Στης Σαλαμίνας τα νερά έχουν καθρεφτιστεί τόσοι και τόσοι. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Κυχρέας τίμησε τη μητέρα του Σαλαμίνα, που ήταν αδελφή της Αίγινας και μία από τις 50 κόρες του ποτάμιου θεού Ασωπού, χαρίζοντας το όνομά της στο όμορφο νησί. Υπάρχουν όμως πολλές ακόμη ονομασίες της Σαλαμίνας. Από τα πολλά πεύκα της (πίτυς) ονομάστηκε Πιτυούσα, από τον Κυχρέα Κυχρεία, από τον ήρωα Σκίρο Σκιράς και βέβαια Κούλουρη από το ακρωτήριο Κόλουρις άκρα.
Η Σαλαμίνα με την απογραφή του 2001 έχει πληθυσμό 37.088 κατοίκους και υπάγεται στο νομό Αττικής και στη Νομαρχία Πειραιά. Το νησί έχει δύο δήμους: το Δήμο Σαλαμίνος, με έτος ίδρυσης το 1835, και το Δήμο Αμπελακίων, με έτος ίδρυσης το 1998.
Είναι το βορειότερο, το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Σαρωνικού κόλπου και το πλησιέστερο στις ακτές της Αττικής. Οποιος φτάνει με το καλό στη Σαλαμίνα, βλέπει πρώτα και καλύτερα τα Παλούκια, που είναι ο όρμος με την άνετη προκυμαία και παράλληλα το λιμάνι του νησιού. Αν όμως ξεκινήσετε καλοκαίρι για το νησί, κάντε λίγη υπομονή. Με μόνο 15 λεπτά απόσταση από τα παράλια του Πειραιά και με τη συχνή επικοινωνία της με τα φεριμπότ, το καλοκαίρι τριπλασιάζει τον πληθυσμό της, καθώς είναι μία από τις πιο εύκολα προσβάσιμες από την πρωτεύουσα παραθεριστικές περιοχές. Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να την ξέρει από το Ναύσταθμο, αλλά οι παραλίες της, οι αρχαιολογικοί χώροι και η νυχτερινή διασκέδαση την κάνουν αγαπητή σε πολύ κόσμο.
Από τον Ευριπίδη στον Καραϊσκάκη
Ιστορικά βέβαια η Σαλαμίνα έχει ταυτιστεί με την ιστορική ναυμαχία του 480 π.Χ. Εκτός όμως της μάχης, είναι πασίγνωστη ως πατρίδα του Αίαντα, του Τεύκρου και του πατέρα της τραγωδίας Ευριπίδη, αλλά και ως ησυχαστήριο του ποιητή Αγγελου Σικελιανού και τόπος ταφής του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Από αυτό το όμορφο μέρος δεν θα μπορούσε να λείπει ο πολιτισμός. Οι κάτοικοι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά φτιάχνοντας το όμορφο Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής. Ο επισκέπτης του μουσείου μπορεί να δει την εντυπωσιακή συλλογή ανδρικών και γυναικείων τοπικών ενδυμασιών που άρχισε να φτιάχνεται το 1962, αλλά και έπιπλα διαφόρων εποχών, αργαλειούς, οικιακά σκεύη και παραδοσιακά εργαλεία διαφόρων επαγγελμάτων. Εντύπωση κάνουν τα διάφορα κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, τα σπάνια δημόσια έγγραφα του 18ου και του 19ου αιώνα, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και η συλλογή των μεταβυζαντινών εκκλησιαστικών σκευών και ιερατικών αντικειμένων.
Τόπος για φτερωτάΟποιος λάτρης των φτερωτών πήγε την κυνηγετική σεζόν που πέρασε στη Σαλαμίνα για κυνήγι έκανε σίγουρα την τύχη του, αφού η μπεκάτσα και η πέρδικα αλώνιζαν σε όλο το νησί. Το αγριοκούνελο, από την άλλη, υπήρχε σε υπερπληθώρα στα ξερονήσια γύρω από τη Σαλαμίνα.
Αξίζει να δείτεΣτο δρόμο για την πρωτεύουσα κάντε μια βόλτα από το σπίτι και την προτομή του μεγάλου Ελληνα ποιητή Αγγελου Σικελιανού, αλλά και τον τάφο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, του οποίου τα οστά σώζονται στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου. Περάστε ακόμη από το σπήλαιο του Ευριπίδη στη θέση Περιστέρια, το οποίο ανασκάφηκε το 1994-1997 από τον αρχαιολόγο καθηγητή Γιάννο Λώλο, καθώς και από το ανοιχτό Ευριπίδειο Θέατρο με τις 3.000 θέσεις. Πριν όμως αποχωρήσετε από τη Σαλαμίνα, ρίξτε και μια ματιά στον ιερό ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας στο «Λόφο Πατρίς» και προσκυνήστε στην ιερά μονή της Φανερωμένης.
Πώς θα πάτεΜε το αυτοκίνητο ως το Πέραμα ή ως τον Πειραιά και από εκεί παίρνετε φεριμπότ. Από το Πέραμα η απόσταση είναι 15’, ενώ από τον Πειραιά 40’. Η γραμμή είναι 24ωρη.
Χρήσιμα τηλέφωναΑστυνομικό Τμήμα: 210 4651100
Πυροσβεστική: 210 4685199
Δασαρχείο: 210 4671249
Κέντρο Υγείας: 210 4651711, 210 4650150
Κυνηγετικός Σύλλογος: 210 4658888, 210 4658888
Κάνουμε κλίκwww.salamina.grwww.nomarhiapeiraia.grπηγη e-tipos.com