TravelChat - Ταξιδιωτικό Forum

Περί Ταξιδίων... => Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα => Νησιά Αιγαίου => Μήνυμα ξεκίνησε από: taxidiaris στις Ιούνιος 25, 2009, 22:10:47 μμ

Τίτλος: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: taxidiaris στις Ιούνιος 25, 2009, 22:10:47 μμ
Η Χίος, χάρη και στην στρατηγική της θέση στο δρόμο προς τον Εύξεινο Πόντο, συμπεριλήφθηκε στην Ιωνική Συνομοσπονδία, ανέπτυξε μία από τις κυρίαρχες πόλεις των θαλασσών με πλοία που όργωναν τα λιμάνια σε όλη τη Μεσόγειο. Πλούσια σε γεωργικά και βιοτεχνικά προϊόντα, με κυρίαρχα τη μαστίχα και το κρασί, η Χίος ευδοκίμησε και οικονομικά με τα κέρδη που εισέρεαν. Πολλά χρόνια αργότερα, μάλιστα, ο Θουκυδίδης χαρακτήρισε τους Χιώτες ως τους πλουσιότερους των Ελλήνων και επαίνεσε την ευνομία του νησιού.

Η μαστίχα «βοήθησε» και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (που διήρκησε στο νησί από το 1566 έως το 1912), αφού κατά το πρώτο έτος της επανάστασης η Χίος δεν έλαβε μέρος στον Αγώνα, γιατί οι φιλήσυχοι κάτοικοί της ήταν αφοσιωμένοι στην καλλιέργεια της μαστίχας και στα κέρδη από αυτήν. Ο Σουλτάνος, μάλιστα, αγόραζε σχεδόν όλη τη μαστίχα για προσωπική του χρήση και έτσι χάριζε πάντα την εύνοιά του στο νησί. Στο δεύτερο έτος της επανάστασης, ωστόσο, οι Χιώτες επαναστάτησαν, χιλιάδες στρατού αποβιβάστηκαν και κατέστρεψαν το νησί και χιλιάδες κατοίκων αναγκάστηκαν να εκπατριστούν.

Τη νύχτα της 4ης Ιουνίου 1822, όμως, ο Κανάρης ξεκινά από το Ψαρά, το μικρό νησί δίπλα στη Χίο, προχωρά ανάμεσα στα εχθρικά πλοία και πυρπολεί τη ναυαρχίδα του Καρά-Αλή. Ένας συντριπτικός σεισμός το 1881 διαλύει κυριολεκτικά το νησί, το οποίο περιμένει τελικά τη βοήθεια του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού, το 1912, για να ελευθερωθεί και να ορθοποδήσει.

Η ιστορία της Χίου συνεχίζεται σήμερα, μέσα στα σοκάκια της Χώρας, στα πανέμορφα ορεινά και θαλασσινά χωριά της, στον άγονο βορά με την άγρια φύση του και στον πλούσιο νότο, με τις καλλιέργειες και τα οπωροφόρα δέντρα, αλλά και μέσα από τη μαστίχα. Το μοναδικό αυτό προϊόν που ρέει από τις σχισμές του μαστιχόδεντρου, επεξεργάζεται –ή και όχι- και διανέμεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην πόλη της Χίου, εκεί που κάποτε χτυπούσε η καρδιά της αρχαίας πόλης, σώζονται σήμερα τμήματα του γενοβέζικου κάστρου, του «φρουρίου» της που χτίστηκε από τους Βυζαντινούς τον 10ο αιώνα, και μέσα σε αυτό διατηρούνται και κατοικούνται σπίτια από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Περισσότερα για την ιστορία του νησιού μπορεί να μάθει κανείς στο Βυζαντινό μουσείο, το παλιό τζαμί έξω από το φρούριο, και στο Αρχαιολογικό μουσείο στην περιοχή της Ευαγγελιστρίας.

Οι περιοχές που αξίζει να επισκεφθεί ο ταξιδιώτης στο νησί… αμέτρητες! Στην κεντρική Χίο και σε κοντινή απόσταση από την πόλη, ξεχωρίζουν το μικρό αλλά πανέμορφο χωρίο Αυγώνυμα, όπου αξίζει να δοκιμάσει κανείς σούμα, το τοπικό ποτό από απόσταγμα σύκων, ο Ανάβατος, λίγο βορειότερα, ένα εγκαταλελειμμένο χωριό που ανασκευάζεται σήμερα ως μουσειακό μνημείο, και φυσικά το Βροντάδο. Εδώ μένουμε για να θυμίσουμε πως πρόκειται για το χωριό στο οποίο τη νύχτα της Ανάστασης η νύχτα γίνεται μέρα από τα βεγγαλικά. Πρόκειται ουσιαστικά για ”ανταλλαγή πυρών” μεταξύ των δύο αντικριστών ενοριών, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής. Σας συμβουλεύουμε να παρακολουθήσετε το εντυπωσιακό θέμα από το μοναστήρι του Αγ. Μακαρίου.

Νότια της πόλης βρίσκεται ένα από τα μαργαριτάρια του νησιού, το προάστιο Κάμπος. Κάντε μια βόλτα στους στενούς του δρόμους, θαυμάστε τα αριστοκρατικά σπίτια με τους τεράστιους τοίχους, τους ανθόκηπους, τα πυκνά δέντρα και καθίστε για φαγητό στο Απόμερο. Ακόμα πιο νότια βρίσκεται το Πυργί, ένα παραδοσιακό, μεσαιωνικό χωριό φρουριακού τύπου με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, αφού οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών κοσμούνται με γεωμετρικά σχήματα.

Βρίσκεστε ήδη στα Μαστιχοχώρια και το Πυργί είναι το μεγαλύτερο από τα 24. Μη φύγετε, όμως, αν δεν επισκεφτείτε και τα Μεστά, τον μεσαιωνικό οικισμό χτισμένο μέσα σε τοίχος, με μία είσοδο και μία έξοδο. Στην πλατεία με τα καφενεδάκια, κάτω από τον τεράστιο πλάτανο, τον επισκέπτη περιμένουν γλυκά του κουταλιού, τοπικά μεζεδάκια (στον Λιμένα Μεστών) και παραδοσιακά μαγαζιά για ψώνια.

Όχι όμως πως τα βόρεια του νησιού στερούνται αξιοθέατων. Ο Βολισσός μαγεύει με τα πέτρινα σοκάκια του. Τα Καρδάμυλα είναι ένα παλιό μεσαιωνικό χωριό με εξαίσια αρχιτεκτονική και πολλά αξιοθέατα. Ο Νάγος αποτελεί μία μικρή όαση με τα τρεχούμενα νερά του και την πυκνή βλάστηση που φτάνει ως τη θάλασσα. Όλα εδώ είναι λιτά, απέριττα και η ομορφιά της φύσης είναι αρκετή για να τα στολίσει και να τα παραδώσει σα νύφες στο γαλάζιο του Αιγαίο.

Κι όταν έρχεται το καλοκαίρι, η ζωή και η διασκέδαση μεταφέρονται στις παραλίες του νησιού που αν και αριθμούνται περί τις 50, έχουν και αυτές τα διαμάντια τους. Η Αγία Φωτεινή (ή Αγία Φωτιά σύμφωνα με τους ντόπιους), για παράδειγμα, είναι μία από τις πολυσύχναστες παραλίες με βότσαλο, πλήρως οργανωμένη και με αρκετά μπαράκια. Η θάλασσα, όπως στα περισσότερα σημεία άλλωστε, είναι παγωμένη, ενώ κυριαρχεί το βότσαλο. Η Κώμη, κοντά στο χωριό Εμπορειό, είναι εξίσου δημοφιλής. Εδώ θα βρείτε άμμο με ψιλό βοτσαλάκι, αρκετά μπαράκια, ενώ οι ξαπλώστρες της είναι δωρεάν. Κοντά στην πόλη είναι και οι Γλάροι, ένας μικρός κόλπος με αμμουδιά και καταγάλανα νερά.

Τα highlight πάντως από παραλίες είναι τα Μαύρα Βόλια και τα Βρουλίδια, στο νότιο άκρο του νησιού. Στην πρώτη περίπτωση θα βρείτε μεγάλους κόλπους με μαύρο βότσαλο και πεντακάθαρο νερό, στη δεύτερη πρόκειται για έναν απομονωμένο, απόκρημνο κολπίσκο με γαλάζια νερά και άσπρα βράχια. Πάρτε μαζί σας νερό και ό,τι άλλο εφόδιο χρειαστείτε γιατί δεν υπάρχει τίποτα διαθέσιμο.

Στα βόρεια του νησιού αξίζει να βρεθείτε στην παραλία της Αγ. Μαρκέλλας, κάτω από το ομώνυμο μοναστήρι. Εκεί στις 22 Ιουλίου γίνεται το μεγαλύτερο πανυγήρι, με εκατοντάδες κόσμου που καταφτάνει πεζή από την πόλη (απόσταση 40 χλμ!) για να κάνει τάμα στην προστάτιδά του. Για ξεφάντωμα και beach parties βρεθείτε στα Λευκαθιά.

Μη φύγετε από τη Χίο αν δεν…

* Κάνετε μια βόλτα σε ένα από τα ομορφότερα και πιο δροσερά σημεία της Χώρας, τον μεγάλο Δημοτικό Κήπο στην κεντρική πλατεία.

* Επισκεφθείτε το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου (η Χίος άλλωστε θεωρείται από πολλούς πατρίδα του Ομήρου). Στο Κέντρο υπάρχει αίθουσα θεάτρου, βιβλιοθήκη και δύο γκαλερί, ενώ πραγματοποιούνται τακτικά διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

* Βρεθείτε στο μοναστήρι της Νέας Μονής (11 χλμ. από την πόλη) για να αντικρίσετε το σημαντικότερο ίσως ιστορικό μνημείο του νησιού, εκεί όπου τρεις ερημίτες μοναχοί βρήκαν τον 11ο αιώνα τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

* Αγοράσετε μαστίχα, το βασικότερο προϊόν της Χίου που δύσκολα θα βρείτε κάπου αλλού στον κόσμο. Από εδώ ξεκίνησε άλλωστε και η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων Mastiha Shop.

Πού θα φάτε;

* Αστέρι: Στα Αυγώνυμα, λίγο έξω από το χωριό. Για ντολμαδάκια γιαλαντζί, χορτοκεφτέδες και καυκαλήθρα με κρεμμύδι.

* Χότζας: Στην πόλη της Χίου. Για ουζάκια και νόστιμα τοπικά μεζεδάκια.

* Οινομαγειρείο του Ιάκωβου: Στην πόλη της Χίου. Για φουρνοπατάτες με τέσσερα τυριά και ταμπουροκρεμμυδόπιτα με κολοκύθα.

* Πύργος: Το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Ελληνικό Κάστρο», στην πόλη. Μεσογειακές γεύσεις και αυθεντικά χιώτικα πιάτα, όπως κριθαροκουλούρα με ψητό τυρί μαστέλο και πουγκιά γεμιστά με μοσχάρι ή με τυριά.

Πού θα διασκεδάσετε (στη Χώρα);

* Satva: Για χαλαρό ποτάκι σε φόντο σκούρου ξύλου και κόκκινων δερμάτινων καναπέδων. Oriental στυλ με πουφ και ναργιλέδες.

* Remezzo: Για ποτάκι στο όρθιο, έξω από το μαγαζί. Ξύλο και μπαμπού μπλέκονται ευχάριστα με τα διάφορα είδη ξένης και ελληνικής μουσικής.

* Prive: Στον παραλιακό δρόμο. Όμορφο περιβάλλον σε λευκό φόντο, δέντρα και φυτά μέσα και έξω από το μαγαζί και ένα μεγάλο μπαρ που γίνεται χαμός.

* City: Τεράστιο club με εξωτικό décor.

* Discovery: Η νέα άφιξη στη νυχτερινή διασκέδαση… αναμένονται κριτικές.

* Caravel: Για αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν σε μπουζούκια. Νεανικό πρόγραμμα και άφθονο κέφι.

Πού θα μείνετε;

* Chandris Hotel: Ο ορισμός της πολυτέλειας στην καρδιά της Χίου. Τιμές: Από 150 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (Τηλ. 22710 44401).

* Erytha Hotel: Στην περιοχή του Καρφά. Ήσυχο περιβάλλον, ιδανικό για οικογένειες. Τιμές: Από 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (Τηλ. 22710 32311).

* Golden Sand Hotel: Στην παραλία του Καρφά, 7 χλμ. από το κέντρο. Πολυτελές κατάλυμα, με μοντέρνες εγκαταστάσεις, πισίνα και κήπο. Τιμές: Από 122 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (Τηλ. 22710 32080).

* Pyrgos Village: Στο χωριό Βολισσός. Παραμυθένιο σκηνικό σε δωμάτια μοναδικής αισθητικής. Τιμές: Από 350 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (Τηλ. 22740 22090).

www.in2life.gr
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 09, 2009, 20:14:15 μμ
Το καλό που έχουν τα νησιά του Αιγαίου και στην προκειμένη περίπτωση οι επισκεπτόμενοι τη Χίο, έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και το λιμάνι του Τσεσμέ στην Τουρκία με το ferry...μέσα σε 40 λεπτά...και από εκεί μετά από διαδρομή μίας ώρας με το πούλμαν να φτάσουν στην πολυπληθή πόλη της Σμύρνης. :yahoo:
Συνδιασμος διακοπων...εσωτερικου-εξωτερικου!! :smile_:
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: famek στις Ιούλιος 08, 2010, 16:25:10 μμ
παιδια φευγω για χιο....
θα μενω στην παραλια καρφα... βοηθηστε ποση αποσταση ειναι απο την χωρα.. μου παν 3 χιλ... αλλα δεν νομιζω....
εχει συγκοινωνια με την χωρα τι ξερετε?
αληθεια ημερησια για οινουσες αξιζει η να μην παω δεν ειμαι τοσο της θαλασσας αλλα θελω να βλεπω μερη...
τι αλλο εχετε να προτεινετε εκτος απο αυτα που διαβασα?
να στε καλα
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 08, 2010, 16:46:12 μμ
αληθεια ημερησια για οινουσες αξιζει η να μην παω δεν ειμαι τοσο της θαλασσας αλλα θελω να βλεπω μερη...
τι αλλο εχετε να προτεινετε εκτος απο αυτα που διαβασα?
να στε καλα

H Eιρηνη ειναι απο τις Οινουσσες... μολις μπει θα σε ενημερωσει. :smile_:
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: manelaki στις Ιούλιος 08, 2010, 17:23:01 μμ
Οχι ειναι σιγουρα παραπανω απο 3 χιλ. κανα 10λεπτο και λογικα θα εχει συγκοινωνια γιατι εκει στο καρφα ειναι ολα τα ξενοδοχεια και μαζευονται και ολοι οι τουριστες. Να πας Μαυρα Βολια και Μεστα να περπατησεις στα σοκακια....Αυτα μου εχουν πει και στα μεταφερω...Καλα να περασεις  :kiss:
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: Ειρήνη στις Ιούλιος 08, 2010, 21:41:57 μμ
παιδια φευγω για χιο....
θα μενω στην παραλια καρφα... βοηθηστε ποση αποσταση ειναι απο την χωρα.. μου παν 3 χιλ... αλλα δεν νομιζω....
εχει συγκοινωνια με την χωρα τι ξερετε?
αληθεια ημερησια για οινουσες αξιζει η να μην παω δεν ειμαι τοσο της θαλασσας αλλα θελω να βλεπω μερη...
τι αλλο εχετε να προτεινετε εκτος απο αυτα που διαβασα?
να στε καλα

Ο Καρφάς είναι πολυσύχναστη και οργανωμένη παραλία... έχει τακτική συγκοινωνία με την χώρα... δεν μπορώ να σου πω αν είναι 3 χλμ ή λίγο παραπάνω, αλλά πράγματι είναι κοντά (με αυτοκίνητο, όχι με τα πόδια)... περίπου 10 λεπτά αν έχει κίνηση... Οι Οινούσσες είναι ένα όμορφο μικρό νησάκι, πολύ ήσυχο. Οι παραλίες του είναι λίγο μακριά από το λιμάνι και σίγουρα θα πρέπει να αναζητήσεις αμάξι για να σε πάει και να έρθει να σε πάρει... αυτό το αναλαμβάνουν αρκετοί ντόπιοι εκεί, με το αζημίωτο φυσικά. Επίσης έχει ένα μοναστήρι περίπου 2,5 χλμ από το χωριό, όπου πηγαίνουν αρκετοί επισκέπτες... Αύριο θα σου πω εάν ο Δήμος έχει βάλει λεωφορειάκι για να μεταφέρει τους επισκέπτες στις παραλίες. Εγώ θα βρίσκομαι εκεί 10 ημέρες τον αυγουστο και αν ταιριάζουν οι ημερομηνίες και είσαι στη Χίο να συναντηθούμε στις Οινούσσες. Δεν ξέρω αν σε βοήθησα λίγο, αλλά μπορείς να με ρωτήσεις για οτιδήποτε σχετικά με τις Οινούσσες ή με την Χίο.
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 09, 2010, 04:34:53 πμ
H Eιρηνη ειναι απο τις Οινουσσες... μολις μπει θα σε ενημερωσει. :smile_:

Στο ειπα... μολις μπει θα μαθεις πολλα!! :bigr:
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: famek στις Ιούλιος 09, 2010, 09:21:17 πμ
λυπαμαι ειρηνη που δεν θα σε πετυχω φεγω την δευτερα αυτην για μια εβδομαδα... το εκλεισα τελευταια στιγμη μια που δεν βρηκα τιποτα οργανωμενο για αυτην την εποχη απο αυτα που δεν πηγα και επρεπε να φυγω τωρα γιατι τωρα κανουν διακοπες οι περισσοτεροι πελατες μου.. παιδια σας ευχαριστω πολυ... αν ειχατε και τιποτα δρομολογια χιου με καρφα.... δυστυχως παω με τουριστικο οποτε η οινουσες ειναι μεσα... αλλα δεν ξερω εκει που θα μας πανε...
επισης εχει σμυρνη προαιρετικο...  αραγε ποσο να χει... φιλια
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: famek στις Ιούλιος 09, 2010, 14:11:58 μμ
ειρηνη αν μπορεις μου λες αν η χωρα στις οινουσες αξιζει..μια που αν δεν εχει κατι γραφικο λεω εκεινη την μερα ...να παω καπου αλλου..
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: Ειρήνη στις Ιούλιος 10, 2010, 16:44:22 μμ
http://www.oinousseschios.gr/

ρίξε μια ματιά εδώ, για να πάρεις μια ιδέα...
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: Ειρήνη στις Ιούλιος 10, 2010, 16:56:57 μμ
http://1tee-oinouss.chi.sch.gr/fwtografies.htm

http://www.chiosnet.gr/tourism/chios_inousses_gr.htm


η σελίδα του δήμου οινουσσών είναι ακόμα υπό κατασκευή κι έτσι δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο, αλλά σ' αυτές τις σελίδες κάποιες φωτο θα δεις για να πάρεις μια ιδέα.
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: famek στις Ιούλιος 10, 2010, 20:51:38 μμ
δεν με βοηθουν πολυ οι εικονες... για να γυρισω την χωρα θελω πανω απο μιση ωρα? ειναι ιδιαιτερα γραφικη...
εδω δυσκολη πελατισσα  :bigr:
ευχαριστω
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 11, 2010, 12:16:20 μμ

http://1tee-oinouss.chi.sch.gr/fwtografies.htm

η σελίδα του δήμου οινουσσών είναι ακόμα υπό κατασκευή κι έτσι δεν μπορώ να σε βοηθήσω περισσότερο, αλλά σ' αυτές τις σελίδες κάποιες φωτο θα δεις για να πάρεις μια ιδέα.

Καλα ποιος ειναι αυτος ο δημαρχος που δεν εχει φτιαξει ακομη τη σελιδα του νησιου του?  :diablo:
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: famek στις Ιούλιος 11, 2010, 22:52:33 μμ
μηπως δημητρη να προτεινουμε εσενα για δημαρχο... αντε και εχουμε και εκλογες... :bigre:
παντως σορυ αποφασισα να μην παω ετσι δεν θα τον γνωρισω για να σε ενημερωσω....
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: elina στις Ιούλιος 11, 2010, 22:57:13 μμ
Γιατί αποφάσισες να μην πας ???
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: famek στις Ιούλιος 11, 2010, 23:07:51 μμ
θελω να βλεπω μερη και η οινουσες απο οτι καταλαβα σε μιση ωρα γυριζεται... ε την υπολοιπη μερα τι θα κανω... δεν θελω ηλιοθεραπεια και πανω απο μιση ωρα δεν θελω θαλασσα... ε  τι να χασω την μερα μου τοσα αλλα μερη εχω να δω... και να περπατησω...
μη κοψουμε και φλεβες... :beee:
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: famek στις Ιούλιος 16, 2010, 07:19:20 πμ
τελικα σημερα παω οινουσες... αντε ειρηνη θα σου πω εντυπωσεις...
παιδια μας εβγαλαν προαιρετικη ψαρα... αξιζει....?
μαλλον οχι αλλα για να σας ακουσω και εσας....
ευχαριστω
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: famek στις Ιούλιος 17, 2010, 06:37:36 πμ
μαλλον κανεις  δεν πηγε ψαρα... :nea:
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: carmen στις Νοέμβριος 05, 2011, 23:02:26 μμ
 Να θυμηθουμε οτι η Χιος ειναι το νησι που καταγεται ο Χριστοφορος Κολομβος
και οτι βρεθηκε το σπιτι της οικογενειας του, που εχει μετατραπει σε μουσειο.
Αν πατε, θυμηθειτε να το επισκευτειτε !!!
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: traveler-eirini στις Νοέμβριος 06, 2011, 00:47:59 πμ
Να θυμηθουμε οτι η Χιος ειναι το νησι που καταγεται ο Χριστοφορος Κολομβος
και οτι βρεθηκε το σπιτι της οικογενειας του, που εχει μετατραπει σε μουσειο.
Αν πατε, θυμηθειτε να το επισκευτειτε !!!


Σοβαρά μιλάς τώρα? Δεν το ήξερα! Και είμαι Χιώτισσα! Δηλαδή εννοείται ήξερα ότι ο Κολόμβος κατάγεται από Χίο αλλά πρώτη φορά ακούω για το σπίτι και το μουσείο!
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: carmen στις Νοέμβριος 06, 2011, 02:52:48 πμ
θα μαθω που ακριβως ειναι και θα σου πω. Αλλα αμα ρωτησεις και τον Δημο, σιγουρα θα σου  το  υποδειξουν :good:
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: vasilis_sta στις Νοέμβριος 06, 2011, 16:18:55 μμ
Να θυμηθουμε οτι η Χιος ειναι το νησι που καταγεται ο Χριστοφορος Κολομβος
και οτι βρεθηκε το σπιτι της οικογενειας του, που εχει μετατραπει σε μουσειο.
Αν πατε, θυμηθειτε να το επισκευτειτε !!!


Σοβαρά μιλάς τώρα? Δεν το ήξερα! Και είμαι Χιώτισσα! Δηλαδή εννοείται ήξερα ότι ο Κολόμβος κατάγεται από Χίο αλλά πρώτη φορά ακούω για το σπίτι και το μουσείο!

πολυ ενδιαφερον...και γω πρωτη φορα το ακουω αυτο.δεν ειχε ξαναγινει αναφορα νομιζω
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: carmen στις Νοέμβριος 08, 2011, 21:44:42 μμ
...λοιπον εμαθα,
........Στη σημερινή Χίο, το σπίτι του Κολόμβου βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του Πυργιού, ενός από τα Μεσαιωνικά χώριά του νησιού, όπου πιστεύεται ότι διέμεινε ο Ναύαρχος {Κολομβος}
    Το όνομα Κολόμβος είναι σκαλισμένο στην πέτρα πάνω από το κατώφλι του σπιτιου αυτου στο Πυργί και θεωρειται χρονολογικα οτι ανηκει σε         εκεινη την εποχη .
 Να και η φωτογραφια του σπιτιου.

(http://img849.imageshack.us/img849/9666/photo18b1.jpg)
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: traveler-eirini στις Νοέμβριος 08, 2011, 21:46:35 μμ
...λοιπον εμαθα,
........Στη σημερινή Χίο, το σπίτι του Κολόμβου βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του Πυργιού, ενός από τα Μεσαιωνικά χώριά του νησιού, όπου πιστεύεται ότι διέμεινε ο Ναύαρχος {Κολομβος}
    Το όνομα Κολόμβος είναι σκαλισμένο στην πέτρα πάνω από το κατώφλι του σπιτιου αυτου στο Πυργί και θεωρειται χρονολογικα οτι ανηκει σε         εκεινη την εποχη .
 Να και η φωτογραφια του σπιτιου.


Ευχαριστώ πολύ!   :smile_:
Θα πάω τα Χριστούγεννα! Τη φώτο βέβαια δεν την βλέπω...
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: carmen στις Νοέμβριος 08, 2011, 21:48:18 μμ
  Γιατι καλε δεν την βλεπεις??
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: traveler-eirini στις Νοέμβριος 08, 2011, 21:51:49 μμ
Α! Να τη! Πριν δε μου την εμφάνισε! Δεν ξέρω γιατί! Τώρα οκ!  :smile_:

Κλασσικό πυργούσικο σπίτι...!
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: vasilis_sta στις Νοέμβριος 09, 2011, 05:54:33 πμ
 ευχαριστουμε για τις πληροφοριες
Τίτλος: Απ: Χίος: Αιγαιοπελαγίτικες ιστορίες με γεύση... μαστίχας
Αποστολή από: carmen στις Νοέμβριος 09, 2011, 19:16:28 μμ
Νασαι καλα Βασιλη. Εισαι απο τους πιο  "συνεπεις " του φορουμ. Παντα με την καλη σου  κουβεντα   ;)