Αποστολέας Θέμα: Νέα της UNESCO  (Αναγνώστηκε 2897 φορές)

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31085
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα της UNESCO
« Απάντηση #10 στις: Δεκέμβριος 08, 2018, 11:14:54 πμ »
Ηράκλειο: Πρόταση του δήμου για ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO



Οι διαδικασίες για την υποψηφιότητα ένταξης του Μινωικού Πολιτισμού στην Παγκόσμια Πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στο δημαρχείο Ηρακλείου η πρόεδρος της επιτροπής UNESCO για την Ελλάδα, Καίτη Τζιτζικώστα, με τον δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Λαμπρινό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, η κ. Τζιτζικώστα πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο δημαρχείο συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Ομίλου UNESCO στο Ηράκλειο, Γιάννη Σαμιώτη.
Η ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στον κατάλογο της UNESKO προωθείται από τη δημοτική Αρχή της πόλης και, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου, «πριν το τέλος του έτους, ο δήμαρχος Ηρακλείου θα έχει επαφές στο Υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα αυτό».

Στη συνάντηση του δημάρχου Ηρακλείου με τα στελέχη της UNESKO παραβρέθηκε και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού, Gian Andrea Garancini, που πρότεινε να διοργανωθεί στο Ηράκλειο η Πανευρωπαϊκή συνάντηση των 37 Επιτροπών της UNESCO, καθώς και η γενική συνέλευση των 25 Ομίλων που λειτουργούν στην Ελλάδα το 2019.

Η κυρία Τζιτζικώστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση για υποψηφιότητα του Ηρακλείου, για την πραγματοποίηση της Πανευρωπαϊκής συνάντησης, στη συνεδρίαση της ολομέλειας της UNESCO το επόμενο διάστημα στο Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31085
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα της UNESCO
« Απάντηση #11 στις: Ιούνιος 26, 2021, 05:25:04 πμ »
Η Βενετία στη λίστα «Παγκόσμιας κληρονομιάς σε κίνδυνο» της UNESCO



Η UNESCO συνέστησε να προστεθεί η Βενετία στη λίστα «Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο» του διεθνούς οργανισμού.

Η σύσταση ή «σχέδιο απόφασης» έγινε μετά την οριστικοποίηση της ετήσιας έκθεσης διατήρησης. Και η αιτία είναι τα κρουαζιερόπλοια.

Οι συζητήσεις για την ενδεχόμενη προσθήκη της εμβληματικής βυθισμένης πόλης της Ιταλίας στον απειλούμενο κατάλογο της UNESCO έχουν τεθεί στην προσωρινή ημερήσια διάταξη για τη σύνοδο ολομέλειας της. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 16-31 Ιουλίου και η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα λάβει την τελική απόφαση.



Τα κρουαζιερόπλοια το πρόβλημα

Η επιτροπή της UNESCO έγραψε στην έκθεσή της: «Ενώ υπάρχουν ήδη νόμιμες απαγορεύσεις για την είσοδο πλοίων άνω των 40.000 τόνων στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την πρόσδεση αυτών των μεγάλων πλοίων.

Το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να αναζητά μια μακροπρόθεσμη λύση με απόλυτη επείγουσα ανάγκη. Δίνοντας προτεραιότητα στην επιλογή απαγόρευσης των μεγάλων πλοίων από τη λιμνοθάλασσα και κατά προτίμηση την ανακατεύθυνση τους σε πιο κατάλληλα λιμάνια της περιοχής».

Ο υπερτουρισμός και άλλοι παράγοντες

Ενώ η κρουαζιέρα μέσα στους αιώνες της πλωτής οδού της πόλης βλάπτει την ακεραιότητα της, η Επιτροπή Κληρονομιάς σημείωσε επίσης ότι τα «εγγενή χαρακτηριστικά» της Βενετίας επιδεινώθηκαν επίσης από άλλους παράγοντες. Περιέγραψε λεπτομερώς τις «περίπλοκες επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού. Τη συνεχή μείωση του πληθυσμού και τις βασικές ελλείψεις στη διακυβέρνηση. Καθώς και τη διαχείριση που οδήγησε σε σημαντική απώλεια ιστορικής αυθεντικότητας εντός της Βενετίας»

https://www.tourismtoday.gr/

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31085
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα της UNESCO
« Απάντηση #12 στις: Ιούλιος 20, 2021, 17:41:37 μμ »
Όλυμπος: Υποψήφιος για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO!

Ο Όλυμπος, το πιο μυθικό βουνό της ιστορίας, εδώ και δεκαετίες είναι μάλλον περιφρονημένος από την τουριστική προβολή της χώρας. Στις εκθέσεις του εξωτερικού σπάνια βλέπεις μια εικόνα του Ολύμπου στο ελληνικό περίπτερο σε αντίθεση με το περίπτερο της Τουρκίας όπου σε περίοπτη θέση φιγουράρουν τα τέσσερα βουνά με το όνομα Όλυμπος που υπάρχουν στην επικράτεια της.

Μόλις τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία του τμήματος τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της  Marketing Greece δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικό βίντεο για τον Όλυμπο  που έκανε αξιόλογες θεάσεις στο διαδίκτυο.

Τα γράφουμε όλα αυτά καθώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της τριμερούς Επιτροπής, που έχει συσταθεί από εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού,  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η χρηματοδότηση του φακέλου που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Σεπτέμβρη 2022 και θα εξεταστεί τον Ιανουάριο του 2023 θα γίνει με πόρους του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η Επιτροπή προκειμένου να συντάξει την πρόταση της υποψηφιότητας του Ολύμπου θα στηριχθεί στον φυσικό πλούτο, και την πολιτιστική κληρονομιά –υλική και άυλη- του μυθικού αυτού βουνού, που καταγράφηκε στα Ομηρικά έπη και τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα της αρχαιότητας, αποτελώντας ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς. Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ο Όλυμπος διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα του, με πάνω από 20 τοπικά ενδημικά είδη, πολλά από τα οποία αναπτύσσονται σε υποαλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα.
 
Ο Όλυμπος βρίσκεται ήδη στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ από το 1981 η UNESCO τον ενέταξε στον παγκόσμιο κατάλογο αποθεμάτων βιόσφαιρας του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα». Με Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί μετά από πρόταση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, ο Όλυμπος και η ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 366.000 στρεμμάτων, τίθεται υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας με ορισμένες χρήσεις γης. Όλα τα υφιστάμενα καθεστώτα προστασίας πρόκειται να συμπεριληφθούν στον φάκελο που θα συνταχθεί, ενισχύοντας την εν λόγω υποψηφιότητα.

https://www.facebook.com/OmorfaTaxidia/

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31085
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα της UNESCO
« Απάντηση #13 στις: Ιούλιος 21, 2021, 16:02:06 μμ »
Η UNESCO αφαιρεί το Λίβερπουλ από τον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς

Η αγγλική πόλη Λίβερπουλ αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO αφού η πολιτιστική αυτή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών έκρινε ότι νέα κτήρια, μεταξύ των οποίων και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, υπονόμευσαν την ελκυστικότητα που έχουν οι βικτοριανές της αποβάθρες.

Το Λίβερπουλ χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2004 και εντάχθηκε στη σχετική λίστα όπου περιλαμβάνονται μνημεία όπως το Σινικό Τείχος, το Ταζ Μαχάλ και ο Πύργος της Πίζας. Η πόλη είναι μόλις το τρίτο μέρος που αφαιρείται από τον κατάλογο αυτόν.

Ύστερα από ψηφοφορία στην Κίνα των μελών της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η UNESCO ανέφερε στο Twitter ότι το Λίβερπουλ θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο του παγκόσμιου πολιτιστικού οργανισμού.

Η Τζοάν Άντερσον, δήμαρχος του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι η απόφαση είναι «ακατανόητη» και πως ελπίζει να υποβληθεί έφεση.

«Είμαι πολύ απογοητευμένη και ανήσυχη από αυτή την απόφαση να αρθεί το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Λίβερπουλ, που έρχεται μία δεκαετία αφότου η UNESCO επισκέφθηκε τελευταία φορά την πόλη για να τη δει ιδίοις όμμασι» είπε. «Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να εξετάσουμε εάν μπορούμε να υποβάλουμε έφεση» πρόσθεσε.

Τη μεγάλη απογοήτευσή της εξέφρασε και η βρετανική κυβέρνηση.

«Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από αυτή την απόφαση και εκτιμούμε ότι το Λίβερπουλ συνεχίζει να αξίζει το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι αποβάθρες στην ιστορία και γενικότερα στην πόλη» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Τα μόνα άλλα μνημεία που αφαιρέθηκαν στο παρελθόν από τον κατάλογο αυτό είναι ένα καταφύγιο άγριας ζωής στο Ομάν ύστερα από περιστατικά λαθροθηρίας και απώλεια ενδιαιτήματος και η κοιλάδα του Έλβα στη Δρέσδη της Γερμανίας το 2009 όταν πάνω από το ποτάμι κατασκευάστηκε μια γέφυρα τεσσάρων λωρίδων.

Ο χαρακτηρισμός των μνημείων ως πολιτιστική κληρονομιά τούς δίνει πρόσβαση σε χρηματοδότηση των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρησή τους και προβολή σε τουριστικούς οδηγούς σε όλο τον κόσμο.

Το Λίβερπουλ απειλούνταν με διαγραφή του από τη λίστα από το 2012 αφού η UNESCO προειδοποίησε ότι νέα κτήρια αλλάζουν τον ορίζοντα της πόλης και καταστρέφουν την αξία του ως κληρονομιάς του παραλιακού της τμήματος.

https://www.zougla.gr/

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31085
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα της UNESCO
« Απάντηση #14 στις: Ιούλιος 29, 2021, 18:42:43 μμ »
Η UNESCO απειλεί να αφαιρέσει το Stonehenge από το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Το Στόουνχεντζ μπορεί να χάσει το καθεστώς της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς λόγω της κατασκευής σήραγγας κάτω από το ορόσημο, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές.

Ο Οργανισμός Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) προειδοποίησε τις βρετανικές αρχές ότι λόγω της κατασκευής του υπόγειου αυτοκινητόδρομου, το Στόουνχεντζ θα λάβει την ιδιότητα ενός αντικειμένου που απειλείται. Και θα ακολουθήσει αποκλεισμός από τον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το έργο του υπόγειου διαδρόμου εγκρίθηκε από το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει το φορτίο κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου Α303. Ο διάδρομος θα έχει μήκος σχεδόν 3 χιλιόμετρα.

Το Stonehenge είναι ένα προϊστορικό μνημείο στην πεδιάδα του Salisbury στο Wiltshire της Αγγλίας, δύο μίλια δυτικά του Amesbury. Αποτελείται από έναν εξωτερικό δακτύλιο από κάθετες πέτρες, κάθετες ύψους περίπου 13 ποδιών, πλάτους επτά ποδιών και βάρους περίπου 25 τόνων, με τη σύνδεση οριζόντιων λίθων.

Μέσα είναι ένας δακτύλιος από μικρότερα μπλε. Μέσα σε αυτά υπάρχουν τρίλιθοι, δύο πιο ογκώδη κάθετα Sarsens που ενώνονται με ένα υπέρθυρο. Όλο το μνημείο,  προσανατολίζεται προς την ανατολή του ηλίου στο θερινό ηλιοστάσιο. Οι πέτρες είναι τοποθετημένες μέσα σε χωματουργικά έργα στη μέση του πιο πυκνού συγκροτήματος μνημείων της Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκατοντάδων τύμβων.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι κατασκευάστηκε από το 3000 π.Χ. έως το 2000 π.Χ. Η γύρω κυκλική όχθη και χαντάκι, που αποτελούν την αρχική φάση του μνημείου, χρονολογούνται περίπου το 3100 π.Χ. Οι πρώτοι bluestones δημιουργήθηκαν μεταξύ 2400 και 2200 π.Χ., αν και μπορεί να ήταν στο χώρο ήδη από το 3000 π.Χ.

Ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Στόουνχεντζ θεωρείται ως βρετανική πολιτιστική εικόνα. Είναι ένα νομικά προστατευμένο Προγραμματισμένο Αρχαίο Μνημείο από το 1882, όταν η νομοθεσία για την προστασία των ιστορικών μνημείων εισήχθη με επιτυχία στη Βρετανία. Ο χώρος και τα περίχωρά του προστέθηκαν στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1986. Το Stonehenge ανήκει στο Στέμμα και διαχειρίζεται η Αγγλική Κληρονομιά. η γύρω γη ανήκει στο National Trust.

https://www.tourismtoday.gr/

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31085
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα της UNESCO
« Απάντηση #15 στις: Σεπτέμβριος 20, 2023, 09:15:08 πμ »
Το Ζαγόρι στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ!

Στον Κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ  εγγράφηκε το Ζαγόρι, στο πλαίσιο της 46ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που γίνεται στο Ριάντ.

«Για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της χώρας μας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές εγγραφές αφορούσαν σε αγαθά της Αρχαιότητας ή του Βυζαντίου» τονίζει σε δήλωση της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

«Η εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί πρόσκληση και υποχρέωση της χώρας μας να διατηρήσει και να προστατεύσει αλώβητη αυτήν κληρονομιά, που από σήμερα καθίσταται παγκόσμια» καταλήγει η υπουργός Πολιτισμού.

https://www.facebook.com/OmorfaTaxidia/