Αποστολέας Θέμα: Γουατεμάλα: Καθολικό Πάσχα στην Αντίγουα  (Αναγνώστηκε 7323 φορές)

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30613
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Γουατεμάλα: Καθολικό Πάσχα στην Αντίγουα
« στις: Φεβρουάριος 13, 2009, 13:18:42 μμ »


Τη γοητευτική σκιά των πανύψηλων ηφαιστείων Aγουα, Φουέγο και Ακατενάνγο, σε υψόμετρο 1.530 στην Κοιλάδα του Πανκόι, εκεί όπου ο θρύλος των Iνδιάνων Κακτσικέλ λέει ότι κάποτε ήταν λίμνη, απλώνεται η Αντίγουα. H τρίτη πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, η «πιο Πιστή και Ευγενική του Σωτήρα των Ιπποτών της Γουατεμάλας», ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1543. Η ίδρυσή της συνοδεύτηκε από μια πολυπληθή λιτανεία, που ήταν και ο πρόδρομος των σημερινών λειτουργικών δρώμενων των κατοίκων της. Η πανέμορφη αποικιακή πρωτεύουσα στολίστηκε με μεγαλοπρεπή ανάκτορα και δημόσια κτίρια, επιβλητικές εκκλησίες και μονές, με κέντρο (όπως και σήμερα) την Πλάσα Μαγιόρ, την κεντρική πλατεία, που περιβάλλεται από τον καθεδρικό ναό, το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, το Παλάτι των Στρατηγών και το Δημαρχείο. Tα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και τα χαμηλά σπιτάκια, βαμμένα σε έντονα χρώματα, χαρακτηριστικά των λαών της Κεντρικής Αμερικής, εγκαταλείφθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά με τον καταστροφικό σεισμό του 1773, για να πάρει τη θέση της πρωτεύουσας η αδιάφορη Πόλη της Γουατεμάλας. Oμως οι «πρασινοκοιλιάδες», όπως λένε τους κατοίκους της Αντίγουα επειδή τρώνε πολύ αβοκάντο, ξαναγύρισαν στην πόλη τους και επισκεύασαν με σεβασμό και προσοχή τα περισσότερα κτίρια - επισκευές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, χάρη στην προστασία της Ουνέσκο, που το 1979 ανακήρυξε την πόλη Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Η λιτανεία των αγίων

Hταν πολύ δύσκολο το έργο των πρώτων ιεραποστόλων, μια και έπρεπε να νικήσουν τους αμείλικτους και τρομερούς θεούς των Μάγια. Eτσι αποφάσισαν να τους αντιστοιχίσουν με τους χριστιανούς Aγίους και να επιτρέψουν στους Μάγια να ενσωματώσουν τις αρχέγονες μυστικιστικές τελετές τους στο λειτουργικό τυπικό. Ταυτόχρονα, δημιούργησαν τις πρώτες αδελφότητες (hermandades) ή κοφραδίες, αναθέτοντας στα μέλη τους την υποχρέωση να προσέχουν το άγαλμα του προστάτη τους Αγίου, την ευθύνη της διοργάνωσης κάθε θρησκευτικής εκδήλωσης και στη συνέχεια των λιτανειών της Μεγάλης Eβδομάδας - έθιμο που έφεραν από τη Σεβίλλη.
  
Σήμερα, οι πρώτες τελετές ξεκινούν παραδοσιακά την Mεγάλη Τετάρτη, με την ολονυκτία στον Καθεδρικό του Σαν Χοσέ, και κλιμακώνονται μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες λιτανείες με τη συμμετοχή περίπου πενήντα αδελφοτήτων από την πόλη και τα κοντινά χωριά. Υποχρέωση κάθε Αδελφότητας επίσης είναι να διοργανώνει σε κάθε εκκλησία την ολονυκτία που προηγείται της λιτανείας και να κατασκευάζει το απαραίτητο «χαλί» μπροστά από την πλατφόρμα με το άγαλμα του Αγίου στο εσωτερικό του ναού. Είναι πολύ τιμητικό να συμμετέχει κάποιος ενεργά στις εκδηλώσεις και πιστεύεται ότι είναι καλό για την οικογένειά του.

Οι εκδηλώσεις της Μεγάλης Eβδομάδας ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων, όπου προσφέρονται οι τεράστιες πλατφόρμες «andas» με αγάλματα του Ιησού Ναζωραίου και της Λυπημένης Παρθένου. Οι συμμετέχοντες «μετανοούντες», που ονομάζονται «κουκουρούτσος», φορούν μωβ χιτώνες και μεταφέρουν στους ώμους τους τις «andas» στα δρομάκια της πόλης, ενώ όσοι τους ακολουθούν κρατούν φαναράκια. Παρόμοιες λιτανείες γίνονται και τις επόμενες μέρες, συμβολίζοντας τις τελευταίες μέρες του Ιησού στη γη. Την Μεγάλη Πέμπτη πριν από τα ξημερώματα ξεκινά η κατασκευή των «χαλιών» όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αλλά και σε κάθε στενό απ' όπου θα περάσει η λιτανεία. Τα χαλιά, που κατασκευάζονται από χρωματισμένα πριονίδια, φοίνικες, πευκοβελόνες και είναι διακοσμημένα με κεριά, ρύζι, λουλούδια, φρούτα, λαχανικά και ό,τι άλλο μπορεί να προσθέσει η φαντασία των σχεδιαστών, φτάνουν να έχουν μήκος μέχρι και ένα χιλιόμετρο! Οικογένειες και μικρές ομάδες σχεδιάζουν επί μήνες το χαλί που πρόκειται να δημιουργήσουν έξω από την πόρτα του σπιτιού τους, προκειμένου να τιμήσουν τον προστάτη Aγιο. Πολύ σημαντικό στοιχείο για την κατασκευή είναι η ώρα που χρειάζεται για να ετοιμαστεί το χαλί: ούτε νωρίς ώστε να χαλάσει αλλά και ούτε αργά και να καθυστερήσει. Τα χαλιά οριοθετούνται με λεπτό σπάγκο για να προστατευθούν κατά κάποιον τρόπο και κάθε τόσο ψεκάζονται με νερό ώστε να κατακαθίσουν και να μη χαλάσουν από κάποιο ξαφνικό αεράκι.

Με το πρώτο φως της ημέρας, κόσμος πολύς περιφέρεται στους δρόμους φωτογραφίζοντας και θαυμάζοντας αυτά τα πραγματικά κομψοτεχνήματα, τα οποία όμως θα διατηρηθούν μέχρι να περάσει κατ' αρχάς η λιτανεία με το άγαλμα του Χριστού και κατόπιν, πάνω στο χαλασμένο χαλί, η λιτανεία των γυναικών με την πλατφόρμα της Παρθένου. Στη συνέχεια, αρκετοί είναι εκείνοι που θα συλλέξουν ό,τι μπορούν (κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά), ενώ στο τέλος θα περάσει συνεργείο του δήμου της πόλης που θα μαζέψει το άχρηστο πλέον πριονίδι.Κατανυκτικές εικόνες
  
Η λιτανεία ξεκινάει από την εκκλησία. Μετά τη λειτουργία, περίπου 60 «κουκουρούτσος» με μωβ χιτώνες θα σηκώσουν στους ώμους τους την «anda» με το άγαλμα του Ναζωραίου να μεταφέρει τον Σταυρό περπατώντας με συγκεκριμένο ρυθμικό βήμα. Κατά τη διάρκεια της λιτανείας αρκετοί τους αντικαθιστούν, καθώς οι βαριές ξύλινες πλατφόρμες πολλές φορές ζυγίζουν πάνω από δύο τόνους! Hδη έξω από την εκκλησία προπομποί «κουκουρούτσος» έχουν αρχίσει το βάδισμα κρατώντας εικόνες του προστάτη Αγίου της Αδελφότητας. Οι επόμενοι ακολουθούν με θυμιατήρια γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με μυρωδιά λιβανιού, κάποιοι άλλοι υποδύονται ρόλους: των Ρωμαίων στρατιωτών, καβάλα σε άλογα ή μη, του Πόντιου Πιλάτου, των δύο ληστών, των Αποστόλων κ.ο.κ. H πλατφόρμα ακολουθεί, έχοντας στη μέση τιμητικά τον αρχηγό της Αδελφότητας να στηρίζει, ενώ η πομπή τελειώνει με την μπάντα με τα χάλκινα να παίζει πένθιμα εμβατήρια, με τους μουσικούς ντυμένους στα μαύρα. Αφού περάσουν οι άνδρες, ακολουθούν οι γυναικείες Αδελφότητες, με την «anda» που φέρει το άγαλμα της Παναγίας να περιφέρεται από 40 περίπου γυναίκες ντυμένες στα μαύρα και με καλυμμένο το κεφάλι από μαύρα μαντίλια. Ακολουθούν αγάλματα του Αγίου Ιωάννη και της Μαγδαληνής. Λιτανείες πραγματοποιούνται και στα χωριά γύρω από την Αντίγουα· σε αρκετές από αυτές μάλιστα υπάρχουν εντονότερα τα κατάλοιπα των ινδιάνικων παγανιστικών τελετών.

Ανάλογες λιτανείες πραγματοποιούνται και τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου οι «κουκουρούτσος» φορούν μαύρους χιτώνες, το Μεγάλο Σάββατο, όπου γίνεται η λιτανεία της Λυπημένης Παρθένου, ενώ την Κυριακή του Πάσχα γίνονται πανηγυρικές λειτουργίες στις εκκλησίες και αντηχούν κροτίδες στις γειτονιές.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρείες η Lufthansa, η Air France και η KLM πετάνε μέχρι την Πόλη του Μεξικού μέσω ενδιάμεσου σταθμού και στη συνέχεια συνεργάζονται με την τοπική Taca για την πτήση προς την Πόλη της Γουατεμάλας. Κάθε μία ώρα ξεκινούν μικρά λεωφορεία από το αεροδρόμιο της Πόλης της Γουατεμάλας με προορισμό την Αντίγουα, που απέχει μόλις 45 χιλιόμετρα καλού ασφαλτοστρωμένου δρόμου από την πρωτεύουσα. Λεωφορεία ξεκινούν επίσης και από το κέντρο της Πόλης της Γουατεμάλας, από την Zona 1 της εταιρείας Transportes Unidos κάθε μισή ώρα.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στην Αντίγουα θα βρείτε εξαιρετικά ξενοδοχεία και πανσιόν ανάμεσα στα παλιά αποικιακού ρυθμού σπίτια που έχουν διαμορφωθεί σε καταλύματα εξαιρετικής φινέτσας. Πολύ χαρακτηριστικό το Posada de Don Rodrigo (Quinta Avenida Norte No 17,τηλ. 005027832.0291,www.posadadedonrodrigo.com), που στεγάζεται σε ένα παλιό σπίτι 280 ετών, και το Casa Madeleine (Calle del Espiritu Santo 69,τηλ. 00502-7832.9348, www.casamadeleine.com),με σουίτες με θέα στα ηφαίστεια. Από τα καλύτερα το Hotel Antigua (8a Calle Poniente No. 1,τηλ. 502-7832.2801, www.portahotels.com) με αποικιακού στυλ αρχιτεκτονική, ενώ μοναδικό είναι το παλιό μοναστήρι του 17ου αιώνα, που μετετράπη στο ξενοδοχείο Casa Santo Domingo (3a Calle Oriente No 28 A, τηλ. 00502-78201222, 00502-7832.0140, www.casasantodomingo.com.gt): αντίκες, ξυλόγλυπτα αγάλματα αγίων, αναρίθμητα κεριά σε όλους τους χώρους, τζάκι στα δωμάτια και καταπληκτική κουζίνα.

ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ

Η Αντίγουα φημίζεται για την ποιότητα του φαγητού της, το οποίο είναι λιγότερο πικάντικο σε σχέση με το συγγενές μεξικάνικο και απόλυτα ασφαλές. Την τιμητική του βέβαια έχει το αβοκάντο, το οποίο καλλιεργείται στην περιοχή. Φυσικά, το guacamole, όπως λέγεται, αποτελεί το κύριο συστατικό σε αρκετές σάλτσες και είναι η απαραίτητη γαρνιτούρα πολλών κύριων πιάτων. Ανάμεσα στην τοπική κουζίνα ξεχωρίζουν: ο πουρές φασολιού με ρύζι (frijoles con arroz), που σερβίρεται με ψητό κρέας, οι chiles rellenos (γεμιστές πιπεριές), η hilacha (κρέας με λαχανικά μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας), τα καυτερά chuchitos (πίτες καλαμποκιού γεμιστές με κιμά). Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Posada de Don Rodrigo σερβίρει το plato chapin - μια ποικιλία από ντόπιες λιχουδιές. Γευστική είναι η τοπική μπίρα Gallo και μυρωδάτος ο φρεσκοκομμένος καφές από τις φυτείες της περιοχής - όπως και το καφεκοπτείο του ακτιβιστή Aμερικανού Antony Ryals στην 6a Ave Sur 12A. Καλό καφέ σερβίρει και το διάσημο Cafe Condesa στην κεντρική πλατεία, μαζί με γλυκά ή σνακ. Πολύ καλά εστιατόρια το El Sereno (4a Ave Norte 16) σε αποικιακή διακόσμηση, το Panza Verde (5a Ave Sur 19 (του ομώνυμου ξενοδοχείου, που διαθέτει και μπαράκι το οποίο διοργανώνει βραδιές τζαζ μουσικής), το La Cocina (4a Calle Oriente 29-A) με σπιτική τοπική κουζίνα.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Oλη η χώρα αποτελεί έναν παράδεισο αγορών σε πολύ χαμηλές τιμές: υφαντά, κιλίμια, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, τραπεζομάντιλα, χειροποίητα κοσμήματα, ημιπολύτιμο νεφρίτη (ή ζαντ, που κέντρο επεξεργασίας του είναι η Aντίγουα), παραδοσιακά μουσικά όργανα, τσάντες υφαντές και πλεκτές, κεντήματα σε παλιά σχέδια των Μάγια. Xρησιμοποιείτε το τοπικό νόμισμα κετσάλ (1 GTQ = 0.0982603 EUR) ή αμερικάνικα δολάρια που θα έχετε εκ των προτέρων προμηθευτεί, καθώς το ευρώ δεν γίνεται δεκτό στις συναλλαγές. Λίγο ακριβότερα είναι τα έργα τέχνης και κυρίως οι πίνακες ζωγραφικής ντόπιων καλλιτεχνών με θέματα από την καθημερινότητα των Iνδιάνων. Περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής φιλοξενεί η La Antigua Galeria de Arte (4a Calle Oriente 15). Επισκεφθείτε επίσης το εμπορικό κέντρο Casa Antigua που ιδρύθηκε το 1542.

ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ

Kάνετε λάθος αν νομίζετε ότι τα βράδια θα μένετε κλεισμένοι στο ξενοδοχείο. Tα πολυάριθμα μπαράκια της Αντίγουα τα τιμούν κυρίως ξένοι και πρωτευουσιάνοι από τη Γουατεμάλα Σίτι, που έρχονται για να περάσουν κοσμικά το Σαββατοκύριακο ή τις διακοπές τους. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στα γύρω στενά θα βρείτε μπαράκια με ζωντανή τζαζ ή παραδοσιακή μαρίμπα, στην ντίσκο La Casbah (5 ave. Norte No 30) θα χορέψετε, ενώ στο πολιτιστικό κέντρο Proyecto Cultural El Sitio (5a Calle Poniente No 15) θα παρακολουθήσετε θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες ή ρεσιτάλ κλασικής μουσικής.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗ

Η Γουατεμάλα είναι ασφαλής προορισμός και αν ταξιδέψετε οργανωμένα, δεν είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός. Nα έχετε πάντα μαζί σας ένα πρόχειρο φαρμακείο με ό,τι κρίνετε απαραίτητο, να αποφεύγετε κάποιους γευστικούς πειρασμούς μέχρι να προσαρμοστείτε και να πίνετε πάντα εμφιαλωμένο νερό. Ο καιρός την πασχαλινή περίοδο είναι καλοκαιρινός: πάρτε μαζί σας ελαφρά βαμβακερά ρούχα και άνετα παπούτσια. Οι ντόπιοι ντύνονται αρκετά σεμνά και είναι καλύτερα να τους μιμηθείτε αν θέλετε να μη συγκεντρώνετε περίεργα βλέμματα. Eπίσης, επειδή οι γιορτές προσελκύουν πλήθος επισκεπτών, ντόπιων και ξένων, υπάρχουν και αρκετοί δεξιοτέχνες πορτοφολάδες, οπότε να αφήνετε πάντα τα πολύτιμα αντικείμενα και τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα στο κουτί ασφαλείας του ξενοδοχείου.
  
πηγη kathimerini.gr
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 02, 2009, 20:22:13 μμ by dk »

Αποσυνδεδεμένος Dimitra

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 2829
 • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Γουατεμάλα: Καθολικό Πάσχα στην Αντίγουα
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 13, 2009, 18:13:42 μμ »
Βάζεις "φωτιές" τώρα. Η Γουατεμάλα ήταν ο επικρατέστερος προορισμός πέρυσι, αλλά τη κάναμε για Μαυρίκιο τελικά.....Ισως του χρόνου που το Ορθόδοξο Πάσχα ¨πέφτει" με το Καθολικό. Θα ειναι εκπληκτική εμπειρία, εχω διαβάσει τόσα γι' αυτή τη χώρα και η Γουατεμάλα μαζί με το Περού, Μεξικό και Κοστα Ρίκα είναι οι Top προορισμοί μου.....

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30613
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Γουατεμάλα: Καθολικό Πάσχα στην Αντίγουα
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 13, 2009, 19:49:47 μμ »

 η Γουατεμάλα μαζί με το Περού, Μεξικό και Κοστα Ρίκα είναι οι Top προορισμοί μου.....


Οχι μονο δικοι σου...αλλα και καποιας αλλης ψυχης που απεχει του γραψιματος...γι αυτην το εβαλα...για να δω αν μας διαβαζει...αλλα... ???
Any way...σας το αφιερωνω!!! :kiss:

Αποσυνδεδεμένος xenia

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1178
 • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Γουατεμάλα: Καθολικό Πάσχα στην Αντίγουα
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 17, 2009, 18:43:02 μμ »
Ντινα...για σενα λεει!! :mocking:

Αποσυνδεδεμένος Kicky

 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 477
 • "πες μου ποιο φόβο αγάπησες πάλι..."
Απ: Γουατεμάλα: Καθολικό Πάσχα στην Αντίγουα
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 21, 2009, 15:26:10 μμ »
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, η Αντίγκουα της Γουατεμάλας φιλοξενεί την πιο όμορφη θρησκευτική γιορτή σ΄ ολόκληρη την Αμερική, με τελετές που αναπαριστούν τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Όλο αυτό το διάστημα οι δρόμοι της Αντίγκουας είναι πλημμυρισμένοι από πλήθος πιστών που με ευλάβεια παρακολουθούν τις λιτανείες. Τα καλντερίμια της πόλης στρώνονται με χαλιά από πολύχρωμα λουλούδια. Μεγαλειώδεις πομπές συνοδεία μουσικής περνούν από τους δρόμους της πόλης βαδίζοντας πάνω στα χαλιά αυτά. Άνδρες, ντυμένοι στα μωβ, μεταφέρουν επάνω σε βάθρα («άντας») αγάλματα του Εσταυρωμένου και ακολουθούν μαυροντυμένες γυναίκες, οι οποίες μεταφέρουν σε βάθρο την Παναγία. Στο τέλος των εκδηλώσεων της Μεγάλης Εβδομάδας όλα τα χαλιά από λουλούδια καταλήγουν στα σκουπίδια, παρόλο που μερικά είναι πραγματικά έργα τέχνης και έχει χρειαστεί πολύς χρόνος για την  κατασκευή τους.
Η επίσκεψη στην Αντίγκουα κατά τη περίοδο του Πάσχα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία ζωής!  

« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 08, 2009, 18:37:31 μμ by dk »

Αποσυνδεδεμένος Dimitra

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 2829
 • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Γουατεμάλα: Καθολικό Πάσχα στην Αντίγουα
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 21, 2009, 15:34:17 μμ »
Γιατι γλυκια μου παιζεις με το πονο μας!!!!  :cray: :hang: :stup:

Ντινα!!!!!!!!!!!!! ποτε φευγουμε?

Αποσυνδεδεμένος Kicky

 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 477
 • "πες μου ποιο φόβο αγάπησες πάλι..."
Απ: Γουατεμάλα: Καθολικό Πάσχα στην Αντίγουα
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 21, 2009, 15:39:33 μμ »
Καθόλου δεν παίζω με τον πόνο σας! Ίσα ίσα...μέσα στο επόμενο διάστημα θα σας στείλω αναχώρηση - τιμή και...pack your bags!!!!

Αποσυνδεδεμένος Dimitra

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 2829
 • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Γουατεμάλα: Καθολικό Πάσχα στην Αντίγουα
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 21, 2009, 15:44:49 μμ »
 :frypan: :frypan: :giveup:

Αποσυνδεδεμένος Kicky

 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 477
 • "πες μου ποιο φόβο αγάπησες πάλι..."
Απ: Γουατεμάλα: Καθολικό Πάσχα στην Αντίγουα
« Απάντηση #8 στις: Οκτώβριος 08, 2009, 17:15:32 μμ »
Δήμητρα σου στέλνω το πρόγραμμα που σου υποσχέθηκα!

ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
(οδική διάσχιση της χώρας)
ΟΝΔΟΥΡΑ - ΜΠΕΛΙΖ
14 Ημέρες
Αναχώρηση : 01.04.2010

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, η Αντίγκουα της Γουατεμάλας φιλοξενεί την πιο όμορφη θρησκευτική γιορτή σ΄ ολόκληρη την Αμερική, με τελετές που αναπαριστούν τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Όλο αυτό το διάστημα οι δρόμοι της Αντίγκουας είναι πλημμυρισμένοι από πλήθος πιστών που με ευλάβεια παρακολουθούν τις λιτανείες. Τα καλντερίμια της πόλης στρώνονται με χαλιά από πολύχρωμα λουλούδια. Μεγαλειώδεις πομπές συνοδεία μουσικής περνούν από τους δρόμους της πόλης βαδίζοντας πάνω στα χαλιά αυτά. Άνδρες, ντυμένοι στα μωβ, μεταφέρουν επάνω σε βάθρα («άντας») αγάλματα του Εσταυρωμένου και ακολουθούν μαυροντυμένες γυναίκες, οι οποίες μεταφέρουν σε βάθρο την Παναγία. Στο τέλος των εκδηλώσεων της Μεγάλης Εβδομάδας όλα τα χαλιά από λουλούδια καταλήγουν στα σκουπίδια, παρόλο που μερικά είναι πραγματικά έργα τέχνης και έχει χρειαστεί πολύς χρόνος για την  κατασκευή τους.
Η επίσκεψη στην Αντίγκουα κατά τη περίοδο του Πάσχα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία ζωής! 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

1Η ΗΜΕΡΑ : ΑΘΗΝΑ – ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ - ΑΝΤΙΓΚΟΥΑ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Γουατεμάλα, την Πόλη της Γουατεμάλα, μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη αυθημερόν και αναχώρηση για την Αντίγκουα. Άφιξη, μεταφορά στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

2Η ΗΜΕΡΑ : ΑΝΤΙΓΚΟΥΑ (Εορταστικές Τελετές Πάσχα)
Βρισκόμαστε στην Αντίγκουα, η οποία προστατεύεται από την Ουνέσκο, και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας. Τα σπίτια με τα πολλά χρώματα, κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, σε καθαρά τοπικό στυλ, δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στο τοπίο. Οι άνθρωποι είναι πραγματικοί Ινδιάνοι Μάγιας. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας θα δούμε τον Καθεδρικό Ναό, το Πανεπιστήμιο του Σαν Κάρλος, τη Βασιλική Πλατεία, καθώς και χώρους όπου οι ντόπιοι υφαίνουν τα ξακουστά τους υφαντά. Νοιώθετε γύρω σας τον αέρα άλλων εποχών και τον χαμένο ρομαντισμό, που δυστυχώς σ΄ ελάχιστα πλέον μέρη του κόσμου συναντά κανείς. Η ημέρα μας σήμερα κυριαρχείται από τις τελετές για το Πάσχα. Πρόκειται για το πιο διάσημο Πάσχα στο κόσμο, γι΄ αυτό και χιλιάδες τουρίστες απ΄ όλη τη γη συρρέουν εδώ. Οι τελετές που θα παρακολουθήσουμε είναι μια μοναδική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη μας. Είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός χριστιανικών και παγανιστικών δοξασιών που δίνει μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα. Οι γυναίκες στρώνουν τους δρόμους σχολαστικά με λουλούδια φτιάχνοντας μοναδικά χαλιά πάνω από τα οποία θα περάσει ο Εσταυρωμένος. Σημειώστε ότι παρόλο που η Γουατεμάλα έχει ζεστό κλίμα καλό είναι γι΄ αυτές τις ώρες να έχετε κάποιο μπουφάν ή γενικά ένα πιο ζεστό ρούχο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

3Η ΗΜΕΡΑ : ΑΝΤΙΓΚΟΥΑ (Εορταστικές Τελετές Πάσχα)
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, και οι τελετές είναι στο πιο ενδιαφέρον σημείο τους. Ημέρα ελεύθερη στην Αντίγκουα για να συμμετάσχουμε, να παρακολουθήσουμε, να  βιώσουμε την ξεχωριστή αυτή ατμόσφαιρα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

4Η ΗΜΕΡΑ : ΑΝΤΙΓΚΟΥΑ – ΤΣΙΤΣΙΚΑΣΤΕΝΑΓΚΟ – ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΝΤΕ ΑΤΤΙΤΛΑΝ
Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για το Ινδιάνικο χωριό Τσιτσικαστενάνγκο και την πανέμορφη εκκλησία του Σαν Τόμας. Συνεχίζουμε για τη λίμνη Αττιτλάν, που θεωρείται η ομορφότερη λίμνη της γης, υπό το άγρυπνο βλέμμα των ηφαιστείων που την περιτριγυρίζουν. Μια βαρκάδα θα μας φέρει σε επαφή με το εκπληκτικό περιβάλλον και θα μας οδηγήσει στο Σαντιάγκο, το μεγαλύτερο και το πιο εντυπωσιακό από τα 13 χωριά των Ινδιάνων που περιτριγυρίζουν τη λίμνη. Επίσκεψη της αποικιακής εκκλησίας και χρόνος για να αγοράσετε παραδοσιακά υφαντά. Θα περιηγηθούμε στα στενά του και θα έρθουμε σε επαφή με τους κατοίκους του. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

5Η ΗΜΕΡΑ : ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΝΤΕ ΑΤΤΙΤΛΑΝ – ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Αναχώρηση από το Σαντιάγκο Ντε Αττιτλάν με προορισμό την Πόλη της Γουατεμάλα, πρωτεύουσα της χώρας και μεγαλύτερη πόλη της. Η πόλη της Γουατεμάλας βρίσκεται σχεδόν πάνω από την η αρχαία πόλη των Μάγιας που ονομαζόταν Kaminaljuyu.Η Kaminaljuyu χρονολογείται περίπου πριν από 9000 χρόνια και είναι μια από τις πιο αξιόλογες αρχαιολογικές τοποθεσίες της Αμερικής. Το κέντρο της πόλης Kaminaljuyu βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το παλαιότερο τμήμα της Πόλης της Γουατεμάλας. Ωστόσο, στα τέλη του 20ου αιώνα, η πόλη αναπτύχθηκε γύρω από τα ερείπια, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πάνω από αυτά πριν αυτά αρχίσουν να προστατεύονται. Στην ισπανική αποικιακή εποχή,η πόλη της Γουατεμάλας ήταν μια μικρή πόλη.Είχε ένα μοναστήρι που ονομαζόταν Eλ Κάρμεν, ιδρύθηκε το 1629. Ηταν η πρωτεύουσα της ισπανικής αρχηγίας της Γουατεμάλα, καλύπτοντας τις περισσότερες από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, μεταφέρθηκε εδώ μετά από μια σειρά από σεισμούς - που άρχισαν στις 29 Ιουλίου, 1773 - κατέστρεψαν την παλιά πρωτεύουσα, Αντίγκουα της Γουατεμάλας. Η Πόλη της Γουατεμάλας ήταν η πόλη που διαδραματίστηκε η δήλωση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Αμερικής από την Ισπανία, και έγινε η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Επαρχιών της Κεντρικής Αμερικής το 1821. Ξενάγηση στην πόλη και εν συνεχεία μεταφορά στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

6Η ΗΜΕΡΑ : ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ – ΦΛΟΡΕΣ (ΤΙΚΑΛ) – ΜΠΕΛΙΖ
Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για το Φλόρες. Άφιξη και αναχώρηση για τον αρχαιολογικό χώρο του Τικάλ. Κατά τη ξενάγηση που θα πραγματοποιήσουμε στην περιοχή αυτή δύο πράγματα θα μας συγκλονίσουν. Πρώτον, ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι κυριολεκτικά κρυμμένος από μια πολύ πυκνή ζούγκλα, όμοια της οποίας δύσκολα συναντάμε. Περπατάμε αρκετή ώρα μέσα σ΄ αυτήν μέχρι να φτάσουμε στην κεντρική πλατεία του αρχαιολογικού χώρου. Δεύτερον, η εικόνα των πυραμίδων έτσι όπως είναι διατεταγμένες. Στη διαδρομή προς την κεντρική πλατεία βρίσκονται πολλά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, που οι Γουατεμαλέζοι και κυρίως η Ουνέσκο προφυλάσσουν και συντηρούν πολύ σχολαστικά. Είναι τόσο έντονη και εντυπωσιακή η ημέρα μας στη ζούγκλα, που θα μας μείνει για πολλά χρόνια χαραγμένη στο μυαλό μας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τον συνεπάρει ο αρχαιολογικός αυτός χώρος. Ακόμα και όσοι επιμένουν ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι αρχαιολογικοί χώροι, η όλη περιοχή θα τους παρασύρει και σίγουρα θα αλλάξουν τη άποψή τους αυτή. Μετά την ξενάγηση αναχώρηση για την παλιά Βρετανική Ονδούρα, το κρατίδιο του Μπελίζ. Αυτή η μικρή και διακριτική κεντροαμερικάνικη δημοκρατία, με έκταση σχεδόν όση της Ολλανδίας, είναι το μοναδικό κράτος της Κεντρικής Αμερικής που διατηρεί ακόμα το βρετανικό αποικιοκρατικό χαρακτήρα και έχει σαν επίσημη γλώσσα τα αγγλικά. Η πόλη Μπελίζ είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας και βρίσκεται στην εκβολή του ομώνυμου ποταμού. Στη χαριτωμένη αυτή παραλιακή πόλη ξεχωρίζουν οι συνοικίες της με τα πολύχρωμα σπιτάκια. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

7Η ΗΜΕΡΑ : ΜΠΕΛΙΖ – ΛΑΜΑΝΑΪ – ΣΑΝ ΠΕΔΡΟ (ΚΟΡΑΛΛΙΟΓΕΝΗΣ ΥΦΑΛΟΣ)
Κατά την διάρκεια της σημερινής ξενάγησης στο Μπελίζ, θα διαπλεύσουμε με βάρκες τον ποταμό Νιου Ρίβερ, έναν απέραντο υδροβιότοπο, όπου ξεχωρίζουν τα πολύχρωμα τροπικά πουλιά Τουκάν και Γκουανακαμάγια. Μέσω αυτής της υπέροχης διαδρομής θα "ξετρυπώσουμε" έναν θαυμάσιο αρχαιολογικό χώρο των Μάγιας, το Λαμανάι, μέσα σε ένα ασφυκτικά τροπικό περιβάλλον, από το οποίο απρόσμενα μπορεί να πεταχτεί ένας περαστικός πίθηκος! Επιστροφή στη πόλη του Μπελίζ και αναχώρηση για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες κοραλλιογενείς υφάλους στον κόσμο και συγκεκριμένα το εξωτικό νησάκι Σαν Πέδρο, για μπάνιο, καταδύσεις και χαλάρωση σε εξωτικές παραλίες. Άφιξη, μεταφορά στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.


8Η ΗΜΕΡΑ : ΣΑΝ ΠΕΔΡΟ
Ημέρα ελεύθερη στο Σαν Πέδρο.

9Η ΗΜΕΡΑ : ΣΑΝ ΠΕΔΡΟ – ΜΠΕΛΙΖ – ΦΛΟΡΕΣ (ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ)
Αναχώρηση αεροπορικώς για το Μπελίζ και από εκεί αναχώρηση για το βόρειο τμήμα της Γουατεμάλας με προορισμό τη γραφική πόλη Φλόρες, με τη πανέμορφη λίμνη Πετέν να την αγκαλιάζει νωχελικά. Άφιξη, μεταφορά στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

10Η ΗΜΕΡΑ: ΦΛΟΡΕΣ - ΡΙΟ ΝΤΟΥΛΤΣΕ
Μια εκπληκτική εμπειρία θα ζήσουμε τις επόμενες ημέρες. Θα μπούμε στα άδυτα της Γουατεμάλας, κάτι που δεν περιλαμβάνεται συνήθως στα προγράμματα και θα διασχίσουμε κυριολεκτικά την Γουατεμάλα, για να δούμε ομορφιά τοπίων και ζούγκλες που οι Έλληνες ταξιδιώτες δεν έχουν εύκολα την ευκαιρία να απολαύσουν! Φθάνουμε στο Ριο Ντούλτσε, που βρίσκεται στη λίμνη Ιζαμπάν. Αναμεμιγμένοι με τους Ινδιάνους της Καραϊβικής και με τους Μάγια, οι ντόπιοι, έχουν αναπτύξει έναν ενδιαφέροντα πολιτισμό για τον οποίο θα μας μιλήσει ο αρχηγός μας. Στην παραλία αυτή της Καραϊβικής νιώθουμε αποκομμένοι από την πραγματικότητα τόσο λόγω του πρωτόγονου περιβάλλοντος όσο του γεγονότος ότι για να φύγουμε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε βάρκα!

11Η ΗΜΕΡΑ: ΡΙΟ ΝΤΟΥΛΤΣΕ - ΛΙΒΙΝΓΚΣΤΟΝ - ΚΟΠΑΝ  (ΟΝΔΟΥΡΑ)
Πρωινή αναχώρηση με βάρκα, όπου οδηγούμαστε στην περιοχή Λίβινγκστον. Το Λίβινγκστον κατοικείται από Μαύρους Γουατεμαλέζους που μιλούν Ισπανικά  ή μουσικά Αγγλικά, μένουν σε ξύλινα σπιτάκια που είναι βαμμένα σε έντονα χρώματα, και ζουν από την αλιεία. Οι κάτοικοι της περιοχής, γνωστοί σαν Γκαριφούνα, είναι Αφρικανοί, που οι πρόγονοί τους είχαν έρθει σαν σκλάβοι.  Η διαδρομή μας για την Ονδούρα συνεχίζεται μέσα από μια περιοχή της Γουατεμάλας με οργιώδη βλάστηση. Άφιξη στο Κοπάν και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

12Η ΗΜΕΡΑ: ΚΟΠΑΝ – ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Μετά το πρωινό αναχώρηση για τον αρχαιολογικό χώρο του Κοπάν. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι κτισμένος στις όχθες του ποταμού Κοπάν. Ήταν πόλη των Μάγιας από τον 9ο αιώνα και είναι χαρακτηριστική του πολιτισμού τους. Αξέχαστη θα μας μείνει η Ακρόπολη με τις πυραμίδες, η κεντρική πλατεία, οι ναοί και οι κατοικίες τους. Ο αρχαιολογικός χώρος του Κοπάν περιλαμβάνεται στο κατάλογο μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μετά την ξενάγηση αναχώρηση για την Πόλη της Γουατεμάλα. Μεταφορά στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

13Η ΗΜΕΡΑ: ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ - ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ
Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

14Η ΗΜΕΡΑ: ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κόστος Εκδρομής : 2.690 € κατ' άτομο στο δίκλινο

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
Αεροπορικά εισιτήρια
Ξενοδοχεία πολυτελείας (εκτός από τα ξενοδοχεία στο Λίβινγκστον και στο Κοπάν που είναι από τα καλύτερα της περιοχής, ωστόσο πολύ απλά και με βασικές ανέσεις)
Ημιδιατροφή καθημερινά εκτός από το Μπελίζ, που είναι μόνο με πρωινό
(Στη κεντρική Αμερική τα γεύματα είναι ως επί το πλείστον σερβιριστού τύπου) 
Μεταφορές με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν 
Ξεναγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα
Τοπικός  ξεναγός
Έλληνας έμπειρος ξεναγός
Ταξιδιωτική τσάντα Versus Travel
Ταξιδιωτικός Οδηγός Versus Travel

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
Φόροι αεροδρομίων & επιβάρυνση καυσίμων
Φιλοδωρήματα & αχθοφορικά
Επιπλέον πακέτο ταξιδιωτικής ασφάλειας (ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.α.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη, και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων.


Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30613
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Γουατεμάλα: Καθολικό Πάσχα στην Αντίγουα
« Απάντηση #9 στις: Οκτώβριος 08, 2009, 18:36:12 μμ »
Kicky ακομη εδω εισαι ???
Ειχα την εντυπωση πως θα ησουν Σαμούι για ξεκούραση...αυτο θυμαμαι ειχες γραψει!!