Αποστολέας Θέμα: Σε δημοπρασία τμήμα του Πύργου του Αϊφελ  (Αναγνώστηκε 2353 φορές)

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 28698
  • Φύλο: Άντρας
    • facebook/dktravelchat
Σε δημοπρασία τμήμα του Πύργου του Αϊφελ
« στις: Οκτώβριος 07, 2008, 22:07:01 μμ »
Ακόμα ένα τμήμα της κλίμακας του Πύργου του Αϊφελ θα βγει σε δημοπρασία -στις 20 0κτωβρίου στο Παρίσι -ανακοινώθηκε από τον οίκο Αντέρ, ο οποίος πέρυσι έβγαλε σε δημοπρασία άλλο τμήμα της κλίμακας, με τιμή εκκίνησης 180 χιλιάδες ευρώ.

Πρόκειται για ένα τμήμα της ελικοειδούς κλίμακας, που κάποτε χρησιμοποιείτο στον Πύργο, μήκους τρεισήμισι περίπου μέτρων, με 18 σκαλοπάτια και βάρος 700 κιλά. «Ένωνε» κάποτε τον δεύτερο με τον τρίτο όροφο του Πύργου, φυσικά μαζί με την υπόλοιπη κλίμακα. Φυλάσσεται από το 1983.

Ο Πύργος του Αϊφελ στο Παρίσι χρονολογείται από το έτος 1889. Το εκπλειστηρίασμα λόγω του βάρους του θα «παρίσταται» μόνον φωτογραφικά στο χώρο της εκδήλωσης του οίκου Αντέρ. Το συγκεκριμένο τμήμα κλίμακας εκτιμάται ότι μπορεί να πωληθεί τελικά για 80 χιλιάδες ευρώ.

Αλλά τέσσερα κομμάτια της κλίμακας φιλοξενούνται σε μουσεία και μία εικοσάδα τμημάτων της ίδιας ελικοειδούς κλίμακας πλειστηριάστηκαν πολύ σύντομα μετά το 1983.

Διέρρευσε ότι αγοραστής συλλέκτης εκείνης της περιόδου, ακριβώς, έδωσε το κομμάτι του για πλειστηριασμό σήμερα.

Υπενθυμίζεται η δημοπρασία της 19ης Νοεμβρίου 2007, οπότε τμήμα κλίμακας μήκους τεσσερισήμισι μέτρων με τιμή εκκίνησης 15-20 χιλιάδες ευρώ τελικά «έπιασε» τα 180 χιλιάδες ευρώ, μετά πολύ σκληρή αναμέτρηση Γάλλου, Άγγλου, Ινδού και Ρώσου συλλέκτη...τυχερότερη δε απ' όλους στάθηκε τελικά η ολλανδική εταιρεία «Αϊφελ», από το επώνυμο του μεγάλου μηχανικού της Γαλλίας, του Γουσταύου Αϊφελ, στην οποία τελικά κατακυρώθηκε το εκπλειστηρίασμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ