TravelChat - Ταξιδιωτικό Forum

Ταξιδιωτικά Επίκαιρα - Ανακοινώσεις - Προσφορές => Ταξιδιωτικά Νέα => Μήνυμα ξεκίνησε από: dk στις Ιούνιος 20, 2008, 22:56:00 μμ

Τίτλος: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Ιούνιος 20, 2008, 22:56:00 μμ
    
Κίνα, ο σιδηρόδρομος στο μεγαλύτερο υψόμετρο του κόσμου (Πεκίνο - Θιβέτ)

Ενα θαύμα της μηχανικής ενώνει το Πεκίνο με τη Λάσα, περνώντας ακόμη και από το ιλιγγιώδες υψόμετρο των 5.000 μέτρων. Ενώ οργανώσεις από όλον τον κόσμο κατηγορούν την Κίνα ότι προσπαθεί να εδραιώσει την κατοχή της στο Θιβέτ

Σε ένα από τα υψηλότερα σημεία της πορείας του νέου σιδηροδρόμου οι επιβάτες θα απολαμβάνουν από κοντά τη θέα της περίφημης κορυφής Κουνλούν Σαν. Το τρένο πραγματοποιεί τη δοκιμαστική διαδρομή του με φόντο την κορυφή αυτή, σε ένα από τα υψηλότερα σημεία της πορείας του.

H αποπεράτωση του τελευταίου τμήματος της γραμμής Τσινγκχάι - Θιβέτ γιορτάστηκε στις 15 Οκτωβρίου με όλες τις τιμές και με μια πανηγυρική δοκιμαστική διαδρομή ως την πρωτεύουσα Λάσα. H γραμμή, η οποία ενώνει για πρώτη φορά τη δυσπρόσιτη αυτόνομη επαρχία με την κυρίως Κίνα, εκτείνεται σε μήκος 1.142 χιλιομέτρων και στο υψηλότερο σημείο της ξεπερνά το ιλιγγιώδες υψόμετρο των 5.000 μέτρων.

Πρόκειται για ένα θαύμα της μηχανικής το οποίο η κινεζική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «υπόδειγμα σεβασμού στο περιβάλλον». Οργανώσεις και ακτιβιστές από όλον τον κόσμο κατηγορούν ωστόσο το Πεκίνο ότι προσπαθεί απλώς να αυξήσει τον έλεγχό του στο Θιβέτ με μια δαπανηρή, επίπονη και οικολογικά επικίνδυνη κατασκευή.

H υψηλότερη γραμμή στον κόσμο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Ιούνιο του 2007. Οι επιβάτες θα μπορούν να φθάνουν από το Πεκίνο στη Λάσα μέσα σε 48 ώρες, ταξιδεύοντας σε βαγόνια ρυθμισμένης πίεσης όπως οι θάλαμοι των αεροσκαφών, με πολυτελή εστιατόρια, σάουνες, «σαλόνια» πολυμέσων και ειδικά τζάμια για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Από το Γκολμούντ, τελευταίο σταθμό της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής σε υψόμετρο 2.800 μέτρων, θα αρχίζει η ανάβαση στη «στέγη του κόσμου» και στους παγετώνες των Ιμαλαΐων. Στον σταθμό του Τανγκούλα Σανκού, η αμαξοστοιχία θα φθάνει στο υψόμετρο των 5.072 μέτρων και στη συνέχεια θα κατεβαίνει ως τη Λάσα, στα 3.065 μέτρα. Από τεχνική άποψη, το έργο είναι γιγάντιο: 34 σταθμοί, 11 τούνελ και 2.647 γέφυρες κατασκευάστηκαν για τη γραμμή, της οποίας τα τρία τέταρτα βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων ενώ τα τρένα θα έχουν ανώτατη ταχύτητα τα 100 χλμ. /ώρα.

Παρά το μεγαλείο του έργου και του προϋπολογισμού του (3 δισ. ευρώ) και αντίθετα από ό,τι συνηθίζει, η κινεζική κυβέρνηση διατήρησε χαμηλούς τόνους καθ' όλη τη διάρκεια της κατασκευής, αποφεύγοντας τις ανακοινώσεις και μη επιτρέποντας στους ξένους δημοσιογράφους να το επισκεφθούν. H στάση αυτή ενέτεινε την ήδη υπάρχουσα καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζεται κάθε κίνηση του Πεκίνου στο Θιβέτ. Πολλοί κατηγορούν την Κίνα ότι προβαίνει σε αυτή την αμφιβόλου χρηματικής αποδοτικότητας δαπανηρή κατασκευή για να αποκτήσει μια δεύτερη, ασφαλέστερη και ταχύτερη, στρατηγική οδό πρόσβασης στην ταραχώδη επαρχία ενώ άλλοι μιλούν για επικείμενο εποικισμό και νόθευση της πολιτιστικής ταυτότητας του Θιβέτ.

Το 7% του επίσημου προϋπολογισμού αφιερώθηκε, όπως επιμένουν να τονίζουν οι αρμόδιοι, στην οικολογική πλευρά του έργου. Εχουν κατασκευαστεί υπόγεια περάσματα για τη μετανάστευση της τοπικής αντιλόπης και τεχνητά έλη για την αναπαραγωγή των πουλιών της περιοχής και έχουν ληφθεί διάφορα άλλα μέτρα για την αντιστάθμιση των μεταβολών από την κατασκευή των γραμμών, των γεφυρών και των σταθμών. Επίσης η διαδρομή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρακάμπτει πολλές λίμνες, οι οποίες θεωρούνται ιερές από τους Θιβετιανούς. Περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλον τον κόσμο υποστηρίζουν ωστόσο ότι το έργο θα επιβαρύνει το ανέγγιχτο τοπίο και οικοσύστημα των Ιμαλαΐων.

Πολλοί επίσης επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο καινούργιος σιδηρόδρομος κινδυνεύει από τις μεταβολές στο κλίμα της Γης. Ειδικοί προειδοποιούν ότι, με τον παρόντα ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η θερμοκρασία στα υψίπεδα του Θιβέτ θα αυξηθεί κατά τρεις βαθμούς Κελσίου ως το 2050, λιώνοντας τους πάγους και απειλώντας τα περίπλοκα συστήματα υποστήριξης.

πηγή: ΒΗΜΑ
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Σεπτέμβριος 01, 2008, 22:27:50 μμ
Η Κίνα θα κατασκευάσει το ταχύτερο τρένο του κόσμου

Η Κίνα προτίθεται να κατασκευάσει το ταχύτερο τρένο του κόσμου που θα τρέχει με ταχύτητα 380 χλμ ανά ώρα. Η αμαξοστοιχία, κινεζικής τεχνολογίας, θα εκτελεί προσεχώς το δρομολόγιο μεταξύ Πεκίνου και Σανγκάης, γράφει σήμερα η «Ημερησία της Κίνας».

Σύμφωνα με τον Ζανγκ Σουγκουάνγκ, αναπληρωτή αρχιμηχανικό του υπουργείου Σιδηροδρόμων, τον οποίο επικαλείται η αγγλόφωνη εφημερίδα, ο γίγας της Ασίας είναι σε θέση να αναπτύξει το τρένο υψηλής ταχύτητας, που θα μειώσει κατά τέσσερις ώρες τη διαδρομή, έναντι 10 ωρών που διαρκεί σήμερα.

«Κατέχουμε τη βασική τεχνολογία για να κατασκευάσουμε τρένα μεγάλης ταχύτητας και να πραγματοποιήσουμε καινοτομίες», εξήγησε μιλώντας στην εφημερίδα.

«Είναι πιθανό να αρχίσουμε την κατασκευή των τρένων που θα τρέχουν 380 χλμ./ώρα εντός δύο ετών και να τα θέσουμε στην κυκλοφορία στο συρμό υψηλής ταχύτητας Πεκίνο-Σανγκάη», πρόσθεσε.

Με τη μεταφορά της τεχνολογίας της γερμανικής ICE που δημιουργήθηκε από μια κοινοπραξία υπό τη Siemens, η Κίνα έθεσε στην κυκλοφορία λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο, ένα τρένο που τρέχει 350 χλμ./ώρα και εκτελεί τη γραμμή Πεκίνο-λιμάνι Τιαντζίν.

Η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Πεκίνου-Σανγκάης άρχισε τον Απρίλιο και μπορεί να ολοκληρωθεί το 2012, ίσως ένα χρόνο νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποπεράτωσης του έργου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
  
  
 
 
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Απρίλιος 10, 2009, 23:28:22 μμ
    
Ο θρυλικός «Μουτζούρης» μας ταξιδεύει στο Πήλιο

Έχει κλείσει αισίως τα 106 χρόνια, έχει μόνο ένα αδελφάκι στο Βέλγιο και τα δυο τους αποτελούν τα μοναδικά «εξηντάρια» στην Ευρώπη. Πρόκειται για το τρενάκι του Πηλίου, το θρυλικό «Μουντζούρη», που κατασκευάστηκε το 1903 από τον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κίρικο και στις γραμμές του, πλάτους μόλις εξήντα εκατοστών, μετέφερε επιβάτες και εμπορεύματα από το Βόλο μέχρι τις Μηλιές.

«Το τρενάκι του Πηλίου ήταν τότε το μοναδικό μέσο μεταφοράς και συνέβαλε ενεργά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Λειτούργησε ανελλιπώς μέχρι το 1971, οπότε και διακόπηκε η λειτουργία του, καθώς σταδιακά αντικαταστάθηκε από το αυτοκίνητο» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Μηλεών Νίκος Σγαρδώνης.

Ο ίδιος θυμάται: «Ως μαθητής ταξίδευα συνέχεια με το τρενάκι. Όποτε ψιλόβρεχε ή έπεφτε χιόνι, οι σιδηροτροχιές γλιστρούσαν. Κατεβαίναμε με τα άλλα παιδιά από το τρένο δήθεν, για να το σπρώξουμε. Το παιχνίδι ολοκληρωνόταν, όταν ξανανεβαίναμε στο βαγόνι εν κινήσει».

Στον πόλεμο του '40, οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν το τρένο για τις μεταφορές τους, ενώ κατά την αποχώρησή τους ανατίναξαν μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου, που αργότερα αποκαταστάθηκε. Τις ιστορίες του «Μουντζούρη» διηγούνται σήμερα στους ταξιδιώτες οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, καθώς το 1995 ξαναλειτούργησε το τρενάκι, για τουριστικούς λόγους αυτή τη φορά.

Τα βαγόνια που δρομολογήθηκαν είναι τα παλιά υπάρχοντα βαγόνια, ενώ τις διαδρομές ξεκίνησαν οι ατμομηχανές «Μηλιές» και «Ιάσων», που είχαν διασωθεί. Αργότερα, το 2000 αντικαταστάθηκαν από ντιζελομηχανές, προκειμένου τα ταξίδια να γίνονται ασφαλέστερα και γρηγορότερα.

Κάθε Απρίλιο ξεκινούν τα δρομολόγια από τα Ανω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές, μια διαδρομή που διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα μέσα από ένα φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερης ομορφιάς. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών και των τουριστών είναι μεγάλο, ενώ η γραμμή είναι βιώσιμη για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχει αναλάβει τη λειτουργία του.

«Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν φέτος στις 11 Απριλίου και θα πραγματοποιούνται, όπως κάθε χρόνο, τα Σαββατοκύριακα ενώ υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης του τρένου από συλλόγους, τουριστικά γκρουπ μέχρι και πρεσβείες. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εκτελούνται δρομολόγια καθημερινά. Η σεζόν ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, για λόγους συντήρησης και καιρικών συνθηκών» αναφέρει ο προϊστάμενος της γραμματείας του Γραφείου Προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Αθ.Λιβεράνος.

«Το πηλιορείτικο τρενάκι είναι σήμερα ιστορικό - διατηρητέο μνημείο. Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που ταξιδεύει σε γραμμές εξήντα εκατοστών. Ένα παρόμοιο τρενάκι υπάρχει μόνο στο Βέλγιο, από όπου εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για να μεταφερθεί εκεί ο 'μουντζούρης'. Οι αρμόδιοι όμως του ΟΣΕ δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Το κράτησαν στην Ελλάδα και το συντηρούν για να λειτουργεί, ώστε να θυμούνται οι παλαιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι» προσθέτει ο κ. Σγαρδώνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Ιούνιος 02, 2009, 16:51:46 μμ
    
Πάτρα: Eπαναλειτουργία του Οδοντωτού σιδηρόδρομου

Ξεκίνησε  η επαναλειτουργία του Οδοντωτού σιδηρόδρομου, που ενώνει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα, μετά την ανακαίνιση της γραμμής και την αγορά νέων αμαξοστοιχιών.

Συγκεκριμένα το έργο της ανακαίνισης του Οδοντωτού αφορούσε την εκτεταμένη συντήρηση των μεταλλικών γεφυρών και την κατασκευή νέας επιδομής (νέοι υπερσύγχρονοι συρμοί, νέες σιδηροτροχιές, νέοι στρωτήρες και σκύρο), με συνολικό κόστος που έφθασε τα 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Με το πρώτο δρομολόγιο του ανακαινισμένου οδοντωτού σιδηροδρόμου ταξίδεψε και ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Μπεκίρης. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε «η γραμμή του Οδοντωτού σιδηροδρόμου, αποτελεί κεφάλαιο για την τουριστική αξία της Αχαΐας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, δίνοντας μια ακόμη εναλλακτική στις μεταφορές των επισκεπτών του νομού, σε μια από τις ομορφότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της Ευρώπης».

www.t-p.gr
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 02, 2009, 13:51:29 μμ
Ξεκινούν τα δρομολόγια με τα νέα βαγόνια του Οδοντωτού σιδηρόδρομου στην διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα

Μια ιστορία 113 ετών συνεχίζεται. Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος, έργο του Χαρίλαου Τρικούπη, ενώνει την παραλιακή πόλη του Διακοπτού  με τα ορεινά Καλάβρυτα που βρίσκονται στα 750 μέτρα. Περνάει μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού σε μια μοναδική διαδρομή εξαιρετικού φυσικού κάλλους μέσα από 49 γέφυρες (40 μεταλλικές και 9 λίθινες), καλύπτει απόσταση 22.350 μέτρων μέσα σε 65 λεπτά και έχει χαρακτηριστεί "αξιόλογο τεχνικό έργο ως σύνολο" με εγκαταστάσεις που είναι "ιστορικά διατηρητέα μνημεία".

Τα έργα κατασκευής του δικτύου άρχισαν το 1889 και τα εγκαίνια έγιναν στις 10 Μαρτίου του 1896. Το εύρος γραμμής είναι 75 εκατοστά και η ιδιαιτερότητα αυτή είναι που κάνει τον Οδοντωτό να είναι ο στενότερος σιδηρόδρομος στον κόσμο. Το σύνολο των οδοντωτών τμημάτων είναι 3.400 μέτρα και η κλίση στα τμήματα με οδόντωση είναι 175 τοις εκατό.

Την 1η Ιουλίου 2009 ξεκινάνε τρία δρομολόγια καθημερινά και 5 τα Σαββατοκύριακα με τους νέους συρμούς της Ελβετικής εταιρείας Stadler.

Η Ένωση Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Επαρχίας Καλαβρύτων προσκαλεί τους επισκέπτες της περιοχής να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της ανάβασης με τον Οδοντωτό και να επισκεφτούν τα δροσερά Καλάβρυτα φέτος το καλοκαίρι.

πηγη traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 23, 2009, 21:51:58 μμ
Κίνα, ο σιδηρόδρομος στο μεγαλύτερο υψόμετρο του κόσμου (Πεκίνο - Θιβέτ)(http://www.tibettravel.org/tibettravel/images/adv1.gif)
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 14, 2009, 05:58:04 πμ
Ξανά σε λειτουργία η γραμμή Βελιγράδι - Σαράγεβο
 
Το πρώτο τρένο μετά τον πόλεμο της Βοσνίας που συνδέει απευθείας το Βελιγράδι με το Σαράγεβο  ξεκίνησε χθες το πρωί από την σερβική πρωτεύουσα με προορισμό την βοσνιακή. Πολλοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι παρακολούθησαν την αναχώρηση του Εξπρές 451 στις 08:15 τοπική ώρα. Το τρένο θα φτάσει στο Σαράγεβο μετά από εννιά ώρες.

Το τρένο αποτελείται μόνο από τρία βαγόνια και τη μηχανή και στο πρώτο του ταξίδι έχει 17 επιβάτες από τους οποίους οι εννιά θα ταξιδέψουν μέχρι τη πρωτεύουσα της Βοσνίας. Το Εξπρες 451 θα περάσει από τη βόρεια Σερβία για να διασχίσει τα σύνορα με την Κροατία και μετά θα κατευθυνθεί νοτιοδυτικά. Κάθε βαγόνι έχει διαφορετικό χρώμα, γιατί το ένα ανήκει στη Σερβία και τα άλλα στις δύο οντότητες που αποτελούν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η σύνδεση Βελιγράδι-Σαράγεβο θα είναι καθημερινή και το εισητήριο με επιστροφή κοστίζει 31 ευρώ.

http://www.traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 27, 2009, 20:17:03 μμ

Η Κίνα θα κατασκευάσει το ταχύτερο τρένο του κόσμου

Η Κίνα προτίθεται να κατασκευάσει το ταχύτερο τρένο του κόσμου που θα τρέχει με ταχύτητα 380 χλμ ανά ώρα. Η αμαξοστοιχία, κινεζικής τεχνολογίας, θα εκτελεί προσεχώς το δρομολόγιο μεταξύ Πεκίνου και Σανγκάης...


Κινέζικο το ταχύτερο τρένο του κόσμου

Με ταχύτητα που αγγίζει τα 350χλμ./ώρα κινείται το τρένο που ξεκίνησε τα δρομολόγια του στην Κίνα, κατακτώντας έτσι την πρώτη θέση στη λίστα με τα ταχύτερα κινούμενα τρένα στον κόσμο.

Το συγκεκριμένο τρένο διανύει μια απόσταση 1.068,6 χιλιομέτρων σε τρεις ώρες, όταν για την ίδια διαδρομή ανάμεσα στις πόλεις Wuhan και Guangzhou απαιτούνταν, έως τώρα, περισσότερες από 10 ώρες.

Από την εξέλιξη αυτή, έχουν θορυβηθεί οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα δρομολόγια αυτά, καθώς το τρένο αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό «αντίπαλο» των αεροπλάνων.

http://www.zougla.gr
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 31, 2009, 09:11:49 πμ
Ετοιμάζεται βρετανική απάντηση στην Κίνα

Την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης περιμένει το σχέδιο για τη δημιουργία του ταχύτερου ευρωπαϊκού τρένου.

Σύμφωνα με την πρόταση της εταιρίας High Speed Two, το τρένο θα κινείται με ταχύτητα 402 χλμ./ώρα.

Σε περίπτωση που υπάρξει έγκριση, τα έργα θα ξεκινήσουν το 2015 και τα πρώτα τρένα θα τρέξουν στις ράγες ως το 2025.

Το σχέδιο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια και το μήκους 400 μέτρων τρένο θα μπορεί να μεταφέρει 1.100 επιβάτες.

Δειτε το βιντεο http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=91400&cid=25
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 31, 2009, 14:37:44 μμ
 
Η ταχύτερη… καθυστέρηση στον κόσμο

«Κάθε αρχή και δύσκολη» λέει ο λαός και αυτή η έκφραση ταιριάζει «γάντι» στην περίπτωση του «ταχύτερου τρένου στον κόσμο», το οποίο λειτουργεί εδώ και μία εβδομάδα στην Κίνα.

Η υπερσύγχρονη αμαξοστοιχία που εκτελεί το δρομολόγιο Καντόνα-Γουχάν, ένα ταξίδι 1.069 χιλιομέτρων, ακινητοποιήθηκε για δύο ώρες και 45 λεπτά στον σταθμό της Καντόνας, όταν ένας επιβάτης άναψε τσιγάρο και ο καπνός του ενεργοποίηση το σύστημα ασφαλείας του τρένου.

Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους του τρένου και επειδή οι υπεύθυνοι δεν εντόπισαν τον παραβάτη καπνιστή, προχώρησαν σε μια σειρά ελέγχων των συστημάτων ασφαλείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα.

http://www.zougla.gr
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Ιανουάριος 04, 2010, 05:39:35 πμ
Tο ταχύτερο τρένο στον κόσμο που εγκαινίασε η Κίνα!!Πρόκειται για μια super-υπερταχεία που καλύπτει την απόσταση των 1.069 χιλιομέτρων από το Γκουαγκζού στο Γούχαν σε τρεις ώρες και λειτουργεί με μαγνητική ενέργεια!!!
Καταγράφει ταχύτητες μέχρι 432 KM την ώρα !!!!Άντε να δούμε. Όταν άλλες χώρες έχουν τέτοια τραίνα, εμάς οι γραμμές του ... αραμπά δεν φτάνουν στις περισσότερες από τις πόλεις μας.

http://apolitistosteki.blogspot.com/

Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 22, 2010, 15:45:57 μμ
Ένα νέο φιλόδοξο σιδηροδρομικό εγχείρημα έθεσε σε εφαρμογή η Ινδία. Ο λόγος για το Μαχαραγιά Εξπρές, το οποίο πραγματοποίησε το πρώτο του δρομολόγιο την Κυριακή από την Καλκούτα με προορισμό το Νέο Δελχί.
Το ταξίδι με το Μαχαραγιά Εξπρές προσφέρει πολυτέλεια και χλιδή στους επιβάτες. Μια διανυχτέρευση κοστίζει 800 δολάρια.

Το προνόμιο του πρώτου πολυτελούς ταξιδιού είχαν 84 επιβάτες. Ταξίδεψαν σε σουίτες με ατομικό μπάνιο, με τηλεόραση plasma, παχιά μοκέτα και κλιματισμό.

Δύο εστιατόρια, ένα μπαρ, τραπέζια παιχνιδιών και αίθουσα ψυχαγωγίας είναι στη διάθεση των επιβατών του πολυτελούς τρένου.

"Είναι ένα ταξίδι που θα μπορούσε να κάνει μια βασιλική οικογένεια. Εδώ εμείς σας αντιμετωπίζουμε πραγματικά σαν βασιλιάδες" δήλωσε ο Τόμας Τοταθίλ, υπεύθυνος για τη διοργάνωση των ταξιδιών του Μαχαραγιά Εξπρές.

Η προεδρική σουίτα του Εξπρές αποτελείται από δύο καμπίνες και κοστίζει 2.500 δολάρια την ημέρα.

http://www.enet.gr
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 22, 2010, 20:06:00 μμ

Το ταξίδι με το Μαχαραγιά Εξπρές προσφέρει πολυτέλεια και χλιδή στους επιβάτες. Μια διανυχτέρευση κοστίζει 800 δολάρια.

Ταξίδεψαν σε σουίτες με ατομικό μπάνιο, με τηλεόραση plasma, παχιά μοκέτα και κλιματισμό.

Η προεδρική σουίτα του Εξπρές αποτελείται από δύο καμπίνες και κοστίζει 2.500 δολάρια την ημέρα.


Τυχερη famek... ολοι για σενα δουλευουν...τωρα μπορεις να πας ανετα!! :laugh:
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 29, 2010, 22:15:36 μμ
Πάσχα με τον «μουτζούρη» στο Πήλιο

Νωρίτερα από το προγραμματισμένο θα ξεκινήσει τα δρομολόγιά του φέτος το «Τρένο του Πηλίου», λόγω της ημερομηνίας του Πάσχα.

Όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ο θρυλικός «μουτζούρης» θα πραγματοποιήσει δρομολόγια τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Το τρένο θα ξεκινά για το διάρκειας μιας ώρας ταξίδι του στις 11:00 από τα Άνω Λεχώνια και στις 16:00 από τις Μηλιές.

Για περισσότερες πληροφορίες και για προέκδοση εισιτηρίων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ειδικό Γραφείο του Τρένου του Πηλίου, Ιάσωνος 17 στο Βόλο και στο τηλέφωνο 24210 28 555.

http://www.zougla.gr
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 17, 2010, 08:32:56 πμ
Σφυρίζει ο «Μουτζούρης»

Όπως ανακοινώθηκε, το θρυλικό τρένο του Πηλίου, «Μουτζούρης», θα ξεκινήσει σήμερα το δρομολόγιο (Λεχώνια – Μηλιές- Λεχώνια) και κάθε ημέρα έως και τις 31 Αυγούστου 2010.

Την υπόλοιπη περίοδο και μέχρι 31 Οκτωβρίου 2010, θα λειτουργεί μόνο Σάββατα, Κυριακές και αργίες.

Ώρα αναχώρησης από Λεχώνια 11.00
Άφιξη στις Μηλιές 12.35
Ώρα αναχώρησης από Μηλιές 16.00
Άφιξη στα Λεχώνια 17.30

Δείτε το video

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=157057&cid=4

Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 06, 2010, 05:51:38 πμ
Ηλεκτρικό τρένο στην Κίνα θα πιάσει 1000 χλμ/ώρα

Η Κίνα ζήλεψε την φήμη των τραίνων της Ιαπωνίας και έβαλα στόχο όχι μόνο να την μοιάσει αλλά και να την ξεπεράσει. Και ενώ στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου με υπερηφάνεια κατάφεραν να δημιουργήσουν τρένα που τρέχουν με 500 χλμ/ώρα, οι γείτονες τους στα δυτικά δηλώνουν ότι θα έχουν τα δικά τους έτοιμα σε τρία χρόνια. Και θα τρέχουν με διπλάσια ταχύτητα!
Σύμφωνα με το εργαστήριο του πανεπιστήμιο Southwest Jiantong, εργάζονται σε ένα πρωτότυπο που θα έχει ταχύτητα 500 με 600 χλμ/ώρα, ενώ ένα αρκετά μικρότερο θα μπορεί να πιάσει το μαγικό 1,000 χλμ/ώρα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Το μυστικό? Τα τρένα των Κινέζων θα κινούνται σε σήραγγες κενού. Και για όσους πιστεύουν ότι το κόστος θα είναι απαγορευτικό, οι Κινέζοι το υπολόγισαν στα 10 με 20 εκ. Υuan ($2.95εκ) το χιλιόμετρο. Οι φορολογούμενοι να είναι καλά.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 16, 2010, 05:49:33 πμ
Διεκδικούν τον οδοντωτό

Στην απόφαση να διεκδικήσουν, να περάσει ο οδοντωτός σιδηρόδρομος στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατέληξαν οι τοπικοί φορείς,  κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα.

Σύμφωνα με την απόφαση, το αίτημα θα κατατεθεί προς τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, ώστε ο ανανεωμένος οδοντωτός σιδηρόδρομος να περάσει στη διαχείριση ενός φορέα, που θα δημιουργήσουν οι νέοι Δήμοι Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, μαζί με τη νέα αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της ίδιας σύσκεψης, τέθηκε επί τάπητος και ένα σχέδιο ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, μέσω της διάθεσης κονδυλίου 100 – 120 χιλιάδων ευρώ, που έχει διαθέσιμο η εταιρεία, της οποίας μέτοχοι είναι η Νομαρχία Αχαϊας , ο Δήμος Καλαβρύτων και η ΤΕΔΚ.

http://www.traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 20, 2010, 05:26:10 πμ
Σερβία, Κροατία, Σλοβενία: Ίδρυσαν κοινή σιδηροδρομική εταιρία
 
Το πρώτο σιδηροδρομικό δρομολόγιο, που θα εκτελέσει η κοινή εταιρία, την οποία σύστησαν πρόσφατα, η Σερβία, η Κροατία και η Σλοβενία, αναμένεται  να πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2010.

Σύμφωνα με τον Σέρβο υπουργό Υποδομών, Μιλουτίν Μρκόνιτς, τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί το ποσό, που θα επενδύσει η κάθε μία από τις συμμετέχουσες - στην εταιρία – χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ", ο κ. Μρκόνιτς επισήμανε πως με τη σύσταση της νέας εταιρίας μειώνεται ο χρόνος διακίνησης των επιβατών και αγαθών, μέσω των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών στις τρεις χώρες, καθώς θα απλοποιηθούν, περαιτέρω, οι έλεγχοι στα σύνορα των τριών χωρών.

Οι τρεις χώρες, πρώην μέλη της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, αποφάσισαν να συστήσουν την εταιρία, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών και τη βελτίωση των δικτύων που συνδέουν, μέσω των Βαλκανίων, την Ευρωπαϊκή Ενωση με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον κ. Μρκόνιτς, η κυκλοφορία στον - σιδηροδρομικό - πανευρωπαϊκό άξονα 10 (δρομολόγια Λιουμπλιάνα - Ζάγκρεμπ - Βελιγράδι - Ντιμίτροβγκραντ - Κωνσταντινούπολη) διαμορφώνεται σε περίπου 700 τρένα, ενώ στον - μεγαλύτερο σε μήκος - άξονα 4 (μέσω της Ουγγαρίας) διακινούνται περίπου 7.000 τρένα.

Η διακήρυξη για τη σύσταση της εταιρίας από τις τρεις χώρες, υπεγράφη τον Ιούλιο του 2010.

http://www.traveldailynews.gr/
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Σεπτέμβριος 19, 2010, 17:56:54 μμ
Μελβούρνη-Σίδνεϊ σε τρεις ώρες!

(http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=235472&w=400&h=300&q=80)

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο να συνδεθεί η Μελβούρνη με τη Βρισβάνη, μέσω Καμπέρας και Σίδνεϊ με µία αμαξοστοιχία, η ταχύτητα της οποίας θα φτάνει τα 350 χιλιόμετρα την ώρα εξετάζεται από τις αυστραλιανές αρχές.

Ήδη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 20 εκατ. δολάρια για τη μελέτη βιωσιμότητας της σούπερ σιδηροδρομικής γραμμής.

Ο επιχειρηματικός κόσμος δέχθηκε με ικανοποίηση το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι θα ενισχύσει τον τουρισμό και θα μειώσει το κόστος των μεταφορών.

Εκτιμάται ότι με το σούπερ-τρένο η διαδρομή Μελβούρνη - Σίδνεϊ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα, θα καλύπτεται σε τρεις ώρες.

http://www.zougla.gr
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Σεπτέμβριος 21, 2010, 13:38:16 μμ
Φραγκφούρτη-Λονδίνο λιγότερο από 5 ώρες, με υπερταχεία
 
Στις 19 Οκτωβρίου, μία γερμανική υπερταχεία με αφετηρία τη Φραγκφούρτη, θα φτάσει στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σεντ Πάνκρας στο Λονδίνο. Θα είναι η πρόβα τζενεράλε της υπερταχείας Ice-3 της γερμανικής Deutsche Bahn, θα είναι το πρώτο απευθείας δρομολόγιο ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης. Το τρένο, με ταχύτητα που θα φτάνει έως και τα 360 χιλιόμετρα την ώρα, θα εκτελεί το δρομολόγιο Φραγκφούρτη - Λονδίνο, μέσω Μάγχης, με πιθανές στάσεις σε Κολονία και Βρυξέλλες. Μέχρι τώρα, οι υπερταχείες της Eurostar -που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες- είναι οι μοναδικές που ταξιδεύουν στο Eurotunnel, μεταφέροντας περί τα 9 εκατομμύρια επιβάτες και αναλογώντας στα τρία τέταρτα της αεροπορικής και σιδηροδρομικής αγοράς μεταξύ Λονδίνου και των πρωτευουσών της Γαλλίας και του Βελγίου. Τώρα όμως τα δεδομένα αλλάζουν...
 
Επιβάτες
Η γερμανική υπερταχεία εκτιμάται ότι θα μεταφέρει περισσότερους από 1 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και μάλιστα σε περισσότερο προνομιακές τιμές, «κλέβοντας» επιβάτες τόσο από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες όσο και από τη Eurostar. Οι ευρωπαϊκές υπερταχείες είναι ακριβείς στον χρόνο αναχώρησης και άφιξης σε ποσοστό 90%-95%, όταν οι αεροπορικές εταιρείες φτάνουν μετά βίας το 63%-68%. Το νέο δημιούργημα της Deutsche Bahn δεν εγγυάται όμως μόνο ακρίβεια, αλλά και ταχύτητα? Αυτή τη στιγμή μία πτήση Λονδίνου-Κολονίας διαρκεί 4,5 ώρες (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στο αεροδρόμιο και του check-in). Η ίδια διαδρομή, με υπερταχεία, διαρκεί περίπου 5,30 ώρες (μέσω Βρυξελλών) και 6 ώρες (μέσω Παρισιού).
 
Ενα απευθείας δρομολόγιο Λονδίνου - Κολονίας θα περιόριζε τη διάρκεια του ταξιδιού σε 3 ώρες και 55λεπτά. Και όλα αυτά (με βάση τους ισχύοντες ναύλους της DB) σε τιμή που θα κυμαίνεται από 39 έως 49 ευρώ?
 
Αρκεί βέβαια να αποδειχτεί ότι το Ice-3 πληροί τους κανονισμούς ασφαλείας της Eurotunnel.
 
Για παράδειγμα, οι υπερταχείες Ice-3 θα πρέπει να έχουν μήκος 375 μέτρων ώστε οι μπροστινές και πίσω πόρτες να συνδέονται με τις εξόδους κινδύνου στο τούνελ και να επιτρέπουν την άμεση εκκένωσή τους.
 
Δύο συρμοί
Επειδή η υπερταχεία της DB αποτελείται από δύο συρμούς ενωμένους, οι επιβάτες δεν θα μπορούν να διασχίζουν ολόκληρο το τρένο -κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε περίπτωση εκκένωσης του τρένου σε μία σήραγγα όπου έχει ξεσπάσει τρεις φορές πυρκαγιά από το 1994, όταν τέθηκε σε λειτουργία.
 
Η πρώτη δοκιμή θα γίνει τον επόμενο μήνα, κι αν η Ice-3 «περάσει» το τεστ, τα τακτικά δρομολόγια θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2013.

Πηγή: Ημερησία
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Σεπτέμβριος 26, 2010, 10:00:10 πμ
Ολοκληρώθηκε το πρώτο δρομολόγιο Μόσχα- Νίκαια

(http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=237675&w=400&h=300&q=80)

Το «παρθενικό του ταξίδι» ολοκλήρωσε χθες το πολυτελές τρένο που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μόσχα-Νίκαια, το πρώτο από το 1914 που διασχίζει τη Ρωσία και φτάνει έως τη Γαλλία.

Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν ο αντιπρόεδρος των σιδηροδρομικών γραμμών, αλλά και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

Το τρένο έχει συνολικά 12 βαγόνια, δύο από τα οποία αποτελούν το πολυτελές εστιατόριο, έφτασε στο σταθμό με μόλις 14 λεπτά καθυστέρηση από την προβλεπόμενη ώρα και μετά από ταξίδι 3,300 χιλιομέτρων, 22 στάσεων και 52 ωρών με τους επιβάτες ενθουσιασμένους από τη «ρομαντική» διαδρομή, παρά το ακριβό εισιτήριο των 1.200 ευρώ για μια θέση VIP.

Κάποιοι από τους επιβάτες δήλωσαν: «Είναι ευχής έργο που τώρα θα μπορεί κάποιος να πραγματοποιεί αυτή τη μυθική διαδρομή, χάρη στη συνεργασία των ρωσικών και των γαλλικών σιδηροδρόμων».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νίκαιας, Κριαστιάν Εστροσί μίλησε για τις παραδοσιακές σχέσεις που ενώνουν τη Ρωσία με τη Νίκαια, η οποία ανέκαθεν ήταν ο αγαπημένος προορισμός των ευκατάστατων Ρώσων.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 04, 2010, 21:31:28 μμ
Έξοδο από την ύφεση καταγράφει ο βουλγαρικός οργανισμό σιδηροδρόμων

(http://www.traveltimes.gr/images/content/show/459.jpg)

Αυξημένα κατά 17 εκ. λέβα (περίπου 8,5 εκ. ευρώ), σε σχέση με τις προβλέψεις της διοίκησης, ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού σιδηροδρόμων της Βουλγαρίας (BDZ), την περίοδο Ιανουάριος - Αύγουστος 2010, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Αλεξάνταρ Τσβέτκοφ, στη διάρκεια των εργασιών συνεδρίου για την πρόοδο των έργων υποδομών μεταφορών, που διεξάγονται στο Μπάνσκο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών, τον περασμένο Αύγουστο, ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι η εταιρία ανακάμπτει.
Το χειρότερο πρόβλημα του οργανισμού, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι η κλοπή των σιδηροδρομικών υποδομών, με αποτέλεσμα το οκτάμηνο του 2010, να προκληθούν ζημίες άνω του 1,5 εκ. λέβα (περίπου 750.000 ευρώ). Ο οργανισμός κατέγραψε 700 περιστατικά κλοπής σιδηροδρομικού υλικού και ο υπουργός τόνισε ότι θα προτείνει τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, με στόχο αυτές οι παραβατικές πράξεις, οι οποίες δεν θεωρούνται αξιόποινες, να χαρακτηρίζονται ως "τρομοκρατικές ενέργειες" ή "δολιοφθορά".
Για τη βελτίωση της κυκλοφορίας στη Σόφια, ο κ. Τσβέτκοφ ανακοίνωσε ότι, ήδη, ζήτησε την εκπόνηση μελετών για την επίτευξη του στόχου.
Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το πρόγραμμα δράσης για την ελεύθερη πρόσβαση στη ζώνη του λιμανιού στο Μπουργκάς. Η ελεύθερη πρόσβαση θα παρέχεται μέσω ενός τερματικού σταθμού επιβατών και σκαφών. Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρόσβαση στις σιδηροδρομικές, οδικές και θαλάσσιες μεταφορές θα είναι διαθέσιμη στη συγκεκριμένη ζώνη, μέσω της υλοποίησης προγράμματος, ύψους 50 εκ. ευρώ.
Ο κ. Τσβέτκοφ εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2013.

(ΑΠΕ)
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 13, 2010, 20:18:23 μμ
Απελευθέρωση των σιδηροδρόμων και στη σήραγγα της Μάγχης

(http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=244077&w=400&h=300&q=80)

Ένα τρένο υψηλής ταχύτητας, εταιρείας των γερμανικών σιδηροδρόμων, διασχίζει σήμερα για πρώτη φορά από τη λειτουργία της την υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης, «σπάζοντας» έτσι το μονοπώλιο που είχε μέχρι πρότινος η εταιρεία Eurostar. Κι αυτό γιατί η γραμμή που διέρχεται κάτω από τη Μάγχη πρόκειται σύντομα να ανοίξει στον ανταγωνισμό, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των επιβατικών σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γερμανικό τρένο ξεκίνησε από τη Γαλλία χωρίς επιβάτες, δηλαδή με μόνους επιβαίνοντες τους οδηγούς και μια ομάδα τεχνικών, πραγματοποιώντας δοκιμαστικά το δρομολόγιο, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να κυκλοφορήσει σε αυτή τη γραμμή.

http://www.zougla.gr
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 15, 2010, 15:31:24 μμ
Σερβία: Αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγραδίου - Μπορ

(http://www.traveltimes.gr/images/content/show/519.jpg)
  
Η συμβουλευτική εταιρία Italferr παρουσίασε την οικονομική μελέτη για τη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ του Βελιγραδίου και του Μπορ. Εκπρόσωποι της ιταλικής εταιρίας Italferr (συμβουλευτική εταιρία που ανήκει στους ιταλικούς σιδηροδρόμους) παρουσίασαν στο Βελιγράδι την οικονομική μελέτη, για τη σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τη σερβική πρωτεύουσα με το σιδηροδρομικό δίκτυο της πόλης Μπαρ. Για την κάλυψη του κόστους της σιδηροδρομικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο πόλεων, η Σερβία πρέπει να καταβάλει το ποσό των 198 εκατ. ευρώ, ενώ το Μαυροβούνιο 138 εκατ. ευρώ.

http://www.traveltimes.gr
 
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 03, 2010, 15:07:26 μμ
Νέο τρένο πολυτελείας συνδέει τη Γαλλία με τη Ρωσία

Πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε το πολυτελές τρένο που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μόσχα-Νίκαια, το πρώτο από το 1914 που διασχίζει τη Ρωσία και φτάνει έως τη Γαλλία!
 
Πρόκειται για ένα ταξίδι 3.300 χλμ., 22 στάσεων και 52 ωρών, με το τρένο να περνά μέσα από το Μινσκ της Λευκορωσίας, τη Βαρσοβία, την Τσεχία, τη Βιέννη, το Μιλάνο και τη Γένοβα, πριν φθάσει στον τελικό προορισμό του, την Κυανή Ακτή της Γαλλίας.
 
Το πολυτελές αυτό τρένο αποτελείται από 12 βαγόνια, στρωμένα με βελούδινα χαλιά και διακοσμημένα με αναπαραγωγές έργων τέχνης του Γάλλου διακεκριμένου ζωγράφου Matisse. Δύο από τα βαγόνια συνιστούν το πολυτελές εστιατόριο στο οποίο σερβίρονται πιάτα της Ρωσικής κι Ευρωπαϊκής κουζίνας.
 
Με αναχωρήσεις μία φορά την εβδομάδα, το τρένο απευθύνεται σε επιβάτες που επιζητούν την πολυτέλεια στα ταξίδια τους, καθώς και σε εκείνους που επιθυμούν να απολαύσουν την εμπειρία ενός πολύωρου, ενδιαφέροντος ταξιδιού, χωρίς άγχος να φτάσουν γρήγορα στον προορισμό τους.
 
Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 306 € μέχρι 1.200 € το άτομο στα πιο πολυτελή διαμερίσματα. Καλύτερες τιμές ισχύουν για παιδιά μέχρι 12 ετών, νέους μέχρι τα 26, επιβάτες άνω των 60 ετών και ομάδες άνω των 6 ατόμων. Στην Ελλάδα, εισιτήρια μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από το τουριστικό γραφείο Mideast.

http://www.t-p.gr/
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 15, 2010, 21:39:42 μμ
Τορίνο - Μιλάνο με ιδιωτικό τρένο

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα η πρώτη ιδιωτική σιδηροδρομική γραμμή στην Ιταλία. Το δρομολόγιο θα πραγαμτοποιεί την διαδρομή Τορίνο - Μιλάνο και πρόκειται για τοπικού χαρακτήρα ενώ τέθηκε σε λειτουργία από την εταιρεία Arenaways.

Η Arenaways είναι μια μικρή εταιρεία,που ιδρύθηκε από ομάδα επιχειρηματιών από την περιοχή Πιεμόντ και διαθέτει δύο αμαξοστοιχίες για την πραγματοποίηση δύο ταξιδίων μετ' επιστροφής ημερησίως μεταξύ Μιλάνου και Τορίνου. Ας σημειωθεί, τέλος, πως η απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων της Βόρειας Ιταλίας είναι 150 χλμ..

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 04, 2010, 11:04:34 πμ
Η Κίνα θα κατασκευάσει το ταχύτερο τρένο του κόσμου

Η Κίνα προτίθεται να κατασκευάσει το ταχύτερο τρένο του κόσμου που θα τρέχει με ταχύτητα 380 χλμ ανά ώρα. Η αμαξοστοιχία, κινεζικής τεχνολογίας, θα εκτελεί προσεχώς το δρομολόγιο μεταξύ Πεκίνου και Σανγκάης, γράφει σήμερα η «Ημερησία της Κίνας».

Το ταχύτερο τρένο στον κόσμο

Αν ο… Σούπερμαν είναι «ταχύτερος και από ένα τρένο-βολίδα», τότε σίγουρα με το νέο επιβατικό τρένο που κατασκεύασαν οι Κινέζοι, θα τα βρει σκούρα.

Πρόκειται για το CRH-380Α, το οποίο καταγράφηκε να πιάνει τα 468,1χλμ/ώρα! Με αυτήν την ταχύτητα θα πραγματοποιεί καθημερινά τη διαδρομή των 1.300χλμ από το Πεκίνο στη Σαγκάη μέσα σε λιγότερο από πέντε ώρες!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι το 2012 η Κίνα ελπίζει ότι θα έχει κατασκευάσει σιδηροδρόμους «υψηλής ταχύτητας» συνολικού μήκους 13.000 χιλιομέτρων. Αυτό θα σημαίνει ότι μόνο στην Κίνα, θα υπάρχουν περισσότερα χιλιόμετρα τέτοιων σιδηροδρόμων από ότι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο συνολικά!

Δειτε το βιντεο http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=214955&cid=5
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 10, 2010, 22:49:13 μμ
Γαλλικές «σφαίρες» στο Μαρόκο

(http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=273188&w=400&h=300&q=80)

Η Γαλλία οριστικοποίησε σήμερα την πώληση του τρένου υψηλής ταχύτητας (TGV) στο Μαρόκο, με την ανακοίνωση της εταιρείας Alstom ενός συμβολαίου ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή 14 συρμών στο Μαρόκο που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το Δεκέμβριο του 2015 στον άξονα Ταγγέρη- Καζαμπλάνκα.

Αυτή η σύνδεση θα μειώσει τον χρόνο της διαδρομής Ταγγέρη-Καζαμπλάνκα από 4 ώρες και 45 λεπτά που είναι σήμερα σε 2 ώρες και 10 λεπτά μετά τη λειτουργία της γραμμής και θα μεταφέρει έως και 10 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 18, 2010, 23:23:28 μμ
Μαδρίτη-Βαλένθια σε 95 λεπτά

(http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=276464&w=400&h=300&q=80)

Οι βασιλιάδες της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος και Σοφία εγκαινιάζουν σήμερα την γραμμή υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει τη Μαδρίτη με τη Βαλένθια.

Η γραμμή αντιπροσωπεύει επένδυση ύψους 6.600 εκατ. ευρώ και είναι ο κεντρικός άξονας συνδέσεων της Κεντρικής Ισπανίας με τα νοτιοανατολικά.

Η υλοποίηση της, θα κάνει εφικτή την μετακίνηση των επιβατών από την πρωτεύουσα της χώρας στην Βαλένθια σε 95 λεπτά, διαδρομή που μέχρι τώρα χρειάζονταν 3 ολόκληρες ώρες!

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, από το 2011 αναμένεται να μεταφερθούν πάνω από 4,5 εκατ. άτομα.

Η νέα αυτή επένδυση καθιστά την Ισπανία, την πρώτη χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα σιδηροδρομικά χιλιόμετρα υψηλής ταχύτητας.

Πηγή: newsbomb.gr

Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Ιανουάριος 17, 2011, 16:32:57 μμ
Τους 100 θα φθάσουν οι σιδηροδρομικοί σταθμοί υψηλής ταχύτητας στην Τουρκία
 
Στους 100 αναμένεται να φτάσει ο αριθμός των σιδηροδρομικών σταθμών εξυπηρέτησης τρένων υψηλής ταχύτητας στην Τουρκία. Οι σιδηροδρομικοί αυτοί σταθμοί θα κατασκευαστούν επί τη βάσει του μοντέλου της κατασκευής από εταιρίες, οι οποίες θα καλύψουν τα έξοδά τους, από την εκμετάλλευσή των σταθμών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια, θα παραδώσουν τους σταθμούς στον τουρκικό σιδηρόδρομο.
Τουλάχιστον τρεις σιδηροδρομικοί σταθμοί υψηλής ταχύτητας αναμένεται να κατασκευαστούν στην Άγκυρα.
Το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας λειτουργεί στην Τουρκία στη γραμμή Άγκυρας - Εσκί Σεχίρ, από το Μάρτιο του 2009.

(ΑΠΕ)

 
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Φεβρουάριος 05, 2011, 10:12:56 πμ
Κινέζικα τρένα γρηγορότερα απο αεροπλάνα

(http://2.bp.blogspot.com/_D53sGw7ndSY/TUwxjAdeLSI/AAAAAAAAbxg/HVz_GBhUhIg/s1600/tromaktiko.jpg)

Κινέζοι ερευνητές δημιουργήσανε μια νέα μέθοδος και νέο είδος τρένου το οποίο θα τρέχει γρηγορότερα και από αεροπλάνο (600-1200 km/ώρα) χάρη σε μαγνητικά πεδία και λοιπά το τρένο σχεδόν θα πετάει μερικά εκατοστά απο το έδαφος μειώνοντας απίστευτα την τριβή.

Ελλάδα - Βέλγιο σε 1 μιση ώρα.

Βέβαια απ οτι λένε οι κινέζοι, η τεχνολογία θα δεί το φώς της ημέρας σε περίπου 10 χρόνια. Οι αμερικάνοι απο τη μεριά τους που συνήθως ζηλέυουν τα παιδάκια και θέλουν αυτοί να είναι πρώτοι σε όλα, ετοιμάζουν τρένα μέσα σε ειδικά αεροστεγή τούνελ όπου το τρένο θα μπορούσε να φτάσει τα 20,000 km/ ώρα χωρίς ήχο και χωρίς ίχνος CO2.

Ελλάδα - Βέλγιο σε 15 λεπτάκια? Δεν με χαλάει...http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: panpan στις Φεβρουάριος 05, 2011, 11:03:59 πμ
η πλακα ειναι οτι στην φωτογραφια εχει ισπανικο τραινο  :rofl: :rofl:
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Φεβρουάριος 22, 2011, 12:20:10 μμ
Σερβία: Ρωσικό δάνειο εκσυγχρονίζει τον σιδηρόδρομο

Ο Σέρβος υπουργός Υποδομών, Μίλουτιν Μρκονιτς, εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι το δάνειο των 800 εκατ. δολαρίων από τη Ρωσία θα χορηγηθεί τελικά, μετά την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Βελιγράδι.

Το δάνειο αυτό θα αξιοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του σερβικού σιδηροδρόμου και έχει ουσιαστική σημασία για τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών υποδομών, με κεντρικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

http://www.zougla.gr
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 25, 2011, 08:50:02 πμ
Σιδηροδρομική επανασύνδεση Αθήνας - Καλαμπάκας

Επαναλειτουργεί από την Κυριακή, 27 του μηνός, το πλέγμα των δρομολογίων του ΟΣΕ από και προς την Καλαμπάκα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επανακυκλοφορεί το ζεύγος αμαξοστοιχιών IC48 και IC47, οι οποίες θα εκτελούν τα δρομολόγια Αθήνα - Καλαμπάκα και Καλαμπάκα - Αθήνα αντιστοίχως.

Η αμαξοστοιχία IC48 θα αναχωρεί από τον Σ.Σ. Αθήνας στις 15:53, ως συνδεδεμένος συρμός μαζί με την αμαξοστοιχία IC 40 (Αθήνα - Βόλος), ενώ η αμαξοστοιχία IC47 θα αναχωρεί από Καλαμπάκα στις 06:33.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Απρίλιος 15, 2011, 12:56:21 μμ
«Σφυρίζει» ο Μουτζούρης

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει τα ταξίδια του το τρενάκι Πηλίου (Άνω Λεχώνια - Μηλιές - Άνω Λεχώνια).

Συγκεκριμένα, ο Μουτζούρης θα σφυρίξει από τις 16 Απριλίου μέχρι 10 Ιουλίου και από 10 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο, Κυριακή και αργίες (εκτός της Κυριακής του Πάσχα 24 Απριλίου).

Από 16 Ιουλίου 2011 μέχρι 4 Σεπτεμβρίου 2011 καθημερινά.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Μάιος 11, 2011, 20:36:58 μμ
Τρένο εξπρές Σόφια-Ανδριανούπολη

Η Βουλγαρία και η Τουρκία σχεδιάζουν να δρομολογήσουν τρένο εξπρές για να συνδέσουν την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, με την πόλη Ανδριανούπολη της Βορειοδυτικής Τουρκίας.

Αυτό ανακοίνωσε ο Σουλεϊμάν Καραμάν, γενικός διευθυντής και πρόεδρος των Τουρκικών Σιδηροδρόμων. Ο Σ. Καραμάν, μιλώντας στη Βουλγαρική Κρατική Ραδιοφωνία, υπογράμμισε πως οι υπουργοί Μεταφορών των δύο χωρών έχουν επαφές για το έργο, και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει, αναμένει δε την απάντηση από την βουλγαρική πλευρά.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Ιούνιος 13, 2011, 09:10:52 πμ
Το πρώτο «ηλιακό τρένο» της Ευρώπης έτρεξε στο Βέλγιο

Ο συμβατικός συρμός κάλυψε 25 χλμ. χρησιμοποιώντας ρεύμα από ηλιακά πάνελ

(http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/F6E0575F279589143B759EAB773CBA1D.jpg)Τα ηλιακά πάνελ τροφοδοτούν τους συρμούς από Παρίσι προς Αμστερνταμ λίγο πριν την Αμβέρσα, στο Βέλγιο.

 
Το παρθενικό της ταξίδι έκανε χθες στο Βέλγιο η πρώτη αμαξοστοιχία που κινείται με ηλιακή ενέργεια και αφήνει μηδενικούς ρύπους στην ατμόσφαιρα χωρίς να υπολείπεται σε ταχύτητα από τα «κοινά τρένα».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το πρώτο τρένο που χρησιμοποίησε το ρεύμα των φωτοβολταϊκών πάνελ που εγκαταστάθηκαν πάνω από το τούνελ μήκους τριών χιλιομέτρων στη γραμμή Παρίσι - Αμστερνταμ.

Ο συγκεκριμένος συρμός κάλυψε δοκιμαστικά μια απόσταση 25 χιλιομέτρων λίγο πριν την Αμβέρσα χρησιμοποιώντας ρεύμα από τη στέγη της «ηλιακής σύρραγγας».

Οι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας καλύπτουν μια επιφάνεια 50 στρεμμάτων και παράγουν ενέργεια 3.300 μεγαβατ ανά ώρα που ισοδυναμεί με το ρεύμα που καταναλώνουν 1000 νοικοκυριά σε ένα χρόνο. Το ρεύμα που παράγεται θα τροφοδοτεί τις 4000 αμαξοστοιχίες (συμβατικές ή υψηλής ταχύτητας) που περνούν από το Βέλγιο αλλά θα επαρκεί και για τον ηλεκτροφωτισμό άλλων σηράγγων και την σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Το πρόγραμμα ηλεκτροδότησης μέσω της ενέργειας που παράγουν τα 16.000 πάνελ στοίχισε 16 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από τους βελγικούς σιδηρόδρομους SNCB.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Enfinity χάρις στη χρήση ηλιακής ενέργειας θα ελαττωθεί η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με 47 εκατ. κιλά διοξειδίου του άνθρακα από τους συρμούς των τρένων.

Όπως σημειώνει όμως η εταιρεία θα χρειαστεί η επέκταση του των φωτοβολταϊκών και σε άλλα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου (σταθμοί και κενές εκτάσεις παραπλεύρως των γραμμών) προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης ηλεκτροδότηση όλων των συρμών με ρεύμα από ηλιακή ενέργεια.

http://www.tovima.gr/
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 10, 2011, 14:05:22 μμ
Στο μικροσκόπιο η ενοποίηση αεροδρομίων στη Βρετανία

Την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει τα αεροδρόμια «Heathrow» και «Gatwick» προκειμένου να διευκολυνθεί η επιβατική και η εμπορική κίνηση, εξετάζει η κυβέρνηση της Βρετανίας. Το κόστος του έργου αναμένεται να φθάσει τα πέντε δισ. λίρες και εφόσον πραγματοποιηθεί θα ενώνει το δυτικό Λονδίνο με το δυτικό Σάσεξ (περίπου 46 χλμ. από το κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας) με μια διαδρομή που θα διαρκεί μόλις 15 λεπτά.

Τα τρένα θα κινούνται με ταχύτητα 180 μιλίων/ώρα και θα αναχωρούν κάθε πέντε λεπτά.

Ωστόσο, ήδη έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες αντιδράσεις. Οι αεροπορικές εταιρείες «British Airways» και «Easy Jet» εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα έργο που θα διαρκέσει πολλά χρόνια, θα κοστίσει υπερβολικά πολύ και δε θα λύσει το πρόβλημα της «συμφόρησης» στον εναέριο χώρο του Λονδίνου.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: GNS στις Απρίλιος 13, 2012, 01:32:39 πμ
Σφυρίζει πάλι ο «Μουτζούρης»

12/04/2012, 16:15

Σφυρίζει το τρένο του Πηλίου, ο θρυλικός «Μουτζούρης» από την Μ. Παρασκευή, καλύπτοντας τη διαδρομή από τα Άνω Λεχώνια προς τις Μηλιές και αντίστροφα. Τα δρομολόγια θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Οκτωβρίου.

Η αναχώρηση από Άνω Λεχώνια θα γίνεται στις 10.00 και η επιστροφή στις 15.00.
 
Η τιμή των εισιτηρίων είναι 10 ευρώ για ενήλικες η απλή διαδρομή και 18 με επιστροφή, ενώ για παιδιά από 4 έως 12 ετών, έξι ευρώ η απλή και 10 με επιστροφή. Πληρ. τηλ. 24210 – 39723.

http://www.magnesianews.gr/News/?EntityID=32f4296f-fce9-45a6-9314-ba0a8efc4d7a
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Σεπτέμβριος 01, 2012, 06:06:48 πμ
Κατάργηση της σιδηροδρομικής γραμμής Σκόπια - Θεσσαλονίκη

Κατάργηση της εποχικής επιβατικής σιδηροδρομικής γραμμής Σκόπια - Θεσσαλονίκη - Σκόπια, αποφάσισε ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων της ΠΓΔΜ από την 1η Σεπτεμβρίου 2012, καθώς την έκρινε ασύμφορη, εφόσον δεν είχε τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα. Το τελευταίο τρένο αυτής της γραμμής αναχώρησε από τα Σκόπια στις 24 Αυγούστου και από τη Θεσσαλονίκη στις 25 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εποχική γραμμή, που ξεκίνησε δρομολόγια στις 14 Ιουλίου, επρόκειτο να λειτουργήσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

http://www.imerisia.gr/
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: Σπύρος στις Σεπτέμβριος 01, 2012, 08:48:44 πμ
Πάλι νησί "σιδηροδρομικώς" η Ελλάδα!
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: carmen στις Οκτώβριος 11, 2012, 10:59:44 πμ
Oι νέες σιδηροδρομικές υπηρεσιες της Σαγκάης, Σταθμος, τραίνα και προσωπικό-

Aπο την απ' ευθειας γραμμή Πεκίνου Σαγκάης 1.318 χλμ μεση ωριαία ταχυτητα 300 χλμ/ωρα μέγιστη καταγεγραμένη 480 χλμ  ενω η ελαχιστη ειναι 250 χλμ
Η διαδρομη διαρκει  4.48 h και εχει 68 τραίνα ημερησιως.......

Ο σταθμος

(http://imageshack.us/a/img692/7606/beijingshanghairailways.jpg)

(http://imageshack.us/a/img268/7606/beijingshanghairailways.jpg)

Το τραίνο

(http://imageshack.us/a/img29/3075/trenof.jpg)

(http://imageshack.us/a/img51/7606/beijingshanghairailways.jpg)

(http://imageshack.us/a/img707/7606/beijingshanghairailways.jpg)

(http://imageshack.us/a/img525/7606/beijingshanghairailways.jpg)
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: vagantos στις Οκτώβριος 13, 2012, 22:54:48 μμ
Αυτοί που σχεδιάζουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Κίνα, θα φτάξουν και σε μας  (αλλά όχιγια μας) τέτοια τραίνα... :bigr:
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: Σπύρος στις Απρίλιος 22, 2014, 22:39:15 μμ
Βαγόνια του Όριεντ Εξπρές και βασιλικά βαγόνια στις ράγες του ΟΣΕ

"Μνήμες και εικόνες από το παρελθόν του σιδηροδρόμου  υπόσχονται να μας χαρίσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς του σιδηροδρόμου, ΟΣΕ,  ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ με την δρομολόγηση μουσειακού τροχαίου υλικού που υπάρχει διάσπαρτο σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο και  η αξιοποίηση του είναι πλέον θέμα χρόνου.
Βασιλικά βαγόνια, βαγόνια του θρυλικού 'Οριεντ Εξπρές καθώς  και ατμήλατες μηχανές θα δρομολογηθούν και πάλι στις ράγες  ικανοποιώντας τους λάτρεις του μουσειακού σιδηροδρόμου..."

http://sidirodromikanea.blogspot.gr/2014/04/blog-post_8472.html
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: Σπύρος στις Απρίλιος 30, 2014, 13:53:43 μμ
"Αυστρία-Ελλάδα με… τρένο"

 

Στο γεγονός πως «για πρώτη φορά μετά το 2011, θα είναι και πάλι δυνατή η μετάβαση ταξιδιωτών από το εξωτερικό στην Ελλάδα με τρένο» αναφέρθηκε στα δελτία ειδήσεων η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Όπως τονιζόταν σχετικά, από τις 10 Μαΐου επιβατηγά τρένα θα συνδέουν τη βορειοελλαδική πόλη και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τη βουλγαρική πρωτεύουσα Σόφια και το ταξίδι θα διαρκεί επτά ώρες, ενώ ένα άλλο τρένο, με καθημερινό δρομολόγιο θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη σερβική πρωτεύουσα, Βελιγράδι, μέσω Σκοπίων.

Στην είδηση αναφερόταν, ότι σύμφωνα με τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «που είχαν διακόψει το 2011, όλα τα δρομολόγια επιβατηγών τρένων προς το εξωτερικό, εξαιτίας της βαριάς οικονομικής κρίσης»- αιτία για την επανάληψη αυτών των σιδηροδρομικών συνδέσεων υπήρξε το μεγάλο κύμα τουριστών προς την Ελλάδα από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

http://www.enikos.gr/international/231027,Aystria-Ellada_me_treno.html
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: Σπύρος στις Ιούνιος 07, 2014, 21:46:20 μμ
"Σε κυκλοφορία 17 νέοι συρμοί του μετρό"   

Στην κυκλοφορία θα δοθούν τις προσεχείς ημέρες 17 νέοι συρμοί του μετρό τους οποίους παρέδωσε στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ Α.Ε) η Αττικό Μετρό. Οι νέοι συρμοί πρόκειται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του δικτύου των νέων επεκτάσεων προς Ελληνικό, Ανθούπολη και Αγ. Μαρίνα, καθώς και της μελλοντικής επέκτασης προς Πειραιά.

Όπως έγινε γνωστό οι συρμοί διαθέτουν κλιματισμό, καθώς και όλες τις απαραίτητες προβλέψεις, έτσι ώστε να είναι συμβατοί με τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις οι οποίες προβλέπονται να πραγματοποιηθούν μελλοντικά στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας.

Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει δοθεί στην ενεργειακή απόδοση των νέων συρμών, με βασικό κριτήριο την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. Κατ' αυτό τον τρόπο, η τρίτη γενιά συρμών του μετρό της Αθήνας θα είναι κατεξοχήν φιλική προς το περιβάλλον.

Ειδικότερα οι νέοι συρμοί διαθέτουν αναβαθμισμένο εσωτερικό, με υψηλή αισθητική και βελτιωμένες συνθήκες ανέσεως για τους επιβάτες, καλύτερη προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες (AMEA), υψηλότερη δομική αντοχή των βαγονιών σε φορτία και σε κόπωση, αμάξωμα από αλουμίνιο, εξελιγμένο σύστημα φρένων και αναβαθμισμένο και ισχυρότερο κλιματισμό σε όλα τα βαγόνια καθώς και μεγιστοποίηση της χρήσης ανακυκλούμενων υλικών.

Επιπλέον, διαθέτουν εσωτερικά νέο σύγχρονο σύστημα πληροφόρησης επιβατών με διπλές οθόνες LCD σε κάθε βαγόνι, ηλεκτρονικούς χάρτες αντί των τυπωμένων χαρτών πάνω από τις θύρες που δείχνουν την κατεύθυνση του συρμού και τους επόμενους σταθμούς, κάμερες εξωτερικά και εσωτερικά του συρμού για επιτήρηση των θυρών και του εσωτερικού χώρου και ένδειξη μη λειτουργούσης θύρας για την έγκαιρη προσέγγιση των επιβατών σε άλλες θύρες.

Στα θέματα ασφαλείας των επιβατών έχουν προστεθεί νέο σύστημα ανίχνευσης καπνού εσωτερικά και εξωτερικά του συρμού και παράθυρα έκτακτης διαφυγής των επιβατών σε περίπτωση ανάγκης.

Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώνει η  Αττικό Μετρό, προχωρά ήδη στην κατασκευή της επέκτασης της Γραμμής 3 προς Πειραιά, με 7,6 χλμ. σήραγγας και 6 σταθμούς, και της επέκτασης του Τραμ από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) προς το κέντρο του Πειραιά, με 5,4 χλμ. μονής γραμμής και 12 σταθμούς.

Με την ολοκλήρωση του έργου, υπολογίζεται, ότι η κυκλοφοριακή κίνηση της περιοχής θα μειωθεί κατά περίπου 23.000 οχήματα ημερησίως, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι η διάρκεια της διαδρομής από το λιμάνι του Πειραιά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα φτάνει περίπου τα 45 λεπτά.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: georgi d στις Ιούλιος 10, 2018, 12:48:26 μμ
Για τους Ελληνες του εξωτερικου και για αλλους.

Βιέννη - Βερολίνο.
Το νέο τρένο θα εμφανιστεί στο πρόγραμμα από τις 9 Δεκεμβρίου.

Αναχώρηση από το Βερολίνο στις 18.40, άφιξη στη Βιέννη στις 6.55. Επιστροφή αναχώρηση στις 22.10, άφιξη στο Βερολίνο στις 9.15

Η διαδρομή τρένου θα περάσει τώρα όχι μόνο μέσω της Γερμανίας και της Αυστρίας, αλλά και μέσω της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στάσεις, μεταξύ των οποίων η Φρανκφούρτη (Όντερ), η Ζιελόνα Γκόρα, το Βρότσλαβ  και στα ανατολικά της Τσεχικής Δημοκρατίας.


https://www.thelocal.de/20180709/berlin-budapest-one-of-three-sleeper-train-routes-to-return-to-germany-this-year
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 19, 2018, 20:31:47 μμ
Από το 2019 τα τρένα θα είναι πλήρως ανταγωνιστικά με τις αεροπορικές εταιρείες

«Όταν το 2019 θα ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση στον άξονα Θεσσαλονίκη – Αθήνα, τότε τα τρένα θα πραγματοποιούν τη διαδρομή σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και θα είναι πλήρως ανταγωνιστικά με τις αεροπορικές εταιρείες», ανέφερε στην ομιλία του από το βήμα του «Thessaloniki Summit 2018», ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης. Ο κ. Τσιλίδης σημείωσε, ότι με την ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης και των έργων σήμανσης, αλλά και όταν γίνει πλήρως επιχειρησιακό το ηλεκτρονικό σύστημα adcs, «τότε θα έχουμε πραγματικά μια τελείως διαφορετική εθνική υποδομή, με ταχύτητες που θα φτάνουν τα 200 χλμ. την ώρα, σε πολλά από τα σημεία του δικτύου. Τότε θα μπορέσουμε να βάλουμε και τα πιο υψηλής ταχύτητας τρένα».   

Πηγή: www.in.gr
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 19, 2018, 20:39:31 μμ
Ξεκίνησαν οι μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας

Ξεκινούν οι μελέτες για το έργο που αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας και Αλβανίας, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω της νέας γραμμής Φλώρινας - Κρυσταλλοπηγής - Πόγραδετς.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καστοριά η εναρκτήρια σύσκεψη (Kick-Off Meeting) του έργου «Διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδος-Αλβανίας - CB Railway» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg-IPA CBS Greece-Albania.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε με την πρώτη συνάντηση της Καστοριάς, θα μελετήσει τις ανάγκες για μεταφορές στην περιοχή, θα διερευνήσει τις ανάγκες για πρόσθετες υποδομές, θα αξιολογήσει τις λύσεις και θα προτείνει τις πλέον συμφέρουσες εναλλακτικές.

Στη σημασία του έργου για την Ελλάδα, την Αλβανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και όλη την Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνος Βούρδας στην εναρκτήρια ομιλία του και τόνισε ότι το έργο εντάσσεται 100% στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Διευρωπαϊκού Δικτύου ΤΕΝ-Τ.

Η διασύνδεση των ελληνικών περιοχών του έργου (Φλώρινα, Κρυσταλλοπηγή, Καστοριά) με το σιδηροδρομικό δίκτυο, θα έχει εξάλλου γενικότερη οικονομική και κοινωνική σπουδαιότητα, αφού ενδυναμώνει το τοπικό δίκτυο μεταφορών με νέες υποδομές, που θα δώσουν ώθηση σε παραγωγικές δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα γραμμή Φλώρινα / Καστοριά – Πόγραδετς, θα αποτελεί κομμάτι του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη - Δυρράχιο - Τίρανα - Μαυροβούνιο – Σερβία, που θα ενδυναμώσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις, τόσο στο πλαίσιο των μεταφορών των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και των συνδέσεων με την Κεντρική Ευρώπη.

Στη συνάντηση στην Καστοριά συμμετείχαν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη του αλβανικού υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας, οι διοικήσεις της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ, τα στελέχη των τριών μερών που θα μελετήσουν το έργο, βουλευτές και τοπικοί παράγοντες.

Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι τις μελέτες θα ακολουθήσουν οι κατασκευές, και η ελπίδα όλων είναι ότι σε πολύ λίγα χρόνια, ο νέος σιδηροδρομικός άξονας Θεσσαλονίκη – Φλώρινα / Καστοριά - Πόγραδετς - Δυρράχιο- Τίρανα - Μαυροβούνιο- Σερβία θα είναι πραγματικότητα.

Οι μελέτες που ξεκινούν θα πραγματοποιηθούν από την κοινοπραξία ΕΡΓΟΣΕ, τον ΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας Αλβανίας, με την Καστοριά να αποτελεί βασικό κόμβο του σχεδίου, αφού η διασύνδεση του σιδηροδρόμου με το αεροδρόμιό της, θα δώσει στο έργο την αναγκαία δυναμική, τόσο για τις επιβατικές, όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές.

Η ΕΡΓΟΣΕ είναι ο συντονιστής του συνολικού έργου (Leading Company). Για την ΕΡΓΟΣΕ, το έργο αυτό αποτελεί ένα νέο βήμα στις πρωτοβουλίες της για ανάληψη έργων εξωστρέφειας. Η εταιρία έχει όλα τα στοιχεία να φέρει σε πέρας το έργο του συντονισμού λόγω της εξαιρετικής της εξειδίκευσης στην μελέτη –κατασκευή - επίβλεψη σύνθετων έργων μεταφορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο ΟΣΕ είναι ο διαχειριστής της Ελληνικής σιδηροδρομικής υποδομής με εμπειρία ενός αιώνα και πλέον στην διαχείριση σιδηροδρομικών μεταφορών.

Από την Αλβανία, συμμετέχει στο πρόγραμμα το ίδιο το αρμόδιο υπουργείο, γεγονός που δείχνει την σημασία που έχει το έργο για την χώρα αυτή.

https://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Σιδηροδρομικά νέα
Αποστολή από: georgi d στις Μάιος 15, 2019, 10:48:11 πμ
Ο ηλεκτροκίνητος συρμός του ειδικού δρομολογίου θα αφιχθεί στο Νέα Επιβατικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης στις 18:35.

Τα ηλεκτροδοτούμενα γρήγορα τρένα εντάσσονται πλέον από τη Δευτέρα στα καθημερινά τακτικά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με δύο πρωινά τρένα και με δύο σταθμούς. 

Όπως έγραψε η Voria.gr, καθημερινά, θα πραγματοποιείται στις 6.25 το πρωί ένα πολύ γρήγορο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα διάρκειας τριών ωρών και 57 λεπτών, το οποίο θα ονομάζεται Intercity Express.

Αντίστοιχα, τρένο Intercity Express θα εκτελεί στις 6.20 το πρωί το δρομολόγια Αθήνα-Θεσσαλονίκη διάρκειας τεσσάρων ωρών και 10 λεπτών. Και τα δύο δρομολόγια προβλέπεται να έχουν δύο στάσεις. Από τη Θεσσαλονίκη για Αθήνα στάσεις θα γίνονται σε Λάρισα και Παλαιοφάρσαλο, ενώ από Αθήνα για Θεσσαλονίκη σε Λιανοκλάδι και Λάρισα.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/parousia-spirtzi-to-proto-express-treno-apo-tin-athina-sti-thessaloniki