Αποστολέας Θέμα: Χάος στις αερομεταφορές λόγω ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία  (Αναγνώστηκε 10406 φορές)

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31330
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Διακοπή πτήσεων στη Βρετανία λόγω ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία



Εκλεισε ο εναέριος χώρος πάνω απο τη Σκωτία λόγω της ηφαιστειακής στάχτης που μεταφέρεται από την Ισλανδία.

Τα αεροπορικά δρομολόγια διεκόπησαν καθώς οι στάχτες από το ηφαίστειο του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ, 120 χιλιόμετρα από την ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, έχουν καλύψει την περιοχή.

«Μετά από σύσταση του Γραφείου Μετεωρολογίας, η Εθνική Υπηρεσία Αερομεταφορών επέβαλε περιορισμούς στον βρετανικό εναέριο χώρο εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης που μεταφερεται από την Ισλανδία στην Βρετανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Στάνστεντ του Λονδίνου.

Ανάλογοι περιορισμοί επιβλήθηκαν χθες Τετάρτη στην Ισλανδία και τη Νορβηγία, ενώ αξιωματούχοι στο Ρέικιαβικ επισήμαναν ότι προβλήματα θα επεκταθούν και στη Σουηδία, την Φινλανδία, την Δανία και σε περιοχές της βορειοδυτικής Ρωσίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες από τα σπίτια τους καθώς επίκειται έκρηξη του ηφαιστείου και πληθαίνουν οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή.

http://www.naftemporiki.gr

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31330
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31330
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Τι συμβαίνει σε Μ. Βρετανία - Γαλλία - Ισπανία

Στη Σκωτία δεν λειτουργεί κανένα αεροδρόμιο, ενώ ματαιώνονται όλες οι πτήσεις από και προς όλα τα αεροδρόμια του Λονδίνου, από τις 14:00 - 20:00 ώρα Ελλάδος, ενώ γενικά στην Μ. Βρετανία ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός έως αύριο στις 08:00 ώρα Ελλάδας.

Παράλληλα, η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση όλων των πτήσεών της, ως το νωρίτερο αύριο το πρωί.

Αξιωματούχος των αεροπορικών Αρχών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις που θα αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο του Ρουασί με προορισμό το Λονδίνο, τη Σκωτία, την Κοπεγχάγη και το Όσλο.

Τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια του Παρισιού, Ρουασί και Ορλί, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα από τις 23:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας), ενώ η Air France ανακοίνωσε πως ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις από τις 1.700 που εκτελούνται κατά μέσο όρο την ημέρα.

Η σημερινή ακύρωση πτήσεων λόγω της στάχτης εκτίναξε τις πωλήσεις εισιτηρίων για το δρομολόγιο Βρυξέλλες-Λονδίνο της υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής γραμμής Eurostar στη Μάγχη, σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που το προσωπικό της Eurostar ζήτησε από τους ταξιδιώτες να μην πηγαίνουν στον τερματικό σταθμό στις Βρυξέλλες, αν δεν έχουν προμηθευτεί ήδη εισιτήριο.

Επίσης, η ισπανική αεροπορική Αρχή Aena ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 40 πτήσεις από την Ισπανία για τη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία ματαιώθηκαν σήμερα λόγω του νέφους, όπως και μία με προορισμό τη Νορβηγία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Aena, ακυρώθηκαν επίσης συνολικά 34 πτήσεις προερχόμενες από αυτές τις χώρες.

Τι συμβαίνει σε Γερμανία - Βέλγιο

Πολλά τα προβλήματα και στη Γερμανία από το νέφος στάχτης που σκεπάζει τη βορειοδυτική Ευρώπη. Περίπου 140 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το πρώτο της χώρας και το τρίτο στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας διαχείρισης του αερολιμένα, Fraport.
Πρόκειται για πάνω από το 10% της ημερήσιας κυκλοφορίας.

Εκπρόσωπος της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, DWD, είπε ότι είναι πιθανό το μερικό κλείσιμο του εναέριου χώρου της χώρας μέσα στις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, το περιφερειακό κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol ανακοίνωσε σήμερα ότι η εναέρια κυκλοφορία στις χώρες της Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο), όπως και στη Βορειοδυτική Γερμανία, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα κατά το πέρασμα του νέφους
στάχτης γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Αξιωματούχος του Βελγίου δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της χώρας θα κλείσει σταδιακά σήμερα, ξεκινώντας από το δυτικό τμήμα της χώρας, μέχρι τις 17:30 ώρα Ελλάδος, και θα παραμείνει κλειστός έως ότου περάσει το νέφος στάχτης.

Ωστόσο, το Eurocontrol σημειώνει ότι δεν προβλέπεται κλείσιμο των εναέριων χώρων στην περιοχή που τελεί υπό την ευθύνη του, ενώ και Γερμανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι ο εναέριος χώρος της Γερμανίας παραμένει ανοιχτός.

«Εναπόκειται στις αεροπορικές εταιρείες να αποφασίσουν αν θα ακυρώσουν ή όχι τις πτήσεις τους. Εμείς τις έχουμε ενημερώσει για τους κινδύνους ενός τέτοιου νέφους» διευκρίνισε εκπρόσωπος του κέντρου.

Τι συμβαίνει στη Σκανδιναβία

Μετά τη Μ. Βρετανία, τη Σκωτία και τη Δανία, τον εναέριο χώρο της αποφάσισε να κλείσει και η Σουηδία, αφού έφτασε και ως εκεί η στάχτη του ηφαιστείου.Το σύνολο του εναέριου χώρου της Σουηδίας θα κλείσει σταδιακά έως τις 23:00 ώρα Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε σουηδική αρχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS προχώρησε στην ακύρωση 635 πτήσεων λόγω του κλεισίματος διαφόρων ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

Στη Νορβηγία οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται «σε επαγρύπνηση» για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ηφαιστειακή στάχτη στην υγεία των ανθρώπων. Το νορβηγικό Ινστιτούτο για την ατμοσφαιρική έρευνα έχει καταγράψει «υψηλά» επίπεδα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η Νορβηγίδα υπουργός Υγείας, Αν-Γκρέτε Ερικσεν, δήλωσε σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Γίνονται τα πάντα για τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες. Οι υγειονομικές Αρχές θα παρακολουθούν την κατάσταση της ρύπανσης και θα συμβουλεύουν τον πληθυσμό σε περίπτωση που τα επίπεδα διαπιστωθούν ότι είναι επικίνδυνα για την υγεία».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Νορβηγίας, άμεσο πρόβλημα αποτελεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου, καθώς τα εννέα αεροσκάφη και τα δώδεκα ελικόπτερα για την βοήθεια παραμένουν και αυτά καθηλωμένα στο έδαφος.

Η δημόσια εταιρεία που διαχειρίζεται τα φινλανδικά αεροδρόμια Finavia ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας, λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί για την εναέρια κυκλοφορία το γιγάντιο νέφος στάχτης.

Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν έως την Παρασκευή στις 15:00 ώρα Ελλάδος, όπως διευκρινίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ακόμα και δύο ημέρες μπορεί να διαρκέσουν τα προβλήματα

Η Κίλα Έβανς, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, Eurocontrol, είπε ότι «οι διαταραχές στην εναέρια κυκλοφορία θα μπορούσαν να διαρκέσουν δύο ημέρες, αν και αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που θα εξελιχθεί το σύννεφο της ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία».

Και πρόσθεσε: «Υπολογίζουμε ότι 4.000 με 5.000 πτήσεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν μέσα σε 24 ώρες μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα. Υπό κανονικές συνθήκες στην Ευρώπη καταγράφονται περίπου 28.000 πτήσεις κάθε ημέρα».

http://www.zougla.gr

Αποσυνδεδεμένος elina

  • Διαχειριστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3552
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Ταξιδεύω... άρα ζω!
    • Travelchat
Καθηλωμένα τα αεροσκάφη λόγω της ηφαιστειακής σκόνης

Χάος έχει προκληθεί στις πτήσεις αεροσκαφών στην Ευρώπη, εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης από την έκρηξη του ηφαιστείου, Εϊγιαφιατλαγιουκούλ, στη Νότια Ισλανδία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) μελετά το ενδεχόμενο της συνέχισης της απαγόρευσης των πτήσεων στον ευρωπαϊκό χώρο για τις επόμενες 48 ώρες.

Έως σήμερα, περισσότερες από 5.000-6.000 πτήσεις αεροσκαφών έχουν επηρεαστεί, λόγω της ηφαιστειακής στάχτης.

Εκπρόσωπος του βρετανικού αεροδρομίου Χίθροου, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι 180.000 χιλιάδες επιβάτες δεν κατάφεραν να φτάσουν στους προορισμούς τους, ενώ άλλοι 120.000 εγκλωβίστηκαν στα αεροδρόμια του Γκάτγουικ, του Στάνστεντ και της Γλασκόβης. Στο Λονδίνο, οι αρμόδιες Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι παρατείνεται έως τις 03:00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) το κλείσιμο των αεροδρομίων.
Στη Γερμανία, αξιωματούχος του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, του δεύτερου μεγαλύτερου της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι μετά τις 09:00 ώρα Ελλάδας δεν πραγματοποιείται καμία πτήση, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα γερμανικά αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Λειψίας.

Οι Αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 03:00 του Σαββάτου, ενώ έκλεισε ο εναέριος χώρος και της Λιθουανίας.

Στη Γαλλία, έχουν κλείσει συνολικά 25 αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και τα παρισινά Σαρλ Ντε Γκολ και Ορλί, ενώ οι Αρχές του αεροδρομίου έχουν προαναγγείλει ότι μετά τις 15:00 η κυκλοφορία θα αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται.
Κλειστός παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του και ο εναέριος χώρος της Πολωνίας, όπου λειτουργούν μόνο τα αεροδρόμια της Κρακοβίας και του Ζεσόφ. Εν τω μεταξύ, εντός του Σαββατοκύριακου, η Πολωνία αναμένει να υποδεχθεί περίπου 70 αρχηγούς κρατών -μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του, Ντμίντρι Μεντβέντεφ- για την κηδεία του εκλιπόντος προέδρου Λεχ Κατσίνσκι.

Ακύρωση πτήσεων προς το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη από την Αυστραλία ανακοίνωσε και η αυστραλιανή Qantas, ενώ την Πέμπτη ακυρώθηκαν περίπου εκατό πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας.
Ακυρώσεις δεκάδες πτήσεων έχουμε και στη χώρα μας. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, καλό είναι να επικοινωνούν πρώτα με τις αεροπορικές τους εταιρείες.

Πληθώρα πτήσεων ακυρώθηκε και για πολλούς ασιατικούς προορισμούς, προς Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μόναχο, Άμστερνταμ και Παρίσι.
Η Thai Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε την ακύρωση περίπου 10 πτήσεών της προς τη Νορβηγία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

Συνολικά είκοσι πτήσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ευρώπης ακύρωσαν και οι ιαπωνικές Japan Airlines και Nippon Airways. Προς το παρόν, μόνο οι σουηδικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι αρχίζει να αποκαθίσταται η εναέρια κυκλοφορία, καθώς σταδιακά ανοίγει ο εναέριος χώρος της Σουηδίας, αρχής γενομένης από τις βόρειες περιοχές.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας, Brian Flynn, δήλωσε ότι η ένταση των ανέμων είναι μηδαμινή, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για σταδιακή διάλυση του νέφους να πέφτουν στο κενό.

Ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία από το ηφαιστειακό νέφος μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και έξι μήνες, εάν συνεχιστούν οι εκρήξεις του ηφαιστείου. Πάντως, τα μέχρι στιγμής προβλήματα έχουν σημαντικότατο οικονομικό αντίκτυπο στις αεροπορικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες έχουν πληγεί ήδη σοβαρότατα από την οικονομική κρίση.

Χθες, περίπου 800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, εξαιτίας της πλημμύρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου.

Νορβηγία
Στη Νορβηγία, οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε «επαγρύπνηση» για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ηφαιστειακή στάχτη στην υγεία των ανθρώπων. Το νορβηγικό ινστιτούτο για την ατμοσφαιρική έρευνα έχει καταγράψει «υψηλά» επίπεδα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ρουμανία
Είκοσι τέσσερις πτήσεις ακυρώθηκαν από τη Ρουμανία για προορισμούς χωρών της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης, εξαιτίας των νεφών στάχτης.

πηγή: zougla.gr
Ένα χαμόγελο αξίζει πολλά. Κάνει πλούσιο εκείνον που το παίρνει... χωρίς να κάνει φτωχότερο εκείνον που το δίνει!

Αποσυνδεδεμένος elina

  • Διαχειριστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3552
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Ταξιδεύω... άρα ζω!
    • Travelchat
Ακυρώσεις πτήσεων και από το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Η ηφαιστειακή στάχτη από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιατλαγιουκούλ στη Νότια Ισλανδία έχει προκαλέσει προβλήματα και στις πτήσεις από την Ελλάδα με προορισμό χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί 60 πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι οποίες ήταν προγραμματισμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Δανία και την Ολλανδία.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες ώρες. Καλό είναι λοιπόν όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν σήμερα προς ευρωπαϊκές χώρες να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρίες ή τους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες.

πηγή: zougla.gr
Ένα χαμόγελο αξίζει πολλά. Κάνει πλούσιο εκείνον που το παίρνει... χωρίς να κάνει φτωχότερο εκείνον που το δίνει!

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31330
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Η Ευρώπη σε ρόλο «Σταχτοπούτας»

Το «γοβάκι» των ευνοϊκών ανέμων, που θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση της ηφαιστειακής τέφρας από πάνω της, φαίνεται πως αναζητάει εναγωνίως η Ευρώπη, που σαν άλλη «Σταχτοπούτα» μοιάζει από ψηλά με σκονισμένη, γκρίζα απόχρωση του εαυτού της.

Οι αεροπορικές συγκοινωνίες έχουν δεχτεί τεράστιο πλήγμα και η οικονομική ζημιά από την ματαίωση σχεδόν των μισών πτήσεων που πραγματοποιούνται συνήθως στον ευρωπαϊκό ουρανό είναι μεγάλη.

Η έκρηξη του ηφαιστείου, Εϊγιαφιατλαγιουκούλ, στη Νότια Ισλανδία προκάλεσε την ακύρωση 12.000 με 13.000 πτήσεων μόνο την Παρασκευή, ενώ κανονικά θα πραγματοποιούνταν περίπου 29.500 πτήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, Eurocontrol.

Μάλιστα τόνισαν ότι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας αναμένεται να κινηθεί προς το Νότο της Ευρώπης, δηλαδή προς τη Νότια Γαλλία, τη Βόρεια Ιταλία και τα Βόρεια Βαλκάνια.

Χάος στα αεροδρόμια - καθηλωμένα τα αεροπλάνα

Το βορειοδυτικό τμήμα της Ρωσίας θα καλυφθεί σήμερα πλήρως από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία από τις 21:00 ώρα Ελλάδας, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι πολλά αεροδρόμια, μεταξύ αυτών και της Μόσχας, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Το υπουργείο δεν αποκλείει το κλείσιμο κάποιων τμημάτων του ρωσικού εναέριου χώρου. Προς το παρόν μόνο το αεροδρόμιο του Καλίνινγκραντ έχει κλείσει.

O εναέριος χώρος του Βελγίου θα παραμείνει κλειστός μέχρι αύριο στις 11.00 ώρα Ελλάδος και της Ολλανδίας μέχρι 07.00 το πρωί. Η ηφαιστειακή τέφρα δημιουργεί προβλήματα και στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Μαδρίτη, καθώς επτά από τους 27 υπουργούς είναι πιθανό να μην μπορέσουν να μεταβούν στην ισπανική πρωτεύουσα.

Εκπρόσωπος του βρετανικού αεροδρομίου Χίθροου, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι 180.000 χιλιάδες επιβάτες δεν κατάφεραν να φτάσουν στους προορισμούς τους, ενώ άλλοι 120.000 εγκλωβίστηκαν στα αεροδρόμια του Γκάτγουικ, του Στάνστεντ και της Γλασκόβης. Στο Λονδίνο, οι αρμόδιες Αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι παρατείνεται έως τις 09:00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) το κλείσιμο των αεροδρομίων.

Την ίδια στιγμή όμως οι περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία σε μεγάλο μέρος της Σκωτίας θα αρθούν σήμερα στις 21:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (NATS).

Στη Γερμανία, αξιωματούχος του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, του δεύτερου μεγαλύτερου της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι μετά τις 09:00 ώρα Ελλάδας δεν πραγματοποιείται καμία πτήση, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα γερμανικά αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου και της Λειψίας.

Ολόκληρος ο εναέριος χώρος της Δανίας θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον ως τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, ανακοίνωσε η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της χώρας Naviar.

Στη Γαλλία, έχουν κλείσει συνολικά 25 αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και τα παρισινά Σαρλ Ντε Γκολ και Ορλί, ενώ οι Αρχές του αεροδρομίου έχουν προαναγγείλει ότι μετά τις 15:00 η κυκλοφορία θα αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται.

Κλειστός παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του και ο εναέριος χώρος της Πολωνίας. Εν τω μεταξύ, εντός του Σαββατοκύριακου, η Πολωνία αναμένει να υποδεχθεί περίπου 70 αρχηγούς κρατών -μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του, Ντμίντρι Μεντβέντεφ- για την κηδεία του εκλιπόντος προέδρου Λεχ Κατσίνσκι.

Οι αρχές της Αυστρίας θα κλείσουν τον εναέριο χώρο νωρίτερα απ' ότι είχαν δηλώσει σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους, ενώ προβλέπουν ότι θα ανασταλεί εντελώς η εναέρια κυκλοφορία το νωρίτερο μέχρι το Σάββατο. Ο εναέριος χώρος της Αυστρίας θα κλείσει σταδιακά από τις 19:00 έως τις 23:00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της χώρας Austro Cοntrol.

Ο εναέριος χώρος της Σλοβακίας έχει κλείσει από τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) για τον ίδιο λόγο, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία υπεύθυνη της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της χώρας LPS.

Ακύρωση πτήσεων προς το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη από την Αυστραλία ανακοίνωσε και η αυστραλιανή Qantas, ενώ την Πέμπτη ακυρώθηκαν περίπου εκατό πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας.

Ακυρώσεις δεκάδες πτήσεων έχουμε και στη χώρα μας. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, καλό είναι να επικοινωνούν πρώτα με τις αεροπορικές τους εταιρείες.

Καθηλωμένα παραμένουν επίσης τα αεροπλάνα σε αεροδρόμια της Σλοβενίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας.

Το βορειοδυτικό τμήμα του εναέριου χώρου της Ρουμανίας θα κλείσει το Σάββατο από τις 03:00 ώρα Ελλάδας εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας, δήλωσε σήμερα στο γαλλικό πρακτορείο ο γραμματέας του ρουμανικού υπουργείου Μεταφορών, Μάριν Άντον.

Ο εναέριος χώρος της Ελβετίας θα κλείσει από σήμερα ως τις 10:00 αύριο Σάββατο εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας, ανακοίνωσαν από τη μεριά τους οι ελβετικές Αρχές.

Και ο εναέριος χώρος της Ουγγαρίας θα παραμείνει κλειστός από τις 20:00 ώρα Ελλάδας εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της χώρας.

Η Thai Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε την ακύρωση περίπου 10 πτήσεών της προς τη Νορβηγία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

Συνολικά είκοσι πτήσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ευρώπης ακύρωσαν και οι ιαπωνικές Japan Airlines και Nippon Airways. Προς το παρόν, μόνο οι σουηδικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι αρχίζει να αποκαθίσταται η εναέρια κυκλοφορία, καθώς σταδιακά ανοίγει ο εναέριος χώρος της Σουηδίας, αρχής γενομένης από τις βόρειες περιοχές.
 
Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, Brian Flynn, δήλωσε ότι η ένταση των ανέμων είναι μηδαμινή, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για σταδιακή διάλυση του νέφους να πέφτουν στο κενό.

Ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία από το ηφαιστειακό νέφος μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και έξι μήνες, εάν συνεχιστούν οι εκρήξεις του ηφαιστείου. Πάντως, τα μέχρι στιγμής προβλήματα έχουν σημαντικότατο οικονομικό αντίκτυπο στις αεροπορικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες έχουν πληγεί ήδη σοβαρότατα από την οικονομική κρίση.

Τσεχία

Παράλληλα, οι αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν ότι ο εναέριος χώρος στα βορειοδυτικά της χώρας έκλεισε στις 11:00 ώρα Ελλάδας, ενώ στις 13:00 κλείνει το αεροδρόμιο της Πράγας και μέχρι τις 14:00 θα έχει κλείσει εξ ολοκλήρου ο τσεχικός εναέριος χώρος.

Νορβηγία

Στη Νορβηγία, οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε «επαγρύπνηση» για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ηφαιστειακή στάχτη στην υγεία των ανθρώπων. Το νορβηγικό ινστιτούτο για την ατμοσφαιρική έρευνα έχει καταγράψει «υψηλά» επίπεδα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Φινλανδία

Και ο εναέριος χώρος της Φινλανδίας, που έχει κλείσει από την Πέμπτη το βράδυ, θα παραμείνει κλειστός το λιγότερο μέχρι την Κυριακή στις 15:00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία αεροδρομίων της χώρας.

Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για κλείσιμο των αεροδρομίων μέχρι τις 15:00 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου.

http://www.zougla.gr

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31330
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Επικίνδυνη για την υγεία η ηφαιστειακή σκόνη

Όταν η σκόνη του ισλανδικού ηφαιστείου κατακαθίσει, τότε οι επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων μπορεί να είναι σοβαρές, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(ΠΟΥ).

«Ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει ακόμη ποιοι κίνδυνοι για την υγεία μπορεί να προκύψουν από τη συγκεκριμένη ηφαιστειακή έκρηξη», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους του οργανισμού.

Πάντως, τα σωματίδια παραμένουν σε υψηλά ποσοστά στην ατμόσφαιρα και δεν άρχισαν ακόμη να κατακάθονται στο έδαφος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Εάν τα σωματίδια κατακαθίσουν, ο αξιωματούχος εισηγήθηκε να παραμείνουν στα σπίτια τους τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα, όπως σε κάθε περίπτωση ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

http://www.zougla.gr

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31330
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Μεγάλες ζημίες στις αεροπορικές εταιρείες εξαιτίας του νέφους

Το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα της Ισλανδίας δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στις πτήσεις αλλά και στα οικονομικά των αεροπορικών εταιρειών, που αναγκάζονται να καταβάλλουν μεγάλες αποζημιώσεις και να παράσχουν υπηρεσίες στους επιβάτες που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν.

Εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, που επέστρεφαν σπίτια τους πριν από το Σαββατοκύριακο, έχουν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμια ανά την Ευρώπη. Οι αεροπορικές εταιρείες που επρόκειτο να τους μεταφέρουν υποχρεούνται τώρα, βάσει νόμου, να καλύψουν τα έξοδα της διαμονής και διατροφής τους, αλλά και να επιστρέψουν το αντίτιμο του εισιτηρίου σε όσους επιβάτες επιθυμούν να ματαιώσουν το ταξίδι τους.

Η κατάσταση αντικατοπτρίστηκε και στα χρηματιστήρια, όπου σημειώθηκε πτώση μεταξύ 0,8% και 2,2% στις μετοχές των αεροπορικών εταιρείων Lufthansa, British Airways, Air Berlin, Air France-KLM, Iberia και Ryanair.

Αντίθετα, η έκρηξη του ηφαιστείου επέφερε και έκρηξη κερδών για τις σιδηροδρομικές εταιρείες, καθώς και τα 58 τρένα Eurostar που συνδέουν τη Βρετανία με την Ευρώπη ταξιδεύουν πλήρη, μεταφέροντας συνολικά 46.500 επιβάτες. Οι δε υπεύθυνοι ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν δρομολόγια, εάν τα προβλήματα συνεχιστούν.

Η διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας εκτιμάται ότι είναι σοβαρότερη και από αυτή που προκλήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, ενώ σύμφωνα με μερικούς είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε περιπτώσεις εκρήξεων ηφαιστείου άρχισαν να ισχύουν από το 1982, όταν ένα jumbo jet της British Airways, που πετούσε πάνω από την Ινδονησία, έχασε και τους τέσσερις κινητήρες του από ηφαιστειακή τέφρα που παρεισέφρησε σε αυτές. Τότε ο πιλότος κατάφερε να τους επαναθέσει σε λειτουργία πριν καταπέσει το αεροσκάφος.

http://www.zougla.gr

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31330
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
 
Η ηφαιστειακή σκόνη επηρέασε και το "Μακεδονία"

Καθηλωμένα παραμένουν και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης τέσσερα αεροσκάφη, που επρόκειτο να εκτελέσουν δρομολόγια προς τη βορειοδυτική Ευρώπη.

Από το πρωί δεν πραγματοποιήθηκαν η πτήση της EasyJet προς Λονδίνο και οι πτήσεις της Aegean για Φρανκφούρτη, Μονάχο και Ντίσελντορφ, εξαιτίας του φαινομένου της ηφαιστειακής σκόνης από την Ισλανδία.

Το ίδιο ισχύει και για πτήσεις από τις παραπάνω πόλεις με προορισμό την Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται δεκάδες επιβάτες.

Επιπλέον, ήδη έχει ανακοινωθεί από τον αερολιμενικό έλεγχο του «Μακεδονία» ότι δεν θα γίνει η βραδινή πτήση των «Τσεχικών Αερογραμμών» («CSΑ») από την Πράγα προς τη Θεσσαλονίκη.

http://www.zougla.gr

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31330
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Κλείνει και το αεροδρόμιο του Μιλάνου

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ

Αύριο κλείνει το αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, όπως και το αεροδρόμιο Μπολζάνο, επίσης στη βόρεια Ιταλία, που όμως είναι πολύ μικρότερο.

Δεν έκανε καμία αναφορά για ενδεχόμενο κλείσιμο του Φιουμιτσίνο της Ρώμης, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ιταλίας.

http://troktiko.blogspot.com