Αποστολέας Θέμα: Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζανίου... Ο κήπος της Εδέμ.  (Αναγνώστηκε 1958 φορές)

Αποσυνδεδεμένος GEORGE KARALIS

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 579
 • Φύλο: Άντρας
   Ο κήπος της Εδέμ
   ------------------------

   Ενας παράδεισος με 850 είδη φυτών, 51 είδη άγριων ορχιδέων (ο μεγαλύτερος αριθμός, που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην Ευρώπη σε τόση μικρή έκταση) και 113 είδη πεταλούδων, από τα 232 στην Ελλάδα και τα 430 στην Ευρώπη. Αγριες τουλίπες, 172 είδη πτηνών, σπάνιοι μικροί μπούφοι, 17 είδη ερπετών, 22 είδη από λιμπελούλες (η μεγαλύτερη λιμπελούλα στην Ευρώπη), 12 είδη ψαριών στα σμαραγδένια νερά του Αώου ποταμού. Το ποτάμι, η υψηλή βροχόπτωση και τα ρεύματα μεσογειακού και ηπειρωτικού κλίματος χαρίζουν τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα χλωρίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό είναι το Μπουραζάνι, ένα πέρασμα προς την Αδριατική θάλασσα.
   Οι εκδοχές για την ονομασία της περιοχής είναι πολλές. Η μία, από την τουρκική λέξη Bourazan, δηλαδή μια χοάνη μέσα στο βουνό. Η άλλη, από την βενετσιάνικη λέξη Boragan, δηλαδή τόπος με άσχημες καιρικές συνθήκες. Τέλος, από την ελληνική λέξη Βορράς, και ζάνι, σλάβικη λέξη που σημαίνει πλούτος.
   Το Μπουραζάνι χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλή ποικιλότητα σε επίπεδο ειδών και οικοτόπων, λόγω του εύρους των κλιματικών και υψομετρικών συνθηκών και της ποικιλίας των τοπογραφικών συνθηκών και γεωλογικών υποστρωμάτων. Υπομεσογειακά φυλλοβόλα δάση δρυός με διάφορα είδη βελανιδιάς και μακεδονικής δρυός καλύπτουν εκτεταμένες επιφάνειες, κυρίως στα χαμηλά και μεσαία τμήματα της περιοχής, ενώ στις μεγάλου υψομέτρου ορεινές ζώνες απαντούν δάση κωνοφόρων, με μαύρη πεύκη και υβριδογενή ελάτη.
   Στο περιβαλλοντικό πάρκο φιλοξενούνται έξι είδη ζώων. Σε αυτά περιλαμβάνονται πλατώνια που αποτελούν και τον μεγαλύτερο αριθμό των φιλοξενούμενων ζώων, ελάφια (ευγενής έλαφος) που διαθέτουν μεγάλα κλαδωτά κέρατα και είναι τα μεγαλόσωμα ζώα του περιβαλλοντικού πάρκου. Ακόμη τα γνωστά αγρίμια της Κρήτης, το Mouflon που είναι μικρό αγριοπρόβατο και ζαρκάδια, το μικρότερο από την οικογένεια των ελαφοειδών στην Ευρώπη.
   Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μέσα στο Πάρκο δεν θα δείτε ταριχευμένα πτηνά, αποξηραμένες πεταλούδες καρφιτσωμένες σε ταμπλό και αποξηραμένα φυτά. Ολα υπάρχουν ζωντανά έξω, στο Μπουραζάνι, στο ίδιο το "μουσείο" της φύσης. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα δείτε φωτογραφική απεικόνιση με όλα τα είδη των φυτών, τις πεταλούδες, τα ερπετά, τα αμφίβια, τις λιμπελούλες, τα ορθόπτερα της περιοχής, καθώς και όλα τα είδη ψαριών που υπάρχουν στον ποταμό Αώο.
   Οι επισκέψεις στο περιβαλλοντικό πάρκο είναι οργανωμένες, πραγματοποιούνται καθημερινά τις απογευματινές ώρες και διαρκούν 1-2 ώρες. Υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τα άγρια ζώα που φιλοξενούνται και θα έχετε πλήρη ενημέρωση γι αυτά από τον κτηνίατρο του Πάρκου.

   www.bourazani.gr/peribparko.htm

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 28381
 • Φύλο: Άντρας
  • facebook/dktravelchat
Απ: Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζανίου... Ο κήπος της Εδέμ.
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 08, 2011, 11:46:29 πμ »
Πολυ ενδιαφερον!!!
Στο παραπανω λινκ βγαζει Error... ανοιξτε αυτο http://www.bourazani.gr/perib_parko.htm