Αποστολέας Θέμα: Τήνος, το νησί της Μεγαλόχαρης  (Αναγνώστηκε 6846 φορές)

Αποσυνδεδεμένος elina

• Διαχειριστής
  • Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Ταξιδεύω... άρα ζω!
    • Travelchat
Τήνος, το νησί της Μεγαλόχαρης
« στις: Νοέμβριος 27, 2006, 09:38:39 πμ »
Το ράλλυ αντίκας διοργάνωσε τριήμερη περιήγηση στο νησί της Τήνου και παραβρέθηκα κι εγώ εκεί. Η Τήνος, το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων δεν διαφέρει και πολύ από την κυκλαδίτικη ομορφιά της Άνδρου και της Πάρου. Ονομάζεται νησί της Μεγαλόχαρης γιατί όλο το χρόνο, με αποκορύφωμα τον δεκαπενταύγουστο, χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται το νησί για να εκπληρώσουν κάποιο τάμα τους. Λέγεται ότι η Πελαγία, μια μοναχή, είδε στον ύπνο της την Παναγία και Αυτή της υπέδειξε που βρίσκονταν η εικόνα της. Ντόπιοι έσκαψαν και βρήκαν την εικόνα της Παναγίας η οποία θεωρείται θαυματουργή. Εκεί έγινε και η ανέγερση του ναού.  Το γεγονός αυτό έγινε σφραγίδα για το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα στην Ελλάδα. Το 1/3 του νησιού είναι Καθολικοί. Υπάρχουν  πολλές Καθολικές εκκλησίες και  μοναστήρια μιας και είναι το κέντρο του Καθολικισμού στη χώρα.

Μια πρώτη βόλτα σε πείθει για τις ομορφιές του νησιού. Μικρά γραφικά χωριουδάκια, το καθένα με την ιδιαιτερότητά του, παραλίες με ψιλή άμμο, ανεμόμυλοι, ξωκλήσια. Κτισμένοι στις πλαγιές των βουνών, οι περιστερώνες είναι ένα δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Οι Τήνιοι έκτρεφαν περιστέρια και τα έτρωγαν γιατί το κρέας τους ήταν πολύ νόστιμο! Σήμερα αρκετοί περιστερώνες είναι εγκαταλειμμένοι ή έχουν γίνει αποθήκες.
Στη Χώρα με τα μικρά σοκάκια της, βρίσκεται το παλιό λιμάνι του Σταυρού, η έκθεση με τα εκκλησιαστικά κειμήλια, κομμάτι της τορπίλης που βύθισε το Έλλη το 1940, η Πινακοθήκη με συλλογή από έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη, Γεωργίου Ιακωβίδη, Νικολάου Γύζη κ.α., το μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών, το τείχος της αρχαίας Πόλης και φυσικά η εκκλησία της Παναγίας. Αριστερά του δρόμου στρωμένο χαλί, για να ανεβαίνουν γονατιστοί οι πιστοί Περιστερώναςμέχρι να προσκυνήσουν. Μικροπωλητές και μαγαζιά πουλάνε εικόνες, λαμπάδες και διάφορα θρησκευτικά αντικείμενα. Στα Κιόνια βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Λίγα χιλιόμετρα βόρεια της χώρας δεσπόζει ο απόκρημνος βράχος του Εξώμβουργου σε ύψος 700 μέτρων. Ανακαλύπτεις όμορφες παραλίες όπως η Παχιά Άμμος, η Λιβάδα, η Κολυμπήθρα, ο Άγιος Ρωμανός, τα Καλύβια κ.α
Η Τήνος γενικά είναι ένα ήσυχο νησί, με γραφικά τοπία, και καλή τοπική κουζίνα. Λόγω του ότι υστερεί σε νυχτερινή ζωή από τις γειτόνισσες της, Μύκονο και Σαντορίνη, οι τιμές στο νησί έχουν παραμείνει λογικές και σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά αν κάποιος θέλει να διασκεδάσει υπάρχουν αρκετά μαγαζιά στην Χώρα. Τα συχνά δρομολόγια από τη Ραφήνα κάνουν πιο εφικτό ένα ταξίδι έστω και μονοήμερο στην Τήνο.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 23, 2019, 12:34:29 μμ by elina »
Ένα χαμόγελο αξίζει πολλά. Κάνει πλούσιο εκείνον που το παίρνει... χωρίς να κάνει φτωχότερο εκείνον που το δίνει!

Αποσυνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Σχολιασμός: Τήνος, το νησί της Μεγαλόχαρης
« Απάντηση #1 στις: Ιούλιος 06, 2008, 22:09:04 μμ »
Nα συμπληρώσω ότι η Τήνος είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της Ελλάδας και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο, οι οποίοι ζητούν από τη Παναγιά βοήθεια και παρηγοριά.
Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν όλοι μας την έχουμε επισκεφτεί πάρα πολλές φορές.

Αποσυνδεδεμένος xenia

• Hero Member
Απ: Σχολιασμός: Τήνος, το νησί της Μεγαλόχαρης
« Απάντηση #2 στις: Ιούνιος 06, 2009, 08:11:41 πμ »
Nα συμπληρώσω ότι η Τήνος είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της Ελλάδας και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο, οι οποίοι ζητούν από τη Παναγιά βοήθεια και παρηγοριά.
Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν όλοι μας την έχουμε επισκεφτεί πάρα πολλές φορές.

Συμφωνω!!

Αποσυνδεδεμένος manelaki

• Hero Member
  • Ι ♥ London
    • Χειροποίητες Δημιουργίες ...
Απ: Τήνος, το νησί της Μεγαλόχαρης
« Απάντηση #3 στις: Ιούνιος 16, 2010, 21:39:39 μμ »
Οι γονεις μου εφυγαν σημερα για τηνο...απλα να σας αναφερω το δωματιο που τους βρηκα με 45 ευρω και mini πρωινο οπεως το χαρακτηρισαν οι ιδοκτητες ειναι παρα πολυ ομορφο και περιποιημενο οπως μου ειπαν.οτι ειναι προσεγμενα στη λεπτομερεια..ειχε ακομα και παντοφλες το δωματιο και μπαλκονι με θεα τη θαλασσα σε μια απ'τις καλυτερες περιοχες του νησιου, το πορτο. Για μελλοντικη σας επισκεψη : http://www.portomanolis.gr/
Oι ιδιοκτητες ειναι πολυ καλοι και ευγενικοι.Εδω να αναφερω πως τους ειπαν οτι ειναι οι πρωτοι πελατες που μπαινουν στο ξενοδοχειο για το μηνα Ιουνιο  :chok: η κατασταση οπως ειπαν ειναι απελπιστικη γι'αυτο κι εριξαν τις τιμες...σκεφτειτε οτι αυτο γινεται στη τηνο (εγω πιστευα οτι ισως να'ναι ενα απ'τα πολυ λιγα νησια που εχουν κοσμο ολη τη σεζον) που ειναι κ ενα νησι το οποιο δε το επισκεπτεται κανεις παντα για διακοπες αλλα πολλες φορες μονο κ μονο για να προσκυνησει κ να μεινει ενα ή δυο βραδια...
Η ευτυχία δεν έρχεται έτσι. Η ευτυχία είναι συνέπεια προσωπικής προσπάθειας.
Παλεύεις, αγωνίζεσαι, επιμένεις και, καμιά φορά, κάνεις ακόμα και το γύρο του κόσμου για να τη βρείς !

Αποσυνδεδεμένος elina

• Διαχειριστής
  • Hero Member
  • Ταξιδεύω... άρα ζω!
    • Travelchat
« Απάντηση #4 στις: Ιούνιος 16, 2010, 22:07:31 μμ »
Συνήθως έχει πολύ κόσμο τον Δεκαπενταύγουστο. Τότε είναι που ανεβαίνουν πολύ οι τιμές και πραγματικά δεν βρίσκεις να κλείσεις δωμάτιο.
Πάντως φαίνεται πολύ όμορφο από τις φωτογραφίες. Θα το έχω στα υπόψιν  :smile_:
Ένα χαμόγελο αξίζει πολλά. Κάνει πλούσιο εκείνον που το παίρνει... χωρίς να κάνει φτωχότερο εκείνον που το δίνει!

Αποσυνδεδεμένος manelaki

• Hero Member
  • Ι ♥ London
« Απάντηση #5 στις: Ιούνιος 16, 2010, 22:11:24 μμ »
Το δεκαπενταυγουστο και τα σαββατοκυριακα! Οταν επαιρνα τηλεφωνο για να μαθω τιμες κτλ.... σ'ενα με ενοικιαζομενα δωματια μου ειπαν οτι ειναι 55 ευρω το δωματιο και το σαββατοκυριακο η τιμη ειναι διπλασια!!  :chok: :chok: δηλαδη 110...μα ειναι δυνατον? μονο που το ακουει αυτο καποιος το ξεγραφει αυτο το ξενοδοχειο. ορισμενοι ανθρωποι δεν ειναι καθολου επαγγελαμτιες. Οταν γυρισουν με το καλο θα μαθω κι αλλα tips και θα σας πω..  :smile_:
Παλεύεις, αγωνίζεσαι, επιμένεις και, καμιά φορά, κάνεις ακόμα και το γύρο του κόσμου για να τη βρείς !

Αποσυνδεδεμένος manelaki

• Hero Member
  • Ι ♥ London
« Απάντηση #6 στις: Ιούνιος 26, 2010, 00:06:10 πμ »
Ηρθα με ρεπορταζ  :laugh: Τα περισσοτερα απο αυτα τα επισκεφτηκαν οι γονεις μου και ενθουσιαστηκαν οποτε ξερετε τι πρεπει οπωσδηποτε να κανετε οταν επισκευτειτε τη Τηνο εκτος απο το να προσκυνησετε  :bigr: ελπιζω να φανουν χρησιμα.... Μεσα απο οσα διαβασα για το νησι καθως εψαχνα διαφορα tips και απ'οσα μου ειπαν οι δικοι μου καταλαβα οτι ειναι ενα νησι που τα συνδυαζει ολα! Μπηκε κ αυτο στη λιστα  :bigr:

ΧΩΡΙΑ

Ταραμπάδος
-- Οι περιστεριωνες του χωριου ειναι must. (στη τηνο συνηθιζαν να εκτρεφουν περιστερια για να τα τρωνε  :chok:)
Καρδιανη -- Υπεροχο χωριο, ενα μπαλκονι στο αιγαιο με μαγευτικη θεα
Ιστερνια -- Πολυ ομορφο χωριο και αυτο και για μπανακι και για φαγητο
Πυργος -- Αξιζει πολυ μια επισκεψη στο σπιτι του Χαλεπα, στο μουσειο μαρμαροτεχνιας και στο νεκροταφειο για να δειτε τα γλυπτα που βρισκονται εκει. Για γλυκακι στη πλατεια κατω απο το τεραστιο πλατανο.
Βολακας -- Υπεροχο χωριο με ενα παραξενο γεωλογικο φαινομενο (παντου υπαρχουν τεραστιες πετρες σαν μετεωριτες) να δημιουργει ενα ξεχωριστο θεαμα αντιθεσεων.
Κωμη -- Για επισκεψη στο Καθολικο Μοναστηρι
Ξωμβουργο -- Για να δειτε το καστρο του χωριου (πρεπει να περπατησετε αρκετα για να φτασετε)
Φαλαταδο -- Ομορφο χωριο και ωραιο φαγητο

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Σαντα Μαργαριτα, Κολυμπηθρα, Αγιο Ρωμανος, Αγια Ειρηνη, Παχια Αμμος, Ορμος Ιστερνιιων (απολαμβανοντας το ομορφο ηλιοβασιλεμα), Λιβαδα και Ροχαρη (κοντα στο χωριο Πανορμος), Αγια Θαλασσα

ΦΑΓΗΤΟ

Στο Κτικαδο στη "Δροσια" για πολυ νοστιμο,οικονομικο φαγητο,απεραντη θεα στο γαλαζιο και πολλη δροσια αφου βρισκεται ψηλα
Στον ορμο Ιστερνιων στο "Θαλασσακι"
Στο Φαλαταδο στο "Κατώι"
Στη Χωρα για γλυκο (μπακλαβας για φιλημα!!) στο ζαχαροπλαστειο "Μεσκλιες"

Αποσυνδεδεμένος evi

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Ιούνιος 26, 2010, 01:54:55 πμ »
μανελάκι, παιδί μου εσύ είσαι θησαυρός!

Επισκέφτηκα την Τήνο πριν από δέκα πέντε χρόνια περίπου, μείναμε μόνο στην Χώρα. Έχω όμορφες αναμνήσεις γενικά από το νησί αλλά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες: που φάγαμε, πώς λεγόταν κλπ. Μετά από τόσα χρόνια τι να θυμάμαι! ¨Ασε που πολύ πιθανόν να έχουν αλλάξει κιόλας. Συμφωνώ ότι είναι το μεγαλύτερο και γνωστότερο μέρος προσκυνήματος στην Ελλάδα. Η εκμετάλλευση βέβαια των πιστών και των απελπισμένων στα γύρω δρομάκια είναι το κάτι άλλο: σουβενίρ, λαμπάδες, εικονίτσες κλπ. Τα περισσότερα είναι κακού γούστου ( πιο κιτσ δεν γίνεται!!) και υπερτιμολογημένα. Καιρός να βάλουμε όλοι μας μυαλό.

Αποσυνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
« Απάντηση #8 στις: Σεπτέμβριος 22, 2018, 19:42:46 μμ »
Την εχω επισκεφτει πολλες φορες... το επομενο ΣΚ 29-30/9 θα κανω ακομη μια επισκεψη... αν θελετε να σας φερω κατι να μου το πειτε. :bigr: