9η ΜΑΪΟΥ «Ημέρα της Νίκης»
Στις 8 Μαΐου του 1945, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης υπέγραψαν την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας.
78 ΧΡΟΝΙΑ πέρασαν από τότε.
Όταν η συνθηκολόγηση τέθηκε σε ισχύ και ανακοινώθηκε η νίκη από τη σοβιετική κυβέρνηση, είχε ήδη ξημερώσει στη Μόσχα η 9η Μαΐου.
Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, στοίχισε τη ζωή περίπου 27 εκατομμυρίων πολιτών της Σοβιετικής Ένωσης και επηρέασε άμεσα σχεδόν όλες τις οικογένειες της χώρας.
Μέχρι σήμερα, είναι δύσκολο να βρεθεί μια οικογένεια στη Ρωσία που δεν έχει χάσει κάποιον πρόγονό της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Για τον λόγο αυτό, η 9η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η ΕΣΣΔ νίκησε τη ναζιστική Γερμανία, έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα της Νίκης κατά του φασισμού και αποτελεί πολύ σημαντική ημερομηνία για τη Ρωσία.
Με διάταγμα του Ιωσήφ Στάλιν η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως αργία και παρέμενε ως μη εργάσιμη μέρα έως το 1948, όμως μετά καταργήθηκε για αρκετά χρόνια.
Το 1965, στην 20ή επέτειο της Ημέρας της Νίκης ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ επανάφερε την ημέρα αυτή ως αργία και από τότε, στην Κόκκινη Πλατεία διεξάγονται στρατιωτικές παρελάσεις προς τιμήν των πεσόντων και των βετεράνων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου
Εδώ ένα βίντεο από την παρέλαση στη Κόκκινη Πλατεία.
Μόνο αυτή πήγανε στη παρέλαση.
Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ.
Πρόεδρος της Κιργιζίας Σαντίρ Τζαπάροφ.
Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ.
Πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν
Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο
Πρωθυπουργος της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν
Χρόνια πολλά σε όλους!
Τι να κάνουμε αφού ήμουν 15 χρόνια μαζί τους ηταν μια ξεχωριστή μέρα για όλους που ζούσαν στην Σοβιετικη Ένωση.