Καλωσήρθατε! Ταξιδέψτε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού διαβάζοντας τις περιπέτειες των μελών μας. Γίνετε μέλος και μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας εμπειρίες. Δείτε τις πιο όμορφες φωτογραφίες και ψηφίστε την καλύτερη. Σχολιάστε ταξιδιωτικά πρακτορεία και κάντε παρατηρήσεις και προτάσεις στο forum. Καλή διασκέδαση ....

Γράψτε πως περάσατε στις διακοπές σας στο Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε .

 Τώρα μπορείτε να δείτε video που έστειλαν τα μέλη του travelchat. Στείλτο και το δικό σας video. Η διαδικασία είναι απλή. Ανεβάστε το video στο youtube και στείλτε μας τον κωδικό μέσω e-mail. Θα δημοσιευθεί στην κατηγορία "Βίντεο"
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ arrow Ασφάλεια κατά το ταξίδι
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΧΡΗΣΙΜΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ...
ΧΑΡΤΕΣ GOOGLE
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
BINTEO
FORUM
Ασφάλεια κατά το ταξίδι E-mail
Γράφει ο/η Π.Ο.Α.Α   
17.07.07
Το να γνωρίζεις τον κόσμο ταξιδεύοντας είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία. Νέα μέρη, νέοι άνθρωποι διαφορετικές κουλτούρες. Είναι σίγουρα άκρως ενδιαφέροντα για τον καθένα μας. Αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε δεν ζούμε σε ένα ροζ κόσμο. Τα ταξίδια εγκυμονούν κάποιους κινδύνους. Δεν θα ασχοληθούμε με τους κινδύνους από ατυχήματα κατά την μεταφορά ή την διαμονή μας σε έναν τόπο, αλλά με τους κινδύνους που μπορούν να δημιουργηθούν από διάφορους επίδοξους ληστές, απαγωγείς, βιαστές κλπ. 

Ο Π.Ο.Α.Α. (Πανελλήνιος Οργανισμός Αυτοάμυνας και Αυτοπροστασίας) είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση με στόχο να διδάσκει στον μέσο πολίτη απλές και πρακτικές αρχές, τακτικές και πρακτικές Αυτοάμυνας και Αυτοπροστασίας. Στα πλαίσια της Πανελλαδικής εκστρατείας που κάνουμε είναι και το παρόν άρθρο. 
Καταρχάς θα θέλαμε να τονίσουμε ότι βασική αρχή της Αυτοάμυνας σύμφωνα με τον Π.Ο.Α.Α. είναι η αναγνώριση και η αποφυγή του κινδύνου. Η γνώση της Αυτοάμυνας πρέπει να περιλαμβάνει την καλή γνώση της τακτικής αντιμετώπισης ενός κινδύνου και κατά δευτερεύοντα λόγω της τεχνικής (τεχνικές μάχης).

Μερικές απλές συμβουλές του Π.Ο.Α.Α. είναι οι εξής :
1ον  -  Κατά της μεταφορές σας εάν επισκέπτεστε μια ξένη χώρα φροντίστε να ενημερωθείτε από πριν για της επικίνδυνες περιοχές και αν μπορείτε να ενημερωθείτε και για τους επιμέρους ειδικούς κινδύνους.
2ον  -  Φροντίστε το ντύσιμο σας να μην διαφέρει από αυτό των εγχώριων κατοίκων, να περνάτε όσο μπορείτε απαρατήρητη.
3ον  -  Φροντίστε να μην φοράτε ακριβά κοσμήματα και να μην κρατάτε επιδεικτικά ακριβές κάμερες, ιδίως όταν επισκέπτεστε όχι τόσο γνωστές περιοχές.
4ον  -  Σε περίπτωση που βρεθείτε τετ α τετ με κάποιο ένοπλο ληστή που θέλει τα χρήματά σας μην αντιδράσετε βίαια και μην φωνάξετε, δώστε του τα χρήματα σας και μην κάνετε ενέργειες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σας.
Μια πρακτική συμβουλή εδώ είναι να έχετε τα χρήματά σας ή της πιστωτικές κάρτες σας σε μια εσωτερική τσέπη και στο πορτοφόλι σας μερικά χρήματα και κάποια χαρτιά. Έτσι η ζημιά θα είναι αμελιταία και εσείς υγιείς.
Κατά την διαμονή σας:
Φροντίστε να μείνετε σε κάποιο ξενοδοχείο που βρίσκετε σε ασφαλή περιοχή. Εάν το ξενοδοχείο έχει θυρίδα φύλαξης αφήστε εκεί τα πολύτιμα αντικείμενα. Ρωτήστε τους υπαλλήλους για το αν συμβαίνουν συχνά κλοπές ή διαρρήξεις και τι μέτρα έχει πάρει το ξενοδοχείο για αυτό. Αποφεύγετε να μείνετε στο ισόγειο και προτιμήστε κάποιον όροφο που διαμένουν και άλλοι. Ελέγξτε της πόρτες και τα παράθυρα για το πόσο ασφαλή είναι. Εάν χρειαστείτε ταξί πείτε στο ξενοδοχείο να σας καλέσει ταξί που συνεργάζεται και που γνωρίζει.

Σε περίπτωση βιασμού:
Εάν είναι απόπειρα βιασμού ή το (απευκταίο) τελεστή βιασμός κάντε οπωσδήποτε της  κάτωθι ενέργειες:
1ον  - Προσπαθήστε να συγκρατήσετε όσο μπορείτε καλύτερα τα χαρακτηριστικά του δράστη ή των δραστών.
2ον -  Ειδοποιήστε αμέσως την αστυνομία.
3ον  - Μην κάνετε μπάνιο και μην αλλάξετε ρούχα όσο και αν αυτό είναι οδυνηρό, αυτό είναι απαραίτητο για την σύλληψη του δράστη.
4ον  - Ζητήστε άμεσα την γνωμάτευση ειδικού ιατροδικαστή. Εάν η τοπική αστυνομία σας πει ότι είναι δύσκολο να επιμείνετε για την γνωμάτευση αυτή.
5ον  - Επικοινωνήστε με την τοπική Πρεσβεία ή Προξενείο και ζητήστε τους βοήθεια όσον αφορά την Νομική διαδικασία, έχετε επαφή με της αρχές και μετά το τέλος του ταξιδιού σας και ενημερωθείτε για την σύλληψη του δράστη και την δικαστική συνέχεια της υπόθεσης.

Συμβουλές για παιδιά :
1ον  - Τα μικρά παιδιά κατά τα ταξίδια δεν θα πρέπει να απομακρύνονται από δίπλα μας. Αν τύχει και χαθεί ένα παιδί θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τα τηλεφωνά μας σταθερά & κινητά και πως μπορεί να καλέσει από εκεί που βρίσκεται. Αν χαθεί σε κάποιο μαγαζί ή εμπορικό κέντρο, να μην απομακρυνθεί από το σημείο που ήταν με την μαμά του την τελευταία φορά. Αν χρειαστεί βοήθεια να μην απευθυνθεί στον οποιοδήποτε περαστικό, αλλά να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ένστολο (αστυνομικό ή security) ή από κάποια μητέρα που κρατάει ένα μικρό παιδί από το χέρι.        
2ον  - Σε περίπτωση αρπαγής του από κάποιον άγνωστο να φωνάξει με όλη του την δύναμη ‘‘βοήθεια αυτός δεν είναι ο μπαμπά μου με κλέβει αυτήν τη στιγμή’’. Πολύ άνθρωποι αν δουν κάποιον να τραβάει από το χέρι ένα παιδί που κλαίει και φωνάζει μπορούν να υποθέσουν ότι είναι ο γονιό του.

Εν κατακλείδι οι ανωτέρω συμβουλές δεν έχουν σε καμία περίπτωση σκοπό να μας κάνουν καχύποπτους και να βλέπουμε παντού κινδύνους. Είναι απλά κάποιες οδηγίες που θα κάνουν το ταξίδι μας πιο ασφαλές και συνεπώς πιο ευχάριστο.
Ο Π.Ο.Α.Α. διοργανώνει τακτικά σεμινάρια τακτικής & τεχνικών αυτοάμυνας για άνδρες & γυναίκες. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στα τηλέφωνα: 210 3815540,  6942 974068 & στο email: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε ή στέλνοντας email στο travelchat.gr, το οποίο ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον του για το έργο που παράγει.

Γιάννης Λαιμοδέτης
 
(C)2006-2007 Travelchat.