Αποστολέας Θέμα: Η οργή μετακομίζει στη Λιβύη  (Αναγνώστηκε 7811 φορές)

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31300
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Η οργή μετακομίζει στη Λιβύη
« στις: Φεβρουάριος 16, 2011, 14:11:01 μμ »
Η οργή μετακομίζει στη Λιβύη



Η «οργή» φαίνεται ότι ξυπνά και στη Λιβύη. Η χώρα με ένα από τα πιο αυταρχικά καθεστώτα στον αραβικό κόσμο και επικεφαλής έναν από τους μακροβιότερους δικτάτορες παγκοσμίως επιχειρεί να μπει στον δρόμο που χάραξαν η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Με κεντρικό σύνθημα «Ξύπνα Βεγγάζη, ήρθε η ώρα που περίμενες» διαδηλωτές επιχείρησαν να στείλουν το μήνυμα στον de facto ηγέτη της χώρας συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, ότι απαιτούν αλλαγή ιστορικής σελίδας με το πέρασμα σε μια δημοκρατικότερη περίοδο.



Είναι προς το παρόν άγνωστο αν το αποκαλούμενο φαινόμενο του πολιτικού ντόμινο θα σαρώσει τη Λιβύη, που έχει κοινά σύνορα με τις επαναστατημένες Τυνησία και  Αίγυπτο.

Είναι δεδομένο, όμως, ότι, με αφορμή την ολιγόωρη σύλληψη του Φέτχι Ταρμπέλ - απελευθερώθηκε ήδη- ενός ακτιβιστή δικηγόρου και επικριτή του καθεστώτος, δόθηκε η βασική αφορμή για να ξεκινήσει η αφύπνιση του επαναστατικού κινήματος κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Ταρμπέλ είναι συνήγορος των οικογενειών κρατουμένων που σκοτώθηκαν το 1996 από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη φυλακή Αμπού Σαλίμ. Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, τουλάχιστον 1.200 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στη φυλακή Αμπού Σαλίμ το 1996.

Στη φυλακή αυτή κρατούνται ακόμη δεκάδες αντικαθεστωτικοί που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απαγορευμένη Λιβυκή Ισλαμική Μαχητική Οργάνωση.

Η «Ημέρα της οργής» στη Λιβύη

Κατά τη διάρκεια τη νύχτας στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, αλλά και σε μικρότερες πόλεις όπως στη Σύρτη και τη Σέμπχα, εκδηλώθηκαν πολλαπλές εστίες έντασης.Μικρο-εστίες έντασης εκδηλώθηκαν ακόμη και στην αστυνομοκρατούμενη πρωτεύουσα Τρίπολη.



Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με μονάδες ασφαλείας του καθεστώτος Καντάφι, στις πρώτες εδώ και καιρό πραγματικές εσωτερικές λαϊκές αντιδράσεις κατά του αυταρχικότερου και μακροβιότερου δικτάτορα στον αραβικό κόσμο.

Οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών του καθεστώτος πραγματοποιούνται μία ημέρα πριν από την αυριανή «Ημέρα της οργής», που οργανώνεται στη Λιβύη, με μηνύματα μέσω του Facebook.

Με το σύνθημα «Εξέγερση της 17ης Φεβρουαρίου 2011, ώστε να γίνει ημέρα οργής για τη Λιβύη», η ομάδα του Facebook καλεί σε εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Η ομάδα αυτή του Facebook αριθμούσε έως χθες 4.400 ανθρώπους. Σήμερα το πρωί και μετά τα χθεσινά επεισόδια, ενισχύθηκε στους 9.600.

Ο Καντάφι προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις

«Δεν υπάρχει κανένας καλύτερος από τον Μπεν Αλί, για να κυβερνήσει την Τυνησία».

Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν από τον Μουαμάρ Καντάφι, εν μέσω των ταραχών στην Τύνιδα, που έριξαν από την εξουσία το διαφθαρμένο καθεστώς Μπεν Αλί, και αντανακλούν τη δική του νευρικότητά σχετικά με την πιθανή επίδραση του ντόμινο στη Λιβύη.

Έπειτα από 41 χρόνια στην εξουσία, ο συνταγματάρχης Καντάφι είναι ο μακροβιότερος ηγέτης στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και ο πλέον αυταρχικός.

Πρόσφατα, ο Καντάφι, ο οποίος απαγορεύει διά ροπάλου τις αντικαθεστωτικές πράξεις, επιχείρησε να «δωροδοκήσει» τον λαό και να τον κρατήσει σε ύπνωση.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε αύξηση των δαπανών για τη δημόσια στέγαση, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη συνεχώς αυξανόμενη ένταση εναντίον του.

Χθες, δε, απαντώντας στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές που διαδήλωσαν στη Βεγγάζη, ζητώντας «αλλαγή», έβγαλε στους δρόμους καθεστωτικούς διαδηλωτές που πραγματοποίησαν πορεία στην ίδια πόλη, αναγκάζοντας την αστυνομία να επέμβει, για να μην υπάρξουν επεισόδια.

http://www.zougla.gr/

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31300
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Η οργή μετακομίζει στη Λιβύη
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 17, 2011, 19:53:46 μμ »
Συνεχίζονται οι αναταραχές στη Λιβύη

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης απάλλαξε σήμερα από τα καθήκοντά του ανώτερο τοπικό αξιωματούχο της ασφάλειας, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων στις διαδηλώσεις στην πόλη Αλ Μπάιντα, η οποία βρίσκεται 1.200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, όπως γράφει η εφημερίδα «Quryna» στην ιστοσελίδα της.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε ιστότοπους της λιβυκής αντιπολίτευσης και λιβυκών μη κυβερνητικών οργανώσεων με έδρα το εξωτερικό, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Αλ Μπάιντα.

Σύμφωνα με την «Quryna», η οποία επικαλείται «καλά πληροφορημένες πηγές ασφάλειας», το Υπουργείο Εσωτερικών καθαίρεσε τον συνταγματάρχη Χάσαν Καρντάουϊ, διευθυντή της ασφάλειας στην Άλ Τζάμπαλ αλ Αχντάρ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή στην οποία βρίσκεται η Αλ Μπάιντα, μετά «τον θάνατο δύο νεαρών» χθες το βράδυ.

Οι δύο νεκροί είναι ο Χάλεντ Χάνφερ και ο Σάαντ ελ Γιαμάνι, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία διευκρινίζει ότι οι διαδηλωτές «πυρπόλησαν πολλά αυτοκίνητα της αστυνομίας και πολιτών». Σύμφωνα με την «Quryna», η δημοτική αστυνομία έκλεισε τα τοπικά εμπορικά καταστήματα στην πόλη Αλ Μπάιντα, κίνηση που προκάλεσε επεισόδια μεταξύ των ιδιοκτητών τους και της αστυνομίας και στη συνέχεια η κατάσταση γενικεύτηκε.

Συγκρούσεις διαδηλωτών με 6 νεκρούς στη Λιβύη

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες Aλ Γιουμ και Αλ Μάναρα, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης.
 
Παράλληλα, προστίθεται στις ιστοσελίδες αυτές, δικηγόροι που διαδηλώνουν έξω από ένα δικαστήριο της πόλης ζητούν να καταρτιστεί Σύνταγμα για τη χώρα.
 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χθες ότι υπάρχουν και τέσσερις νεκροί σε ανάλογα επεισόδια στην πόλη Αλ Μπάιντα, ενώ λιβυκές εφημερίδες μιλούν μόνο για δύο νεκρούς στην πόλη αυτή που βρίσκεται στα ανατολικά της Βεγγάζης.

http://www.zougla.gr/


Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31300
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Η οργή μετακομίζει στη Λιβύη
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 19, 2011, 08:48:24 πμ »
Σαράντα έξι νεκροί μέσα σε 72 ώρες στη Λιβύη

Σαράντα έξι άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο τις τελευταίες 72 ώρες στη Λιβύη, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, η οποία κατηγόρησε τις λιβυκές αρχές ότι έχουν δώσει εντολή στην αστυνομία να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών.

Πηγές με τις οποίες ήλθε σε επαφή η ΜΚΟ στο νοσοκομείο αλ Τζάλα στη Βεγγάζη (ανατολική Λιβύη) ανέφεραν πως τα θύματα στην πλειοψηφία τους έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, στο στήθος και στο σβέρκο, τονίζει ανακοινωθέν της Αμνηστίας.

Αυτή η ανησυχητική αύξηση του απολογισμού των νεκρών και η φύση των τραυμάτων τους καταδεικνύουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν λάβει άδεια να χρησιμοποιούν θανατηφόρα ισχύ έναντι άοπλων διαδηλωτών που καλούν να υπάρξει πολιτική αλλαγή, σημείωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Κατά τις πηγές στο νοσοκομείο αλ Τζάλα που επικαλείται η Αμνηστία 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις της Πέμπτης στη Βεγγάζη και πάνω από 110 άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ τουλάχιστον τρεις ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις της Παρασκευής.

Τουλάχιστον 15 άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης την Πέμπτη στην αλ Μπάιντα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, την «ημέρα της οργής» εναντίον του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1969.

http://www.zougla.gr/

Αποσυνδεδεμένος fei

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 801
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Η οργή μετακομίζει στη Λιβύη
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 19, 2011, 21:02:20 μμ »
Μου έχει γεννηθεί η εξής απορία,οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή έχουν επηρρεάσει τον τουρισμό?Γιατί εγώ δεν το αποφασίζω πια για αυτές τις χώρες αν δεν ομαλοποιηθεί η ζωή εκεί.Αλλά από την άλλη μήπως έχουν πέσει σημαντικά οι τιμές και είναι ευκαιρία,ξέρει κανεις?

Αποσυνδεδεμένος GEORGE KARALIS

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 579
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Η οργή μετακομίζει στη Λιβύη
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουάριος 19, 2011, 21:14:09 μμ »
Την επόμενη εβδομάδα θα βρισκόμουν στο Κάιρο. Το ακύρωσα όμως μετά από συζήτηση με στέλεχος του προξενείου της Ελλάδας εκεί.
Το θέμα είναι ότι ακόμη και προσφορές να βρεις , δεν είναι κατάλληλη εποχή να πας γιατί αρκετά αξιοθέατα, μουσεία και γενικά οτιδήποτε
μπορεί να κινηθεί τουριστικά υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου. Παράδειγμα το Αιγυπτιακό μουσείο του Καίρου σχεδόν είναι κλειστό.
Πολλά καταστήματα δεν λειτουργούν στις αγορές. Ακόμη το Κοπτικό Κάιρο φρουρείται για το φόβο των Ισλαμιστών.
Πρέπει πιστεύω να ομαλοποιηθεί η κατάσταση για να γίνουν προσβάσιμες πάλι αυτές οι χώρες...

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31300
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Η οργή μετακομίζει στη Λιβύη
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουάριος 20, 2011, 09:45:46 πμ »
Δεκάδες νεκροί στη Λιβύη

Τα χειρότερα επεισόδια στην ιστορία της Λιβύης διαδραματίστηκαν χθες στην πόλη Βεγγάζη, όπου δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν το Σάββατο σε συγκρούσεις με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών από κτιριακό συγκρότημα, καταγγέλλει ο αυτόπτης μάρτυρας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Δεκάδες σκοτώθηκαν. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας σφαγής εδώ», είπε. Ο άνδρας πρόσθεσε ότι βοήθησε να μεταφερθούν πολλά από τα θύματα σε τοπικό νοσοκομείο.

Ωστόσο τα όσα καταγγέλλει, δεν έχουν επιβαιβεωθεί ούτε διαψευσθεί από κυβερνητικές ή άλλες πηγές, αφού οι λιβυκές αρχές δεν έχουν επιτρέψει σε ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα.

Ο αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν δημιουργήσει μια περίμετρο ασφαλείας 50 μέτρων γύρω από ένα «κέντρο διοίκησης» στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί και ακροβολισμένοι σκοπευτές πυροβολούν οποιονδήποτε πλησιάσει.

Δήλωσε ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν «αφού οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ορμήσουν στο κέντρο διοίκησης αλλά δέχθηκαν πυρά από τις δυνάμεις ασφαλείας, από πύργους επιτήρησης και σημεία κοντά στο κέντρο».

http://www.zougla.gr/

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31300
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Η οργή μετακομίζει στη Λιβύη
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουάριος 20, 2011, 19:14:34 μμ »
Αποφασισμένος να παραμείνει στην Λιβύη ο Καντάφι

Ούτε ο Μουάμαρ Καντάφι ούτε η οικογένειά του προτίθενται να εγκαταλείψουν την Λιβύη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Asharq Al-Awsat" που επικαλείται πηγές του οικογενειακού του περιβάλλοντος,.

Έτσι, ο Καντάφι φαίνεται να ανθίσταται στις πιέσεις που δέχεται μετά από ημέρες βίαιων διαδηλώσεων που ζητούν την απομάκρυνσή του.

«Επιμένει να πεθάνει σε λιβυκό έδαφος», ήταν η πιο χαρακτηριστική φράση μεταξύ άλλων. Στο μεταξύ, οι φήμες θέλουν όλα τα μέλη της οικογενείας του Καντάφι που ζούσαν στο εξωτερικό να έχουν επιστρέψει στη χώρα από την περασμένη Πέμπτη.

Υπενθυμίζουμε, πως έχοντας παρακινηθεί από τις επιτυχείς επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, χιλιάδες Λίβυοι έχουν ζητήσει την αποπομπή του Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για 41 συναπτά έτη.

Στο μεταξύ, ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεπερνά τους 100.

http://www.zougla.gr/

Αποσυνδεδεμένος evi

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3347
Απ: Η οργή μετακομίζει στη Λιβύη
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουάριος 21, 2011, 00:17:16 πμ »
Σε απάντηση στην ερώτησή σου Fei, εγώ δεν θα ταξίδευα αυτήν την εποχή σε όλες τις χώρες του Μπαγκρεμπ καθώς και στην Μέση Ανατολή. Είναι ένα καζάνι που βράζει. Ξεκίνησε από την Τυνησία, συνεχίστηκε στην Αϊγυπτο και τελιεωμό δεν έχει. Αφού αναρωτιέμαι μήπως είναι καλύτερα να συγκεντρώσουμε όλες τις ειδήσεις σε ένα ενιαίο θέμα με τίτλο : Ο Μουσουλμανικός κόσμος βράζει!!Ας αφήσουμε την κατάσταση να ομοαλοποιηθεί. Αργά η γρήγορα θα ομαλοποιηθεί. Θα αλλάξουν μερικοί δικτάτορες και αχυράνθρωποι, θα μπούνε κάποιοι καινούριοι, θα τους δώσουν ένα κομάτι ψωμί παραπάνω και θα ηρεμήσουν , πάντα έτσι γίνεται με όλους τους λαούς. Κατά την γνώμη μου πήγαινε κάπου αλλού τον επόμενο χρόνο. Και μετά βλέπουμε.

Άρθρο σημερινό για την γενική κατάσταση:

Πάνω από 200 οι νεκροί διαδηλωτές στη Λιβύη


ΛΙβύη

Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Βεγγάζη, όπου οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν ακόμη και με πυρά, όπως δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δικηγόρος, ο Μοχάμεντ αλ Μουγράμπι. Τουλάχιστον 173 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λιβύη από την έναρξη των διαδηλώσεων την Τρίτη, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Human Rights Watch (HRW), ενώ ιατρικές πηγές δηλώνουν ότι οι νεκροί ανέρχονται σε πάνω από 200. Μόνο σήμερα, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν σοβαρά στη Βεγγάζη, δήλωσε στο Reuters ο Χαμπίμπ αλ-Ομπέιντι, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Al-Jalae.

«Σήμερα ήταν μία αληθινή τραγωδία... από τις 15:00 (1300 GMT) και μέχρι τις 21:15, δεχτήκαμε 50 νεκρούς, οι περισσότεροι από τραύματα σφαίρας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν 200 τραυματίες, 100 από αυτούς σοβαρά».

Ο Χαμπίμπ αλ-Ομπέιντι και ο δικηγόρος Μουχάμαντ Αλ-Μάνα ανέφεραν επίσης ότι μέλη του στρατού της Λιβύης είπαν σήμερα σε κατοίκους της Βεγγάζης ότι αυτομόλησαν και «απελευθέρωσαν» την πόλη από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Καντάφι. Σύμφωνα με τους ίδιους, μέλη της μονάδας «Κεραυνός» μετέβησαν στο νοσοκομείο μαζί με στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί στις συμπλοκές με την προσωπική φρουρά του Καντάφι. «Τώρα λένε ότι επικράτησαν της Πραιτωριανής Φρουράς και ότι ενώθηκαν με τον λαό», είπε ο Μουάμαρ. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή.

Αυτόπτες μάρτυρες σημείωσαν ακόμη ότι δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν το Σάββατο σε συγκρούσεις με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης στην πόλη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών από κτιριακό συγκρότημα όπου έχουν αποσυρθεί. Οι λιβυκές αρχές δεν έχουν επιτρέψει σε ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον του Καντάφι και ξέσπασαν ταραχές κι η μαρτυρία αυτή δεν μπορεί να επαληθευτεί· δεν υπάρχει επιβεβαίωση ή διάψευσή της από επίσημη πηγή.

Πηγές της οικογένειάς του Καντάφι δήλωσαν στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat, ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη χώρα και «επιμένει να πεθάνει σε λιβυκό έδαφος».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουγγρικής προεδρίας, η Λιβύη ανακοίνωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα διακόψει τη συνεργασία μαζί της σε θέματα παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, αν η ΕΕ ενθαρρύνει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε τη Λιβύη να ξεκινήσει διάλογο με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με έναν από τους γιους του Καντάφι. Ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «καταπίεση εις βάρος των διαδηλωτών», μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Al Jazeera.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana μετέδωσε επικαλούμενο «ασφαλείς» πηγές ότι «δεκάδες άτομα» συνελήφθησαν σε πολλές λιβυκές πόλεις κι υποστήριξε ότι ανήκουν σε ένα «ξένο δίκτυο», το οποίο προσπαθεί να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα.

Επιπλέον, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο διακόπηκε το Σάββατο στη Λιβύη, σύμφωνα με μια εταιρία στις ΗΠΑ η οποία παρακολουθεί την κίνηση στο Internet. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η υπηρεσία εξακολουθεί να μην είναι διαθέσιμη στη χώρα.


Αποσυνδεδεμένος evi

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3347
Απ: Η οργή μετακομίζει στη Λιβύη
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουάριος 22, 2011, 01:49:47 πμ »
Αναμένεται τηλεοπτικό διάγγελμα Καντάφι
 ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2011 00:54

Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι αναμένεται ν’ απευθύνει από ώρα σε ώρα τηλεοπτικό διάγγελμα, όπως μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενό του.

Η θέση του επί 41 χρόνια ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, είναι πλέον πολύ δύσκολη, καθώς η πίεση που του ασκείται για να αποκολληθεί από την εξουσία έχει μεταφερθεί από τις ανατολικές επαρχίες της χώρας , στους δρόμους της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου οι βίαιες συγκρούσεις και η αιματοχυσία έχουν δημιουργήσει εικόνα χάους.

Ομάδα αξιωματικών του στρατού εξέδωσε ανακοίνωση τη νύχτα με την οποία προτρέπουν τους στρατιώτες να ενωθούν με τον κόσμο και να βοηθήσουν για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε, επίσης, ότι οι αξιωματικοί παροτρύνουν τον στρατό της Λιβύης να προελαύνει στην Τρίπολη.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον καταδίκασε έντονα την χρήση βίας στη Λιβύη και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Καταδικάζουμε απόλυτα, μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, τη βία εις βάρος του λαού της Λιβύης. Ήρθε τώρα η ώρα να δοθεί τέλος, σε αυτή την απαράδεκτη αιματοχυσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κ. Κλίντον.

Όπως συμπλήρωσε στις δηλώσεις της η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση της Λιβύης οφείλει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ελεύθερης έκφρασης και της ελεύθερης διαβούλευσης.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4619394

Αποσυνδεδεμένος evi

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3347
Απ: Η οργή μετακομίζει στη Λιβύη
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουάριος 22, 2011, 02:00:58 πμ »
Το ντόµινο συνεχίζεται
Η Βεγγάζη στα χέρια του λαού
∆υνάµεις του στρατού ενώθηκαν µε τους διαδηλωτές, προκαλώντας τριγµούς στο καθεστώς

Από τις χώρες του Κόλπου µέχρι τη Βόρεια Αφρική, η εξέγερση που ξεκίνησε από την Τυνησία και την Αίγυπτο µοιάζει να εξαπλώνεται. Και η αντιµετώπισή της δεν είναι ενιαία. Στη Λιβύη, όπου κυριαρχεί ένα µπλακάουτ ενηµέρωσης, οι νεκροί φαίνεται πως ξεπερνούν τους 280, γεγονός που έχει προκαλέσει κατακραυγή στη ∆ύση. Ο συνταγµατάρχης Καντάφι όχι µόνο δεν διστάζει να πνίξει στο αίµα τις διαδηλώσεις στη Βεγγάζη, αλλά απειλεί και την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα σταµατήσει να συνεργάζεται µαζί της στο θέµα της µετανάστευσης! Στο Μπαχρέιν, αντίθετα, η βασιλική οικογένεια αποφάσισε να δοκιµάσει τον δρόµο του διαλόγου και επέτρεψε στους διαδηλωτές να ανακαταλάβουν την Πλατεία του Μαργαριταριού. Ειρηνικές διαδηλώσεις έγιναν χθες στο Μαρόκο, την Υεµένη και την Τυνησία, βίαια επεισόδια σηµειώθηκαν στη Σουλεϊµανίγια του Ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ στην Τεχεράνη η Αστυνοµία σε αγαστή συνεργασία µε µέλη της Χεζµπολάχ του Λιβάνου εµπόδισε την πραγµατοποίηση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Μια µυστηριώδης έκκληση µέσω ∆ιαδικτύου για µια «επανάσταση των γιασεµιών» στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και άλλες 11 µεγάλες πόλεις προκάλεσε ανησυχία στις κινεζικές Αρχές, οι οποίες προχώρησαν σε προληπτικές συλλήψεις ακτιβιστών, ενίσχυσαν τον αριθµό των αστυνοµικών στους δρόµους και έθεσαν εκτός λειτουργίας ορισµένες υπηρεσίες αποστολής µηνυµάτων µέσω κινητών τηλεφώνων. Την «απελευθέρωση» της Βεγγάζης πανηγυρίζουν οι διαδηλωτές την ώρα που το καθεστώς Καντάφι επιβεβαιώνει τη φήµη του ως του πλέον απάνθρωπου στον αραβικό κόσµο: οι νεκροί στη δεύτερη µεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και καρδιά της εξέγερσης φαίνεται να ξεπερνούν τους 280, µε τους πενήντα από αυτούςνα έχουν χάσει τη ζωή τους µέσα σε λίγες ώρες χθες. Ο Καντάφι επιστράτευσ εµισθοφόρους απότην Υποσαχάρια Αφρική – σύµφωνα µε κάποιες πληροφορίες, ακόµη και από τη Βόρεια Κορέα – για να πνίξει στο αίµα την εξέγερση. ∆υνάµεις πιστές στο καθεστώς άνοιξαν αδιακρίτως πυρ σε αµάχους την ώρα που αυτοί οι τελευταίοι συνόδευαν τουςοικείους τους στην τελευταία τους κατοικία, θύµατα της καταστολής των προηγούµενων ηµερών.Το σκηνικό άλλαξε αργά χθες το βράδυ όταν µέλη των δυνάµεωνκαταστολής αυτοµόλησαν από τον στρατό για να ενωθούν µε τους διαδηλωτές. Η είδηση επιβεβαιώθηκε τόσο από µέλη των ενόπλων δυνάµεων όσο και από πολίτες. «Στο νοσοκοµείο έρχονται συνεχώς νέοι τραυµατίες, µπορώ να επιβεβαιώσωδεκατρείς θανάτους. Τα καλά νέαείναι πάντως ότι ο κόσµος γιορτάζειέξω αφότου έµαθε ότιο στρατός ενώθηκε µε τους πολίτες», ανέφερε γιατρός τοπικού νοσοκοµείου στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Εκτός από τις σφαίρες, το καθεστώς καταφεύγει στηνκλασική µέθοδο του µπλακάουτ στα ξένα µέσα ενηµέρωσης, τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξει την κατάσταση, ενώκαταγγέλλει «ξένα κέντρα» γιααπόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας. Ο Καντάφι απειλεί τηνΕυρωπαϊκή Ενωση ότι θα σταµατήσει να συνεργάζεται µαζί της στοθέµα της µετανάστευσης. Αν και δείχνει ανυποχώρητος, οι πρώτοι τριγµοί στο καθεστώς είναι εµφανείς. Πηγές της οικογένειάς του ανέφεραν στην εφηµερίδα «Ασχάρκ αλ-Αουσάτ» ότι ο λίβυος δικτάτορας δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη Λιβύη και ότι «επιµένει να πεθάνει σε λιβυκό έδαφος». ΙΣΧΥΡΟ ΠΛΗΓΜΑ για το καθεστώς αποτελεί η παραίτηση του εκπροσώπου της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσµο σε ένδειξη διαµαρτυρίας για την «καταπίεση σε βάρος των διαδηλωτών», ενώτην παραίτησή τους φέρονται να έχουν υποβάλει µέλη της Επαναστατικής Επιτροπής αλλά και ο επικεφαλής των µυστικών υπηρεσιών. Με µια ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα,αποστάσεις από το καθεστώς έσπευσε να πάρει η Βρετανία, µια χώρα που διατηρεί οικονοµικούς δεσµούς µε τη Λιβύη. «Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να διστάσει να καταδικάσειαυτές τις ενέργειες. Ο συνταγµατάρχης Καντάφι πρέπει να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώµατα και στην απάντηση του καθεστώτος στις διαµαρτυρίες δεν υπάρχει καµία τέτοια ένδειξη», τόνισε ο Ουίλιαµ Χέιγκ.

Η εξέγερση πάντως δενέχει περι
Περισσότεροι από 280 οι νεκροί από τις σφαίρες των κυβερνητικών στρατευµάτων
Στην Τρίπολη
Επεισόδια µε πρωταγωνιστές εκατοντάδες αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές από τη µια πλευρά και υποστηρικτές του Καντάφι από την άλλη σηµειώνονταν αργά χθες το βράδυ στην Τρίπολη. Τα επεισόδια σηµειώθηκαν στην Πράσινη Πλατεία της πρωτεύουσας έπειτα από έξι ηµέρες σχετικής ηρεµίας.

οριστεί µόνο στη δεύτερηµεγαλύτερη πόλη της Λιβύης. ∆ιαδηλώσεις και συγκρούσεις µε την αστυνοµία έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον δέκα πόλεις της χώρας. Στο κάδρο της εξέγερσης µπήκε από προχθές δειλά και ηΤρίπολη µε µια µικρή διαδήλωση µπροστάστο δικαστικό µέγαρο. Η πρωτεύουσα πάντως συγκεντρώνει τους περισσότερους υποστηρικτές του καθεστώτος. Μερικές εκατοντάδες από αυτούς διαδήλωσαν υπέρ του Καντάφι φωνάζοντας το σύνθηµα«Αλλάχ, Λιβύη και Μουαµάρ». Ο συνταγµατάρχης επιστράτευσε και τους γιους του για να αντιµετωπίσει την κατάσταση. Ο ένας από αυτούς τέθηκε επικεφαλής των Κίτρινων Μπερέδων, τάγµατος αφρικανών µισθοφόρων, για να ανακαταλάβειτην Αλ Μπάιντα, µιαπόλη 200.000

κατοίκων στην Ανατολική Λιβύη. Τα αποτελέσµατα ήτανπενιχρά: οιδιαδηλωτές κρατούν οµήρους µέλη των δυνάµεων της τάξης. Η πληροφορία προήλθε από ανώτερο αξιωµατούχο του καθεστώτος, ο οποίος χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «ισλαµιστές εξτρεµιστές».

Η εξέγερση των µαζών εναντίον του «κράτους των µαζών»

 Στη Λιβύη, ο Μουαµάρ Καντάφι «δεν βρίσκεται σήµερα αντιµέτωπος µε ένοπλες οµάδες ή µε ένα πραξικόπηµα», λέει στην εφηµερίδα «Λε Μοντ» ο Λουί Μαρτινέ, διευθυντής ερευνών στο γαλλικό Κέντρο ∆ιεθνώνΕρευνών και Μελετών (CERI) στις πολιτικές επιστήµες. «Αντιµετωπίζει µιαλαϊκή εξέγερση ανθρώπων που δεν επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν ισλαµικό κράτος ούτε να καταλύσουν το καθεστώς από εκδίκηση, αλλά θέλουν ένα καθεστώς λιγότερο αυταρχικό, λιγότερο δικτατορικό». Πρόκειται για µια εξέγερση µαζών στην Τζαµαχιρία, το «κράτος των µαζών» όπως έχει ονοµάσει τη Λιβύη (Λιβυκή Τζαµαχιρία) ο Καντάφι από τότε που κατέλαβε την εξουσία.

Ο Μαρτινέ επισηµαίνει πως µεταξύ των διαδηλωτών υπάρχουν τέσσερις οµάδες: «Οι ισλαµιστές, παρόντες σε όλη τη χώρα, αλλά δραστήριοι κυρίως στις ανατολικές περιοχές, θέλουν µια πολιτική συµφιλίωσης. ∆εύτερηοµάδα είναι οιυπερασπιστές τωνανθρωπίνων δικαιωµάτων. Επωφελήθηκαν από το άνοιγµα του 2006-2007 για να κάνουν γνωστή στο εξωτερικό την πραγµατικότητα του συστήµατος. ∆εν έχουµε µιλήσει πολύ γι’ αυτούς, είναι όµως σηµαντικοί. Τρίτηοµάδα και πιο πολυάριθµη: οι νέοι που εργάζονται στην παραοικονοµία και αισθάνονται να τους βαραίνει η περιφρόνηση του καθεστώτος. ∆εν έχουν πολιτικό στόχο και συµµετέχουν σ’ αυτή τη µάχη. Αυτό που τους εµπνέει είναι η κοινωνική αµφισβήτηση». «Το λιβυκό καθεστώς βασίζεται στην υποστήριξη τριών φυλών, για τις οποίες αγνοούµε αν έχουν την πλειοψηφία απόδηµογραφική άποψη»,λέει ακόµη οδιευθυντής ερευνών του CERI. «Οι Καντάφα – µια µικρή φυλή από την οποία προέρχεται ο Καντάφι –, οι Ουαρφάλα, για τους οποίους πιστεύεται ότι έχουν ισχυρή παρουσία στονµηχανισµό ασφαλείας, και οι Μαγάρα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη διοίκηση,στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα, στο εµπόριο.Οι άλλες φυλές, ιδιαίτερα αυτές των ανατολικών περιοχών, είναι αποκλεισµένεςαπό τον κρατικό µηχανισµό και συνεπώςαπό τα πετρελαϊκά έσοδα».

«Θα είναι δύσκολογια τη διεθνή κοινότητα να υποχρεώσει το καθεστώς να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην καταστολή», υπογραµµίζει ο Λουί Μαρτινέ. «Η Τρίπολη ασκεί τροµερή διπλωµατία του πετρελαίου. Αν µια κυβέρνηση αναµειχθεί στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις, αποκλείεται από τις πετρελαϊκές αγορές. Τα συσσωρευµένα πετροδολάρια δίνουν επίσης στο καθεστώς µια σηµαντική ανεξαρτησία έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Τέλος οι δυνάµεις ασφαλείας της – η επαναστατική φρουρά, αντίστοιχη της χωροφυλακής, οι επαναστατικές επιτροπές, η λιβυκή πολιτική αστυνοµία, και οι ειδικές δυνάµεις, 5.000 πάνοπλοι άνδρες – είναι ταυτισµένες µε το καθεστώς. Θα παραµείνουν πιστές σε αυτό. Οµως δεν θα έλεγα το ίδιο και για τον στρατό».


«Οι προνοµιούχες φυλές και η διπλωµατία του πετρελαίου στηρίζουν το καθεστώς» επισηµαίνει ο Λουί Μαρτινέ, διευθυντής στο Κέντρο ∆ιεθνών Ερευνών και Μελετών

ΤΑ ΠΑΙ∆ΙΑ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ

 Μοχάµεντ.

40 ετών, ο µεγαλύτερος γιος του Καντάφι, επικεφαλής της Ολυµπιακής Επιτροπής της Λιβύης. Μητέρα του, η πρώτη σύζυγος του Καντάφι η οποία έχει πέσει δυσµένεια. Μουτασίµ. 36 ετών, απόστρατος αντισυνταγµατάρχης, έγινε σύµβουλος εθνικής ασφάλειας το 2010. Για την παλιά φρουρά θεωρείται ιδανικός διάδοχος του πατέρα του. Σαΐφ Αλ Αράµπ. Ο Βενιαµίν της οικογένειας αλλά όχι και ο λιγότερο δραστήριος: από τη γερµανική ∆ικαιοσύνη εξετάζεται η εµπλοκή του σε υπόθεση λαθρεµπορίου όπλων.

Χάνα. Θετή κόρη του Καντάφι, πέθανε σε ηλικία µόλις 15 µηνών στον βοµβαρδισµό της Τρίπολης από την αµερικανική αεροπορία το 1986.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4619247