Καλωσήρθατε! Ταξιδέψτε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού διαβάζοντας τις περιπέτειες των μελών μας. Γίνετε μέλος και μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας εμπειρίες. Δείτε τις πιο όμορφες φωτογραφίες και ψηφίστε την καλύτερη. Σχολιάστε ταξιδιωτικά πρακτορεία και κάντε παρατηρήσεις και προτάσεις στο forum. Καλή διασκέδαση ....

Γράψτε πως περάσατε στις διακοπές σας στο Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε .

 Τώρα μπορείτε να δείτε video που έστειλαν τα μέλη του travelchat. Στείλτο και το δικό σας video. Η διαδικασία είναι απλή. Ανεβάστε το video στο youtube και στείλτε μας τον κωδικό μέσω e-mail. Θα δημοσιευθεί στην κατηγορία "Βίντεο"
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ arrow Σπηλαιολογία : Ο υπόγειος κόσμος
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΧΡΗΣΙΜΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ...
ΧΑΡΤΕΣ GOOGLE
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
BINTEO
FORUM
Σπηλαιολογία : Ο υπόγειος κόσμος E-mail
Γράφει ο/η selas   
23.11.06

Η ιστορία της σπηλαιολογίας αρχίζει από τότε που η περιέργεια του ανθρώπου τον έφερε κοντά σε υπόγειους κόσμους μοναδικής ομορφιάς αλλά και αρχαιολογικού, ιστορικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος.
Η σπηλαιολογία από τη φύση της εμπεριέχει ένα πλήθος φυσιολατρικών δραστηριοτήτων (όπως πεζοπορία, ορειβασία, κατασκήνωση, αναρρίχηση, τεχνητή και ελεύθερη), οι οποίες προσεγγίζουν τον κύριο σκοπό, δηλαδή την εξερεύνηση κάποιου σπηλαίου ή βαράθρου.

Από τη στιγμή της εισόδου των σπηλαιολόγων στον υπόγειο κόσμο, η αίσθηση είναι τελείως διαφορετική καθώς εκεί κυριαρχεί το σκοτάδι, η υγρασία και η απόλυτη ησυχία. Ταυτόχρονα όμως σε παρασύρει η γοητεία του αγνώστου και η φιλοδοξία μιας καινούργιας (μικρής ή μεγάλης) ανακάλυψης.Στη χώρας μας έχουν καταγραφεί περίπου 11.000 σπήλαια ενώ έχει εξερευνηθεί επαρκώς πολύ μικρός αριθμός από αυτά. Ζούμε σε έναν παράδεισο για σπηλαιολόγους, γεμάτο ανεξερεύνητα, αρκετά ασφαλή και κυρίως καθαρά σπήλαια.

Ελάτε να φωτίσουμε μαζί υπόγεια ποτάμια μέσα σε φιδίσιους μαιάνδρους και αχανείς αίθουσες. Να πατήσουμε μαζί την απάτητη άργιλο αφήνοντας μόνο τα χνάρια μας…

Ο υπόγειος κόσμος είναι ένα εξαιρετικά από και κατ’ επέκταση πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα
Μικροσκοπικοί οργανισμοί, πολύ μικρά αρθρόποδα και νυχτερίδες είναι οι λιγοστοί κάτοικοι του ανήλαιγου κόσμου. Έχουν προσαρμοστεί εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια στο απόλυτο σκοτάδι, στη σταθερή θερμοκρασία αλλά και στην έλλειψη τροφή επί μακρόθεν.
Ακόμη και η ανάσα μας αλλά και η θερμοκρασία του σώματός μας αλλοιώνει σε πολλές περιπτώσεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος των σπηλαίων. Έτσι, τίθονται σε κίνδυνο τα μοναδικά έμβια στοιχεία του, τα οποία από πολλούς έχουν χαρακτηριστεί σαν «ζωντανά απολιθώματα».

Σεβασμό όμως χρειάζονται και τα μοναδικά αβιοτικά στοιχεία του σπηλαίου όπως οι σταλαγμίτες, τα τοιχώματα, τα υπόγεια νερά …

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μοναδικά δημιουργήματα της φύσης. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τόσο μέσα όσο και στις περιοχές κοντά στα υπόγεια έγκοιλα. Ο άνθρωπος σίγουρα έχει πολλά να κερδίσει από την αρμονική συνύπαρξη με αυτά τα τόσο άγνωστα, ιδιόμορφα και κάπως περιθωριακά οικοσυστήματα.

Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος
Ο Σ.ΕΛ.Α.Σ ιδρύθηκε το 1997 από σπηλαιολόγους με πολύχρονη εμπειρία και αγάπη για τα σπήλαια. Η ίδρυσή του συνέπεσε με τη μεγάλη έκρηξη της παγκόσμιας εξερευνητικής δραστηριότητας αλλά και με πολλές μεγάλες ανακαλύψεις στον Ελληνικό χώρο.
Ο Σ.ΕΛ.Α.Σ έχει στο ενεργητικό του μεγάλες εξερευνητικές αποστολές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι σπηλαιολογικές αποστολές :
• Στα Λευκά Όρη της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στο βαθύτερο μέχρι σήμερα γνωστό σπηλαιοβάραθρο της Ελλάδας, «Γουργούθακας» (-1208 μ.) και άλλα αρκετά υποσχόμενα σπήλαια
• Αποστολές στο όρος Ίδη στην Κρήτη και εξερευνήσεις στα σπήλαια «Ταφκούρα» (-860 μ.), «Τάφκος στα Πετραδολάκια» (-473 μ.) και «Διπλοτάφκι» (-400 μ.) κ.α.
• Εξερευνήσεις στο όρος Τύμφη (Ιωάννινα) με την «Τρύπα του Όρνιου» (-630 μ.) και πολλά ακόμα ανεξερεύνητα ως τότε σπήλαια.
• Στο όρος Ελικώνας με τη συνέχιση των εξερευνήσεων της «Στοιχειμένης» (-581 μ.)

Επιπλέον, ο Σ.ΕΛ.Α.Σ έχει διοργανώσει διεθνής σπηλαιολογικές αποστολές στην Ελλάδα, όπως την αποστολή «Ανώγεια – Ντελίνα 2002» με τη συμμετοχή 92 σπηλαιολόγων από 7 χώρες. Ο σύλλογος έχει συμμετάσχει σε μερικά από τα μεγαλύτερα σύγχρονα εξερευνητικά εγχειρήματα στο εξωτερικό π.χ. Σλοβενία 2003 (περιοχή του όρους Camin) καθώς και στις εξερευνήσεις του πρώτου βαράθρου στον κόσμο σε βάθος μεγαλύτερο από 2000 μ. (Voronia – Krubera -2080m) στο Δυτικό Καύκασο, στην Απχαζία.

Στο σύλλογο δραστηριοποιείται πλέον και σπηλαιοκαταδυτική ομάδα, η οποία έχει στο ενεργητικό της πολλές σημαντικές εξερευνήσεις σε σιφώνια σπηλαίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Σ.ΕΛ.Α.Σ καταφέρνει να έχει ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μελών, δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Το 2001 διοργάνωσε την 4η Πανελλήνια Σπηλαιολογική συνάντηση στο Παλαιοχώρι Κυνουρίας. Σε ετήσια βάση διοργανώνει Σεμινάρια Επιστημονικής και Αθλητικής Σπηλαιολογίας με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Μέσα από αυτά μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάρει τα πρώτα απαραίτητα εφόδια για τη συμμετοχή στις εξερευνητικές αποστολές του συλλόγου.

Μέλη του Σ.ΕΛ.Α.Σ κατέχουν οργανωμένο εκπαιδευτικό τίτλο από τη Γαλλική Ομοσπονδία Σπηλαιολογίας (F.F.S). Τέλος ο Σ.ΕΛ.Α.Σ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΣΟΕ), η οποία ιδρύθηκε το 2001.

Ο Σ.ΕΛ.Α.Σ προσπαθεί να παρέχει όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση και σύγχρονο εξοπλισμό. Οι εκπαιδευτές μεταφέρουν τεχνογνωσία η οποία έχει προκύψει από τις πολυάριθμες συμμετοχές σε ελληνικές και διεθνείς εξερευνητικές αποστολές.
Ο Σ.ΕΛ.Α.Σ δίνει ιδιαίτερη έμφαση κατά την εκπαίδευση έτσι ώστε οι νέοι σπηλαιολόγοι να έχουν τα απαραίτητα εφόδια και τις γνώσεις για την πιο αποτελεσματική μελέτη του «υπόγειου κόσμου». Πρέπει να γνωρίζουν τις μεθόδους για την πληρέστερη και όσο πιο σφαιρική καταγραφή τόσο των βιοτικών όσο και των αβιοτικών στοιχείων του υπό μελέτη υπόγειου οικοσυστήματος.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κάθε  Άνοιξη και διαρκούν έξι εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Οι εκπαιδευόμενοι γνωρίζουν από κοντά την μοναδική ομορφιά των σπηλαίων της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας με μονοήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές αλλά και διήμερες εξορμήσεις κατά το τέλος των σεμιναρίων στα πιο όμορφα σπήλαια της χώρας μας.

Περισσότερες πληροφορίες :

Σ.ΕΛ.Α.Σ
Σπηλαιολογικός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος
Πασίωνος 44-46, Ν. Κόσμος - Αθήνα
Τηλ. +30-210-90.20.171
Φαξ +30-210-90.20.171
Δευτέρα - Τετάρτη 20.00 - 22.00
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
 
(C)2006-2007 Travelchat.