--------------------------------------------------------------------------------
Kαι σημερα θα μιλησω για τα παιδακια της Υεμενης..το αγαπημενο μου θεμα.Λοιπον στο βορρα ηταν πιο συνεσταλμενα και φοβισμενα ενω στο νοτο πιο χαλαρα.Πολλα μικρουλια κρυβονταν πισω απο μισανυχτες πορτες ενω στο νοτο πολυ συχνα μας χαιρετουσαν μεσα απο παραθυρα φεγγιτες.Απο δω ειχα παρει αρκετα πραγματα για αυτα κυριως στυλους παιχνιδια και σαπουνια και καποιες τσαντες με ρουχα.Ξεκινησα να μοιραζω στυλους [ειχα παρει αρκετα κουτια] αλλα την 5 μερα ολα ειχαν τελειωσει.Καποια στιγμη με ειχε παρει απο πισω μια ολοκληρη ταξη καμια 20αρια παιδια.Τα περισσοτερα και κυριως τα αγορια ηταν πολλη διεκδικητικα.Μαλιστα ενα μου βαλε και τις φωνες και προσπαθουσε να βαλει το χερι του μεσα στην τσαντα μου.Αλλα ζητουσαν και χρηματα.Καποια στιγμη ανακαλυψα πως τα παιχνιδια πουμουχν μεινει ηταν για κοριτσακια και αυτο γιατι αυτα κρυβονταν..απο μικρα στην εκπαιδευση..Θυμαμαι τα κοριτσακια που εδωσα κουκλα τι χαρα εκαμναν και πως τις εσφιγγαν ενω σκεφτομουν οτι ολα τα παιδια του κοσμου ειναι ιδια σχεδον..ειδα μια σκηνη οπου εδωσα μια κουκλα σε ενα και μετα ηρθε και ενα αλλο και εδωσα και σε αυτο και τοτε το πρωτο που πηρε κουκλα εσκασε απο την ζηλια του και μουστρωσε...
Ειχα παει μπιλιες αλλα τα παιδακια εκει δεν ηξεραν να τα παιζουν και ετσι ενας απο το γκρουπ αρχισε να τους διχνει ενω ο Σανταμ μη χασει [το μεγαλο παιδι] ετρεξε να το μαθει και αυτος....Θυμαμαι παιδακια κυριως αγορια φορτωμενα σε φορτηγα για την μεταφορα τους να με φωναζουν σουρα σουρα δηλ φωτο και ενα που κατεβηκε και πηρε στυλο το εδιχνε με καμαρι στα αλλα παιδια.Γενικα ζητουσαν καλεμι=στυλο.
Μετα αρχισα να δινω και σαπουνια αλλα καποιος απο το γκρουπ μου πε οτι ειδε ενα παιδακι να το τρωει και ετσι εδινα μονο σε μεγαλους και τους εδιχνα την χρηση...αχ τι να πω..
Μια μερα γελασα πολυ με τα μικρουλια..Η 'χαλαρη' εκεινη τη μερα ειχε ντυθει κινεζα..ηλεκτρικ τεραστια πουκαμισα με φουξια λουλουδια και πεταλουδες και πρασινο παντελονι και το καταπληκτικο αξεσουαρ..ασημενια πλαστικα γαντια που εφταναν μεχρι τον αγκωνα..ειχε αλλεργια στα χερια ειπε και αυτα τα ..λιτα και απερριτα βρηκε..και φορεσε..Λοιπον 2 μικρα γυριζαν γυρω της και την κοιταζαν με εκπληξη απο πανω μεχρι κατω ενω εγω προσπαθουσα να τραβηξω τα μωρα φωτο...προσπαθουσα να καταλαβω την σκεψη τους αρα τι ελεγαν τι ειναι αυτη? Aπο που ηρθε παντως τα ματια τους ηταν ολα τα λεφτα...
Στα νοτια τα μικρα αφου ζητουσαν τα γνωστα..ζητουσαν και σουρα και αυτο μαλλον επειδη δεν υπαρχουν καθρεπτες για να δουνε τον εαυτο τους μεσα εκει..μαλιστα γελουσαν οταν τους εβλεπαν..Ετσι σε μια νοτια πολη αφου τα εβγαζα φωτο μετα ζητουσαν και μεμονωμενη φωτο και κοντεψα να χασω την ξεναγηση..Ετσι ενα που ζητουσε επιμονα μονο του φωτο δεν το εβγαλα ασε που μου φαινοταν κακο και αγριο και τι εκανε..καθως εφευγα μου πεταξε μια πετρα που με βρηκε πισω στο κεφαλι..ευτυχως ηταν μικρη και φορουσα και καπελο..πηγε να μου ριξει και δευτερη και το κυνηγησα και εφυγε..Ειναι τελικα αγρια καποια παιδια..
ΣΤΟ Μαγχαταμ της ερημου τα παιδακια επαιζαν με κατσικακια και κοτες τα επαιρναν αγκαλια η τα κυνηγουσαν..ωραιο κυνηγητο...σκεφτηκα.Ενω πιο νοτια πετυχαμε μικρα να βγαινουν απο χαρτοκουτα να κυλουν σε δρομους σαμπρελες η τσιγκινα δοχεια μαλλον απο γαλα που εκαμναν τεραστιο θορυβο και ηταν και επικινδυνα..Σε αυτη την πολη ενας πατησε ενα σκυλι με το τζιπ του και αυτο εσκουζε δυνατα και αυτος γελουσε ενω ολοι στον γκρουπ τον βριζαμε..μεγαλο κατορθωμα εκανε...τι να πω.
Ειδα και εναν γερο με βεργα να χτυπα ενα παιδι με ποδηλατο οταν αυτο πλησιαζε την πραγματεια του που ταν στο χωμα..
Στην πρωτευουσα μεσα στην παλια πολη και στα σουκ πετυχαμε και μια ομαδα με παιδια που επεαιζαν τον πολεμο με ξυλινα σπαθια που ταν χαν στο κεφαλι τους δεμενα με κορδελα..Μαλιστα εδωσαν παρασταση για να τα βγαλουμε φωτο και επεφταν και κατω και εκαμναν πως σκοτωνονται..
Καποια μας πλησιαζαν και μας ρωτουσαν χουατς γιορ νειμ και εκει τελειωναν τα αγγλικα τους..Αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι πως απο τα τοσα παιδια πουεδωσα μικροπραγματα μονο 2 με ευχαριστησαν..και απο τους μεγαλους μονο 3 γυναικες..σκεφτηκα πως μαλλον εδω δεν μαθαινουν τροπους η νιωθουν πως τους τα χρωσταμε..που μπορει και να χουν δικιο..εμεις τα προηγμενα κρατη.
Η ΄'χαλαρη' με φωναζε η 'θεια απο το σικαγο' και ο δημοσιογραφος ελεγε την τσαντα μου η τσαντα της ουτρας..[ξερετε απο την κατοχη].
Στην ψαραγορα που πηγαμε στην Χοντειντα τα παιδακια γυριζαν ξυπολητα μεσα στην τοση βρωμα..Εκει φοβηθηκαμε οτι κατι θα κολουσαμε τοση βρωμα και δυσοσμια.Μαλιστα εκει γινοταν και καυγαδες γιατι εβγαζαν τα ψαρια σε δημοπρασια και ενα μικρο για να γλυτωσει επεσε πανω μου ηταν τοσο βρωμικο που σκεφτομουν ποτε θα κανω απολυμανση εμενα..Σε αυτη την ψαραγορα νομιζες πως ησουν μεσα σε ταινια της εποχης του Χριστου..στην Γαλιλαια.Ηταν ολα τοσο γραφικα οι ανθρωποι με τις παραδοσιακες φορεσιες, τα γραφικα ψαροκαικα, ο τροπος που μετεφεραν τα ψαρια ,σε κουρελουδες και σκοινια..ακομα και οι δημοπρασιες.Το μεροκαματο των ψαραδων που βοηθουσαν στα πλοιαρια ηταν 3 ψαρια και προσπαθουσαν να τα πουλησουν για να βγαλουν το μεροκαματο τους..αχ σκληρη ζωη.Μπορει οι σκηνες απο εκει να ηταν καταπληκτικες .. αλλων αιωνων και τα ψαρια φαλαινες καρχαριες δικεφαλοι κτλ αλλα η βρωμα και η μυρωδια ηταν τετοια που δεν εβλεπα τι στιγμη να φυγουμε απο κει ενω ολοι βγαλαμε απολυμαντικα μαντηλακια..ασε που δεν ειχαμε κανει και εμβολια για χολερα ,τυφο αν υπαρχει κιολας κτλ Εκει οι ανθρωποι ηταν τοσο βρωμικοι που προσεχες δυστηχως μη σε ακουμπησουν..
Μαλιστα τωρα που το θυμηθηκα σε ενα εστιατοριο ηρθε το γκαρσον και μας λιβανιζε με σμυρνα για να μη μυριζουν τα ρουχα μας..αυτο δεν το χα ξαναδει...Φυσικα αγορασαμε και σμυρνα και λιβανι..το χρυσο μας ξεφυγε..σε αλλο ταξιδι απο Ντουμαι...
Δεν θαθελα να κλεισω την αφηγηση χωρις να σας πω για την θαλασσα της μια που καναμε και εκει μια βουτια..Ηταν πανεμορφη πεντακαθαρη και δυστυχως με κυματα..ετσι μπανιο δεν ευχαριστηθηκαμε αλλα ειχε πολλη ωραια κοχυλια που εγω τουλαχιστον εφερα και στην Ελλαδα.Μαλιστα θυμαμαι και μια πολλη φιλικη γιαγια που μας πουλουσε κοχυλια ενω μας εδειξε το τραυμα της και της βαλαμε χαζαπλαστ...Τα πουλουσε πανφτηνα αλλα πως τα κουβαλες...
Ηρθε και η τελευταια μερα στην Υεμενη και θα φευγαμε απο το Σερατον της Σαναας 12 το βραδυ.Ηρθαν τα τζιπ να μας παρουν κ η Σουλαρα εβαλε προχειρο διαγωνισμα στον Αχμετ να δουμε τι θυμοταν απο τα ελληνικα που του εμαθε..μετριο βαθμο πηρε..Ετσι με γελια και κεφια ξεκινησαμε για το ταξιδι της επιστροφης μονο που ειχαμε και το τελευταιο πολυ δυσαρεστο γεγονος..Στο αεροδρομιο την ωρα που πηγαιναμε να μπουμε ακουμε ουρλιαχτα και κλαματα και βλεπουμε εναν νεο γυρω στα 28 κατω ενω διπλα του ενας ουρλιαζε..Ενας γιατρος με ακουστικα τον παρατησε και εφυγε..ενω ετρεξε ο δικος μας γιατρος και αφου πηρε το σφυγμο του μας ειπε εχει ρωγχο πεθαινει..Πρωτη φορα ειδα ανθρωπο με ρωγχο να ξεψυχα μπροστα μου ..νιωθεις οτι βλεπεις να φευγει εκεινη τη στιγμη η ψυχη του ,γουρλωνει τα ματια ανοιγει το στομα και τελος...Το ζησαμε και αυτο στην Υεμενη..Δεν ξερουμε απο τι πεθανε ηταν παντως αναπηρος..Αφου καναμε το σταυρο μας με μιση καρδια και μουδιασμενοι ξεκινησαμε το ταξιδι της επιστροφης..
Αυτο το ταξιδι οπως καταλαβατε ειχε τα παντα..περιπετεια, δραση ,εικονες, γελιο, χαζοφλερτ ,ψωνια, τα παντα.Ηταν το πιο επεισοδιακο ταξιδι που εχω κανει μεχρι τωρα και σιγουρα θα μου μεινει ανεξιτηλο στη μνημη..ε θα βοηθησουν και οι 1200 φωτο που εβγαλα...
Διατηρω τα πνευματικα δικαιωματα της ιστοριας μου και σας ευχομαι πολλα ταξιδια με υγεια και ασφαλεια.Ευχαριστω παιδια για την παρεα..φιλια Σοφια