Αποστολέας Θέμα: Ελικώνας, Δίρφη, Ζήρια Απόδραση στα βουνά της... γειτονιάς μας!  (Αναγνώστηκε 5449 φορές)

Αποσυνδεδεμένος taxidiaris

 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 302
 • Φύλο: Άντρας
  • ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥ
Στα έλατα του Ελικώνα
Με μια ματιά: O Eλικώνας με τη στιβαρή «μονοκόμματη» παρουσία του ορθώνεται περήφανος ανάμεσα στον Κορινθιακό κόλπο και στις πεδιάδες της Βοιωτίας. Το όμορφο βουνό είναι γνωστό με αυτό το όνομα από τα πανάρχαια χρόνια. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ είχαν την κατοικία τους οι εννέα Μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Για τους ορειβάτες ανέκαθεν αποτελούσε ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον πεδίο για σύντομες πεζοπορικές διαδρομές. Σήμερα μπορεί να μη διεκδικεί τη φήμη του «in» θέρετρου, όπως συμβαίνει με τον κοντινό Παρνασσό, αυτό όμως μόνο ως θετικό στοιχείο μπορούμε να το αξιολογήσουμε, αφού δεν ταλαιπωρείται από την κοσμοπλημμύρα του διάσημου γείτονά του. Τα χωριά του, Αγία Άννα και Ελικώνας (ή αλλιώς Ζερίκι), διαθέτουν υποδομή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφετηρία για εξορμήσεις στην ευρύτερη αυτή περιοχή. Και τα δύο προσεγγίζονται από τον οδικό άξονα που συνδέει τη Θήβα με τη Λιβαδειά και την Αράχοβα.
Πώς θα πάτε: Ερχόμενοι από Θήβα, μετά την Αλίαρτο θα στρίψετε αριστερά όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Άγιο Γεώργιο, Αγία Άννα. O δρόμος καλός, αλλά με αρκετές στροφές, θα σας φέρει γρήγορα (15 χλμ.) στο οροπέδιο του Ελικώνα, σε υψόμετρο 700 μ., όπου απαγκιάζει η Αγία Άννα, αγκαλιασμένη από πυκνό ελατόδασος. Λίγο βορειότερα και σε υψόμετρο 950 μ. βρίσκεται το χωριό Ελικώνας (ή Ζερίκι), που όμως προσεγγίζεται πιο εύκολα από τη Λιβαδειά. Χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό δρόμο της Λιβαδειάς, θα συνεχίσετε για Αράχοβα μέχρι να συναντήσετε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο αριστερά, που θα σας φέρει στην πλατεία του χωριού (17 χλμ.). Το χωριό Ελικώνας είναι κτισμένο στη ράχη του ομώνυμου βουνού. Μια εποχιακή λιμνούλα και καταπράσινα ορεινά λιβάδια καλωσορίζουν τους επισκέπτες.
Τι θα δείτε: Από την Αγία Άννα πολύ ευχάριστη είναι η ασφαλτοστρωμένη διαδρομή που οδηγεί στο χωριό Κυριάκι (14 χλμ.). Με καλό καιρό, προτείνουμε μια στάση στην τοποθεσία «Αρβανίτα» με το διαμορφωμένο χώρο αναψυχής, τα θεόρατα έλατα και με θέα στην ψηλότερη κορυφή του βουνού, την όμορφη Παλιοβούνα (στα 1.748 μ.). Το χειμώνα τα χιόνια εδώ είναι σύνηθες φαινόμενο, όμως, ακόμη κι αν τύχει ο καιρός να μη βοηθήσει, σίγουρα οι μοναδικές ορεινές εικόνες αυτού του τόπου θα σας ανταμείψουν. Από το χωριό Κυριάκι, αν πάρετε τον καλό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στο Δίστομο, θα περάσετε από το χωριό Στείρι, από όπου εύκολα θα προσεγγίσετε την ιστορική μονή του Oσίου Λουκά, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Το Δίστομο απέχει από το Στείρι 5 χλμ. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε για Αράχοβα (19 χλμ.) ή να επιστρέψετε στη Λιβαδειά (25 χλμ.).
Πού θα φάτε: Στις πλατείες των χωριών Ελικώνας και Αγία Άννα υπάρχουν ψησταριές με ντόπια κρέατα και το ανάλογο περιβάλλον. Στην Αγία Άννα θα προτείνουμε το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Ελικώνιο».

Πού θα μείνετε
Ελικώνας: Στο πέτρινο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής «Πολύμνια», τηλ.: 22610-25.429, 28.808, 26.668. Διαθέτει επιπλωμένα διαμερίσματα με τζάκι και όλες τις ανέσεις.
Αγία Άννα: Στην είσοδο του χωριού, σε προνομιακή θέση με θέα τις κορυφές του Ελικώνα, θα βρείτε το καινούργιο ξενοδοχείο «Ελικώνιο», τηλ.: 22610-94.444 και 22610-42.894, ένα ιδανικό καταφύγιο για ξεκούραση μετά από τις περιηγήσεις στις πλαγιές του Ελικώνα.
Ευαγγελίστρια: Στο ορεινό χωριό του Ζαγαρά (παρακλάδι του Ελικώνα), που προσεγγίζεται από την Αλίαρτο, θα βρείτε το πολύ καλό «Κτήμα Μουσών», τηλ.: 22680-22.100, 6936-740.330. .Δίρφη, στη στέγη της Εύβοιας
Με μια ματιά: Η δροσιά της θάλασσας και η ανάσα του βουνού ανταμώνουν συνδυάζοντας με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο τα χρώματα και τις οσμές του τοπίου. Χιόνι, ομίχλη, φαράγγια, βουνοκορφές και γκρεμοτόπια... Ανταριασμένο σκηνικό, που όμως γλυκαίνει με τις πρώτες ζεστές ακτίνες του αιγαιοπελαγίτικου ήλιου. Η ιδανική αυτή συνύπαρξη βουνού και θάλασσας αποδεικνύει τη συναρπαστική γεωμορφολογία της Ελλάδας, αλλά και της νησιώτικης Εύβοιας. Η Δίρφη είναι το μεγαλύτερο βουνό της Εύβοιας, με την κορυφή της Δέλφι να φτάνει στα 1.743 μ. υψόμετρο. O χαρακτηριστικός ηφαιστειογενής κώνος, όπου απολήγει η ορεινή κορμοστασιά της, είναι ορατός από κάθε σχεδόν σημείο του νησιού, ακόμα κι από τη Στερεά Ελλάδα. Συνήθως το χειμώνα ξεπροβάλλει χιονισμένος και ανταριασμένος.
Πώς θα πάτε: Η πιο γνωστή ορεινή διαδρομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί προς τη Δίρφη είναι αυτή που οδηγεί στο χωριό Στενή, το οποίο βρίσκεται χτισμένο στις κατάφυτες πλαγιές της σε υψόμετρο 500 μ. και απέχει 30 χλμ. από Χαλκίδα. O δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και εκτός από λίγες στροφές δεν θα συναντήσετε κανένα άλλο πρόβλημα. Το κεφαλοχώρι της Δίρφης απαρτίζεται από δύο οικισμούς, την Άνω και Κάτω Στενή, απλωμένους σε πλαγιά με άφθονη βλάστηση. Η παρουσία ενός μικρού ποταμού που κυλά τα γάργαρα νερά του μέσα από τους αιωνόβιους πλάτανους συμπληρώνει αρμονικά με χρώματα και ήχους τη φυσική παλέτα. Βέβαια, η Στενή, ακριβώς λόγω του υπέροχου τοπίου της, μαζεύει τα Σαββατοκύριακα αρκετό κόσμο από την Αθήνα, αλλά και τις άλλες κοντινότερες πόλεις της Εύβοιας. Από τις γειτονιές του χωριού ξεκινά ίσως η πιο συναρπαστική διαδρομή, που θα φέρει τους ενδιαφερόμενους στα ανεμοδαρμένα ύψη του βουνού κι από εκεί στις παραλίες του ανοιχτού Αιγαίου.
Τι θα δείτε: Αφήνουμε πίσω τη Στενή και το... «νέφος» που αναδύεται από τις δεκάδες ψησταριές, περνάμε την κατάφυτη τοποθεσία «Βρύση Γιατρού» λίγο έξω από το χωριό και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε το μεικτό δάσος καστανιάς κι ελάτης. Στα 5 χλμ. βγαίνουμε σε χαρακτηριστικό διάσελο με πανοραμική θέα. Aριστερά μας ξεχωρίζει ο μονοκόμματος κώνος της Δίρφης, ολόλευκος μέχρι αργά την άνοιξη. Δεξιά κυριαρχεί στο τοπίο η μακρόστενη αλπική σιλουέτα του Ξεροβουνίου. Στο βάθος, μέσα από δάση και ρεματιές, ξεπροβάλλει με καθαρό καιρό το καταλυτικό γαλάζιο του Αιγαίου. Από αυτό το πράγματι εντυπωσιακό σημείο θα δούμε αριστερά μας να φεύγει ένας δύσκολος χωμάτινος δρόμος με κατεύθυνση προς την ψηλότερη κορυφή. Αν τον ακολουθήσουμε, θα καταλήξουμε μετά από 2 χλμ. στην τοποθεσία Λειρί, σε υψόμετρο 1.120 μ., όπου βρίσκεται το καταφύγιο του Oρειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας. Από την άλλη μεριά, ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος κατηφορίζει με συνεχόμενες στροφές για το χωριουδάκι Στρόπωνες, όπου θα φτάσουμε μετά από 11 χλμ. άκρως συναρπαστικής διαδρομής. Στους Στρόπωνες, που αξίζει να ειπωθεί ότι το χειμώνα το χωριό συχνά μένει αποκλεισμένο, θα βρείτε βενζινάδικο. Συνολικά να υπολογίζετε ότι θα διανύσετε 16 χλμ. από Στενή για Στρόπωνες και φυσικά με άφθονες στροφές. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε είτε παραλιακά προς την απλωτή ακρογιαλιά της Χιλιαδούς είτε να αναζητήσετε το όμορφο ορεινό χωριό Μετόχι.
Πού θα φάτε: Στη Στενή, στην είσοδο του χωριού, θα βρείτε παραταγμένες κατά μήκος του ποταμού αρκετές ταβέρνες και ψησταριές όπου η κρεοφαγία είναι υποχρεωτική. Στη θέση «Βρύση Γιατρού», έξω από τη Στενή, τα Σαββατοκύριακα στήνεται ένα μικρό παζάρι παραδοσιακών προϊόντων. Εξαιρετικής ποιότητας είναι η ρίγανη, το τσάι του βουνού και τα κάστανα. Στην παραλία της Χιλιαδούς, όταν ανοίξει ο καιρός, λειτουργούν ψαροταβέρνες.


Πού θα μείνετε
Σίγουρα η περιοχή της Δίρφης δεν έχει την υποδομή που θα έπρεπε για έναν τόσο κοντινό στην Αθήνα προορισμό. Στη Στενή υπάρχουν δύο μικρά ξενοδοχεία Γ΄ κατηγορίας που έχουν καλή θέρμανση και τις σχετικές ανέσεις: «Δίρφη», τηλ.: 22280-51.217 και «Στενή», τηλ.: 22280-51.221. Για να διανυκτερεύσετε στο καταφύγιο, θα πρέπει πρώτα να έρθετε σε συνεννόηση με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας, στο τηλ.: 22210-25.230. .Ζήρια, το αλπικό πρόσωπο του Μοριά
Με μια ματιά: Καθώς το ύψος της πλησιάζει τα 2.500 μ., η Ζήρια αναμφίβολα διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στα ομορφότερα βουνά της Πελοποννήσου. Με το όνομα «Όρος Κυλλήνη» αναφέρεται στους περισσότερους χάρτες, όμως οι ντόπιοι προτιμούν να το αποκαλούν Ζήρια ή κατά παράφραση Τζήρια, όνομα νεότερο που προέρχεται από τη σλαβική λέξη «ζήρι» που σημαίνει βελανίδι. Στο βόρειο τμήμα του, το βουνό «σβήνει» σχετικά ομαλά στη θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου, ενώ στο νότο τα νερά της Στυμφαλίας λίμνης το χωρίζουν από τον Oλίγυρτο και η δασωμένη κοίτη του Όλβιου ποταμού από την κοιλάδα του Φενεού. Oλόγυρα από το βουνό ένα πλήθος χωριών που απλώνουν τις γειτονιές τους σε μικρό η μεγάλο υψόμετρο, αποζητά τη δροσιά των νερών του, τα πλούσια βοσκοτόπια των κορυφογραμμών, τη σκιά των δασών του. Όμως, το γνωστότερο χωριό, κι αυτό που διαθέτει την καλύτερη υποδομή, είναι τα Τρίκαλα με τις τρεις συνοικίες τους, που προσεγγίζονται εύκολα από το παραθαλάσσιο Ξυλόκαστρο.
Πώς θα πάτε: Για να φτάσετε στα Τρίκαλα, θα πρέπει να πάτε μέχρι το παραλιακό Ξυλόκαστρο, το οποίο απέχει 125 χλμ. από την Αθήνα, μόλις 35 χλμ. από την Κόρινθο και 96 χλμ. από την Πάτρα. O ασφαλτοστρωμένος και με άφθονες στροφές δρόμος περνά κάτω από την εθνική οδό και αρχίζει να ανηφορίζει στις πλαγιές του βουνού για 34 χλμ., έως ότου καταλήξει στα Κάτω Τρίκαλα. Ακολουθούν τα Μεσαία και αμέσως μετά τα Άνω Τρίκαλα. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες διαδρομές που οδηγούν στο γνωστό ορεινό θέρετρο, αρκεί να έχεις διάθεση για περισσότερα χιλιόμετρα και περιπλανήσεις.
Τι θα δείτε: Από τη συνοικία των Άνω Τρικάλων, ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος, αφού περάσει από το μοναστήρι του Αϊ-Βλάση, ανηφορίζει για το υψίπεδο της Ζήριας, όπου βρίσκονται και τα δύο ορειβατικά καταφύγια, καθώς και η μικρή και σχεδόν μόνιμα παγωμένη το χειμώνα λίμνη Δασίου. Θα πρέπει να είναι πολύ ήπιος ο χειμώνας για να μη βρείτε εδώ χιόνι, ακόμη και μέχρι αργά το Μάρτιο. Μια εξίσου ενδιαφέρουσα ασφαλτοστρωμένη αλλά σαφώς πιο ήσυχη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από τα Μεσαία Τρίκαλα, περνά από την Καρυά και καταλήγει στο διάσελο της Εβροστίνας, όπου αν θέλετε μπορείτε εύκολα να κατηφορίσετε για τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου ή να συνεχίσετε την περιήγησή σας προς τα χωριά του Φενεού.
Πού θα φάτε: Η σχέση ποιότητας και τιμών σε αρκετές ταβέρνες της περιοχής ακόμη δεν είναι η καλύτερη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ταβέρνες «Αγνάντι» και «Πλάτανος» στα Μεσαία Τρίκαλα, ενώ στα Άνω Τρίκαλα τις ταβέρνες «του Δεκλερή» και «Τρικάλων Γεύσεις». Στο κοντινό χωριό Ρίζα υπάρχει η ψησταριά «Τζάκια». Στα Μεσαία Τρίκαλα για καφέ ή γλυκό θα πάτε στο πολύ συμπαθητικό «Αλφαβητάρι».


Πού θα μείνετε
Υπάρχουν εξαιρετικά ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενες κατοικίες. Τα περισσότερα από αυτά είναι νεόκτιστα, οι τιμές όμως ίσως είναι λίγο τσιμπημένες, καθώς όλα τα καλά καταλύματα θα τα βρείτε με πάνω από 100 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Άνω Τρίκαλα:
«Φλαμπουρίτσα», τηλ.: 27430-91.131, «Βαρνεβό», τηλ.: 27430-91.222, «Βλάσης», τηλ.: 27430-91.234-91.235, «Καταφύγιο Ερμής», τηλ.: 27430-91.121, «Πηγή Ταρλαμπά», τηλ.: 27430-91.267, «La grandalla», τηλ.: 27430-91.398.
Μεσαία Τρίκαλα:
«Αρχοντικό Φιαμέγκου», τηλ.: 27430-91.188, «Δρυάδες», τηλ.: 27430-23.002, «Ενθύμιο», τηλ.: 27430-23.803, «Μύσαιον», τηλ.: 27430-91.141, «Ξενώνας Σπαθή», τηλ.: 27430-91.229, «Oυρανοδρομίες», τηλ.: 27430-91.416, «Χελυδορέα», τηλ.: 27430-91.444-4.
Κάτω Τρίκαλα:
«Το αχουράκι», τηλ.: 27430-91.156, «Μυριάνθιστη», τηλ.: 27430-91.114, «Ναϊάδες», τηλ.: 27430-91.401, «Παλιόκαστρο», τηλ.: 27430-71.323. .

www.vita.gr
Το ταξίδι είναι γνώση,εμπειρία,σταθμός.

Αποσυνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30840
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Ελικώνας, Δίρφη, Ζήρια Απόδραση στα βουνά της... γειτονιάς μας!
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 14, 2009, 00:03:09 πμ »
Ωραια...προορισμοι κοντινοι...εστω και για μονοημερο!! :dance:

Αποσυνδεδεμένος xenia

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1178
 • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Ελικώνας, Δίρφη, Ζήρια Απόδραση στα βουνά της... γειτονιάς μας!
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 15, 2009, 18:53:05 μμ »
Kαι τα τρια βουνα ειναι super...οποιος δεν εχει παει προς τα κει να το κανει συντομα. :yahoo:

Αποσυνδεδεμένος GNS

 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 1508
 • Φύλο: Άντρας
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ-ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Απ: Ελικώνας, Δίρφη, Ζήρια Απόδραση στα βουνά της... γειτονιάς μας!
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 15, 2009, 21:51:00 μμ »
Ωραια...προορισμοι κοντινοι...εστω και για μονοημερο!! :dance:

πηγα 2 φορες μονοημερη στο ορος ζηρεια. με πηγε παρεα που ηξερε την περιοχη και
περασα τελεια... :yahoo: :yahoo:
αν και την μια φορα ανεβηκα για πεζοπορια στο βουνο για 5 ωρες και τα επεξα..... :laugh:
don't drink & drive!!!