Αποστολέας Θέμα: Αμαζόνιος,Η Αρχή του Τέλους!  (Αναγνώστηκε 2574 φορές)

Αποσυνδεδεμένος taxidiaris

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 302
  • Φύλο: Άντρας
    • ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥ
Αμαζόνιος,Η Αρχή του Τέλους!
« στις: Οκτώβριος 21, 2008, 17:08:09 μμ »
Μπροστά στο βωμό του κέρδους μεγάλων πολυεθνικών, στις φιλοδοξίες που τρέφουν οι ντόπιοι κυβερνήτες και στο πνεύμα της παγκοσμιοποίησης, ο θαυμαστός πράσινος κόσμος του Αμαζονίου εκπέμπει σήμα κινδύνου. Μόνο που οι παραλήπτες γυρίζουν την πλάτη...  :indif:
 

Ο Αμαζόνιος, με μήκος 6.516 χιλιόμετρα, ο μεγαλύτερος σε όγκο νερού ποταμός στον πλανήτη (με μέσο όρο ροής 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο!), διανύει τη Ν. Αμερική και εκβάλλει στον Ατλαντικό.

Το όνομά του πήρε από τον Ισπανό Francisco de Orellana, ο οποίος τον διέσχισε την περίοδο 1541-42 και επειδή στη διαδρομή του αυτή αντιμετώπισε πολλές γυναίκες πολεμίστριες (αμαζόνες), τον ονόμασε «Αμαζόνιο».

Στην περιοχή του Αμαζονίου, υπάρχει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, που έχει ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ποσοστό απορρόφησης του άνθρακα από τα φυτά στο έδαφος και στα νερά του ποταμού. Το 10% του συνόλου της βιόσφαιρας της Γης συγκεντρώνεται εκεί, αλλά, λόγω της παράνομης υλοτομίας, κινδυνεύει να χαθεί.

Οι αριθμοί τρομάζουν   :chok:

Κάθε μία ώρα κόβονται περίπου 300 δέντρα. Ο θόρυβος από τα αλυσοπρίονα σκεπάζει κάθε φυσικό ήχο και ο απόηχος έρχεται με τον καπνό από τη φωτιά που καίει τις ρίζες των δέντρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναφυτρώσουν. Μαζί με τις ρίζες καίνε και όποιο ζωντανό οργανισμό υπάρχει γύρω από αυτές.

Οι επιστήμονες, εδώ και χρόνια, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο πώς μπορούν να σώσουν τον τελευταίο αυτό πνεύμονα της Γης. Το 2004, για πρώτη φορά στην ιστορία, κατάφεραν να καταγράψουν τις αλλαγές της ζούγκλας του Αμαζονίου από το Διάστημα. Οι μετρήσεις του δορυφόρου έδειξαν ότι η υγρασία του εδάφους στη λεκάνη του ποταμού μειώνεται και τα φυλλώματα των δένδρων αφυδατώνονται.

Οργώνοντας στον Αμαζόνιο

  Αντιδράσεις των περιβαλλοντολόγων, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για ευρύτερη καταστροφή του οικοσυστήματος, προκαλεί κυρίως η καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων, η μετατροπή τους σε καλλιεργήσιμη ή γενικά εκμεταλλεύσιμη γη, καθώς και η κατασκευή ενός τεράστιου συγκοινωνιακού δικτύου τις τελευταίες δεκαετίες. Σε έρευνες που έχουν δημοσιευθεί, επισημαίνεται ότι το 40% του δάσους θα καταστραφεί έως το 2050, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών, που έχει στόχο την επέκταση της κτηνοτροφίας και της παραγωγής σόγιας.

Σε έκθεση που έχει δημοσιευθεί από την Greenpeace, αποκαλύπτεται ότι το κοτόπουλο που σερβίρει η μεγάλη αλυσίδα Μακ Ντόναλντς, είναι προϊόν μιας παραγωγικής διαδικασίας που έχει αφετηρία τον Αμαζόνιο. Ο αγροτοβιομηχανικός κολοσσός Kάργκιλ, που ασχολείται με το εμπόριο σόγιας στη Βραζιλία, παρέχει στους αγρότες της περιοχής λίπασμα και σπόρους για την παραγωγή τόνων σόγιας, που μετά τους αγοράζει και τους εξάγει στην Ευρώπη.

Εξ άλλου, πολύ πρόσφατα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπέγραψε με τον ομόλογό του της Βραζιλίας, τον αριστερής ιδεολογίας «Λούλα» Ντα Σίλβα, συμφωνία για το εμπόριο σόγιας!

Μόνη λύση είναι η βραζιλιάνικη κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία προστατευμένων δημόσιων πάρκων, ώστε να εξαναγκαστούν οι καλλιεργητές αγρότες να παγώσουν την εκμετάλλευση της γης και βέβαια να προστατεύσουν το τροπικό δάσος και το οικοσύστημά του. Πόροι υπάρχουν. Βλέπετε, ο Αμαζόνιος δεν έχει μόνο οικολογικό προφίλ. Στο κοκκινόχωμα της ζούγκλας του έχει θαμμένα ορισμένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα διαμαντιών. Μόνο που τα εκμεταλλεύονται οι λαθρέμποροι…  :spin:

Πηγή : gonatural.gr
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 21, 2008, 17:35:13 μμ by taxidiaris »
Το ταξίδι είναι γνώση,εμπειρία,σταθμός.