Αποστολέας Θέμα: Τα αστέρια της Ελβετίας (Λουκέρνη-Ζυρίχη-Ιντερλάκεν-Βέρνη-Λωζάννη-Γενεύη)  (Αναγνώστηκε 149026 φορές)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
 H Ζυριχη και η Γενευη ειχαμε πει στην αρχη επαιξαν σημαντικο ρολο στην διαδοση του χριστιανικου δογματος των Προτεσταντων-διαμαρτυρομενων
και αντιστοιχα στην διαδοση της τεχνης των ωρολογοποιων στην ελβετια.

Huguenot {Ουγενοτοι} ονομαστηκαν οι πρωτοι προτεσταντες-ευαγγελικοι χριστιανοι πιστοι, ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ, που ακολουθησαν τις ανατρεπτικες
θεωριες του Μαρτινου Λουθηρου, για την επαναφορα της σωστης Ορθοδοξης πιστης στην Δυση με το "διορθωμα" ή αλλιως αναμορφωση, του καθολικου δογματος.
[Επειδη ο Μαρτινος Λουθηρος το 1517 "διαμαρτυρηθηκε στον παπα, για τα λαθη της καθολικης εκκλησιας, το δογμα του ονομαστηκε   "Διαμαρτυρομενοι"
Προηγηθηκε το "ρεζιλι" του σχισματος της καθολικης εκκλησιας με το παπικο παλατι στην Αβινιον...μετα,
ο παπας Sixtus IV το 1475 προκειμενου να χτισει { και την εχτισε} την Καπελα Σιξτινα, αρχισε να επεκτεινει τα συγχωροχαρτια και για τους νεκρους
συγγενεις των πιστων, εξαγορα θεσης στον παραδεισο !!!
 Αμεσως μετα ειχαμε εναν απο τους πιο αμφιλεγομενους παππες στην ιστορια.Ο Παπας Αλεξανδρος ο 6ος  ήταν πατερας επτα παιδιων,!!!!!!!!
 συμπεριλαμβανομενης της Lucrezia Borgia {Λουκριτιας Βοργιας } και του  Cesare { Καισαρα}, από τουλαχιστον δυο ερωμενες.
 Δεκατεσσερα χρονια μετά το θάνατο του, ο Λουθηρος αγανακτησμενος και αφου μελετησε το ευαγγελιο στα αρχαια ΕΛΛΗΝΙΚΑ,για να μην
ξαναγινει λαθος  απο τις λατινικες μεταφρασεις
 εγραψε τις 95 ΘΕΣΕΙΣ [ετσι το ονομασε στα ελληνικα}
 οπου υπεδεικνυε τα 95 λαθη της καθολικης εκκλησιας. Ομως επειδη ο παπας εχει δηθεν ταχα το αληθητο, ηταν αδυνατον να παραδεχτει τα
λαθη του και ετσι κυρηχθηκε ο Λουθηρος "αιρετικος" και αφοριστηκε. Τον γερμανο Λουθηρο ακολουθησαν ομως παρα πολλοι πιστοι, αφου το πρωτο πραγμα που εκανε ηταν να μεταφρασει το ΛΑΤΙΝΙΚΟ ευαγγελιο στην καθομιλουμενη γλωσσα των πιστων, στα απλα γερμανικα για τους γερμανους, με την βοηθεια του Zwingli στην ελβετια στα σβιτσερις γερμανικα,
 και με την βοηθεια του Καλβιν στα γαλλικα για τους Γαλλους. Ο απλος κοσμος εμαθε να μελετα το ευαγγελιο
και του ανοιχτηκαν τα ματια , κατανοωντας τον ξεπεσμο της καθολικης εκκλησιας. Οι διαμαρτυρομενοι-προτεσταντες αρχισαν να γνονται χιλιαδες!!!

[Μεχρι που φτασαμε στο σημειο η καθολικη εκκλησια να διεκδικησει τους πιστους της πισω με ΠΟΛΕΜΟ !!!! ο πολεμος των αγροτων στην γερμανια
ο πολεμος των ογδοντα ετων 'the Eighty Years' War (1568–1648) οι γαλλικοι θρησκευτικοι πολεμοι the French Wars of Religion' (1562–1598),με αποκορυφωμα
την Νυχτα του Αγ. Βαρθολομαιου 1572 {οπου σφαγιασθηκαν πανω απο 30.000 προτεσταντες!!!!}
και  στο τελος και ο τριακονταετης πολεμος in the Thirty Years' War of 1618–1648.]
Παμε ομως στην Γαλλια.....
  Με το διαταγμα της Ναντης το 1598, ο Henry IV της Γαλλιας {Ανρυ ή Ερρικος}εδωσε για πρωτη φορα στους προτεσταντες-διαμαρτυρομενους πολιτικα  δικαιωματα , αναγνωριζοντας τους ως "αναμορφωμενους" καθολικους... Αλλα,
Ο Louis XIV [Λουδοβικος ο 14ος] το 1681 τα χαλασε ξανα..

"Dragonnades" ονομαστηκε μια γαλλικη πολιτικη που ειχε συσταθεί απο τον  Louis XIV [Λουδοβικο] το 1681 με σκοπο να επαναφερει τις  οικογενειες
των Huguenot πισω στον καθολικισμο.
  Με την ανακληση του Διαταγματος της Ναντης το 1685, ο Louis XIV ανακαλεσε τα προνομια και την ανοχη στους προτεσταντες Ουγενοτους της Γαλλια που
ειχαν κατω απο το διαταγμα για σχεδον 87 χρόνια, και διεταξε την καταστροφη των εκκλησιων τους και το κλεισιμο των σχολειων και τους υποχρεωσε
να ειστρεψουν στην καθολικη εκκλησια αλλιως επρεπε να εγκαταλειψουν την χωρα!!!
 Οι περισσοτεροι Ουγενοτοι κατεφυγαν σε χωρες όπως η Ελβετια,στην Ολλανδια, και στην Αγγλία, και λιγοι σε γερμανικό έδαφος.

Το 1686, ο Louis XIV υποστηριξε οτι μειωσε τον γαλλικο προτεσταντικο πληθυσμο απο τις 800.000-900.000,  σε 1.000-1.500 στη Γαλλία.
 Ωστοσο, η εκστρατεια αποδειχθηκε οτι ηταν επιζήμια για την οικονομια της Γαλλιας, επειδη η Ουγενοτοι οι οποιοι επελεξαν να εγκαταλειψουν την χωρα,
κατειχαν δεξιοτεχνιες  όπως μεταξουργοι, ρολογαδες, και οπτομετρες,ενω εγινε αντιστοιχα μια πολυτιμη προσθηκη για την
 οικονομια των χωρων στις  οποιες διεφυγαν, των τεχνων αυτων, οπως στην ελβετια οι ωρολογοποιοι, στην γερμανια οι οπτομετρες και μεταξουργοι στις κατω χωρες !!!!!!!!!!
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Φτανοντας την εκκλησια του Αγιου Πετρου  Sankt Peter's Kirche, συνειδητοποιουμε ποσο μεγαλο ειναι το ωρολοι!!! Δεν ηταν βεβαια παντοντε ουτε
 τοσο μεγαλο ουτε τοσο ωραιο.
  Η εκκλησια του Αγιου Πετρου, ηταν η μοναδικη εκκλησια στην παλια Ζυριχη μεχρι περιπου το 1450 και το ρολοι της βρισκοταν εκει απο το 1366.
 Ειχε μονο εναν δεικτη για να χτυπα τις ωρες... Ο ναος ειχε χτιστει πανω σε θεμελια του παγανιστικου ναου των ρωμαιων προς τιμην του
 Ζουπιτερ, πιο ελληνικα Διός !!!!
     Με την αναμορφωση της καθολικης εκκλησιας ο ναος αυτος εγινε ο πρωτος προτεσταντικος ναος της Ζυριχης αλλα και ολης της ελβετιας με πρωτο
 ιεροκυρηκα τον ιδιο τον Τσβιγκλι {Zwingli}.

Με την αφιξη των Ουγενοτων, το ρολοι αντικατασταθηκε με ενα πολυ καλυτερο που εδειχνε και τα λεπτα , αλλα λειτουργουσε σαν εκκρεμες!!
μεχρι το 1826 επρεπε ενας υπαλληλος να κουρδιζει το ρολοι πολλες φορες την ημερα ...50 χρονια μετα αντικατασταθηκε με ρολοι συγχρονης τεχνολογιας και το πλαισιο που τοποθετηθηκε με διαμετρο 8,64 μετρα θεωρειται το μεγαλυτερο ρολοι της ευρωπης.

Εδω βλεπουμε την πισω πλευρα του ναου, με τα εδρανα των πιστων αλλα και το μεγαλο οργανο της εκκλησιας.
Ο Αγιος Πετρος ειναι και σημερα ναος του δογματος των διαμαρτυρομενων οπως και το 90 % των ναων και πιστων στην ελβετια!!!!!

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Τοσο ο Πυργος με το ρολοι οσο και ο ναος ανακατασκευαστηκαν παρα πολλες φορες , τελευταια γυρω στο 1975 ...

Η αυλη του ναου και η πλατεια που σχιματιζεται ειναι μια οαση μεσα στα στενα της παλιας πολης

Φτανει ομως με την εκκλησια ...κοντευουμε να αγιασουμε... :laugh: και παμε παρακατω. Πιο περα μια στενη οδος Schluesselgasse με ενα πολυ παραδοσιακο ταβερνακι

Και ειμαστε στην τελικη ευθεια για την επομενη ωραια εκκλησια και πλατεια περνωντας μπροστα απο το ομορφο αυτο καταστημα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Προχωραμε λοιπoν για την αλλη πλατεια και εκκλησια ριχνοντας μια ματια στα ομορφα στενα και σπιτια που ειναι παντα σχεδον ιδιαιτερα διακοσμημενα.
Και οπως βλεπετε ειναι και καπως πιο χαρουμενα απο το ιστορικο κομματι της πολης. Εδω εχουμε αλλον αερα!!! και πιο  ζωηρα χρωματα.

Ενω βγαινοντας στην Πλατεια Φραουενμυνστερ, τα ομορφα χρωματα συνεχιζονται στα παρακειμενα μαγαζια, καφετεριες, και εστιατορια.

Ενω ακριβως απεναντι ειναι η διασημη εκκλησια Frauenmuenster= Φράουεν-μύνστερ { οπου Φραου=γυναικα= κατ' επεκταση η Παναγια μας}

Αποσυνδεδεμένος coolalexis

• Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Φεύγω...πάλι!
    • Αμμουδιά Σερρών

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
H εκκλησια της Φραουμυνστερ, ξεκινησε οπως ολες οι υπολοιπες εκκλησιες στην Ζυριχη σαν μοναστηρι των Βενεδικτινων το 874 !!!! {εκτος απο τον
 Αγιο Πετρο- Sankt Peterskirche} O ιδρυτης του ηταν ο Λουδοβικος ο Γερμανος  { Ludwig deρ Deutsche} για την κορη του Hildegard.
 Φυσικα ξεκινησε σαν καθολικο θρησκευτικο ιδρυμα και μαλιστα ηταν αφιερωμμενο επισης στους προστατες Αγιους της πολης Felix und Regula {Φελιξ και Ρέγκουλα}
 { 2 απο τους τρεις- ελβετοι ειναι αυτοι πλουσιοι ανθρωποι, πολλους αγιους πατρονες εχουν...ο τριτος ειναι ο Αγιος Exuperantius- Εξουπεράντιους-ολοι τους μαρτυρες , αποκεφαλισθεντες,της εποχης των διωγμων του Διοκλητιανου 220 μΧ}
 αφου ειχαν παρει απο τον καθεδρικο ναο μερος απο τα λειψανα και τα τοποθετησανε στο εκκλησακι του μοναστηριου...
 Ξεκινησε σαν γυναικειο μοναστηρι αφου το ειχε αναλαβει η κορη του Λουδοβικου. Ηταν ενα απο τα πιο πλουσια μοναστηρια της περιοχης με πολυ περιουσια -σπιτια, μαγαζια, μυλους και βιοτεχνιες- και προς την πλευρα του Λιμάτ ποταμου αλλα και του Ζιιλ. Ηταν αρκετα προοδευτικο αφου οι μοναχες δεν ηταν υποχρεωμενες να ζουν σε κελια , αλλα σε τριγυρω ιδιοκτητα σπιτια και μαλιστα δεν ηταν καν υποχρεωμενες να φορουν ρασα
αλλα κοινη ενδυμασια με περιορισμο στα χρωματα ομως. Μονο Μαυρο, γκρι ασπρο και σε γιορτες και λιγο κοκκινο, επιπτρεποταν.
 Η Τελευταια ηγουμενη , η Katharina von Zimmern, παρεδωσε οικιοθελως και ασπαζομενη τον προτεσταντισμο {διαμαρτυρομενους} το μοναστηρι
το 1524 στην διαθεση του  H Zwingli.  ο οποιος και την μετετρεψε σε εκκλησια διαμαρτυρομενων, χαριζοντας οοοοοολη την περιουσια του σε φτωχους. Εδω βλεπουμε το σχετικο απλο και λιτο υφος των εκκλησιων των διαμαρτυρομενων.

Περασε απο πολλες ανακαινησεις και μετατροπες κατα την διαρκεια των ετων με πιο σημαντικη και προσφατη , την εσωτερικη ανακαινηση και τοποθετηση Βιτρω παραθυρων ζωγραφισμενων απο τον διασημο ζωγραφο Μαρκ Σανγκάλ !!!!!!!

Το ιδιο ομορφα διακοσμηθηκε ε και η εισοδος της εκκλησιας, μετα απο πολλες διαβουλευσεις αφου οι διαμαρτυρομενοι προσπαθουν να διατηρησουν τις εκκλησιες τους πολυ απλες προτιμωντας να πανε τα χρηματα υπερ των αναγκων των ανθρωπων και οχι των κτηριων !!!

Παρ αυτα διατηρηθηκε μια πολυ εντυπωσιακη κιονοστοιχια απο την πρωτη εκκλησια του μοναστηριου, πιθανως απο ρωμαικο ναο

Στην αυλη της φιλοξενει αναμεσα σε αλλα και το μνημειο της Καταρινα φον Τσιμερν που παρεδωσε το μοναστηρι στον "λαο".

Σημερα παρ ολο τον εντυπωσιακο ογκο της θεωρειται μια σχετικα μικρη προτεσταντικη εκκλησια με 200 περιπου πιστους μαζι με τις 34 αλλες της
Ζυριχης

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Oπως βλεπουμε και στην πανω φωτογραφια αναμεσα απο τις δυο εκκλησιες εχει και ενα κτηριο. ΕΙναι το κτηριο της πρωην συντεχνιας των  "εστιατόρων", το οποιο με την καταργηση των συντεχνιων περασε στα χερια του δημοσιου "μερικως" και εγινε μουσειο Πορσελανης {ολων των ειδων τα αντικειμενα, διακοσμητικα .γλυπτα. σερβιτσια ,} και Φαϊάνς { faience, πορσελανινο διακοσμητικο πλακιδιο}. Ενα πολυ ομορφο, αν εχεις
χρονο μουσειο που η εισοδος του στοιχιζει μονο 3 €.

Το κτηριο ονομαζεται Zunft zur Meisen, και εχει κατασκευαστει το 1710 !! Εκτος απο μουσειο ,οι εστιατορες, η ενωση τους, εχει διατηρησει ενα πολυ
μα παρα πολυ καλο , αλλα και παρα πολυ ακριβο εστιατοριο εκει μεσα και μια μεγαλη αιθουσα για δεξιωσεις και γαμους { συνηθως της υψηλης
ελβετικης κοινωνιας!!!}
Αυτο βεβαια ειναι απο την μια μερια της εκκλησιας Φραουενμυστερ, {δεξια οπως βλεπουμε στην παραπανω φωτο γιατι απο τα αριστερα εχουμε
το κτηριο του κεντρικου ταχυδρομειου της Ζυριχης
Ενω, πιο αριστερα με τον τετραγωνο πυργο βλεπουμε το Stadthaus

« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 25, 2011, 15:51:53 μμ by carmen »

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 To Stadthaus σημαινει αυτολεξι, σπιτι του κρατους και εννοει βεβαια την αντιστοιχη με μας νομαρχια. Εκει εργαζονατι 3.000 κοσμος που ασχολειται με τα του καντονιου της Ζυριχης αλλα και η οικονομικη υπηρεσια της , κοινως η εφορια ... {μακρια απο μας..} :scared:
 Μια επαυλις ιταλικου αναγεννησιακου ρυθμου του 1710 , που δυστυχως με την χρηση του ως  "κοινο" κτηριο, οταν χρειαστηκε ανακαινηση και  βαψιμο, καλυψαν απλως  με χρωμα και τις ωραιοτατες τοιχογραφιες, αντι να τις "καθαρισουν". Ενα εργο που εγινε τελικα το 2006 και εφερε στο φως πολυ ομορφες τοιχογραφιες"φρεσκο", ιδιαιτερα στον θολο του  κτηριου

Η ανακαινηση αυτη στοιχισε στον λαο του καντονιου της Ζυριχης κοντα 60.000.000 ελβετικα φραγκα !!!!!!!! Γιαυτο και αυτοι απαιτησαν ενα μερος του να μετατραπει σε καλλιτεχνικη εκθεση !!!!
Και εδω φτασαμε στο τελος περιπου της μιας πλευρας των πιο σημαντικων αξιοθεατων της μιας πλευρας. Πισω απο τη Νομαρχια ειναι η μεγαλη πλατεια και κομβος , Παράντεπλατς { Paradeplatz}

Εδω ειναι  και η σταση για τις περισσοτερες γραμμες του τραμ αλλα και το τελος της μεγαλης Μπάνχοφστρασσε.

Λιγο πιο κατω χτυπαει η καρδια  της οικονομικης Ζυριχης στο πολυασχολο χρηματιστηριο,

Ενω αν θα συνεχισαμε μεχρι την ακρη της πολης λιγο πριν απο την λιμνη θα βλεπαμε και ενα "φρουριο" κτηριο, την αχαρη Κεντρικη National Bank of Swiss , εθνικη ελβετικη τραπεζα...
 αχχχχχ ποιος ξερει ποσα ....μυρια ξεκουραζονται μεσα στα θυσαυροφυλακια της και απο ποσους νομιμους
ή παρανομους  αποταμιευτες !!!!!

Τραπεζες της ελβετιας!!!!!!!...μεγαλο αγκαθι για την  ευρωπαικη ενωση.!!!

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Τι ειναι ομως αυτοι οι ελβετικοι τραπεζικοι λογαριασμοι, και γιατι προτιμουνται οι ελβετικες τραπεζες???

Η ουδετερoτητα της ελβετιας,ειχε εκτος των αλλων θετικες συνεπειες και στην οικονομια της χωρας.
 Η Ελβετια εγινε η χωρα οπου διοχετευονται καταθεσεις και κεφαλαια απο χωρες που αντιμετωπιζουν συνηθως οικονομικη ή πολιτικη ασταθεια.
 Σ' αυτο βοηθησε και το Ελβετικο τραπεζικο συστημα που εξασφαλιζει την απολυτη μυστικοτητα για τις καταθεσεις, αλλα και γιατι επιτρεπει την ελευθερη μετατρεψιμοτητα των νομισματων. :good:

Η Ελβετια ειναι μια ευημερουσα χωρα με κατα κεφαλη ακαθαριστο εγχωριο προϊον υψηλοτερο απο εκεινο των περισσοτερων εθνων
της Δυτικης Ευρωπης. Επιπλεον, η αξια του ελβετικου φραγκου (CHF) ηταν σχετικα σταθερη σε συγκριση με εκεινη των αλλων
νομισματων. Το 2009, ο χρηματοπιστωτικος τομεας, αποτελουσε το 11,6% του ΑΕΠ της Ελβετιας και απασχολουσε  περιπου 195.000
ατομα !!!!!! Αυτο αντιπροσωπευει περιπου το 15 % του συνολικου εργατικου δυναμικου της Ελβετιας.
 Επιπλεον, οι ελβετικες τραπεζες απασχολουν περιπου 103.000 ατομα και στο εξωτερικο.

Η Ελβετια  δεν ειναι μελος της Ευρωπαϊκης Ένωσης, και δεν ηταν καν μελος του Οργανισμου Ηνωμενων Εθνων μεχρι το 2002.

Σημερα εκτιμαται οτι το ενα τριτο του συνολου των κεφαλαιων μιας χωρας που διατηρουνται εκτος συνορων της, (μερικες φορες
ονομαζεται "offshore" κεφαλαια) παραμενουν στην Ελβετια. Το 2001 οι ελβετικες τραπεζες διαχειρισθηκαν .. 2.600 δισεκατομμυρια
 δολαρια δηλαδη Δυο χιλαδες εξακοσια δισεκατομμρυρια!!!!!!!!!
 Ενω μέχρι το 2007 ο αριθμος αυτος ειχει αυξηθει σε περιπου 6.700 δισεκατομμυρια ελβετικα φραγκα (.. 6400 δισεκατομμυρια δολαρια),
 παρα τις αυστηροτερες πολιτικες κατατεθιμενου χρηματος. ΕΞΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ  ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ   Ν Ο Μ Ι Μ Α

Το ελβετικο Κοινοβουλιο ψηφισε τον περι Τραπεζικων Εργασιων Νομο το 1934, ο οποιος κωδικοποιησε τους κανονες του απορρητου
και ποινικοποιει την παραβιαση του. Οι διαταξεις της ποινικοποιησης, προστεθηκαν πριν απο την ψηφιση του νομοσχεδιου που
οφειλετο σε προσπαθειες των ναζιστικων αρχων για τη διερευνηση των περιουσιακων στοιχειων των Εβραιων που πηγε να
πραγματοποιηθει στην Ελβετια
. Ετσι ξεκινησε το περιφημο τραπεζικο απορρητο!!!!!!!!

Το ελβετικο τραπεζικο απορρητο προστατευει την οικονομικη ιδιωτικοτητα των πελατων των τραπεζων της.
Η προστασιας που τους παρεχεται κατα το ελβετικο δικαιο ειναι παρομοια με τα μετρα προστασιας του απορρητου μεταξυ γιατρων
και ασθενων ή των δικηγορων και των πελατων τους. Η ελβετικη κυβερνηση θεωρει το δικαιωμα της ιδιωτικης ζωης ως βασικη αρχη
κατι που πρεπει να προστατευεται απο ολες τις δημοκρατικες χωρες, κατα την γνωμη τους.Αλλωστε οι ελβετοι υπηκοοι ηταν παντα ειληκρινεις
οσον αφορουσε τις οικονομικες τους δωδοληψιες με το κρατος!!!
 Ενω ομως προστατευονται τα προσωπικα δεδομενα, στην πραξη, ολοι οι τραπεζικοι λογαριασμοι πρεπει να συνδεονται με ενα
συγκεκριμενο ατομο,{ονομα} δεν υπαρχουν ανωνυμοι λογ/μοι/ Ακομα και οι λογαριασμοι με αριθμο , στα υψηλοτερα τραπεζικα κλιμακια ο
αριθμος αυτος γινεται υποχρεωτικα ...ονομα !!! :good:
 Πολλοι λογαριασμοι καταθεσεων στην ελβετια ειναι απο τους μονους που οχι μονο δεν εισπρατεις τοκο, αλλα πληρωνεις για την "διατηρηση" του.
 Τα χρηματα αυτα αποδιδουν μονο σε επενδυτικα προγραμματα και αγορες...
 Το τραπεζικο ομως απορρητο δεν είναι πια απολυτο: ο εισαγγελεας ή ο δικαστης μπορει να εκδωσει "διαταγη αρσης", προκειμενου
 να εχει προσβαση ο νομος σε πληροφοριες σχετικες με την ποινικη ερευνα αν το κεφαλαιο που βρισκεται κατατεθιμενο εκει
 υπαρχει περιπτωση να ειναι προιον εγκληματικης ενεργειας οιασδηποτε μορφης.
Παραυτα,
Το ελβετικο τραπεζικο συστημα ,εχει κατηγορηθει  οτι ειναι ενα απο τα βασικα μεσα της παραοικονομιας και του οργανωμενου εγκληματος,ανοιχτα,
 ιδως μετα την  αγωγη κατα της Τραπεζας του Βατικανου στη δεκαετια του 1990, το σκανδαλο Clearstream και τις τρομοκρατικες επιθεσεις
 της 11 Σεπτεμβρη 2001

Πρωην υπαλληλοι της τραπεζων (της UBS και Julius Baer) και απο το Λιχτενστάιν (LGT Group) εχουν καταθεσει οτι τα πρωην αφεντικα τους,
τραπεζιτικα ιδρυματα, βοηθησαν πελατες τους να αποφυγουν δισεκατομμυρια δολαρια σε φορους με την εξαγωγη χρηματων μεσω υπερακτιων φορολογικων παραδεισων στην Καραϊβικη και την Ελβετια.Ενας απο αυτους, ο Rudolf Μ. Elmer, εγραψε,
 «Ειναι ένα παγκοσμιο προβλημα ...η Offshore φοροδιαφυγη ειναι η μεγαλυτερη κλοπη μεταξυ των κοινωνιων και των γειτονικων
 κρατων σε αυτον τον κοσμο."
 Το ελβετικο Κοινοβουλιο επικυρωσε στις 17 Ιουνιου 2010, συμφωνια μεταξυ της Ελβετιας και των Η.Π.Α. που επετρεπε στη τραπεζα UBS να διαβιβασει στις ΗΠΑ, πληροφοριες, σχετικα με 4.450 Αμερικανους πελατες της UBS υποπτους φοροδιαφυγης. :clap: :clap: :clap:

Αλλα και οι ευρωπαϊκες χωρες εδω και καιρο παραπονεθηκαν ότι οι διαταξεις περι τραπεζικου απορρητου σε χωρες όπως το
Λιχτενστάιν, το Λουξεμβουργο και την Ελβετια ευνοουν την φοροδιαφυγη απο τους πολιτες τους.  
Το 2009 οι εντασεις κορυφωθηκαν. Ως αποτελεσμα, ουσιαστικα ολες οι χωρες συμφωνησαν να εφαρμοσουν φορολογικες συνθηκες
 που θα διευκολυνουν την ανταλλαγη τραπεζικβν πληροφοριων ΜΟΝΟ ΟΜΩΣ σε περιπτωση ΣΟΒΑΡΗΣ υποψιας φοροδιαφυγης και ΜΟΝΟ με
εισαγγελικη παρεμβαση. :nea:
 Ομως, ο,τι και να κανουν, πολλες ακομα πτυχες και δραστηριοτητες του ελβετικου τραπεζικου συστηματος ειναι "αγνωστες" στους διωκτες οικονομικου εγκληματος
ή θελουν να παραμενουν αγνωστες..... :mad:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Αρκετα ομως ζαλιστηκαμε με νουμερα και αριθμους, ας παμε παρακατω...
 Μπροστα απο την εθνικη τραπεζα ειναι φυσικα η λιμνη της Ζυριχης, ενω μεσολαβει ενα πολυ ομορφο παρκο το Buerckliplatz!!

Στο παρκο του Μπυρκλι, φιλοξενειται και ενα ομορφο περιπτερο οπου τις Κυριακες, καιρου επιτρεποντος δινει η φιλαρμονικη μικρες χαρουμενες
συναυλιες.

Ενω πιο κοντα προς την πλευρα της κοιτης του ποταμου, υπαρχει και ενα ομορφο γλυπτο που ονομαζεται Der Geiserbrunnen. Ενας ταυρος με τον
οδηγο του συμβολιζουν τον καταπληκτικο αρχιτεκτονα μηχανικο της Ζυριχης Arnold Geiser , που εκανε πολλα δημοσια κτηρια και προ παντος
τις παραλιες κατα μηκος του Λιματ απο τον σταθμο και κατω, δωρεαν !!!! Με τον θανατο του το 1909, αφησε 40.000 ελβ, φραγκα στην πολη προκειμενου να φτιαξουν ενα συντριβανι και να διακοσμισουν την νεοαποκτηθησα παραλια.Ο γλυπτης Jakob Brόllmann, προχωρησε στην κατασκευη
του μνημειου0- συντριβανιου αυτου, μολις δοθηκε το 1912 απο τον λαο μεσω ψηφοφοριας το οκ!!

Σημερα η παραλια μπροστα απο το παρκο  ενας ομορφος χωρος για βολτα αλλα ,ως επι το πλειστον αγκυροβολιο των καραβιων που κανουνεβολτες και δομολογια μεσα στον χωρο της.
Γεματη απο κατασπρους ομορφους κυκνους και παπιες ειναι ο αγαπημενος προορισμος των κατοικων της πολης για να περασουν την ωρα τους
ευχαριστα..

Λιγο πιο περα ομως εχει οργανωμενες "παραλιες" για το καλοκαιρινο μπανιο των κατοικων της πολης. Εγκαταστασεις με αθλοπαιδιες, καμπινες και
και ολων των ειδων το προσωπικο που χρειαζεται για ενα ξεγνοιαστο δροσιστικο μπανιο στα κατα τα αλλα "παγωμενα" νερα της λιμνης

Απο την πλευρα του ποταμου λιγο πριν φτασουμε στην γεφυρα για να παμε απεναντι ξετυλισεται μια αλλη ιστορια μπανιου...αυτη του...
απαγορευμενου!!!!! Πραγματι μεχρι το 1837 ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΤΑΝ στις γυναικες να κανουν μπανιο ειτε στα ποταμια ειτε στις λιμνες. Αλλα επειδη δεν υπηρχε στα σπιτια τους τρεχουμενο νερο και επειδη διαμαρτυρηθηκαν και οι αντρες για την βρωμια των γυναικων,{ μικρομεσαια ταξη} επιτραπηκε να χτιστουν ειδικες κατασκευες, οπου θα μπορουσαν να πανε οι γυναικες οχι για να κολυμβησουν ,αλλα απλα για να καθαριστουν απο την βρωμα.
 Μια απο αυτες σωζεται μεχρι σημερα, τοσο σαν χωρος μπανιου, αλλα και σαν ενα απο τα καλυτερα νυχτερινα κλαμπ της πολης.
 Το Frauenbad=φράουενμπαντ, γυναικεια μπανια

Μια κλειστη κατασκευη γυρω-γυρω με χωρο απο μεσα για να πλενονται οι κυριες που επιθυμουσαν την καθαριοτητα.
Με πολυ λιγες αλλαγες τα μπανια γυναικων λειτουργουν μεχρι και σημερα. Δεν εχει πια το πυκνο δικτυ απο πανω, σαν σκεπη, για να αποτρεπει τα
"αδιακριτα" βλεμματα του αντρικου πληθυσμου και μπανιο εκαμνε κανεις μονο απο την μεσα πλευρα πατωντας παλι πανω σε ενα διχτυ που διατηρουσε το σταθερο βαθος του ενος μετρου για να μην μας πνιγουν οι κυριες...

Ευτυχως οι καιροι περασαν οι ιδεες αλλαξανε και σημερα κολυμπουν τοσο στην μεσα μερια οσες δεν γνωριζουν κολυμβηση , οσο και απο εξω για τις
"δελφινες".Παραμενουν ομως καθαρα 'γυναικεια' λουτρα, παρεχοντας σημερα  και περιποιηση σωματος με μασαζ, κουρες ομορφιας κλπ.
Τα βραδυα το Φραουενμπαντ , αλλαζει ονομα και γινεται  BARfussBAR,  που σημαινει κυριολεκτικα το μπαρ των ξυπολυτων.
Πραγματι, αν θελεις να μπεις μεσα , προυποθεση ειναι να κυκλοφορεις ξυπολητος.Η πολυ ωραια μουσικη και περιβαλλον, εκανε συντομα το κλαμπ
αυτο ενα απο τα μαστ της πολης. Και στις μικρες ωρες γινεται εκει μεσα "χαμος" !!!!!

Και αν πεινασει κανεις διπλα του υπαρχει και το παραποταμιο εστιατοριο Βαuschanzli. Ενα πολυ καλο σχετικα φτηνο και πολυ ρομαντικο εστιατοριο..
Και μονο που ακους τα νερα να κυλαν διπλα σου.......σε πιανει συχνοουρια... :laugh: :laugh:, οχι βεβαια, ειναι κατι πολυ ομορφο..

Ηρθε η ωρα ομως να παμε απεναντι...αλλα δεν θα παμε απο την μεγαλη γεφυρα στο τελος του ποταμου αλλα απο την γεφυρα μπροστα απο την εκκλησια της Φραουμυστερ.

« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 25, 2011, 21:52:12 μμ by carmen »