Μόλις σήμερα ανακάλυψα ότι δεν έχουμε κανένα θέμα για την Σύρο ούτε στις ιστορίες ταξιδιωτών αλλά ούτε και στις γενικές πληροφορίες για το νησί. Καιρός λοιπόν, να αποκτήσουμε! Την Σύρο την πρωτοεπισκέφτηκα γύρω στα 20, φοιτήτρια. Και την λάτρεψα από τότε: την Ερμούπολη, την Άνω Σύρα, τον Γαλισσά, το Κίνι, τα παραδοσιακά της καφενεία, τις χαλβαδόπιτες, τον πολτισμό της.
Τα έφερε η τύχη να επισκεφτώ ξανά την Σύρο πριν δύο εβδομάδες για ημιεπαγγελματικούς λόγους πλέον ( παρουσίαση της μετάφρασης ενός βιβλίου μου που οργανώθηκε από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου) και έμεινα ένα τριήμερο. Είχα την ευκαιρία να ξαναδώ λατρεμένα μέρη, να γνωρίσω καταπληκτικούς και αξιόλογους ανθρώπους, να δω με άλλο μάτι τον πολιτισμό της.
Η Σύρος κατέχει ξεχωριστή ιστορία στην Ελλάδα. Είναι το νησί του προ-σωκρατικού φιλόσοφου Φερεκύδη, είναι το νησί που μετά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από την 4η Σταυροφορία των Φράγκων το 1204 έγινε "φράγκικο" και ακόμα κατοικείται από πολλούς καθολικούς. Συντροφευμένοι κατοίκησαν Καθολικοί και Ορθόδοξοι σε αυτό το νησί για σχεδόν 1.000 χρόνια. Είναι το νησί που έγινε η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση εργατών το 1873 σε όλη την νεώτερη Ελλάδα ( στα ναυπηγεία) , καλό είναι να το θυμηθούμε ειδικά τώρα!! Είναι το νησί που έχει το θέατρο Απόλλων , αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου. Είναι το νησί που έχει πέντε ερασιτεχνικές ομάδες θεάτρου να παίχουν Σαίξπηρ και Μολιέρο ολοχρονίς. Είναι το νησί του ο μεγάλος Μάρκος Βαμβακάρης έγραψε την γνωστή μας Φραγκοσυριανή που τραγουδάμε και χορεύουμε σχεδόν εκατό χρόνια ( το τραγούσι γράφτηκε στην δεκαετία του 1930) , οι δε ορθόδοξοι τον φώναζαν Φράγκο επειδή ήταν καθολικός. Είναι το νησί που ονομάστηκε Φλωρεντία της Ελλάδας εξ αιτίας της άνθησης του, χαρακτηριστικά αποσπάσματα αναφέρουν ότι όταν όλη η υπόλοιπη Ελλάδα φορούσε φουστανέλες οι Συριανοί αγόραζαν φράκα από την Βιέννη λόγω της οικονομικής τους άνθησης ( εμπόριο, ναυπηγεία κλπ)