ΜΕΡΟΣ Β΄ - ΚΡΑΚΟΒΙΑΉταν βράδυ πια όταν φτάσαμε στην Κρακοβία, αφήσαμε τις αποσκευές μας στο ξενοδοχείο Polonia όπου θα μέναμε εκείνο το βράδυ και κατεβήκαμε για βόλτα στη νυχτερινή, στολισμένη Κρακοβία. Το χιόνι το είχαν μαζέψει αλλά το κρύο ήταν πολύ τσουχτερό. Μπήκαμε στην παλιά πόλη από τη μεριά του Barbican, περάσαμε την πύλη Florian και από την οδό Florianska φτάσαμε στην πλατεία Rynek Glowny. Όλα ήταν στολισμένα για τα Χριστούγεννα που έφταναν σε λιγότερο από μια εβδομάδα.
Στη δυτική πλευρά της πλατείας είχαν στήσει μια πολύ όμορφη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Στολίδια από ξύλο, ύφασμα, τσίγκο, πηλό αλλά τίποτα από πλαστικό περίμεναν τους αγοραστές για να στολίσουν όμορφα χριστουγεννιάτικα δέντρα στα σπίτια των Πολωνών αλλά και των ξένων που γύρναγαν σα χαμένοι όπως εμείς ανάμεσα στους πάγκους. Σε ένα κιόσκι ένας νεαρός σιδεράς έφτιαχνε, σφυροκοπώντας το σίδερο, πέταλα για γούρι. Οι σειρήνες μας καλούσαν να ξοδέψουμε και φυσικά δεν αντισταθήκαμε και πολύ. Εκτός από τα στολίδια είχε και πάγκους με φαΐ. Πολύ φαΐ. Και ωραίο φαΐ. Λουκάνικα, κότσια, χοιρομέρια, μανιτάρια, πατάτες, διάφορα λαχανικά ψήνοντας σε τεράστια ταψιά ή σχάρες και σπάζανε τις μύτες όλων. Ντόπιων και ξένων. Και μπύρες και ζεστό κρασί με μπαχαρικά που μοσκοβολούσε σε όλη την πλατεία. Κυριολεκτικά να σου τρέχουν τα σάλια. Αφήσαμε όμως τα ψώνια και το φαΐ για αργότερα. Μαζευτήκαμε όλοι στο υπόγειο Harris Piano Jazz Bar. Κάτσαμε ήπιαμε ένα ποτό, είπαμε τις εντυπώσεις μας από τις μέρες που πέρασαν, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Φεβρουάριο του 2009 στην Αθήνα, αποχαιρετίσαμε τους φίλους μας τους Πολωνούς που είχαν δρόμο μπροστά τους για τα σπίτια τους και βγήκαμε ξανά στην πλατεία. Πάλι βόλτες ανάμεσα στους πάγκους Κάναμε λίγα ψώνια και κάτσαμε, παρά το τσουχτερό κρύο, να φάμε από τα υπαίθρια. Το φαγητό ήταν απίθανο! Φάγαμε και επειδή λόγω κρύου δεν μπορούσαμε να κάτσουμε για πολύ φύγαμε για το ξενοδοχείο. Αντί για ύπνο όμως και πάλι για ποτό. Αυτή τη φορά Palinka, το Ρουμάνικο ρακί. Φυσικά στο δωμάτιο των Ρουμάνων. Αργά πια και ελαφρά ως πολύ ζαλισμένοι πήγαμε για ύπνο την τελευταία μας βραδιά στην Πολωνία.
Την τελευταία μέρα το πρωί πληρώσαμε τα δωμάτια, αφήσαμε τα πράγματα και βγήκαμε. Μανούλα μου κρύο!!! Ψόφος!! Και το χειρότερο ψιλόβροχο. Ξανά στην αγορά και μετά με τα πόδια ξεκινήσαμε για τη Wawel. Πρώτη στάση για καφέ αλλά κυρίως για λίγη ζέστη σε ένα καφέ στην πλατεία Dominikanski και μετά στο κάστρο Wawel. Το παλάτι ήταν ανοικτό και κυρίως είχε ζέστη. Μετά το παλάτι λίγο στον καθεδρικό και από εκεί σε άλλο καφέ, απέναντι από το παλάτι για μια καυτή σοκολάτα. Μια μικρή βόλτα ακόμα στην πλευρά που φαίνεται το ποτάμι,
μερικές φωτογραφίες και γρήγορα πίσω στην αγορά για τα τελευταία ψώνια.
Αποχαιρετίσαμε τους υπόλοιπους,
φάγαμε κάτι πάλι στα όρθια (αλλά πιο γρήγορα αυτή τη φορά. Το κρύο δεν αστειευόταν!) και με ένα ταξί από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο. Στις 11 το βράδυ, μέσω Μονάχου, φτάσαμε στην Αθήνα που τη βρήκαμε κι αυτή στολισμένη για τα Χριστούγεννα. Χρόνια Πολλά!!!!
Σημείωση: Στα τρία αυτά ταξίδια μου γνώρισα μόνο ένα μικρό μέρος της νότιας Πολωνίας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχω τελειώσει με αυτή τη χώρα. Στο μυαλό μου τριγυρίζει ένα τουλάχιστον ακόμα ταξίδι, αυτή τη φορά στα βόρεια και ανατολικά της χώρας με τα τόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ελπίζω να μην αργήσει να πραγματοποιηθεί.
Περισσότερες φωτογραφίες:
https://picasaweb.google.com/ahfcp.poland/POLANDSidzinaMeetingDecember2008DimosGR
Ένα μικρό βίντεο από τη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Κρακοβίας: