Είναι η τρίτη φορά που πάω στην λουτρόπολη αυτή της Βουλγαρίας και … έπεται συνέχεια ! Τα 190 χιλιόμετρα από τελωνείο Ορμενίου (Svilengrad) μέχρι Pazardzhik, όπου η παράκαμψη για Velingrad, είναι πλέον εύκολη υπόθεση μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου εδώ και ένα μήνα. Η τιμή της βινιέτας (7ήμερης) έχει αυξηθεί από τα 10 στα 15 λέβα. Μετά το Pazardzhik και στα τελυταία 15 χιλιόμετρα πρίν το Velingrad ο επαρχιακός δρόμος οδεύει μέσα από μια κοιλάδα που θυμίζει τα Τέμπη. Απότομα βράχια δεξιά και αριστερά και στο μέσον ρέμα, δρόμος και σιδηρόδρομος κάνουν τη διαδρομή πολύ ενδιαφέρουσα.

Στην πόλη των 25.000 κατοίκων υπάρχουν πάνω από 50 ξενοδοχεία (μεταξύ αυτών και 5-6 πεντάστερα) τα περισσότερα με εγκαταστάσεις spa με ιαματικά νερά από την καρστική πηγή Kleptuza
http://bnr.bg/el/post/100126302/-spa
Στο κέντρο της πόλης πεζόδρομοι με καταστήματα ενώ χώρο για πάρκιν βρίσκεις εύκολα και χωρίς χρέωση. Μπαράκια, καφετερίες, ρεστωράν κλπ είναι λίγα σε αριθμό αλλά κάθε ξενοδ. έχει τους δικούς του χώρους που μπορεί κανείς να επισκεφθεί, ιδίως στα πεντάστερα.




Καταλύσαμε στο ξεν Velina στις παρυφές ελατοδάσους σε αρκετή απόσταση από το κέντρο της πόλης (110 λέβα μετά πρωινού το δίκλινο) και για δυο μέρες απολαύσαμε τα spa.

Οι άντρες της παρέας αποτολμήσαμε και μπάνιο στην εξωτερική πισίνα !! ενώ οι γυναίκες έκαναν μασάζ (50 λέβα-1 ώρα)

Στο ενδιάμεσο επισκεφθήκαμε την περιοχή της λίμνης Batak η οποία σε αντίθεση με το … κακάσχημο όνομά της (βούρκος, κατακάθι σημαίνει στα Τουρκικά), είναι πανέμορφη. Στο γύρω υπάρχουν ξενοδοχεία και παραθεριστικές κατοικίες. Η λίμνη ήταν παγωμένη ενώ ξεχώριζε ένα κατάφυτο νησάκι.


Στην επιστροφή για τα πάτρια κάναμε μια ενδιάμεση στάση στη Φιλιππούπολη για βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο και την παλιά πόλη και γεύμα στο Raffy bar.




Το πάρκιν στην πλατεία μπροστά στο ξεν. Trimontium στα 2 λέβα η ώρα. Η τιμή του αερίου (LPG) στα 0,86 λέβα ήτοι 0,44 ευρώ.