Να προσθεσω και εγω την "κουτσουλια" μου {αγαπημενη εκφραση της γιαγιας μου},
αιτιας δοθεισης , των χθεσινων παραπονων της famek.
Τι πρεπει να προσεξετε περισσοτερο σε μια ομαδικη εκδρομη {γκρουπ} απο την εμπειρια μου.
Το αεροπλανο φτανει να μην ειναι της "air peftw", η διαδρομη διαρκει 1,2 Η 3 ωρες το πολυ!!! =μπορειτε να κανετε οικονομια εδω
Το ξενοδοχειο αρκει να ειναι καθαρο και ανετο. {αλλωστε μονο εναν υπνο θα κανετε εκει} = και εδω μπορειτε να κανετε οικονομια
{ μην πεφτετε στην παγιδα των 4* του εξωτερικου. Τα κριτηρια δεν ειναι τα ιδια. Ειναι θεμα παροχων -πολλες φορες του κολου, σορρυ
για την εκφραση- και απλα σπαταλατε πολλα χρηματα για κατι που ανετα θα μπορουσαμε να το πουμε 3στερο η και 2 αστερων !!!}
Στις ξεναγησεις να αναφερουν πολυ ξεκαθαρα
που θα σας πανε !!! Οχι γενικα...{πχ, βολτα στην κοστα μπραβα, ναι ,αλλα που στην κοστα
μπραβα ειναι μια περιοχη με 50 χλμ !!!}
Προσοχη στις λεπτομερεις των περιγραφων
ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ.. θα ξεναγηθουμε, θα δουμε ή θα περιηγηθουμε !!! ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ
θα ξεναγηθουμε= θα παμε και καποιος επισημος ξεναγος τα μας δειξει και θα μας εξηγησει τι ειναι αυτο που επισκεπτομαστε!!!!
θα δουμε = θα παμε , θα κατεβουμε απο το λεωφορειο και θα το δουμε μονο. ΔΕΝ θα μπειτε μεσα , ουτε ειναι υποχρεωμενος κανεις να σας εξηγησει.
θα επισκευτουμε= θα μπειτε μεσα, αλλα κανενας δεν θα σας εξηγησει τιποτα πχ. μεσα σε ενα μουσειο. Οταν το γραφειο δεν διαθετει ξεναγο, δεν λεει
ποτε για ενα μουσειο, θα ξεναγηθουμε, λεει θα το επισκευτουμε.....μην ξεχασετε να προσφερετε και σοκολατακια στον οικοδεσποτη
θα περιηγηθουμε = θα σας κανουν βολτα με το λεωφορειο. ΔΕΝ ειναι υποχρεωμενοι να σας κατεβασουν ΠΟΥΘΕΝΑ. Οποιος προλαβε να δει, ειδε!!!!
Κατα την προσωπικη μου αποψη, οχι για να βλογησω τα γενεια μου, ο
Ξεναγος-αρχηγος, ειναι ο καταλυτικος παραγων, να κανει μια εκδρομη
ευχαριστη ή δυσαρεστη.
Ρωτηστε, πριν κλεισετε μια εκδρομη, τι αρχηγο θα εχετε. Θα ειναι "μουφα"? δηλαδη ερασιτεχνης ή επαγγελματιας?
Μουφα ξεναγος= συνηθως επαγγελεται κατι εποχιακο η ειναι εκπαιδευτικος που εχουν ολο το καλοκαιρι αδεια. Συνοδευει γκρουπ , αν ειστε
τυχεροι σε μερη που εχει ξαναπαει , ξερει 5 πραγματα και σας "ψιλοενημερωνει" . Αν ειστε ατυχοι , θα ΤΟΝ ενημερωσετε εσεις
Κοιταζουν να κανουν "αρπαχτες", συνηθως σας κουβαλαν σε μαγαζια {αν γνωριζει} που παιρνουν προμηθεια. Ο στοχος τους ειναι να κονομισουν
οσο γινεται απο ενα ταξιδι πιο πολλα.Δεν τον ενδειαφερει να κανει καλο ονομα, δεν ειναι αλλωστε αυτη η δουλεια του.
Επαγγελματιας συνοδος =Συνηθως κανει συγκεκριμενους προορισμους , που σημαινει οτι γνωριζει καλα την περιοχη. Προσπαθει να κανει την δουλεια
του καλα, γιατι απο δω βιοποριζεται, και δεν θελει να ακουστουν παραπονα. Παρ αυτα κοιταζει και αυτος να 'κονομισει' απο τα εξτρα, γιατι
συνηθως δεν τους πληρωνουν καλα. Τα αφεντικα νομιζουν οτι επειδη ταξιδευουν και τους πληρωνουν τον υπνο θα επρεπε να ειναι ευγνωμονες.
ΞΕΝΑΓΟΣ-ΑΡΧΗΓΟΣ= Ειναι ελευθερος επαγγελματιας, ως εκ τουτου πρωτος σκοπος ειναι να κανει καλο ονομα για να τον προτιμανε.
Ειναι τουλαχιστον πτυχιουχος ιστορικος ή αρχαιολογος , κοινωνιολογος , θρησκευτικος ή φιλλολογος, εχει επισημη αδεια ξεναγησεων απο
το κρατος και φυσικα κατα την διαρκεια ξεναγησεων δεν κρυβεται , οπως κανουν οι σκετοι συνοδοι ή που αναγκαζονται να καλουν ξεναγους
{ ισως οχι γιατι δεν ξερουν αλλα η νομοθεσια ορισμενων κρατων απαγορευει στα γκρουπ να ξεναγουνται απο ΜΗ ντοπιους νομιμους ξεναγους,
οπως Αυστρια, Γαλλια, Ισπανια, Ιταλια, Τσεχια ...}
Πρωτο του μελημα, να περασει το γκρουπ καλα, να πουν καλα λογια στην ελλαδα γιαυτον , να συστησουν τον προορισμο αυτον σε φιλους,
{επειδη περασσανε καλα} , για να εχει συνεχομενη δουλεια. Οσον αφορα τα εξτρα, ισως παρει και αυτος ενα δωρακι , ποτε ομως σε βαρος του
γκρουπ, επειδη ειναι ντοπιος και τον γνωριζουν τα μαγαζια πχ. νυχτερινα κεντρα, η εστιατορια, και τον ανταμοιβουν για την πελατεια που
τους πηγαινει. Γνωριζει ολα τα κολπα για να περασετε καλα και φτηνα και προ παντος υπαρχει ενα επιπεδο, λογω σπουδων !!!
Οπως βλεπετε τον μεγαλυτερο ρολο , παιζει ο νομιμος , επαγγελματιας ξεναγος.
ΖΗΤΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ επισημους ξεναγους για αρχηγους και η εκδρομη σας εχει σφραγιδα επιτυχιας 100%.