Αποστολέας Θέμα: ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ - Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων  (Αναγνώστηκε 7381 φορές)

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Ενημερωθειτε για ολες τις επιδημιες και συμβαντα στον κοσμο...πριν ταξιδεψετε!!!

Προληπτικα μετρα για τους ταξιδιωτες!!

Γραμμές Επικοινωνίας με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Οργανισμού (ΚΕΠΙΧ): 210-52.12.054,  210-52.22.339 ή στο 4ψήφιο 1153.

ή στην ιστιοσελίδα τους http://www.keelpno.gr/home/

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ - Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 17, 2009, 14:31:36 μμ »
Χειρισμός επιβάτη ή μέλους πληρώματος με συμπτώματα γρίπης κατά το ταξίδι με πλοίο
 
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) δίνει σαφείς οδηγίες για το χειρισμό επιβάτη ή μέλους πληρώματος με συμπτώματα  γρίπης κατά το ταξίδι με πλοίο.

Αν ένας επιβάτης ή μέλος πληρώματος παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δηλαδή πυρετό με συμπτώματα/ σημεία οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή), συνιστάται:

1) Απομόνωση του ασθενούς σε καμπίνα με ατομική τουαλέτα και σίτιση στην καμπίνα. Η πόρτα της καμπίνας πρέπει να παραμένει κλειστή. Αν είναι δυνατό η καμπίνα αυτή πρέπει να έχει φυσικό εξαερισμό (ανοιγόμενο παράθυρο). 2) Αν είναι αναπόφευκτη η κυκλοφορία του ασθενούς εκτός καμπίνας, αυτός πρέπει να φορά χειρουργική μάσκα όλο το διάστημα, που βρίσκεται εκτός της καμπίνας. 3) Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής πρέπει να καλύπτει το βήχα του (π.χ. με χαρτομάντηλο). 4) Συνιστάται η αποφυγή επισκεπτηρίου στην καμπίνα και γενικά να αποφεύγεται η είσοδος άλλων ατόμων, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, π.χ. παροχή φροντίδας, καθαριότητα καμπίνας. Συνιστάται να οριστεί συγκεκριμένο μέλος του πληρώματος για τη φροντίδα του ύποπτου κρούσματος, αν είναι δυνατό, και να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αριθμός των μελών πληρώματος που έρχονται σε στενή επαφή με τον ασθενή. 5) Τα άτομα, που θα έρθουν σε επαφή με τον ασθενή (θα μπουν στην καμπίνα του), πρέπει να φορούν γάντια και μάσκα. 6) Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (μάσκα, γάντια, ποδιά μιας χρήσης) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο έξω από την πόρτα της καμπίνας και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται. 7) Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

Γενικά μέτρα για όλο το πλήρωμα και τους επιβάτες

1) Ο υγειονομικός υπεύθυνος του πλοίου οφείλει να ενημερώσει τους επιβαίνοντες στο πλοίο για την εμφάνιση ύποπτου κρούσματος γρίπης. Όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοίο πρέπει να ενημερωθούν ότι οφείλουν α) να αναφέρουν στον υγειονομικό υπεύθυνο, αν έχουν έρθει σε στενή επαφή με το ύποπτο κρούσμα και β) σε περίπτωση που ασθενήσουν, να ενημερώσουν αμέσως τον υγειονομικό υπεύθυνο. 2) Ο υγειονομικός υπεύθυνος πρέπει να συστήσει τη γενική τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι σε τακτά διαστήματα και οπωσδήποτε πριν την επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια, καθώς και πριν την κατανάλωση φαγητού και ποτού ή το κάπνισμα. 3) Τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή πρέπει να λάβουν οδηγία για παρακολούθηση της υγείας τους τις επόμενες 7 ημέρες. Αν κατά τις 7 αυτές ημέρες παρουσιάσουν πυρετό πάνω από 38° και βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, και γενικά αν αρρωστήσουν, πρέπει να ενημερώσουν αμέσως τον υγειονομικό υπεύθυνο. 4) Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε σε κάθε ταξίδι να υπάρχει επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων: - σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών - θερμόμετρα - χαρτομάντηλα - απλές χειρουργικές μάσκες - γάντια μιας χρήσης - σακούλες απορριμμάτων - υγρά καθαρισμού επιφανειών

Ο υγειονομικός υπεύθυνος του πλοίου μπορεί να επικοινωνεί με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στα τηλέφωνα 210 52 12 054, 52 22 339, 52 12 000 (όλο το 24ωρο), στην περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος γρίπης στο πλοίο για οδηγίες αντιμετώπισης.

Καθαριότητα και απολύμανση καμπίνας απομόνωσης ασθενούς

1) Απαιτείται καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών, που αγγίζει συχνά ο ασθενής, όπως κομοδίνο, πόμολα, επιφάνειες της τουαλέτας κ.λπ., καθώς και έκτακτος καθαρισμός, όταν οι επιφάνειες λερωθούν από βιολογικά υγρά. 2) Το προσωπικό καθαριότητας πρέπει να εισέρχεται στην καμπίνα με μάσκα, γάντια και ποδιά μιας χρήσης. Για όσο χρόνο εργάζεται μέσα στην καμπίνα, το προσωπικό καθαριότητας δεν πρέπει να αγγίζει με τα χέρια του το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, να καπνίζει ή να τρώει. 3) Ο καθαρισμός των επιφανειών πρέπει να γίνεται δύο φορές (διπλό πέρασμα) με απολυμαντικό με αντιϊκή δράση. Αποτελεσματικά απολυμαντικά είναι το διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου σε διάλυση 1:10 ή η αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) 70%. 4) Οι υφασμάτινες επιφάνειες (πχ ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία> 70°).

Οι επαγγελματίες υγείας που θα έλθουν σε επαφή με το ύποπτο κρούσμα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης για τα νοσήματα που μεταδίδονται με σταγονίδια (ποδιά, μάσκα, γάντια).

Πλένετε τα χέρια σας - Πριν αγγίξετε το στόμα για να φάτε, να πιείτε - να καπνίσετε, να βουρτσίσετε τα δόντια - Μετά τη χρήση της τουαλέτας - Όταν αγγίζετε επιφάνειες, όπως πόμολα ή χειρολαβές, σε πολυσύχναστα μέρη. - Όταν φταρνίζεστε ή φυσάτε τη μύτη σας - Όταν έρχεστε σε επαφή με άρρωστα άτομα.

1. Πλύνετε τα χέρια σας προσεκτικά με ζεστό νερό και σαπούνι. Τρίψτε καλά ανάμεσα στα δάκτυλα. 2. Σκουπίστε τα χέρια με χειροπετσέτα. 3. Χρησιμοποιείστε τη χειροπετσέτα για να κλείσετε τη βρύση και να ανοίξετε την πόρτα.

Αν δεν υπάρχει νερό και σαπούνι και τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά αλκοολικό διάλυμα με περιεκτικότητα 70% σε οινόπνευμα.

πηγη traveldailynews.gr

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ - Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 15, 2009, 23:48:28 μμ »
Ανίσχυροι οι Ελληνες τουρίστες στους «εξωτικούς» κινδύνους

Σε μία εποχή όπου οι Ελληνες όλο και πιο συχνά επιλέγουν για τις διακοπές τους «εξωτικούς» προορισμούς που εγκυμονούν «εξωτικούς» κινδύνους για την υγεία, οι υπηρεσίες ταξιδιωτικής ιατρικής της χώρας μας που έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης αλλά και της χορήγησης προληπτικών εμβολίων στους ταξιδιώτες εμφανίζουν σημαντικότατες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.

Μελέτη που διεξήγαγε το Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του υπ. Υγείας, σε 50 Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων έδειξε ότι από τις 50 Διευθύνσεις Υγείας οι 20 δεν διαθέτουν νομίατρο. Οι 34 δεν έχουν μόνιμο γιατρό, ενώ 8 δεν έχουν καθόλου γιατρό! Σύμφωνα με τη μελέτη, η εκτίμηση του ταξιδιώτη είναι ότι οι εμβολιασμοί διενεργούνται από μη ιατρικό προσωπικό (οι περισσότερες διευθύνσεις -ιδίως της επαρχίας- δεν έχουν προσωπικό, το υπάρχον, έχει και άλλο έργο, όπως υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, υγειονομικοί έλεγχοι υπηρεσιών του νομού κ.λπ.).

Οι χώροι όπου στεγάζονται οι δομές συχνά διαθέτουν μόνο ένα εξεταστικό κρεβάτι. Στο 50% των κτιρίων δεν υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής, ώστε το προσωπικό να ενημερώνεται σχετικά με τα νεότερα δεδομένα (επιδημίες κ.ά.).

Οι νομίατροι των Διευθύνσεων Υγείας δεν έχουν ειδική εκπαίδευση στον τομέα, ώστε να παρέχονται ασφαλείς υπηρεσίες σε ταξιδιώτες με ιδιαιτερότητες (π.χ. έγκυες, άτομα με αλλεργία σε εμβόλια, ανοσοκατασταλμένοι κ.ά.).

Η περίθαλψη των ταξιδιωτών που έχουν νοσήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους γίνεται συνήθως σε μονάδες χωρίς ειδική κλινική εμπειρία και εργαστηριακή υποδομή.

Τέλος, όσον αφορά τα ιατρεία ταξιδιωτικής ιατρικής που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα, αυτά δεν διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα εμβόλια και φάρμακα, παρά μόνο όσα κυκλοφορούν στο εμπόριο με αποτέλεσμα να προβαίνουν μόνο στην εκτίμηση κινδύνου και την παροχή γενικών οδηγιών προφύλαξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 840 εκατ. διεθνείς ταξιδιώτες καταγράφονται ετησίως, όταν το 1970 δεν ξεπερνούσαν τα 150 εκατ. Πολλοί απ’ αυτούς οδεύουν προς εξωτικούς προορισμούς. Ετησίως, πάνω από 30.000 ταξιδιώτες από Αμερική και Ευρώπη παρουσιάζουν ελονοσία, ενώ το 40% των τουριστών από ανεπτυγμένες χώρες εκδηλώνει «διάρροια των ταξιδιωτών».

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ταξιδιωτική Υγεία 2008 - 2012 που έχει εκπονήσει το υπ. Υγείας προβλέπει εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών δομών, ίδρυση νέων ιατρείων σε Κέντρα Υγείας, δημοτικά ιατρεία, νοσοκομεία, δίκτυο εργαστηρίων για τροπικά νοσήματα.

πηγη καθημερινη

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ - Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
« Απάντηση #3 στις: Δεκέμβριος 03, 2009, 22:24:46 μμ »
«1135» και για τα προβλήματα από τα εμβόλια

Τη διεύρυνση της λειτουργίας της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 1135 του ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγγύης.

Έτσι, στη συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή, εκτός από τις πληροφορίες για τα κέντρα εμβολιασμού, θα καταγράφονται, πλέον, και τα όποια προβλήματα προκύπτουν κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού, ώστε η ειδική υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ να παρεμβαίνει άμεσα για την επίλυσή τους.

http://www.zougla.gr

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ - Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 08, 2009, 15:00:15 μμ »
Κανονικά προχωρά ο εμβολιασμός

Κανονικά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα συνεχίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι της πανδημίας γρίπης Η1Ν1, στα εμβολιαστικά Κέντρα της χώρας.

Χθες, Δευτέρα, εμβολιάσθηκαν 23.880 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 δέχθηκε 22.949 κλήσεις.
Από τις 16.11.2009, ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, μέχρι και τις 7.12.2009, έχουν εμβολιασθεί συνολικά 238.764 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 έχει δεχθεί 324.251 κλήσεις.

Για πληροφορίες για τα κατά τόπους Κέντρα εμβολιασμού, καλέστε στην τηλεφωνική Γραμμή Ενημέρωσης και Υποστήριξης για τη Νέα Γρίπη 1135 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ygeianet.gov.gr, η οποία ενημερώνεται καθημερινά με νέα Κέντρα εμβολιασμού.

http://www.zougla.gr/

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ - Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
« Απάντηση #5 στις: Δεκέμβριος 06, 2010, 20:54:19 μμ »
Καλπάζει ο ιός του AIDS στην Ελλάδα

Η ετήσια έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρει ότι τα νέα κρούσματα που δηλώθηκαν το 2010 φτάνουν τα 519, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των HIV οροθετικών ατόμων σε 10.452

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, που διαγνώστηκε πρώτη φορά το 1981, γιορτάστηκε χθες και στη χώρα μας με διάφορα happenings και τις καθιερωμένες ανακοινώσεις φορέων, όμως τα νέα από το μέτωπο της (ξεχασμένης) μεταδοτικής νόσου δεν είναι καθόλου καλά. Από την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΝΠΟ προκύπτει ότι η τάση εμφάνισης νέων κρουσμάτων παραμένει αυξητική, αφού τα 519 νέα περιστατικά που δηλώθηκαν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2010 υπολείπονται ελάχιστα των 605 περιστατικών που δηλώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009. «Λαμβάνοντας υπόψη τη μηνιαία κατανομή των δηλώσεων, εκτιμάται ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων που θα δηλωθούν τελικά το 2010 θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, μεγαλύτερα μάλλον σε σχέση με το 2009» σημειώνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από τα 519 νέα περιστατικά τα 451 (86,9%) ήταν άντρες και τα 68 (13,1%) γυναίκες. Από τα κρούσματα που δηλώθηκαν πρώτη φορά το 2010 κλινικά συμπτώματα του AIDS είχαν ήδη εμφανιστεί ή αναπτύχθηκαν εντός του ίδιου έτους σε 57 άτομα (11%). Σε ό,τι αφορά την ηλικία των οροθετικών, πρόκειται κατά κύριο λόγο για άτομα 25 έως 44 ετών κατά τη στιγμή της δήλωσης (64,4%). Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα στους άντρες είναι αυτή μεταξύ 30 και 34 ετών (19,9%) και στις γυναίκες η ομάδα των 25-29 ετών (21%).

Σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης, η έκθεση αναφέρει ότι το 36,4% των περιστατικών του 2010 έχουν δηλωθεί ως «ακαθόριστα», το 46,2% ήταν άντρες που είχαν ομοφυλοφιλικές επαφές (72,7%, εάν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης) και το 14,6% ήταν ετεροφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες (23%, χωρίς τις «ακαθόριστες» περιπτώσεις).

Παρ’ ότι ο ιός HIV μεταδίδεται και με τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών αλλά και με μετάγγιση αίματος, η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κυριότερο τρόπο μόλυνσης με τον ιό. Από τον συνολικό αριθμό των 10.452 οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί στη χώρα μας το 46,5% των περιπτώσεων ήταν άντρες που δήλωσαν ότι μολύνθηκαν μέσω της σεξουαλικής επαφής με άλλους άντρες (61,36%, εάν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης), ενώ το 22,2% ήταν άντρες και γυναίκες που ανέφεραν ότι μολύνθηκαν μέσω της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (29,35%, χωρίς τις περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης).

Πού οφείλεται όμως η αύξηση του κρουσμάτων AIDS στη χώρα μας; «Εδώ και μια πενταετία έχουμε αδρανήσει» απαντά ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ Παναγιώτης Γαργαλιάνος. «Θυμόμαστε το AIDS μόνο κάθε 1η Δεκεμβρίου» λέει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που μοιραία οδηγεί σε εφησυχασμό του κοινού. «Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξεκινήσει δράση για την ενημέρωση του κόσμου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου» προσθέτει ο κ. Γαργαλιάνος.

Espressonews.gr

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ - Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 25, 2011, 23:21:11 μμ »
Ημερίδες του ΚΕΛΠΝΟ για τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

Απευθυνόμενο σε δασκάλους και υγειονομικούς υπαλλήλους έντεκα νομών της χώρας, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης του πληθυσμού της Βόρειας Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει σειρά ημερίδων αναφορικά με τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Όπως αναφέρει: «Κάθε ημερίδα ανά νομό έχει ως στόχο την προετοιμασία των δασκάλων που έχουν επιλεγεί από κάθε δημοτικό σχολείο του εκάστοτε νομού, καθώς και υγειονομικών υπαλλήλων κέντρων υγείας, έτσι ώστε αυτοί, σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Θεσσαλονίκης, να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν στη συνέχεια όλους τους εμπλεκομένους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού (μαθητές, γονείς-κηδεμόνες καθώς και διδάσκοντες δημοτικών σχολείων).

Έπειτα από την ολοκλήρωση ημερίδων στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης (20.5.2011), Ημαθίας και Πιερίας (23.5.2011), Πέλλας και Κιλκίς (24.5.2011), σήμερα Τετάρτη 25.5.2011 πραγματοποιούνται ημερίδες στους Νομούς Λάρισας και Καρδίτσας, ενώ αύριο, Πέμπτη 26.5.2011, σειρά έχουν οι Νομοί Μαγνησίας και Τρικάλων».

http://www.zougla.gr/