Αποστολέας Θέμα: Mεγάλα προβλήματα για Έλληνες και ''Φιλέλληνες'' στα Σκόπια  (Αναγνώστηκε 1578 φορές)

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31341
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Για προσβολή του «μακεδονισμού» συνελήφθη ο Σέρβος ακτιβιστής, Βάσκο Γκλιγκόροβιτς, από τις Αρχές της ΠΓΔΜ. Η είδηση έγινε γνωστή σήμερα και διαδόθηκε αστραπιαία σε ελληνικά, σερβικά και ξένα blogs.

O Βάσκο Γκλιγκόροβιτς σύστησε πρόσφατα το «ΣΛΑΒΙΚΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ» στα Σκόπια, μια ΜΚΟ, που στόχο έχει να παραθέσει σοβαρά επιστημονικά επιχειρήματα στους ισχυρισμούς των γειτόνων, για… απευθείας καταγωγή τους από το Μέγα Αλέξανδρο και το Βουκεφάλα.

Φοιτητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο «Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων, ο Βάσκο Γκλιγκόροβιτς, έγινε γνωστός τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν παρουσιάστηκε σε συμβολαιογράφο της πρωτεύουσας, προκειμένου να καταγράψει επίσημα την άποψή του, για την ταυτότητα των αυτοαποκαλούμενων «Μακεδόνων» της ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος, μετά από δικαστικό αγώνα, έλαβε και πάλι τη σερβική κατάληξη στο επίθετό του και από… Γκλιγκόροφ επανήλθε στο Γκλιγκόροβιτς.

Τον περασμένο Ιούνιο, η zougla.gr ειχε φιλοξενήσει τις απόψεις του Σέρβου φιλέλληνα για τη σκοπιανή διαμάχη, γύρω από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Στα γειτονικά Σκόπια, που ζουν το δικό τους... «μακεδονικό» μύθο, είναι σε ισχύ νόμος του 1996, που απαγορεύει οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα για την εθνική ταυτότητα των κατοίκων της χώρας.

πηγη zougla.gr

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31341
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Mεγάλα προβλήματα για Έλληνες και ''Φιλέλληνες'' στα Σκόπια
« Απάντηση #1 στις: Μάρτιος 02, 2009, 22:51:28 μμ »
Στη Φλώρινα μεταφέρθηκαν, με συνοδεία περιπολικού, οι Θεσσαλονικείς εκδρομείς που δέχτηκαν επίθεση με πέτρες από υπερεθνικιστές Σκοπιανούς στο κέντρο της Οχρίδας στην ΠΓΔΜ.

Ομάδα 20 νεαρών της γειτονικής χώρας, έγραψαν με κόκκινη μπογιά, ανθελληνικά συνθήματα σε Ελληνικό λεωφορείο που ήταν σταθμευμένο στο κέντρο της πόλης. Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα συνθήματα ήταν «Μακεδονία», «Ενωμένη Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος».

Όταν εμφανίστηκαν οι Έλληνες εκδρομείς τους πέταξαν πέτρες, προκαλώντας φθορές στα παράθυρα του οχήματος και τραυματίζοντας ένα άτομο.

Η Σκοπιανή αστυνομία καθάρισε τα συνθήματα από το λεωφορείο και περιπολικό συνόδευσε τους εκδρομείς στα σύνορα.

Ο δήμαρχος της Οχρίδας, Αλεξάνταρ Πέτρεσκι, καταδίκασε τα επεισόδια εις βάρος Ελλήνων εκδρομέων στην πόλη αυτή και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ελληνικά τουριστικά λεωφορεία.

Ο κ. Πέτρεσκι δήλωσε ότι στο όνομα των δημοτών της Οχρίδας, απέστειλε επιστολή τόσο στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια όσο και στο Γραφείο Οικονομικών, Εμπορικών και Προξενικών υποθέσεων της Ελλάδας στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), με την οποία ζητεί συγνώμη για το περιστατικό.

«Εμείς στην Οχρίδα, δε κάνουμε κανένα διαχωρισμό μεταξύ των επισκεπτών στην πόλη μας, οι οποίοι είναι όλοι τους καλοδεχούμενοι. Θεωρώ ότι το περιστατικό δεν είναι τυχαίο και ότι δεν έχει σχέση με δημότες της Οχρίδας. Αναμένω από τα αρμόδια όργανα, το συντομότερο δυνατό, να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους ενόχους » , συμπλήρωσε ο δήμαρχος της Οχρίδας.

Έντονη καταδίκη από το ΥΠΕΞ

Την έντονη καταδίκη του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών για «το επεισόδιο οργανωμένης επίθεσης» εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως ανέφερε «τέτοιες πράξεις, που δυστυχώς πλήττουν την επικοινωνία μεταξύ λαών, είναι το ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας, που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια».

Ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε, τέλος, από τις αρχές της γειτονικής χώρας να προστατεύουν τους έλληνες επισκέπτες αλλά και τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων.

ΠΑΣΟΚ

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εκδηλώσεις έχθρας των κατοίκων της ΠΓΔΜ προς Έλληνες ταξιδιώτες στη χώρα τους αποτελούν δυσάρεστη και απολύτως ανεπιθύμητη εξέλιξη. Τα όσα συνέβησαν στην ΠΓΔΜ αποτελούν αποκλειστικό αποτέλεσμα της τακτικής που ακολουθεί η εθνικιστική και μισαλλόδοξη σημερινή ηγεσία της χώρας αυτής.

Εν τούτοις, πρέπει να σημειώσουμε και την αδυναμία και την αδεξιότητα της κυβέρνησης της Νέα Δημοκρατίας να συνδυάσει την πολιτική επίλυσης του προβλήματος του ονόματος με βάση την εθνική κόκκινη γραμμή, με την πολιτική των πεντακάθαρων μηνυμάτων προς το λαό της χώρας αυτής, ότι δεν μας χωρίζουν άλλα προβλήματα και ότι η ειρηνική συνύπαρξη είναι προς το συμφέρον όλων μας.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία. Κάθε σκέψη για κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση είναι ξένη με τη νοοτροπία και τον πολιτισμό μας».

ΛΑΟΣ

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., κ.Κυριάκος Βελόπουλος να σχολιάσει την επίθεση που δέχτηκαν έλληνες τουρίστες στα Σκόπια, δήλωσε:

«Η προκλητική επίθεση στους έλληνες τουρίστες στα Σκόπια επιβεβαιώνει την άποψή μας πως όσο το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να μιλά με τους Σκοπιανούς χωρίς να θέτει όρους, τόσο θα αυξάνεται η αλαζονεία και προκλητικότητά τους. Με τους Σκοπιανούς μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα μόνο σημείο, ότι ο Αλέξανδρος ήταν Μακεδών, δηλαδή Έλληνας».

City 99,5, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31341
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Mεγάλα προβλήματα για Έλληνες και ''Φιλέλληνες'' στα Σκόπια
« Απάντηση #2 στις: Μάρτιος 04, 2009, 16:29:02 μμ »
Ταξιδιωτική οδηγία για τους Έλληνες ταξιδιώτες προς ΠΓΔΜ
 
Ταξιδιωτική οδηγία για τους Έλληνες που ταξιδεύουν ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην ΠΓΔΜ εξέδωσε  το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μετά την επίθεση που δέχθηκαν το βράδυ της Κυριακής τρία ελληνικά τουριστικά λεωφορεία στην Οχρίδα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη διέλευσή τους ή την παραμονή τους στην ΠΓΔΜ λόγω του αρνητικού κλίματος που έχει καλλιεργηθεί σε βάρος της Ελλάδας.

Επίσης, προειδοποιεί ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν σε τελωνεία, φορολογία, μεταφορές τράνζιτ, εξαγωγή ποσού σε ξένο συνάλλαγμα και σε κανόνες οδικής κυκλοφορίας, "εφαρμόζονται πλειστάκις από τις σκοπιανές αρχές έναντι των Ελλήνων πολιτών με εξάντληση κάθε αυστηρότητας, με εμφανή χαρακτηριστικά κατάχρησης και δυσανάλογες συνέπειες". Ακόμη, οι Έλληνες προειδοποιούνται ότι η νομοθεσία στην ΠΓΔΜ αλλάζει συνεχώς και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του κοινού.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες να "λαμβάνουν μέτρα ιδιαίτερης προσοχής και σύνεσης, όσον αφορά την ασφάλεια του προσώπου και της περιουσίας τους, κατά την διαμονή ή την διέλευσή τους από την ΠΓΔΜ".
 
πηγη traveldailynews.gr

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31341
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Mεγάλα προβλήματα για Έλληνες και ''Φιλέλληνες'' στα Σκόπια
« Απάντηση #3 στις: Μάρτιος 05, 2009, 04:37:15 πμ »
Απαγόρευσαν σε Έλληνα δημοσιογράφο την είσοδο στα Σκόπια
5 Μαρτίου 2009
 
Με πρόσχημα ότι δεν είχε τα απαιτούμενα διαπιστευτήρια, οι Αρχές της FYROM αρνήθηκαν στο δημοσιογράφο Άγγελο Αγγελίδη την είσοδο στη χώρα τους. Ο απεσταλμένος του ραδιοσταθμού City 99,5 και της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», αναχώρησε το πρωί από τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον φωτογράφο Βασίλη Βερβερίδη, με προορισμό την Οχρίδα για να κάνει ρεπορτάζ, μετά την πρόσφατη επίθεση που δέχτηκαν Έλληνες εκδρομείς από Σκοπιανούς εθνικιστές.

Αφού πέρασαν από τον έλεγχο στο τελωνείο της Νίκης, έφτασαν στο φυλάκιο των τελωνειακών Αρχών των Σκοπίων. Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, όπως κάθε φορά που επισκεπτόταν τη γειτονική χώρα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ο Άγγελος Αγγελίδης έδωσε το διαβατήριο και την πράσινη κάρτα στους φύλακες. Όταν τον ρώτησαν πού πηγαίνει, τους είπε ότι προορισμός του ήταν η Οχρίδα. Τότε, του ζήτησαν διαπίστευση από το υπουργείο Εσωτερικών, κάτι που ποτέ στο παρελθόν δεν του είχε ζητηθεί. Ο δημοσιογράφος δεν είχε μαζί του τέτοια διαπίστευση. Οι φύλακες του ζήτησαν να παρκάρει το αυτοκίνητό του και να περιμένει μέχρι να συνεννοηθούν με τους ανωτέρους τους.

Ύστερα από 45 λεπτά εμφανίστηκαν κρατώντας ένα 3σέλιδο έγγραφο, το οποίο τους ζήτησαν να υπογράψουν. Πράγματι, υπέγραψαν τα χαρτιά χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. Θεωρώντας ότι υπέγραψαν την άδεια εισόδου, ετοιμάστηκαν να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητό τους για να περάσουν τα σύνορα. Οι φύλακες όμως τους ζήτησαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, το έγγραφο που τους ζήτησαν να υπογράψουν ήταν η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων, με την οποία  απαγόρευαν στο δημοσιογράφο και το φωτογράφο την είσοδο στη χώρα!

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών εκφράζει την ανησυχία της για την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη FYROM, τελευταίο θύμα της οποίας είναι η ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Π.Ο.Ε.ΣΥ. στιγματίζει και καταγγέλλει το γεγονός και θα ενημερώσει σχετικά τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Το περιστατικό καταδίκασε και η ΕΣΗΕΜΘ, θέτοντας ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας, η οποία «σαφέστατα αποτελεί παρέμβαση στην ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού έργου».

πηγη zougla.gr