Αποστολέας Θέμα: Τα αστέρια της Ελβετίας (Λουκέρνη-Ζυρίχη-Ιντερλάκεν-Βέρνη-Λωζάννη-Γενεύη)  (Αναγνώστηκε 148943 φορές)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
Μας ταξίδεψες μεσα από μια υπέροχη διαδρομή,πανέμορφες φωτό,πλούσιες πληροφορίες!Ευχαριστούμε!!! :clap:
Νασαι καλα καλη μου, σ ευχαριστω, τ αξιζετε. :kiss:
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Eτσι λοιπον βρεθηκαμε μεσα στο παλιο ιστορικο κεντρο τηw πολης. Τα σπιτια συνηθιζαν να τα ζωγραφιζουν απ εξω με την τεχνοτροπια
 sgraffito .
{ειναι μια τεχνικη του 15 αιωνα, για την διακοσμηση τοιχων, που παραγεται με την εφαρμογη διαδοχικων στρωματων σοβα χρωματισμενων με αντιθετα χρωματα σε μια νωπη επιφανεια, και στη συνεχεια με ξυσιμο της τελευταιας να βγαινει το αλλο χρωμα απο κατω ετσι ωστε να παραγει ένα σχεδιο ή περιγραμμα.
 Για περισσοτερα απο 3  χρωματα σε πολυπλοκα σχεδια προσθεταν και κανονικη μπογια { τοιχογραφια, φρεσκο} που αυτο δυστυχως με τον χρονο
ξεφτιζε και χαλουσε. Την χρησιμοποιησαν πρωτα σαν τεχνικη "διαφημησης" στους τοιχους των σπιτιων-μαγαζιων τους. Αργοτερα εγινε μοδα ιδιαιτερα στα  πλουσια σπιτια .} Σ αυτο το σπιτι βλεπουμε καθαρα τον πρωτο ρολο της διαφημησης Fischerstube=φίσερ-στούμπε= ιχθυοπωλειο/ψαροταβερνα.

Αλλα τα σπιτια του 15 και 16 αιωνα δεν ηταν μονο με σοβα και τοιχογραφειες..Διπλα απο το υπεροχο σγκραφιτι, εχουμε και ενα κλασσικο " ημι-ξυλο " σπιτι.

Βασικη αρχιτεκτονικη της εποχης εκεινης, σε ολη την κεντρικη αλλα και βορεια ευρωπη,  γιατι η πετρα ηταν ακριβη και ηθελε εξειδικευμενους τεχνιτες,
και λατομους ενω το ξυλο, προσιτο και ευκολο , αλλα και προ παντως γρηγορο.!!! Κοινως το σπιτι των μικρομεσαιων.
  Δημιουργουσαν πρωτα τον σκελετο του σπιτιου, χρησιμοποιωντας στους μεγαλυτερους χωρους και ενα λοξο δοκαρι, για να μην "μπαλατζαρει" το
σπιτι, τοσο τον μεσα , οσο και τον εξωτερικο.

Για να ολοκληρωσουν τους τοιχους, τα διαστηματα μεταξυ των ξυλων , συχνα, οι φτωχοτεροι, τα εκλειναν με καλαμια και πασαλειφαν πηλο {ιστορικο κομματι φρακφουρτης και μαρμπουργκ}, οι πιο ευκαταστατοι με τουβλο, ή μπαζα και απο πανω σοβατισμα Σε πολυ βορεια μερη οι πλουσιωτεροι το εσωτερικό ήταν συχνά "ceiled" , επισανιδωμενο για μονωση και  ζεστασια. Στην προσοψη συχνα χρησιμοποιουσαν καποιο ξυλινο διακοσμητικο αρμο.

Αυτη η αντιπαραθεση των εκτεθειμενων ξυλινων δοκων και των διαφορετικων ενδιαμεσων χωρων χαρακτηριστικε με την ονομασια
 "ξυλοκορνιζομενα," {timberframed} και στην αγγλια ονομαζεται  στυλ "Tudor".

Και για ευκολια καμμια , επεκτασης του σπιτιου, χρησιμοποιουσαν αυτην την τεχνικη του timberframed.

Kαι περνωντας απο τα ομορφα σπιτια διασχιζουμε την την Gerberstrasse την οδο Γκερμπερ, πολυ παραδοσιακη και καλη αγορα.

Για να βρεθουμε στην πλατεια του δημαρχειου..Εκει που ειναι το ομορφο παλιο και παραδοσιακο τους δημαρχειο αλλα και τα παραδοσιακα σπιτια των
συντεχνιων ή guilts.
To δημαρχειο χτιστηκε το 1620 με την συμπραξη ιταλων αρχιτεκτονων γιαυτο και απο την εξω πλευρα { του ποταμου} θυμιζει ιταλικο Palazzo.

O ψηλος πυργος ειχε την χρηση του παρατηρητηριου, για φωτιες και εισβολεις και απο εκει ανακοινωνε ο τελαλης την ωρα στον κοσμο αφου τα ρολογια ηταν ακομη κατι πολυ σπανιο και ακριβο αντικειμενο..Βεβαια δεν ελεγε οοολες τις ωρες, να μην δουλευει και υπερωριες..
ελεγε την 6 πμ {για να ξυπνα ο κοσμος} την 9 πμ την 12μμ την 3 μμ την 6μμ και την 9 μμ !!!!!!!!

Και να απεναντι το κτηριο της συντεχνιας { στα γερμανικα  Zunfthaus } των εμπορων δημητριακων, που ονομαστηκε της πεντηκοστης, γιατι ξεκινησε
σαν θρησκευτικη αδελφοτητα για να εξελιχθει σε εμπορικη συντεχνια

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 To παραπανω βεβαια κτηριο εχει προσοψη "φρεσκο" και οχι σγκραφιτο. Ειναι καθαρα ζωγραφικη .Η πλατεια εδω ονομαζεται Kornplatz=κορνπλατς
δηλαδη πλατεια σπορου {εννοωντας τα δημητριακα} , γιατι εδω ειχαμε την συντεχνια των σιταραδων, κριθαρεμπορων κλπ.

Απο αυτην την πλατεια κατεβαινοντας τα σκαλια, εχει μια γεφυρα { Ρατ-χαους-μπρυκε= Rathausbruecke} που οδηγει απεναντι του ποταμου Ρόϊς και
στο θεατρο και την εκκλησια των Ιησουϊτων. Κατεβαινοντας αυτην την σκαλα και αριστερα ειναι οι ομορφες καμαρες , οι καφετεριες και εστιατορια.

Εμεις εχουμε ομως ακομα λιγο δρομο μεσα απο την παλια πολη και μπαινουμε στην πλατεια  Weinmarkt = Βάϊν-μαρκτ =κρασο-αγορα, οπου καταλαβαινετε, οτι εκει ηταν ολα τα ποτοπωλεια και οι συντεχνιες κρασοποαραγωγων.

Τι ειναι ομως αυτες οι περιβοητες συντεχνιες , που τις βλεπουμε εδω, τις βλεπουμε στην γερμανια στην ισπανια στο Βελγιο...και σχεδον σ ολη την ευρωπη?
     Σε προ-βιομηχανικες πολεις τεχνιτες ειχαν την ταση να συγκροτουν ενωσεις με βαση τα εμπορια τους,κατι σαν αδελφοτητες των εργαζομενων πχ.
στην κλωστοϋφαντουργια, χτιστες, ξυλουργοι, χαρακτες,αγγειοπλαστες-κεραμμουργοι, εργαζόμενοι στην υαλουργια, καθενας απο τους οποιους ελεγχε
τα μυστικα της παραδοσιακα μεταδομενης τεχνονωσιας,ή στα πιο λαικα, την "τέχνη" ή "μυστικα"της τεχνης τους.
 Συνηθως οι ιδρυτες ηταν ελευθεροι ανεξαρτητοι αρχιτεχνιτες.
Γιατι τον καιρο εκεινο , ενας δεν ειχε την δυναμη να ζητησει να πιεσει ή να αποσπασει ωφελη και προνομια απο τους ευγενεις ή τον βασιλια,
ενω "εν τη ενωσει", η πιεση γινοταν ιδιαιτερα αισθητη. :good:

Γιαυτο και οι συντεχνιες ειχαν ταυτηστει με τις οργανωσεις που απολαμβαναν αυτα τα ορισμενα προνομια {οπως διπλωμα ευρεσιτεχνιας, αδεια
ασκησεως επαγγελματος ), που συνηθως εκδιδονταν από τον βασιλια ή το κρατος και επιβλεπονταν από τις τοπικες αρχες, τις επιχειρησεις της
πολης (ένα είδος εμπορικου επιμελητηριου).
  Προκειται για τους προκατοχους του συγχρονου συστηματος διπλωματων και εμπορικων σηματων.  :pardon:
Οι συντεχνιες διατηρουσαν επισης κονδυλια αλληλοβοηθειας, οπως υποστηριξη αναπηρων, ηλικιωμενων μελων, { εδω να το παρομοιασουμε με το
συγχρονο ΙΚΑ ?? }   :wacko:   καθως και επιδοτηση χηρων και ορφανων παιδιων των  μελων της συντεχνιας,
αναλαμβαναν κηδειες  και εδιναν και  ένα επιδομα "οδοιπορικων", για εκεινους που καλουνταν να ταξιδευσουν για να βρουν δουλεια.!!

{ με κοκκινο εχω μαρκαρει την πλατεια Σβανεν-το κεντρο- που δεν υπηρχε και ηταν λιμνη, και απο την αλλη την πλατεια κρασιου. Με αστερι ειναι η
εκκλησια του Αγιου Πετρου}

Η αγορα μιας πολεως συχνοτατα οργανωνοταν και χτιζοταν συμφωνα με τις συντεχνιες. Γιαυτο βλεπουμε στις μεσαιωνικες πολεις πχ. Ο οδος των
αργυροχρυσοχοων, η πλατεια των εμπορων δημητριακων. των κρασαδων , πλατεια ψαραδων κ.οκ.

Ευρωπαϊκες συντεχνιες επεβαλαν μεγαλες τυποποιημενες περιοδους της μαθητειας,προκειμενου καποιος απο μαθητευομενος να γινει τεχνιτης και
στη Γερμανια μαλιστα εφαρμοζεται  μεχρι και σημερα, { τριετια}

Το συστημα των συντεχνιων εγινε στοχος των πολλων επικρισεων προς το τελος του 18ου αιωνα και στις αρχες του 19ου.Πιστευαν οτι αντιτασσονταν
στο ελευθερο εμποριο και εμποδιζαν τις τεχνολογικες καινοτομιες, τη διακινηση τεχνογνωσιας και την αναπτυξη των επιχειρησεων.
 Ετσι οι περισσοτερες καταργηθηκαν , παρακμασαν και αλλαξαν μορφη .

Τα περισσοτερα κτηρια του αγορασθηκαν απο ιδιωτες και εδω στην Λουκερνη γινανε ή εστιατορια , ή ξενοδοχεια σαν αυτο το πολυ ομορφο.
Και μιλαμε για το  ξενοδοχειο Les Balances, που απ εξω μπορει να ειναι του 16 αιωνα....

Αλλα απο μεσα ειναι τελειως ανακαινισμενο και θα ελεγα υπερ του δεοντος πολυτελες!!! { με αντιστοιχη τιμη  :mocking:}

Και εμεις παμε στην επομενη πλατεια, των μύλων.Muehlenplatz = μυλεν-πλατς

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Αυτη λοιπον η πλατεια των Μύλων , πηρε φυσικα το ονοματης γιατι εδω δουλευαν μυλοι που αλεθαν τα δημητριακα σε αλευρι,  και oi οποιοι παρακαλω δεν ηταν διπλα στον ποταμο , αλλα μεσα στην μεση του ποταμου.!!! Εκει που ειναι οι πρασιναδες. Αυτη η πλατεια ειναι  αρκετα πιο ευρυχωρη... κατι σαν τα προαστεια θα ελεγε κανεις
 Αυτο ειναι το τμημα που αφηνουμε πισω μας καθως προχωραμε

Και αυτο ειναι το τμημα της πλατειας που οδηγει εξω στο ποταμι.Γεματη βεβαια και αυτη "φαγαδικα" και καφετεριες πολυπιο ησυχες απο τις προηγουμενες πιο κεντρικα.

Και εμεις θα συνεχισουμε παραλιακα -παραποταμια για να φτασουμε στον στρογγυλο πυργο τον Νοελλι-τουρμ .
Αυτος εχει σχημα στρογγυλο, χτισμενος απο το 1513. Πριν γινει ο πυργος ,εδω ηταν η πυλη της πολης. Η  διοδος απο κατω του πυργου, ειναι
κατοπινη κατασκευη του 1901, για λογους κυκλοφοριακης ευκολιας. Ο Πυργος αυτος ηταν η εδρα της Συντεχνιας Σαφραν. Αν μπειτε μεσα θα δειτε
την αιθουσα συγκεντρωσεων και το αρχειο τους. Το υψος του φτανει τα 28 μετρα!!

και εμεις συνεχιζουμε περνωντας την γεφυρα για να παμε απο την αλλη πλευρα , αλλα μονο και μονο για να περασουμε απο την δευτερη σκεπαστη παλια γεφυρα της πολης την Spreuerbruecke. Απο το 1200 περιπου υπηρχε μια γεφυρα βεβαια που ενωνε την οχθη με τους μυλους { που δεν υπαρχουν πια}. Η συνδεση  της με την αλλη πλευρα και την οδο Pfistergasse εγινε το 1400. Και εκει φυσικα δημιουργηθηκε η γειτονια των αρτοπωλειων !! {διπλα απο τους μυλους} Οι ελβετοι, εχοντας απο τοτε οικολογικη συνειδηση,    :roll:  μονο απο αυτην την γεφυρα επετρεπαν να πετιουνται μεσα στο ποταμι αχυρα και φυλλα ...

Η γεφυρα καταστραφηκε σε μια πλημμυρα το 1566 και στη συνεχεια ξαναχτιστηκε με μια σιταποθηκη στα περιπου μισα της, ως ακραγωνιαιος λιθος της γεφυρας (γνωστη ως "Herrenkeller".

Μεταξυ  το 1626 και το 1635 υπο την εποπτεια του ζωγραφου Caspar Meglinger , σχεδιαστηκε στην γεφυρα ενας κυκλος  εργων ζωγραφικης, που ονομαστηκε ο  "χορος του θανατου-Totestanz}"  . Ειναι μια  ακολουθια  67 εικονων, της καθημερινης ζωης, και θεωρειται ως η μεγαλυτερη ακολουθια στην Ευρωπη.

Και περνωντας αυτη την γεφυρα φτασαμε παλι στην παλια πολη και την πλατεια των μυλων για να παμε τωρα παραποταμια και να προσπερασουμε την πρωτη γεφυρα που συναντουμε την Reussbruecke και να φτασουμε στην δευτερη γεφυρα του δημαρχειου, που θα την περασουμε παλι απεναντι για να παμε στην Jesuitenkirche εκκλησια  και το θεατρο.

{ πισω απο την  γεφυρα Reussbruecke ειναι η Nadelwehr, { Νάντελβερ}το πιο παλιο  αντιπλημμυρικο συστημα ποταμου απο το 1852.
 Αναλογα με την σταθμη των νερων σηκωνονται ή κατεβαινουν χειρικινητα τα ξυλινα σανιδο-χωρισματα, που τα αποκαλουν βελονες, εξ ου και το Ναντελβερ=βελονοφυλακιο . Το 2009, το συστημα αυτο ανακαινιστηκε.}

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Και να η εκκλησιααααα...των Ιησουϊτων ή του Αγιου { Franz Xaver} Φραντς -απο το Φρανγκισκος Ξαβερ. τον αγιο αυτο { για την καθολικη εκκλησια
 απο την ισπανια και ιδρυτη του ταγματος των Ιησουϊτων. Θεωρειται ο πρωτεργατης ιεροκυρηκας στην Κινα και πατρονας Αγιος της Ινδιας.
 Η εκκλησια ξεκινησε το 1666 και τελειωσε το 1677, σε ενα καθαρα μπαροκ σχημα.

Θεωρειται μια εκκλησια με παρα πολυ καλη ακουστικη και γιαυτο δινονται και πολλες συναυλιες εκκλησιαστικης μουσικης εκει.

Το εσωτερικο της εκκλησιας ομορφο , ανοιχτοχρωμο, σε μεγαλη αντιθεση με τους μουντους σκουρους σκοτεινους γοτθικους ναους.
Σχετικα λιτο, αλλα κομψο συναμα. ΣΥμφωνα με την μπαροκ αρχιτεκτονικη στολισμενος  με χρυσα διακοσμητικα
Ο χωρος εκει μπροστα στην παραλια αρκετος για βολτες και συγκεντρωσεις κοσμου, αφου απο διπλα ειναι και το θεατρο ..

« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 13, 2011, 03:00:05 πμ by carmen »

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Καθως κατευθυνομαστε στην περιφημη Καπελεν-μπρυκε βλεπουμε απεναντι το δημαρχειο μεγαλοπρεπεστατο σαν παλατσο πραγματικα , να στεκεται
αγερωχο τοσες εκατονταετιες..

Και ειμαστε ετοιμοι να περασουμε την πιο παλια ξυλινη σκεπαστη γεφυρα του 1333!!!! Η γεφυρα του παρεκκλησιου {καπέλλε=παρεεκκλησι/chapel}
που φυσικα το ονομα της το πηρε απο την εκκλησια του Αγ. Πετρου που ειναι εκει διπλα.
 Χτιστικε ως τμημα των οχυρβματων της πολης και ισως
γιαυτο το λογο να εγινε και ο οκταγωνικος πυργος στην μεση περιπου, ο οποιος να τους αιωνες διετελλεσε φυλακη, βασανιστηριο, και μετα το αρχειο
{ληξιαρχειο} της πολης και σημερα και μαγαζι με ειδη σουβενιρ.

Οταν πρωτο χτιστηκε ιεχε 200 μ μηκος. Τωρα με τις προσχωσεις του ποταμου μονο 170. Ειναι το συμβολο της πολης !!!.
Και αυτη η γεφυρα οπως και η προηγουμενη εχει στα τριγωνα της σκεπης της επανω πολυ ομορφες ζωγραφιες απο τον 14 αιωνα...Ειχε βασικα γιατι

.......Δυστυχως η γεφυρα καηκε την 18 /8/ 1993 { μαλλον απο εμπρησμο} και καταστραφηκαν τα 2/3 των πινακων.

ευτυχως βεβαια απο φωτογραφιες και αρχεια που ειχανε μεσα σε 1 χρονο τα αποκαταστησανε

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Και ναμαστε παλι απεναντιιιιι....
 Παμε να περασουμε απο τις καμαρες

Πηγαινουμε κατα το δημαρχειο βεβαια. Καπου εδω νομιζω οτι μπορουμε να πουμε οτι ειδαμε και μαθαμε την πολη καλυτερα απο οτι την ξερουν
οι ντοπιοι.. :clap:

Προχωραμε προς την καρδια της παλιας πολης, διαλλεγοντας σε ποο εστιατοριο θα καθησουμε να φαμε... Εεεεεε, νισαφι πια...ξελιγωθηκαμε στην πεινα και  :food:
πεθαναμε στον ποδαροδρομο..
ααααααα , να φανηκε το εστιατοριο, συντεχνια. Καλη ιδεα να καθησουμε εδω...εκτος αν εχετε κουραγιο να πατε παραπερα.

Ξεκουραστειτε και φατε καλα, γιατι εχει αναβαση στον  {Ποντιο} Πιλατους !!! :laugh: :laugh:

και αυριο παμε στους καταρρακτες του Ρηνου  :yahoo:

Αποσυνδεδεμένος benett

• Full Member
Δεν εχω λόγια Carmen, απλά υπέροχα!! Περιμενω με ανυπομονησία τους καταρράκτες! Σας ειπα ότι βρισκω εισητηρια με easy jet απο Ηρακλειο για Γενευη τον Μάιο με 140€ μαζι με βαλιτσα?  :yahoo:
The World is a book, and those who do not travel read only a page.

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Ακριβο δεν ειναι benett ???

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Δεν εχω λόγια Carmen, απλά υπέροχα!! Περιμενω με ανυπομονησία τους καταρράκτες! Σας ειπα ότι βρισκω εισητηρια με easy jet απο Ηρακλειο για Γενευη τον Μάιο με 140€ μαζι με βαλιτσα?  :yahoo:

:clap: :clap:  ετοιμασε τες !!!!!  :dance: