Αποστολέας Θέμα: Τα αστέρια της Ελβετίας (Λουκέρνη-Ζυρίχη-Ιντερλάκεν-Βέρνη-Λωζάννη-Γενεύη)  (Αναγνώστηκε 148975 φορές)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
Προσπερναμε την Rue de la fontaine οπου θα συναντησουμε πολλες ομορφες καφετεριες και ταβερνουλες με εξεδρες σαν και αυτη προσπαθωντας να ισιωσουν τον στραβο δρομο της ανηφοριας :pardon:

Σε λιγο στα δεξια μας θα βρουμε τα σκαλοπατια της Passage des degres des poule,που οδηγουν πανω στην κορυφη της παλιας πολης και τον καθεδρικο,

αλλά εμεις δεν θα τις ανεβουμε γιατι εχουμε να δουμε πολλα ακομη απο τον κανονικο δρομο.
Πιο περα αριστερα μας  ειναι τα δικαστηρια Palais de Justice, ενω συντομα βρισκομαστε στην ομορφη πλατεια Bourgde four.

Ειναι μια απο τις πιο γραφικες πλατειες της παλιας πολης ,αρκετα ευρυχωρη με πολλα μαγαζια και ταβερνες τριγυρω. Εκει βρισκεται και το ομορφο αγαλμα της Clémentine {Κλεμεντινης} του γλυπτη Heinz Schwarz. Ειναι εμπνευσμενο απο μια θλιβερη ιστοριας μιας κοπελας της Genevieve Piret, μιας λαικης κοπελας,που πεθανε υπερασπιζομενη το δικαιωμα της αλλαγης της ζωης των κοινων γυναικων...{συγκεκριμενα μιας πορνης που ονομαζοταν Γιολαντα -επι μεσαιωνα- και προσπαθουσε ματαια να αποχαρακτιριστει.θελωντας να αρχισει μια νεα τιμια ζωη}
 και τα εβαλε με τις αρχες οι οποιες την εκαναν περα μη επιτρεποντας σε κανεναν να της πουλησει  οποιουδηποτε ειδους τροφη.Πεθανε απο πεινα και κακουχα...
  Το γλυπτο ειναι ενα θλιμμενα λεπτεπιλεπτο γυναικειο σωμα γεματο χαρη και γλυκυτητα..Ονομαστηκε Κλεμεντινη ...αφιερωμενο σ ολες τις γυναικες που παλευουν να αλλαξουν την ζωη τους..

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Συνεχιζουμε την ανηφορα στα δεξια μας προσπερνωντας καποιες ενδειαφερουσες αντικερι και μπαινουμε στην οδο Hotel de Ville {του Δημαρχειου}

Λιγο πιο κατω στα αριστερα μας θα δουμε μια πινακιδα που μας λεει.. "Εδω παρεμεινε  απο το 1822 -1827 ο Ιωαννης Καποδιστριας,
της Κερκυρας,
Υπουργος του Τσαρου Αλεξανδρου του Ι στο Κογκρεσσο {συμβουλιο}  της Βιεννης και του Παρισιου εξελεγει Κυβερνητης της Ελλαδας με σφραγιδα επιτιμος πολιτης της Γενευης και Λωζανης.

Το 1809 ο  Καποδιστριας μπηκε  στην υπηρεσια του Τσαρου Αλεξανδρου του 1 της Ρωσιας.  Η πρωτη σημαντικη αποστολη του, το Νοεμβριο του 1813, ηταν ως ανεπισημος Ρωσος πρεσβης στην Ελβετια{Γενευη}, με  καθηκον να βοηθησει τον διαχωρισμο-απελευθερωση  της χωρας από τη γαλλικη κυριαρχια που επιβληθηκε απο τον Ναπολεοντα. Καταφερε εκτος απο την απελευθερωση της, να εξασφαλισει και την ενοτητα της Ελβετιας, και την ουδετεροτητα της, που μεσολαβησε να  εγγυηθουν  οι Μεγαλες Δυναμεις, και ενεργα διευκολυνε την εναρξη ενος νεου Συνταγματος για τα 19 καντονια που ηταν τα κρατη που απαρτιζαν την Ελβετια, με  προσωπικες προτασεις.
 Επισης στο Κογκρεσο της Βιεννης του 1815, ως ρωσος υπουργος,  αντισταθμισε την τεραστια επιρροη του αυστριακου υπουργου, πριγκιπα Μετερνιχ, εχοντας κατατροπωσει τασχεδια για μια αυστριακη κυριαρχια και επεμενοντας  στην ενοτητα του γαλλικου κρατους υπο το πλαισιο μιας μοναρχιας των Bourbon.  Μετα απο αυτες τις λαμπρες διπλωματικες επιτυχιες, ο Τσαρος Αλεξανδρος διορισε τον Καποδιστρια, υπουργο των Εξωτερικων της Ρωσιας
Το ενδιαφερονγια την πατριδα του ηταν παντα ζωηρο   και ιδιως η κατασταση στα Επτανησα τονανησυχουσε πολυ,τα οποια μεσα σε λιγες δεκαετιες , ειχαν περασει απο τη γαλλικη επαναστατικη επιρροη, στη ρωσικη προστασια και στη συνεχεια κατεληξαν υπο την βρετανικη κυριαρχια. Παντα προσπαθουσε να προσελκυσει την προσοχη του τσαρου στα ελληνικα θεματα.

Ο Καποδιστριας επισκεφτηκε την πατριδα του, το Ιονιο, υπο βρετανικη κυριαρχια, το 1818, και το 1819 πηγε στο Λονδινο για να συζητησει τα παραπονα των νησιωτων που ειχαν απο τη βρετανικη κυβερνηση. Αλλα οι Βρετανοι του εδωσαν "κοκκινη καρτα" ,εν μερει λογω του γεγονοτος οτι, "αχαρακτηριστα" {οπως ισχυριζονται οι βρετανοι}, αρνηθηκε να τους δειξει το υπομνημα που εγραψε  στον τσαρο για το θεμα αυτο .Ο Καποδιστριας ,ολοενα και πιο ενεργα  υποστηριζε την ελληνικη ανεξαρτησιας απα την Οθωμανικη Αυτοκρατορια, αλλα δεν κατορθωσε να παρει την υποστηριξη του τσαρου Αλεξανδρου για την ελληνικη επανασταση του 1821.
 Αυτο στεναχωρεσε τον Καποδιστρια παρα πολυ  και το 1822 πηρε μια παρατεταμενη αδεια απουσιας απο τη θεση του ως υπουργος Εξωτερικων και αποσυρθηκε στη Γενευη, οπου σχεδιαζε ο ιδιος τροπους για να στηριξει την ελληνικη επανασταση, απο την υλικη οργανωση μεχρι και την  ηθικη υποστηριξη.Εκει συναναστρεφοταν με τον γνωστο τραπεζιτη Εϋναρδο { Eynard} και προσπαθησε να βοηθησει την επαναστατημενη Ελλαδα ενισχυοντας τον φιλελληνισμο. Παραλληλα, πραγματοποιουσε επαφες με διακεκριμενες προσωπικοτητες, οπως τον Στρατφορντ Κάνινγκ (Stratford Canning), ξαδερφο του πρωθυπουργου της Μεγαλης Βρετανιας Γεωργιου Κανινγκ και πρεσβευτη αυτης στην Κωνσταντινουπολη .Τελικα,
στις 30 Μαρτιου 1827, στην Γ΄ εθνοσυνελευση της Τροιζηνας, εκλεχθηκε ο Καποδιστριας κυβερνητης της Ελλαδας με θητεια επτα ετων,αλλα
στις 9 Οκτωβριου 1831,εξω απο την εκκλησια του Αγιου Σπυριδωνα πυροβοληθηκε και μαχαιρωθηκε θανασιμα, καθως πηγαινε να παρακολουθησει την κυριακατικη θεια λειτουργια.
 Και καποια ιστορικα σχολια ...μιας και περναμε μια ακομη "κατοχη" -οικονομικη, ξενων δυναμεων..

Βασει και μεταγενεστερων μελετων επιβεβαιωθηκε, οτι η δολοφονια του Καποδιστρια ηταν αποτελεσμα υποκινησης και εμπλοκης του ξενου παραγοντα και συγκεκριμενα της Γαλλιας {που  δεν τον χωνευε} και της Μεγαλης Βρετανιας. Οι κινησεις του Ελληνα Κυβερνητη για δημιουργια γηγενων θεσμων χωρις ξενες εξαρτησεις, η προϋπηρεσια του ως επικεφαλης της ρωσικης διπλωματιας και, κυριως, η προοπτικη δημιουργιας ενος νεου και δυναμικου ναυτικου κρατους στην Ανατολικη Μεσογειο εξω απο τον ελεγχο τους, δημιουργουσαν εμποδια στα σχεδια των δυο αυτων "Προστατιδων Δυναμεων" που επεδιωκαν τη δημιουργια ενος περιορισμενης εκτασης ελλαδικου κρατους απολυτα ελεγχομενου απο αυτες.
 Ειναι δε χαρακτηριστικο, οτι παρα την παρελευση τοσο μεγαλου χρονικου διαστηματος, ο φακελος για τη δολοφονια του Καποδιστρια στα βρετανικα αρχεια παραμενει ακομη απορρητος.{γιατι??}
 Στο σχεδιασμο της συνομωσιας φαινεται πως πρωτοστατησε ο Γαλλος στρατηγος Gerard, διοικητης τοτε του τακτικου στρατου που επιχειρησε να οργανωσει ο ιδιος ο Καποδιστριας.{αυτο ηταν το "ευχαριστω" τους.  Δυο ολοκληρους μηνες πριν απο τη δολοφονια, οι αξιωματικοι του γαλλικου εκστρατευτικου σωματος στην Πελοποννησο στις μεταξυ τους συζητησεις δεν αμφεβαλλαν καθολου, οτι πλησιαζε η ημερα της δολοφονιας ή απλως της ανατροπης του Κυβερνητη.{που το γνωριζαν??}
   Απο τους δολοφονους αδελφους, ο Κωνσταντινος Μαυρομιχαλης λιγο πριν πεθανει απο τη πιστολια του φρουρου του Καποδιστρια , ζητωντας ελεος ειπε στους αστυνομικους : ''Δεν φταιω εγω στρατιωται, αλλοι με εβαλαν".
{Ι. Κασομούλης, "Ενθυμήματα στρατιωτικά της Επαναστάσεως των Ελλήνων 1821 -1833", Τόμος Γ΄, σελ.440}
 Προς τη κατευθυνση της εμπλοκης της Γαλλιας συναινει και η μαρτυρια που μεταφερει ο ιστορικος και αγωνιστης Νικολαος Κασομουλης, οτι ο ετερος εκτελεστης του Κυβερνητη Γεωργιος Μαυρομιχαλης κατεφυγε στο σπιτι του πρεσβυ της Γαλλιας βαρωνου Ρουαν ,δηλωνοντας του : "Σκοτωσαμε τον τυραννο. Μπιστευομαστε την τιμη της Γαλλιας. Να τα αρματα μας".
     Η αποφαση του Γαλλου πρεσβυ Ρουαν να παρασχει ασυλο στον Γεωργιο Μαυρομιχαλη και η αρχικη αρνηση του να τον παραδωσει με προφασεις (οπως την επιδειξη ενταλματος συλληψης) απετελεσε χαρακτηριστικη και απροκαλυπτη παροχη πολιτικης προστασιας και καλυψης του εγκληματος. Παντως, παρα την προσπαθεια κωλυσιεργειας, υπο την απειλη του εξεγερμενου λαου που ειχε περικυκλωσει την πρεσβεια, ο Ρουαν αναγκαστηκε να παραδωσει τον Γεωργιο Μαυρομιχαλη στις αρχες. Οι αντιπροσωποι της Γαλλιας συνεχισαν να παρεχουν υποστηριξη προς τους δολοφονους του Κυβερνητη, ακομη και κατα τη διαρκεια της δικης που ακολουθησε. Αξιοσημειωτη και αποκαλυπτικη ειναι, επισης, και η σταση του πρεσβυ της Αγγλιας, ο οποιος αμεσως μετα την δολοφονια του Καποδιστρια, ζητησε να ληφθουν αυστηρα μετρα κατα του εξεγερμενου λαου, ακομη και καταστολη με τη χρηση οπλων, απειλωντας την τριμελη προσωρινη Διοικητικη επιτροπη (που απαρτιζοταν απο τον Αυγουστινο Καποδιστρια, τον Θεοδωρο Κολοκοτρωνη και Ιωαννη Κωλεττη), ακομη και με αποχωρηση και διακοπη των διπλωματικων σχεσεων.

Αρκετα αργοτερα, το 1840 ο ιδιος ο Πετρομπεης Μαυρομιχαλης, ακουγωντας καποιον να κατηγορει τον Καποδιστρια, φερεται να ειπε τουτα τα λογια: "Δεν μετρας καλα φιλοσοφε… Αναθεμα στους Αγγλογαλλους που ησαν η αιτια κι εγω εχασα τους δικους μου, και το Εθνος εναν ανθρωπο που δε θα τονε μεταβρει και το αιμα του με παιδευει ως τωρα…’
{Βλαχογιάννης, "Ιστορική Ανθολογία", σελ 59}

Αλλα....πολλα ειπαμε για την προσωπικοτητα που ονομαζεται Καποδιστριας και τονοποιον γιατο εργο του {προσφορα στην ελβετια}
οι ελβετοι τον ανακυρηξαν ΕΠΙΤΙΜΟ πολιτη των δυο παραπανω πολεων..
Συνεχιζουμε στην οδο "δημαρχειου" μεχρι να δουμε στα δεξια μας τον Καθεδρικο του Αγιου Πετρου..Σεν Πιερ.

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Ο καθεδρικος ναος του Αγιου Πετρου της Γενευης ειναι καλυτερα γνωστος ως η εκκλησια που ο Ιωαννης Καλβίνος εγραψε ιστορια με τα εμπνευσμενα κηρυγματα του υπερ της αναμορφωσης της εκκλησιας κατα  τα μεσα του 16 αιωνα.
Αν δεν ηταν αυτος, ισως να μην υπηρχε το δογμα των προτεσταντων σημερα στην δυτικη ευρωπη,σιγουρα οχι τοσο εκτεταμενα οπως σημερα.
Η επιβλητικη  ρωμανικο-γοτθικη εκκλησια με την ιδιαιτερη νεοκλασικη προσοψη εξακολουθει να κυριαρχει στο κεντρο της διεθνους ελβετικης πολης σαν ενα ακομη συμβολο της.

Η ιστορια του  ναου αρχιζει τουλαχιστον απο τον 4ο αιωνα, κατι που μπορειτε να δειτε κανοντας βολτα  στους αρχαιολογικους χωρους κατω απο την εκκλησια.{εχει εισοδο καπου 16 φρανκα}
 Οι ανασκαφες εφεραν στο φως τα ερειπια  δυο , του 4ου αιωνα χριστιανικα ιερα, ψηφιδωτα δαπεδα απο την υστερη Ρωμαϊκη Αυτοκρατορια, τμηματα πρωτοχριστιανικων εκκλησιων του 11ου αιωνα και την κρυπτη.

Ο πρωτος ρωμανικος καθεδρικος χτιστηκε το 1000. Οι κατασκευες για το σημερινο κτιριο αρχισαν καπου στο 1160 και  διηρκεσαν 150 χρονια. Το παρεκκλησι των Μακκαβαιων που βρισκεται στο δεξιο πλαινο κλιτος, προστεθηκε το 1397.

Ο καθολικος καθεδρικος  του Αγιου Πετρου,μετατραπηκε σε προτεσταντικη εκκλησια το 1536. Ο Ιωαννης Καλβίνος κηρυξε εδω  ο ιδιος το 1536 μεχρι το 1564.Σωζεται μεχρι σημερα η καρεκλα στην οποια συνηθιζε να καθεται.

Θεωρειται το κεντρο του Προτεσταντισμου, ο,τι π.χ. ειναι το Βατικανο για τους καθολικους . Οι οπαδοι του Καλβινου απογυμνωσαν και αυτον τον καθεδρικο ναο απο  αγαλματα, θυσιαστηρια, πινακες ζωγραφικης και περιτεχνα επιπλα. Μονο τα βιτρω παραθυρα παρεμειναν  ανεπαφα.

Η προσοψη του ναου με την σημερινη νεοκλασσικη μορφη χτιστηκε  το 1750.

Διπλα απο την  εντυπωσιακη γεματη ιστορια εκκλησια, βρισκεται το πολυ ενδειαφερον μουσειο Musee de la Reforme ,της Αναμορφωσης της δυτικης εκκλησιας κατι που αξιζει τον κοπονα επισκευτειτε αφου ειναι ενα πολυ  σημαντικο κεφαλαιο της χριστιανικης πιστης που δεν το  διδασκομαστε καθολου και οι περισσοτεροι εχουν πολυ λανθασμενες αντιληψεις πανω σ αυτο!!!
Στην πλατεια μπροστα απο την εκκλησια αναβιωνει τον Δεκεμβριο η γιορτη και παρασταση Fête de l'Escalade της απελευθερωσης της πολης απο την ξαφνικη επιθεση του δουκα Charles Emmanuel του 1 του Savoy, ο οποιος την νυχτα της  11 με 12 Δεκεμβριου το 1602 με 2000 στρατο θελησε να ξαφνιασειτους Γενοβεζους σκαρφαλονωντας στα τειχη και καταλαμβανοντας την πολη.Οι φυλακες της σκοπιας ομως τους πηραν χαμπαρι, σημαναν συναγερμο και απετρεψαν τον στρατο να ανεβειστα τειχη.Γιαυτο καιονομαζεται γιορτη της  Εσκαλαντ= σκαλας =σκαρφαλωμα

Δεν θα συνεχισουμε κατεβαινοντας απο εδω την κατηφορα αλλα θα γυρισουμε πισω προς την παλια πολη, απο την αλλη πλευρα

για να δουμε και το σπιτι που εζησε ο  φιλοσοφος Ρουσω

και αμεσως μετα  το ομορφο δημαρχειο που ηταν και η πυριτυδαποθηκη της πολης και το οπλοστασιο  της

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member

Ενα εντυπωσιακο μεσαιωνικο παλατι με πολυ ομορφες πυλωτες

Τωρα,συμφωνα με το σχεδιο μας πρεπει να αρχισουμε να κατεβαινουμε ,παλι απο κει που ανεβηκαμε {την οδο του δημαρχειου}
για  να παμε  απο την πισω πλευρα της παλιας πολης στο παρκο και πανεπιστημιο Les Bastions.

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Eδω, αναλογα με το χρονο και την διαθεση {του γκρουπ} και το κουραγιο για περπατημα ή κατεβαινω την Hotel de Ville πισω και απο  την πλατεια Bourg de Four  κατεβαινω τα σκαλια {του  παρκου} για να βγω στην Rue de S.Leger που οδηγει κατευθειαν στο
παρκο Μπαστιον

και μολις βρεθω στην Ρυ Σεν Λεζερ περνω κατω απο την γεφυρα και ναμαι μπροστα απο το Παλαι Εϋναρντ και το παρκο Μπαστιον.

΄Η

συνεχιζω μεχρι το  τελος της Μπουργκ ντε Φουρ και μπαινω στην οδο Chaudronniers για να βγω στην αλεα του Σεν  Αντουάν και να δω το μουσειο Τεχνης και Ιστοριας και απο  πισω την πολυ ομορφη ρωσσικη ορθοδοξη εκκλησια και παρεπιπτοντως {οσοι θελουν οντας στην ξενητια} να αναψουν ενα κερακι.

Εμεις παμε απο  δω για να τα δουμε οοοοολα και νασαου που βγηκαμε στην promenade de S.Antoin.

Μπροστα μας ειναι   το παρκο  του  Μουσειου και το μεγαλο μουσειο ιστοριας και Τεχνης. Εχετε υπ οψιν οτι βγαινοντας απο την παλια πολη ειμαστε πανω στα τειχη και το μουσειο βρισκεται κατω απο τα τειχη . Η Σεν Αντουάν ειναι πανω στα τειχη.Περνούμε
λοιπον την γεφυρα για να παμε στο μουσειο.

και διασχιζοντας {απο πανω} την λεωφορο {γαλλιστι}Boulevard Emile Jaques-Dalcroze φτανουμε στο μουσειο

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Το μουσειο που αποτελειται απο  δυο κτηρια χτιστηκε μεταξυ το 1903 και 1910 απο τον Marc Camoletti.
Στους 4 οροφους του και τα 7 περιπου χιλιαδες  τετραγωνικα του στο τμημα τεχνης φιλοξενει πινακες απο τον μεσαιωνα μεχρι την συγχρονη εποχη μεταξυ αλλων και ονοματα οπως Rembrandt, Cézanne, Modigliani,  Jean-Étienne Liotard,  and Jean-Baptiste Camille .Επισης διαθετει και τμημα Βυζαντινης τεχνης και εικονων.

Πιο περα στο τμημα αρχαιολογιας και ιστοριας εχουμε εκθεματα απο την προιστορικη εποχη , αρχαια Αιγυπτο, με μια μουμια του
9 πΧ αιωνα τον πολιτισμο Κερμα του Σουδαν , Μεσης Ανατολης μερικα κομματια απο την αρχαια Ελλαδα την Ρωμαικη ιταλια καθως και μια νομισματικη συλλογη
Μετα το μουσειο στο τελος του δρομου βρισκουμε την Rue Beaumont, οπου στο Ν 17 {ή 18 ..δεν θυμαμαι απολυτα  :pardon: ...γεραματα βλεπετε  :mocking: θα συναντησουμε την ομορφη Ρωσσικη ορθοδοξη εκκλησια.
Απο μακρια φανταζουν οι εντυπωσιακοι κρεμμυδωτοι πυργοι καμπαναρια της.
Ειναι η εκκλησια της Υψωσης του Τιμιου Σταυρου {l'Exaltation de la Sainte Croix} σε Βυζαντινο-μοσχοβιτικο στυλ χτισμενη το 1866.

Μεσα εχει πολυ ομορφες εικονες του 16 αιωνα και ενα εντυπωσιακο τεμπλο,δωρο της τσαρικης οικογενειας.
Οι Ρωσσοι,  ειχαν αρχισει να ερχονται στη Γενευη τον 19 αιωνα μετα την επισκεψη και περιγραφη του συγγραφεα Nikolai Karamsin,
της πολης σ ενα απο τα Τραβελ Τσατ της εποχης {περιοδικο}  :laugh:
Το 1859 οι τολμηρες και "ελευθερες" αρχες της πολης επετρεψαν στην ρωσσικη κοινοτητα να χτισει μια εκκλησια.
Η μεγαλη δουκισσα Anna Fyodorovna κουνιαδα του Τσαρου Αλεξανδρου του 1 και θεια της βασιλισσας Βικτωριας της Αγγλιας, αποφασισε να εγκατασταθει στην Γενευη και αυτη λοιπον χρηματοδοτησε το χτισιμο της εκκλησιας.Ανεγερθηκε πανω στα χαλασματα ενος μοναστηριου Βενεδικτινων και σχεδιαστηκε απο τον αρχιτεκτονα Γκριμμ καθηγητη στης ακαδημιας της Α. Πετρουπολης.
Γυρω απο την εκκλησια αναπτυχθηκεη γειτονια  (Les Tranchées) με πολυ ομορφα σπιτια ,πιο πολλα απο ρωσσους που ερχονταν στην Γενευη για σπουδες και να μεινουν.Μετα τηνπτωσητου Κ.Καθεστωτος πανω απο 3.000 ρωσσοι αποκαλουν την Γενευη "πολη τους". Στην εκκλησια αυτη σημερα εκκλησιαζονται οχι μονο Ρωσσοι αλλα και Βουλγαροι Σερβοι Κοπτες Χριστιανοι {Μ.Ανατολης} και
αλλες ορθοδοξες μειωνοτητες που υπαρχουν στην Γενευη..

Γυρισουμε τωρα παλι πισω προς τα τειχη για να προσπερασουμε παλιτο μουσειο {απο την αλλη πλευρα } να διασχισουμε την λεωφορο Jaques Dalecroze και να μπουμε στο παρκο.

Παιρνωντας  τηνστροφη γυρω απο τα τειχη,  το πρωτο εντυπωσιακο κτιριο που συναντουμε στο παρκο ειναι η επαυλη του Ευναρδου. Του μεγαλου αυτου Φιλελληνα τραπεζιτη και φιλου του Καποδοστρια.

Ενα πολυ ομορφο κτιριο νεοκλασσικο {με ελληνικες επιρροες} φτιαγμενοτο 1821 !!  σε ενα οικοπεδο που παζαρεψε και  αγορασε πολυ ακριβα στις παρυφες των τειχων ο Ευναρδος απο τις τοπικες αρχες και με εντολη που εδωσε στον διασημο {τοτε} Φλωρεντινο αρχιτεκτονα Giovanni Salucci. Στο κτιριο αυτο εζησε η οικογενεια Ευναρδου μεχρι το 1891,  οταν το πουλησαν πισω στη πολη της Γενευης μαζι με το οικοπεδο καπου  5 500 τετραγωνικα αντι  του ποσου των μισου εκτ.  ελβ. φραγκων !!!
Η πολη το μετετρεψε κατ αρχας σε μουσειο ενω αργοτερα εγινε ενα ειδους "νομαρχια".
Bastion θα πει προπυργιο/οχυρο/τειχη..ιαυτο και το ομορφο αρκετα μεγαλο παρκο πηρε το ονομα Παρκο Μπαστιον..
Στην μια πλευρα του παρκου προς την παλια πολη βλεπουμε εντονα τα μεσαιωνικα τειχη της..

Μια πολυ μεγαλη και ομορφη αλεα διασχιζει ολο το παρκο που προσφερει εναν δροσερο περιπατο τις ζεστες και ηλιολουστες μερες του καλοκαιριου

Μπαινοντας στο παρκο αριστερα θα συναντησουμε το μνημειο προς τιμην του Ανρι [Ερρικου] Ντυναν,

Ενω στα δεξια μας ειναι το μνημειο του ΤΟΙΧΟΥ!! Mur de Reformateurs. O Tοιχος των Αναμορφωτων.Ειναι ενα μνημειο τειχος 100 μετρων χτισμενο το 1909  με γλυπτα απο τους πιο σημαντικους αναμορφωτες της καθολικης εκκλησιας και στελεχη του ευαγγελικου δογματος της ευρωπης

Απο αριστερα προς τα δεξια ο William Farel {γαλλος}, ο  John Calvin{γαλλο-ελβετος}, ο Theodore Beza {γαλλος}, και ο John Knox.{σκωτσεζος}.
Πιο μακρια δεξια και αριστερα και αλλες σημαντικες προσωπικοτητες αναμορφωτικες. Ενω μπροστα στα ποδια των 4ρων ειναι χαραγμενο το Χριστογραμμα  ΙΗΣ

Το μνημειο  χτιστηκε για να εορταστουν τα 400 χρονια απο την γεννηση του Καλβινου και τα 350 χρονια απο την ιδρυση του Πανεπιστημιου εκει στο παρκο απο τον ιδιο.

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Στο κεντρο του παρκου δεσποζει επιβλητικο το πανεπιστημιο. Οπως ειπα, ιδρυθηκε το 1559 απο τον Καλβινο σαν θεολογικη αλλα και νομικη σχολη. Σημερα εχει ολες τις σχολες και επιστημες και την 69  καταταξη παγκοσμιως.
Ο  Κοφι Αναν {Νομπελ ειρηνης 2001} ηταν φοιτητης του παν/μιου της Γενευης !!!

Το παν/μιο διαθετει μια απο τις μεγαλυτερες παλαιοτερες βιβλιοθηκες με 400.000 τομους !!!!

Πιο κατω το παρκο διαθετει ενα εστιατοριο,καφετερια και μεγαλα υπαιθρια παιχνιδια ,οπως σκακι . νταμα , εννιαρα κλπ..

Και καπου εδω τελειωσε το παρκο και βγηκαμε στην καινουρια πλατια ή  αλλιως Place Neuve. Στο κεντρο της επιβλητικος ο καβαλαρης στρατηγος Guillaume-Henri Dufour {Μηχανικος γεφυρων- τον αναφεραμε πιο πανω- τοπογραφος  και στρατιωτικος,
πρωτοστατησε νικηφορα στον εμφυλιο πολεμο Sonderbund-εναντιων των καθολικων καντονιων και στην καθιερωση του ερυθρου σταυρου . Θεμελιωσε το υψομετρικο συστημα στην Γενευη.}
Και πισω  του το μεγαλο θεατρο της πολης.

Στα αριστερα μας το Κονσερβατουαρ, η λυρικη σκηνη της πολης

Ενω απο την αλλη πλευρα ενα ακομη μουσειο το Rath, που φιλοξενει περιοδικες εκθεσεις εργων τεχνης.

Εμεις τωρα θα παρουμε την  Rue de la Corraterie  δεξια του μουσειου Ρατ,  για να βγουμε στο τερμα της στον ποταμο Ρον {Ροδανο}

στην πλατεια Μπελ Αιρ.

Ή να κανουμε τα ψωνια μας στην πρωτη παραλληλο της παραλιακης Rue de Rhone ή στην δευτερη παραλληλο, στην αγορα Rue deMarcheπου πιο  κατω λεγεται  rue de croix d or.
 Μετα θα ξεκινησουμε να παμε μια βολτα στο Σαμονι,πριν παρουμε τον δρομο της επιστροφης και τον τελευταιο μας σταθμο το Βεβέ και το Μοντρέ ή αλλιως την ελβετικη ριβιερα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
ΣΑΜΟΝΙ = Chamonix

χειμωνας

[ Invalid YouTube link ]

και για καλοκαιρι

Αποσυνδεδεμένος katsav

• Hero Member
Mπραβο!  :clap:  Μπραβο!  :yahoo:  Μπραβο!  :good:  κ παλι μπραβο!  :dance:  Πεθαινω για την Ελβετια(καλα...κ για Αυστρια,Γερμανια κ Δολομιτες φυσικα,ο,τι εχει σχεση με Αλπεις κ την τριγυρω φυση κ τα πανεμορφα χωρια κ τις πολεις......)Τελος παντων...εχω τοσο ενθουσιαστει με το θεμα σου αυτο Λυδια....  :kiss:  Αν κ δεν εχω φτασει ακομα σ'αυτη τη σελιδα,ριχνω ομως ενα βλεφαρο στις συνεχειες,να παρω μια γευση...Νομιζω,πρεπει να το κανεις βιβλιο 'η...δεν ξερω...κατι τετοιο...  :wink: Περιμενουμε τη συνεχεια......  :smile_:

Αποσυνδεδεμένος panpan

• Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
Λες να το κανει βιβλιο;Θα πρεπει να ξανα παμε μηπως αλλαξε κατι  :bigre:
Λεμε τωρα  :blum: