Αποστολέας Θέμα: Τα αστέρια της Ελβετίας (Λουκέρνη-Ζυρίχη-Ιντερλάκεν-Βέρνη-Λωζάννη-Γενεύη)  (Αναγνώστηκε 149016 φορές)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
Παιρνουμε λοιπον το ασανσερ για να ριξουμε μια προχειρη ματια στην ομορφη συνοικια Matte.
 Η αληθεια ειναι οτι σημερα...και εξ αιτιας σας και κατα λαθος εμαθα κατι συγκλονιστικο!!!!!!!!
 Ηξερα, οτι  συνοικια Μάτε καθως ειναι χτισμενη κατω στην οχθη του ποταμου Ααρ, ηταν μια "δευτερευουσα" συνοικια, ας πουμε κατι σαν..συνοικια των φτωχων. Oπως φαινεται και στις φωτο η πολις ειναι χτισμενη κανονικα πανω στον λοφο της "χερσονησου".

Ενω η Μάτε επειδη ηταν σχεδον πανω στα νερα, που συχνα πυκνα πλημμυριζουν,  εκει χτιζανε τα απλα τους σπιτια  βασικα οι φτωχοι της Βερνης, που αργοτερα φιλοξενησαν και την καστα των σφαγεων, μιας και η διαδικασια της σφαγης ..τα εντοσθια και ολα αυτα μυριζαν και δεν του ηθελαν πανω στην πολη.
 Γιαυτο , οπως και θα δειτε, δεν εχουν τα πετρινα σπιτια της "ανω" Βερνης .Εδω διατηρηθηκε περισσοτερο το απλο χωριατικο ας πουμε στυλ.

Ηξερα επισης οτι στην περιοχη αυτη αναπτυχθηκε μια δικη τους διαλεκτο συνεννοησης, κατι σαν μυστικη γλωσσα, που διατηρειται μεχρι και σημερα απο μονο  τους παλιους που ονομαζεται Μάτενεγκλις.
Σημερα ειπα να ψαξω, για πλακα, να βρω με τι μοιαζει αυτη η διαλεκτος και να προσπαθισω να την αποκρυπτογραφισω...Και επαθα την πλακα μου που λενε.
 Η διαλεκτος αυτη που λετε παιδια αποτελειται απο ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ και εβραικες λεξεις !!!!!!!! αναπτυχθηκε εν ετει 1330 !!!
 πχ. "Duns mer e Ligu Lehm" θα πει δωσε μου λιγο ψωμι και παμε να δουμε τις αντιστοιχιες....λεει το Dunz βγαινει απο ελληνικο ρημα δως, το  mer=βγαινει απο το εμενα , το e ligu=ειναι φως-φαναρι , βγαινει απο το ολιγον και το Lehm ειναι με την σειρα του εβραικο απο το lechem=ψωμι
ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ !!!
 Και μεχρι χθες ορκιζομουνα οτι οι ελβετοι ειναι οι μονοι ευρωπαιοι που δεν εχουν καμμια σχεση με την Ελλαδα!!!!!!!!!
Δεν υπαρχει καμμια ιστορικη αναφορα ουτε για ελληνες ουτε για Ελλαδα ουτε για τιποτα ελληνικο και ξαφνικα ξεφυτρωνει μια διαλεκτος με ως επι το πλειστον  ελληνικες λεξεις
Μια προχειρη εξηγηση θα μπορουσα να δωσω να ειναι η εξης: Ελληνοφωνοι εβραιοι φυγαδες { απο Ιερουσαλημ ή Αλεξανδρεια} πρεπει να ειχαν εγκατασταθει εκει και να συμμετειχαν στην δημιουργια της διαλεκτου αυτης..
δυστυχως δεν υπαρχουν αλλα στοιχεια για την προελευση της γλωσσας { θα το ψαξω στο τμημα φιλολογιας οταν βρεθω ξανα στο Παν/μιο της Βερνης}
 Η περιοχη Ματε λοιπον ηταν ο τοπος της "σκληρης" δουλειας.
 Εκει δεναν και τα ποταμοπλοια και οι σχεδιες, εκει δουλευαν οι αχθοφοροι, οι αμαξαδες, προστεθηκαν μετα και οι βυρσοδεψες, με την επεξεργασια δερματων,εξ αιτιας του νερου και των σφαγειων.
 Ολη αυτη η "ελιτ" τραβηξε και τις αντιστοιχα κοινωνικες υπηρεσιες των υπο καλυψη οικων ανοχης που τοτε ηταν τα δημοσια λουτρα, που ομως δεν πηγαιναν μονο και μονο για να πλυθουν.Λενε οτι κατα το 1760 μπανιαριζοταν τακτικα εδω ο διασημος εραστης Giacomo Casanova

Το  1891 εγινε εδω η πρωτη υδροηλεκτρικη μοναδα που απο το 1897 τροφοδοτησε και το  ασανσερ μας που χρησιμοποιησαμε για να κατεβουμε κατω. Αλλιως πιο περα εχει 183 ξυλινα σκαλοπατια που χρησιμοποιουσαν παλια για να ανεβαινουν την πλατφορμα της εκκλησιας.
  Το δευτερο μισο του 20ου αιωνα η συνοικια απο παρηκμασμενη εργατογειτονια εγινε το στεκι των διανοουμενων και καλλιτεχνων , που επεφεραν ακριβες ανακατασκευες στα κτηρια και που σημερα θεωρειται ως μια ιδιαιτερη καλλιτεχνικη και επιστημονικη γειτονια με πολλα γραφεια.
Στις 24 Αυγουστου το  2005 πλημμυρισε ο ποταμος και χρειαστηκε να εκκενωθει η περιοχη γιατι επι 5 μερες τα σπιτια ηταν αλλου 2, αλλου 3 μετρα
μεσα στο νερο!!

Και ανεβαινουμε παλι πανω  για να συνεχισουμε την βολτα μας προς την πλατεια του Καζινου ακολουθοντας την Herrengasse.Θα περασουμε μπροστα
απο το παλιο κτηριο της επισκοπης και αιθουσα συνεδριασεων που περιστασιακα χρησιμοποιηθηκε και ως ορφανοτροφειο

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Στο τελος του μικρου σχετικα δρομου που σημαινει ο δρομος των ευγενων, βρισκεται το Καζινο, αλλα οχι ετσι οπως το ξερουμε...
Το 1890, το πρωτο καζινο , που στην πραγματικοτητα ο ορος αυτος αναφερεται σε ενα σπιτι για  συναυλιες- απο το ιταλικο casa=σπιτι- και πολιτιστικες εκδηλωσεις  και οχι υποχρεωτικα σε μια εγκατασταση τυχερων παιχνιδιων) αναγκαστηκε να μετακινηθει οταν αρχισε η κατασκευη του παλατιου της Ομοσπονδιακης Ελβετικής Συνελευσης (Βουλη και το Ομοσπονδιακο Συμβουλιο) .
 Το 1903,επιλεχθηκε η νεα του  θεση στο τελος της  Herrengasse , και ξανακτιστηκε  εκει .
 Το νεο καζινο, πολιτιστικο κεντρο, της Βερνης σχεδιαστηκε και κατασκευαστηκε απο τον Paul Lindt και Max Hofmann σε νεο μπαροκ και  νεοκλασικο στυλ.
 Εκτος απο τον χωρο για  συναυλιες, το Καζινο περιεχει ενα εστιατοριο και αρκετες μικροτερες αιθουσες συσκεψεων.

Απο την πλατεια του καζινο συνεχιζουμε ισια στην Kochergasse και πολυ γρηγορα βρισκομαστε μπροστα στην εντυπωσιακοτατη ελβετικη βουλη
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Προχωραμε λοιπον  ισια προς την Kochergasse και προσπερναμε το "πολιτικο" ξενοδοχειο Bellevue

για να φτασουμε μπροστα στο μεγαλειωδες 300 μετρων μακρυ κτηριο της ελβετικης βουλης, της βουλης του τοπικου καντονιου της Βερνης , του υπουργειου εξωτερικων και στο υπουργειο εσωτερικων.

Αποτελειται απο τρια διαδοχικα κτηρια ενωμενα μεταξυ τους. Το κεντρικο κτηριο ειναι η Βουλη της ελβετιας στην οποια συνεδριαζει
τοσο η κανονικη μεγαλη βουλη οσο και η καντονιακη μικρη  βουλη*
Το κτηριο στα δυτικα , δεξια μας οπως το βλεπουμε ειναι η τοπικη βουλη του καντονιου της Βερνης και η κεντρικη βιβλιοθηκη τους , ενω το πρωτο τμημα που συναντησαμε ερχομενοι απο την Κοchergasse ειναι το τμημα εξωτερικων και εσωτερικων καντονιακων υποθεσεων...κατι σαν υπουργειο εσωτερικων και εξωτερικων
Παρενθεση
 *Ο ρολος της μικρης καντονιακης βουλης που αντιπροσωπευεται απο 2 ατομα απο καθε τα καντονι ειχε ηδη ξεκαθαριστει με το πρώτο ομοσπονδιακό σύνταγμα του 1848.
 Το συντηρητικο κόμμα θεωρουσε σημαντικη τη διατηρηση της εθνικης ανεξαρτησιας και την δυναμη να ακουγεται η γνωμη ολων των καντονιων.
Ηταν η  συμβιβαστικη λυση,  στις συνεδριασεις της Γερουσιας περισσοτερο σε εθνικα θεματα , η οποια ιδρυει το σωμα αυτο
για να προωθησει την ισοτητα σ ολα τα καντονια ιδιαιτερα για τα μικρα πληθυσμιακα καντονια που αντιμετωπιζαν την δυσαναλογη δυναμη της
ψηφου τους εναντιων των  προτασεων που προωθουνταν συνηθως απο μια πολιτικη κομματικη γραμμη εξυπηρετωντας ενα κομματικα συμφεροντα
και οχι υπερ του καντονιου.
 Δηλαδη η μεγαλη Βουλη { Nationalrat} απο 200 βουλευτες που εκλεγονται συμφωνα με τον πληθυσμο του καντονιου και την κομματικη δυναμη,{ πχ η Ζυριχη με τον
μεγαλυτερο πληθυσμο δικαιουται 34 βουλευτες ενω η Λουκερνη μονο 10 και οι πλειοψηφια αυτων εκλεγεται απο το κυβερνων κομμα}
 ενω η μικρη βουλη {Stάnderat} αποτελειται απο 46 βουλευτες {2 απο καθε καντονι} και ετσι η Ζυριχη εδω του 1,2 εκατ. κατοικων εχει την ιδια πολιτικη δυναμη με το
kαντονι του Ουρι των 35.000 κατοικων.Υποτιθεται βεβαια οτι ειναι και  ακομματιστοι!!!
 Ενας νομος λοιπον στην Ελβετια τιθεται σε ισχυ αν τον ψηφισουν και οι δυο βουλες που συνεδριαζουν διαδοχικα!!!
Α γυρισουμε ομως στο κτηριο μας...
To πρωτο τμημα και κτηριο { τα σημερινα υπουργεια} χτιστικε απο το 1852 μεχρι το 1857 απ τον αρχιτεκτονα μηχανικο Jakob Friedrich Studer.Ενω ο Hans Wilhelm Auer χτιζει τις υπολοιπες δυο πτερυγες που χρειαστηκαν λογω ελειψης χωρου, το 1892 και 1902.Στην θεση του κεντρικου σημερινου θολωτου  κτηριου ηταν το καζινο, που οπως ειπαμε πιο μπροστα  μετακινηθηκε για να μεγαλωσει και ενωποιηθει η βουλη

Εχουμε στα δυο ακριανα κτηρια ενα νεοκλασσικο υφος ενω το κεντρικο ειναι νεο-αναγεννησιακο με κολωνες και εναν εντυπωσιακοτατο θολο, ο οποιος ηταν απο χαλκο που βεβαια οπως ολοι γνωριζεται με τα χρονια οξυδωνεται και παιρνει αυτο το πρασινο χρωμα, ενω οι ενωσεις στις γωνειες ειναι επιχρυσωμενες καθως και ο ελβετικος σταυρος στην κορυφη του θολου συα 60 μετρα. Ο Θολος στηριζεται σε ενα τετραγωνο εξωστη με 22
παραθυρα { δεν φαινεται καλα στην φωτο μας} που συμβολιζαν τα πρωτα 22 καντονια που ιδρυσαν την ελβετικη συνομοσπονδια.
Πιο κατω στο τριγωνο αετωμα η γραφη  Curia Confoederationis Helveticae στα λατινικα σημαινει συνεδριακο κεντρο της ελβετικης συνομοσπονδιας.
Ενω στην κορυφη του τριγωνου εχουμε ενα συμπλεγμα τριων γλυπτων το μεσαιο {ορθιο} ειναι η γυναικεια προσωποποιηση της Ελβετιας με την
σημαια στο χερι ενω δεξια και αριστερα της καθονται η κυριες "νομοθετηση"=legislative  και "εκτελεση"executive.

Παμε να τα δουμε απο μεσα.
Η εισοδος ειναι πραγματι εντυπωσιακοτατη και μας προϊδεαζει τι θα δουμε ακομα πιο περα.Επιβλητικες σκαλες απο γρανιτη οδηγουν στα  πανω πατωματα ενω στο βαθος απεναντι βλεπουμε το 24 τοννών γλυπτο του  James Vibert οι  " drei Eidgenossen" = οι τρεις συμμαχοι , ο Werner Stauffacher απο το καντονι Ουρι , ο Walter Fürst απο το καντονι Σβυτς και ο Arnold von Melchta απο το καντονι Ούντερβαλντεν , αυτοι που το
1291 δωσανε τον ορκο συμμαχιας , θετοντας τον πρωτο λιθο της κατοπινης ελβετικης συνομοσπονδιας.

Ανεβαινουμε τα σκαλια για να μπουμε στην  αιθουσα συνεδριασεων της μεγαλης βουλης

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Σ αυτη την ομορφη αιθουσα με το φρεσκο συνεδριαζουν οι 200, στην νοτια πτερυγα του κεντρικου κτηριου. Δεξια μας ειναι τα καθισματα των πολιτων , αν θελουν να παρακολουθησουν τις συνεδριασεις ενω στο βαθος οι θεσεις των ξενων διπλωματων, των οποιων οι κολωνες ειναι οι γνωστες σε μας "καρυατιδες".
 Η τοιχογραφια ειναι του Charles Giron και δειχνει το τοπιο και την πεδιαδα του Rütli εκει οπου δοθηκε ο ορκος.

Τωρα θα παμε κατα μηκος του διαδρομου, να περασουμε απο την αλλη πλευρα στα βορεια, για να παμε προς την αιθουσα της μικρης βουλης.

Και εδω βλεπουμε την αιθουσα της μικρης καντονικης  βουλης  του Ständerates Στον τοιχο εχουμε παλι μια ομορφη τοιχογραφια του  Albert Welti και
του Wilhelm Balmerμε θεμα την τοπικη καντονικη συνελευση πολιτων που ονομαζεται Landsgemeinde .Σαν τοπιο ειναι το χωριο Σαρνεν στο Ομπβαλντεν που περασαμε πηγαινοντας στο ιντερλακεν.

Πραγματι, εντυπωσιακη η ελβετικη βουλη και μπροστα της μια μεγαλη πλατεια. Λιγο πιο δεξια απο την κεντρικη εισοδο εχει καποιες αντλιες Jet
που λειτουργουν σαν επιδαπεδια συντριβανακια σε μια μεγαλη εκταση, που το καλοκαιρι γινεται παιδοτοπος απο τους μπομπιρες που παιζουν με
τα νερα τους τον δε χειμωνα , παγωνουν και γινεται παγοπιστα.

Αλλα και την νυχτα φωτισμενη η βουλη ειναι πανεμορφη

Στην πλατεια  αριστερα και δεξια αντιστοιχα  της βουλης, εχουμε δυο τραπεζικα κτηρια το ενα την Κεντρικης ελβετικης τραπεζας National Bank {απεναντι μας} και το αλλο της καντονιακης τραπεζας της Βερνης, {στην φωτο πισω μας που δεν το βλεπουμε} Αιστερα μας η πλατεια Baerenplatz
πλατεια της αρκουδας που θα κατευθυνθουμε προς τα εκει. Ενας πολυ ωραιος πεζοδρομος

Με παρα πολλες καφετερίες , εστιατορια και μαγαζια...ευκαιρια να πιουμε εναν ωραιο καφε...

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
   Tωρα που ηπιαμε και το καφεδακι μας μπορουμε να συνεχισουμε την βολτα ..
 Στην μεση της πλατειας αυτης βλεπουμε ενα πηγαδι συντριβανι , οπου πανω σε μια κολωνα βρισκεται ενας νεος , που στα ποδια του εχει μια
 ημερη  (δαμασμενη)  αρκουδα της ιδιας εποχης οπως και ολα τα συντριβανια .
Προχωροντας πιο κατω,συνανταμε τον επιβλητικο πυργο-πυλη της πολης Κάfigturm, ο οποιος αποτελουσε μερος απο τα τειχη της πολης που χτισανε οι Τσέϊνγκεν και οπως καταλαβαινετε εδω τελειωνε η πολις μεχρι το 1440 περιπου.

Ο πυργος αυτος χτιστηκε το 1644 επανω σε εναν μικροτερο του 1256 ο οποιος απο ξυλο και τουβλο , ειχε καταστει ετοιμορροπος.
 Μπροστα απο τα τειχη ειχε αποφασισθει και το κτισιμο μιας ταφρου και τα δυο εργα θα γινονταν μαζι. Τον πυργο αυτο σκεφτηκαν να χρησιμοποιησουν και σαν φυλακη γιαυτο χτισανε και απο διπλα ενα μικροτερο κτηριο που θα στεγαζε την "υπηρεσια" σωφρωνισμου, γιαυτο και τον ονομασαν "Κεφιγκ-τουρμ"- Κάfigturm, που σημαινει ο πυργος κλουβι.Ταυτοχρονα χρησιμευε και σαν παρατηρητηριο της πολης.
 Αργοτερα οταν γκρεμιστηκαν τα τειχη και μπαζωθηκε η ταφρος και  η φυλακη μεταφερθηκε πιο βορεια της πολης και τον πυργο τον μετατρεψαν σε ληξιαρχειο και  σημερασε εκθεσιακο και πολιτιστικο κεντρο.Ο Κεφιγκ-τουρμ, ειναι ενας απο τους τρεις πυργους-πυλες της Βερνης καθως τα τειχη μετατεθηκαν τρεις φορες πιο εξω,μεχρι που γκρεμιστηκαν τελειωτικα το 1857 για να κατασκευαστει ο σιδ/κος σταθμος της Βερνης.
 Καποια υπολοιπα απο τα τειχη μπορει να δει κανεις στον υπογειο οροφο του σιδ/κου σταθμου, οπως τα αξιοποιησε η αρχαιολ.υπηρεσια Βερνης.
Οι αλλοι δυο ειναι ο πυργος του ρολογιου {που θα δουμε σε λιγο} και Christoffelturm, ο πυργος που εδωσε την θεση του στον σιδ/κο σταθμο και δεν υπαρχει πια.

Προχωραμε πιο κατω και βλεπουμε εναν αλλον πυργο στα δεξια μας τον Hollάnderturm= χόλλεντερ-τουρμ { ολλανδικος πυργος}. Ανηκε και αυτος στα οχυρωματικα τειχη της πολης μαζι με τον Κέφιγκ-τουρμ. Εδω ειχαμε μια αποθηκη πυρομαχικων καθως και εναν πεταλωτη.Το περιεργο ονομα του το πηρε, απο καποιους στρατιωτικους που γυριζοντας απο την ολλανδια εφεραν μαζι τους ταμπακο και πηγαιναν στον πυργο αυτο να τον καπνισουν κρυφα και μακρυα απο τα βλεμματα των "περιεργων", γιατι εκεινη την εποχη ακομα στην Βερνη το "καπνισμα" απαγορευοταν!!!!!!
Μεχρι το 1856 τον ονομαζαν ο πυργος του καπνισματος.Μετα του δωσανε αυτο το πιο σικ ονομα...

Πιο κατω και αφου περασανε το θεατρο στα αριστερα μας,συνανταμε εναν αλλο χωρο που τον ονομαζουν η πλατεια του ορφανoτροφειου, Waisenhausplatz=Βάϊζενχαους-πλατς.
 Ονομαστηκε ετσι απο το κτηριο απεναντι μας που ηταν το ορφανοτροφειο της Βερνης.

Χτισμενο το 1783 φιλοξενησε τα ορφανα της Βερνης μεχρι το 1936, σε μια πλατεια και περιοχη που δημιουργηθηκε απο τις επιχωματωσεις των διανοιγμενων ταφρων και μετα απο το γκρεμισμενο  εσωτερικο τειχος της πολης.
 Στην πλατεια αυτη ειχαμε μια απο τις πιο θεαματικες "λαϊκες" αγορες μεχρι λιγο μετα τον 2 παγκ. πολεμο.Την λαικη αγορα των ζωντανων γουρουνιων.
Οταν μεγαλωσε η πολη και το 1936 το σημειο αυτο θεωρηθηκε κεντρικο , βρεθηκε ενα αλλο κτηριο να στεγασει τα ερμα τα ορφανα για να παραδοθει το κτηριο αυτο στην αστυνομια που απο εδω πιστευε οτι θα διαφυλατει καλυτερα τους πολιτες της πολης της.
 Σημερα ειναι τα κεντρικα γραφεια της αστυν.δυναμης της Βερνης.

Μπροστα τους ενα "αμφιλεγομενο" εργο τεχνης το Meret-Oppenheim-συντριβανι, που ειναι μια κολωνα απο μπετον μεσα απο την οποια και απο την κορυφη τρεχει νερο με μια ελικοειδη κινηση, εξ αιτιας καποιων αυλακωσεων. Γυρω γυρω, εχουν φυτρωσει βρυα και φυτα υγρασιας και επιπλεον εχουν σχηματιστει σωροι απο ασβεστολιθικα αλατα, που του χαρισαν μια πιο εξωτικη οψη απ αυτην που ειχε στην αρχη.

Και εδω κανουμε παλι πισω, για να περασουμε μεσα απο τον Κέφιγκ-τουρμ και να βρεθουμε πισω στην ιστορικη πολη και πανω στην οδο Marktgasse.

Περασαμε απο κατω του λοιπον και βρεθηκαμε παλι στην πιο παλια πολη με τα αψιδωτα κτηρια. Περασαμε απο ενα πηγαδι-συντριβανι παλι που ονομαζεται το πηγαδι της Anna Seiler . Η Αννα Ζάϊλερ, ηταν μια φιλανθρωπη κυρια τηε Βερνης , η οποια  το   1354 ιδρυσε ενα νοσοκομειο, δικο της,
στο οποιο  νοσηλευονταν φτωχοι ασθενεις δωρεαν. Σημερα η πανεπιστημιακη κλινικη της Βερνης ονομαζεται Inselspital προς τιμην της, ετσι οπως ειχε
ονομασει το δικο της "πρωτο " νοσοκομειο της πολης.Το γλυπτο δειχνει την Κα Αννα να κρατα  με το ενα χερι ενα τσι που γεμιζει με νερο που τρεχει απο ενα κανατι που κρατα με το αλλο χερι προκειμενου να ξεδιψασει καποιον ασθενη.

Ο δρομος , η Marktgasse-Μαρκτ-γκασσε, οπως το λεει και το ονομα Μαρκτ=αγορα, ειναι η κεντρικη αγορα της πολης. Τα μεγαλα πολυκαταστηματα βρισκονατι εδω καμουφλαρισμενα πισω απο ιστορικες προσοψεις, οπως τα Migros, τα C&A και πολλα αλλα, που ομως δεν μπορω να τα χαρακτηρισω
ως τα "φτηνοτερα", αφου η ελβετια γενικα δεν φημιζεται για την φτηνια της...

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member

Και κατεβαινοντας την αγορα {Μαρκτγκασσε} στανουμε σ ενα απο τα πιο ιστορικα παι πολυφωτοφραφημενα αξιοθεατα της Βερνης. Τον πυργο του
Ρολογιου.....κατι σαν της Πραγας...
Εδω τον βλεπουμε απο την πισω πλευρα καθως  και ενα ακομη ομορφο ιστορικο συντριβανι το  Schuetzenbrunnen-Σύτσενμπρουνεν= το πηγαδι του
φυλακα {πολεμιστη}.

Ο πολεμιστης αυτος φυλακας της Βερνης ανηκει σε εναν συλλογο πολεμιστων υπερ της πολης, με σκοπο , εν καιρω ειρηνης, να εκπαιδευουν τα μελη
τους στην σκοποβολη, παλια με τοξα και βαλιστρες αργοτερα με πιστολες, και εν καιρω πολεμου φυσικα να υπερασπιστουν την πολη, ανεξαρτητα αν
θα ειναι ενεργοι στρατιωτες ή οχι. Στο ενα χερι κρατα τον θηρεο του συλλογου στο αλλο ενα σπαθι. Στα ποδια του ενα αρκουδακι με μια πιστολα
σημαδευει τους περαστικους...και τους τουριστες  :mocking:

Αυτη ειναι η πισω πλευρα του πυργου του ωρολογιου ή Zytglogge στα ελβετικα, που ηταν ενας απο τους πρωτους πυργους παρατηρητηρια, με ιδιαιτερη εμφαση στην ωρα και το αστρονομικο ημερολογιο της πολης.
Η πισω πλευρα ανακαινιστηκε το  1930 απο τον Victor Surbek , ο οποιος εβαλε ενα νεοτερο ρολοι και ζωγραφισε την "ματαιοτητα του χρονου" με την
μορφη του χαρου, ενω πιο κατω εχει τον διωγμο του Αδαμ και της Ευας απ τον παραδεισο ενω ο αρχαγγελος Μιχαηλ επιβλεπει.

Η αλλη και κυρια πλευρα ειναι η πιο ενδειαφερουσα γιατι και ειναι πιο παλια αλλα και εχει το αστρονομικο ρολοι και την διαδικασια της παρελασης
του σοου με καθε κτυπο ολοκληρης ωρας...

Ας τον δουμε και απο μακρια ολοκληρο... εντυπωσιακος ε???

Για να πουμε δυο λογια γιαυτο το ρολοι και τον πυργο

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Ο πυργος του χρονου και του ωρολογιου, ονομαζεται στα ελβετικα Zytglogge=τσιτ-γκλογκε { γερμανικα=Τσάϊτ-γκλόκεντουρμ} χτιστηκε το 1220 και ηταν το τελος της πολης της Βερνης των βαρωνων Τσέϊνγκεν που ιδρυθηκε το 1191.
Με καθε επεκταση της πολης, που μπορουσε να γινει μονο προς τα πισω λογω ποταμου ο πουργος αυτος ερχοταν ολο και πιο προς το κεντρο , μεχρι που σημερα εφτασε να ειναι σχεδον στο κεντρο της πολης.Μεχρι την μεγαλη πυρκαγια το 1405 ειχε χτιστει σαν φυλακη της πολης ενω μετα , ξαναχτιστηκε με πετρα σαν πυργος ωρολογιου.
 Αυτο το ρολοι, εδινε την ωρα σ ολη την πολη και μαλιστα χτυπουσε καθε μια ωρα,και ηταν και το μετρο -το μηδεν που λεμε- για την μετρηση αποστασεων του ΩΡΟ-ΔΡΟΜΟΥ. { Δηλαδη ο ανθρωπος με ενα κανονικο βηματισμο κανει 12 λεπτα για να
περπατησει ενα χιλιομετρο,και στην ελβετια ειχαν μεχρι σχετικα προσφατα {το 1876 } ως μετρο αποστασης τον ωρο-δρομο που ηταν συμφωνα με τον ελβετικο νομο 16.000 ποδια, ητοι  4,8 χιλιομετρα την ωρα.Κατω στην βαση του μπορουμε να διαβασουμε ολες τις μετρησεις αποστασεων.
 Το 1530 ενας ντοπιος σιδερας ο Kaspar Brunner,βοηθησε στην νεα οπτικη διαμορφωση του ρολογιου που ειναι μεχρι σημερα {νεοτερης τεχνολογιας} και διορθωσανε  τα αστρικα συμβολα των εποχων .
Τοσο το κανονικο  ρολοι, οσο το αστρικο αλλα και οι φιγουρες που χορευουν σε καθε χτυπο κινουνται απο εναν ενιαιο μηχανισμο
 Το αστρικο ρολοι λειτουργει απο το 1405, αλλα βασιζεται την γεω-κεντρικη θεωρια του Πτολεμαιου { η γη ειναι το κεντρο του συμπαντος} και οτι οι πλανητες περιστρεφονται γυρω απο αυτην οπως και το αντιλαμβανοντουσαν οπτικα μεχρι τοτε,{ αλλα και επετρεπε η καθολικη εκκλησια}
Ο Ωρο-δεικτης που εχει εμβλημα το χρυσο χερι δειχνει την κανονικη ωρα και με το εμβλημα του ηλιου την ηλιακη θεση πανω στο Πλανηταριο {την θεση των πλανητων γυρω απο την γη.Ο εξωτερικος κυκλος με το χρυσα συμβολα στο μαυρο φοντο δειχνουν την τρεχουσα σεληνιακη θεση ενω ο εκκεντρικος δισκος με την εκλιπτικη τροχια δειχνει το τρεχον ζωδιο.
 Στην θεση της σημερινης ωρας 12 ειναι η ημερα της εβδομαδος πιο μεσα ενας αλλος δισκος γραναζι δινει τον μηνα και την ημερομηνια.
Οι αριθμοι 1 εως 12 στον κοκκινο δαχτυλιο δειχνουν τις διαφορες θεσεις πλανητων και αστρικων συμπλεγματων σε σχεση με την γη και τον γηινο ησημερινο.
Περιπου 4 λεπτα πριν την στρογγυλη ωρα κακαριζει ο χρυσος πετεινος  και ενας "τρελος" πανω στην καμαρα χτυπα τις δυο καμπανες.
Τελειως κατω αρχιζει και γυρνα ενα καρουσελ και βγαινουν σε κυκλικη πορεια απο τον πυργο οπλισμενες αρκουδες που ξαναμπαινουν μεσα.Ξανα κακαριζει ο κοκορας για δευτερη φορα και σηκωνει τα φτερα του.Στο κεντρο ο καθιστος γενειοφορος "θεος" Χρονος, γυριζει την κλεψυδρα και σηκωνει το σκηπτρο του δινοντας εντολη στον Χανς φον Τααν { ετσι ονομαζεται η χρυση φιγουρα που χτυπα, πανω στον πυργο την καμπανα με ενα σφυρι}να χτυπησει την καμπανα μετρωντας τους χτυπους.

Το ορθιο λιονταρι διπλα  του γυριζει το κεφαλι του σαν να αφουγκραζεται την ωρα. Μολις τελειωσουν οι χτυποι ο κοκκορας ακουγεται για τριτη φορα ανακοινωνοντας την επομενη ωρα που ερχεται.
 { Την τελευταια φορα που ειχα παει ο κοκκορας δεν λαλουσε...ειχε μαλλον βραχνιασει  χα χα χα }

Aφηνουμε πισω το ρολοι και κατεβαινουμε την Κραμ-γκασσε { τον δρομο που ειχαμε παρει στην αρχη} για να συναντησουμε το επομενο ομορφο συντριβανι πηγαδι  το Zahringerbrunnen, το πηγαδι των Τσέϊνγκερ. Χτισμενο και αυτο το 1535 ειναι αφιερωμενο στον Berchtold τον 5 von Zahringen, ιδρυτη της πολης.Τον παριστανει σαν μια μεγαλη ορθια αρκουδα,με πανοπλια και κρανος που στο ενα χερι κρατα τον θηρεο και στο αλλο μια ασπιδα που και τα δυο απεικονιζουν ενα χρυσο λιονταρι σε κοκκινο φοντο.
Ειναι επεισης ενας θηρεος των Τσέϊνγκερ που χρησιμοποιουσαν πριν υιοθετησουν την αρκουδα.

Λιγο πιο κατω και στα δεξια μας {οπως κατηφοριζουμε} ειναι το σπιτι Μουσειο του Αλμπερτ Άϊνσταϊν.
  Εδω εζησε απο το φθινοπωρο του 1903 μεχρι το 1909 εργαζομενος σ ενα  ελβετικο γραφειο επικυρωσεως ευρεσιτεχνιων.Ταυτοχρονα μελετουσε την θεωρια της σχετικοτητας .

Εδω παντρευτηκε και την πρωτη γυναικα του Mileva Maric {η πρωτη φοιτητρια φυσικης} την ιδια χρονια ενω το 1904 γεννιεται ο γιος του
Χανς-Αλμπερτ.Το σπιτι εχει μεινει σχεδον στην ιδια κατασταση οπως ηταν οταν ζουσε και οσοι το επισκεπτονται μπορουν να φανταστουν τον οικογενειακο τροπο ζωης των Αίνσταϊν.
Το 1908 μπηκε στο πανενπιστημιο Βερνης ως καθηγητης για να διδαξει την περιφημη θεωρια της σχετικοτητας Ε=m.c2

To 1909 εγκατελειψε την δουλεια τοσο στο γραφειο παντεντων οσο και στο Παν/μιο Βερνης και πηγε στην Ζυριχη και απο στο Μοναχο και μετα στις ΗΠΑ.  Η εισοδος στο σπιτι Μουσειο κοστιζει 6 ελβ.φραγκα και ειναι ανοιχτα απο τις 10.οο μεχρι τις 17.οο εκτος Κυριακων και αργιων και κατα τον μηνα Ιανουαριο παραμενει κλειστο.
Προχωροντας πιο κατω συνανταμε ακομα ενα συντριβανι, αυτο του Σαμψων με το λιονταρι . Eνα μεσαιωνικο πηγαδι που δειχνει τομ ηρωα και Κριτη του λαου Ισραηλ απο την Παλια Διαθηκη να ακινητοποιει ενα λιονταρι με τα χερια του.

Λιγο πιο κατω θα στριψουμε αριστερα περνωντας απο το επομενο συντριβανι το Kreuzgassbrunnen.Ειναι ενα συντριβανι "κλασσικιστικο" , διαφορετικο απο τα αλλα, γιατι ο Erasmus Ritter αντικατεστησε ενα παλιο του 15 αιωνα το 1778 με αυτο, θελοντας να δωσει ενα πιο μοντερνο προσωπο στην πολη!!!

Θα μπορουσαμε να πουμε οτι ειναι μια σε μικροτερη εκδοση αντιγραφη του συντριβανιου στο Πανθεον της Ρωμης. Οι τεσσερεις κρηνες ειναι διακοσμημενες απο ομορφα δελφινια. Ο οβελισκος στο κεντρο τελειωνει με μια ροζετα και κορδελλα και την τεφροδοχο που εχει πανω..
 Μπαινουμε λοιπον αριστερα στην Κρόϊτς-γκασσε για να δουμε το δημαρχειο και τον Ναο του Αγιου Πετρου και Παυλου.

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Στην μικρη αυτη πλατεια του δημαρχειου θαυμαζουμε ενα νεο-γοτθικο κτιριο, αφου ξαναχτιστηκε το 1868, απλοποιοντας το πιο ομορφο κτισμα του 1415 ,που δυστυχως ειχε πολλες βλαβες στην διακοσμηση του με ενα αρκετα πιο λιτο.Κατα την διαρκεια της ιδρυσης της ελβετικης συνομοσπονδιας χρησιμευσε ως βουλη μεχρι να χτιστει το κανονινο κτιριο της.
  Εκει μεσα συνεδριαζει σημερα το δημοτικο συμβουλιο που αποτελειται απο 160 !!! δημοτικους συμβουλους.
Απο το ομορφο μπαλκονι του δημαρχειου εκφωνει τους λογους του ο δημαρχος οταν χρειαζεται να ενημερωσει τον λαο για καποια δημοτικα θεματα. Οι συνεδριασεις ειναι "ανοιχτες" που σημαινει οτι ο καθενας μπορει να μπει μεσα και να παρακαλουθησει...
 Μπροστα στην πλατεια εχουμε ακομα ενα ομορφο συντριβανι πηγαδι του μεσαιωνα το Vennerbrunnen.{Βένερ-μπρούνεν}. Παριστανει εναν νεο στρατιωτη σημαιοφορο του ελβετικου στρατου ντυμενο με την πανοπλια του ετοιμο να προστατευσει τα δικαιωματα της ελβετιας.Στα ποδια του ενα αρκουδακι οπλισμενο παριστανει παντατην...στρατιωτικα πανετοιμη ελβετια..

Αριστερα μας ειναι η μοναδικη καθολικη εκκλησια της Βερνης, ο Αγιος Πετρος και Παυλος. Χτιστικε το 1864, στον χωρο εκει διπλα που παραχωρησε το δημαρχειο, σεβομενο το δικαιωμα και αλλο-δογματικων χριστιανων στην δικη τους λειτουργια , μιας και κανενας δεν ηθελε να πουλησει οικοπεδο του προκειμενου να χτιστει "καθολικη" εκκλησια.Σημερα οι καθολικοι στην Ελβετια ειναι μολις 16% του συνολικου πληθυσμου, ενω 83% ειναι ευαγγελικοι προτεσταντες 3% μουσουλμανοι και 8% εβραιοι{τραπεζιτες??}

Την εκκλησια την σχεδιασε ο γαλλος αρχιτεκτονας Pierre Joseph Edouard Deperthes , αυτος που σχεδιασε και το ομορφο δημαρχειο του Παρισιου.
 Η εκκλησια αυτη αρκετα λιτη απο μεσα και λογω του οτι ειναι η μοναδικη στην Βερνη ειναι και καθεδρικος ναος των καθολικων , η εδρα του καθολικου επισκοπου της Ελβετιας.

Θα παρουμε τωρα τον δρομο της επιστροφης συμφωνα με το προγραμμα μας, κατεβαινοντας απο την Postgasse-Ποστ-γκασσε, για να βρεθουμε παλι στην γεφυρα και να περασουμε απεναντι στο παρκινγκ που αφησαμε το αυτοκινητο μας.
 Λιγο πιο κατω πισω απο το δημαρχειο βλεπουμε το πηγαδι του Καρλο Λισέτι.

O Lischeti {1946-2005} ιταλο-ελβετικης καταγωγης, μετακομισε στην Βερνη οπου το "παιζει" ζωγραφος-γλυπτης-φιλοσοφος-ποιητης...λιγο απ ολα, και εκλεγεται δημοτικος συμβουλος.
 Με την εκκεντρικοτητα του ηρθε πολυ γρηγορα σε ριξη με τα "κατεστημενα" του ελβετικου δημ.συμβουλιου, και μια μερα, πηρε μια σκαλα,
που την τοποθετησε διπλα απο το πηγαδιπου εμοιαζε με στερνα και που δεν ειχε καμμια διακοσμηση και παριστανοντας αυτος την διακοσμηση του πηγαδιου, { ταχα καποτε θα τον κανουν αγαλμα για αυτα που λεει} και εβγαλε εναν θυελλωδη λογο εναντιον της κυβερνησης.
 Εκτοτε καθιερωθηκε το απλο πηγαδι της οδου ποστ-γκασσε να λεγεται το πηγαδι του Λισέτι. Εκει στην σκαλα, που παρεμεινε...μπορει να ανεβει ο καθενα και να πει, ο,τι θελει εναντιον οποιουδηποτε, χωρις να συλληφθει. Ενα εθιμο πλεον "ελευθεριας του λογου",που  αντιγραφει το στυλ του Hyde Parc corner podium στο Λονδινο.
  Η Ποστ-γκασσε ειναι το ιδιο ειδιλλιακη οπως ολες οι οδοι στην παλια Βερνη καπως πιο ησυχη βεβαια.

Ομορφα σπιτια και οι πανταχου παρουσες καμαρες, που θα  μας οδηγησουν τελικα παλι  κατω στην Nydeggbrucke, την γεφυρα διασχιζει τον ποταμος της Βερνης Ααρε.

Αριστερα ειναι η μεγαη "νεα" Νύντεγκ-μπρυκε, ενω κατω δεξια βλεπουμε την παλια προυπαρχουσα Untertorbrücke.

Πηραμε το αυτοκινητο μας και ειμαστε ετοιμοι για το τελικο προορισμο της μερας μας οπου και θα διανυχτερευσουμε , την ΛΩΖΑΝΗ...
Η ομορφη Βερνη θα μας συνοδευει με τις εντυπωσιακες γωνιες της καθ ολη την διαρκεια του ταξιδιου μας.
Βουρ λοιπον για ΛΩΖΑΝΗ!!!

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Αναχωντας απο την Βερνη, κατευθυνομαστε προς το κεντρο .{ περνωντας την γεφυρα Lorrainebruecke }..που ειναι ο σιδ/κος σταθμος και κανουμε αριστερα για να  συναντησουμε εκει τις πρωτες κατευθυντηριες πινακιδες για τους αυτοκινητοδρομους.

Ακολουθουμε την Laupenstrasse ή την κατευθυνση προς Bethlehem.Εχουμε τις σιδ/κες γραμμες δεξια μας συνεχιζουμε ολο ευθεια
και ναμαστε στην Α1.
 Βασικα, εχουμε δυο επιλογες που ειναι σχεδον το ιδιο χρονικα με 2 χλμ διαφορα!!! Η μια επιλογη ειναι ο αυτ/δρομος Α1 { Ε 25} μεσω Yverdon
 και λιμνης Neuchatel μετα Α1Α για  Nοτια Λωζανη-Γενευη Lausanne Sud-Geneve και τελικα Ouchy {εκει ειναι ο σιδ/κος σταθμος} ΄
 και η δευτερη ειναι ο Α12 Lausanne-Fribourg-... και μετα παιρνουμε τον Α9 στην Echangeur de la Veyre ,{Echangeur σημαινει αλλαγη στα γαλλικα}-Geneve-Lausannε,
 και στην δευτερη αλλαγη Echangeur de la Croix την κατευθυνση Lutry-Belmont, βγαινουμε στο Lutry και ολο κατα μηκος της λιμνης ακολουθουμε το Ouchy. Για να δουμε ομως τον χαρτη μας, τι θα κανουμε απο δω και περα Πρωτα λοιπον Λωζαννη, μετα Απεναντι με το καραβακι στο Εβιαν, ακολουθει η Γενευη , το Σαμονί και πισω στην Λωζαννη.Μετα  εχουμε  την Ελβετικη Ριβιερα , το Βεβέ, τον Μοντρέ, Βιλνέβ, και δρομο για το Μαντινύ
το Τουνελ του Αγιου Βερναρδου για να κατεβουμε την ιταλικη πια κοιλαδα της Αοστα, Μιλανο και αναλογα διανυχτερευουμε εκει ή παμε Ανκονα για
την πατριδα μας πισω.

{ Κατα την κριση μου, η πρωτη επιλογη διαδρομης απο Βερνη ειναι πιο ευκολη και πιο γραφικη αφου περναμε και απο την λιμνη Neuchatel  που ειναι και η μεγαλυτερη λιμνη ολοκληρωτικα ελβετικη}
 Η διαδρομη ειναι ευχαριστη και γρηγορη αφου τα 107 χλμ τα κανουμε σε μια ωρα πανω-κατω. Παιρνουμε λοιπον την Α1....

Φυσικα θα αλλαξουμε καντονια, αλλα και γλωσσα αφου στο καντονι Βω {Vaud} του οποιου ειναι πρωτευουσα η Λωζαννη μιλανε μονο γαλλικα, οπως και στην Γενευη. {Και το Neuchatel που το περναμε}
Μπαινουμε λοιπον στον Γαλλομαθες κομματι της Ελβετιας. Εδω υποτιθεται οτι ολοι μιλανε και γερμανικα...αλλα μην ορκιζεστε.
 Ευτυχως οι ,του τουριστικου τομεα μιλανε λιγο-πολυ ολοι και αγγλικα {για οσους δεν κατεχουν την γαλλικην ουτε την γερμανικην}.
Τοσο το Νεσατέλ οσο και η  Υβερντον ειναι ομορφες κωμοπολειςπανω στην λιμνη Νεσατέλ.
Διαθετουν μια  παρα πολυ ενδειαφερουσα προϊστορια αφου απο πισω τους ειναι οι αλπεις Γιουρα {Τζουρασικ- Jurasic -Ιουρασικη περιοδο}
  Παρενθεση: [Ιουρασια (ή Ιουρασικη) περιοδο (διεθν. Jurassic) ονομαζουμει τη γεωλογικη περιοδος που ξεκινα  απο το 190 εως τα 145
 εκατομμυρια χρονια π.Χ. Η  Ιουρασικη περιοδος  αποτελει τη μεσαια περιοδο του Μεσοζωικου αιωνα, που ειναι γνωστος και ως «Αιωνας των Ερπετων», δεινοσαυροι , τυρανοσαυροι και ολα τα "καλα" μεγαλοσωμα ζωακια.

Η αρχη της περιοδου αυτης χαρακτηριζεται αποτο γεγονος της μεγαλης  εξαφανισης ειδων. λογω της αρχης των μεγαλων κλιματολογικων αλλαγων
που συνετελεσθηκαν απο τον διαχωρισμο της Παν-γεας {ενωμενης γης} σε Ηπειρους.
 Η Ιουρασικη εποχη πηρε το ονομα της προς τιμην του Αλεξαντρ Μπρονιάρ, ο οποιος εκανε εκτεταμενες ερευνες στα αλπικα Ιουρασια ορη
{Γιουρα}, βρισκοντας πολλα στοιχεια που μαρτυρουν την υπαρξη τοσο της εποχης αυτης οσο και των τεραστιων αυτων ερπετων. Ενας αποτους
μεγαλυτερους κομπλε σκελετους δεινοσαυρων μεταφερθηκε στο μουσειο Φ.Ιστοριας στο Λονδινο και ενας ακομη στην Βιεννη.Στο προαστειο Monruz του Νεσατέλ βρεθηκε και ενας προιστορικος οικισμος του 13.000 πχ απο του ανθρωπου Cro-Magnons που ανασκαφτηκε
 κατα λαθος με την κατασκευη του σιδ/μου {Chemin de fer=σεμεν ντε φερ στα γαλλικα} στα 5 μετρα κατω απο την επιφανεια του εδαφους.
 Και οι δυο πολεις, εχουν αρκετα ομορφη μεσαιωνικη και γραφικη αρχιτεκτονικη
 Αναλογα με τον χρονο σας μπορειτε να ριξετε μια ματια κατευθυνομενοι στο κεντρο της πολης τον σιδ.κο σταθμο  και απο εκει ...βγαινοντας παλι εχετε παρει μια  ομορφη ιδεα απο τις  πολεις αυτες.

Το Νεσατελ ειναι η πρωτευουσα του ομονυμου καντονιου.

Η πριγκιπικη οικογενεια των Hochberg απο το 1400 εφτιαξε το μεγαλοπρεπες αυτο καστρο που βλεπουμε.

Η πορεια της πολης ηταν αρκετα περιπετειωδης, οταν το  1707 επεσε στα χερια του Πρωσσου !!! βασιλια Φρειδερικου του 1 {βερολινο} που μεχρι το 1848 {ενωση με την ομοσποδια} ηταν δικο του πριγκιπατο.Και αυτο γιατι ηταν απ τις πιο πλουσιες περιοχες. Ειχαμε πολλους αλευρομυλους εδω ηδη απο το 1200 που τροφοδοτουσαν σχεδον ολη την ελβετια , εκμεταλευομενοι τη υδρο-μηχανικη και μετα -ηλεκτρικη ενεργεια των πολλων ποταμων που χυνονται στην λιμνη και την λιμνη.
 Ειχαμε και την πρωτη ελβετικη ζυθοποιεια Mϋller αλλα και την πρωτη σοκολατοβιομηχανια Suchard στο προαστειο Serrieres.

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Η Yverdon, Yβερντόν, ανηκει στο καντονι Βω  {Vaud}, και ειναι θα λεγαμε πιο πολυ μια λουτροπολη εξ ου και το προσωνυμιο Yverdon-les-Bains, λουτρα που  χρησιμοποιουσαν ηδη οι Ρωμαιοι, κατα τον μεσαιωνα ηταν γνωστα στην ευρυτερη περιοχη ενω σημερα υπολογιζεται οτι τα επισκεπτονται 1.200 λουομενοι ημερησιως.

Εχει επισης ενδειαφεροντα νεολιθικα ευρηματα,{3.000 πΧ} μενιρ σε διαταξη οικισμου, sto proasteio clendy

Το καστρο της ειναι χτισμενο απο το 1500 για την δυναστεια των Savoy, oνομαζεται καστρο-σατω  του Grandson { απο τον αρχιτεκτονα που το
εχτισε

Συνεχιζουμε ομως γιατι καποια στιγμη πρεπει επιτελους να φτασουμε στην Λωζανη.Οι πρωτες πινακιδες της πολης φανηκαν ...εχει πολλα προαστεια που ανηκουν στην ευρυτερη ζωνη της Λωζανης

γιαυτο μην μπερδευτειτε εμεις παμε για πιο γρηγορα και ευκολα και για μην μπλεξουμε μεσα απο την πολη κατευθειανn Lausanne Ouchy ,που μολις τελειωνει ο αυτ/μος μας παει κατα μηκος της λιμνης και στο τελος του δρομου αριστερα στην ομονυμη λεωφορο και τραβαμε μπρος ...στην ανηφορα στο τελος της οποιας ειναι ο σταθμος.

Εκει, γυρω βρισκονται τα φτηνοτερα ξενοδοχεια...Ειναι ομως και θεμα προσφορων.{Εχει και καποια χαριτωμενα μικρα αλλα και καθαρα κατω στην λιμνη
{μεταξυ των πανακριβων, για οσους επιμενουν στην ..θεα} Απλα γυρω απο τον σταθμο βρισκεσαι καπου στο κεντρο..

Ας  μην ξεχναμε οτι η Λωζαννη-που την παμομοιαζουμε με την ...Κοζανη, ειναι η εδρα της Ολυμπιακης επιτροπης, η εδρα του Βαρωνου Πιέρ ντε Κουμπερντεν και πολλων
αθλητικων παραγοντων και εδρων.
 Η πολις της Λωζαννης δεν μπορω να πω οτι εχει μεγαλο αριθμο απο αξιοθεατα ...απλα ειναι ομορφη. Ενα μεγαλο της κουσουρι ειναι οτι ειναι πολυ
 ανηφορικο-κατηφορικη Ειναι χτισμενη αμφιθεατρικα, αλλα, οι προποδες του βουνου Τεντρέ κανουν τρια κυμματα. Ως εκ τουτου, ειναι μια πολη που σε κουραζει κομματακι για να την περπατησεις.
 Αλλα αν δεν περπατησεις μια πολη, ουτε την βλεπεις, ουτε την μαθαινεις...
 Εκει ισια πανω απο τον σταθμο, εχει μια περιοχη ολο ταβερνες, εστιατορια, φαστφουντ και μπαρακια. Μετα το check in παμε να φαμε κατι στην oδο Petit Chaine γιατι ...κατι πρεπει να σαβουριαζουμε που και που ...χωρις να πληρωνουμε τα μαλλια της κεφαλης μας..

Πρωι-πρωι,καλο πρωινο, ισιο παπουτσακι , γιατι μας περιμενει πολυ ανηφορια για την βολτα μας στην πολη.