Αποστολέας Θέμα: 9 Μαΐου 1945: Μέρα της νίκης των λαών κατά του φασισμού.  (Αναγνώστηκε 233 φορές)

Αποσυνδεδεμένος georgi d

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 296
  • Φύλο: Άντρας
 
Παράθεση
9η ΜΑΪΟΥ «Ημέρα της Νίκης»

Στις 8 Μαΐου του 1945, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης υπέγραψαν την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας.

78 ΧΡΟΝΙΑ πέρασαν από τότε.

Όταν η συνθηκολόγηση τέθηκε σε ισχύ και ανακοινώθηκε η νίκη από τη σοβιετική κυβέρνηση, είχε ήδη ξημερώσει στη Μόσχα η 9η Μαΐου.

Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, στοίχισε τη ζωή περίπου 27 εκατομμυρίων πολιτών της Σοβιετικής Ένωσης και επηρέασε άμεσα σχεδόν όλες τις οικογένειες της χώρας.

Μέχρι σήμερα, είναι δύσκολο να βρεθεί μια οικογένεια στη Ρωσία που δεν έχει χάσει κάποιον πρόγονό της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για τον λόγο αυτό, η 9η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η ΕΣΣΔ νίκησε τη ναζιστική Γερμανία, έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα της Νίκης κατά του φασισμού και αποτελεί πολύ σημαντική ημερομηνία για τη Ρωσία.

Με διάταγμα του Ιωσήφ Στάλιν η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως αργία και παρέμενε ως μη εργάσιμη μέρα έως το 1948, όμως μετά καταργήθηκε για αρκετά χρόνια.

Το 1965, στην 20ή επέτειο της Ημέρας της Νίκης ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ επανάφερε την ημέρα αυτή ως αργία και από τότε, στην Κόκκινη Πλατεία διεξάγονται στρατιωτικές παρελάσεις προς τιμήν των πεσόντων και των βετεράνων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου
Εδώ ένα βίντεο από την παρέλαση στη Κόκκινη Πλατεία.
Μόνο αυτή πήγανε στη παρέλαση.
Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ.
Πρόεδρος της Κιργιζίας Σαντίρ Τζαπάροφ.
Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόγεφ.
Πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν
Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο
Πρωθυπουργος της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν


Χρόνια πολλά σε όλους!
Τι να κάνουμε αφού ήμουν 15 χρόνια μαζί τους ηταν μια ξεχωριστή μέρα για όλους που ζούσαν στην Σοβιετικη Ένωση.





Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31075
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: 9 Μαΐου 1945: Μέρα της νίκης των λαών κατά του φασισμού.
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 09, 2023, 17:17:39 μμ »
Παράθεση
Ημέρα της Ευρώπης: Γιορτάζοντας τα 73 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ

Η «Ημέρα της Ευρώπης» γιορτάζει την υπογραφή της «Διακήρυξης Σουμάν» στις 9 Μαΐου 1950. Η Διακήρυξη που έμελλε να σφραγίσει την συγκεκριμένη ημέρα ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης ειρήνης στη μεταπολεμική Ευρώπη και θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι η μέρα της γιορτής για την ειρήνη, την ενότητα και τη συνεργασία.

Φέτος, η Ημέρα της Ευρώπης σηματοδοτεί και την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους δεξιοτήτων.

Για να τιμήσουν την ιδιαίτερη αυτή μέρα, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσωπειών της σε ολόκληρο τον κόσμο, θα διοργανώσουν ευρύ φάσμα διαδικτυακών και επιτόπιων δραστηριοτήτων, παρέχοντας στους πολίτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να βιώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Διακήρυξη Σουμάν»
 
9 Μαΐου 1950. Η συμβολική αυτή ημερομηνία αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η Διακήρυξη Σουμάν, που παρουσιάστηκε από τον τότε Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ρ. Σουμάν, πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, τα μέλη της οποίας θα διαχειρίζονταν από κοινού την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα.

Η ΕΚΑΧ, της οποίας ιδρυτικά μέλη ήταν η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ήταν ο πρώτος από μια σειρά υπερεθνικών ευρωπαϊκών θεσμών που τελικά μετεξελίχθηκαν στη σημερινή «Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ιστορικό

Το 1950, τα κράτη της Ευρώπης προσπαθούσαν ακόμη να επουλώσουν τις πληγές τους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος είχε λήξει πέντε χρόνια πριν.

Αποφασισμένες να αποτρέψουν την επανάληψη ενός τέτοιου φρικτού πολέμου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατέληξαν στο ότι η από κοινού διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα θα καθιστούσε στο μέλλον έναν πόλεμο μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας - όπως επί λέξει αναφέρεται στη διακήρυξη - "όχι μόνον αδιανόητο αλλά και υλικά αδύνατο".

Επικράτησε ο συλλογισμός, και ορθά, ότι η συγχώνευση οικονομικών συμφερόντων θα βοηθούσε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την ενοποίηση της Ευρώπης. Η προσχώρηση στην ΕΚΑΧ ήταν ανοικτή και σε άλλες χώρες.

Επισης στις 9 Μαΐου γιορταζεται η Ημέρα της Ευρώπης, που φετος κλεινει 73 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ