Αποστολέας Θέμα: Τα αστέρια της Ελβετίας (Λουκέρνη-Ζυρίχη-Ιντερλάκεν-Βέρνη-Λωζάννη-Γενεύη)  (Αναγνώστηκε 148917 φορές)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
  Για να μελετησουμε τον χαρτη της πολης...Οπως παντα τα κιτρινα ειναι τα αξιοθεατα, και το κοκκινο η καλυτερη διαδρομη για να μην κανετε πολλα
 μπρος πισω και κουραστικες διαδρομες. Μην ξεχνατε εδω εχουμε αρκετες ωρες και το απογευμα θα ανεβουμε το βουνο Πιλάτους...
 Το ποταμι που περνα την πολη ειναι ο Ρόϊς, που το ειδαμε να πηγαζει απο το περασμα Γκοταρντ.
  {Καθυστερω λιγακι γιατι εχω πααααρα πολλες φωτο και πρεπει να τις "μικραινω" γιατι εχουν πολλα GB...}

H zik zak γραμμη δεν ειναι μουντζουρα, ειναι τα τειχη της πολης, που επισκεφτεστε κατα βουληση... Κανονικα, αρκει η αρχη και το τελος.. :mocking:

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Η Λουκερνη δεν ειναι πολυ μεγαλη οπως την βλεπετε ουτε καν απο κατοικους που ειναι διασκορπισμενοι στα γυρω χωρια {και πολυ καλα κανουνε...}
 Η πολις αριθμει μολις 60.000 κοσμο...
 Εμεις ομως δεν ηρθαμε να κανουμε δημογραφικη καταμετρηση ηρθαμε να δουμε την ομορφη πολη, που μεχρι το 1300 ηταν ενας ασημαντος οικισμος
 για να γινει κεντρο διακομιστικο εξ αιτιας του περασματος του Αγ. Γκοταρδου που τοτε μολις ειχε χαραχτει...

Ετσι οπως ερχομαστε απο το .....χωριο μας παιρνουμε τον δρομο οοοολο ευθεια που μας παει Luzern Zentrum ή Βαhnhof SBB .
και μολις φτασει ο δρομος σε μια στροφη μπαινετε δεξια στην οδο Pilatusstrasse.
Nα βαλετε σημαδι το ξενοδοχειο ANKER..

Tωρα στριβουμε δεξια γιατι ετσι παει και ο δρομος. Η ευθεια γινεται ενα στενο δρομακι..

Ηδη η πολις μας δειχνει το προσωπο της αλλα οχι ακομα και την ομορφια της. Η Οδος Πιλατους ειναι απο τις πιο κεντρικες.
Στο βαθος κατω κατω φαινεται ελαφρως ενα ξενοδοχειο το continental. Εκει συνηθως πανε τα γκρουπ...απο θεα ...ΤΙΠΟΤΑ

Ομως η μεγααααλη οδος Πιλατους φτανει στο τελος της

και απο την μια μερια , δεξια μας εχουμε ενα ομορφο κτηριο , το αριστοκρατικο ξενοδοχειο Waldstaetterhof

« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 11, 2011, 02:40:02 πμ by carmen »
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  Eνω μπροστα μας φανηκε η πολις και το κεντρο της...Η Λιμνη. Με το λιμανι της, αυτο ειναι που βλεπουμε απεναντι. Οι δυο μυτεροι πυργοι
 ειναι ο καθεδρικος  η Hofkirche. Δεξια της η Αριστοκρατικη προκυμαια με τα πανακριβα ξενοδοχεια και την παραλια quai..
Τερμα αριστερα μετα την παλια γερυρα ειναι ο ποταμος που θα τον δουμε την αλλη φωτο

Ενω ο Ρόϊς, μας καλωσοριζει με την διασημη γερυρα του την  {Kappelenbruecke} Καπέλενμπρυκε.
Δεξια απο την γεφυρα ειναι η παλια πολη, το ιστορικο κεντρο με οοοοολα τα παλια σπιτια το δημαρχειο κλπ, ενψ αριστερα της βλεπουμε το θεατρο
και την ομορφη εκκλησια των Ιησουϊτων { Jesuitenkirche} Kirche=κίρχε= εκκλησια

Αποσυνδεδεμένος wotan1975

• Hero Member
  • http://solareagle.blogspot.com/
Aυτη η γεφυρα του παρεκκλησιου ειναι πολυ ομορφη!
Θέλω να πάω σε κάθε χωριό και πόλη της Ευρώπης

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Παμε λοιπον να αρχισουμε την Βολτα μας..
 Αφου κατεβηκαμε στην λιμνη και συνηθισαμε το τοπιο, ας τα παρουμε ενα ενα απο κοντα. Ελπιζω να φαγατε καλο πρωινο, γιατι εχουμε πολλα να δουμε. Και πρωτα απ ολα τον σιδ/κο σταθμο που ειναι ακριβως μπροστα μας. Ειναι απο τους παλαιοτερους σταθμους της ευρωπης απο το 1856!!
 Η Ελβετια παρ ολο που ειναι ολο "κατσαβραχα", εχει παρα πολυ καλο σιδηρ/κο δικτυο και μαλιστα σχεδον απ ολα τα χωρια { και εκει που μενετε}
 αλλα και σ ολα τα βουνα. Εχουμε και τους αλπικους σιδ/μους που ανεβαινουν πολυ ψηλα , εκτος απο τους οδοντοτους.. Αυτο βεβαια που ειναι αξιοσημειωτο και ως ισπανη κατοικος να καμαρωνω, ειναι  που η πρωτη "καλη" ατμομηχανη των ελβετικων σιδ/μων κατασκευαστηκε και αγοραστηκε απο τους ισπανους το 1867!!!

Ο σιδηροδρομικος σταθμος σημερα. Και λεμε σημερα, γιατι το 1971 καηκε σχεδον ολοσχερως, ευτυχως χωρις θυματα, αλλα προσπαθησαν ενα μεγαλο μερος του να το ξαναφτιαξουν οπως ηταν παλια.

Παραμεσα, στις αποβαθρες, ειχαν προβλημα χωρου, αφου χρειαστηκε να επεκταθει και να φιλοξενησει επιπλεον γραμμες, γιαυτο και καλεστηκε ενας
μεγαλος αρχιτεκτονας ο Santago Calatrava { καπου τον ξερουμε εμεις αυτον  :mocking:} να προσθεσεις κρεμμαστες διοδους και διαδρομους { 1991}

Να και ενα τραινο μολις ηρθε,

αλλα  και εμεις βεβαια μολις ηρθαμε , οποτε ξαναβγαινουμε εξω για να δουμε απο μπροστα την υπεροχη αψιδα του σταθμου. Παλια { πριν καει, ηταν κολλητα με τον σταθμο. Τωρα ,επειδη  ηταν το μονο που μπορεσανε και σωσανε απο την φωτια, στεκεται σαν μνημειο μονο του μπροστα στην πλατεια..

Φυσικα και δυστυχως το παλιο ωρολοι χαλασε και βαλανε καινουριο, οπως χρειαστηκε να ξανακανουν το χαλκινο γλυπτο που βρισκεται πανω στην
καμαρα γιατι ειχε σχεδον λιωσει. Zeitgeistst { Τσαϊτ-γκαϊστ} ,ονομαζεται = το φαντασμα του χρονου..Με λιγα λογια , ο χρονος κυνηγα τους ελβετους
γιαυτο αλλωστε επιδοθηκαν και στην ωρολογοποιεια  :laugh: :laugh:
{ Θα πουμε μετα πως κανανε την φημη τους οι ελβετοι ωρολογαδες ...που δεν ηταν καθολου ελβετοι  :nea:}

« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 11, 2011, 12:50:25 μμ by carmen »

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Aκριβως διπλα απο τον σταθμο, προς την λιμνη στεκεται ενα πολυ μοντερνο και εντυπωσιακο κτηριο, ειναι το KKL {Kultur und Kunferenzentrum Luzern}
ή επι το ελληνικοτερον , μεγαρο πολιτισμου και συνεδριων, κατι σαν το δικο μας μεγαρο μουσικης.. Tελειωσε το 2003  απο τον αρχιτεκτονα  Jean Nouvel  { αυτος που εκανε και "τον δονητη της Βαρκελωνης-Τορε Agbar-πυργος εταιρειας υδατων}, βραβευμενος 30 φορες με το βραβειο  Pritzker-Prize  στη Washington DC κατι με το αντιστοιχο Βραβειο Νομπελ αρχιτεκτονικης...,
 μετα απο πολλες διαβουλευσεις και κοινοτικες συνελευσεις αφου το εργο κοστισε τελικα 268 εκατομμυτια ελβετικα φραγκα !!!!!!!
 Χτιστηκε στην θεση του παλιου μεγαρου μουσικης  {1860} που η στατικη του κατασταση ειχε αρχισει να ειναι επικινδυνη

Η πρωτη σκεψη του Ζαν Νουβέλ ηταν, να φτιαξει κατι σαν μοντερνο πλοιο μεσα στην οχθη της λιμνης περιτριγυρισμενο απο το υγρο στοιχειο.
Περιβαλλοντολογικες μελετες ομως το απετρεψαν και ετσι ο αρχιτεκτονας αποφασισε να φερει την λιμνη , μπροστα....

...................και ..........μεσα στο κτιριο

Πολυ εντυπωσιακο λοιπον το κτηριο, και με αρκετα εστιατορια { πολυ ακριβα, με αστερια Μισελεν} λειτουργει σαν πολιτιστικο κεντρο και ειναι ανοιχτο στον καθενα αφου πρεπει να μπορει να πηγαινει στα ρεστοραν, αφου βεβαια εχει προηγηθει κρατηση.
Η Αιθουσα συναυλιων θεωρειται σαν μια απο τις αιθουσες με την καλυτερη ακουστικη. Δεν εχω ακουσει εκει συναυλια και λιγο πολυ ολα τα μεγαρα
μουσικης αυτο ισχυριζονται. Παντως εντυπωσιακη ...ειναι, γιατι την βρισκω  "μοντερνα επιβλητικη"

Και παμε πισω απο το κτηριο να δουμε την πολυ ομορφη παραλια που δημιουργηθηκε μαζι με την κατασκευη του ΚΚL, να να ομορφηνουν τον
περιβαλλοντα χωρο. Ενα συμπαθητικο γλυπτο στο κεντρο με δυο "αρχαιους "ελβετους να παλευουν..

Και κανουμε στροφη να γυρισουμε παλι κατα μηκος της παραλιας μπροστα απ το  KKL , εκει οπου θα δουμε {αναλογα με την ωρα} πολλα ή λιγα
κρουαζιεροπλοια αραγμενα, ετοιμα για το επομενο δρομολογιο τους στην λιμνη της Λουκερνης. Μεταξυ αυτων και αρκετα παλια, "παραδοσιακα ατμοκινητα-αντικες" οπως ο Γουλιελμος Τελλος. Τον θυμωσαστε απο την διασημη ιστορια του μηλου στο κεφαλι του γιου του, που το σημαδεψε
απο 50 μετρα με ενα τοξο??
 Και φυσικα ο Γουλιελμος Τελλος ειναι ελβετος ηρωας απο το καντονι του Ουρι, που ειναι απο διπλα μας και το προσπερασαμε χθες κουρασμενοι
και βιαστικα. Θα την πουμε ομως πολυ περιληπτικα την ιστορια του, οταν ανεβουμε στο βουνο πιλατους και θα αγναντεψουμε τα γειτονικα καντνονια.
 Διπλα απο τις αποβαθρες των πλοιων εχει και ομορφα παραλιμνια ρεστοραν και καφετεριες..

Για μας ειναι ακομα νωρις για οτιδηποτε,{ αφου πριν απο λιγο φαγατε το 10 σαντουιτς απο την κουζινα της Φραου...τάδε στο ξενοδοχειο  :mocking: }
γιαυτο και θα προχωρησουμε παρακατω...
θαρθει και η ωρα του καφε..και της μασας. Πρεπει να περασουμε την μεγαλη παλια γεφυρα που ενωνει την πιο νεα με την παλια Λουκερνη. Πανω απο την γεφυρα θα εχετε υπεροχη θεα και απο την μερια του ποταμου, αλλα και απο την λιμνη για να βγαλετε
πολλες φωτο !!!

Απο την μερια του Ρόϊς βλεπουμε φυσικα τις γεφυρες, νεες και παλιες, πρωτα απ ολες την Καπέλεν-μπρυκε {μπρυκε=γεφυρα}. Στο βαθος πανω στο
βουνο ενα εντυπωσιακοτατο καστρο  {ιδιοκτητο} που χτιστηκε το 1859 σαν ενα εσιατοριο για να γινει ενα πολυτελεστατο ξενοδοχειο μετα απο καποια χρονια και που ειναι μεχρι σημερα

Και να στο βαθος το "παραμυθενιο " ξενοδοχειο.. Ισως ιδανικο για νιοπαντρους  :blush:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member

Για να ανεβει κανεις επανω στο ξενοδοχειο πρεπει να παρει τον οδοντωτο.
Οποιος θελει να δει το ξενοδοχειο "μουσειο" απο μεσα , μπορει να ριξει εδω μια ματια...
http://www.historichotelsthenandnow.com/hotels/europe/switzerland/chateau-gutsch-lucerne/

Εμεις θα το δουμε απ εξω, αφου δεν μας αφηνουν να παμε μονο για να το δουμε. Μπορειτε ομως να πατε να φατε στο εστιατοριο του θα ειναι ομως
κομματακι ...αλμυρο το φαγητο...οχι γιατι σερβιρουν ...παστά.... :laugh:  ....λογω  , τιμων

{ ενα μικρο διαλειμμα, μιας και ειπα για φαγητα να βαλω το φαι μου στον φουρνο -κυριακη σημερα-, γιατι μετα θα φαμε ...ταξιδια  :laugh:...τι να κανουμε...ανθρώπινα ειναι αυτα  και ο  pan pan  αρχισε να μου το θυμιζει διακριτικα....-"Τι θα γινει???? θα φαμε καμμια φορα???? "..... διακριτικα  ειπαμε} :laugh:

Αποσυνδεδεμένος panpan

• Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
Η αληθεια ειναι οτι ειμαι διακριτικος  :rofl: :rofl:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Η αληθεια ειναι οτι ειμαι διακριτικος  :rofl: :rofl:
αχχχχχχχχχχ :frypan:

εχει χαρη που σ αγαπω πολυ  :inlove:  και επειδη λενε οτι ο ερωτας περναει πρωτα απο το στομαχι... :chef: καθομαι και σου μαγειρευω..
Οριστε παιδια να φαμε...κοτοπουλο γκιουβετσι !!!!

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 ....και μετα την {υποχρεωτικη} σταση εργασιας συνεχιζουμε ακαθεκτη την πορεια μας κατα μηκος της γεφυρας και φτασαμε στο τελος της, οπου θα δουμε το σπιτι "πυργος". Οσο περιεργο και να φαινεται η οικια {zur Gilgen} Γκιλγκεν, της σημερινης οικογενειας  {Grieder} Γκρίντερ ειναι ιδιωτικη.
Εχει αυτον τον πυργο, γιατι απλα χτιστικε πανω στα παλια τειχη του 1300 και με τον καιρο , οταν αυτα κατεδαφιστηκαν προσαρτησαν αυτον το πυργο στο σπιτι τους. Μαλιστα στο ισογειο, η συμπαθεστατη Κα Γρίντερ διατηρει Μπουτικ αλλα δυστυχως με μοντελλακια του...περασμενου αιωνα  :mocking:

Ακριβως απο διπλα ειναι το παρεκκλησι του Αγιου Πετρου. Το πρωτο παρεκκλησι ειναι απο τα πιο παλια αφου χτιστηκε γυρο στο 1100 με την ιδρυση της πολης. Την σημερινη του μορφη την πηρε κατα τον 18 αιωνα. Επισκιαστηκε βεβαια απο τις δυο αλλες μεγαλες κεντρικες εκκλησιες.
Η Λουκερνη υπηρξε μια πολις με μεγαλη συμμετοχη στις  μεγαλες θρησκευτικες ταραχες της μεταρρυθμισης.
{ Μεταρρυθμηση= η εποχη που ο Μαρτινος Λουθηρος τολμησε να αμφισβητισει τον παπα και να του υποδειξει τα 99 λαθη του, συμφωνα με την διδασκαλια της ελληνικης Αγιας Γραφης. Παρα πολυς λαος ακολουθησε την διαμαρτυρια του Λουθηρου και αργοτερα το δογμα του [που επισημοποιηθηκε μετα απο πολλους θρησκευτικους πολεμους -τριακονταετης-, ονομαστικε διαμαρτυρομενοι ή λατινικα απο το protest=προτεσταντες.}

Το ονομα  Lucerrun πρωτοαναφερθηκε το 1252 για αυτον τον οικισμο που αναπτυσσοταν γυρω απο αυτο το εκκλησακι {αργοτερα και γυρω απο τον
καθεδρικο}. Και επειδη τοοοοοτε η δυναμις των Αψβουργων {αυστριακων} μεγαλωνε , ενω της μεγαλης ελβετικης οικογενειας των Murbach επεφτε, καταφεραν οι αψβουργοι να αγορασουν την πολη απ τους Μούρμπαχ. Αυτος ο φοβος, να μην εχουν την ιδια τυχη με το Λουτέρουμ και τα γειτονικα καντονια,
Ούρι , Σβιτς και Νίντβαλντεν,
τους οδηγησε στον ΟΡΚΟ της αιωνιας συμμαχιας και αυτο θεωρειται η απαρχη της ιδρυσης του ελβετικου
κρατους. Η Λουκερνη τελικα εγινε το 4 μελος της συμμχιας αυτης το 1332.

Και περνωντας απ την εκκλησια φτασαμε στην κεντρικη πλατεια της πολης που ειναι η πλατεια των κύκνων ή αλλιως Σβάνεν-πλατς { Schwanenplatz}.
Δεν ειναι καμμια σπουδαια πλατεια , απλα ειναι το κεντρο της πολης

δεν θα μπορουσα να πω καν οτι ειναι μια πλατεια...μονο και μονο επειδη εχει ενα φαρδυ πεζοδρομιο και εναν κυκλικο χωρο σταθμευσης συνηθως
κατειλλημενο απο τουρ. λεωφορεια/

Αυτος εδω ο δρομος μεχρι τερμα , θεωρειται ο κεντρικος δρομος για ψωνια, { η ερμου της Λουκερνης  :mockig:}
Και φυσικα το καταστημα Bucherer μπροστα σας θεωρειται το "πρεπει να δω" και ας μην ψωνισω. {Η χλιδη και η ματαιοδοξια των ωρολογιων και
κοσμηματων σ΄ολο της το μεγαλειο. Οχι βεβαια οπως στην Ζυριχη ...εκει ηταν χειροτερα  :cool: }
 Αλλα ακριβως γιαυτο το λογο, επειδη δεν ειναι ωραια πλατεια δεν την φωτογραφιζει κανεις, δυστυχως ουτε και εγω...ετσι πηρα την παρασταση του
google , για να παρετε μια ιδεα που και πως ειναι