Αποστολέας Θέμα: Η Βαρκελώνη με τα μάτια της carmen!!  (Αναγνώστηκε 33006 φορές)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Η Βαρκελώνη με τα μάτια της carmen!!
« Απάντηση #20 στις: Μάιος 08, 2012, 00:09:11 πμ »
Παντου ή σχεδον παντου, βλεπεις διασπαρτα ομορφα παλια σπιτακια, με επιβλητικα αναγλυφα,

ή με ομορφα ισπανικα σγκραφιτι

μαρμαρινα στολιδια,

ή ανακαινισμενα παλια κτηρια

Το Σαντς ήταν ενα ευπορο χωριο που ασχολειτο με την κλωστουφαντουργια,στην οποια διεπρεψε και διαπρεπει μεχρι και σημερα η Βαρκελωνη.Διεθετε πολλα βαφεια υφασματων,αφου ειχε κοντινη προσβαση στον ποταμο αλλα και στο μεγαλο βιομηχανικο παρκο {λιμνη} που συγκεντρωνε τα νερα που προερχονταν απο τον ποταμο Λιουμπρεγκατ και τα τροφοδοτουσε στα βαφεια.Ειχε πολλους πυργους "φαρους" ελεγχου της σταθμης των νερων.Με τους ολυμπιακους αγωνες το Βιομηχανικο αυτο παρκο μεταφερθηκε σε μακρυνη {περιπου 40 χλμ} ειδικη βιομηχανικη ζωνη, ενω οι εγκαταστασεις αυτες μετατραπηκαν σε μια πολυ εντυπωσιακη λιμνη και παιδικη χαρα

Αλλου ειναι μια στενη λωριδα,αλλου μια μεγαλη λιμνη,

Με μοντερνα γλυπτα-παιχνιδια τσουλιθρες οπως αυτος  ο δρακος

Εδω βλεπουμε και τον Ποσειδωνα

ενω απο την αλλη πλευρα  εχει ωραια βλαστηση και ενα αναψυκτηριο...ειναι ενα,μαλλον εγινε ενα, πανεμορφο και πολυ πρωτοτυπο παρκο,που σιγουρα αξιζει να το επισκευτει κανεις...{μετα τα μεγαλα trade mark αξιοθετα-ακους dk???}

Πισω απ το πανεμορφο φυσικο πια και οχι βιομηχανικο τοπιο του Βιομηχανικου παρκου {Parc Industrial}οπως εμεινε να λεγεται βρισκεται ο μεγαλος {δευτερος} σιδ/κος σταθμος της πολης ο Εστασιο Σαντς

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Μάιος 08, 2012, 00:34:44 πμ »
Ο Σαντς Εστασιο ειναι σχετικα καινουριος σταθμος υπερσυγχρονος

Ολος ο  σταθμος {οι γραμμες} ειναι υπογειες, σε διαφορα επιπεδα..
που στα "υπογεια" του φιλοξενει τοσο γραμμες μετρο και προαστειακου, οσο και τραινων μεσαιας και μεγαλης αποστασης.
Τελευταιως και τα ΑVE {alta velocidad=υψηλης ταχυτητας-ισπανικα} αλλα και ωσονουπω το γαλλικο GTV..

Πανω απο τον σταθμο, βρισκεται το υπερπολυτελειας ξενοδοχειο Barcelo Sants.{μεχρι προσφατα ειχε πολυ προσιτες τιμες}

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Μάιος 12, 2012, 00:40:46 πμ »

Aπο την δεξια πλευρα του δρομου, ειναι η βιομηχανικη περιοχη Zona Franca αφου βρισκεται κοντα στο λιμανι, η οποια επισης προσπαθει  να αποκτησει ενα πιο ανθρωπινο προσωπο.Απο  την στιγμη που δημιουργηθηκαν οι Ολυμπιακες εγκαταστασεις επανω στον λοφο του Μοντζουικ, η Ζονα Φρανκα,μερα με την μερα γινεται ολο και πιο ομορφη

Kαι παρ ολη την αναπτυξη και τεχνολογια, κοντα στον πανεμορφο λοφο του Μοντζουικ υπαρχει ακομη μια γειτονια βγαλμενη μεσα απο μια μακρυνη εποχη, λες και δεν ειναι στο κεντρο τηε Βαρκελωνης, αλλα απο καποιο χωριο...

Και να που φτασαμε στην περιβοητη πλατεια Ισπανιας {Placa Espanya} Απο τις πιο ομορφες αλλα και νεοτερες πλατειες αφου σχεδιαστηκε και κατασκευαστηκε το 1929, για την δευτερη διεθνηεκθεση Βαρκελωνης

Απο αυτην την οπτικη γωνια η Πλατεια Ισπανιας βλεπει στις εκθεσιακες εγκαταστασεις που οριοθετουνται απο τα δυο καμπαναρια-
πυργοι, εμπνευσμενα απο το αντιστοιχο καμπαναριο της Πλατειας του Αγ.Μαρκου της Βενετιας σε φυσικο  μεγεθος  στα 3/4.
Τα εκθεσιακα κτηρια και γενικα αυτη η μερια  της πλατειας ειναι εμπνευσμενη απο την πλατεια του Βατικανο.Ετσι σε σχημα αγκαλιας μαζι με τις κιονοστοιχειες..Στο βαθος επιβλητικο ξεχωριζει το Παλαου Ναθιοναλ και ο λοφος του Μοντζουικ.

Απ αυτην την πλευρα βλεπουμε την πολη την πρωην "αρενα" ταυρομαχιων ,σημερα εμπορικο  κεντρο και το ξενοδοχειο  Plaza Catalonia. H πλατεια το αποβραδο ειναι ακομα  πιο ομορφη με ολον αυτο τον φωτισμο!!!
Πισω απο τα ψηλα κτηρια βρισκεται ο σταθμος εστασιο Σαντς και το βιομηχανικο παρκο. Στο κεντρο της πλατειας δεσποζει επιβλητικο ενα μνημειο ..

« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 12, 2012, 00:47:54 πμ by carmen »

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #23 στις: Μάιος 12, 2012, 01:13:46 πμ »

Κανονικα εχει τοοοσα να πω, και για το μνημειο,αλλα και για το μαγικο συντριβανι μπροστα απο το Παλαου Ναθιοναλ...αλλα μπαινω στον πειρασμο να μην  σας τα πω ολα..Εεεε..αλλιως θα μεινω ανεργη  :laugh:
Αλλα..
αμα μεινω ανεργη δεν θα γελαω καθολου  :mad:   :pardon:
απο την αλλη...δεν μου παει καρδια...χμμμ  :scratch:  αφηστε με να το σκεφτω λιγακι..

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
« Απάντηση #24 στις: Μάιος 12, 2012, 08:06:39 πμ »
Κανονικα εχει τοοοσα να πω, και για το μνημειο,αλλα και για το μαγικο συντριβανι μπροστα απο το Παλαου Ναθιοναλ...αλλα μπαινω στον πειρασμο να μην  σας τα πω ολα..Εεεε..αλλιως θα μεινω ανεργη  :laugh:
Αλλα... αμα μεινω ανεργη δεν θα γελαω καθολου  :mad:   :pardon:
απο την αλλη...δεν μου παει καρδια...χμμμ  :scratch:  αφηστε με να το σκεφτω λιγακι..

Eλπιζω να το σκεφτηκες και να το μοιραστεις μαζι μας... :sad:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Μάιος 14, 2012, 00:46:10 πμ »
Aχχ, τι να κανω.. δεν μπορω να σας χαλασω χατιρι..ελπιζω παρ αυτα οταν και αμα θα ερθετε να μας φερετε ενα μπουκαλι  τσιπουρο  :drink:
Στην πλατεια Ισπανιας λοιπον, στηθηκε η διεθνης εκθεση το 1929, υπο τις αγρυπνες επιβλεψεις του πρωτου δικτατορα Πριμο ντε Ριμπεϊρα, αφου η πρωτη που ειχε γινει το 1888 στο σημερινο παρκο Σιουταντέγια {κατι σαν το Σεντραλ Παρκ της ΝΥ} ειχε μεγαλη επιτυχια.Περα απο τα εντυπωσιακα κτηρια δεξια και αριστερα αποφασιστηκε να χτιστει και ενα πολυ ομορφο κτηριο στις παρυφες του λοφου Μοντζουϊκ που θα εντυπωσιαζε τους εμπορικους επισκεπτες περισσοτερο απ ολα. Τα πρωτα σχεδια ηταν πραγματι πολυ εντυπωσιακα καθως ηταν εμπνευσης τυπου Γκαουντι και πολυ μοντερνιστικα.Ο Δικτατωρ ομως ,για να μην προωθηθει η Βαρκελωνη και μονο, ζητησε κατι σε πιο κλασσικο και ετσι μας προεκυψε το Παλαου Ναθιοναλ,του Eugenio Cendoya και Enric Catà, μαζι με τον  Pere Domènech i Roura, αφου απορριφθηκε το αρχικο σχεδιο του επισης διασημου μοντερνιστη αρχιτεκτονα και φιλου του Γκαουντι,  Puig i Cadafalch {Καζα  Amatller διπλα απο το Μπατλιό} και του   Guillem Busquets.
 Στα "ποδια" του Παλαου Ναθιοναλ ζητησε να κατασκευαστει ενα συντριβανι ,που ομοιό του δεν υπηρχε μεχρι τοτε στην ευρωπη.
Το Φοντ Μάτζικα {Font Magica} ή κατα το ελληνικοτερο το μαγικο συντριβανι. Ο λοφος του Μοντζουικ ηταν μεχρι τοτε ενας ανυδρος και αδενδρος ξεροτοπος, στην κυριολεξια το "νταμαρι" της πολης, αφου απο εκει παιρνανε τηνπετρα για την κατασκευη πολλων κτηριων της Βαρκελωνης απο την Σαντα Μαρια ντελ Μαρ {1350} μεχρι την Σαγραδα Φαμιλια { 1882}... αργοτερα χρησιμευσε και σαν νεκροταφειο {απο την πλευρα της θαλασσας}, αλλα οχι πια.
 Απο το  1929 εγινε το επικεντρο τοσο με την εκθεση οσο και με τους ολυμπιακους αγωνες που ειχαν προγραμματιστει για το 1936!!
 Ετσι αρχισε η αναπλαση ,ο οικοδομικος οργασμος και η δενδροφυτευση της περιοχης.Πολυ δυσκολα εργα αφου ο βραχος ειναι σχεδον συμπαγης γρανιτης.
 Σημερα ο λοφος του Μοντζουϊκ {Montjuic} ειναι μια οαση πρασινου,αθλοπαιδιων και πολιτισμου...

Αυτη ηταν η  εικονα της πλατειας {ανυπαρκτης} και των παρυφων του λοφου του Μοντζουικ οταν ειχαν αρχισει τα εργα γυρω στο 1923

Αυτος ειναι ο πανεμορφος λοφος μας σημερα

Το μαγικο συντριβανι εγινε το 1929 απο τον μηχανικο Carles Buigas, στην θεση των 4 δωρικων κιόνων που ειχε σχεδιασει ο Josep Puig i Cadafalch και που συμβολιζαν την Καταλανια.Εργο που δεν ενεκρινε ο Δικτατορας Ριμπεϊρα και ζητησε να καταστραφουν .

Στην θεση τους μπηκε το  συντριβανι ,που αποκαλεστηκε "μαγικο",για τις ωραιοτατες χορογραφιες νερων σε συνδιασμο ηχο {μουσικη} και χρωματα {φως}.Μεχρι και  σημερα δεν υπαρχει ωραιοτερη μουσικοχορευτικη ατραξιον συντριβανιου στην ευρωπη
Και να τη η εκθεση τελειωμενη το 1929 !!! μαζι με το συντριβανι της.

βεβαια με το σημερα η διαφορα ειναι πολυ μεγαλη αφου πολλα εργα εγιναν ξανα απ την αρχη και για τους ολυμπιακους του 1992... Τελικα πόσοι ολυμπιακοι γινανε?? {Θα το πουμε παρακάτω}...

Οι "εθνικιστικες " κολωνες του αρχιτ. Κανταφαλτς ξαναστηθηκαν περσυ λιγο πιο περα απ την αρχικη τους θεση. Συμβολιζουν τις τεσσερεις κοκκινες λοριδες της Καταλανικης σημαιας και τις 4 επαρχιες της καταλωνιας {Βαρκελωνη-Ταρραγονα-Λιέϊδα και Χιρονα}.

Το συντριβανι ειναι σημερα πιο ομορφο απο ποτε.
Λειτουργει {το καλοκαιρι} Πεμπτη-Παρασκευη-Σαββατο απο τις 9-11 -οσο σκοτεινιαζει τοσο πιο ομορφα φαινονται τα χρωματα
ενω τον χειμωνα Παρασκευη και Σαββατο 7 με 9 το βραδυ. [δωρεαν]

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Μάιος 14, 2012, 00:56:47 πμ »
Για να γινει το συντριβανι χρειαστηκε να εργαστουν 3.000 εργατες επι μισο χρονο συνεχεια

Οι αντλιες στελνουν το νερο μεχρι και εκατο μετρα υψος...ενω μετα το 1992, προστεθηκε το σχεδιο "συννεφο"

Πολλα σχεδια και χρωματα λειτουργουν ανεξαρτητα και το αποτελεσμα ειναι απιθανο
Η μουσικηπου πλαισιωνει την χορογραφια αλλαζει συνεχεια και ανα τεταρτο εχει και διαφορα στυλ, κλασσικο, μοντερνο, κινηματογραφικο...

Θα μπορουσα να βαζω ολη νυχτα φωτογραφιες απ το συντριβανι αλλα ... πρεπει να συνεχισουμε  :pardon:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #27 στις: Μάιος 14, 2012, 01:20:50 πμ »
Ενα πολυ μικρο life στιγμιοτυπο απο τις χορογραφιες

Εκει στο συντριβανι μπροστα το 1988, γιορταστηκε ,τη παρουσια, χιλιαδων Βαρκελωνεζων η εκλογη της Βαρκελωνης για τους Ολυμπιακους αγωνες του 1992.Ο Φρεντυ Μερκουρι των Queen και η υψιφωνος Μονσερατ Καμπαγιέ {Βαρκελωνεζα} τραγουδησαν το " Barcelona" {που εγραψε ο Φρεντυ, το οποιο ειναι κατι σαν ροκ-οπερα..Αργοτερα τραγουδηθηκε και στηντελετη εναρξης των αγωνων. Το τραγουδι αυτο ειναι σημερα ο ατυπος "εθνικος" υμνος της Βαρκελωνης ...{μετα το Σεγκιδόρς}
Ειναι υπεροχο,αξιζει να το ακουσετε..οσο εντυπωσιακη ηταν και η γιορτη!!!!

Αλλα, ας ριξουμε μια ματια και στο Παλαου Ναθιοναλ , ή αλλιως την εθνικη επαυλη..
{  η φωτο  εδω ειναι πριν την αποκατασταση των ιονικων κιονων}

Το κτηριο αυτο λοιπον, επιλεχθηκε για να φιλοξενησει τα κεντρικα γραφεια της τοτε εκθεσης του 1929, και επισης σαν μια εκθεση εργων τεχνης που μαζευτηκαν απ ολη την Ισπανια {μουσεια και ιδ. συλλογες}

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Μάιος 14, 2012, 23:21:54 μμ »
Σημερα, το Παλαου Ναθιοναλ {εθνικη επαυλη και οχι βασιλικο σπιτι=ανακτορο} ειναι ενα απο  τα καλυτερα μουσεια τεχνης της Βαρκελωνης.Με θεματα απο την ρωμανικη εποχη μεχρι την συγχρονη.Αναμεσα στους πινακες συγκαταλεγονται  και τρια αριστουργηματα του Ελ Γκρεκο. Διαθετει, εκτος απο τους εκθεσιακους χωρους και μια τεραστια αιθουσα οπου γινονται συνηθως εκκλησιαστικες συναυλιες,  χαριν του μεγαλου και σπουδαιου οργανου που διαθετει.

Η εσωτερικη διακοσμηση ειναι παρα πολυ ωραια προσεγμενη αναγεννησιακη

Αλλα και απ εξω τα γλυπτα και οι μπορντουρες ειναι πολυ ομορφες

Το κτηριο ειναι επιβλητικο και παρα πολυ μεγαλο.Αν προγραμματισετε μια επισκεψη στο μουσειο,πρεπει να διαθεσετε τουλαχιστον 2 με 3 ωρες..Εγω παντα το χαρακτηριζω σαν εναν "μικρο Λουβρο"
Για να ανεβειτε πανω στο μουσειο ή θα "ξεποδαριαστειτε" απο τα σκαλοπατια που εχει απο μπροστα, ή θα πατε λιγο πιο αριστερα και θα παρετε τις ανοιχτες κυλιομενες σκαλες

Απ αυτη την  πισω μερια του παλαου Ναθιοναλ ή εν συντομια  MNAC {Museo Nacional de Arte de Catalunya}, βρισκεται το πραγματικο Παλαου,παλατι {επι το σωστοτερον στα ελληνικα ανακτορο} που φιλοξενει την βασιλικη οικογενεια οταν ερχεται στην Βαρκελωνη {σπανια ..}.Ονομαζεται Παλαουέτ ΄Αλμπενιθ, {Palauet Albeniz} γιατι ειναι σχετικα μικρο σε σχεση με τα  "κανονικα" ανακτορα, εχει μονο 20 κρεββατοκαμαρες.. :mocking:

Το παλατακι δεν ειναι παρα πολυ εντυπωσιακο, απ εξω βεβαια, για παλατι, αλλα περιτριγυριζεται  απο πανεμορφους κηπους που διασχιζει  κανεις για  να φτασει σ αυτο.Οι κηποι του Ζοάν Μαράγκαλ

Θα ελεγα οτι ειναι ενας παρα πολυ φροντισμενος χωρος, και ας μην τον επισκεπτονται τακτικα οι βασιλεις..Το κτηριο ανηκει παρ αυτα στην κυβερνηση  της Καταλωνιας. Ο χωρος μαζι με ενα μεγαλο κομματι των κηπων ειναι κλειστος για  το κοινο , ανοιγει μονο σε ειδικες εορτες,αργιες και καποιες Κυριακες.

Λιγο πριν το ανακτορο, καποιες αλλες ανοιχτες κυλιομενες σκαλες οδηγουν στο ολυμπιακο σταδιο, αλλα εμεις θα συνεχισουμε απο κατω τον δρομο κανονικα δεξια του μαγικου συντριβανιου, για  να δουμε και αλλα ενδειαφεροντα αξιοθεατα.
Και πρωτα απ ολα το Caixa Forum, πρωην εργοστασιο  Casaramona σε στυλ modernismo catalán του αρχιτεκ. Cadafalch. Ηταν ενα πρωην εργοστασιο κουβερτας και βαμβ. πετσετων που ανοιξε το 1909.

Τοτε  ηταν της μοδας οι πλουσιοι βιομηχανοι να κανουν οχι μονο  εντυπωσιακα σπιτια, αλλα και εργοστασια.{ενα επισης πανεμορφο εργοστασιο-εν λειτουργια ακομη,παλι απο τον Κανταφαλτς,ειναι και το εργοστασιο σαμπανιας Codorniu αλλα και το σημερινο μουσειο επιστημων.
Λιγο ομως οτι οι δουλειες δεν πηγαιναν καλα,καπακι...εγινε και μια πολυημερη γενικη απεργια το 1920, το εργοστασιο εκλεισε.
Το 1976 , ανακηρυχθηκε κτηριο πολιτιστικου ενδειαφεροντος και μετα αγοραστηκε απο τον μεγαλο χρηματο-πιστωτικο οργανισμο La Caixa {Λα Καισσα} που το μετετρεψε σε πολιτιστικο κτηριο-μουσειο.
Την εισοδο  προς το εργοστασιο, το οποιο και απο μεσα ανακατασκευαστηκε τελειως επιμεληθηκε ο Ιαπωνας αρχιτ.Αrata Isosaki

Φιλοξενει συνηθως  μοντερνες παροδικες εκθεσεις γλυπτικης

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #29 στις: Μάιος 14, 2012, 23:53:40 μμ »
Εξω απο το πρωην εργοστασιο, νυν πολιτιστικο κεντρο, ενας αλλος σπουδαιος  Μαγιορκεζος γλυπτης και ζωγραφος, ο Miguel Barcelo { γνωστος για το γλυπτο του "Θεια Ευχαριστια"  μεσα στον καθεδρικο ναο La SEU της Παλμα ντε Μαγιορκα} εστησε ενα εντυπωσιακοτατο {απο πλευρας φαντασιας} γλυπτο , ο  ελεφαντας...που ακροβατει  πανω στην ...προβοσκιδα του.

Απο την αλλη πλευρα του δρομου, ενα αλλο κτηριο τραβαει την προσοχη μας.Το γερμανικο  περιπτερο που φτιαχτηκε κατα την διαρκεια της εκθεσης του 1929 απο τον ολλανδο αρχιτεκ. Mies van de Rohe. Oι πονηροι γερμανοι, επειδη ηξεραν οτι δεν μπορουσαν να συναγωνιστουν τον τοτε ανθουντα Καταλανικο μοντερνισμο, αποφασισαν να κατασκευασουν κατι πολυ μινιμαλ και συγχρονο {τοτε βεβαια μελλοντικο}

Η αληθεια ειναι, οτι ηταν ενα πολυ ιδιαιτερο για την εποχη εκεινη κτισμα, και γιαυτο οι Βαρκελωνεζοι το κρατησαν σαν αξιοθεατο.
Φανταστειτε το πως θα εντυπωσιαζε τοτε ...το 1929!!! Κατι πολυ....σκετο, μινιμαλ την εποχη του διακοσμητικου πλουτου!!!

Μετα το περιπτερο Μις βαν ντε Ρόε, θα συναντησουμε το διασημο Πόμπλε Εσπανιόλ, {Poble Español} ενα ανοιχτο μουσειο,που αναπαριστα πολλες γειτονιες απο σχεδον καθε αυτονομια της Ισπανιας..Επισκεπτομενος αυτο το μουσειο, ειναι σαν να κανεις ενα ταξιδι αστραπη στις περισσοτερες ισπανικες πολεις. Ο λογος που χτιστηκε αυτο το μουσειο επισης το1929 για την εκθεση ειναι πολυ ...πονηρος
Εδω βλεπουμε την κεντρικη εισοδο, που ειναι κομματι απο τα τειχη της Avilla  μια ιστορικη πολη καμμια 110 χλμ βορεια  απ την Μαρδιτη