...Και ετσι και εγινε..
 Απο εδω ακολουθουμε παλι τις κιτρινες πινακιδες που θα μας οδηγησουν ισια κατω, αφου θαυμασουμε για μια ακομη φορα την ομορφη θεα προς την πολη σε πιο κοντινο πλανο αυτη την φορα. Τωρα διακρινουμε και πισω στην αντιπερα οχθη και το χωριο Εβιάν..

Συνεχιζουμε να κατεβαινουμε ,με προορισμο την γεφυρα Bessieres {απο οπου πηραμε το λεωφορειο}, περνωντας ξανα απο την περιοχη του καθεδρικου, για οσους εχουν ακομα ορεξη για περπατημα
 και οσοι δεν εχουν ή κουραστηκαν απο το Ερμιταζ περνα το γνωστο μας λεωφοριο Νο 16 για να μας κατεβασει στην σταση  Bessieres {Mπεζιε- απο εκει που το πηραμε}  και μετα στην ιδια σταση να αλλαξουμε και να κατεβουμε απο την γεφυρα για να παρουμε το μετρο  Νο 2 με κατευθυνση maladiere-Lac, για να παμε στην παραλια της λιμνην Λεμαν στο Ouchy. και θα κατεβουμε στην σταση ouchy.
 Εδω μας περιμενει το καστρο της λιμνης , η παραλια, το ολυμπιακο μουσειο και το καραβακι για το Εβιαν.
Ο δρομος Rue de Ouchy ειναι αυτος που ανεβηκαμε για να φτασουμε στον σταθμο

Και να το καστρο!!!
Χτισμενο απο τον επισκοπο της Λωζαννης Landri de Durnes, το 1170, για ιδιωτικη του κατοικια, διπλα στις οχθες ενος μικρου ποταμου που χυνόταν
στην λιμνη. Ο ποταμος αυτος λεγοταν ouchy, αποξηραθηκε και εδωσε το ονομα του στην γειτονια αυτην της Λωζαννης.

Το 1609 καηκε σχεδον τελειως και ξαναχτιστηκε, οχι σε καλες βασεις..Τελη του 1800 αγοραστηκε για να μετατραπει σε ξενοδοχειο πολυτελειας.
{ενα απο τα ταπεινα δωματια του}

Το ξενοδοχειο-καστρο εχει καταπληκτικη θεα αφου βρισκεται απανω στην παραλια...Ενω λιγο πιο κατω ειναι η αφετηρια των φερρυ μποουτ και τα συνορα!!!! αφου για να πας απεναντι στο Εβιαν...πας Γαλλια !!!

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Εμεις ομως πριν επιβιβαστουμε για Εβιαν, θα παμε στο ολυμπιακο μουσειο...
Πισω ακριβως απο το καστρο του Ουσί, το ακριβο ξενοδοχειο και αναμεσα απο το επομενο ακριβο ξενοδοχειο το Beau Rivage υπαρχουν και καποια μικρα , χαριτωμενα "καθαρα" και ειδυλιακα ξενοδοχειακια οπως αυτο το hotel du port...{που εχει και μια πολυ καλη κρεπερι πιο κατω  :mocking:}

Ενω πιο κατω εχουμε το "υποκαταστημα" του Παλας, το Beau Rivage..

To το προσπερναμε ομως...γιατι εχουμε να παμε στο Μουσειο ...που ειναι λιγο πιο κατω...

Τοσο η ιδια η λιμνη οσο και η παραλιας της ειναι εντυπωσιακες

Και φτασαμε στα λημερια του Βαρωνου Πιερ ντε Κουμπερτεν... Ολυμπιακο Μουσειο!!!

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
To oλυμπιακο μουσειο χτιστικε σχετικα προσφατα , μολις το 1993, συμφωνα με προταση  και υποστηριξη του Ζοάν Άντονι Σαμάραντς {Juan Antoni Samaranch}.
Διαλεχτηκε αυτο το μερος, γιατι ηταν  μαζι με την παρακειμενη βιλλα ιδιοκτησια της Ολυμπιακης επιτροπης.

To μουσειο αυτο φιλοξενει μονιμες και προσωρινες εκθεσεις που αφορουν τον αθλητισμο {αντικειμενα-εξοπλισμο-μεσα κ.α.} και το Ολυμπιακο κινημα.
 Με περισσοτερα από 10.000 κομματια, το μουσειο ειναι το μεγαλυτερο αρχειο των Ολυμπιακων Αγωνων στον κοσμο και ενας απο τους πρωταρχικους τουριστικους προορισμους της  Λωζανης αφου προσελκυει περισσοτερους απο 250 000 επισκεπτες καθε χρονο.

Το μουσειο πηρε τον τιτλο του Ευρωπαϊκου Μουσειου της Χρονιας το 1995.Γιαυτο και επειδη θεωρηθηκε αναγκαιο να ανανεωθει , εχει κλεισει {οπως διαβασα στο επισημο σαιτ του απο τελη Ιανουαριου 2012 και θα ανοιξει τελη του 2013. Η φλογα ομως θα μεινει ασβεστη !!!

Το Ολυμπιακο Μουσειο περιβαλλεται απο ενα παρκο που περιεχει πολλα αξιολογα εργα τεχνης, αθλητικου θεματος, αλλα και την βιλλα οπου συνεδριαζε παλια η Ολυμπιακη επιτροπη χωρις την οποια δεν θα αναβιωναν οι ολυμπιακοι αγωνες ποτε!!
Εδω το αγαλμα του Πιερ ντε Κουμπερντεν

Για να ανεβουμε την ανηφορια {απο την εισοδο μεχρι την πορτα του μουσειου} ή ακολουθουμε το ανηφορικο μονοπατι {γεματο εργα τεχνης}
ή παιρνουμε τις κυλιομενες { βρισκονταοι αρκετα αριστερα τησ εισοδου} και απολαμβανουμε το μονοπατι κατεβαινοντας

Τι ειναι ομως η λυμπιακη επιτροπη και ποιος ο σημερινος της ρολος?? Στην φωτο μας η πρωτη επιτροπη, με τον προεδρο και τα μελη της
Απο αριστερα στα δεξια ορθιοι, Gebhardt Γερμανος, Guth-Jarkovsky Τσεχος ,Kemeny Ουγγρος  Balck Σουηδος και καθημενοι  Coubertin  Γαλλος Vikelas Ελληνας και προεδρος

Η Διεθνης Ολυμπιακη Επιτροπη (ΔΟΕ)ή IOC {αγγλικα} ειναι μια διεθνης εταιρια που εδρευει στην Λωζανη,που δημιουργηθηκε απο τον Pierre de Coubertin, στις 23 Ιουνιου 1894,μαζι με τον Δημητριο Βικελα που διετελλεσε και ο πρωτος Πρεεδρος της. Σημερα συμμετεχουν ως μελη της,205 εθνικες Ολυμπιακες  επιτροπες  (αν και η συμμετοχη του Κουβειτ εχει ανασταλει απο το 2010).

Στις 23 Ιουνου το 1894, οι Ολυμπιακοι Αγωνες δημιουργουνται εκ νεου ως ενα διεθνες τουρνουα με τις παρεναισεις του Pierre de Coubertin και του
Δημητριου Βικελα. Και οι δυο τους ηλπιζαν να προωθησουν τη διεθνη επικοινωνια και την ειρηνη ξανα μεσα απο τους Ολυμπιακους Αγωνες.
τον αρχαιο ελληνικο αυτο θεσμο, που ειχε παψει μετα την καταληψη της ελλαδας απο τους ρωμαιους.

Η ΔΟΕ ειναι μια "μητρικη" εταιρεια που σκοπο εχει να  εγκαθιδρυει διαχειριστικες αρχες για τους Αγωνες, καθως και να παρεχει μια ενιαια νομικη
οντοτητα που διαχειριζεται τα πνευματικα δικαιωματα, εμπορικα σηματα και πολλες αλλες άϋλες πνευματικες ιδιοτητες και αξιες που σχετιζονται
με τους Ολυμπιακους αγωνες. Για παραδειγμα, τα ολυμπιακα λογοτυπα, ο σχεδιασμος της Ολυμπιακης σημαιας, το συνθημα, και τον υμνο όλα ανηκουν
και διαχειριζονται από τη ΔΟΕ. Δεδομενα, οπως την καταγραφη, μεταδοση, την αναπαραγωγη, την εκμεταλλευση και οτιδηποτε σχετικο με την οργανωση ειναι επισης ιδιοκτησια του ΔΟΕ.
{ Μιλαμε για πολυυυυυχρημα δημαδη}
Υπαρχουν και αλλες οργανωσεις που συντονιζει η ΔΟΕ,οι οποιες ονομαζονται συλλογικα ως "Ολυμπιακο Κινημα." Ο Προεδρος της ΔΟΕ ειναι υπεύυθυνος για την εκπροσωπηση της ΔΟΕ στο συνολο της, και υπαρχουν μελη της ΔΟΕ που αντιπροσωπευουν τη ΔΟΕ στις αντιστοιχες χωρες τους.
Οι προεδροι ανα τα ετη..

Δημητριος Βικελας             Ελλας      1894-1896
Pierre de Coubertin            Γαλλια     1896-1925 {αυτος που υπηρετησε περισσοτερο 29 χρονια!!}
Godefroy de Blonay            Ελβετια   1916-1919 {μεσολαβησε στην θητεια του Κουμπερτεν}
Henri de Baillet-Latour        Βελγιο     1925-1942 {πεθανε εν υπηρεσια}
Johannes Sigfrid Edstrom    Σουηδος  1942-1952
Avery Brundage                 USA         1952-1972 {Ο μονο μη ευρωπαιος προεδρος}
Lord Killanin                      Ιρλανδια   1972-1980
Juan Antonio Samaranch    Ισπανος    1980-2001 { ο δευτερος μακροθητευσας προεδρος 21 χρονια!!}
Jacques Rogge                  Βελγιο      2001-        {υπολογιζεται μεχρι το 2013, ο δευτερος Βελγος προεδρος}

Δημητριος Βικέλας

Η  αποστολη της ΔΟΕ ειναι η προωθηση του Ολυμπισμου σε ολο τον κοσμο και να οδηγει το Ολυμπιακο Κινημα συμφωνα με τον  "Ολυμπιακό Χάρτη".
 Δηλαδη,

Ο ρολος της ΔΟΕ ειναι να:
 1.Να ενθαρρυνει και να υποστηριξει την προωθηση της ηθικης στον αθλητισμο, καθως και τη διαπαιδαγωγηση των νεων μεσω του αθλητισμου και  να   αφιερωσει τις προσπαθειες στην εξασφαλιση οτι,θα επικρατει το πνεύμα του ευ αγωνιζεσθαι στον αθλητισμο, και να απαγορευει τη βια .
 2.Να ενθαρρυνει και να υποστηριζει την οργανωση, αναπτυξη και το συντονισμο αθλητικων αγωνων.
 3.Να εξασφαλιζει την τακτικη γιορτη των Ολυμπιακων Αγωνων
 4.Να συνεργαζεται με τις αρμοδιες δημοσιες ή ιδιωτικές οργανωσεις και αρχες στην προσπαθεια να θεσει τον αθλητισμο στην υπηρεσια της  ανθρωποτητας  και ως εκ τουτου την προωθηση της ειρηνης
 5.Να δρα εναντιον καθε μορφης διακρισεων που επηρεαζουν το Ολυμπιακο Κινημα
 6.Να ενθαρρυνει τον γυναικειο αθλητισμο σ ολεςτις μορφες με σκοπο την εφαρμογη της αρχης της ισοτητας ανδρων και γυναικων
 7.Να προωθει την καταπολεμιση του Ντοπινγκ στον αθλητισμο

Και φυσικα η Ολυμπιακη επιτροπη ειναι αυτη που διαλλεγει την πολη που θα φιλοξενει τους Ολυμπιακους αγωνες.
Δυστυχως μετα τον πρωτεργατη Βικελα...κανενας Ελληνας δεν ξανασυμμετειχε σε κανενα επιπεδο ολυμπιακης οργανωσης...

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Κατεβαινοντας απο το μουσειο θα δουμε οτι απο εκει και περα ειναι γεματο παρκα οπως αυτο του Dentantou που εχει μεσα μια αναπαρασταση παγοδας

Αλλα και πολλες βιλλες, που δεν ανηκουν ολες σε ιδιωτες αλλα και σε επιτροπες , συλλογους , οργανισμους ως επι το πλειστον ομως...αθλητικες
Μια ακριβως απο διπλα μας φιλοξενει τον διεθνη οργανισμο Βολλευ

Παμε ομως να επιβιβαστουμε στο πλοιο γιατι παραπερασε η ωρα, φυσικα απο το λιμανι εκει πισω απο το καστρο του Ουσί.

Θα παμε σ αυτο  το κτιριο που ειναι και το λιμεναρχειο και τα γραφεια της ναυτιλιακης εταιρειας
Ωραρια ακι τρεχουσες τιμες , γιατι καθε τοσο τα αλλαζουν..Σημερα ειδα οτι εχει 17,40 € το εισητηριο μιας ημερας , δηλαδη πηγαινε-ελα αυθημερον.
http://www.cgn.ch/eng
και φυσικα θα εχουμε μαζι μας την ταυτοτητα μας διοτι ενας χαζο-τυπικος ελεγχος γινεται , αφου παμε σ αλλη χωρα απο μια τριτη!!!

Μπηκαμε μεσα και σιγα σιγα αφηνουμε πισω μας την ομορφη Λωζαννη, και η θεα της βεβαια μας ειναι πια γνωστη!!

Μα και η τεραστια λιμνη Λεμαν { ή της Γενευης } οπως πιο πολυ την γνωριζουν οι Ελληνες ειναι εντυπωσιακη παρα το μεγεθος της. Μην ξεχνατε
οτι ειναι η δευτερη μεγαλυτερη λιμνη της Ευρωπης μετα την Balaton της Ουγγαριας. Βρισκεται στα 372 μετρα πανω απο την θαλασσα και εχει μια εκταση  580,03 km². Και βεβαια την μοιραζεται μαζι με την Γαλλια απο την απεναντι μερια.
Ειτε  το ηλιοβασιλεμα με φοντο το απεραντο υγρο στοιχειο

Ειτε το μεσημερι απο τα γυρω βουνα,

η λιμνη παραμενει παντα εντυπωσιακη, ακομα και με φουρτουνες... Στην λιμνη αυτη χυνεται ο μεγαλοπρεπης Ροδανος, ο οποιος ξαναμαζευεται στην
Γενευη και τον συναντησαμε στην Αβινιον στην Γαλλια για να τελειωσει η καριερα του στην μεσογειο θαλασσα.
Εχει 6 μικρα νησακια {ακατοικητα} νησακια , στο ενα κοντα στο Μοντρε εχει το παλιο καστρο  Chillon.
 Ομως πλησιαζουμε στο Εβιαν...και φυσικα ετοιμαστητε για μια κουρα ομορφιας και υγειας εξ αιτιας του γνωστοτατου και πολυτιμου ιαματικου νερου της.

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Το Εβιαν-τα λουτρα, ετσι οπως ονομαζεται επισημα Evian-les Bains, ειναι μια κωμοπολη  στην Ανω Σαβοϊα {Haute-Savoie} στο διαμερισμα Rhône-Alpes της Νοτιο-ανατολικης Γαλλιας. Εχει γυρω στους 8.000 κατοικους {μονιμους} αλλα παρα παρα πολλους τουριστες συνεχως, τοσο διερχομενους , οσο και για μεγαλυτερη σαιζον..

Αυτο που την εκανε μολις το 1808 γνωστη ηταν οι πηγες της που κατα την ερευνα αποδειχτηκε οτι ειχαν αρκετες ιαματικες ιδιοτητες και εισηχθησαν στην αγορα της Γαλλιας ως παραφαρμακευτικο προϊον. Ο Αυτ/ρας Ναπολεων φροντισε να εξοπλισει την πολη με ενα λιμανακι και να χτιστουν δρομοι που οδηγουσαν το Μιλανο και Παρισι , ενα χρονο μετα. Πολυ συντομα εγινε το αγαπημενο θερετρο της αριστικρατιας κατα την εποχη της μπελ Εποκ που οδηγησε στο χτισιμο μεγαλοπρεπων ξενοδοχειων , θεατρων και καζινο. Στο Εβιαν ειχαν και εχουν  σπιτια οι Frédéric Mistral, οι αδελφοι  Lumières
{κινηματογραφος| ο Marcel Proust. Αρκετοι βασιλεις και γενικα γαλαζοαιματοι ο  Aga Khan ο 3ος, ο Μαχαραγιας του Kapurthala της Ινδιας, ο πρωην προεδρος της Γαλλιας  Albert Lebrun , ο βασιλιας  George ο 5ος της Αγγλιας και ο βασιλιας  Fuad ο 1ος της Αιγυπτου....και πολλοι αλλοι..Πολλοι
μου εχουν πει, οτι εδω εχει σπιτι και ο Μητσοτακης...Δεν γνωριζω....1ον. δεν μου συνεβει ποτε τιποτα κακο  :laugh:
και δευτερον οσους ντοπιους ρωτησα δεν γνωριζανε..ή λοιπον την εχει κρυφα..ή δεν εχει βιλλα εδω...

Φτασαμε ομως...δενει το πλοιο μας, και ειμαστε ετοιμοι να κανουμε την βολτα μας μεσα στην πολη και να αγορασουμε φυσικα το "γνησιο" ιαματικο νερο του Εβιαν... :pardon:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Ξεκιναμε λοιπον απο την παραλια, και αυτο που θα μας εντυπωσιασει περισσοτερο ειναι η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, νομιζεις και πως βρισκεσαι στο σαλονι του σπιτιου σου

αλλα και τα επι μερους ομορφα παρκακια, ειναι πολυ εξυπνα διακοσμημενα απο "ανακυκλωσιμα" υλικα, κλαδια δεντρων με τα οποια δημιουργουν γλυπτα , λουλουδια και πολλα φυτα.

Αλλου ομορφα παγκακια , αλλου πολυθρονες, η εικονα γενικα ειναι πολυ πλουσια οπτικα και αρμονικη, παρ ολο που εχει πολυ τουρισμο συνεχεια και αυτοκινητα. Οι κηποι ειναι ανοιχτοι και πολλοι απ αυτους εχουν συντριβανια, , μικρες λιμνουλες και ψαρακια. Ενα τοπιο που αρμοζει στους συνηθως "υψηλους " καλεσμενους τους..

Το πρωτο κτιριο που συναντουμε ειναι τα πρωην λουτρα , κατασκευασμενα απο το 1902, απο τον αρχιτεκτονα Ernest Brunarius για να  εξυπηρετησουν τους μεσους αστους της Μπελ εποκ, αφου οι πλουσιοι ειχαν το δικο τους Royal Club hotel  με ιδιωτικη πηγη.

Λεμε βεβαια πρωην λουτρα γιατι το 1984 το κτιριο ειχε παρακμασει και εμφανιζε μεγαλες καταστροφες και ετσι το κλεισαν. Την επομενη χρονια ο δημος αποφασισε να το μετατρεψει σε πολιτιστικο κεντρο, πινακοθηκη και το αλλαξε σχεδον ριζικα.

Τωρα ειναι ενα νεοκλασσικο κτιριο με εναν πολυ ομορφο γυαλινο θολο και μια υπεροχη αιθουσα υποδοχης.
Μπορει κανεις να το επισκευτει η εισοδος στιχοιζει 10 €

To ονομασαν Palais Lumiere/παλε Λουμιέρ  για να τιμησουν τους αδελφους Λουμιερ {εφευρετες του κινηματογραφου} που ηταν πιστοι καλοκαιρινοι
κατοικοι του Εβιαν, ηδη οι γονεις τους  και ειχαν μια πανεμπρφη βιλλα εδω στην παραλια.