
Η Costa Navarino είναι ένας νέος προορισμός στη Μεσόγειο, σε ένα από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια και πράσινα τοπία της Ελλάδας. Aναπτύσσεται σε 4 ανεξάρτητες περιοχές στη Μεσσηνία, συνολικής έκτασης άνω των δέκα χιλιάδων στρεμμάτων, και θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, γήπεδα γκολφ 18 οπών και πολυτελή παραθεριστικά καταλύματα.
Η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. είναι ο φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, με την οποία δημιουργεί τον πρώτο ολοκληρωμένο παραθεριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα και ταυτόχρονα συμβάλλει στην καθιέρωση της Μεσσηνίας σε τουριστική περιοχή υψηλής ποιότητας και παγκοσμίου φήμης.
Φιλοσοφία της ΤΕΜΕΣ είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και τις παραδόσεις, και δέσμευσή της η δημιουργία υποδομών που θα διαφυλάσσουν και θα προβάλλουν το φυσικό πλούτο και την αυθεντική φυσιογνωμία της περιοχής.
Καλές πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης
Στηv Costa Navarino η τουριστική ανάπτυξη βασίζεται σε αυστηρούς κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του φυσικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τους απαιτητικούς περιβαλλοντικούς όρους, υλοποιούνται σχετικές δράσεις τόσο κατά το σχεδιασμό και την εκτέλεση όσο και κατά τη λειτουργία του έργου.
Δόμηση - αρχιτεκτονική
Η κάλυψη στην Costa Navarino δεν θα υπερβεί συνολικά το μισό της επιτρεπόμενης από το νόμο. Πάνω από 90% της συνολικής επιφάνειας θα παραμείνει ακάλυπτο με κύρια χρήση το φυσικό ή το οργανωμένο πράσινο, διαφυλάσσοντας το χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά της περιοχής.
Ο σχεδιασμός του έργου πραγματοποιείται με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και βρίσκεται σε συμφωνία με τα μορφολογικά πρότυπα και την κλίμακα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, διασφαλίζοντας την ήπια προσαρμογή στο τοπίο και την απρόσκοπτη θέα του ορίζοντα και των κορυφογραμμών. Στο πλαίσιο αυτό:
• Κατασκευάζονται στέγες «ανοικτού τύπου».
• Αναπτύσσονται περισσότερα από 5.000 τ.μ. φυτεμένα δώματα.
• Δημιουργούνται υδάτινες επιφάνειες επί δωμάτων.
• Βελτιστοποιείται η χρήση του φυσικού φωτισμού με κατάλληλη εκμετάλλευση του ανάγλυφου, του προσανατολισμού, της φυσικής και τεχνητής σκίασης. Μειώνονται οι θερμικές απώλειες το χειμώνα με επιλογή κατάλληλης θερμομόνωσης, υλικών με μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα, κουφωμάτων χαμηλής θερμοπερατότητας κ.ά.
• Μειώνονται τα θερμικά φορτία το καλοκαίρι με χρήση επαρκούς θερμικής μάζας και με εφαρμογή τεχνικών φυσικού δροσισμού.
Ενέργεια
Αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια
Για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, η ΤEMEΣ θέλει να δημιουργήσει ένα πρότυπο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 22 MW
που βρίσκεται σε στάδιο αδειοδότησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Μέρος της παραγόμενης ενέργειας θα καλύπτει τις ανάγκες της Costa Navarino, ενώ η υπόλοιπη θα διατίθεται στη ΔΕΗ προς διαχείριση. Με τη χορήγηση της άδειας και την ολοκλήρωση της επένδυσης, η Costa Navarino θα γίνει το πρώτο παγκοσμίως τουριστικό θέρετρο μικτών χρήσεων που θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.
Ψύξη / Θέρμανση με σεβασμό στο περιβάλλον
Με την εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος ψύξης-θέρμανσης τελευταίας τεχνολογίας, επιτυγχάνεται μείωση κατά 66% της ενεργειακής κατανάλωσης από μη ανανεώσιμες πηγές, ενώ οι εκπομπές ρύπων ελαττώνονται κατά 80%. Το σύστημα γεωθερμίας της Costa Navarino είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη και το πρώτο παγκοσμίως που τοποθετείται σε τόσο μεγάλη κλίμακα κάτω από γήπεδο γκολφ. Παράλληλα, προωθείται σύστημα ανάκτησης θερμότητας με νερό από τη θάλασσα.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Η μείωση της κατανάλωσης επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση προηγμένων συστημάτων και καινοτόμων υλικών, όπως:
• Υαλοπετάσματα χαμηλών θερμικών απωλειών.
• Φωτιστικά σώματα χαμηλής κατανάλωσης.
• Ηλεκτρονικές διατάξεις ελέγχου (ballasts).
• Συστήματα ελέγχου τεχνητού φωτισμού.
• Κεντρικό σύστημα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίων (BMS).
Φύση - πράσινο
Προστασία οικοτόπων
Η διατήρηση, προστασία και ανάδειξη των οικολογικά σημαντικών βιοτόπων (ακτογραμμή, υγρότοποι, δασικές εκτάσεις) που περιβάλλουν τις υπό ανάπτυξη περιοχές αποτελούν βασική προτεραιότητα της ΤΕΜΕΣ. Ετσι:
• Προστατεύονται, κατά τη φάση κατασκευής του έργου, οι γειτονικοί ευαίσθητοι οικότοποι με κατάλληλα μέτρα.
• Εκπονήθηκε και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης μελέτη αναβάθμισης της βλάστησης και του οικοσυστήματος του ποταμού Σέλα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στο πρόγραμμα εντάσσεται η απομάκρυνση του μη ιθαγενούς καλαμιού που υποβαθμίζει το τοπικό οικοσύστημα, καθώς και ο περαιτέρω εμπλουτισμός της χλωρίδας με φύτευση ιθαγενών φυτών.
• Σχεδιάσθηκε, εγκαταστάθηκε και λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης πυρκαγιών της ευρύτερης περιοχής ήδη από το 2002.
Υπεύθυνη μεταφύτευση
Υλοποιήθηκε πρόγραμμα μεταφοράς και μεταφύτευσης όλων των ελαιόδεντρων και καρποφόρων δέντρων που βρίσκονταν εντός του εργοταξίου, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί αναλλοίωτη η φυσιογνωμία του μεσσηνιακού τοπίου. Ήδη έχουν μεταφυτευθεί περισσότερα από 5.500 ελαιόδεντρα και καρποφόρα δέντρα. Το έργο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη και απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό επιστημόνων, γεωπόνων, τοπογράφων και αρχιτεκτόνων τοπίου. Το ποσοστό επιτυχίας του προγράμματος αγγίζει το 100%.
Περιβάλλων χώρος
• Χρησιμοποιούνται αυτοφυή φυτευτικά είδη προσαρμοσμένα στις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες μετά από κατάρτιση ειδικών φυτοτεχνικών μελετών.
• Η λίπανση των γηπέδων γκολφ και των χώρων πρασίνου γίνεται με οικολογικά λιπάσματα.
Στερεά απόβλητα
• Κατά τη φάση κατασκευής του έργου λειτουργεί ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (χαρτί, συσκευασίες, μπαταρίες, υπολείμματα σιδηρού οπλισμού, εδαφικό υλικό) με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.
• Κατά τη φάση λειτουργίας προβλέπεται εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων.
• Σχεδιάζεται η υλοποίηση μονάδας κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων.
Υγρά απόβλητα
• Πραγματοποιείται ανακύκλωση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων κατά τη φάση κατασκευής του έργου σύμφωνα με εγκεκριμένο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης.
• Πραγματοποιείται βιολογική επεξεργασία των υγρών αποβλήτων που παράγονται εντός του εργοταξίου.
• Σχεδιάζεται η υλοποίηση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων μετά από την κατάρτιση των αναγκαίων τεχνικών μελετών.
Υδάτινοι πόροι
Κατασκευή λιμνοδεξαμενών
Για την υπεύθυνη και βιώσιμη άρδευση των γηπέδων γκολφ και άλλων χώρων πρασίνου, έχουν κατασκευασθεί αποθηκευτικές λιμνοδεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 850.000 κυβικών μέτρων περίπου, που αξιοποιούν ελάχιστη ποσότητα της πλεονάζουσας επιφανειακής απορροής των ποταμών Σέλα και Ξεριά κατά τη χειμερινή περίοδο πριν εκβάλλουν στη θάλασσα. Οι λιμνοδεξαμενές, οι οποίες έχουν ενταχθεί πλήρως στο φυσικό τοπίο, συμβάλλουν στη διαφύλαξη των υπόγειων υδροφορέων, ενώ παράλληλα λειτουργούν ως τεχνητοί υγρότοποι. Δεν έχουν κατασκευασθεί φράγματα.
Μελέτες διαχείρισης
• Έχουν εκπονηθεί μελέτες διαχείρισης υδάτινων πόρων για την Costa Navarino.
• Με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της ευρύτερης περιοχής εκπονείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικευμένους ερευνητές, μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων λεκανών απορροής Πύλου-Ρωμανού και Γιαννούζαγα, χρηματοδοτούμενης από την ΤΕΜΕΣ.
Εξοικονόμηση
• Κατά τη φάση τόσο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας του έργου πραγματοποιούνται δράσεις ανακύκλωσης και εξοικονόμησης νερού.
• Εχει σχεδιαστεί και επιδιώκεται, μετά από κατάλληλη αδειοδότηση, η χρήση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση των χώρων πρασίνου κατά τη φάση λειτουργίας, όπως εφαρμόζεται διεθνώς.
Ατμόσφαιρα
Υλοποιούνται μέτρα περιορισμού της σκόνης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως:
• Εγκατάσταση αντιρρυπαντικών φίλτρων.
• Διαβροχή χώρων.
• Επίστρωση εργοταξιακού δρόμου με θραυστό υλικό και σταθεροποίηση/ συμπύκνωσή του κατά τόπους.
• Χρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και buggies κατά τη φάση λειτουργίας για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων.
Θόρυβος
Κατά τη φάση κατασκευής χρησιμοποιούνται μηχανήματα με πιστοποίηση CE.
Περιβαλλοντική διαχείριση
Πρόγραμμα παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων
Έχει εγκατασταθεί ένα εκτεταμένο σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον και να διασφαλισθεί η χρήση των φυσικών πόρων, όπως το νερό και η ενέργεια, με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο.
Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης που εφαρμόζεται θέτει αυστηρότερα πρότυπα και διαδικασίες από εκείνες που επιβάλλει η νομοθεσία. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει εγκατασταθεί εξοπλισμός τεχνολογίας αιχμής, επιτρέποντας την καταγραφή και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από έμπειρους επιστήμονες.
Περιβαλλοντική πιστοποίηση
• Το έργο κατασκευής της Costa Navarino διέπεται από πιστοποιημένο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης (κατά ISO 14001-EMAS), στο πλαίσιο του οποίου διενεργούνται τακτικές επιθεωρήσεις από ανεξάρτητους φορείς.
• Προβλέπεται η πιστοποίηση των εγκαταστάσεων κατά σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης με στόχο τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων.
Πολύτιμες συνεργασίες για το μέλλον
Η ΤΕΜΕΣ υποστηρίζει και προωθεί την έννοια του «βιώσιμου τουρισμού» που βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων: κατοίκων, επισκεπτών, υπαλλήλων, συνεργατών, τοπικών κοινωνιών και οικολογικών οργανώσεων.
Συνεργασία με Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μέλος του οργανισμού Birdlife International, συμπράττει με την ΤΕΜΕΣ μέσω ενός Μνημονίου Συνεργασίας με στόχο την προστασία και ανάδειξη των σημαντικών οικοτόπων της περιοχής και τη βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Οι κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις περιλαμβάνουν την ανακατασκευή του «Μονοπατιού της Φύσης», την επισκευή ξύλινων παρατηρητηρίων για την παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας, την προετοιμασία ενημερωτικού υλικού για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, τη χαρτογράφηση εκτάσεων απόλυτης προστασίας και τον εντοπισμό νέων οικολογικών διαδρομών.
Συνεργασία με την τοπική κοινωνία
Η ΤΕΜΕΣ συμβάλλει στη δημιουργία ενός Κέντρου για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Νομό Μεσσηνίας. Στόχος του Κέντρου θα είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και η ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής όλων των φορέων (τοπικές αρχές, επιχειρηματίες, κάτοικοι και επισκέπτες) σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και διαχείρισης μέσω της δικτύωσης και της έρευνας, καθώς και η διασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση επιλεγμένων πιλοτικών προγραμμάτων.
Δημοσιεύθηκε στο Hotel & Restaurant 12/7/2010 11:57