Αποστολέας Θέμα: Μέτσοβο – Καλάβρυτα  (Αναγνώστηκε 3231 φορές)

Συνδεδεμένος McElk

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 650
Μέτσοβο – Καλάβρυτα
« στις: Μάιος 23, 2018, 21:07:08 μμ »
Καλάβρυτα η συνέχεια από το Μέτσοβο στην ενότητα της Ηπείρου

Η κύρια αιτία για την επίσκεψη στα Καλάβρυτα ήταν η διαδρομή με τον  Οδοντωτό!! Όνειρο της παιδικής ηλικίας από το 1965 όταν μαθητής της Ε’ δημοτικού κάναμε το μάθημα στο Αναγνωστικό: http://users.sch.gr/gvasileiad/book/anae1955/index.html  (σελ. 199)

Η επιθυμία αυτή αναζωπυρώθηκε πρόσφατα διαβάζοντας την ιστορία του Δήμου: Ο οδοντωτός, τα έλατα και το καλό κρασί!

Και ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί μετά μισό αιώνα και κάτι ψιλά, για την ακρίβεια 53 χρόνια!! :happy: :bigr: :happy:

Στην Ολυμπία Οδό πήραμε την έξοδο για Καλάβρυτα και αρχίσαμε την άνοδο στα Αροάνια Όρη (Χελμός).



Καθ’ οδόν περάσαμε από την Ζαχλωρού (θυμόμουν το τοπωνύμιο από το παραπάνω πόνημα του Αναγνωστικού) με σκοπό να γευματίσουμε αλλά τα ταβερνάκια ήταν όλα κλειστά και κάναν ετοιμασίες για το Σαββατοκύριακο. Πληροφορήθηκα ότι την μεθεπομένη - δεύτερη Κυριακή του Μαΐου - είναι καθιερωμένη κάθε χρόνο μαζική πεζοπορία από περιπατητές στο φαράγγι του Βουραϊκού.



Συνεχίσαμε για τα Καλάβρυτα και το κατάλυμά μας με την πρωτότυπη ρεσεψιόν (βαγόνι τραίνου!) και τον συμπαθέστατο σκυλούκο!







Αργότερα κάναμε μερικές βόλτες στην κωμόπολη



ενώ για δείπνο επιλέξαμε το Οινομαγειρείον το Σπιτικό βασιζόμενοι στις διθυραμβικές κριτικές στο tripadvisor, επιλογή που αποδείχτηκε άριστη. :good:



Τα ξημερώματα της επομένης έμεινα αποσβολωμένος να  κοιτώ από το δωμάτιο τη θέα του λεκανοπεδίου, με το συμπαγές σύννεφο πάνω στα Καλάβρυτα να μοιάζει με λίμνη – θέαμα εντελώς ασυνήθιστο σε μας τους … καμπίσιους!



Κατεβήκαμε στο σταθμό και έβγαλα το Kalavryta City Pass που εκτός του εισιτηρίου για τον οδοντωτό περιλαμβάνει και είσοδο σε άλλα 2-3 αξιοθέατα και πήραμε το πρώτο δρομολόγιο για Διακοφτό.



Το τραίνο είχε λίγο κόσμο - 3-4 ζευγάρια και ένα γκρούπ Γιαπωνέζων - οπότε απολαύσαμε την μιας ώρας διαδρομή έχοντας θέα και από το εμπρός παράθυρο των μηχανοδηγών.







Ότι και να γράψω εδώ για το θέαμα θα είναι λίγο και φτωχό! Ποια Τέμπη και ποιες Βάθρες και ποιο τραίνο … Κούζκο-Μάτσου Πίκτσου. Μόνο με κάποιον που έκανε τη διαδρομή θα έλεγα: -Πήγες; -Πήγα!  -Ανέβηκες; -Ανέβηκα!  Τελεία και παύλα.

Στο Διακοφτό είχαμε επιλέξει να πάρουμε το μεθεπόμενο δρομολόγιο οπότε είχαμε στη διάθεσή μας περί τη μιάμιση ώρα. Υπήρχαν στο σταθμό μερικές παλιές ατμομηχανές, μια καλογυαλισμένη προφανώς για φωτογραφίσεις  και δυο-τρεις παραμελημένες και κακομοίρικες.





Λάτρης των παλιών μηχανών θα μπορούσα να τις περιεργάζομαι ώρες ολόκληρες (διακρίνεται εδώ ο μηχανισμός που κατέβαζε τον οδοντωτό τροχό)



αλλά η συνταξιδιώτισσα δεν είχε το παραμικρό ενδιαφέρον. Έτσι καθίσαμε για καφεδάκι μέχρι τη στιγμή της επιστροφής. Το τραίνο αυτή τη φορά ήταν υπερπλήρες. Πήρα το αμάξι που είχα παρκάρει άνετα κοντά στο σταθμό και φύγαμε για το Σπήλαιο των Λιμνών http://www.kastriacave.gr/ Από τα καλύτερα που έχω επισκεφθεί και με τους πιο ενδιαφέροντες σχηματισμούς σταλακτιτών. Όχι οι συνηθισμένοι κωνικοί αλλά σε σχήμα κουρτίνας ή γιγαντιαίας μέδουσας. Οι φωτογραφίες μέσα δεν επιτρέπονται αλλά έβγαλα μία στη ζούλα.



Λιτή ξενάγηση από μία κοπέλα η οποία όμως δε γνώριζε τα στοιχειώδη αγγλικά να τα μεταφράσει σε μερικούς ξένους που ήταν στο γκρουπ. Έτσι ανέλαβε κάποιος δικός μας. Συνεχίσαμε για την τοποθεσία Πλανητέρο όπου οι πηγές του Αροάνιου ποταμού.



Αρκετά ταβερνάκια με σπεσιαλιτέ την πέστροφα – καθίσαμε στις Πηγές δίπλα στο ρέμα με το κελαρυστό νεράκι και μέχρι να έρθουν τα κυρίως ξεκινήσαμε με καπνιστή πέστροφα :food: Μετά το λουκούλλειο γεύμα κάναμε την βόλτα μας στο δασάκι με τα πλατάνια και είδαμε πως σχηματίζονται τα ρεματάκια από τα αναβλύζοντα νερά. Μέσα σε 30 μέτρα από το τίποτα σχηματιζόταν ρεματάκι πλάτους ενάμισι μέτρου!





Επιστρέφοντας στη βάση μας κάναμε ένα πέρασμα από το χωριό Κάτω Λουσοί και τον πύργο των Πετμεζαίων.



Στη βραδινή έξοδο καθίσαμε στον κεντρικό πεζόδρομο και γευτήκαμε άλλη μια σπεσιαλιτέ – όπως διαπίστωσα - των Καλαβρύτων τα σιροπιαστά γλυκά!  :happy:

« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 24, 2018, 21:42:03 μμ by dk »

Αποσυνδεδεμένος dimosf

  • Συντονιστής Gallery
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4651
  • Φύλο: Άντρας
  • disaki.blogspot.gr και fototsepi.blogspot.gr
    • το δισάκι μου στον ώμο......
Απ: Μέτσοβο – Καλάβρυτα
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 23, 2018, 23:42:06 μμ »
Έτσι μπράβο! Ο Βουραϊκός είναι έρωτας. Και σε άλλα με υγεία!

Συνδεδεμένος McElk

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 650
Απ: Μέτσοβο – Καλάβρυτα
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 25, 2018, 20:22:51 μμ »
Μετά το πρωινό φορτώσαμε και κατηφορίσαμε για την κωμόπολη.



Κάναμε στάση στη διαδρομή για το μνημείο των εκτελεσθέντων το 1943





και συνεχίσαμε στο μουσείο του ολοκαυτώματος με φωτογραφίες και ντοκουμέντα της εποχής, προσωπικά αντικείμενα των εκτελεσθέντων, έγγραφα κλπ









Με ένα σφίξιμο στο στομάχι αναχωρήσαμε για τη  μονή της Αγ. Λαύρας.



Ο ιστορικός πλάτανος, η εκκλησία (ανακατασκευασμένη) και τέλος μέσα στο μουσείο της μονής τα άγια των αγίων : το λάβαρο της επανάστασης!! Οι «παλιοί»  είχαμε διδαχθεί την ελλ. ιστορία  με έμφαση στις επαναστάσεις, στις μάχες, στους ήρωες έτσι για μένα ήταν δεν ήταν μια απλή επίσκεψη αλλά προσκύνημα στο μέρος που έλαβε χώρα ένα τόσο ιστορικό γεγονός!







Κοντά στη μονή και το μνημείο του αγώνα του ΄21



Αποχαιρετήσαμε τα Καλάβρυτα και κατηφορίσαμε για Ζαχλωρού. Ήθελα οπωσδήποτε μια τελευταία ματιά στον ιστορικό σταθμό του ηρωικού παλιού ατμοκίνητου οδοντωτού. Καθίσαμε για λίγο και πήραμε κάτι πρόχειρο σε ένα από τα ταβερνάκια όπου είχαν κάνει… κατάληψη οι εκατοντάδες περιπατητές.





Συνεχίζοντας το δρόμο μας κάναμε ένα πέρασμα και από τη Μονή Μεγ. Σπηλαίου.



Στην Αθήνα μείναμε λιγότερο από το αναμενόμενο – μόνο δυο βράδια - και έτσι δεν  μπόρεσα να κάνω όσα είχα στο πρόγραμμα μεταξύ αυτών να δω και φίλους από το φόρουμ  :pardon: Στου Ψυρρή  τη βγάλαμε και τα δυο βράδια, στο Λίθος για φαγητό και στο Σερμπετόσπιτο για πολίτικα γλυκά :good: Μεσημέρι της Τρίτης αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο μας κοντά στο Σταθμό Λαρίσης και σε 9 ώρες είμαστε στα πάτρια, κάνοντας μονοκοπανιά τα 910 χιλιόμετρα δρόμου.

Υ.Γ. Αφού εκπληρώθηκε η επιθυμία με τον Οδοντωτό, προέκυψε άλλη βλέποντας τους πεζοπόρους. Να κάνω και περπατώντας τη διαδρομή στο φαράγγι του Βουραϊκού!Ελπίζω να μπορέσω να την πραγματοποιήσω προτού περάσουν και πάλι άλλα 53 χρόνια!!! :bigr:
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 26, 2018, 22:22:49 μμ by dk »

Αποσυνδεδεμένος dimosf

  • Συντονιστής Gallery
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 4651
  • Φύλο: Άντρας
  • disaki.blogspot.gr και fototsepi.blogspot.gr
    • το δισάκι μου στον ώμο......
Απ: Μέτσοβο – Καλάβρυτα
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 26, 2018, 10:40:34 πμ »
Με το καλό να το κάνεις κι αυτό! Άλλη μοναδική εμπειρία! Πολλούς χαιρετισμούς

Συνδεδεμένος McElk

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 650
Απ: Μέτσοβο – Καλάβρυτα
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 29, 2018, 08:34:08 πμ »
Ευχαριστώ Δήμο. Καλή συνέχεια και σε σας!